Як я докотився до написання книжки. Неприємна історія розробника без роботи

Вітаю.

Редакція попросила розповісти, як я добомжувався до написання книжки. Історія не з приємних, тому в кого слабкі нерви — ліпше закрити вікна й хутко піти курити.

Що за книжка

Щось на зразок довідника з архітектурних патернів, котрий збирає різні їх назви з книжок та інтернету й класифікує всю цю кашу у 15-19 категорій відповідно до структурних діаграм та призначення патернів. Теорія є тут. Книжка англійською під безкоштовною ліцензією CC BY лежить на GitHub.

По ідеї, така класифікація дозволить:

• Легше сприймати патерни. Бо кожен з них лише трохи відрізняється від середнього в своїй групі — як похідні класи в ООП мають бути схожими на батьківський.
  • Ітеруватися усіма відомими архітектурними патернами. Щоб проаналізувати властивості чи підходи, котрими вони вирішують певну проблему.
  • Визначити зв’язки між патернами та можливі еволюції систем, коли змінюються умови їх існування.

Трохи такого аналізу вже є в книжці, але воно ресурсоємне, а я наразі не маю стільки часу.

Біографія

Отож українське ІТ вже в такій кризі, що будь-хто, хто хоч щось пише англійською, стає відомою персоною. І має автобіографуватися, щоб задовольнити редакцію.

Я — два роки як безробітній двічі світчер — з хімії в тестування і з тестування в програмування. З десятьма роками досвіду в наразі мертвому домені радіотелефонів. Наполовину С++, наполовину Embedded — але саме ці половини нікому не треба.

Попередні статті

Якщо не чіпати старі статті про проєкт, що я задизайнив, вів більше шести років і подав на онлайн-конфу з архітектури, котра виявилася про оформлення тексту патернів, то ця книжка почалася отак:

Після закінчення довгого проєкту, коли всі фічі доробили, а в прод це не пішло через дефіцит чіпів під час корони, перескочив з ліда на сіньора на +75% зп. Покрутився там з пів року та зрозумів, що відбувається фігня, і треба щось в житті міняти. І очевидно, що це щось — робота. На новорічні канікули 21/22 отримав останній шматок пазла про єдину систему координат для відображення будь-якої архітектури, і ночами почав писати статті, щоб порекламуватись і змінити роботу на щось більш цікаве.

Навіть встиг три з п’яти доробити й закинути на DOU, як сталася остання війна. Ну і який дурень під час війни міняє роботу — так усі казали. У результаті до кінця 2022 вигорів від нескінченного дебага та неможливості відпочити. Зрозумів, що або до дурки, або звільнятися. І звільнився.

За грудень 2022 домалював картинки до останніх двох статей циклу й також виклав їх на DOU. Але під час війни воно вже нікому не треба. Подумав, чим зайнятися — і почав перекладати ці статті англійською. Переклав, найняв редактора, почали обробляти статті напильником. В цей час було пару хороших пропозицій по роботі, але я у вигорілому стані не міг одночасно працювати й ковиряти статті. Попросив їх почекати, доки опублікуюся — і тут редактор теж залетів до депресії. Поки виходив — обидва варіанти роботи вже знайшли когось іншого. А потім хороших пропозицій не стало.

З позитивного — першу статтю англійською побачив редактор Медіум-каналу ITNEXT і запропонував пушити до них, що ми й зробли. Одразу тисячі переглядів! Бо вони є в соцмережах, а мої спроби когось залучити через LinkedIn, Hacker News та Reddit не були надто вдалими. Але фідбек майже нульовий — ніхто не каже, де проблеми. Окрім одного злого редітянина, що відкоментував за многобукф.

Спробував законектитися на Лінку та написати різним крутеликам — майже повний ігнор, що місцями переходить в сюр. Fellows з конференції Pattern Languages of Programs або не мають часу прочитати, або ігнорять статті про pattern language of architectural patterns. Фаулєр прямо на сайті коло свого мейла написав «Я не рев’ювлю статті, бо нема часу».

Марк Річардс законектився, сказав, що почитає й зник. За тиждень я йому знов написав — він відповів, що сподобалося, а на питання, що з цим далі робить, і чи можна його зшити у книжку — порадив поспілкуватися з колєгами (я безробітний), походити на конференції (під час війни та мобілізації) та писати статті для InfoQ.

Безробіття й депресія

З того всього я опинився в селі без роботи, грошей — бо усе донатив, доки раптом не зрозумів, що тепер не можу працювати, і зі статтями англійською, котрі десь лежать в інтернетах. Час від часу пробігали якісь вакансії, але в них зазвичай була нижча зарплата, ніж на минулій роботі. І сильно нижча за тих, котрі мене не дочекалися під час написання матеріалів. Ще й боявся знову влізти в нескінченний дебаг, повторне вигоряння й дурку.

Прикол в тому, що в депресії не можна відступати — тоді попередні зусилля та шанси закарбуються як втрачені, що підсилить депресію, бо вона живиться позитивним зворотнім зв’язком. Тому слідував і слідую зараз правилу не міняти роботу зі зниженням зарплатні. І якщо статті виявилися нікому не потрібними, то треба їх проапгрейдити.

Літо відкупався, на осінь вирішив податись до InfoQ. Для цього переписав першу статтю з нуля — а вони сказали, що приймають лише матеріал, пов’язаний з конкретними технологіями. А в мене гола теорія, котра нікого не цікавить. Результат: усі поради Марка Річардса були опробувані та пролетіли. І доведеться писати книжку, щоб не поглибити депресію. Бо інакше пропаде пів року роботи над статтями та десь $80K провтиканих доходів.

Написання книжки

Що є:

• Цикл з п’яти статей, котрий описує новий метод класифікації архітектурних патернів.
  • Відсутність негативного фідбеку на нього — за винятком отого «моногобукф» на Реддіті. Себто, ніби без очевидних лаж, хоч я геть не розумівся на тому, що писав.

Що треба:

• Зробити книжку, котра змінить сприйняття архітектурних патернів.
  • Розповсюдити її в ком’юніті.
  • Знайти роботу, що:
    • дозволить надалі займатися книжками та конференціями;
    • убезпечить від звільнення та проблем під гаслом «нема незамінних людей»;
    • компенсує втрачений дохід за час написання книжки;
    • не призведе до повторного вигоряння.

Як це зробити:

• Хз.

Взяв статтю про моноліт, що її відхилили в InfoQ, і почав туди додавати інші патерни з минулого циклу статей. Потроху, бо ж депресія, працездатність ніяка. Частина патернів була неочевидна — вочевидь, минула класифікація пройшла не без помилок — а Марк Річардс казав, що для книжки маєш бути певен, що усе геть правильно. Тому пару разів дивився на ворота, як баран. Зрештою, втряслося воно в трохи інакшу класифікацію без спірних місць.

Далі треба розрулити щось з тим фідбеком, що це важко читати. Контрінтуїтивно, але редактор-американець погіршив сприйняття статей. Бо він прихильник Лавкрафта, а технічний матеріал має буть лаконічним. Але навіть без редактора там многобукф.

Колись читав «Розуміння коміксу» і оце виявилося воно — вкласти собі паралельне оповідання картинками, щоб читач міг листати книжку, продивляючись картинки. А коли щось впаде в око — зупинитися на ньому й перечитати текст навколо. Тому на діаграмах усюди підписи, як місцями і в Марка Річардса. Щоб написане в книзі можна було не читати взагалі.

Але це значить, що потрібні сотні картинок. А кожна з них затягує від пів години часу. Але ж я безробітний з депресією — тому зайвий час не є проблемою.

Далі місяці додавання шарів, як-то підрозділи про performance та relations, до кожного з 18 розділів, присвяченого групі патернів. Пишеш текст для кожного розділу з плейсхолдерами під картинки. Потім малюєш та перемальовуєш для усіх картинки. Бо коли робиш щось для останніх патернів, часто знаходиться помилка чи зміна, що зачіпає увесь матеріал. В результаті оновлюєш чи переписуєш те, що вже є. А кожна картинка дуже працеємна — тому вони робляться в останню чергу, щоб менше було змін.

В перемішку між цим робив та закидав на Medium статті на загальноархітектурні теми, котрі мали стати вступними розділами. А ще готували аудієнцію для книжки на цій платформі.

Був один цікавий мені момент, коли писав еволюції патернів, вже серед останніх шарів роботи над книжкою. Кілька еволюцій (змін архітектури під впливом різних чинників) призводили до систем з двома базами даних. Я під це не заводив окремого розділу, бо не чув про такий патерн. Коли цей результат мені трапився витретє — почухав потилицю та й пішов гуглити, як це зветься.

Виявилося, що воно — доволі відома річ з купою статей. А коли ще торхи подумав, то сюди ж класифікувалися ще пів десятка патернів, і вийшов повноцінний розділ. Себто, оця модель класифікації патернів не лише самоузгоджена, а ще й self-healing — і це додало ентузіазму. Бо на порожньому місці таке не росте, значить — там щось в ній є.

Засування розділів в глибини інтернетів

На початок осені 2024 основний контент було дороблено, але кожен розділ складався зі шматків, писаних протягом пів року в дещо різних стилях. Так само й з картинками.

Почав зранку кидати розділ на Medium в ITNEXT. Ввечері — редагувати текст наступного розділу, щоб він був схожим на розділ, а не на випадкові шматки відомо чого. А наступного дня — перемальовувати картинки, щоб на них не було занадто дрібного тексту і щоб в усій книзі використовувалася схожа нотація.

Кожну опубліковану статтю розсилав до архітектурного чатіка та в LinkedIn. Коли збиралося п’ять статей — на Reddit. В чатіку вилазили дискусії про те, що значить «моноліт» чи «пайплайн», замість розмов за реальні архітектури — що мені було дивно. Але, мабуть, це також щось із серії того, що в книжці немає яскравих помилок з системною архітектурою.

Ці дискусії призвели до нових шматків у перших розділах, що десь на два тижні затримало публікацію решти книжки. Та показали, де читачі бачать проблеми, і чому варто приділити увагу в аналітичних розділах в кінці книжки. До речі, саме ці аналітичні розділи підхопив індексер Гугла, і навіть Google News на Андроїді — тому дяка Максу з чату!

Промоушн

Тепер дивимося, що працює та не працює для статей на Medium:

• Промоушн через DOU — працює, десь до 1000 переглядів за тиждень-два. Але, певне, це не та англомовна аудиторія, для котрої ви пишете. Також мало хто аплодує чи фолловить.
  • LinkedIn — майже нічого не приносить. Але є шанс зачепити когось крутого в тематичній групі, і він може запросити кудись чи порекомендувати друзям.
  • Hacker News (YCombinator) — не працює.
  • Reddit — працює десь як DOU. При цьому важливо, хто перший прочитав ваш пост. Бо там є такі, що даунвотять сходу, і потім пост люди не дуже дивляться. Як і на DOU, найкраще писати в п’ятницю десь під вечір.
  • Telegram-чати — хтось почитає, але великого трафіку не буде. Проте може буть фідбек. А може — не буть.
  • Medium — оце воно. Беріть собі канал (він там зветься «публікація») на зразок ITNEXT і пишіть статті для нього. Це працює, власники каналу промотять усюди, і приходять сотні читачів — залежно від контента.
  • В додаткових налаштуваннях статті є секція з назвою та описом для SEO. Туди варто писати кастомний текст — бо за дефолтом там фігня. Тоді є шанс, що підчепить Гугл, це пару днів по 2-3 тисячі переглядів (десь порівну з пошуковика та з Google News на Андроїді). Але за тижень воно сходить нанівець.
  • Medium-буст — якщо текст красивий, і йому великий % читачів аплодує та фолловить, платформа може його почати показувати усім підряд. Це приводить пару тисяч переглядів протягом дня, але багато з них — не ваші люди.

Мені здається, що корисно спочатку набрати матеріалу, а потім — щодня чи через день робити статті. Більше шансів, що читач побачить купу цікавого контенту та зафолловить.

Може буть корисним зробити окрему статтю як-то table of contents з крос-лінками на усі статті — і навпаки. Тоді читач може перейти на неї й побачити ще щось цікаве в списку. Цю статтю треба редагувати (додавати лінк), коли публікуєш щось нове в тему.

Знову ж, від Medium мало фідбеку. Дуже мало. Зазвичай просто дякують, ще й буває, що випадкові читачі.

Паблішер

Cтаном на сьогодні:

• Маннінг легко законектився на Лінку, за кілька робочих днів дійшли до перегляду книжки. Відмовили, бо відкрита ліцензія (не буде грошей з електронної версії), багато кольорових картинок (дорого друкувати) і тема не «how to».
  • О’Рейлі відповів на мейл за кілька робочих днів і попросили заповнити здоровенний cover letter (book proposal). UPD: відмовили, бо матеріал перетинається з тим, що в них вже є в продажу.
  • Аддісон-Веслі мейл проігнорував.

Summary

Куди ж без нього. Чомусь люди не люблять читати — а хочуть одразу самері.

Якщо треба написати книжку — робіть наступне:

1. Звільніться з роботи.
  2. Переїдьте до села.
  3. Задонатьте усі гроші, щоб не було можливості повернутися до звичного життя.
  4. Зловіть депресію.
  5. Почекайте кілька років.
  6. PROFIT?
  7. www.youtube.com/watch?v=5qb8fjqO2rs
👍ПодобаєтьсяСподобалось42
До обраногоВ обраному12
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Зараз описано так багато типів архитектури, що на мій погляд має сенс розробити одну таку первісну архітектуру, що всі існуючи зараз типи архитектури будуть її нащадками.

первісну архітектуру

база це — ***к-хуяк і в продакшн

І вона буде зватись «Архітектура». Що більше ми абстрагуємось — то менше бачимо деталей. Абсолютно абстрактна архітектура ні для чого не придатна.

Але, по суті, я це описав — лише не як архітектуру, а як систему координат, в котрій можна намалювати й порівняти існуючі архітектури medium.com/...​metapatterns-1834bdbc4221

сам робив стартапи які провалювалися, витрачено на нихбуло достатньо часу, з цього зробив висновок що тут як в ставках на азартні ігри: вийшло / не вийшло, або як у приказці, «Не треба скакати на мертвому коні»

А нашо та книжка? Як би я то все знав, то робив би сайт або приложуху.

Книжка буде стояти на поличці, де забезпечуватиме можливість у будь який час її відкрити та знайти необхідне. Це так би мовити прадавній ноутбук. Тим самим, людина з такою книжкою на поличці матиме більший інформаційний потенціал у просторі часі чим людина без такої книжки.
Порівняйте:
Людина у якої є швидкий та зручний доступ до інформації з такої книжки
Людина у якої такого доступа нема
Це дві різні людини якщо розглядати їх під певним кутом.
P.S.
Довідники не обов’язково читати кожен день, але бажано мати до них доступ завжди. Цей забезпечують автономні носії інформаціїї. У нашому випадку — важлива і цінна інформація впорядкована і надрукована на папері, не потребує живлення для reading

Мені не треба розказувати до чого треба книжки. Маю свою бібліотеку. Тут питання прикладної сфери. Якщо це програмування, то логічніше мати шось більш інтерактивне. Зараз джерело інформаціі для пошуків в багатьох випадках — google, youtube. Така реальність.

Достижение інтелектуального превосходства возможно через совершенствование умения демонтировать схеми в ходе проcесса мiшления

Книжки пишуть для того щоби ділитись заннями з іншими людьми. Той же Лінус Торвальдс казав, що одна з найбільших його проблем — мало хто розуміє його код. І це зовсім не тому — що він поганий програміст, індустрією визнано що він місцями геніальний програміст. У великої кількості людей просто недостатньо кваліфікації щоб розуміти його код.
В цілому же книжки одна з кращіх інвестицій які я будь коли робив, якісь сотні та тисячи гривень перетворювались на сотні і тисячі доларів на місяць і за дуже короткий строк.
От питають тебе на співбесіді, що таке SOLID — а ти читав раптом Роберта Мартіна де дуже підробно розписано. Або питають на співбесіді про інтелектуальні вказівники — а бац і раптом читав Александреску. Помітьте в нас так власштовані співбесіди, що більшісь питань на рівень сініора задають мідлам та джуніорам. Зоркрама тому, що їх здебільшого проводять недавно запромучені в сініори та ліди — які якраз нещодавно то і читали усі ті книжки. Те саме коли співбесіду проводить клієнт.

Індустрія робить собі ідолів, одна з якостей гарного програміста — писати зрозумілий код.

Лінус Торвальдс

має багато регалій, але є зарозумілим.

То прочитай і роби!

Так і роблю, але в своїй темі, яка в кайф.

Навіть нємного жаль шо зараз на сосєдскіх форумах (тіпа хабра) викладати не дуже коррєктно, там би там напіхалі фідбека одразу.

Хоча наші вродє теж не відстають.

Та як би за контентом фідбеку й нема

тре вкинути якусь провокацію. Тіпа «я рекомендую Вує вмєсто Рєакта». Одразу почнеться )

UPD: ОРейлі відмовили, бо матеріал занадто сильно перетинається з тим, що вони вже продають.
Треба шукати шляхи промотити в FOSS.

Або переписати назву, в кожну другу строку додати in Artificial Intelligence project, with Machine learning and Data mining with Python — мода www.youtube.com/shorts/Gd358yR2ZCU (там сигари на самокрутки знищують)
Тут ще така штука youtu.be/9lO06Zxhu88?t=9369

P.S. Про що я натякав, бо нажаль результат очикуванний, більшість покупців книжок — мідли, напевно про те що можливо є сенс так само як Тім О’рейлі спробувати написати щось на замовлення, чи принаймні книгу з Open Source фреймверків типу Caffe чи Godot.
Мій гарний знайомий (зараз в ЗСУ) навіть видав книгу про UML, перекладну як технічний консультант у співавторстві з редакторами і т.д. Та про неї мало хто знав.
Зараз книга з розряду : «Making Drone simulator for Dummies» або «Embedded software for combat drones» явно зірве банк.
AI — там вже переповнене пропозицією, вже херачуть компіляції та збірники в якіх переписують того же Таріка Рашида, та і більш суттєвих книг від професорів та для профі теж повно.
А розкручувати цю роботу звісно можна, та це вже швидше тоді похід в створення власної редакції комп’ютерної літератури.
Для цього щоправда треба вчитись писати значно швидше, от тут AI напевно має дуже допомогти.

1. Є багато проблем термінології які не вирішили відповідні спільноти — структурування з прозорою й зрозумілою таксономією поки недосяжний для багатьох ідеал. В DDD там навіть не можуть чітко дати визначення агрегату.

2. Багато проблем описується без чіткого пояснення можливих побічних ефектів — є CQRS, є ES а що таке Event чи він запит, чи команда, й скільки подій в якій формі й де може описати перехідні процеси виконання команди... Яке то значення має для теорії інтерпретації та як формулюються вільними монадами, яке відношення там має до DDD Aggregate Boundary в рамках моделей консистентності та узгодженості у кінцевому рахунку (eventual consistency) «люди здогадаються самі» після 10 років роботи. Комплексне Формулювання Патернів як з точки зору теорії інтерпретації, функціонального програмування, дизайну розподілених систем та систем реального часу субєктивно потребує з сотню задизайнених та запущених в роботу проектів.

3. Часто застосовують «пастку консалтингу» коли відповідні адвокати надають лише частину інформації, щоб підігріти інтерес та завідомо створити проблему застосування у всіх можливих потенційних адоптерів — використати це як відповідну маркетингову стратегію. Навіть якщо опиратись на наявну публічну інформацію — вона може бути спотвореною із-за відсутності відповідного досвіду, та упереджень (когнітивних викревлень), або ж неповною.

Варто розглянути більш нагальні потреби та проблеми — вирішити одну просту проблему для себе, й для інших, щоб за неї були готові платити Вже Зараз, а не через N днів. Не важливо на скільки це проста або складна проблема, й на скільки вона не задовольнить потреб самореалізації, — самореалізація дуже рідко коли може бути ціллю особистої справи.

Про Aggregate Boundary нема — там дуже сильно впливає на модель синхронізації, та принципи взаємодії з сховищами стану та БД.

Книжка не про DDD. Ви використовуєте bounded context та інші схожі речі щоб розбити домен на субдомени. Далі дивитеся, чи варто вам ці субдомени тримати вкупі — чи кожному виділити окремий компонент (модуль чи сервіс). І оцей вибір залежатиме здебільшого від природи проекта: нефункціональних вимог, кількості команд, проектованого часу життя — та від зв’язності субдоменів. Книжка може показати плюси й мінуси таких варіантів — але це рівнем вище за синхронізацію з БД, IMHO.
В принципі, Learning DDD by Vlad Khononov в мене наступним пунктом за почитати й подивитися, чи можна щось звідти перетягнути до себе. Можливо, ще щось порадите.

Прочитав table of contents. Сорі але у вас графоманія. Це в цілому така частина знаній де можна дуже коротко все пояснити по-перше. По-друге чат жпт та статті реально цю задачу вирішать в рази краще та що головне швидше. Джуніору не потрібно стільки тексту та не потрібно навіть усі паттерни запамятовувати. Сіньйор або це усе знає або знає як швидко з цим розібратись. В цілому писати книги по айті у 2024 це кам’яний вік, бо воно одразу виходить або застаріле або незграбно велике або це вже хтось написав у 2000х. Навіть якщо брати не айті книги наприклад по статистиці або лін алгебрі я би скоріше пішов читати статті, курси та пейперси у контексті задачі й знов ж таки чат жпт рішає. Й на останнє, я знаю що критикувати таким чином вважається токсичним, але я за те щоб в Украінському айті не було усього оцього булщіту що є на заході коли усі бояться погане називати поганим та продовжують їсти кактус.

Як на мене, Ви занадто рано почали статті просувати, потрібне суттєве доопрацювання
1. Цикл важко сприймається, не зрозуміла мета його створення. Читач пірнає у акторів ще до того, як зрозуміє, навіщо це взагалі читати)
2. З англійською щось не те, і це не Лавкрафт. Скоріше не адаптована калька з української/російської + ніби штучно ускладнені конструкції («Actors have been known», «properties of an actor system don’t depend to any great degree on whether» і далі чи не в кожному абзаці)
3. Критична нестача посилань на першоджерела, навіть за реченням «The modern literature on distributed architectures deals...» немає жодного пруфу. Твердження на кшталт «actors can be easily implemented in generic programming languages» також мають чимось підкріплюватись

З англійською щось не те, і це не Лавкрафт. Скоріше не адаптована калька з української/російської + ніби штучно ускладнені конструкц

Oh, dear — Мені цікаво, де це вас навчили критикувати прямим текстом ?

а як йому тре було критикувати? людина конкретно вказала проблеми, навела приклади при тому не переходячи на особистості, не використовувала оціночне судження, не використовувала різких та категорічних прикметників та залишила простір для діалогу використовуючі слова як то: скоріш за все, шось не те, ніби

Та то так, калька з англійської. youtu.be/9lO06Zxhu88?t=4152

То він критикує не книгу, а оці статті dou.ua/forums/topic/36197

Там у Дудя один з мужиків в якого він брав інтерв’ю пояснив — що англійською от так от спілкуватись буде вкрай нечемно. Вгадайте звідки взялась така модель поведінки ? Потім пригадайте студентські роки і «код ревью» вашого курсового у викладача.
www.youtube.com/watch?v=bIAWaNcBOmM

То — минула версія, котра переписана для книжки з нуля.

Дякую, що поділились. Так, як я психолог *молодий*, то одразу запитаю, чи звертались до спеціалістів для діагностування вашого стану?
І ще: чи думали ви, що книга може бути корисною, як навчальний посібник для юних спеціалістів? Тоді її можна було б просувати в айті академії, курси.

Ні, не звертався.
Так, думаю, що може бути корисною — якщо стане загальноприйнятою. Інакше вони там такого начитаються, що з співбесід будуть штурханами виганяти.

Цікаво — що спеціалісти з гештатьд підходу яких я знаю, усі як один рекомендують витратити гроші на терапію. А от зайнятись фізичними вправами та проводити більше час на свіжому повітрі щоб змінити балас гормонів — зокрема адреналіну і норадреналіну, ніхто не рекомендує.
Теж ніби порада від Капітана очеведність. Фрейдісти, там усе простіше — одразу послали до шлендр.

Фрейдісти, там усе простіше — одразу послали до шлендр.

ну тепер вони хоч не лікують все підряд кокаїном

В цьому уся суть, На сьогодні науці повністю не відомо як працює мозок, тобто свідомість — це феномен. Точно знаємо — що в поведінці людини дуже багато мавп’ячого і регулюється вона часто гормонами. Тим не меше ми здатні свідомо коректувати свою поведінку за допомогою знань. Також знаємо — що є вплив психостимуляторів і гормонів на поведінку і роботу нервової системи. Той же кокаїн блокує поглинення власного дофаміну дофаміновми рицепоторами, що визиває каскадний ефект їх стимуляції і ейфорію (опіати по структурі аналогічні дофаміну, як діють гриби та ЛСД взагалі не ясно науці, там мікродози — але результат усеодно такий самий як у Стіва Джобса).
Так що десь праві Зігмунд Фрейд та Карл Юнг, а десь Фредерік Перлз і Абрахам Маслоу.
Але рулить усеодно в нас Доктор Пі та Спартак Суббота.

більше час на свіжому повітрі щоб змінити балас гормонів

це база, терапія вже після, коли півмарафони не допомагають.

Пробігти напів марафон само по собі — моя повага (хоча сумнівне задоволення як на мене як і тріатлони та інші екстремальні спортивні навантаження). Як на мене — Джо Уайдер та тренажерна зала от де істина.
Якщо хтось зумів пробігти 20+ км і після цього цього ще має якісь проблеми — а не просто рухнув і спить чи куняє то то вже якись Форест Гамп.

Не розумію тренажерок. Видертися десь на хребет з наметом — цікавіше.

Гори теж тема, як і похід на яхті і т.д. За цим усим — у мене тут дедлайн, я воно глючить на сервері — скомпілювалось нарешті піду дебажити. Ось така субстанція малята.

Почитав ваш

table of contents

і, як на мене, доволі непогана високорівнева класифікація. Я сам із світу бекенд java і з більшістю метапатернами стикався. А у мене зустрічне питання, у світі C++ та Embedded в домені радіотелефонів вони всі теж зустрічаються? Чи ви так для себе цікавились і шукали в різних джерелах, а потім просто структурували?

Більше для себе читав — і раптом виявилося, що архітектура, котру придумав для радіотелефонів — це асинхронна гексагоналка (Ports and Adapters). Взагалі цікаво, що оця гексагоналка зараз усюди — але вона не потрапила до старих книжок і років 10 просто лежала як стаття в інтернеті.
От тоді як побачив, що перевигадую вже відомі речі — і що ці речі реально рятують проект — то зрозумів, що треба копати патерни.
В С++ Банда Чотирьох усюди, а більш високорівневі з моєї книжки — вони від мови не залежать, бо показують як складати систему з модулів — а кожен модуль хто як хоче той так пише. Отут навіть приклади схожих патернів у реальному світі навколо нас medium.com/...​ral-patterns-843768060d22
В ембедеді купа цікавинок — актори, Proactor (реактивне програмування на колбеках) з того що отак зразу видно. В телекомі цікавий Half Call — коли замість одного об’єкта дзвінка він ліпиться з двох половинок, кожна з которих відповідає одному учаснику дзвінка. Воно мені б врятувало тиждень-два роботи, якби раніше знав. З іншого боку — багатьох патернів там нема, бо система не розподілена.
Як на мене, почитати overview взагалі усіх патернів, що використовуються в різних доменах, може буть корисним, бо коли тобі треба буде зробить щось незвичне — то зазвичай оте незвичне для тебе вже хтось робив в геть інших умовах, може — десь в ембедеді чи трейдингу. І ти згадаєш це як буде потрібним і зробиш в себе щось схоже. Патерни ж на рівному місці не ростуть — люди мають проблему і якось з неї викручуються.

Дякую за щирість.
Моя письменницька історія трохи схожа — після втрати роботи на початку 2024 року я зрозумів, що треба перемикатися з стресу з пошуками роботи і дати собі відпочити. В результаті я за 4 місяці написав рукопис книги, потім спробував її показати редакторам українських видавництв — але мені ніхто не відповів.

Поки рукопис лежить на гугл драйві у відкритому доступі для знайомих, але в планах у мене знайти гроші на редактора з дизайнером, а потім закинути на Empik self-publishing і Amazon.

А про що книжка? Може, покажете? Англійською?

Книжка навряд чи буде цікава аудиторії ДОУ. У мене додатково до технічної освіти є ще богословська і науковий ступінь з філософії, тому я написав про виправдання участі християн у війні з росією.
Наразі це суто українська тема, хоча я надихався американськими діячами і мислителями, тому українською.

Ну як мінімум мені буде цікаво, поділіться будь ласка.

Я думаю для доу теж може бути цікаво, бо наприклад такі неочевидні речі як християни можуть думати про вбивство росіян якщо в біблії написано що вбивати не треба. А я нещодавно дізнався що оригінальне дієслово було ближче до «murder», а вбиство ворогів це «kill».

(Це інше питання, що ця заповідь апріорі зашкварена бо працювати не буде, бо люди завжди дуже вправно вигадують мотивацію щоб свій «murder» перекваліфікувати в «kill» — і всезнаюча істота могла б сформулювати якось по нормальному)

Посилання на книгу я дав в коментарі нижче, а вам як бонус ще моя стара стаття про архітектора Холодної Війни та одного з лобістів ленд-лізу і взагалі участі США в Другій Світовій війні
petrimazepa.com/...​vyy_pastor_yadernogo_veka

Так, «поклади меча, бо хто меча візьме — від меча й загине». А також — там ще прямо написано не присягати.

Так, зараз необхідність присяги є найбільшою перешкодою для протестантів-пацифістів, бо вони бояться що склавши присягу вони опиняться не водіями і медиками, а штурмовиками. Але про присягу я теж написав 🙃

Є лезо Оккама — де радять обирати найкоротше пояснення.
А так — будь-що можна закоментувати у його повну протилежність, якщо довго розповідати.

Надішліть, будь-ласка, і мені лінк, якщо Ви не проти

Я звісно не проти, якщо вам цікаво або ви знаєте когось у армії, кому це потрібно.
Кожний підрозділ то окрема тема, яку можна читати незалежно від інших.
Заздалегідь вдячний за фідбек після прочитання 🤗
Ось лінк:
drive.google.com/...​i2Fxb1L/view?usp=drivesdk

Я не віруючий, але мені цікаво. Люблю релігію і історію релігії, хоч і не вірю.

Ось тексти з перших віків, якщо потрібно ccel.org/fathers

Igor Matskevych Вибачайте, що втручаюся, але тема — «як видати книжку» — зачепила. Коли наближалися мої сімдесят, вирішив зробити сам собі, сім’ї, друзям і знайомим, просто читачам подарунок — написати і видати книжку. Художній твір писати не збирався — це були мемуари. Як писати і що писати проблем не було: маю журналістський і перекладацький досвід, тому за рік і навіть швидше написав. Я чітко усвідомлював, що у виданні книги ніхто, крім мене самого, не зацікавлений, тому не став пропонувати її різним видавництвам, а пішов відразу до того, де мене знали і де я всіх знав, бо колись працював там коректором і редактором. Гроші назбирав раніше, тому розмова відразу була ділова. Зрозумів, що тираж 200 екземплярів мені по кишені. Як виявилося, ще й забагато: книга під назвою «Пігулки оптимізму або Антистресові студії» вийшла у 2021 році та ще й досі маю кілька її примірників. Книга була фахово опрацьована хорошим редактором, оформлена дизайнером, контрольні екземпляри — це важливо — вислані провідним українським бібліотекам і зафіксована у каталогах. Ще раз вибачайте, що так довго, але це тільки Vorgeschichte (передісторія). Окрилений успіхом, я взявся за публікацію своїх перекладів з польської мови. Перший з них історичний роман «Молот для поетів або Хроніка відрубаних голів» авторства Єжи Лімона приніс мені с,правжню насолоду. Почав його створювати у Гданську, куди виїхав у квітні 2022 року, а потім через півроку повернувся до Харкова і там під під обстрілами закінчив у наступному році. Так от, жодне з українських видавництв не палало бажанням його надрукувати. При тому, що рукопис був опрацьований редактором, тим самим, виготовлений оригінал- макет чудовим дизайнером. (І за все я платив своїми грошима.) Залишався лише друк і присвоєння ISBN. Відмовки були різні: переклад чудовий, але не наш профіль, а ви взагалі, хто такий? У нас тут своїх вистачає. Найчастіше це було просто тупе ігнорування. Я не розгубився і знову пішов у знайоме Харківське видавництво «Золоті сторінки» (тепер воно трохи по-іншому називається ФОП одного із співзасновників). І видав, і провів презентацію: і в Україні, і в Польщі. Після цього переклав і видав у 2024 році ще одну книжку цього автора, професора університету — химерний роман «Мюнхгаузеніада». До речі, він заснував фонд для побудови у Гданську Шекспірівського театру і 30 років працював для здійснення своєї мрії. Театр відкрився 2014 року і вже святкував свій перший 10-річний ювілей. (На жаль, Єжи Лімон помер 2021 року від ускладнень ковіду.) А я працюю над третім перекладом, на цей раз роман «Кашубську Мадонна». Сподіваюся видати і його. Підсумки: 1. накопичуйте гроші для своїх забаганок (я пенсіонер, доводиться підробляти репетиторством). 2. шукайте потрібних людей і завжди співробітничайте з ними. 3. ніколи не впадайте в депресію. Успіхів усім. Якщо комусь щось підказати, пишіть: [email protected] телефонуйте Viber + 380 67
1340 544

А нащо видавати книжку, котру люди не читатимуть?
З іншого боку — якщо її хтось читатиме в інтернеті — тоді нащо паперовий варіант?

Не спробуєш — не дізнаєшся ) Гарантій ніхто не дасть

Гарантій ніхто не дасть

майже зазвичай саме цим і займаються видавець та агент

імхо почати різати завершено відокремленими частинами які так само відокремлено доводити до завершено відокремленого виду (як то маленька книжка на 1 главу але повноцінна книжка у всім іншим) і їх «друкувати» до електрного виду так само завершеного (як pdf і хто там які ще формати популярні є) і так розповсюджувати

звісно що effort тут є тож у цьому моменті я поки що не знаю що додати ((

Дякую за вашу історію.
Я під час написання як раз зрозумів, що пишу в першу чергу для себе, а не для визнання/переконання інших/успішного тиражу. Написання рукопису — це гарний тренінг і маркер, чи в змозі я цілісно викласти і пояснити велику думку, чи навіть цілий світогляд.

Тому зараз трохи вагаюся щодо перекладу на польську, і звісно хочеться довести справу з українським варіантом до кінця.
Кажуть, що Published Author — це неабияке досягнення, яке поважають в західній культурі 🙃

чи в змозі я цілісно викласти і пояснити велику думку

То як це перевірити, якщо люди не читатимуть? Себто, ти сам сто разів можеш вважати, що цілісно виклав та пояснив. Але ж питання, як воно насправді, вирішує читач.

Це правда, але одна справа друкувати з прицілом на комерційний успіх (і потім розчаруватися, бо читачі не зрозуміли), а інша — створити книгу і відпустити, дати право читачам не погодитись з собою і взагалі писати бо можеш (бо не можеш не писати).

Тут «друкувати» взагалі зайве, як на мене. Бо майже усі з інтернетом.

Коли у архітектора нема роботи — він сідає писати книгу, коли коту нема чого робити... ну ви в курсі

Можна ще зробити у вигляді сайту як тут: refactoring.guru
+ зверстати книгу і продавати за 9,99 баксів.
+ на перспективу зробити курс по мотивам книги який продавати за 15-30$

Курс навіть можна буде пропонувати платформам типу Юдемі, звідти може бути якийсь ± грошовий потік.

Можна ще зробити у вигляді сайту як тут: refactoring.guru

А десь є інфа по його РОІ? Скільки отримує, скільки вкладено, коли почало окупатись?

До речі, якщо у когось є посилання на історії людей, що робили книги, курси і тд, кидайте думаю це буде цікаво не лише ТСу (і мені)

До речі, якщо у когось є посилання на історії людей, що робили книги, курси і тд, кидайте думаю це буде цікаво не лише ТСу (і мені)

«Математика — це суперсила з мультиків 50-х». Автор книги «Геометрія для програмістів» розповідає, як математика допомагає в роботі розробника
dou.ua/...​geometry-for-programmers

Як я для Manning бестселер про геометрію написав
dou.ua/forums/topic/43602

Рискую предположить, что прихуяченная по бокам гугл реклама даст больше лавэ, чем продажа книги.

Так, особливо якщо пропушить на американський ринок.

Можливо, ви могли б спробувати зробити це у форматі відео, наприклад, на YouTube? Так буде зручніше показати на прикладі, як працює скажімо CQRS

Наприклад, у нас є система для керування завданнями, де користувач може додавати, редагувати та переглядати завдання
Ми використовуємо CQRS, щоб розділити команди (для запису) та запити (для читання). Для цього на бекенді беремо NestJS + RabbitMQ, а для фронта React і погнали 😉

Мені особисто простіше дивитись так, а ніж читати книгу з 100500 UML діаграмами і текстом наче з вікіпедії

Наприклад, у нас є система для керування завданнями

Книжка ж не про це :)
Книжок і відео про CQRS — сотні.

а ніж читати книгу з 100500 UML діаграмами і текстом наче з вікіпедії

Це так, цільова аудіторія книжки обмежена тими, кому саме таке компактне викладення теми і треба.

Автор у коментарях каже, що його мета — самореклама. Судячи з треду і теми, те, що він намагається зробити, не надто відгукується у аудиторії. Тому я запропонував змінити формат із текстового на відео 🤷🏻‍♂️, де на прикладах показувати, як це працює і де це можна використовувати, замість сухої теорії.

Мета книги — якраз вийти з сотень патернів і їх застосувань у — суху теорію.
Приставка мета — це завжди ознака такого виходу.
На прикладі Вікіпедії є дослідження, що лінки з першого абзацу статей у 97% випадків приведуть до статті — Філософія.

Метапатерн — це патерн патернів. Метащось неможливо звести до практичного застосування. Воно тому мета-

Аудоторія ж так, у більшості далека від абстрактних проблем абстракцій.
Тому такі книжки, завжди для меншості.
Для більшістості повно книжок.

Ну а те що автор замість чергового комікса, посібника для джунів, написав «наукову монографію» яка більшості і з доплатою не треба, бо не витягнуть такий рівень абстракції, це да. Тепер з цим і незрозуміло що робити — воно ж с самого задуму, з старту — непопулярне.

Ютубчик якщо на собі тягнути це триндець як складно. Для початку купити гарний мікрофон та камеру. Далі
— Сценарій із CEO оптимізованими словами (так, треба те що ти кажеш оптимізувати під пошукові алгоритми)
— Щоденні вправи по артикуляції та акторській майстерності (правильні жести, міміка)
— зйомка. На 10ти хвилинний ролик десь півтори години у мене знімалось
— Монтаж цього всього. Із гарними ефектами
— Викласти на ютуб це не просто залити відос. У фотошопі зібрати превьюшки, прописати ***ані субтитри бо на них увесь пошук тримається ...
Коротше одна людина парт тайм реально може знімати якісний відос з тиждень якщо парт тайм
А ще звісно розкрутити це все То взагалі капець

враховуючи що людина зараз не працює, може хочь full тайм знімати, писати і тд. Тут головне зрозуміти що вона хоче. Написати книгу яку прочитає дай боже 100 людей, і витратити на це роки, чи просувати себе як спеціаліста, розказуючи простими словами про складні речі, щоб тебе умовно першокурсники КПІ розуміли, і хотіли дивитися.

Ті, хто до цього всього ставиться серйозно, наймають помічників. Або контракторів на певні види робіт, або прямо команду на фултайм. Важко самому і творчість творити і оце ось все квадратне котити.

так по научному зветься «літературні негри» простіті ))

Я ледь її дописав (насправді ще ні), а ви кажете за відео.
Книжку незрозуміло як промотити — при тому, що вона сильно відрізняється від інших книжок — хоча б кількістю графічного матеріалу. А як промотити відео — котрих тисячі?

100500 UML діаграмами

До речі, це жодного разу не UML

Я бажаю вам удачі, з того що я побачив на гітхаб, ви дуже скіловий чувак з великим багажем знань. Дуже хочеться щоб ви знайшли свою нішу і аудиторію 😉
P.S. поставив вам ⭐ в репозиторій )

не зрозумів при чому тут реакт до CQRS
а взагалі відоси нажаль донний формат — краще вже формат тек толку і толку з нього буде набагато більше

Сенс в тому — щоб ті усі діаграми та UML мали сенс, треба в цілому знатись на методі Буча. А це доволі не хилий такий процесс, який починається не з шаблонів — він починається з певного процесу мислення, алгоритма дій поступової формалізації задачі як то кажуть From idea to code.
І коли той же Єрік Шмідт скаржиться на «Високоміцних програмістів» в Стенфорді і як зараз бізнес буде робитись тільки за допомогою AI, всіх хто хоч трохи розуміє тему (і знає про самого Єріка) це трохи посміхає.
Навіщо потрібнісі уці шаблони ? Це буквально як будувати будівлю, можна комбінувати готові добре зарекомендувавши себе рішення задля вирішення зрозумілої задачі — а можна займатись творчістю.
Як приклади Емпайр-Стейт-Білдінг в Нью Йорку було збудовано за проектом фірми «Шрів, Лев і Херсон» було збудовано за 410 днів. А от собор Саграда Фамілія в Барселоні, Антоніо Гауді розпочав в 1882 році — він часто не використовував креслень, будівництво триває по сьогодні.
Ще дуже показове будівництво великої Китайської стіни, династія Цінь пала втративши усі ресурси на її будівництво. А от вже дінастія Цзинь — задіяла логістику і архітекторів, що дозволило збудувати 10 000 км стіни. Наступна дінастія Мін — архітектори вже прорахували кількість потрібної цегли і прорахувалися лише в одній.

Ну я про метод Буча поліз у Вікіпедію шукати що то є.
І автори п’ятитомника Pattern-Oriented Software Architecture ставили наголос на ітеративній розробці — щоб швидко збирати граблі й не наробити дурниць — а не на ООП. Apply one pattern a time.
Та й патерни не усі пов’язані з ООП. Що вище рівень патерна — то менше він зазвичай залежить від технологій.

Шаблон і проектування за шаблонами — технологія сама по собі. Як і умовно будівля з панельних блоків, або модульне будівництво суден.
BTW Крім UML є ще C4, крім проектування з акторів є ще ER модель і метод Пітера Чена і т.д. тобто навколо данних. Методів проектування насправді не мало і не обов’язково якись окремо взятий — вірний.
Проектування — це однозначно одна з складових частин процесу розробки. Гнучких, водопаду і Спіраль RUP і т.д.
У 80% індустрії за CMM — рівень перший, тобто хаотичний процесс. Тому і не проектують взагалі і пишуть «Що уся це архітектура — ми її не розуміємо і не треба, разом із вашими картинками шаблонами і т.д. Я хочу чікі-чікі і в продакшн, взяти бабки і як Джордан Белфорд». А це вже про інший топік де йдеться про фідбек про менеджмент.
За яким хріном треба проектувати є дуже добре описано у Тома Демарко — Deadline.

З десятьма роками досвіду в наразі мертвому домені радіотелефонів. Наполовину С++, наполовину Embedded

в ентепрайз не хочете? там буде двіж

Пізно перекваліфікуватись, мабуть

Це відносно. В айті заходять «з вулиці» в 35, і норм.
я в 37 заходив, але часи були інші, простіше.
Незабаром буде попит, вікно можливостей.
Найкрутіші речі відбуваються саме на стику технологій. Можна буде не дебажити, а дизайнити.

На одного дизайнера кількадесят дебагерів

Так і embedded нікуди не подівся, от для прикладу jobs.dou.ua/...​vacancies/287461/?from=rs Там тільки інша проблема «вакансія за кордоном».
Якщо з ризиками то там вже дауншифтінг jobs.dou.ua/...​allogic/vacancies/287040

Can I have another part of the dog, please? (з анекдоту про в’єтнамця та хот-дог)
З цією конторою якось не складається. Особливо з тим, що питають на співбесідах.

Ну тут ясно, книги пишуть або Лідкод штудують зовсім не для того щоб бодро веслувати під плітьми, як там у мене в одній статті. А так «треба гроші бо якось їжа скіничилась чи треба донатити — завжди можна підти в рейс на галері».

До речі, одна з найкращих статей на ДОУ

Та в усіх зараз «двіж».

Починаючи з 3ОШБр

кожен день починаю з того, що вдягаю гумову перчатку і ретельно вимиваю свій білий трон. живу сам, і мені здається що мій унітаз не воняє.
спробуйте, це магія.

Дякую за розповідь. Було цікаво почитати. Можливо, когось ще надихне написати книгу в такій самій ситуації, і гарних книжок стане більше.

Велика кількість ілюстрацій — гарна фішка твоєї книги: полегшує сприйняття, пошук по ній та запам’ятовування матеріалу.

Здається, багато цікавих речей, від Paradise Lost до Єви, були результатом депресії.
А ще часто згадував Time and Again Саймака — там чувак застряг в селі й написав книжку.

Дякую за цікаву лайфсторі.
Стосовно кризи, вона н.м.п вже почала відступати, є глобальна тенденція. Після того «видоху», в якому видихнули сотні тисяч айтішників (в т.ч. топових), буде «вдох», бо індустрія жива, облікову ставку ФРС почали знижувати, і фінансування проектів відновиться.

До того-ж, з американського айті ринку почнуть випижжувати китайців, а може навіть і індійців. Уявіть, який буде попит на євро-голови.

Америка з Європою зараз деіндустріалізовані внаслідок глобалізаціі. Цифровізаця Німеччини нерозвинута. Дурні багатіли думкою, що вони будуть друкувати долари-євро, китай-індия-азія будуть працювати, труїти своє довкілля, а Європка-США — зеленіти-багатіти.
Це була криза деідустріалізації, нмп.
Ініціатори глобалізації вже збагнули, що обіср*ались.

Стосовно кризи, вона н.м.п вже почала відступати, є глобальна тенденція.

Як у 2022 відступила ковідна криза?

у 2022-му то вже не ковідна криза почалась

Це була криза деідустріалізації

яка ще триває і вихід з неї буде потребувати інвестицій, в т.ч. в софт.

До того-ж, з американського айті ринку почнуть випижжувати китайців, а може навіть і індійців. Уявіть, який буде попит на євро-голови.

з чого це?

Пояснюю.
1. Вище, я мав на увазі, що глобалізація пішла по 3.14зді, і «Заходу» доведеться відмовлятися від китаю-фабрики та рашки-газо\бензоколонки.
x.com/...​tatus/1858167697747394679

2. Компартії Китаю доведеться чимось зайняти безробітні молоді китайські руки. Це мільйони людей, і озадачити їх буде треба швидко, поки вони не замутили Тяньаньмень-2.0

3. Китай вже почав агресію проти США, але поки що хакерську та гібридну, в т.ч. через проксі. Всі все розуміють, і це було передбачувано.

Ставити знак дорівнює між звичайною нудною роботою і депресіями я б не радив.

Читаю зараз вашу книжку, норм заходить, стиль, структура.
В мене цілий мішок pdf-ок по темі архітектури. Тема така, що по ній забагато літератури не буває.

Той випадок, коли основне зібрано докупи, до єдиної картини, як от, наприклад, ця якісна стаття.

Є побажання: а можна кталогізувати «дятлівські паттерни» і «граблі» типу JMS point-to-point, про які в принципі відомо, але каталог би не завадив.

Десь є каталог 2000+ патернів — себто, просто патернів занадто багато щоб їх розгрести. Тому я обмежився лише архітектурними, ще й тими з архітектурних, для котрих суттєва їх структура (не TDD чи Dead Letter Channel).

Є стара книжка Anti Patterns: Refactoring Software, Architectures and Projects in Crisis. Там наводиться список граблів та проблем, включно з адміністративними. Також колись був списочок на вікі, але його, здається, вбили. Він лишився в російській версії ru.wikipedia.org/wiki/Антипаттерн

Finally, в мене нема практичного досвіду з отим усім, тому реально описати та підтримувати антипатерни може лише комьюніті — бо вони, наприклад, для JS та C++ будуть доволі різні. Себто, ідея хороша й гідна стартапу — але як її розкрутити?

Згоден, робити перекаталогізацію антипаттернів не варто.

Дякую за посилання на книжку " Anti Patterns: Refactoring Software, Architectures and Projects in Crisis." варто подивитися, в мене її нема. Вона доволі стисла 336 pages та не нова 1998 рік.

Антипатерни н.м.п. можна розділити на групи по задачах типу розпилювання нерозпилюємого, впихування невпихуємого.
Ну і відповідно рівня виконавців — для дятлів-програмістів можна складно й детально, а для headless-horseman-менеджменту простою мовою, стисло, high-level.
Описуючи як-не-треба, можна давати посилання на першу книгу патернів «як треба».

ідея гідна стартапу — але як її розкрутити?

треба думати, так одразу й не скажу.

Перша книга патернів «як треба» — це Банда Чотирьох.
Ось на ній вже зробили стартап refactoring.guru/design-patterns

Теж хтось з минулих українців зробив

Ви заробляли 13к в ембеддеді?

Остання організація, в якій працював автор, займається не ембеддедом, а розробкою бази даних. Якщо пам’ять мені не зраджує, автор якось писав, що там на співбесіді дають алгоритмічну задачу, а також запитують питання, які частенько трапляються на співбесідах в ембеддед. Тобто, наскільки я зрозумів, досвід в embedded допоміг йому туди потрапити.

Ні. Але була пропозиція на 10к, котра не дочекалася, доки я розгребуся з статтями.

Є люди, котрі люблять читати. І книги, і статті, і багато всього іншого. Єдине, що обмежує це час і об’єм ресурсу, щоб зосередитись над прочитаним.
Перепрошую за надмірну прямоту, але в саммарі можливо варто було додати котресь з тих важливих посилань на гіт чи книги.
Але в загальному вайб і посил зрозумілі. За донати дякуємо (тут мали бути емоджі [yellow-heart][blue-heart])
На сьомий пункт саммарі можу бути така відповідь youtu.be/2T94O6FUyYs (цей автор, до речі, теж не завжди належно оцінений критиками. Була історія з однією з книг прози, але він продовжує писати. Або просто робить те, що любить)

Доречі хочу вам подякувати за саттті, ви один з не багатьох кого ще цікаво читати на лінкдіні

Ті статті насправді — розділи з книжки

Теж троха заліз в депреснячки.
Але завів топову ескортницю, вона діда як жабу кілька місяців варила в гормональному коктейлі.
З депресняка швидко виліз, але по грошах троха в мінусах.

топову ескортницю,

давай контакт, сам за книжку сідай, поправиш фінанси

Залежно від скілів можна по різному тут фінанси поправити.
Є реальна історія із знайомим продажником з веб студії. Колись у далекі нульові заїхав він у бордель потрахатись. Так заодно їм контракт на розробку сайту втюхав.

О, тут якраз Fractal Platform шукає клієнтів щоб сайт зробити...
dou.ua/forums/topic/44975

розробку сайту втюхав

прям по бартеру ) вони довго відробляли?

от кажуть порно легалізують, може в розділі робота на доу секція навіть зʼявиться для тисяч «айтішниць»

То швидше тих хто в депресії будуть
, якись азербайджанець з якого небудь штом-нах усіх по черзі. Кажуть в Каліфорнії на такий контент є запит, в школах рекламують.
Про тут же анекдот — про собачок яких побачив Вовочка. Коли розслабишся — тебе трахнуть.

Кажуть в Каліфорнії на такий контент є запит, в школах рекламують.

та не токо ж )
гетьманцев не дасть збрехати

Не ну якщо там самого гетьманцева, скажімо чечени дон-дон по черзі. Це буде номер. А так як воно йде — то це реальна перспектива.

Сумми заставляють задуматись, прямо цікаво стало — що там за баба ?
Це лише податків — на будинок в Каліфорнії. Одразу є ідеї з AI бізнесу. Там без обмежень можна — хоч поперек напевно як у зазначеної, хоч як з фільму «Згадати усе» зі Шварцнегером.

Вона сплатила тільки податків, як ІТ проект на 50 людей заробляє на рік, і при цьому три шкури з нього спустять і менеджери один одного за цей бюджет погризуть на смерть.
Там явно та сама мега унікальна, в якої поперек. Думаю там Астафьєва заздрить чорною заздрістю.

та скільки можна носитись з тим айті.
ще ігорю валєрієвічю розкажи це, розсміши його

Астафьєва заздрить

нууу, вона усім заздрить скоріш за все, це ж не потягне навіть на безкоштовний канальчик, але про смаки то таке, на вкус і цвєт ковбаса кожному різна як то кажуть... )

Так тінь Валерьйвича присутній на вкладці «робота». Фактично те що розпочав Сергій Тігібко, а вони з Боголюбовим про інвестували. ІТ проект — Privat 24.
Тут теж — це не же якись елітний бордель мадам Мулен Руж в Парижі. Це щось показують за якісь грощі на сайті. Десь був радянській фільм по реальних спогадах — де школтникіс пускали в дірку в жіночу баню підглядати за якись копійки. І це надає мільйони баксів.

— На Гіві в горах напала медведиця, він її зґвалтував — Не віриш ? — Бачиш мед — це вона нам досі носить.

Він менеджершу чпокнув чі шо?

Без контактів, але зараз їх доволі багато, толкових аматей/нахем/матерів драконів)) Вчорашні мільйонери позбавлялись від принцес в своїх дворцових передмістях, криза багато чого змінила.

Не ну як ти в Дубаї або Монако, де власне назначені вахтами і без того працювали, то чо, там би усі з депресії вийшли, поки рахунки не побачили особливо коли бабі Крістал тобі Джек Деніалс, хоча коли вона огонь — обом Джек Деніалс, а може і Absolut прокатить чи Арманьяк
youtu.be/...​H_kIc?si=0wZci4ajXVo-Oz0i
А так зазвичай там навпаки — їхав на позитиві, потім побачив скільки прогуляв і настає депресія.

Ну так. Якщо грошей зовсім мало або слабкий характер, то краще не треба. Зазвичай таких дівах мабуть краще всього в розвідці використовувати ака Чапман, бо там і краса і розум і психолог вищої категорії ) Вони в своєму середовищі (серед багатіїв) все життя не працюють і вчаться як розуміти, закохувати та задовільняти доволі не простих чоловіків. Звісно такі скіли дорого коштують, унікальні екземпляри.

Та чо підходиш познайомитись в барі десь в Дубаї ?
Тобі з ходу — хочеш зі мною пообідати ? 500 євро!
Це тобі не Алушта до вторгення, де самі підходили знайомитись. Щоправда бабки всеодно через тиждень йок. А деяких знайомих потім ситуація знаходила, умовно з Гомеля — що вони залишили свій слід в генофонді. Доводилось їхати одружуватись :)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Слухай там в селі, де Денис сидить, от 100% знайдуться дівчата у яких нормально рівна і взагалі усе на кращому рівні. Їм достатньо буде знати, що у тебе просто ті тисячи чи мільйони у тебе елементарно є. Там одразу будеш «Програміст у на хороший — програміст у нас один», аби не Квазімодо був. А як ще спортом займаєшся та добре одягнений пострижений і т.д. — то проходу не даватимуть, ідеальна партія. Лише «Метод Містері» прочитати — там пояснення.
А тут реально мільйони баксів.
P.S. Скажу як є — як на мене там якись дуже розумний Соул Гудман (а ми одного знаємо) відмили якісь інші бабки через це, синій, ТЦК і т.д.

Та чо підходиш познайомитись в барі десь в Дубаї ?

Це трохи не зовсім так працює в дубаі, ета вам нє інтердєвочка

Ти в дубаі не підходиш в барі познайомитись, ти з дубаі замовляєш all-inclusive

Та ладно їх вже видворяли звідти, місцеві влади. На всю країну була шумиха tsn.ua/...​-v-stili-nyu-1759213.html.
Арабам теж це набридло, елементарно не цікаво. На їх подарунки є бажаючих з усього світу, а кажуть мужикам по світу подобаються філіпінки та німкені. А так — он візажисками працюють в Києві, а туди швидше за усе за саму поїздку.

я не вірю жодному слову, коли мені нехворі люди з двома руками, двома ногами й рештою частин тіла, зором і слухом ниють як усе пагано, і втирають про депресію й вигорання

сходити не завадить в якийсь дитбудинок чи посидіть з якоюсь дитиною, хз хворою на справжній аутизм, яку обділено здоровʼям, чи калікою, а не шукати себе плюючи в стелю й гладити себе за шерстю.

сидіти в селі два роки без роботи з 10 роками досвіду це канєш треба постаратись, а решту здогадок з-між рядків залишу при собі

my 2 cents — харе скиглить, і на роботу ледащо, а не аплодисменти й похвали шукати, від мене принаймні не дочекаєшся

Редакція попросила розповісти, як я добомжувався до написання книжки

редакції — окреме величезне дякую, явно з правила не варто виключень робити

Знайти роботу, що:
дозволить надалі займатися книжками та конференціями;
убезпечить від звільнення та проблем під гаслом «нема незамінних людей»;
компенсує втрачений дохід за час написання книжки;
не призведе до повторного вигоряння.

мріяти не шкідливо

сидіти в селі два роки без роботи з 10 роками досвіду це канєш треба постаратись

А сенс сидіти в селі з роботою? Ну будуть гроші — на що їх витрачати? І тут голова каже, що якість життя погіршиться від наявності такої роботи.

А сенс сидіти в селі з роботою? Ну будуть гроші — на що їх витрачати?

1) А на що витрачати в місті? :)
2) Якесь у вас кошерне село і обійстя. З того що я стикався, то якраз в селі завжди є на що витратити — сарай/стодолу поремонтувати, веранду зробити, електропилку купити, щоб дрова не так напрягали, є септик — почистити, немає — зробити, ...

Я не надто хазяйновитий.
От і в місті також нема на що витрачати. Їхати нікуди.
По результату вирішив замість заробляння грошей незрозуміло нащо зайнятися тим, на що в нормальні часи не вистачило б сил.

я не вірю жодному слову, коли мені нехворі люди з двома руками, двома ногами й рештою частин тіла, зором і слухом ниють як усе пагано, і втирають про депресію й вигорання

Бл, поряд з підтримати, треба ще додати «поставити клоуна».
Ну може (точніше скоріше за все) у нього і немає медичного діагнозу депресія чи вигорання. Але треба розуміти, що за 2 роки іпейшої нестабільності і стресу (війна, фінансова нестабільніть, може ще щось) людей неслабо плавить.

сидіти в селі два роки без роботи з 10 роками досвіду це канєш треба постаратись,

А ви от скільки часу шукали роботу цей чи минулий рік? Яка спеціалізація? Який квантильпо рівню ЗП? Тут припущення, що ви в Україні.

А ви от скільки часу шукали роботу цей чи минулий рік? Яка спеціалізація? Який квантильпо рівню ЗП?

до чого тут які в мене турботи? якщо тебе так цікавить можу розказати, але ж не це тебе цікавить, і про мене тобі ж начхать. Не з легких. Хай не скиглить

Вертів я твою депресію і самодіагноз, хай подорожник прикладе, сільській архітектор безробітний

Бл, поряд з підтримати, треба ще додати «поставити клоуна».

Повністю згоден, тримай свого 🤡

сільській архітектор безробітний

Ображаєш, я ніколи архітектором не працював

Кажу як є, бо книжка не по уровню, 10 років то не комплімент ;)

в менінг тобі все сказали, але я зрозумів і решту. Не хо чубитись, і мені особо єсічес до лампочки, кожен живе як знає

Але на жалость давить ну то якось перебор рілі. Багатьом набагато гірше живеться, і в багатьох нема того навіть можливості, це знецінює страждання

Та редакція каже написати звідки книжка взялася.
Я подумав, що багатих та успішних і без мене тут дофігіща. То треба написать як воно насправді було — щоб усі не почали й собі книжки писать — бо хто це читатиме?

до чого тут які в мене турботи?

Ваші турботи мені пох.
Мої питання мали б вас підштовхнути до того факту, що ви не розумієте про що пишете. Ринок в сраці, для досвідчених людей особливо (це якщо людина фокусувалась на професійному розвитку, а не нетворкінгу)
Щодо порад в стилі:

Хай не скиглить

Іноді вони працюють. Але людині, яка активно безуспішно шукає роботу більше ніж пару місяців, вони можуть лише погіршити психологічний стан і відчуття безвиході, бо людині може здатись, що проблема в ній самій.
Щоб давати такі поради незнайомій людині, публічно — це безвідповідальна і в принципі м...цька позиція.

Ваші турботи мені пох.

я так і написав, навзаєм

Щоб давати такі поради незнайомій людині, публічно — це безвідповідальна і в принципі м...цька позиція.

Не, мудацька позиція — давати вішати собі на вуха, знімати, просити добавки й називати клоунами тих хто не готовий оцінити вкусне блюдо по достоїнству

Колись бачив солдата без носа чи без ніг чи дитину зі справжнім аутизмом, а не етім от ютуб трендом? Мабуть не бачив, бо інакше не ходив би з депресією «без медичного висновку»

Це безпредметно і беззмістовно тому бувай

Це безпредметно і беззмістовно тому бувай

Забули додати перед «бувай»:
Зі мною все зрозуміло, ви все сказали, крапка.

А то можливо не всі зрозуміли, що ви пустомеля і хочете злитись :)

За тиждень вже друга ніжна квітка з депресією — якось забагато рілі

Там один до мами тільки їде, а тут вже приїхали і хоч слава богу не на мамину шию (сподіваюсь...) і з манускриптом на який навіть менінг дивився

похвалив от, як ти й хотів, я теж можу підтримати!

чи дитину зі справжнім аутизмом

У вас або дуже поверхневі знання про аутизм — в багатьох випадках ви навіть не зрозумієте що перед вами людина з аутизмом, або ви з ДЦП та синдромом Дауна плутаєте .

Ринок в сраці, для досвідчених людей особливо

Ринок не в сраці. У мене он той же тайтл і та ж спеціалізація (С++), що у автора. Вчора мені телефонували три рекрутери і ще чотири написали, кликали на співбесіди. І це при тому що я вже кілька років роботу не шукаю. У автора може бути вигорання і депресія, я вірю і співчуваю. Але не треба валити все на ринок. Він вже досить теплий і продовжує рости.

Ну якщо ви зв’язуєте біохімічні процеси в мозку з кількістю кінцівок то про що тут казати=)
Повірте, багато людей з психіатрічними захворюваннями вибрали би втратити кінцівку а не оце все.

сходити не завадить в якийсь дитбудинок чи посидіть з якоюсь дитиною, хз хворою на справжній аутизм, яку обділено здоровʼям, чи калікою

Навіщо?

my 2 cents — харе скиглить, і на роботу ледащо, а не аплодисменти й похвали шукати, від мене принаймні не дочекаєшся

Ні, ну у вашій медичній освіті тепер точно немає сумнівів, ви мабуть психотерапевт? :D

Звільнятися не обов’язково, але депресія дійсно допомагає :) Тут є моя історія, якщо комусь цікаво — drukarnia.com.ua/...​ak-ya-vidavav-knigu-bCg2q

Ти крутий, така книжка це дуже серйозне досягнення!

Все ще шукаєш роботу?

Так, але поки не дуже активно — бо ще треба трохи домалювати картинок в наступну версію книжки (оновив патернами з Designing Distributed Systems Брендана, ще хочу додати розділ про dependency inversion в архітектурних патернах). І якщо видавництво заапрувить — імовірно, там буде купа роботи. А якщо зареджектить — то треба буде шукати можливості промотити через FOSS.
Але, в принципі, шукаю — якщо щось хороше.

Є такий мужик, Гай Кавасакі. Венчурний капіталіст, ангельський інвестор — працював із Стівом Джобсом над Macontosh. Так от в його книзі The Art of Start — він описує цю стадію бізнесу як бутстрапінг і те що на тих хто в ній знаходиться накатує депресивний натрій — це абсолютно нормально.

ти зловив вайб асемблера який дивиться на гарбачколектори)
це мб пройде, головне памятай що життя це постійна боротьба)

так чого не мобілізуватся ? у війську такі скіли згодяться

Які саме? Лежати й в стелю дивитися? Такі там довго не живуть, якщо до передка допхають.

А там треба ті, хто на москалів довго працював?

яка різниця, ви же обрали сторону ? на крайняк в РДК двері відкриті, і айтішників треба багато і різних

Не знаю — на лінку разів з 10 конектився мілтек — а потім кудись зникали.

ну бажаючих багато, треба попихтеть пошукать

Ну то нехай молоді й успішні пихтять

а ну да а країну, хай інши захищають

То так і відбувається

і айтішників треба багато і різних

і тіх кому за 45-50-60? )) для друга спрашіваю ))

ну бажаючих багато, треба попихтеть пошукать

треба попіхтєть пошукать куди візьмуть за 45-50-60? для друга спрашіваю

Так і донатити і волонтерити комусь треба і з чогось. Бо як відомо державний дрон в нас один. Інтенданство в Україні дуже цікаве.
Тим хто на передовій риспект та уважуха.

типова відмовка ухилянта, спочатку вякнуть про «посадку» потім переїхати на волонтерку

О-о-о енциклопедія про інтирпрайз! Ставлю лайк

видавництво похоронний віночок

Статтю прочитав. Книжку — ні. Висновок: Денис, йди вже працюй :)

А чим техрайторство не праця ? От наприклад один з найвідоміших техрайтерів в ІТ взагалі dou.ua/...​kernighan-on-programming
Звісно з підтримкою Bell Labs чи Google — а тим більше з Америки, воно сильно простіше. Тим не менше нормальна тема — нормальний бізнес.

Не приносить грошей architectelevator.com/...​gy/book-author-economics
Rule #1: Never write a technical book for the money.

Ну це ми можемо розповісти Тіму О’Рейлі наприклад. Біблію Unix він писав на замовлення тих же Bell Labs, так само як і редагував Кернігана і Річі. Скільки заробляє це видавництво зараз ?
P.S. 218 мільонів доларів на рік, чистого прибутку. Не Huaiwei звісно, та теж доволі не погано.

То він же вже бізнесмен. Це як порівнювати статки Білла Гейтса й програміста.

Ну і Гейтс, мабуть, щось сам ковиряв у коді.

Та то взагалі наш чувак. Вони з Полом Аланом і іншими прогулювали фізкультуру щоб працювати за компьютером, який придбала приватна школа — що вони в ній вчились. Директор після з розмови з батьками коли їх усіх спіймали на тому, навпаки дозволив і влаштуав з того бізнес. Пацани заробили грошей, в еквіваленті на дорогу машину кожний к ахеру усіх.
А в першому офісі Micrisoft в Албюукерке — секретарка наставала його з ранку коли він спав на полу. Потім він правда від того конкретно я чудив — катався вночі п’яний за кермом на тачці Алена на великій швидкості.

вірно, але — буст для проф бренду
тому... не зовсім вірно

як писав класик:
«люблю суницю з вершками...
але коли йду на рибалку — беру з собою хробаків для риби....»

у цих твоїх творчих муках не видно потреб споживача 🤔
для кого усе це пишеться ? 🤔

Для самореклами ж.
Ось була колись книжка також без потреб споживача en.wikipedia.org/...​ted_Software_Architecture
Але з тих часів споживач змінився, і хоче читати лише про те, на чому добре розуміється.

а може просто ринок завалений GoF, стопіцот патернів на кожен день, клін кодом боба мартіна і іншим булшитом

Саме це й викликало мою книжку — розсортувати ті 100500 патернів з ринку на кілька простих купок й показати, що більшість з них — дублікати.

Зміст особливо не дивився, але покритикую оформлення: починаючи від растрової розтягнутої іконки на першій сторінці і закінчуючи вибором шрифту. Раджу «списати» ідеї для оформлення у уже опублікованих у поважних видавництвах книжках. Це дуже відвертає, особливо людей, які дивляться тільки «на обкладинку».

особливо людей, які дивляться тільки «на обкладинку».

А нащо їх не відвертати?
Десь нещодавно пробігали правила написання статей — от радять на початку конкретно описати про що текст, щоб відсіяти не свою аудиторію.

Так всякі меннінги пакти орейлі забацали б обкладинку
Шкода в цьому випадку паблішер ПП «Віночок» [похоронний]

Вони навіть є в Телеграмі як стікери

Прииивіт Денис )

Підписатись на коментарі