В Україні не вистачає IT-компаній, які готові підтримувати ветеранів

Як ветеран, з гіркотою спостерігаю за тим, що в Україні не вистачає IT-компаній, готових не тільки на словах підтримувати нас, але й допомагати на ділі, а не тільки публікуючи красиві пости.

Ми залишили свої теплі крісла та звичні будні, щоб дати можливість іншим вчитися, розвиватися та працювати в безпеці. Ми покинули свої сім’ї, пішли на фронт, захищаючи нашу країну, і проливали кров, щоб забезпечити мир і свободу для наших співгромадян. І тепер, коли ми повертаємося, виявляється, що нам немає місця в цій країні, і ми змушені виїжджати та шукати роботу не на рідній землі.

Ми дали час і можливість бізнесу та компаніям розвиватися, працюючи в мирних умовах, поки ми захищали їхні інтереси. Наш внесок у забезпечення спокою громадян дозволив компаніям процвітати та зміцнювати економіку. Тепер ми готові повернутися та внести свій вклад у розвиток цієї країни. Ми ділом довели, що готові вчитися та йти до кінця.

Прийшов час ваші красиві пости про те, що ви з нами, підтримуєте нас і вірите в нас, привести до діла. Це особливо стосується великих компаній: якщо вони не візьмуть на роботу хоча б кілька ветеранів, тоді всі їхні красиві слова про підтримку не мають жодного сенсу. Нам не потрібна жалість — нам потрібна підтримка. Допоможіть нам адаптуватися, дайте шанс відновити кар’єру, так само як ми допомагали захищати майбутнє нашої країни.

Водночас я дуже вдячний компаніям, які підтримують нас на фронті та наближають нашу перемогу. Ваша допомога справді має значення і вносить свій вклад у нашу спільну мету. Сподіваюся, що більше компаній наслідуватимуть цей приклад і виявлять готовність підтримувати ветеранів не лише словом, а й ділом.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

22 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

На DEI зараз немає грошей, компанії не можуть собі такого дозволити

Пишіть прямо, які українські ІТ-компанії відмовляють ветеранам у роботі.

Дякую за службу!

Стосовно працевлаштування ветеранів: на одному з проєктів співпрацюю з ветераном, якого знаю ще з грудня 2013 року. Поки що він входить у процес роботи, вже зарезервував бюджет на півроку його роботи, в майбутньому напишу про це більше.

У ветеранів дуже хороша дисципліна і відповідальне ставлення до роботи, без потреби щось повторювати. Це стосується тих, з ким я співпрацював до і після повномасштабного вторгнення.

А ось звичайне людське спілкування деяким ветеранам варто покращити. Відсутність цього, з того що бачу в публічних постах від ветеранів, може заважати працевлаштуванню. Якщо потрібно, можу розписати детальніше.

Edvantis 100% беруть, у нас був QA ветеран. Ясне діло, шо ми не розпитували шо до чого, просто до нас довели, що він звільнений з лав ЗСУ. Нам того було доста. Це так, підказка.

Так, респект тим компаніям, які беруть ветеранів. Але таких небагато. Багато хлопців, які вже мали досвід роботи, пішли на фронт у зрілому віці, а тепер повертаються до пошуку роботи в свої майже 40 — і нас уже вважають «старими». Ці думки взяті з постів наших козаків, які повернулися з фронту.

Навіть якщо запрошують на співбесіду, часто вона перетворюється на екзамен з теорії, де можна спіткнутися на кожному слові. HR проводить відбір так, ніби важливіше показати свою значущість, ніж дати шанс людині з реальним досвідом. Складається враження, що вони не розуміють: ми не новачки, ми вміємо працювати і готові брати на себе відповідальність. Дайте тестове завдання — нехай людина покаже, що вміє. Адже важливий результат, а не ідеально завчені відповіді.
Якщо людина не змогла виконати тестове завдання, то хоча б знатиме свої реальні проблеми і зможе працювати над ними, а не зазубрювати купу непотрібної теорії. Як мене вчили раніше, програміст не повинен знати всього — це просто неможливо. Він має знати, де шукати інформацію, і як адаптувати її для своїх завдань.

Шановні компанії,

Чи не час зняти маски? Ідеально оброблені фотографії на аватарках та заучені фрази HR не замінять реального розуміння потреб вашої команди.

Запровадьте тестові завдання для кандидатів! Це допоможе виявити справжні таланти та зекономить усім час.

Працюймо відкрито і чесно

Поставте це питання компанії DOU в особі Anastasiia Radionova, яка відмовила нашому БФ у підтримці — «Доброго дня, ваш топік відхилено, оскільки він створений з метою просування вашої організації».
А на запитання, чому інші компанії можуть (dou.ua/forums/topic/45788) — повний ігнор.

Така ось у нас ментальність — своїм усе, решті — за правилами/за законом. Що найсумніше — це повністю копіює російський менталітет.

Привіт! Не можу пригадати цю ситуацію, але буду вдячна, якщо зможете повторно надіслати на модерацію всю інформацію, щоб ми з колегами ще раз все перевірили.

Не бачу сенсу, до DOU зверталися двічі.
Вперше — промовчали.
У другій — відмовили.

Адміністрація DOU має свої домовленості, які дозволяють деяким компаніям публікувати контент, а іншим — ні.

Багато хлопців, які вже мали досвід роботи, пішли на фронт у зрілому віці, а тепер повертаються до пошуку роботи в свої майже 40 — і нас уже вважають «старими».

Не соглашусь. Мне 45, например. Никто мне на собесе не говорил, что я слишком стар для этого дерьма. Проблема в чем-то другом.

Навіть якщо запрошують на співбесіду, часто вона перетворюється на екзамен з теорії

А на кого ищете? Если на джуна — то велком в настоящий, а не в нарисованный вам на курсах мир IT. Это — нормально. Объясню, почему:
1. Конкурс джунов — от 10 до 25 человек на место. Кандидатов — немерено. Зачем брать того, кто не знает теорию, если можно найти того, кто её знает?
2. Тут принцип следующий:
а). Спрашивать «как ты это делал» — бессмысленно, кандидат все равно это не делал;
б). Тестовое — ничего не покажет, у всех есть друзья, которые помогут. А у тех, у кого друзей нет — есть chatGPT;
в). Live coding — можно, но не для всех: для тех же manual QA его устроить невозможно;
3. От джуна надо не опыт в технологиях, а умение быстро учиться. Знание теории как раз и показывает, что кандидат более-менее справляется с этой задачей. Если он не справился даже с этим — он никому не нужен.

ИМХО, вы неправы насчёт «нас не хотят брать после ЗСУ». Джуны просто вообще мало кому нужны. Таковы реалии. Вы просто идёте в общем потоке, где отвечают 1 раз на 30..100 закинутых CV-шек, это нормально.

Мне 45, например. Никто мне на собесе не говорил, что я слишком стар для этого дерьма.

А ніхто і не скаже, бо всі знають що казати таке, перепрошую, западло.
Але дружня рекрутерка мені давно казала що б я поприбирав зі свого резюме будь-яку інформацію яка надавала би уяву про мій вік бо я, буцімто, у зоні ризику. А мені тоді ще, здається, 40 не було.
Ну й незрозумілих відмов я наслухався за останні роки три досить.

Последние года 3 в Украине война. Вакансий мало, желающих — много. Поэтому

незрозумілих відмов

будет прям много, факт. В основном это означает «мы нашли более дешёвого кандидата на эту позицию».
Вот эта

зоні ризику

— она в голове у рекрутёра есть. То есть, это фильтр «общаться с тобой или сразу выкинуть CV в ведро». У технарей я не видел вот этого в голове. Поэтому, если ты дошёл до этапа технического собеса и получил отказ — значит, причина вряд ли в возрасте.

для тех же manual QA его устроить невозможно

Даєш веб-сторінку або додаток з коротким описом функціоналу і просиш потестувати. Потім оформити знайдений баг.

В реалтайме? Устанешь ждать :)
Я даже когда давал задачку на формочку и кнопочки — просто набросать необходимое кол-во тест кейсов — это занимало до получаса у кандидатов. А тут надо не просто прикинуть тему кейсы, а ещё и пройти их и баг(и) оформить. Так собес растянется на 2..3 часа

Та можно ещё проще: взять всех кандидатов на месяц без оплаты и по результатам нанять самого адекватного :)
Если мы рассматриваем маловероятные варианты :)

То вже занадто. Але зібрати в кімнаті десяток кандидатів і дати їм задачу на 1-2 години — чому ні? Це робочий варіант.

А теорию спрашивать на отдельном собесе тогда? Или сразу всю пачку опросить по очереди?

Якась базова теорія письмово, а жива співбесіда окремо. Як другий етап. Умовно: 100 кандидатів пишуть тест, 10 запрошуються на співбесіду, 4 приймаються на роботу.

Уффф... То есть, чтоб принять JMQA на работу, надо:
1. Написать ТЗ.
2. Скормить ТЗ команде разрабов.
3. Протестить полученную аппликуху с багами.
4. Захостить её где-нить на своих ресурсах (и платить за неё деньги, если в клауде).
5. Обеспечить несколько ноутов и комнату для практического этапа собеса.
6. Проверить результат 100+ человек (считай день работы).
7. Из них отобрать адекватных, с которыми потом ещё раз общаться.

Это ИМХО имеет хоть какой-то минимальный смысл, если твоя контора их прям сотнями на работу гребёт, высасывая всех адекватных на рынке. Но обычно надо 1..2 максимум. Через год — повторить, как эти вырастут хотя бы в MMQA (если надо).
Это прям серьёзный overcomplication.
Обычно, по опыту: я могу определить адекватность кандидата в 1-е 30 мин. Если он за это время не зафакапился, можно перейти к практическому этапу (типа той же задачки выше, если мы про MQA или live coding, если про AQA).
Проверка его тестового (вот того из 7 пунктов) займёт у меня скажем мин 10..15. То есть, я сэкономил 15 мин времени на кандидате, а потратил несколько человеко-дней работы себя и дев тимы на подготовку. Оно просто никогда не окупится.

я могу определить адекватность кандидата в 1-е 30 мин.

Ви задовбаєтеся співбесідувати 100 кандидатів.

если твоя контора их прям сотнями на работу гребёт

Були роки, коли IT росло по 30% на рік (і це в середньому, тобто деякі компанії навіть більше).

Ви задовбаєтеся співбесідувати 100 кандидатів.

Так и не надо. Я обычно находил подходящего чувака себе в команду примерно за 10 кандидатов. Но правда обычно собесил от уровня миддла хотя бы.
Были конторы, в которых я занимал позицию штатного интервьювера в дополнение к задачам по проекту (за доп. денежку, разумеется). Вот эти, которые «интервьюверы из компании, а не из проекта, у нас такие процессы» — вот это я в том числе был :) И там мне в общем-то было пофиг, сколько людей перебирать на проект — всё равно найдётся следующий проект, которому надо кандидаты. Там я просто оставлял технический фидбек, дальше уже без меня решали.

Були роки, коли IT росло по 30% на рік (і це в середньому, тобто деякі компанії навіть більше)

То давно было... Будем реалистами :)

Підписатись на коментарі