Навчання й пошук роботи в умовах війни

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт)

Протягом останніх двох років (маю 28 років) вивчаю напрямок fullstack. Починав ще в ковідні часи, але через життєві обставини довелось усе поставити на «паузу», а потім й початок війни трохи затормозив. Починав з курсу на GoIT й наразі навчаюсь на магістратурі від тієї ж компанії, очікую на перепройдення react, оскільки трохи підзабув його й планую починати пошук роботи, коли вчитиму ноду.

Щодо курсів, хоч, як я бачу, GoIT мають не найкращу репутацію, але цілком усе, в принципі, добре. Мінус — агресивний маркетинг (прикро було бачити людей, які викладали чималі суми й не до кінця усвідомлювали за що платять. Коли формували групи були й ті, хто вважав, що курси програмування можна буде пройти на телефоні), недостатньо практики. Останнє я компенсую codewars, або ж по кожній темі прошу gpt накидати мені задач по складності.

Загалом, як я бачу, усі курси лише дають базу для навчання й «маршрут», інше вже залежить виключно від студента. Усім обіцяють «привести за руку», втім, це далеко не так.

Що зараз?

Наразі володію HTML5, CSS3, JavaScript, TypeScript й частково React (це мастхев, знаю). Бекенд поки що не вивчав, але це питання часу.

Маю 4 сайти, які ми робили командою під час навчання, два html, один js, третій react.

Англійська — середній рівень. Планую приватні зайняття, як розружу свій графік.

Тепер щодо питання. Усе вище описав, аби було уявлення того, чим я займаюсь та рівень моїх знань. Проблема полягає в тому, що я трохи застопорився, як психологічно, так й практично, оскільки не знаю в якому напрямку рухатись, які технології «мастхев» у верстці, а які «бажано знати». Наразі думаю над ідеєю для петпроєкта, аби була чисто своя робота, якій я бажатиму виділяти якомога більше часу.

Й певно додам, що, можливо, два роки навчання забагато для когось, для когось ні, але вкладаю по максимуму свої час та сили, оскільки в нинішніх реаліях доводиться працювати на двох роботах, аби почувати себе «комфортно» й вивозити витрати на те ж навчання й не тільки.

Питання:

• Можливо, у вас є якісь поради щодо того, в якому напрямку рухатись далі та що вивчати. Коли починати шукати посаду трейні (який рівень знань, мови, бібліотеки та яку загалом базу мати за спиною)?
  • Що порадите по літературі, можливо, YouTube-канали, якісь зустрічі чи пресконференції для новачків у Львові;
  • Що наразі відбувається на ринку праці саме в Україні й, можливо, ваші прогнози?
  • Що думаєте за ШІ? Інколи ним користуюсь замість гугла, якщо треба щось пригадати по теорії, але меми про «кінець епохи програмування» нормально так в душу плюють;
  • Де знайти додаткову практику. Можливо, є платформи, де можна приєднатись до чиєїсь команди в роботі над якимось проєктом чи є платформи, де можна вирішувати таски, навіть за безкоштовно.
  • Що думаєте за фріланс, чи є наразі сенс шукати неважкі проєкти, аби набити руку та, можливо, трохи заробити;

Сили й бажання рухатись далі є, оскільки мені це подобається, подобається вчитись, подобається злитись, шукати вирішення проблеми й загалом сидіти на дупці цілий день під якийсь лоуфай, але трохи «застряг» й психологічно виснажений. Щиро був би вдячний за поради й уроки з вашого досвіду, панове.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
подобається ...... загалом сидіти на дупці цілий день під якийсь лоуфай, але трохи «застряг» й психологічно виснажений.

британські вчені вважають, що треба рухатись... бажано на свіжому повітрі... тоді кров краще циркулює... і мізки працюють краще... 🤔

Ми у компанію взяли джуна, що пройшов Go It, звичайно довелось довчити, насправді ще у процесі 😉 та якщо законектишся на співбесіді з компанією, то пройти далі можна і після курсів)
Успіхів тобі на твоєму шляху, та едине що враховуй, що наразі айтішка це вже не про великі зарплатні та круті плюшки, це скоріш Вижити будь-якою ціною) і обовʼязково веди Лінкідін, там шансів щось знайти набагато більше. З власного досвіду кажу, бо наразі розміщати на джинні вакансію для джуна- це треба бути дуже сміливою людиною, мені минулого разу близько 70ти відгуків прилетіло за 1 годину.

Привіт, в мене ситуація схожа з твоєю, можливо маєш бажання, зробити разом якийсь цікавий проєкт. Закріпити те що знаєш, і вивчити нові цікаві для себе технології. Якщо щось подібне тебе цікавить, напиши мені в особисті або дай відповідь на комент, буду радий поспілкуватись))

Починав з курсу на GoIT й наразі навчаюсь на магістратурі від тієї ж компанії, очікую на перепройдення react,

Малоймовірно що тобі вийде вкотитись.
Як можна після курсів йти знову на курси?
Чого не погуглити щоб «нагадати» що ти вчив? І в тебе немає записів (твоїх, типу конспекту в гугл доці), презентацій чи ще чогось?
Це я до того, що ти не виглядаєш людиною яка може вчитись сама. А без цього ні стати, ні працювати програмістом не вийде.

Можливо, у вас є якісь поради щодо того, в якому напрямку рухатись далі та що вивчати.

Гуглиш questions interview fullstack typescript software engineer. І вчиш відповіді, розбираєшся чого такі відповіді.
І англійську качай, якщо можеш пройти співбесіду англійською то це великий плюс. Це і має бути твоя ціль — вивчити англійську так щоб могти проходити співбесіду.

Ще напиши сам проект, стандартна TODO апка. Але пиши сам а не копіюй готові класи з нету.

Після цього шукай вакансії в Україні і за кордоном, для іноземців вказуй що ти в Молдові і тобі треба повний ремоут.

Ринок найгірший за останні 20 років. Я б зараз вивчився на сантехніка і поїхав в США/Німеччину.

Подавайчя на інтернатуру, курси , стажування у великі відомі компанії.

1. Спочатку вчи з ГПТ, він зараз в 100 раз кращий ніж якісь курси
2. АІ буде дотичний скіл до веб розробки
3. Ринок ІТ перегрітий конкуренція велика
4. Я наоборот думаю як вийти з айті або перепрофілюватись)

Зрозумів, розбиратимусь, щоб отримувати від нього якомога більше користі, дякую)

Розсилай резюме, погоджуйся на будь-яку зарплату.

Щойно вперше відправив резюме на пару трейні, моніторитиму далі, дякую)

Розсилай резюме, погоджуйся на будь-яку зарплату.

Люто плюсую, якщо є фінансова подушка або можливість і бажання якийсь час виживати в режимі голодного пайку, то це те, що треба робити.

Я також так робив, як був студіком, весь 3-4 курс щось вчив, подавався скрізь, куди можна, фейлив співбесіди, вчився далі і нарешті під кінець 4 курсу знайшов спочатку неоплачуване стажування, після якого прийняли на джуніорську посаду за 500 баксів. Це був 2012 рік.

Але, заради справделивості, в мене був гуртожиток від універа і батьки давали 100 грн на тиждень на продукти. Тоді ще на такі гроші можна було жити.

Підписатись на коментарі