Чи здатне ШІ подарувати людству безсмертя?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Люди цілком серйозно обговорюють можливості продовження людського життя за допомогою моделей штучного інтелекту, побудованих на основі великих мовних моделей (LLM).

Спробую коротко розповісти суть цієї дискусії. Зауважте, що це лише переказ ідеї, адекватність якої я прокоментую трохи згодом.

Отже, у генній інженерії є технологія CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) — метод генетичного редагування, що дозволяє вносити зміни в ДНК живих організмів.

Ця технологія може точно «вирізати» певні ділянки ДНК та замінювати їх новими фрагментами. В її основі лежить фермент під назвою Cas9, який діє як молекулярні «ножиці» та може точно розрізати ДНК у вказаних місцях.

Автор теми розглядає ідею використання CRISPR для модифікації ДНК з метою потенційного подовження життя, адже це може розв’язати генетичні проблеми, пов’язані зі старінням.

ШІ, за його словами, сприятиме створенню детальних симуляцій для тестування таких генетичних змін, що, своєю чергою, дозволить швидше досліджувати потенційні «ліки від смерті».

Що тут скажеш? Це захопливо!

ШІ в цій сфері дійсно можна використовувати для аналізу даних про старіння. Його навіть можна застосовувати для проведення віртуальних експериментів та симуляцій або інтеграції даних із різних досліджень.

Але!

В цьому випадку ШІ буде лише інструментом для обробки великих обсягів даних і проведення складних біологічних симуляцій. Це не розв’яже проблему самостійно.

LLM — це лише генеративний трансформер, натренований на величезних масивах тексту, що дозволяє йому вивчати структуру мови, семантичні зв’язки та шаблони.

Завдяки обробці мільярдів текстових прикладів модель набуває здатності генерувати осмислені та зв’язні речення, спираючись на контекст.

Попри те, що ШІ та великі мовні моделі — це дуже крута технологія, вона не є чарівною паличкою, яка зробить за людей їхню роботу.

Тож будьмо реалістами!)

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

На жаль, всі ці вірусні скріншоти з кодами запуску ядерних ракет чи паролями від гугла виявилися лише галюцинаціями нейромереж. Воно не вміє в мислення взагалі. Хоча місцями досить переконливо.
Тим не менш llm корисна бо може обробляти великі масиви даних, хоча наразі з досить сумнівним вихлопом. Все рівно треба копати самому)

А куди потім дівати нових людей через 100-200 років? Чи вдасться так швидко розбудувати міста, щоби селити і нових людей і тих, що не вмирають? Чи зможуть безсмертні народжувати чи менопауза буде невідворотня і в той самий час як у смертних?

А куди потім дівати нових людей через 100-200 років

На корм рибам

Сама теорія, яку просуне ШІ у цьому питанні — не дасть нічого. Все залежатиме від можливостей біотехнологій.
То як ситуація у фізиці склалася — знаємо вже багато, експерементально купу всього доведено, але щоб використати «у продакшені» — треба такі рівні енергій, яких схоже не буде у найближчі століття, а то й — ніколи.

Самий яскравий приклад — термоядерний синтез. Ніяких теоретичних проблем немає. Суто технологічні. І... колись мабуть буде побудований.

Що ж у цьому складного?

Приблизно все. Відносно просто термоядерна реакція виглядає тільки на папері. Насправді ж вона набагато складніша за ракетний запуск.
www.bbc.com/...​rainian/features-64028488

ліки від смерті

— стовбурові клітини.
Дивись «Регенеративна медицина» uk.wikipedia.org/...​ki/Регенеративна_медицина

Постає цікаве питання про те, чи не перетворимось ми на «корабель Тесея», у якому поступово замінюють/модифікують деталі, доки взагалі всі 100% початкових деталей не будуть замінені на нові і тоді вже не дуже зрозуміло, а нова версія — це та сама людина, що була на початку цих експериментів та модифікацій, чи вже зовсім інша людина, яка не має нічого спільного з тим, минулим «Я».

На це можна подивитися з декількох точок зору:
1) Макромодифікації: протези рук, ніг, донорські органи (серце, нирки, печінка, тощо). Наскільки я розумію поточні настрої людства, ми вже змирилися з тим, що у людини в тілі може бути змінено багато чого, окрім мозку — і це все ще буде та сама людина.
2) Природні мікромодифікації — організм оновлює сам себе, старі клітини помирають, нові приходять на їхнє місце. Але деякі речі можуть деградувати незворотньо, наприклад нейрони мозку
3) Душа, «вище Я», «квантова свідомість» — з цієї точки зору, навіть якщо створити абсолютно точну копію людини (до атома) — вона не буде тією самою людиною, тому що є певні «нематеріальні речі», які скопіювати неможливо (хоч у матеріальному, хоч у цифровому вигляді)

Стосовно того, чи зможе АІ дати людству такі технології, які дадуть нам змогу жити довге активне життя — скажімо 150-200-300 років з тілом, як у 30-річної людини — я гадаю, що так. Але чи зможе АІ дати людству справжнє безсмерття, щоб мем «Я був там, Гендальф, я був там 3000 років тому» перестав бути мемом, щоб люди могли жити 10, 100, 500 тисяч років в одному тілі — мені це здається дуже сильно малоймовірним.

Людські тіла занадто крихкі і вимагають майже ідеальних умов для життя (з точки зору ВСІХ можливих умов у Всесвіті — від −273.15С до мільйонів градусів С, від вакууму до тиску у мільйони Гігапаскалів), як кімнатні рослини, що помирають, як тільки на них впала зайва крапля води чи вони недоотримали 1 промінь сонця. Для справжнього безсмерття нам (людству) доведеться погодитися на техногенну еволюцію — заміну тіл з біологічних на кібернетичні, які можуть виживати у набагато більш сурових умовах і в яких, у випадку неприємних інцидентів, можна практично миттєво замінити будь-яку зламану деталь.

«корабель Тесея» це про амортизацію капітала?
Щоб придбати рибу, треба придбати корабель, або якусь його частину.
Є рибалка. У нього немає спінінга. Є покупці, які хочуть риби. Вони скидаються кожен по грошику і на всю ту купу грошиків купують рибалці спінінг.
Питання — ЧИЙ СПІНІНГ?
Рибалка наловив риби і продає покупцям. У ціну кожної риби закладає амортизаційну частку на відновлення свого капіталу — свого засобу виробництва.
Якщо спініг зламається, то за рахунок амортизації буде придбаний новий. Але по новій цині.
P.S.
Не знаю взагалі. Здається є тут якась схема. Чи нема? Але всі недоліки капіталізму десь тут. Начебто.
P.P.S.
Капітал можна відновлювати з прибутком. І чий буде це прибуток?
P.P.P.S.
Ну тобто, коли пересічні звичайні програмісти створюють безсмертя для якихось багатіїв...

Хай то буде рибалчин спінінг. Ну подарували йому люди. А далі він його буде відновлювати на продажах риби. Кожен відновлений спінінг буде коштувати трохи дорожче. Чого так? Бо технології виробництва спінінгів не стоять на місті.
Така ділема.

Ну... як я розумію, за рік ніби-то заміняється 98% усіх молекул, тому ми вже «корабель Тесея».

ми боїмося невідомого. але смерть невідворотня і душа ніби метелик залишає відпрацьовану оболонку.

йоги в медитації детально описали процес цієї ніби переінсталяції системи на власному комп’ютері.

життя прекрасне, смерть як невеличка пауза.

Як раз читаю книжку з цього питання. І там не все так просто... І да ентропія незворотна у часі. А так для підняття інвестицій цю дічь будуть використовувати і обіцяти подовження життя інвесторам, це класіка.

Чи здатні ШІ подарувати людству трохи зомбі?

кажуть, поза цим матеріальним існуванням є ідеальний світ. все що є тут — це віддзеркалення, спотворені землянином. то ти хочеш навіки залишитись тут?

думаю, це типу все життя просидіти в інеті.

Добре, перейшов ти туди, в ідеальний світ. Що робитимеш там?

Чим поганий варіант «не робити взагалі нічого з того, що робити не хочеться і все з того, що робити хочеться»? В сенсі «не мати взагалі ніяких обов’язків, тому що не мати фізичної/біологічної оболонки, у якої є безкінечні потреби — їжа, вода, сон, фізична безпека, боротьба з хворобами, перепади настрою через біохімію мозку і гормонів».
Якщо у вас колись були усвідомлені сновидіння, то кажуть, досвід дуже схожий — ти просто робиш що хочеш і не обмежений взагалі нічим, навіть законами фізики. Ну так, без фізичної оболонки не буде приємних відчуттів від смачної їжі і сексу, але чи занадто велика це ціна?

мені вже їжу і секс лікарі обмежили

кажуть, там усі почуття абсолютні.
нема гріху і турбот
а діяльність там ще більш різноманітна

автори давньоіндійських трактатів. наприклад Вьясадева

Ну, раз сам В’ясадева, тоді добре. Маю надію, що він перейшов на той бік і тепер пише там, як добре було тут. Всім тамтешнім рекомендує перебратись сюди.

Якщо дати генеративному ШІ прочитати все, що я написав за життя, а ще потім рік з ним балакати і відповідати на всі питання, то чи зможе воно стати мною після смерті?

P.S. Коли заробите на ідеї мільярди, згадайте про мене і поділіться :)

Занадто легкий шлях, під це грошей не дадуть))

Ні, не зможе, бо немає інформації про що ти подумав перед тим як сказати.

Зможе, лише для оточуючих і навіть дуже близьких, вони не помітять різниці. Але це будеш не ти, а лише обкладинка для інших. Свідомість буде, якщо існуватиме взагалі, не твоєю.

Якщо дати генеративному ШІ прочитати все, що я написав за життя, а ще потім рік з ним балакати і відповідати на всі питання, то чи зможе воно стати мною

якщо б це було можливо, то я б вже теж почала ставати тобою та переїхала у Хановер

Нунахєр...8мільярдів нормально не вживаються, а то ще всім безсмертя...щоб якесь припизжене вилізло на трон і керувало іншими нескінченно...навіть думати про таке страшно, вже не кажучи про всі ці ігри з ДНК які біс зна до чого ще можуть призвести...

Ну... все одно задача людства передати естафету ШІ. Тому ну яка різниця, до чого призведуть ігри з ДНК, усе одно ШІ не переплюне.

Це все одно незворотний процес. Років за 50 навчаться створювати тіло, а не вирощувати, заберуть з нього непотрібні деталі і рудименти, хвороб, звичайно ж, не буде в такому тілі.

Ну... якщо це можливо, то скоріше за усе в перспективі так. Але чи це можливо? В якому варіанті? Створити штучну безсмертну людину редактуванням ДНК — так. Зробити конкретну людину безсмертною? Можливо... але навряд чи. У природи вийшов занадто кривий дизайн для цього. Інше питання — навіщо?

Знову ж таки, нам не треба одну велику мовну модель. Над треба багато маленьких + верифікація.

Для чого безсмертя, давайте простіше, коли хоча б надійні зуби без стоматологів завезуть?

Що до теми «статті» — це буде не подарунок, а троянський кінь.

Чи ти не бачиш, що цей текст неможливо читати? Це неповага до читачів. Редагуй/складай вправніше, або не пиши зовсім. Підозрюю, що це ШІ генерований текст, та тим жахливіше. Бо тему підняв цікаву, але враження від того набору слів якесь дике.

Підписатись на коментарі