Обговорюємо прозорість зарплат в IT: які проблеми бачите?

Привіт, спільното!

Як продакт дизайнер, я постійно стикаюся з проблемою непрозорості зарплат в IT. Хочу підняти це питання для обговорення.

Основні проблеми, які я бачу:

1. Відсутність реальних даних
— Більшість джерел показують лише заявлені вилки
— Немає розуміння реальних цифр
— Складно оцінити свою вартість

2. Нерівні умови
— Різниця в зарплатах на однакових позиціях може сягати 40%
— Відсутність прозорих критеріїв оцінки
— Складні переговори про підвищення

3. Закритість інформації
— Небажання обговорювати зарплати
— Відсутність культури прозорості- Страх ділитися даними

Питання до спільноти:

1. Як ви оцінюєте свою ринкову вартість?
2. Які джерела інформації використовуєте?
3. З якими проблемами стикаєтесь при обговоренні зарплати?
4. Що могло б допомогти вирішити ці проблеми?

Давайте обговоримо, як ми можемо зробити ринок праці більш прозорим та справедливим.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мене ці питання хвилювали у той період кар’єри, коли я був джуном та мідлом і хотілося знати — це лише мені так скромно платять чи всім навколо також? Як тільки я став сеньйором і почав заробляти дійсно непогані гроші, що можу щомісяця відкладати $3500+, то подібні думки відпали самі собою.

Я бачу ціни на їжу, одяг, комунальні послуги, розваги, гаджети/техніку, автомобілі та нерухомість і розумію, що в принципі можу собі дозволити все що хочеться та все що потрібно для комфортного життя. Не елітні нові авто за 100к+ і маєтки за 1М+, але десь 80-90% тих товарів і послуг, які пропонує ринок, у будь-якій сфері. Розуміючи це, не відчуваю потягу «лізти у кишеню» іншим людям. Нехай хтось заробляє 8-10к на місяць, чи навіть 15-25к — ну й молодець. У мене немає амбіцій рвати дупу і рости до такого рівня доходів, а орієтуючись на ті пропозиції, що надсилають рекрутери — немає й особливого сенсу ходити по співбесідах і змінювати роботу.

Може тобі ще ключі від квартири де гроші лежать?

Levels.fyi
В свое время замотивировал меня уйти в ФААНГи.

Давайте обговоримо, як ми можемо зробити ринок праці більш прозорим та справедливим.

З фіга лі?

прозорість зарплат в IT

У китайців є монетка з дірочкою
Через неї можна ливитися

Різниця в зарплатах на однакових позиціях може сягати 40%

Різниця в користі серед людей на тих самих посадах може бути ще більша.

Як ви оцінюєте свою ринкову вартість?

Ходжу по співбесідах, знаю ЗП знайомих. Що з того що в Петра 6к$ якщо я не можу пройти співбесіду так як він? А сіньори бувають різні, сіньор 4 роки досвіду і 10 років це більша різниця ніж між джуном і сіньором. Тому і вилки 4-6к для середніх ЗП.

Тобто докинути до ЗП тим лохам які не можуть принести офер від іншої компанії?
Не всім треба гроші, то нащо їм піднімати ЗП? Хтось хоче бути лідом за 3к$, хтось хоче вільний графік або ненапряжний проект.
А комусь треба 7к і він відразу це каже.

Тут така штука — що приносити офер від іншої компанії, це насправді одне і те саме, що полаятись із керівником, затіє тиху злобу — бо це сприймається як шантаж. Особливо коли не знає, що з цим робити (треба сказати що на дурно гроші не даси, треба буде робити додатково якусь роботу). Перевірено на ділі. А як вже дійшла справа до оферу у іншу контору (до такого зазвичай є причини, людина вже думає що вона робить в цій організації та хто її керівництво), тримай його при собі. Або звалюй, або десь за скирдуй.

приносити офер від іншої компанії, це насправді одне і те саме, що полаятись із керівником, затіє тиху злобу — бо це сприймається як шантаж

І що?
Боятись конфліктів це добровільно погоджуватись на гірші умови. Це будь чого стосується, не тільки ЗП.

А як вже дійшла справа до оферу у іншу контору

То це означає що ти знаєш свою ринкову ЗП. Не середню, не медіану чи топ найми, а саме твою ціну.
І якщо хтось готовий тобі платити на 30% більше то значить тобі не доплачують

Та ХЗ, десь можуть і на 120% запропонувати платити більше.
Але то буде якись беттінг або гемблінг, чи криптопомийка. Ти туди підеш — там через два місяці усе розвалиться і з колегами будете писати відгуки на DOU, що така то бука-бяка усіх надурила і не розрахувались, а вам ще будуть погрожувати і колектори надзвонювати з вимогами прибрати відгуки чи написати спростування із вибаченнями, бо ноги переламають, спалять і т.д.. А при цьому ви можете туди піти зі стабільної якоїсь компанії, в якої купа різних бенефітів та бонусів.
Коротше то таке. Від випадку залежить.
Ну і є одне дуже розумне блатне поняття. «Газуй тільки коли точно розумієш — що це вивезеш». У випадку із керівниками, зазвичай — ніфіга ти не вивезеш, бо він керівник, а ти підлеглий. Йому приймати рішення, позаяк фінансовий підпис у нього.
Тому так — або розходитись залишившись в добрих стосунках, або завжди можна спитати ротом — що треба робити щоб заробляти більше ?

Тому так — або розходитись залишившись в добрих стосунках, або завжди можна спитати ротом — що треба робити щоб заробляти більше ?

Чувак, це ринок. Коли в 2021 ЗП виросли на 30% за рік, то тобі не треба «робити більше» щоб заробляти більше.

Тоді був пузир, та власне усім підвищували зарплатні. Хто не так сильно — зато потом значно менше лейофив ніж навіть ті Big Tech, які реально зруйнували свій HR бренд і це їм дуже дорого буде коштувати, та вже почало. Мерія Санфранциско теж взялась за голову — там вже комплексні програми діють з переробки офісних будівель в житлові. Банк Кремнієвої Долини — луснув. Навіть у Intel — неприємності.
Напевно Вітхий Завіт варто прочитати було, де Мойсей толкував фараону — що означає 7 повних корів, в що 7 тощіх в його снах. Гарна книга на загаол, коли нема часу — давно є мультиплікація. Колись давно її показував УТ-1 разом з дідом Панасом. Ось така субстанція — малята.

Все правильно пишете. Не треба переходити на великі гроші, а то ще нова контора розвалиться. І до начальника приходити з офером не треба, а то раптом йому те не сподобається. Нічого не треба робити, сидіть далі і придумуйте відмазки і причини боятись. Залиште гарну роботу колегам, ми і бабло попросимо, і поторгуємось, і з офером прийдемо, і все що треба. Забув іще, на прямі контракти теж ходити не треба. Там нема печива в офісі і корпоративної медстраховки. Хоча тут вже як домовитесь, може і бути. Але домовлятися і торгуватися не треба, а то ще не візьмуть!

Де я таке писав ? Реально є ситуації — коли ви в якихось рогах та копитах, а на ринок заходе якийсь відомий кореський чи японскікй концерн і пропонує запрплатню, яка перекриває вашу в двічі із набгато кращіми умовами. Також є можливість карьєрного зросту, релокейту і т.д. про що в місцевій конторі забудьте, там карьеєрний зріст дівчини яка вирішила стати нареченої власника.Тоді туди не йти треба — а бігти, при цьому по людьски розпрощавшись з колишнім колективом. А шатаж оферами — закінчується пагано для шантажиста.
Гемблінг, беттінг — МММ криптопомийки і т.п., оминайте стороною, нічим добрим воно не скінчуються. Друге правило бізнесу Клайда Монро.

Гемблінг, беттінг — МММ криптопомийки і т.п., оминайте стороною, нічим добрим воно не скінчуються

Якісь пруфи?

Я на бетінгу працював, технічно найкрутіший проект де я був.
Ну і ЗП 1.5х від ринку.

Відчепіться від людини, дайте боятися колекторів, які ламають ноги за поганий відгук про контору

Це ж LLM, він знатно галюцінує

Шкода що карма не існує, і не покарає тих хто допомагає людей робити біднішими.

тих хто допомагає людей робити біднішими

Ти про банкірів, податківців чи злочинців?

Я завжди тільки з офером ходив просити більшу зарплату і мені завжди піднімали

Я вам більше скажу, коли ви пішли на співбесіду принаймні у своєму місті — HR відділок вже про це знає, потім так само знає і про результати і офери і т.д.
HR директор у якого зроблено в компанії не так принаймні для більшості співробітників — професійно не придатний. Так само по сарафанному радіо дуже часто розходиться, хто є знайомий і т.д. спитати рекомендації. (Нагадую що надавати негативні відгуки в США навіть не законно, замість цього взагалі не надають відгуки, або ухиляються від них. Часто до тих хто надає такі відгуки з рештою до самих постає питання і по життю так воно і є. Один раз, каюсь, мене особисто розвели на це, та там було взаємно і ми конкретно конкурували із тим віділком).
Точно знаю ніхто нічого не знав коли я спілкувався за рефералом на прямий контракт одразу закордон, і клієнт через кадрове агенство намагався переманити в Північну Ірландію. Усі походи на співбесіди — потім якось через довгий час казали, що навіть було відомо хто робив співбесіду і які питання задавав.

Коли на вакансію сініора на джині за день приходить 100 сівішок будь які сервіси з інфою про зарплати до одного місця, тут зараз ніхто нормальних зарплат не пропонує, а там попробуй знайти чудаків які захочуть взяти зараз сініор+ з України, а нижче сініора навряд чи колись взагалі розглядають для прямого контракту.

Та навпаки джуніорів з мідлами до 25 і жінок беруть в принципі нормально. Ризикувати на тих хто підлягає мобілізації вже локальний менеджмент не дуже хоче.

А можна спитати, а шо буде мотивувати крутих розробників щомісяця оновлювати у вас дані про свою зепку? Щоби що? Тіки не надо лозунгами шо їх мотивуватиме бажання прозорості, справедливості і комунізму )

Коли більшовика цікавила ринкова зарплатня ? Він же помирає у станка із власною власністю в пару чобіт, люльки для паління табаку, хустки і заштопаних носків. А життя присвячує — будівництву світлого майбутнього.

Пиха
До речі комунізм продукт інтелектуальний, а і фашисти і нацисти були підтримані теж і середнім класом і великим бізнесом.

Неосвічені то інструмент, такий собі рояль на якому можна пограти ❌ уєм

Симптоматично що те саме перед нашими ж очима зара в США відбувається що з одного що з іншого табору. Це повзе по всьому світу.

Пиху можна почухати, потрапивши в топ найми джина або пройшовши зарплатне опитування доу, хіба ні?

Дякую, посміявся )

— Зарплати прям по людям відкритими не мають бути, особиста справа кожного.
— А от анонімізована статистика по ринку не завадила б. Така як на джинні чи доу, тільки автоматично зібрана і з кількістю анкет 100к+. Можна на даних податкової якось зробити.
— Бажана більша відкритість компаній до перегляду зп без накидування на людину «вивчи 300 фреймоврків, командуй 10 людьми» і може станеш сінйором, і можливо піднімемо зп на 3 копійки, а може й ні. Бо компанії теж грають велику роль в тому що раз на 1-2 роки люди змінюють роботу. Я б сказав, навіть провідну роль в цьому грають, важко рости адекватно в компанії, в середньому
— різниця в рейтах найнятого мідла — сіньйора з ринку і вирісшого в середині компаніїї на користь того що з ринку — це дічь, може ж бути повний неадекват + лояльність на нулі на початку, на відміну від того хто в компанії 2 роки, там вже товариші які не які могли зявитися

Це все до війни як було

У анкетування теж є проблеми, тут працює тільки не анонімна анонімність. Це коли після анонімного анкетування, потім пишуть історії чуваків які в анкеті написали — що в них зарплатня 20к на місяць і виявляється, що це директор шхуни якого замовник вмовив відпочкуватись від аутсорсера і вивести команду під себе.
Набагато цікавіше — коли в статистику включається також статистика по реальних наймах та оферах від компаній.

Те що ви описали — це характерна риса ринкової економіки як такої. Зарплату регулює ринок. Хто є роботодавець — це бізнесмен, хто є найманий працівник — як не дивно теж бізнесмен і роботодавець це його клієнт.
Далі є питання попиту і пропозиції які формують ринкову ціну тієї чи іншої професійної діяльності. Коли попит значно перевищує пропозицію — ціна росте, навпаки — падає. Відома азбука економіки. Попит народжує пропозицію — Адам Сміт, Давид Рікардо.
В усіх місцях із вами будуть торгуватись, це звичайна практика для бізнесу загалом. Так само дуже часто вас намагатимуться нагріти на бабки.
Станом на зараз те же опитування на DOU чи щось подібне типу Levels і т.д. це канали моніторингу ринку.
2. Окрім безпосередньо професійних навичок, є ще навички торгувати. Тобто пропонувати релевантні ринку знання та навички це в першу чергу, а для бізнесу мати ліквідний товар. Який би крутий програміст не був наприклад на Visual Basic або 1C, на перше нема ринкового попиту, а на друге величезна пропозиція тобто завжди можна знайти достатню якість дешевше. Друге вміння вибудовувати соціальні контакти — подавати, походити співбесіди, мати нетверкінг, реферали, партнерські програми і т.п. та навіть простий блат/непотизм. Часто продажі йдуть саме через системи рекомендацій і так часто за це платять рекомендаторам навмисно. Так працює будь який початковий сітьовий маркетинг коли виходить на ринок і фінансові піраміди по схемі Понци. Та навіть Apple неоднарозово заказували массовку фанів, які діяли навіть коли вже існували і реальні фани які стояли в магазин в дні старту продажів декілька діб, і під це приїздили із закордону і при цьому бачили як привозили автобусами підкуплених і пускали їх без черги під камери :) Ці маркетингові методи просто по усюди, хітпаради та пісенні конкурси, щаказні обзор авто або ІТ або Game обзорників і т.д
3. Що ми можемо зробити ? Якщо ціль більше заробляти — напевно вартує дивитись в сторону саме бізнесу. Той же Стів Джобс сам нічого не винаходив — він вмів виводити на ринок, те що винайшли інші. Треба сідать брейнштормити — що таке зробити, тобто пропозиція на ринок — щоби покупець це купив тобто був попит. Далі як додатково зробити той попит — реклама і т.д. Тобто підключати мозок, а от з цим зараз важкувато йде.

Для початку було б добре вказати, на яких саме умовах Ви співпрацюєте з поточною компанією, щоб знати, що саме обговорювати

Усі ці запитання зводяться до одного: «Як заробляти більше?»
Відповідь: переходити на прямі контракти або створювати власний продукт, де весь прибуток і витрати — твої.

Згоден, що це два найпоширеніші шляхи. Але є ще третій — мати актуальну інформацію про ринок.

Бо навіть з прямими контрактами часто не знаєш свою реальну вартість. А при створенні продукту важливо розуміти, скільки ти як спеціаліст можеш заробляти.

Є jobs.dou.ua/salaries, djinni.co/salaries та www.levels.fyi — що ще потрібно?

Як тільки я даю посилання на ДОУ і пишу, що в Україні середній топовий айтішник заробляє $4700 (4400 EUR) брутто, мене закидують лайном і пишуть, що статистика ДОУ бреше, а українські айтішники не можуть бути такими бідними.

Так треба писати, шо вони заробляють 4100 EUR нетто )

Всі це хто конкретно ? У великий кількості країн вам скажуть — що ви буржуї. Усе сильно відносно.
Як мені знайомі казали, на тих же levels рівні часто відверто завищені, і певні компанії за це сплачували щоби переманювати людей у конкурентів. На ділі замість зарплат часто пропонується векселя на акції компанії, навіть не самі акції. А ще є така кака як Hire to Fire і інші корпоративне інтриганство. За великим рахунком наймаючому менеджеру і компанії вигідно створювати великий попит на свої вакансії, а мати в себе незамінних не вигідно. Багато хто також заробляє з працевлаштування і дуже непогано їм вигідний міфи про величезні зарплатні. Курси теж полюбляють малювати казкове життя мільйонерів і т.д.

Всі це хто конкретно ?

Ну он вже є кандидат :)

середній топовий айтішник

Це що таке?
Топовий айтішник є серед топових наймів на джині (кожного тижня публікують).
Там тільки на третій рік війни почало появлятись нижче 8к$.

Та тупо медіана 5.5к$ за 2022 рік для людей 7+ років досвіду.
5к в 2023.
Великий плюс статистики джині це те що це реальні ЗП, бо з цієї ЗП їм платять комісію за найм.

І це по наймах на джині, а не реферали (а найкращі ЗП саме там).

Це не реальні зарплати а те що кандидат написав що хотів би мати.
Реальна зарплата може відрізнятися в будь яку сторону.
Просто джинні комісію за найм рахує саме по тих цифрах.
Хоча на середнє значення можна орієнтуватися бо навряд чи відхилення буде велике

Просто джинні комісію за найм рахує саме по тих цифрах.

Джині рахує комісію по оферу а не бажаній ЗП.
Тому статистика наймів точна до 1$=) там є статистика по наймах і статистика що люди хочуть.
По топ наймах навіть видно, в людини в профілі 7к а офер на 8к.

djinni.co/pricing
Я ж платив комісію за найм і знаю про що кажу

Саме тому і потрібна платформа з реальними даними.

Зараз дійсно багато суперечок про зарплати, бо немає єдиного джерела правди. Хтось каже одне, хтось інше.

В TalentX ми хочемо вирішити це через анонімний збір реальних даних від айтішників, які зараз працюють. Щоб були не просто «середні цифри», а розуміння реальної картини.

На етапі MVP, перевіряємо цю гіпотезу.

Є ще survey.stackoverflow.co/2024/work#salary-ukraine

Подумайте над запитаннями:
1. Чи беруть участь у суперечках про зарплати фахівці, які заробляють більше?
2. Чи будуть фахівці, які заробляють більше, брати участь у вашому локальному сервісі talentx.space, чи все ж дивитимуться на зарплати в levels.fyi?

Зовсім не факт — що будеш більше заробляти. Так, за власним досвідом.
То усе треба вміти робити, якщо не вмієш — то результати будуть відповідні вмінням.

Відповідь: переходити на прямі контракти

якщо ще рік тому якось відповідали то тепер повний ігнор, ніхто не хоче брати людей з України

Це неправда, я на весні знайшов прямий контракт, роботу пару місяців шукав десь, ну до 3 нехай. Так, людей з України менш охоче беруть, я це визначаю по відмовам на дуже релевантні для себе позиції, але знайти щось все одно можна і це «щось» все одно буде більше, ніж в Україні

більш прозорим та справедливим

Можна не треба?

Звісно можна) Але чому ми маємо працювати в умовах інформаційної невизначеності?

Прозорість — це про можливість приймати усвідомлені рішення. Не обов’язково користуватись цією інформацією, але мати до неї доступ — це право кожного.

Для цього є ЗП опитування ДОУ, або levels.fyi, або blind ) А так компанії з відкритою політикою завжди платять фігню )

Дякую за коментар! Так, є хороші сервіси і опитування. Але дані з опитувань оновлюються раз в пів року, а ринок змінюється щодня.

Щодо відкритої політики — згоден, це ідеальний варіант. Але поки що таких компаній меншість. Тому важливо мати інструмент для розуміння реальної картини ринку.

Платформу, де IT-спеціалісти можуть анонімно ділитися актуальними даними про зарплати по спеціалізаціям.

Відрізняється від існуючих рішень тим, що:
1. Дані в реальному часі від працюючих спеціалістів
2. Детальна аналітика по позиціях/рівнях
3. Повна анонімність

Зараз на етапі MVP, шукаю перших користувачів для тестування та фідбеку.

Дані в реальному часі від працюючих спеціалістів

1. Це ж не Forex, нашо вона в реальному часі? Ринок інертний, змінюється повільно.
2.3. В чому унікальність у порівнянні с levels.fyi?

Згоден, ринок не міняється щодня. Але існуючі сервіси оновлюють дані раз в пів року — це довго.

Щодо levels.fyi — крутий сервіс, але:
1. Більше для FAANG компаній
2. Мало даних по українському ринку
3. Немає багатьох локальних специфік

TalentX фокусується саме на українському IT-ринку, з урахуванням всіх його особливостей.

Український ринок оутсорсний, тут на одній галері від проєкту до проєкту різниця по зп в рази може бути, тому в Україні важливіше як раз загальна температура по палаті.

Згоден щодо специфіки аутсорсу.

Зараз ми на етапі MVP і перевіряємо базову гіпотезу щодо цінності анонімного шерінгу зарплат.

В наступних ітераціях плануємо додати більше контексту та деталей, включаючи специфіку проектів. Ваш інсайт дуже цінний для розуміння, куди рухатись далі.

Не взлетить, краще зробіть агрегатор айтішних вакансій зі всього англомовного світу з пошуком і особливо матчінгом з нотифікацією по мейлу якщо знайшли нову вакансію якій підходить кандидат.
Якщо МВП вдало стартане то думаю що назбирається немало людей які будуть готові платити невелику щомісячну підписку.

Платформу, де IT-спеціалісти можуть анонімно ділитися актуальними даними про зарплати по спеціалізаціям

Тобі вже накидали існуючі платформи🤦‍♂️

— Бо непрозорість може грати в обидві боки
— Бо «справедливості» не буває буде, бо неможливо обʼєктивно оцінити корисність розробника на конкретній посаді

На «ви» називаєш, судячи з коментів тут? Бо я бачу, що окрім тебе тут це нікого не цікавить. Скоріше навпаки.

Так ви і не повинні працювати в умовах інформаційної невизначеності, ніхто ж не заставляє. Пройдіться по ринку, поспілкуйтесь на співбесідах, з колегами, знайомими. Я от працюю в умовах повної інформаційної визначеності без жодних додаткових сервісів.

Підписатись на коментарі