Де осісти в Південній Європі?

Шановна спільното, розумію, що це вже не перший подібний топік, але тим не менш.

Вибираю між

1. Боснією та Герцеговиною
  2. Грецією
  3. Північною Македонією
  4. Сербією
  5. Чорногорією

Маю намір переїхати з сім’єю. Маю роботу не прив’язану до місця.

Яка з цих країн краще? Прошу поділитися своїм досвідом.

1. Податки
  2. Освіта (школи, університети)
  3. Мовний бар’єр
  4. Рівень життя (наскільки дорого/дешево)
  5. Якість життя (їжа, сфера обслуговування)
  6. Якість медицини
  7. Бюрократія
  8. Клімат/погода
  9. Наскільки реально придбати власне житло/машину
  10. Хочеться жити в передмісті (ближче до природи/моря і т.д.), де в цьому плані краще?

Якщо є якісь нюанси або є що додати, то поділіться.

Дуже дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чому не розглядаєте Хорватію?

Податки, паспорт, мова, то тоді Сербія.

В сербії мусульманство це тільки два міста на півдні — Новий Пазар і Рашка :)

Ну то село а не місто по суті, як і Новий Пазар))
І бензин там палений на заправках😁

Новий Пазар

Ну там 70 тис населення — це як у нас Бердичів. Він звичайно дуже колоритний, але селом його я би не назвав. А ось Рашка — так.

ну я там проїздом був, здалося що це просто велике село))

А що там по отриманню ВНЖ та громадянства для людини що не буде працювати на місцеву компанію?

нормально все з цим
місцевого фопа відкриваєш, подаєшся на внж (дають на 1-3 роки, зараз частіше на 3)
через 3 роки отримуєш пмж, після цього можна подаватися на громадянство

не забудьте поправить аватарку

Тірана? досить цивільно, я там жив
Румунія — це вже Європа, мінус тільки бюрократія
Сербія — норм
Чорногорія точно ні

Чому Сербія норм а Чорногорія ні?

а Чорногорія ні

неможливо отримати громадянство
ну а без нього землю іноземцю купувати не можна, тільки на юрособу
ну й ще по дрібницях є нюанси)

В Сербії здається без відмови від громадянства нове отримати теж не вийде.

Роскажить про Албанiю ? Дивлюсь на цю країну як варiант частково жити. Але дивлюсь Дуррес, бо море поряд, до Тiрани пiв години на авто. Напружує мова складна. Ще й користи вiд неї нуль по свiту.

Море є, але купатись там не тягне. Хіба їздити кудись далі. В самому Дуресі щоб зайти по пояс треба пройти по воді метрів 50, по шию — ще 50
В сезон ВСЕ заставлено шезлонгами. Від порту до військової бази. Від тротуару і майже до моря. Нема де кинути рушничок
Супер дрібний пісок. Через це вода майже завжди мутна. І він сильно налипає
Ще ходять легенди про «чистоту» (саме в лапках) місцевого моря. Але воду на аналіз не носив, пруфів не маю

Щодо мови — місцеві норм знають англійську. Якщо розглядаєте прям осісти — хз. Це місце треба прям любити

Я б обрав саме Тірану. Багато нових районів, які круто виглядають. Парки, гора, музеї, їжа, мед послуги. Був в 3 міс в 21 році — мені набагато комфортніше там було ніж у Пасрижі

Про саму країну не роскажу, але є деяка специфіка. Наприклад в морському навігаторі Navionics можна знайти підводні мінні поля. Не знаю чи є вони там насправді, але просто як інформація.

Вльора ван лав. Влітку хз, бо жарко і просто дууууже багато людей. А ось інші пори року чудово. Таке собі Балі у Європи під боком

Аруба
Або інші антільські острови
Колонія Нідерландів

Вода тепла
Школа можливо онлайн

острів Reunion? це Франція, далеко від усього, ядеркою бити не будуть

це Франція

DROM-COM, тобто номінально Франція але з дуже багатьма обмеженнями, виключеннями ітд. Місцеву креольську мову важко вивчити плюс це буде додатково до французької. Економічна ситуація далеко не найкраща.

далеко від усього

Це і економічна ситуація призводять до того що жителі Реуньона рідко вибираються за межі острова. Фактично обмежуючи доступний їм світ до території яка по площі як мукачівський район.

>

ядеркою бити не будуть

Без сполучення для доставки медикаментів, їжі. і одягу і не треба буде...

Це ж куди? Маніла дира порівняно з іншими столицями того регіону, а інші місця туристичні а не для життя. Краще вже Малайзія (Куала Лумпур), Тайланд (Бангкок, Пхукет), В’єтнам (Да Нанг), Індонезія («казкове» Балі).

фахівці кажуть, що в найближчій перспективі в Україні — найкращий клімат у Європі...
(в сенсі менше вірогідність крайнощів — катастрофічних повеней, снігопадів, 45-градусної спеки, ураганів... і т.п. сюрпризів природи)

www.youtube.com/...​app=desktop&v=9iRLuiV76bw

ну а далі все залежить від мільярдів майбутніх дерев 🙂

Так 45 градусна спека вже є.

Дякую але 32-36 в тіні стали нормою влітку, я є-бав таку невилазну спеку, особливо у великих містах де ти закатаний у бетон та асвальт.

Еще с ковидных времен тренд переезжать за город. На свежем воздухе жара переносится в разы легче.

Еммм, 200 км від Києва, село якого навіть на карті нема. Так от я не помітив щоб там якось свіжіше дихалось в +36 в тіні.
Звідки цей міф береться непонятно ))

Я ж не знаю, что там за село. Может там ни деревьев, ни речки, ни ветра.
В 21-м году я пересижывал пик жары в Ужгороде. По термометру там было жарче, чем в Киеве, но отсутствие смога и постоянный ветер с гор делали жизнь намного комфортнее.

Черкаська область. Є дерева, є річка.
Але в тіні +36 шо під деревом, шо під хатою, де там комфорт ніпанятна.
Але декому психологічно комфортніше жару переносити поза містом, ну таке.

Коротше трохи по вивчав сабж по Балканах. Хрінь це все.
Переїхавши в більш менш цивілізоване місто цих країн ти ніби потрапляєш у типовий Український райцентр. А у випадку Македонії це ще не тільки подорож у просторі, а ще у часі. Адже опиняєшся десь у середині 90х, початку нульових.
Лнгший мовний барʼєр теж думаю міф. Мови то хоч із однієї групи, але вони інші. Особливо на початку думаю буде складно, особливо враховуючи те, що англійська там не дуже.

Нижча вартість життя ну теж умовність. Місцеві продукти фігня. Продукти з Німеччини коштують вже нормально. Нерухомість чесно я б не сказав що прям дешева

НАТО теж для цих країн не панацея. Є там відверто проросійські країни. Рашка не буде ніколи в житті нападати на НАТО, а ось замутити конфлікт всередині блоку це будь ласка. Балкани запалити легко. І було безрассудливо приймати ці країни а альянс.

Якщо хочеться більш менш не дорого краще дивитись LATAM. Великі розвинені міста, не дорого та близько по часу до штатів. Іспанська легко вчиться, та і англійська там на нормальному рівні

Латинська Америка треба ховати гроші
І дороги ніякі

Більшість з того що пишуть не правда. Знайомі переїхали у Аргентину — норм все

В мене знайомий в Еквадорі себе непогано почуває, катається на мотоциклі (не Семухін), літає на параплані, навіть раз ногу зламав, зібрали. Але він одинак, хз як там з сім’єю жити.

В мене теж є знайомий з еквадору
Тіпа успішний будівельний бізнес

Сім’я в картелі вдома

Я більше думав про мексику чи колумбію

Аргентина може

Треба розуміти місцеве життя
На Троєщина і борщагівці теж треба не відсві,увати

Агрентина наче найпростіше отримати громадянство.
Але із ВНЖ складніше саме зараз. Раніше було достатньо підтвердженого доходу трохи більше за 100 баксів на кожного члена родини, зараз цей поріг підняли у десятеро. Але якщо невелика родина то наче норм.
Отримуєш ВНЖ, живеш по ньому 3 роки. Вже на другий рік подаєш на громадянство і на третій його отримуєш.
Щодо злочинності ні з Троєщіною це не йде ні в яке порівняння Погугли Villa 31.
Судячи з оглядів трохи схоже на Амур у Дніпрі. Хоча насправді у «віджах» здебільшого живуть роботяги і вони набагато цивілізованіші Бразильських Фавел, але жителі міста туди ні ногою.

Аргентинське громадянство то дуже на любітєля. Це одна з небагатьох країн в якій від громадянства відмовитися не можна, і враховуючи схильність народа до популістичних напрямків, звучить як така собі ідея.

Та госпаді. от в Україні теж не можна... і що?)

— Ризик введення податку на громадянство з worldwide income в майбутньому

— Ризик накладання штрафів без сповіщення і пені за несплату штрафів з спробами виконавчої служби стягнути штраф з рахунків за кордоном

— Неможливість для себе або дітей займати деякі посади де заборонено мати більше 1 громадянства

— Адміністративні складнощі при відкритті банківських/брокерських рахунків де відповідні установи можуть накладати обмеження для власників деяких громадянств навіть за умови наявності інших (наприклад деякі швейцарські банки не хочуть мати справ з FATCA і не надають US person ніяких послуг окрім найбазовіших навіть якщо в цих US person є ще і інші громадянства)

— Непередбачуваність майбутнього і відповідно ризиків

Ну ти розумієш що нас це все очікує прям зараз через українське... яка тепер уже різниця чи буде у тебе ще аргентинське?)

За умови відсутності договорів про уникнення подвійного оподаткування можна платити податок на громадянство в повному обсязі і для кожного громадянства з потенційною ефективною ставкою оподаткування понад 100%.

Албанія, Андорра і Боснія не має договорів з Україною..
То що виходить якщо ти в Албанії то будеш винен Україні як земля колгоспу?

Якщо Україна вважатиме вас своїм податковим резидентом — так. Матимете платити в 2х країнах по повній

Поки немає податку на громадянство — ймовірно що ні, окрім випадків коли з якоїсь причини Україна визнає громадянина як свого податкового резидента.

Податок на громадянство існує, наприклад, в США і час від часу його намагається ввести Франція (правда поки що безуспішно). І громадяни Америки які недоплачують податки в країні резиденства доплачують їх IRS.

Інше питання які має інструменти США і які Україна для досягнення мети оподаткування всесвітніх доходів. Наприклад Франція проголосувала проти (поки що — alliancesolidaire.org/...​te-francaise-pas-si-vite) бо ввести європейський аналог FATCA буде дуже дорого і не факт що щось з цього вийде бо треба перепідписати більш ніж 128 міжнародних фіскальних угод, деяким з яких вже понад 100 років. Плюс це може привести до масового виходу з громадянства і до втрати репутації і інвестицій що може коштувати ще дорожче.

В Україні нема процедуру виходу з податкового резидентства. Якщо податкова побачить ваш інкам в Європі, то буде весело.

Я думаю це питання вже багато разів оговорювалось на форумі. В Україні є чіткі визначення хто є податковим резидентом а хто ні і якщо людина легально проживає за кордоном 183+ дні на рік і немає відкритого ФОП в Україні то вона не податковий резидент України.

Можливо податкова України може провести перевірку і доведеться надати документи про податкове резиденство в іншій країні.

якщо людина легально проживає за кордоном 183+ дні на рік і немає відкритого ФОП в Україні то вона не податковий резидент України.

До речі, знаю людей які з українським ФОПом 183+ днів в році в ЄС. Так ось, вони собі платять з України в Європу мізер щоб легельно перебувати, арешту висвічують в Україні і платять з неї податок. Це легально?

Це легально?

Це їм до податкового консультанта.

У конкретному випадку з Францією — ні, це нелегально і податкова може виписати штраф у разі перевірки якщо на неї натрапити.

В більшості європейських країн це не легально. Наявність одного податкового резиденства не відміняє іншого. Можна бути податковим резидентом відразу в декількох країнах.

А хто дізнається? Єдина проблема це легалізація коштів в ЄС, якщо ви там живете вже наприклад 2 роки і тут бац перевели 100К з України зароблені від підприємницької діяльності.

Ні не так. Ви живете в Європі і працюєте на контракті на США. Зарплата йде в Україну, там платять податок з них. Частину мінімально потрібну для життя в Європі платять собі в Європу і знову з них платять податок.

Ймовірно в кожній країни Європи свої правила, але часто вони доволі гармонізовані. На прикладі Франції.

Ви живете в Європі

183+ днів в календарний рік і вже потрібно декларувати доходи. Відсутність декларації доходів (déclaration des revenus) вчасно це +10-40% штрафу до суми податків. Відсутність її взагалі — називається fraude fiscale і коштує до 7 років з конфіскацією.

працюєте на контракті на США. Зарплата йде в Україну, там платять податок з них.

Людина резидент Франції платить податок у Франції з усіх своїх доходів в усьому світі (www.impots.gouv.fr/...​venus-percus-de-letranger). В деяких випадках (за наявності договорів) на суму сплаченого податку в іншій країні можна отримати податкову знижку у Франції, але часто лише частково.

Частину мінімально потрібну для життя в Європі платять собі в Європу і знову з них платять податок.

У Франції це називається fraude fiscale (www.service-public.fr/...​iculiers/vosdroits/F31451)

В залежності від суми це до 3 мільйонів євро штрафу і від 3 до 7 років. Роки тюрми можна отримати просто «забувши» задекларувати якість рахунки за кордоном а не тільки доходи (fr.wikipedia.org/wiki/Affaire_Cahuzac)

Ви на практиці знаєте хоча б одного хто би сидів за таку справу?

Особисто ні, знаю тільки тих кому присудили 30000 штрафу за забуті в деклараціях рахунки за кордоном з фактично 0 грошей на них і відкриті фактично випадково.

Із інтернету є, наприклад, рішення суду за 2020 рік коли після перевірки декларування податків французького аналогу фоп виявили неточності на ~100к євро за кілька років декларувань і дали 18 місяців тюремного ув’язнення + штраф (www.courdecassation.fr/...​/5fca2e8614887c56eb9c3ba7). Людина правда намагалась апелювати але невідомо чим закінчилось.

Перевірки проводять нечасто і вибірково, але результат скоріше всього буде тим, що прописаний в законі — строк і штраф.

В Україні нема процедуру виходу з податкового резидентства

а де таке взагалі існує? У Німеччині я робив так: як тільки виїхав з житла за кордон, знявся з реєстрації онлайн на сайті ратхауса, про що мені надіслали pdf (з тим pdf я вийшов з німецької медстраховкі). Податкову я повідомив постфактум, коли подавав декларацію (там є спеціальна форма).
Далі податкова вже дивиться, чи є підстави вважати мене й надалі резидентом Німеччини, і, якщо щось неясно, надсилає листи з питаннями. Наприклад, якби у мене було там власне житло, яке не здано в оренду, або якби я орендував житло, коротше, якби в мене була якась можливість, контрольована лише мною жилплоща, точка опори, щоб постійно жити в Німеччині, це зробило б мене податковим резидентом, навіть якщо б я тією можливістю не користувався.
Так само й в Україні є закони, які це регулюють. Нібито достатньо не мати ФОП і вивезти сім’ю (дружину та дітей), щоб не вважатися резидентом України після фактичного виїзду за кордон. Оформлення ПМП на виїзд за кордон не релевантно, інакше вже було б багато прецедентів.

а де таке взагалі існує?

В деяких країнах Європи є спеціальні анкети по зміні резидентського статусу. На підставі цієї заповненої анкети, податкова виносить відповідне рішення з датою зміни резидентства. Це дуже зручно.

Податок на громадянство існує, наприклад, в США

і ще в Еритреї, і більше ніде. Тому це все не дуже ймовірно на даний момент

Наскільки я розумію то Еритрею приводять для прикладу просто бо це весело. Із того що можна знайти в інтернеті це необовʼязкові 2% зборів якщо еритрейці за кордоном хочуть мати якість державні сервіси від Еритреї (www.reddit.com/...​ill_pay_the_citizens_tax www.swissinfo.ch/...​ax-for-eritreans/41742742)

Податок на громадянство існує, наприклад, в США

Якщо заробив більше 100к
Або щось продав

Якщо заробив більше 100к

Це трохи складніше бо визначення того що таке «заробив» може бути дуже різне для IRS і для країни резиденції. Наприклад IRS розцінює як «дохід» як добровільні (додаткові) pillar 3 так і _обовʼязкові_ pillar 2 відрахування у накопичувальну частину пенсійної системи Швейцарії. Таким чином можна бути оподаткованим в США з доходів яких фактично немає навіть не заробивши 100к в рік а маючи лише 1,4 мінімальні ЗП.

Ну це як казати що вже є герпіс тому чого той сифіліс боятись.

Тихо ржу. Наче таких ризиків я не маю зараз.
Чесно, насрать

Тоді з’явиться і прозорий вихід з громадянства

До військового стану можна було хоча б. В Аргентині не можна бо це Аргентина.

Знаю багато чілійців і трохи перуанців

Для місцевого нормально, якщо виріс на борщагівці

Латинська Америка треба ховати гроші
І дороги ніякі

Я об’їхав на авто Еквадор, Перу і Чилі, дороги наче були норм. А от гроші треба ховати :)

cafe con piernas є тільки в Чилі чи ще десь?

Про Уругвай слышал хорошее. Приятный климат, уровень жизни близкий к европейскому, самый низкий в регионе уровень криминала.

Та весь LATAM майже насправді потихеньку йде до рівня життя близького до Європейского. І якщо раніше Європейці це були прям такою рідкістю і брали на роботу просто через расу бо було престижно тримати таку людину, то зараз нормальне там явище
Знайомі живуть вже два роки у Сан-Паулу, який у масовій культурі дикий мурашник із страшенним рівнем криміналу. Так є деякі райони, у які краще не ходити, але в цілому +/- так як і в подібних за населенням мегаполісах штатів чи Європи

А в чом прикол жити в Сан Паулу? які плюси?

Ну там багатонаціональна культура. Навіть найбільша Японська діаспора є. Та просто величезний мегаполіс — є цікавий двіж
Але вони наскільки я зрозумів через роботу поїхали. Там якийсь невьїбенний фінтех із 145 мільйонами клієнтів. І пріоритетом був хоча б частковий онсайт.

Тоже читал что у них наиболее безопаснее и получше с социалкой и больницами. Также средняя зп біла на уровне 500 баксов, что при удаленке сеньорской должно біть оч даже не плохо.

Numbeo говорит о 1000 в Монтевидео и crime-rate между Манчестером и Милуоки. ИМХО при таких раскладах Балканы идут лесом.

Цікаво чому нема у списку Словенії?
Я колись у 22-му складав великий список країн куди б поїхав, якби видалась нагода.
Врешті обрав саме її за купою метрик. Єдиний тригер — прапор схожий на російський. Але це більше емоційна травма, ніж щось серйозне.
Якщо на морі, то є містечко Копер. А біля гір вибір великий. Та й навіть у столиці, вона за кількістю населення як Івано-Франківськ.

upd. Але якби я обирав тільки з вашого списку, то це була б або Чорногорія або Македонія. Інші занадто проблемні.

жінка Трампа Меланія — зі Словенії...
так шо там все буде добре 🙂

Це якщо теща померла
А як ні і посваряться...

Словенія топ, якщо б не Польша, то був би там

Словенія та Хорватія для родини самі адекватні варіанти. Звісно не ідеальні, але оптимальні.

Будь яка країна яка в ЄС, де потенційно можно отримати паспорт і стати білою людиною. Не роздивляйтесь країни де не дозволено подвійно громадянство, бо від українського паспорта неможливо позбутись

Ти ж обрав Таллінн?) там ж не можна подвійне)

а ти думаєш чому я раджу іншим? що б не повторювали мої помилки )

В НЛ не дозволено, але на час війни — дозволено, бо вони в курсє, що зараз в Україні не позбавляють громадянства

можна здохнути від ізольованості, це ж острів, маленький хіба тепло і море. А ще й повітря одне з найгірших в ЄС.

На Мальні погане повітря? Нема вітру з моря?

Найгірше повітря в Польщі по європі..

коли хочеш чистого повітря — завжди можна купити пачку чипсів )
був у кракові дуже давно — то трешака, грубки прям в квартирах

До речі в США не можу купити чіпси з грибами
Прям намучився

захотілось грибочків домашніх маринованих ото тобі спасіба

Якщо в Польші ще гірше це не робить повітря на Мальті краще.

Стратегічна морська й авіаційна база, з підземним штабом і центром зв’язку військ НАТО

Прям жирними літерами написано «ЇБАШИТЬ СЮДИ»

Ну переплисти Гібралтар і що там Туніс
Там в декораціях татуіну сидять ті шо ібошитимуть

Ну переплисти Гібралтар і що там Туніс
Там в декораціях татуіну сидять ті шо ібошитимуть

Шо у тебе з географії було?
Від Гібралтару до Тунісу 1200 км по прямій...

можна здохнути від ізольованості, це ж острів

там місцеві англійською нормально балакають, тому ізольованості буде менше ніж в якійсь Болгарії чи Боснії.
сміття треба виставляти в певний час під двері в пакетах (для баків бракує місця), і вставати вранці заради цього з часом починає дратувати. багато індусів та інших азіатів, культура черги в громадський транспорт ними зруйнована

тепло

там є час коли імхо, занадто жарко (для більшості людей) і восени півтора місяці дощів, не як в таї, але достатньо втомлюючих
тобто в сумі третина року некомфортна, а море набридне за пару місяців більшості людей

Чорногорія ( Боко-Которська бухта) , Македонія ( узбережжя озера Охрід). Обидві країни в НАТО. Чорногорія трішки ближче до вступу в ЄС але з іншого боку більше руссо туристів в Чорногорії. Македонія дешевша по вартості життя.

Чому Албанії немає в списку? Вже питали але відповіді не бачив. Якщо через мусульман то Боснія має схожу проблему.

Греція в цьому списку зайва імхо. Відчутно дорожча у порівнянні з екс-югами, економіка та соціалка так собі.

Про Албанію доречі з цього форуму відомо набагато більше ніж про Македонію якщо поритись у схожих топіках.
Єдине що погане чув це галімий інтернет усюди, але зараз старлінк усе виправить.
Ще про заклади освіти. Але мабуть це стосується усіх Балкан де на всі ці країни півтора універа. Вчитись треба буде дітей відправляти кудись. Ці країни щоб дешево осісти під якими не якими гарантіями НАТО

Греція в іншій ваговій категорію порівняно з екс югославами. В Греції ВВП на душу в рази вища від інших, повноцінна єврозона.

O, цікава тема.
Мій рейтинг від найнижчого місця до найвищого.
— Сербія — може бути дуже антизахідна влада зі шлейфом санкцій і криз.
— Чорногорія — є ризики як зі Сербією але менші.
— Північна Македонія, БіГ — подібні, тільки з різницею в переважній християнській чи мусульманській культурі, відовідно.
— Греція це топчик, особливо якщо осісти в багатому кварталі Афін або на якомусь милому острові. Якщо набридне ІТ можна зайнятися туристичним бізнесом. Туристів там буде офердофіга завжди, колиска цивілізації як не як.

Югославский анекдот: Жена прячет деньги от мужа: Босния и Герцеговина — в книги, Черногория — под лопату, Словения — ложит на стол и говорит «возьми если посмеешь!»

Грецією

Ты б ещё на свалку под Киевом переехал

Як ваще в цей список потрапила Греція? і чому не потрапила Албанія?)

Єдиний мінус порівняно із іншими перерахованими країнами це те, що вони не в НАТО.
А так в приниципі +/- норм. Якщо критеріями є простота інтеграції та дешевизна.
Мій зараз топ
1. Македонія
2. Албанія
3. Чорногорія
Грецька мова це повний триндець. Навіть знайома лінгвіст що живе зараз у Греції каже що ну дуже складно було

ИМХО не стоит от слова совсем. Греция это языковый барьер, Сербия слишком пророссийская, БиГ потенциально взрывоопасна. И все вместе — мир вечной маньяны.
Хорватия и Словения удовлетворяют минимальным требованиям.

Теж дуже цікаво. Зараз дивився на Північну Македонію. Наче прям як Україна тільки в НАТО і тепло. Сім’я з дітьми, грошей не багато. Якщо будемо тікати то може там осядемо.

Підписатись на коментарі