Як шукати роботу на американський ентерпрайз
Так сталося що зовсім нещодавно я знаходився в пошуку роботи на ринку США. Бачу що нещодавно переїхавші українські інженери до США не зовсім розуміють як тут влаштований пошук роботи або просто не мають в кого запитати поради тому я вирішив розповісти про свій досвід та напрацювання. Мене звати Сергій Оніщенко і я фулстек розробник що переїхав в США в 2021р. В цій статті я спробую описати з власного досвіду та досвіду своїх друзів як краще організувати пошук роботи під час не дуже хорошого ринку станом на 3й квартал 2024р. Описувати буду пошук роботи не на компанї силіконової долини, про це інформації в інтернеті валом, а саме середньостатистичним інженером сінор рівня україни на американський ентерпрайз. Куди сам шукав роботу та куди отримав декілька оферів. Зауважую, що я описую саме те, що підійшло для мене та мого оточення, але це може дати вам кістяк для розуміння загальної картини. Дуже детально на кожному етапі зупинятись не буду так як кожен з них претендує на окрему статтю моя мета задати напрямок.
0. Підготовка
Враховуючи що зараз все більше українців приїжджає в США я вважаю варто думати як ви будете шукати роботу ще до переїзду. Все частіше компанії повертаються до офісу тому я вважаю що краще зразу їхати в те місто де розвинений айті ринок та є багато вакансій так ваші шанси зростуть. 90% запитів на інтервю я отримував саме на ентерпрайзи в місті де я знаходжусь з вимогою
Певно також варто описати процес підготовки до проходження тех співбесіди, але це точно тема для окремої статті. Готуйтесь до behavioural interview, case interview, system design, algorithms and data structures. Останнє питають далеко не на всіх ентерпрайзах але алгоритми рівня low потрібно все ж таки розвязувати. Там де питають зазвичай зарплата вища.
Перед пошуком також необхідно визначитись з зарплатними очікуваннями тому зробіть власне дослідження скільки заробляє інженер вашого рівня та напрямку в місті куди ви плануєте переїзд чи вже перебуваєте. Найкраще для мене працювв glassdoor та levels, прошу також врахувати ситуацію на ринку та спробувати знайти саме останні репорти про зарплату тому що реальні цифри зараз менші. Мої друзі що шукали роботу 2-3р тому та отримували значно кращі офери ніж я зараз при набагато менших зусиллях. Не забувайте зараз ринок компаній та вони хочуть 100% метч за менші гроші.
Оцініть своє фін становище. Якщо ви тільки переїжджаєте ви маєте розуміти що коштів потрібно хоча б на 3 місяці проживання в США. Від моменту розсилки резюме до оферу в мене пройшло 1.5міс маючи 8р загального досвіду та 2р досвіду роботи на ринку США контрактором на великий ентерпрайз. Я б сказав що це дуже добрий результат і навіть до кризи пошук роботи займав 2міс. Знаю випадки коли шукали роботу і набагато довше тому оцініть свої шанси бо шукати роботу 6м цілком реальна перспектива зараз. Також американці часто кажуть що після Дня Подяки і до Нового Року ніхто не наймає. В багатьох закінчується фін рік та лиш приймаються нові бюджети тому найм починається з січня-лютого. В мене в компанії шатдаун від різдва до нового року. Це не означає що всі компанії так працюють, в багатьох фін рік не відповідає календарному. Детальніше скільки часу займає кожен етап опишу у відповідному розділі нижче.
Можливо комусь допможе для орієнтування статистика опублікованих вакансій. Я шукав роботу коли індекс був на рівні 69.
1. Резюме
Ведеться дуже багато дискусій яке саме повинно бути резюме. Моя думка — найпростіше найкраще, не потрібно робити красиве резюме. Рекрутер читає ваше резюме декілька секунд. Дуже детально зупинятись тут не буду але цю тему варто детально дослідити самостійно. Я надам лиш основні вимоги та темплейти.
- резюме повнинно бути на одну сторінку. Зменшуйте поля, відступи але зробіть одну сторінку. Я своїх 8р досвіду та 7 компаній вмістив на одну і у вас вийде
- якщо працювали як аутстаф/контрактор на якусь відому компанію можете це вписати як місце роботи та зазначити що працювали не на пряму а як контрактор. (Google (contract via SoftServe)). Це може допомогти виділити ваше резюме. Якщо питатимуть про досвід кажіть все як є що були лиш контрактором
- дуже важливо вказати точні дати працевлаштування та тайтл який ви займали в компанії, особливо якщо ви працювали в США. Під час бекграунд чеку все це будуть перевіряти спеціально найняті компанії
- розпишіть ваші досягнення на компанії бажано з якимись цифрами. Імовірність що вас запитають як саме ви досягли тих цифр не велика, але будьте готові пояснити як ви покращили залученість користувачів на 47% відрефакторивши кнопку при цьому зменшивши білд на 12%
- локацію в досвіді роботи якщо це не США краще не вказувати. Якщо запитують то відповідайте чесно де знаходились ви та ваша компанія
- складайте резюме у ворд. Гугл документи не завжди добре працюють з форматуванням тому ATS може не вірно розпарсити резюме, експортуйте в pdf
- якщо останнім часом часто змінювали роботу готуйтесь пояснити чому
- важливий момент це згадка про технології у вашому резюме. Інколи ATS рахує ваш досвід з певною технологією на основі дати першої згадки про неї. Згадайте ваші основні мови та фреймворки у досвіді першої компанії
- незважаючи на те що ATS працює з вашим резюме це лиш інтсурмент рекрутера який допомагає йому. Ваше резюме точно буде дивитись жива людина перед тим як покликати вас на співбесіду.
Мої шаблони резюме можете знайти тут та тут.
Важливо перевірити резюме на те чи воно парситься ATS системою. Я вже мав свій шаблон тому перевірив тільки тут, але варто пошукати інші сервіси та спробувати різні рішення. Багато з чим в складанні резюме та пошуку роботи в цілому мені допоміг блог jerryjhlee там ви можете знайти більше зразків резюме а також багато відео як працює рекрутинг в США.
2. Розсилання резюме
Якщо з містом ви ще не визначились але перебуваєте в США або ж готові до релокейту в інше місто в резюме вказуйте місто в якому розміщена компанія на яку подаєтесь. Не використовуйте під час подачі впн сервіси так як деякі компанії зразу відсіюють кандидатів з-за кордону. Лінкед ін також таке робить якщо рекрутер сам не зробить потрібні налаштування.
Я розсилав резюме тільки на лінкедін але з додаванням фільтрів: дата публікаціЇ 24 год., пошук по скілах не по тайтлу. Easy apply в 90% був скам або без відповіді, склалось таке враження що просто збирають дані.
Після того як перейшли на сайт роботодавця та подались на вакансію при поверненні на сайт лінкед ін пропонує вибрати чи ви подались — завжди давайте відповідь «Yes» потім буде легше шукати вакансії на які ви вже подались щоб зрозуміти що то була за вакансія коли рекрутер вам напише на емейл.
Раджу кастомізувати своє резюме під вакансію. При подачі на великі компанії я помітив що це відігарє свою певну роль. Ентерпрайзи працюють довго і я раджу на їхні вакансії виділяти достатьо часу, тут брутфорс не працює.
Інколи дійсно хороші не рекламні вакансії постяться на пару годин та закривають прийом резюме тому варто пару разів на день робити огляд нових вакансій. Сьогодні багато аплікантів використовують АІ сервіси для подачі і забивають інбокс роботодавця. Я такого не робив, плюс в тому що вони не адаптуються під вакансію і розсилають все підряд, а я ні.
Дуже багато вакансій на лінкед ін фейкові. Роботодавці роблять видимість того що вони шукають людей, або співбесідують спеціально щоб сказати ні так як для процесу отримання грінкарти є етап підтвердження того що на ринку немає такого спеціаліста як є в них в штаті для якого і потрібна грінка. Деякі вакансії створюються для того щоб загнати трафік на чергову дошку оголошень.
На нинішньому ринку хорошою конверсією рахується
Як варіант пошуку роботи через лінкедін можна використовувати нетворк мережу самого лінкедін. Бажано купити преміум і тоді ваш профіль стане вище у видачі. Також додавайте в конекти чим більше рекрутерів та людей з вашої сфери в США. Пишіть пости, лайкайте та коментуйте чужі. Прогрес видомості вашого профілю можна подивитись тут. Якщо ваш Industry SSI rank нижче 10% це вже добрий результат. Це все сумарно збільшує видимість вашого профілю та шанс що вам напишуть, але особисто мені це ніяк не допомогло. InMail розсилки від так званих рекрутерів нідочого не приводили.
3. Проходження співбесід
Рекрутер з хорошої компанії перед тим як вам телефонувати напише емейл та запитається коли ви доступні для дзвінка. Відписуйте профеесйно та не забудьте вказати часовий пояс. З мого досвіду дзвінки від рекрутерів без попередження це 9 з 10 скам.
До дзвінка з рекрутером варто підготуватись. Знайдіть опис вакансії на яку вас розглядають, також почитайте більше про компанію та відділ розробки. Рекрутер спитає про зарплатні очікування це ціла гра і хто перший назвав цифри той програв. Тут варто називати ренж щоб потім був простір для торгів. Також буде питання чи вам потрібне вам спонсорство і якщо потрібне шансів стає менше хоч це і є харасмент. Збережіть контакт рекрутера. Наступного разу як він вам буде дзвонити ви вже привітаєтесь з ним по імені та будете знати з якої компанії вам дзвонять.
Інколи після дзвінка з рекрутером можуть запросити референс чек. Там вам потрібно буде вказати контактні дані ваших колег чи менеджерів з попередніх компаній. Переважно запитують 3 останні компанії. Вашому колезі або ж зателефонують або відправлять формочку на емейл тому варто їх попередити та спиати дозволу чи можна вказувати їх дані.
Наступні етапи можуть відрізнятись і їх може бути декілька. Максимум що я зустрічав це було ще 4 етапи після дзвінка з рекрутером. Між кожним етапом цілком реально що може пройти 1 тиждень. Які б не були наступні етапи варто готуватись до тех співбесіди. Тут на цьому я зупинятись не буду бо може відрізнятись для кожного няпрямку, але для всіх потрібно знати system design, algorithms and data structures. Розберіться як проходити поведінкове інтервью та що таке CAR/STAR. Під час проходження наступних етапів важливо задавати питання коли запитують чи вони у вас є. Запитайте щось типу чи інтервьювер ще бачить як йому розвиватись у цій компанії чи які виклики зараз перед ними стоять. Можете почитати якісь новини про їхній продукт. Часто це можна знайти на сторінці в лінкедін самого інтервьювера. Також по кожному етапу можна підготуватись просто переглянувши на гласдорі відгуки людей які вже проходили інтервю в цю компанію. На редіт також можна інколи знайти.
Після проходження всіх етапів протягом доби варто написати лист подяки з росилкою на всіх хто приймав участь. Там варто подякувати рекрутерам за організацію, членам команди за питання та виділений час. Це ваш шанс виправити свої помилки під час проходження інтервю та додати якісь технічні речі що ви упустили. Цей лист додатково показує вашу зацікавленість у позиції.
4. Отримання оферу
Якщо всі етапи пройшли добре вам зателефонує рекрутер запитає та зробить офер. Інколи офер також роблять на окремому мітингу. Тут потрібно торгуватись за ЗП. Як мінімум 5к зверху можна спокійно накинути не соромтесь. Як краще обіграти цей момент краще дослідитит окремо. Рекрутер зазвичай скаже що потрібно узгодити з менеджером та після того вишле офер поштою. Уважно читайте офер перед тим як підписати. Зазвичай офер дійсний після підпису за умови проходження бекграунд чеку та інколи драг тесту.
5. Background and drug checks
Бекграунд чек це перевірка, яку буде робити окрема компанія де перевірять вашу кримінальну, кредитну історію та історію працевлаштування. До цього потрібно віднестись дуже серйозно та вказувати всюди правдиву та точну інформацію. Якщо ви жили в декількох країнах перед цим то будуть перевіряти вашу кримінальну історію в усіх тих країнах. Ось декілька прикладів компаній що роблять ці перевірки та з якими я мав справу www.hireright.com, checkr.com, www.sterlingcheck.com. Рекомендую зайти на їхні сайти та переглянути як все це працює щоб скласти максимально точно ваше резюме. Щодо верифікації вашого досвіду в США все дуже просто — він є базі. Інформація про ваші посади та час працевлаштування шариться з кредитними бюро сервісами потипу gusto чи adp які використовують роботодавці. Потім це все стає доступним для компаній що проводять бекграунд чеки. Я в резюме вказав що я працював як Senior FullStack Engineer бо так писало в тімс а за результатом перевірки вибило як Senior Software Engineer бо саме так мене записали в системі adp і це вже підсвітило рекрутеру у звіті. Історію працевлаштування поза штатами перевірити складно тому від вас можуть просити податкові звіти, договори, лист від роботодавця, контакти. Час проходження перевірки від декількох хвилин якщо у вас весь досвід роботи в США до 1.5м якщо ви жили в декількох країнах та маєте інтернаціональний досвід як я, що важко провалідувати. Що стосується drug тесту тут все просто — наркотики це зло. Компанія надсилає вам формочку з якою ви йдете в лабораторію та здаєте аналіз. Компанія отримує результат та інформує вас.
В цій статті я намагався згадати всі основні деталі під час пошуку роботи на ринку США в час коли компанії вибирають кандидата, а не навпаки. Дуже багато де я не став заглиблюватись тому раджу на кожному з етапів провести своє дослідження та адаптуватись під ваш напрямок. Конкуренція тут дуже серйозна тому варто все робити з детальним правильним підходом. Якщо є якісь питання пишіть в коментарях на цікаві буду відповідати. Я бажаю вам успіху та дякую за увагу.
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів