Я написав книжку з архітектури. Що далі?
Ну що? Я написав книжку з архітектури. Тут ось питали, чому люди не пишуть. Но от написав — а що далі з нею робить?
Про що книжка
От є купа старих архітектур та патернів, котрі відомі під ще більшою купою назв — і щороку до цієї великої купи додається трохи менша купка нових термінів. І щоразу коли бачиш щось — треба вичитати дофіга тексту щоб зрозуміти, що ти вже щось таке десь бачив. Себто, замість ієрархії наслідування, як в ООП, кожна архітектура описується з нуля. Чому не зробити як в програмуванні — батьківські архітектури, котрі визначають 60% чи 80% властивостей системи — й наслідування від них, що додає деталі.
Власне, книжка кластеризує архітектурні патерни — і описує спільни риси кожної їх групи. Кому ліньки качати 50М — теорія лежить окремою статтею тута.
Що всередині
Книжка коротко описує до 20 метапатернів — груп архітектурних патернів, схожих за структурою, призначенням та властивостями. Для кожної групи є: плюси, мінуси, залежності між компонентами, швидкодія та можливі оптимізації, типи проектів де воно корисно, зв’язки з іншими групами патернів, різновиди та конкретні патерни з книжок й можливі еволюції системи якщо змінилися обставини на проекті.
Також там ще кілька розділів за базові поняття, як то: складність, модулі, архітектурні сили, оркестрація, та інша проста фігня. І кілька розділів, що аналізують весь спектр патернів за різними параметрами — вони уможливилися тим, що основна частина книжки відсортувала відомі архітектурні патерни — і тепер можна їх підрахувати й ними ітеруватися.
І оте усе присипано сотнями структурних діаграм — щоправда, в кастомній нотації, бо стандартну було б не розібрати в такій кількості.
Чи воно працює
Ніхто не перевіряв, але картинка вийшла самоузгодженою і, навіть, сама вказує пропущені фрагменти. Коли малював еволюції патернів — кілька разів як результат змін системи траплялася структура з двома базами даних. Воно мені так набридло, що поліз шукати в інтернеті чи це має окрему назву. Виявилося, що так — і отримав повноцінний новий кластер архітектур. Себто, зв’язки в системі показали, що одного шматка пазлу не вистачало.
Де лежить
Книжка наразі на гітхабі, є PDF, ePub та docx. PDF, ніби, схожий на те, що я писав. Хто хоче наробити багато коментів — кажіть, відкрию оригінал в гугл доках. Хто не хоче морочитися — ось усі розділи у вебі, але в PDF воно красивіше, ще й з крос-лінками.
Ліцензія безкоштовна (CC BY) — діліться з колєгами та колєжанками, також і в замовників — тоді більше шансів, що хтось за цю книжку почує та опублікує.
Що далі
А от що далі з нею робити — хз. Ну, написав. Треба якось промотити. Треба шукати паблішера — але чи воно тому паблішеру потрібне, якщо вже лежить в інтернеті безкоштовно. А як без паблішера книжку рекламувати?
Найкращі коментарі пропустити