Скільки часу потрібно Senior-спеціалісту, щоб мати на фрілансі таку ж ЗП, яку в компанії?

Маю 7 років комерційного досвіду в Data Science та PhD за спеціальнісю. Зараз думаю над тим, щоб працювати по 3-4 години в день і тому хочу спробувати фріланс замість звичайної роботи на компанію.

Читав тут у статтях по темі, що у фріланс краще йти з досвідом. Але в чому сенс, якщо людина з досвідом рівня Senior змушена буде ставити собі на Upwork значно менший рейт ніж в компанії, бо не має там ні відгуків, ні портфоліо? Чи все ж можна буде (майже зразу) отримувати 30-40$ в годину на Upwork, маючи хороший комерційний досвід і PhD, але без портфоліо? Яка там зараз ситуація із Data Science/Machine Learning?

Якщо потрібно буде «набивати» портфоліо перший рік зі значно заниженим рейтом, то у цей час прийдеться поєднувати фріланс із теперішньою роботою, а я хочу зменшити кількість робочих годин, а не збільшити :) Іншими словами, скільки часу зазвичай потрібно Senior спеціалісту, щоб отримувати на фрілансі таку ж зарплату, яку він зараз отримує в компанії?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Єдиний правильний фріланс це прямі парт тайм контракти з клієнтами, все інше того не варте, перевірено на власному досвіді.

Я не думаю, що на фрілансі можна заробляти більше за зарплату. Ну як, можна, але це по суті фултайм — в тебе два-три парт-таймових контракти, на яких неможливо адекватно зосередитись. Звісно, є ті, у кого це виходить, але це рідкість. На моєму досвіді (не програміст), три місяці хардкорного фрілансу покривають півроку фултайму, але чи треба вам то вигоряння, вибір за вами.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я не думаю, що на фрілансі можна заробляти більше за зарплату. Ну як, можна, але це по суті фултайм — в тебе два-три парт-таймових контракти, на яких неможливо адекватно зосередитись. Звісно, є ті, у кого це виходить, але це рідкість. На моєму досвіді (не програміст), три місяці хардкорного фрілансу покривають півроку фултайму, але чи треба вам то вигоряння, вибір за вами.

Зараз думаю над тим, щоб працювати по 3-4 години в день

Если это цель, то зачем фриланс? Найди удаленку и делай за 3-4 часа то, что команда в среднем делает за 8.

Пряцюєш 3-5 років фултайм потім рік відпочиваєш.
Бо знайти щось хороше на 20 годин в тиждень може бути важче ніж в фаанг з України попасти зараз.

Так за 3 роки вибудував процес і відпочиваєш працюючи 3 години

Код писати то ти можеш і 3 години і навіть менше але на повідомлення прийдеться відповідати цілий день інакше скоро копняка в дупу дадуть. Тому краще так як я вище написав

але на повідомлення прийдеться відповідати цілий
день

Тому треба брати проект де інші деви в іншій тайм зоні, ідеально 4-5 годин різниці

Америкоси не хочуть брати контракторів напряму тільки через шлюпки, а з Європою так не вийде хіба в Азію звалювати. І більшість не хоче брати людей з великою різницею в тайм зоні бо працювати не зручно.
Хто хоче мало працювати то це аутсорс на Америку в лідерах ринку: зранку 2 години попрацював а вечором поговорив і решта дня ти вільний

Я один такий кинув, до індуси в слаку лізли як таргани коли я ще тільки зранку в туалет йшов

Ну відповідай
Звичайно і комунікація і мітинги

На одній роботі теж може бути що з 9 до 4 мітинги
Звіздуни пішли і ти нарешті можеш працювати

прямі контракти. забути про джині та інші місцеві помийки.

Люди, які ніколи не працювали на фрілансі, не розуміють усієї блядської романтики цього.

При цьому треба розуміти, що (в девелопменті) є дві великі різниці — робити стандартну, плюс-мінус однакову роботу, чи робити кастомну розробку, де кожен проект відносно унікальниний.

Так ось, якщо ви звичайний галерний розробник, то, скоріш за все, ви зайдете в нішу унікальних проектів. І тут починається весела лотерея. Хто тобі попадеться:
Жлоб?
Параноїк, які буде тобі писати кожні десять хвилин за свої 1к?
Підар, який хоче тебе на***ти, та зробити втричі більше під видом «правок»?
«Наївний» бюргер, який гадки не має, як працює розробка ПО, і який думає, що це типу онлайн-магазину, де через тиждень тобі під двері доставлять готовий продукт?
Мудак, який буде вимагати зробити весь продукт за $500, погрожуючи поганим відгуком?

Також у кастомній розробці є певні особливості, які ускладнюють пошук нормальних проектів. По-перше, це розмір. Маленькі проекти рентабельні, якщо вони однакові. Коли ти верстаєш соту візитку на Вордпрессі, воно нормально. Коли тобі треба вʼїжджати у предметну галузь кожен раз заново заради проекту на три дні, воно напружує конкретно. Коли тобі треба розбиратися з пʼяттю АПІшками та десяттю бібліотеками, то хєр ти поясниш замовнику, чого «маленька» робота ніфіга не маленька.

Тому рекомендую шукати свою нішу, бажано унікальну, бо великих проектів на Апворку дуже мало, і конкуренція на них велика.

Тому рекомендую шукати свою нішу, бажано унікальну

Подтверждаю. Лучше быть shopify expert, обросшим своим кастомным тулсетом, либами для перегонки продактов из одного маркетплейса в другой, чем каким то Java Engineer, который где-то там на галере делал веб для огромного бизнеса в уникальном на*** никому не нужном домене с кучей оверинжиниринга.

Пісюнами будемо мірятися чи ти ще домашку не зробив?

чи ти ще домашку не зробив?

Уже заканчиваем. Без помощи твоей мамки я бы никогда не справился. (вытираю испарину со лба)

А мама гарна була?

то був папа, бо я йому не допомагала

«Наївний» бюргер, який гадки не має, як працює розробка ПО, і який думає, що це типу онлайн-магазину, де через тиждень тобі під двері доставлять готовий продукт?

Хахах. Это наверное у всех немцев такое) Сколько раз с таким уже сталкивался именно с немцами)

Фріланс то швидше гроші на кишенькові витрати
Може і ніколи не замінити роботу
Плюс ганятися за коієнтами

Найважче знайти першого клієнта
У мене років 2 взагалі тиша була

Низьька ціна — конкуренція з індусами
Вища — важко продати

Найважче знайти першого клієнта
У мене років 2 взагалі тиша була

я нашел первого за 3 суток. но потом пришлось искать второго, третьего, десятого, двадцатого ... мифы о постоянных клентах это такой п****ж. каждый раз один и тот же чудак ищет подешевле и сканит всех индусов заново вместе с тобой.

Ну тобі пощастило

Я поки грався у всі ці злітаючі таланти
Ніфіша за 2 роки
І це впворт
Конкуренти досі нічого

На Апворк навіть будь ви хоч з 15 роками досвіду, на початку ви нуль. Там є купа індусів, яка готова робити те, що ви за 30-40$, вони зроблять за 10-15$.
В мене були 2 роботи у 2020 на Апворке на 200 годин сумарно з рейтом 33-35$/h.
Коли я в цьому році вирішив спробувати заказ, то шукав більше місяца, витратив десь 250 конекшенів. Але як ітог, знайшов клієнта на 2 заказа по 40$/h та отримав success rate 100% бейдж. Одразу як отримав бейдж success rate, на наступний день написали з пропозицією, але я на той час вже влаштувався у контору.

В цілому, якщо цікаво буде по Апворку, можу проконсультувати. Я трохи тестів робив, в мене є алгорітм як там можно стартанути, особливо якщо ти вже Сеньйор

шукав більше місяца, витратив десь 250 конекшенів

250 * 0.15 = 37.5$ це всього 10-15 заявок на великі роботи, що крапля в морі. зараз така статистика, що менеджери відправляють сотні заявок в місяць аби набрати робіт і reply rate іноді 5-10%. тому можна вважати, що вам пощастило/вгадали зі ставкою і спрацювали алгоритми, що тригеряться закриттям роботи й здобуттям бейджиків, що дає буст профілю в видачі. ну і профіль 2020-го року і створений сьогодні — це велика різниця.

не згоден. Все залежить від того, як ви пишете Cover Letter. Я під кожну відправлену заявку писав вручну Cover Letter, прогоняв через chatgpt, потім робив менш AI-generated.
Манагери то полюбас аплаяться на самі смачні роботи з норм рейтом, де 50+ кандідатів після пари годин.
Я обирав таргетово саме ті, де я бачив, що в мене матч 100% по скілам та на які мало хто хотів йти. Та робота, на яку знайшов клієнта була 100 зі 100 з того, шо я робив на останніх проектах. Але в цілому був також варік зробити контракт з 3-4 помоїшними роботами, але за які я б отримав рейтінг 5.

P.S. 5-10% реплей рейт виглядає огонь взагалі то ))

Не все залежить від кавера, якщо ми говоримо про Апворк.

Апворк має трошки дибільну систему, коли позиція твоєї заявки (а, значить, і шанс того, що тебе взагалі розглянуть) залежить від твоєї активності (інфа не 100%, базується на власному емпіричному спостереженні кількарічної давнини) . Причому те, що ти до останнього дня працював і трекав час, — не рахується.

У мене особисто проходило від тижня до трьох активного апплаю з закінчення попереднього проекту до моменту, коли починалися відгуки.

Так, аплахтмся і конекти палити.

В лінкедіні профайлу пробіл добавив іі у рекрутерів тригерить

Вже мекнув? 😁
(ось вони переваги фрилансу!)

Я апав за конекти свою чергу в списку кандедатів, що зааплаїлися так, щоб я був 1-2-3

Мабуть, це зʼявилося після того, як я перестав там активно шукати.
Як вони вирішують послідовність, якщо всі заапалися?

І що ти пишеш в кавер лктер?
От є ц тебе матч
І конкурентів теж є

Дкмпфінг?
Солодкий переказ іх вакансії?

У мене дуже рідко з опису вакансії є щось що чіпляє око.
Тоді кавер може бути драазеилка чи завуальована відповідь.

А так більшість вакансій копіпаст як у звичайній вакансії.

Моє резюме і то живіше.

Ще вбивають питання форми, перечислять сертифікати і всЯке таке.

А внизу ціла секція про це

Роботи що пишуть в лінкедіні мають 3 шаблони:
Індуси халоу без підстановки імені
Більші галери з підстановкою імені і клянуться що мали оргазм від твого резюме чи профайлу

Є варіації з підстановкою імені і компаніїї

Добавляєв і профайлу : якщо читав скажи паляниця, і добре якщо один з 100 читав

Ось приклад cover letter, де я отримав роботу. Назви змінив. В Cover letter я звісно упомінав те, що було в описі роботи

Hi, my name is John Macklein. I’m Senior Frontend Developer with over 8 years of experience in building complex applications using Anuglar + Ionic, I am confident that I can provide the expertise and insights needed to ensure a smooth and efficient development process.
In my recent projects, I have successfully led the development and design of hybrid applications, ensuring that both the web and mobile versions are cohesive and optimized for performance.
My recent Angular + Ionic applications:
1.{projectName} (still in development)
{projectName} is an app designed to help couples strengthen their relationships by taking both couple and individual quizzes focused on various everyday topics.
What I did:
— Design Frontend architecture from scratch using monorepo to allow the code sharing between applications (there were 2: Admin and Mobile app which used the shared code)
— Implemented OAuth2.0 (Apple, Google), added WebSockets for real-time communication
— Added logic how one user can add another one as a partner and have a websocket connection between them to share their statuses and other information
— Covered core code with unit tests
Tech: Angular 17, Ionic 6
2. {CompanyName} — you can check it in Apple Store/ Play Market
— I was leading the new feature development for the trading domain
— Implemented unit and integration tests to cover implemented functionality
3. {CompanyName} — I have it in portfolio
— Design Frontend architecture from scratch
— Implemented OAuth2.0 logins (Apple, Google, Facebook)
— Implemented OneSignal Push Notifications
— Led the deployment of the application to the App Store and Play Market
— Integrated payment methods(Stripe, PayPal, Giropay, TWINT)

I understand that this consulting role would require a few hours of focused work, and I am prepared to dedicate the necessary time to thoroughly review your designs and provide actionable feedback.

My goal is to ensure that your design is not only visually appealing but also technically feasible and optimized for development.

Thank you for considering my application. I look forward to the possibility of contributing to your project and helping you achieve a successful product launch.
Please feel free to contact me at your earliest convenience to discuss this opportunity further.

Sincerely,
John Macklein

Звісно, я проапал себе за конекшени, щоб я був в топ 3 кодидатів

Дякую
Ну переказ резюме

У мене щось таке в самарі профайлу

(Не претендуючи на звання експерта)
Такий кавер працює добре з замовниками, які розбираються у технологіях і мають досвід співпраці з розробниками (по суті, якщо це найм у існуючу команду через Апворк). Кавер дуже технічний і дуже довгий. Знайти такого замовника — це щастя і удача.

Такий кавер не спрацює (з мого досвіду, звісно) для замовника, який:
— Не має досвіду аутсорса розробки
— Не має технічного бекграунду
— Працював з фрилансерами не-девелоперами (наприклад, дизайнерами або перекладачами або маркетологами)

Для нетехнічного замовника такий кавер — це набір баззвордів, який, звісно, може справити враження і загіпнотизувати, але зазвичай замовник нічого не зрозуміє і пропустить пропозал.

Що працює добре (з мого досвіду та на мою думку):
— Релевантне портфоліо з картинками (знову ж таки про важливість спеціалізації)
— Велике релевантне портфоліо з картинками
— Відмінні відгуки на релевантні проекти
— Вказати, що ти маєш напрацювання/шаблони, які прискорять розробку саме такого додатку (спеціалізація!!!)
— Якщо джоб — це якась проблема, яку треба вирішити (оптимізувати СКЛ запит, пофіксити баг) — працює викласти свої ідеї та варіанти вирішення
— Call to action — запропонувати зідзвонитися і показати, що в тебе є/що ти робив, розказати, як ти можеш прискорити розробку чи видати перший результат швидше
— Халява: розказати, як замовник може круто зекономити за рахунок того, що ти маєш напрацювання
— Продати суміжні послуги (дизайн, девопс, СММ, СЕО, маркетинг, машин льорнінг, дата аналіз і тп). Ну і, звісно, вміти це робити, або мати надійних людей, з ким можна співпрацювати

З job description я зрозумів, що замовник — це якась працююча команда розробників або ті хто як мінімум шарять в розробці. Тому акцент в ковері на технічні штуки та мій досвід у тому, що вони хотіли вирішити.
По факту так і оказалось, це була тіма з продукт манагера, Архітектор, СЕО

Дякую за поради вище. Кілька питань:

Call to action

— багато хто на кол погоджується одразу?

Релевантне портфоліо

— це портфоліо взагалі чи саме з замовлень, які вже були на Апворке?

Ти робиш консультації? Як зазвичай має відрізнятися рейт на консультація та на звичайну розробку?

багато хто на кол погоджується одразу?

На диво багато, якщо кавер релевантний. Якщо замовник нетехнічний, йому простіше зідзвонитися.

це портфоліо взагалі чи саме з замовлень, які вже були на Апворке?

В ідеалі — замовлень за Апворка, але можна і інших.

Ти робиш консультації? Як зазвичай має відрізнятися рейт на консультація та на звичайну розробку?

Якщо консультація перед потенційним проектом, то робив безкоштовно, з прицілом на отримання офферу. Таке, щоб прям вся робота — консультації, таке дуже рідко було, і робив по звичайному рейту.

Якщо консультація перед потенційним проектом,

— консультація — як основна задача від клієнта. В мене перша задача була — треба була консультація, як краще стартувати розробку проекта: в монорепі чи в репозіторіях. Я робив діаграму та купу ресерча та зрозумів, що це в 2-3 рази більш виснажую, ніж звичайний код педаліти. Тому виглядає, шо рейт має бути вище ніж звичайний.

то робив безкоштовно, з прицілом на отримання офферу

— скільки часу ± йде на це?

На фрилансі взагалі дуже багато виснажуючої невдячної роботи 🥲
Якщо консультація — це основний таск (у мене таке було дуже рідко), то я робив безкоштовно, але з мінімальною підготовкою. Якщо ти зможеш продати дорожче — то це, звісно, супер, і так і треба робити.

Я намагався брати більш-менш довгострокові проекти. Короткі проекти вигідні, якщо це щось стандартне, що ти вже сотню наклепав. Інакше обʼєм підготовки неспівставний з обʼємом власне корисної роботи, і ефективний рейт виходить неконкурентоздатним.

— скільки часу ± йде на це?

Якщо це передпроектна консультація — то могло і досить багато часу, типу пару днів ресерчу. Якщо щось безкоштовне — то пару годин.

Якщо це передпроектна консультація

— це ж на цьому етапі, в тебе вже 100% впевненість, шо ви будете працювати, а не так зо вони скажуть — сорян, нам не підходе щось?

Нема впевненості, і так, можуть сказати «іді ...» :(

А оцьому що б написав?

Looking for a SAS and SQL Expert to help me on a project.

75 на годину дає

Хз що хоче

1-2-3 реченя про себе та досвід у

a SAS and SQL Expert

та який ти охуєний в цьому. І попросив би більш детально описати проект. Або запропонував зробити кол, щоб в колі більш детально обговорити.
Але скоріш за все, тут за годину буде 50+ кандідатів одразу, тому якщо в тебе не купа рейтінгу вже у профайлу — то шансів мабуть мало.

Я собі через один сервіс налаштував автоматізація, щоб мені в Слак приходили нотіфікації з інфої про нові джоби, які підпадалі під мої крітерії пошуку. Тому я писав Кавери у найперші 20хв як джобу виставили. Зараз Апворк відмінив це (RSS кажісь називалось), тому хз як з цим зараз

Looking for a SAS and SQL Expert to help me on a project.

Замовник, очевидно, технічний, тому написав би юз-кейси, як я використовував SAS та SQL, і яких результатів досяг. Написав би, що маю великий досвід роботи в команді по розробці ПЗ, розуміюся на процесах і особливостях (типу ходити на дейліки, бути на звʼязку певний час; у багатьох фрилансерів не дуже з цим)

Я начинал в 2011 кажется, тогда было несколько платформ которые еще не скушали друг друга и не пытались монетизировать чуть более чем всё, поэтому опыт не релевантен. При этом мне кажется ничего не мешает вам завести аккаунт, расписать опыт работы, а дальше раз в день заходить и просматривать есть ли что новое по вашему стеку, чем уже стэк — тем лучше. Если есть что-то где вы имеете релевантный опыт — подаваться и описывать с чем работали, что знаете, как планируете реализовывать. Я не знаю на какой рейт вы рассчитываете и какой средний по вашему профилю, могу сказать что вэб разработчиту — как бэкэнду, так и фронтенду реально найти и 40-50$/час. Советую подаваться(как минимум на начальном этапе) исключительно на клиентов из США/Австралии — люди по-проще и бюджеты повыше.

Я би розділив клієнтів на Upwork на 4 групи, які мені попадалися в DS:

1. Шизіки. Дядьки які мають гроші, як правило не з ІТ, одного девелопера і якусь божевільну ідею. Виносять мозок, але платоспроможні. На любителя.
2. Студенти. Як правило, не задоволені результатами, бояться щоб їх не на*бали. Оминайте їх.
3. Бідні стартапщики. За маленькі гроші хочуть щоб їм допомогли допиляти POC. Не варто починати.
4. Компанії. Нормальні клієнти які знають що хочуть і реально можуть оцінити час та ресурси. Ось це саме воно.

DS

як це розшифрувати? бо вже не першій раз це бачу

ну все, тепер можу сміливо підняти свій рейт до $20/h 💪

В бізнесі треба бути добрим бізнесменом — а не добрим виконавцем чи навіть добрим управлінцем. Це рішуче інші типи навичок. Доки не спробуеш поплавать на власній шлюпці, це не доходить.
В якості прикладу — подивіться перший фільм Ghost basters, там просто усе одразу зібрали.
Коли мені вже нажаль покійний друг сказав як залишив власний бізнес і пішов в найм, спочатку девопсом — я думав, що це повна нісенітниця. Потім зрозумів — що не така вже і нісенітниця.

На фрілансі, по вашій спеціалізації, бачив аккаунти від 5$/h і до 100+$/h
Логіка підказує, що і на тих і на тих є свої замовники.
Треба набивати портфоліо, експертизу і робити кастомерів happy. Чув від знайомих, що до половини( а іноді й всі 100% ) замовлень це клієнти які повертаються повторно. Тому тут, окрім очевидно виконаної роботи, треба ще вміти налагоджувати контакти з клієнтами, питати їх, що болить і працювати в ту сторону.

P.S. А по якій саме темі маєте Ph.D.?

Там є різні типи бізнес моделей. Залучення нових покупців це направлена діяльність (воронки продажів, маркетинг і т.д.) на яку треба витрачати або час, або гроші. Постійні клієнти — коштують дешевше. Тим не менше лояльність постійних клієнтів теж не безкоштовна. Якщо це товар — то ви надаєте постійні скидки та якісний сервіс, якщо це послуги — то надаєте якісніші послуги, віддаєте пріоритет постійним клієнтам над тимчасовими, намагаєтесь зробити з нових клієнтів постійних тощо.
В обох методах є свої переваги і свої недоліки. Орієнтація на лише на постійних клієнтів часто не дає розвитку бізнесу і збільшує ризики, бо постійного клієнта завжди можна втратити з якихось форс мажорних чи інших причин. Наприклад клієнт парикмахерскої — переїхав за кордон. Коли приїжджає усеодно приходить бо послуги подобаються — але щомісячний дохід втрачено.

P.S. А по якій саме темі маєте Ph.D.?

NLP, не даю деталей через анонімність

До мене, зазвичай, звертаються з попередніх проектів, або компанії, у яких працюють колишні колеги. Такого на Upwork не знайдеш. Типу: у нас пожежа з проектом, нам сказали, що тільки Ви можете нас врятувати — будь-який рейт Ок. Здебільшого це невеликі продукти-стартапи й AI/ML не профільний, а потрібно швидко зробити ML-ну фічу. Інколи є своя DS тіма, інколи потрібно налаштувати DS процеси, переробити неробочу архітектуру. Є проекти й у великих компаніях. Кожен проект не схожий на інший.

Гарно оплачуються усілякі AI/ML присейли — рейти до 150$/година для багатьох цілком Ок. Але з 2024 пресейли проектів до України були не оплачувані (але тут присутня моя зацікавленість, щоб до Україні взагалі заходили якісь проекти). Були місяці, працював 0 годин, обіцяли години, але клієнт передумав. Зараз всі показились на RAG-ах, усім це конче потрібно, але технічно у цьому нічого складного немає, тож рейти впали удвічі/рік за таку роботу.

Загалом, є досить великий рівень непередбачуваності, коли працюєш то 0, то 10 годин на день (у лютому працював по 12). Помітно часу займає адміністрування договорів, вибивання платні — були затримки від різних клієнтів одночасно на 5 платежів, тобто потрібно постійно писати/нагадувати/погрожувати, щоб з тобою розрахувались — це не ЕПАМ з його майже ідеальними процесами, але з іншого боку, значно більш challenging.

Кожен проект не схожий на інший

Це типово для DS/ML))

Раніше, коли працював розробником, не йшов на фріланс, бо здалось що там менш цікаві задачі. Типу пофіксити багу, інтегрувати щось в погано написаний код і тд. Але сфера DS/ML дуже відрізняється від розробки. Як би ви порівняли цікавість задач у цій сфері на фрілансі і в компанії?

У одній компанії помітно сіріше й одноманітніше, все-таки є якийсь скоуп, за який проекти ніколи не вийдуть. Тоді як на фрілансі можна попрацювати й на величезений китайський завод, й на Пентагон, й у різних доменах NLP, CV, RL, GNN тощо, прикручувати AI на БПЛА й детектити колонії бактерій для розробки сучасних ліків

Ага, а потім сидиш так і сумно дивишся на індусамщо з папірці задає питання або розпитує про останнє місце роботи

А ти на Марс вчора у ві сні літав

Кращі заробітки зважаючи на work/life баланс не на фрілансі, а на великому стабільному ентерпрайз проекті. Є дуже багато подібних проектів де можна зайти на проект, перших 3-9 місяців розібратися як все працює, і потім працювати по 4 години на день і давати дуже хороший результат, не менший ніж інші хто там на фултаймі, але не докінця розібралися. Найбільший мінус це те що ’розвитку’ не буде багато, і потрібно буде ним самостійно займатися.

Згідний, або як варіант можна пошукати якийсь хороший варіант на пів ставки, щоб працювати по 4 години в день, але більше розвиватись ніж на ентерпрайзі.

Фріланс це всього лиш один із варіантів який розглядаю. Просто не люблю завчасно відкидати навіть ті варіанти, що виглядають недуже привабливо.

Хтось на фултаймі працює більше?
Кухня, курилка кавомашина

перших 3-9 місяців розібратися як все працює, і потім працювати по 4 години на день і давати дуже хороший результат, не менший ніж інші хто там на фултаймі, але не докінця розібралися

Та щось останні роки таких проектів все менше і менше

Після офісної роботи швидко заробити не вийде. Треба вже мати профіль з виконаними роботами та гарне портфоліо, клієнтську базу. Тут клієнтів шукаєш сам, фріланс це геть інші процеси

Це така ж робота. Там не вийде прийти, написати у профілі, що ти senior, і очікувати на легкі гроші. Я б очікував на 2-3 роки, щоб мати гарний профіль та пул замовників. Тоді вже можна розмовляти про зменшення кількості робочих годин.

Єдиний правильний фріланс це прямі парт тайм контракти з клієнтами, все інше того не варте, перевірено на власному досвіді.

на них ще потрібно вийти, а це як лотарея

Стабільно виходив, потрібен правильний підхід, репутація та сарафанне радіо.

Hourly only, але в мене звісно перевага в тому що конкуренції майже немає через специфіку технології.

Hourly only,

Это очень круто, а кто ориентирует заказчика там работы на пару дней или пару лет? Заказчику не нужно обычно часовой рейт, ему нужно умножить твой рейт на «когда же эта выкачка денег закончиться», чтобы в итоге по сути получить тот же фиксд прайс и понять влезет ли вся эта дурь в его бюджет или ему придется почку продавать с домом.

Робиться приблизний естімейт на конкретну фічу, а оцінка того скільки весь проект займе, це зазвичай не в компетенції part-time ресурса. Він може тільки дати свою думку, яка не являється чимось офіційним чи точним визначенням.

Сама оцінка проекту це окрема задача, я коли за таке берусь то вказую рейндж, але якщо проект на декілька тисяч годин то тут мені не вдасться допомогти з загальною оцінкою, потрібно дробити на частини і кожну частину оцінювати окремо, а це по суті фулл тайм робота архітектора)

Тобто парт тайм ресурси потрібні невеликим проектам, або великим проектам з кістяком.

Снимаю вопрос. Речь шла о парт тайм найме на прямых контрактах. Все написанное не работает для фриланса и конкуренции с Индией и Пакистаном — проверено.

Щоб працювати парт тайм на прямому контракті треба бути унікальним або робити щось що не вимагає розуміння бізнесу а-ля девопси чи дизайнери.
Тобі 6-12 місяців треба щоб почати повноцінно працювати як сініор. Сініор в продукті це не розжовані таски закривати.
Коли ти працюєш пів дня то ти нормально почнеш працювати лише через 12-24 місяців. Це не вигідно для бізнесу.

Ваше перше твердження не є вірним, а далі вже немає сенсу коментувати)

Плюсую, аналогічний досвід.

Розумію що через прямий контракт на іноземну фірму працювати краще ніж через аутсорс посередника, але як їх найкраще шукати? Чув що наче окрім іноземних сайтів також на Джинні можна.

Але, наскільки розумію, ви мали на увазі контракти не з іноземними фірмами, а із замовниками знайденими на фрілансі. Який з цих двох варіантів вигідніше?

Шукати вакансії, заходячи напряму на сайт компанії. Але, звісно, для цього треба мати список сайтів компанії..
Я зараз влаштувався через аутстаф в закордону продукт компанію. У них на сайті ця вакансія теж була.

1. Залежно який ви сіньйор)
2. Залежно наскільки добре вмієте продавати.
3. Залежно який стек
4. Залежно від стресостійкості та готовності поїсти мівіни пару місяців)

+ майте на увазі, зараз з України роблять ПВК, + АІ і тд, тобто ринок та внутрішня ситуація дуже варіативні, і сказати точно неможливо

1. Залежно який ви сіньйор)

Галерный синиор залипает как наркоман в облаках, обдумывая архитектуры, настраивая CI по 2 недели итд. На фрилансе за это время уже проект заканчивают)

PhD

Вообще не поможет. Если кто-то в пакистане согласиться сделать без пхд за 2 доллара в час и сможет это продать, то проект его.

На него еще должны выйти заказчики, и к тому же быть уверенными в том что он вообще потянет этот проект. Очень давно впервые попробовал фриланс — С++. Поскольку рейт был ну очень низкий, в самом деле обращали внимание на бид. Когда начали с лидами разговаривать, они часто стали сливаться и брать опытных с хорошим рейтингом. За низкую цену можно было взять только и деловую хрень — верстка, настройка PHP CMS и т.д. Не пыльно — не мыльно. В сравнении с продуктовым отделом куда я устроился (в общем с целью иметь деньгу для развития собственных интернет проектов, геймдев был уже не интересен, а наивность присутствовала на свои проекты не осталось вообще никакого времени да и интерес пропал) — подобное было мало конкурентным.

Зараз думаю над тим, щоб працювати по 3-4 години в день

Ты только 30 часов в неделю будешь писать пропозалы, разбираться в задачах незнакомцев, и заниматься продажами.

Дякую за відповідь. Дивно чому люди інколи пишуть що для фрілансу краще мати досвід. З того що я тут прочитав складається враження, що навпаки краще його не мати, або мати досвід джуна і з цим невеликим досвідом зразу розвиватись у фрілансі. Бо якщо дійшов до рівня Senior, то перехід на фріланс із отирманням такої ж зарплати є довгим і невигідним. Поправте якщо я неправильно зрозумів.

Дивно тоді чому люди пишуть що для фрілансу краще мати досвід.

Люди пишут много глупостей.

Бо якщо дійшов до рівня Senior,

Смотря какой синиор. Если из епама, то на фрилансе он просто не выживет. Его там раздавят конкуренцией и морально уничтожат.

Тобто у хорошого стресостійкого сіньйора перехід на фріланс не буде довгим і невигідним? Чи можливий перехід сіньйору на фріланс за 1-2 місяці на таку ж зарплату? Припускаємо що мереджерські якості, стресостійкість і тд не є проблемою ікакше фріланс взагалі б не розглядав, тобто інші фактори я врахував, цікавить типовий лише час переходу туди.

Все залежить від вашого везіння. Платформа надає буст у вигляді «rising talent» і просуває нові профілі. Важливим є співпадіння ключових слів у вашому профілі, скілах, заголовках і заявках з тими, що використовуються в роботах. При цьому алгоритм постійно змінюється. Крім того, враховується кількість виконаних робіт з відповідними ключовими словами, адже для клієнта плашка «виконав хх схожих робіт» має значно більше значення, ніж «профіль заповнено на 100%».

Далі все залежить від вашої здатності писати клієнтоорієнтовані заявки, стратегій ставок і бустів. Наприклад, у Data Science для збору даних буде більше виконавців, ніж для створення вузькопрофільних моделей під специфічні потреби бізнесу клієнта. Тут важливе ваше вміння зацікавити клієнта, «продати» свої навички й час.

Варто усвідомлювати, що на зрозумілі та типові роботи може надійти десятки відгуків протягом кількох годин. Кожна заявка коштує певної суми в місцевій валюті до кількох доларів (на Upwork кожен Connect коштує $0,15). На етапі пошуку роботи деякі менеджери подають сотні заявок щомісяця, вкладаються у буст заявок і профілю. Іноді зі 50 заявок можна отримати 8 інтерв’ю, що призводить до одного найму, але з розвитком профілю та активністю на платформі показники покращуються.

Це дуже короткий термін. У вас є вже постійні клієнти? Якщо ні, треба їх спочатку знайти та попрацювати, отримати гарний рейтинг, JSS для апворк наприклад. Багато синьорів взагалі не знаходять роботу на фрілансі наприклад

Ну розкрученого синьйора робота сама знаходить

Не думай про гроші

Найди щось де тебе наймуть
Там роздивишся

Досвід роботи у великій команді і фрілансера — не тотожні.
Немає ніякого універсального рівня Senior.
Який ти не крутий хірург — сімейним лікарем будеш ніяким.

Успіх на платформі частково залежить від везіння. Наприклад, деякі клієнти уникають виконавців із Азії чи тих, хто бере низьку оплату (умовно, до 20$/год за будь-яке завдання). Водночас, великі компанії готові платити від 80 до 150$/год навіть за роботу з WordPress. Є ймовірність, що вам пощастить знайти клієнта, який почне з невеликого проєкту, але співпраця триватиме роками, і ставка поступово зростатиме.

З іншого боку, можна натрапити на стартап, який слідкує за кожною зайвою хвилиною без чітких технічних вимог і ставленням «я вас не просив». Також варто ознайомитися з роботою місцевого трекера часу та системою захисту виконавця.

Станом не зараз фріланс біржі, заполонили контори типу «шлюпки» та «шхуни» з базовим розподіленням праці. Одні займаються бізнесом — інші технічні спеціалісти, які зокрема часто беруть трейні та джуніорів — зокрема серед тих хто не потрапив в компанії типу «галера».
В бізнесі існує велика купа ньюансв — треба знайти потенційного клієнта (воронка продажів), зуміти його зацікавити, підписати контракта, зуміти викрутитися від намагання з вас прокинути на бабки (а там купа методів, додаткові хотілки без яких роботу не приймають, вимагання скидок наприклад через відтермінування підписання контрактів і т.д.), отримати від клієнта проплату (юридичні питання, не дай ви не оформили домовленості), зробити так щоб різні голодні у вас потім ще не відняли усе, численні конкуренти і т.д.
Відповідно розподілення праці і знань — це абсолютна перевага, перед одинаками.

для фрілансу краще мати досвід.

Навіть в борделі це комбінація досвіду і пробігу

Мені здається, що починати джуном набагато простіше, бо у тебе як мінімум менші очікування по всьому: ти голодний і готовий робити перші проекти за пів ціни, щоб набити рейтинг; працювати в другу половину дня, щоб першим бідити американських замовників; і все в такому дусі.

Я так починав, а через декілька років влаштувався в офіс і почалось зовсім інше життя. Тут як в армії: молодим служити простіше, бо вони більш лякливіші і піддатливіші наказам старших, а дорослі сильно раціоналізують і якщо їм в командири ще поставлять молодого ідіота, то це гайки.

На мою думку, то з великим досвідом краще робити щось своє, якийсь бізнес, або ставати консультантом.

Треба машина часу — повернутись років на 5-7 назад — прокачати профіль та повернутись назад. А так новачку без шансів

Прокачка профиля нихрена не даст. У меня достаточно прокаченный профиль — выведено около 15К за пару лет. С учетом, что потом пришлось работать на этих же заказчиков вне биржи — ну от силы 20-22К. Я сейчас смотрю на этот профиль и даже думать не хочу снова погружаться в это нищее болото.

Тогда влезать во фриланс биржи сейчас вообще не имеет смысла. Только прямые контракты только хардкор )

Тогда влезать во фриланс биржи сейчас вообще не имеет смысла.

И никогда не имело смысло.

Только прямые контракты только хардкор )

Среднему гребцу-импотенту из епама легче будет золотую рыбку поймать, чем найти прямой контракт. Особенно находясь сейчас в Украине.

+, «жирні часи» українського ІТ виховали ціле покоління спеціалістів, які крім галер нічого іншого не бачили, і банально не мають навиків виживання у іншому середовищі. Sad but true.

Воля до боротьби відсутня. Це не «золоті часи айті», коли тобі кожного дня пишуть на лінкдіні з новою пропозиціє роботи. Тут самому надриватися все робити потрібно.

Без шансов. Ты будешь пахать в 4-5 раз больше и зарабатывать 5-10 в час. Единственный шанс найти того самого единственного заказчика, который даст те самые 40 в час — но это будет тот же фуллтайм как и на обычной работе и скорее всего еще напряжнее.

Плюс, на обычной работе есть отпуск+больничные. Это ещё по сути +10% халявного рейта.

Якщо страховка з субсидією то це може бути і 2к щомісяця

Тобто 30к на страховці тільки.
Ну хоча з якого боку, їх тіпа недодали але дали

Можу росповісти зі сторони замовника на Upwork. На проекти з меншим рейтом подається одразу десь 5-7 кандидатів, і потім ще 10 за наступну добу. Якщо хтось шукатиме hourly rate 30-40$, я думаю туди прийдуть найкращі фрілансери які взагалі є на Upwork.
Я зазвичай спочатку читаю відгуки і cover letter. Гарний cover letter — 50% успіху.
Як правило, я обираю 2-3-4 гарних профілі, з якими я роблю невелику співбесіду. Пусті профілі я скіпаю — немає часу робити стільки співбесід. Потім когось обираю.

Шансів у нового профілю зачепити hourly rate project з бюджетом 30-40$/годину на мою думку взагалі немає. Демпінг може допомогти, але наврядчи. Скоріш за все люди пропонують такий рейт бо хочуть знайти перевіреного експерта.

Я б рекомендував зробити кілька fixed price projects спочатку, невеликих — 200-300$ за проект. Там і демпінг спрацює, і зірочки скоріше здобудете. З проектами у яких hourly rate взагалі проблема — вони ж не закінчуються: ви припиняєте роботу, але про всяк випадок такі проекти можуть залишатися відкритими ще кілька місяців, just in case. А зірочки ви отримаєте лише коли котртакт офіційно завершено. Тож, поки у вас немає хочаб 2-3 відгуки, забудьте взагалі про hourly rate projects.

Дякую за відповідь.

Якщо хтось шукатиме hourly rate 30-40$, я думаю туди прийдуть найкращі фрілансери які взагалі є на Upwork.

Цікаво, такий рейт є звичайним для Senior інженера в компаніях. Думав на фрілансі більше заробляють.

Тож, поки у вас немає хочаб 2-3 відгуки, забудьте взагалі про hourly rate projects.

Якщо за перший місяць зроблю декілька проектів і зароблю умовних 1000$, то після цього зможу ставити собі рейт 30-40$, або брати дорожчі fixed-price проекти, чи всеодно прийдеться починати з рейту 10$?

З мого (досить обмеженого досвіду), рейт не є функцією від ваших попередніх заробітків. Вас або розглядають як кандидата або ні.
Тобто якщо у вас є декілька гарних відгуків, і ви можете написати гарного листа — скоріш за все вас розглядатимуть.
Рейт замовник визначає сам, ще до того як ви подаєтесь на проект.
Якщо замовник вирішив що він хоче спеціаліста за 40$/h, то ви можете написати 30$/h або 35$/h і це трохи збільшить ваші шанси. Менше писати не раджу, це виглядатиме підозріло.
Якщо ж замовник вирішив що готовий платити 15$/h, то ніяк ви не отримаєте на тому проекті 30$/h. Може вас розглянуть на 20$/h, але шанси набагато менші, ані ж коли ви зааплаєтесь на проект 40$/h з пропозицією 40$/h.

Тобто якщо у вас є декілька гарних відгуків, і ви можете написати гарного листа — скоріш за все вас розглядатимуть.

Письма кстати уже пишут нейронки. Кто первый написал, завязал контакт тот и победил. Пока ты условно сидишь разбираешься в задаче и готовишь осмысленный пропозал, где-то в пакистане уже вышли на контакт и ездят по ушам, обещая клон фейсбука за 2 доллара в час.

Ну от бачите, ви не вмієте написати гарного листа, за вас його пише нейронка, і це одразу помітно.

Пока ты условно сидишь разбираешься в задаче и готовишь осмысленный пропозал, где-то в пакистане уже вышли на контакт

З моменту опублікування і до моменту найму зазвичай проходить не менше доби. Частіше 2-3 доби, якщо проект сам по собі довший ніж 2-3 доби. Якщо за цей час ви не змогли зробити пропозал — ну то треба якось покращувати скіли у цьому напрямку.

клон фейсбука за 2 доллара в час

Ви дарма недооцінюєте пакістанців. Я наймав кількох, і жодного разу не через демпінг (вони взагалі не дуже то й демпінгують, якщо профіль не пустий). У них часто дуже гарна англійська, оптимістичний настрій, через менталітет вони ніколи не сперечаються і гарно сприймають фідбек (інколи не розуміючи суть, але вони хоча б намагаться зробити що їх просять).

З моменту опублікування і до моменту найму зазвичай проходить не менше доби. Частіше 2-3 доби, якщо проект сам по собі довший ніж 2-3 доби. Якщо за цей час ви не змогли зробити пропозал — ну то треба якось покращувати скіли у цьому напрямку.

Я за это время 2-3 часа могу написать 10 пропозалов — какой то и выстрелит — на мивину хватит. Другое дело, что побеждает не тот кто пишет код, красивые пропозалы, а кто это делает в разы быстрее конкурентов и начинает по ушам ездить грамотно. Это решающее. Никакой код, скиллы не помогут.

Ви наче правильні речі пишете, але з якимось сентиментом типу «всьо пропало».

Так, у проекта є вікно коли треба встигнути податися. Якщо можете податися в першу годину — ідеально. В перший день — гірше але ок. Пізніше — ну може бути запізно.
Ну так що вам заважає? Пакістанці можуть, і ви зможете. Напишіть скрипт з оповіщенням, хз.

Вміти себе продати — безумовно частина роботи фрілансера. Не треба недооцінювати наймаючу сторону, що вона просто купиться на «зроблю швидко і дешево і якісно». Проводиться інтервью, хто краще пройшов той і отримав оффер.

Моє враження що у успішних фрілансерів з Пакістану просто настільки краща англійська ніж у типового українського сеньора, що цього вже достатньо що обрати саме пакістанця.

Рейт замовник визначає сам, ще до того як ви подаєтесь на проект.

Не ну никто не мешает потом брать заказчика в заложники, пытаться выдоить, повышая стоимость услуг (не уйдет же он с горой говнокода куда то еще). Но к навыкам датасайенса и пхд это все не относится.

З мого (досить обмеженого досвіду), рейт не є функцією від ваших попередніх заробітків. Вас або розглядають як кандидата або ні.

Цікаво, думав що тільки в звичайній роботі на компанію рейт не залежить від попередніх заробітків, бо роботодавець не знає моєї попередньої зарплати.

Дякую, це якраз те, що я хотів дізнатись.

Цікаво, такий рейт [30-40$] є звичайним для Senior інженера в компаніях.

Медіана DOU по Києву з досвідом 5-10 років Java — 3800, тобто 23.75$/h.
Тренд останніх 3 років стабільно негативний у всьому світі, а в Україні ще й через війну.

Переїзд до Європи
Будуть вищі рейти трохи

Цікаво, такий рейт є звичайним для Senior інженера в компаніях. Думав на фрілансі більше заробляють.

Стати галерним техлідом/архітектом з рейтом 50$ набагато легше ніж знайти такий рейт на фрілансі.

Підписатись на коментарі