Потребую рекомендацій щодо пошуку роботи програмістом в Україні

Дорога спільното, в мене до вас питання щодо пошуку роботи.

Спочатки трохи контексту. Я багато років успішно пропрацював за кордоном (fullstack), потім повернувся, і спочатку займався власними проектами, а після настання ковіду взагалі тимчасово полишив IT з особистих причин. І ось нарешті у мене є змога повернутися до улюбленої справи і працювати на повний час, хоч лише з відстрочкою від призову.

Отже, я дослідив ринок (благо work.ua зручно надає дані в json), склав інформативне CV, написав мотиваційні листи, і почав відправляти в компанії які мене реально цікавили і де мої скіли могли б стати в нагоді.

І тут на мене чекав величезний облом.

ЖОДНА з компаній навіть не провела HR-скринінг. Більш того, було декілька випадків 100% співпадіння (ми шукаємо a,b,c, і бажано x,y,z — один в один те що написано в CV) і мені моментально відмовили. Вакансії до сих пір відкриті. Від інших компаній взагалі повна тиша. Для повноти розуміння до цього я завжди проходив до фінального етапу співбесід.

Я пробував змінювати мотиваційний лист, або взагалі його не писати, коригував резюме — результат один і тей же.

Очевидно я щось роблю не так. Але що саме? В чому може бути причина? Те що майже весь мій досвід — закордонний? Те що я майже не користуючь соцмережами? Довга пауза в кар’єрі? Вік? Неправильне резюме? Якісь чорні списки (наприклад у мене є повне співпадіння по ПІБ і року народження в базі миротворець)?

Буду вдячний за поради.

PS
У відкритий доступ резюме я викладати не буду, але якщо досвічений HR згодиться подивитись і покритикувати — з радістю надішлю в PM.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Все просто — украинская айтишечка умерла.
Десятки вакансий висят только ради того, чтобы висеть.
Рекрутинг окончательно разложился, процентов 80 в нем люди случайные, которые не только не понимают специфики ИТ, но банально не умеют коммуницировать.
И полностью подпишусь под мнением, что они как огня боятся любой нестандартности.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ти все робиш правильно, просто місцевий риночок майже здох.
Джин теж не те щоб мертвий, але вихлоп смішний.
Я роботу знайшов через сарафанне радіо.

Те що зараз пишуть люди про ринок — правда. Зараз дуже багато середнячків на ринку, які сидять на бенчах. Ринок перенасичений кандидатами, тому не дивуйся якщо немає зворотнього зв’язку. Хоча вакансії є, сам отримав декілька оферів недавно не сильно напружуючись.

Я б не рекомендував work.ua. Для мене добре працює linkedin (не розділ jobs, а саме пряме листування з рекрутерами, в основному вони самі пишуть), або ж djinni. Також можна і на dou дивитись. Також, якщо є знайомі, не цурайся запитати чи не шукають вони якогось розробника і чи не могли б вони порекомендувати тебе.

Резюме має бути виключно англійською, на декілька сторінок. Якщо працював в своїх проектах, то не забудь це додати в резюме, якщо ж є прогалини, тут вже вибір за тобою, звісно, можна завжди набрехати і додати декілька років під NDA (я би так не робив), або ж написати чим саме займався. Можливо ти займався бізнесом не пов’язаним з IT, це також цікавий досвід.

Ще рік тому записував відео, як ефективно подаватися на вакансії:
youtu.be/...​GkR8o?si=FefkOaEjnRY0YP5t

Лайк, репост, підписка, донат Стерненку.

після настання ковіду взагалі тимчасово полишив IT з особистих причин

Тобто ти 4 роки не працюєш, припускаю що дивишся на вакансії мід і вище.
А тут є куча сіньорів без роботи.

То смисл на тебе час тратити? Тому на співбесіди і не кличуть.

І що з англійською, скілами, технологіями?

Буду вдячний за поради

Створи профайли на джині і лінкендіні.
Ці 4 роки не згадуй, тупо екстендни попереднє місце роботи або загугли стартап що закрився і впиши його. А якщо будуть питати деталі, то розказуй про проект до того, типу вони дуже схожі були.

Ну і якщо ти справді працював за кордоном в ІТ то чого не шукаєш там ремоут роботу?

Англійською я володію вільно, на автопілоті. В плані технологій я звісно трохи відстав, зараз наздоганяю.

Є варіанти віддаленої роботи. Але все ж таки хотілось би працювати в місцевій компанії, з перспективою, знаючи команду віч-на-віч, та маючи можливість працювати в офісі з генератором під час неминучих блекаутів.

Але все ж таки хотілось би працювати в місцевій компанії, з перспективою, знаючи команду віч-на-віч

Такого тепер немає. Навіть якщо ти будеш ходити в офіс, то більшість команди ні або будуть в інших локаціях (чи навіть країнах).

маючи можливість працювати в офісі з генератором під час неминучих блекаутів.

Якщо це твоя основна причина, то зніми собі місце в коворкінгу.

Тоді взагалі без проблем, у Києві, Львові, Одесі тих коворкінгів куча.
Взяти той що поближче до дому, hot desk щоб було дешевше, та й все.

Он люди в «коворкінгах» книжки перекладають і вузи закінчують

Правда у них мембершип не штурмовика якийсь капелан

Я не рекрутер, але маю приблизно таке уявлення про те, що хочуть бачити рекрутери у профілі кандидата, щоб він їм здався достатньо привабливим для запрошення на співбесіди:

1) (обов’язковий пункт!) Поточна робота. Щоб бути привабливим кандидатом в очах рекрутера, ви маєте зараз працювати за тією спеціальністю, за якою подаєтеся. Не знаю, що це за рекрутерський прикол, але вони майже не хочуть «підбирати людей з вулиці» (тобто тих, хто зараз не працює), а хочуть переханчувати з інших компаній. Мабуть логіка така: якщо працюєш — ти класний спеціаліст, якщо не працюєш — значить недостатньо класний і тебе скоротили у кризу. Причому вони одразу хочуть готового спеціаліста і варіант «Я прийду і навчуся, бо технологія Х дуже схожа на Y з якою я маю досвід 5+ років» чогось не прокатує.

2) (обов’язковий пункт!) Англійська мова. Мінімум strong В1, краще В2 чи «strong В2, майже С1». Рівень розмовної англійської має бути такий, щоб кандидат міг вільно нею спілкуватися з рекрутером, колегами, замовником 1+ годину

3) (обов’язковий пункт!) Відсутність прогалин і оверлапів у кар’єрному шляху. Всі роботи мають плавно перетікати одна в одну, не має бути ні вільних слотів, ні дат, що перетинаються. Тобто на всьому кар’єрному шляху в один момент часу має бути рівно 1 робота. Не 0, не 2+, а рівно 1.

4) (опціонально, бажано) Всі інші поради з решти коментарів цього топіку.

Відсутність прогалин і оверлапів у кар’єрному шляху. Всі роботи мають плавно перетікати одна в одну, не має бути ні вільних слотів, ні дат, що перетинаються.

Це якась супер-дивна вимога. Іноді люди йдуть на півроку-рік у вільне плавання, для здоров’я і самопочуття, або відбувається лей-офф, який від них не залежить.
То що їм тепер, піти стрибнути з мосту?

або відбувається лей-офф, який від них не залежить

Як казав, викидаючи половину резюме до смітника, начальник з відомого анекдоту рекрутеру який жалівся що забагато резюме: «Нам невдахи не потрібні».

Ну із цим нічого не поробиш. Ринок зараз хижий, токсичний, якщо так можна сказати. Рекрутери перелопачують купу кандидатів не для того щоб когось жаліти бо його скоротили. Задача ж кандидати зробити той карєрний геп якимось зрозумілим і прийнятним. Це не легко але можливо. Я минулого місяця мав внутрішню співбесіду із розробником для підтвердження його вторинного скіла. Так він цілком адекватно пояснив геп — «взяв річний сабатікал після народження дитини, щоб бути ближчим до сімї». Правда це чи ні, хто ж буде перевіряти?

То що їм тепер, піти стрибнути з мосту?

Та чого, можуть дальше сидіти без роботи

1) (обов’язковий пункт!) Поточна робота.

Плюсую, там бекграунд чек в 99% ніхто проводити не буде, а якщо буде то зазвичай попереджують. Просто останнє місце роботи розтягуєте до сьогодні.

Эта ситуация — яркий пример того, как рынок труда в IT иногда превращается в игру масок, где и кандидаты, и рекрутеры вынуждены играть по негласным правилам. Когда от разработчиков требуют скрывать реальные пробелы в опыте или приукрашивать резюме, это лишь усиливает недоверие между сторонами.

Почему мы вообще приходим к тому, что отсутствие текущей работы воспринимается как «некондиция»? Разве кризисы, личные обстоятельства или банальное желание отдохнуть и переосмыслить карьеру делают человека менее квалифицированным? А если человек, наоборот, использовал время без работы для саморазвития, изучения новых технологий или работы над пет-проектами?

Да, рекрутеры стараются минимизировать риски, но такой подход часто исключает талантливых специалистов, которые могли бы идеально вписаться в команду. А кандидаты, чтобы соответствовать ожиданиям, начинают приукрашивать действительность. Это замкнутый круг, где обе стороны в итоге получают не то, что хотят.

Если бы компании смотрели на кандидатов через призму их потенциала, готовности учиться и реальных достижений, а не через формальные критерии вроде текущей работы, качество найма бы улучшилось. А разработчики перестали бы чувствовать, что обязаны начинать процесс трудоустройства с искажений и манипуляций.

Можна довго сперичатися правильно це чи ні, але нажаль воно зараз так є. Треба адаптуватися під ринок роботодавця. Диви і колись настане лафа 18-22 років коли вже кандидати диктували свої хотілки.

Не все готовы соглашаться на все подряд. Некоторые ценят себя и предпочитают работать в условиях, которые соответствуют их уровню и принципам.

предпочитают работать в условиях, которые соответствуют их уровню и принципам.

А якщо роботи нема? Скрегочуть зубами і скаржаться на вакансій на форумі ДОУ?

Вони просто живуть, насолоджуються життям і прокачуються в тих напрямках, які їм дійсно цікаві та будуть важливими в майбутньому. Якщо питання в роботі, першим кроком має бути фінансова грамотність, щоб не переживати через тимчасові труднощі.

Мабуть, одна з перших аксіом фінансової грамотності — це стабільний дохід. Але це вже офтоп.

Стабільний дохід — це важливо, але він не обов’язково має бути лише з найму. Є багато альтернатив: фриланс, власна справа, інвестиції, пасивний дохід (наприклад, здача нерухомості чи створення цифрових продуктів). Вони дозволяють працювати над тим, що справді цікаво, і розвиватися в бажаних напрямках.

Ну я ж казав, що це офтоп. Тема ж про пошук роботи (того самого найму). А ви мені тут про фрилансерів і власносправців. А щоб мати інвестиції із пасивним доходом треба десь спочатку взяти гроші на ті інвестиції. Повірте ті хто їх має не бігає по доу вакансіям. В цьому ж суть фінансової незалежності?

Можливо, ви не зовсім розумієте ситуацію з тими, хто шукає роботу. Не всі, хто переглядає вакансії, роблять це через відсутність альтернативних способів заробітку. Деякі просто шукають хороші пропозиції від справжніх професіоналів у своїй галузі, адже в будь-який момент може з’явитись щось цікаве. У кожного свій шлях і свої цілі.

Мені дивно, що тут є люди, які захищають цю систему. Це той самий лейтмотив, який я чув мільйон разів з моменту повернення: «ти що не знаєш де ти живеш»?

коли переселяєшся на Марс то нічого скиглити що тут трава не росте і потрібно в скафандрі ходити. таке життя.

Та потієш постійно в цьому дурному скафандрі, і дихати важко, і на побачення ходити незручно. Оскільки в атмосфері все ж таки достатньо кисню, я запитую: а може нафіг зняти цей скафандр? Навіщо він взагалі? У відповідь — пустий погляд зомбі.

Это все из методичек для локальных кадровиков, которые тоже понабежали а ИТ и принесли свои правила про лояльность компании и пожизненное трудоустройство.
Слать их лесом.

Поточна робота. Щоб бути привабливим кандидатом в очах рекрутера, ви маєте зараз працювати за тією спеціальністю, за якою подаєтеся.

нагадує “mate poaching”

Mate poaching is a robust phenomenon, and it’s here to stay. When many single women see a moderately attractive male, they are more interested in him if they believe he is already in a relationship. In fact, one study in the Journal of Experimental Social Psychology found 90 percent of single women were interested in a man who they believed was taken, while a mere 59 percent wanted him when told he was single.

це всюди має місце
«дефіцит/недоступність etc» — чалдині описано зокрема

Засватана дівка всім подобається

обов’язковий пункт!) Поточна робота

Так, коли на посаду контрактора шлеш резюме що ти справді контрактор то інтересу нема.
Треба свіжа падаль (тільки от втратив роботу) або існуюча робота

Моя порада — переорієнтутеся на jinni і linkedin, а ще якщо є контакт HR — не бійтеся спитати фідбек, так хтось відморозиться, але зазвичай HR адекватних компаній не морозяться так і мають певну корпоративну культуру і елементарну тактовність. Вам нададуть фідбек, плюс майте на увазі, що можливо в половині випадків ваше резюме могли просто не відкрити, уомвно надійшло 400 резюме і HR опрацював 140 і знайшов кандидата, а ви там були наприклад 141-м. Десь бачила статистику що зараз на офер треба більше сотні подач. А ще не вішайте носа, все буде, просто не швидко ;)

LinkedIn и раньше был не подарок, а сейчас просто сошел с ума и на запрос по С++ спокойненько насыпает вакансии девопсов и тестировщика.

Довга пауза в кар’єрі?

прибери цю паузу, походу вони думають що ти outdated.

наприклад у мене є повне співпадіння по ПІБ і року народження в базі миротворець

в тебе ж резюме на англ я сподіваюсь? Я майже впевнений що ейчари гуглять ім"я, але для чого в резюме вказувати дату народження? Це вже не в моді, прибери його.
Замалюй свої данні і додай резюме сюди, може там якийсь очевидний косяк є, на який всі тригеряться а ти не бачиш цього.

Резюме є як англомовне, так і українське. Дати народження там немає, але є універ та роки роботи в кожній компанії, по ним нескладно визначити вік.

Десятки вакансий висят только ради того, чтобы висеть.
Рекрутинг окончательно разложился, процентов 80 в нем люди случайные, которые не только не понимают специфики ИТ, но банально не умеют коммуницировать.
И полностью подпишусь под мнением, что они как огня боятся любой нестандартности.

Полностью согласен с вами. После ковида в IT ринулись люди, которые совершенно не понимают специфику этой работы. Сначала был бум: всем казалось, что IT — это легкие деньги, и достаточно просто ’войти в айти’, чтобы жить красиво. Но по факту мы видим, что за этим стоит отсутствие базового образования, профессионализма и, главное, желания реально работать.

Многие такие ’специалисты’ строят карьеру на хайпе, пытаясь выехать за счет других, вместо того чтобы прокачивать свои навыки и приносить ценность команде. Особенно это заметно в рекрутинге, где внезапно оказались люди, которые вообще не понимают, как искать и оценивать кандидатов.

В итоге страдает вся система: нормальные специалисты либо не могут найти достойные проекты, либо уходят в другие сферы, где нет такой токсичной среды. Если рынок продолжит заполняться случайными людьми, это в долгосрочной перспективе только усугубит кризис в отрасли.

Вона не те щоб дуже існувала, у нас був ринок дешевої робочої сили на закордон, а на внутрішній ринок у нас ніхто і не працює. Щоб працювати на українську айтішку, її спочатку треба створити, а щоб вона створилась, потрібні відповідні цінники на продукт, і попуститись в плані зараплати девелоперам, бо коли ти робиш український 1С за 200 гривень підписка на одну машину, то розробник не може при цьому працювати за 7 тисяч баксів.

Израиль почти полностью работает на внешний рынок. Вопрос в том, что вместо того, чтобы расти от багфикса к своему продукту у нас понижали порог входа.

та і взагалі аутсорс гівно, подумала влада і зпихнула левову частину ІТ ринку у східну європу, а потім коли зрозуміла що бабла мало придумали офіційних кріпаків, всякі там code ua і тд, де посуті є феодальчик і робочі)

, бо коли ти робиш український 1С за 200 гривень підписка на одну машину, то розробник не може при цьому працювати за 7 тисяч баксів.

це називається ринок, + 1с продається по 3к а не за 200 деревяних.

ПС
ви явно раділи б комсомолу

Коли в Польші оголошують якусь програму накшатл Made in Poland, то вони красавчіки, як хтось пропонує попуститись і розвивати внутрішній ринок України, ряяяяяяя, совок, може ще компартію заснувати, краще Єпаму дію віддати на аутсорс, бо що може піти не так. Ну типові раби.

як хтось пропонує попуститись і розвивати внутрішній ринок України, ряяяяяяя, совок

ну одне діло розвивати внутрішній ринок інше коли обрубують все, і кажуть ну тепер давайте робіть, під звук закривання дверей мінівену)

може ще компартію заснувати

уже

краще Єпаму дію віддати на аутсорс, бо що може піти не так.

вона і так частково була на аутсорсі

Ну типові раби.

)) ну у совку теж думали що вони не раби а будують щастя

В нормальних країнах держава допомагає стартапам і тільки пIдapaсня за рахунок низьких зарплат хоче розвивати бізнес

зарплати це результат ринку, у нас ринок штучний
тут питання не в зп а в скілах які протрібні зараз

Была бы открыта граница — народ бы мигрировал туда-сюда.
Но у нас как в Совдепе — тем, кто вырвался назад дороги нет.

Пошук роботи це теж робота.
Зараз такий час, що аплікантів на вакансію дуже багато. Іноді за пару годин після відкриття вакансії більш 100 кандидатів. Адаптуйте резюме під кожну вакансію, куди плануєте надсилати.
Плюс, перед новим роком завжди є трохи спад+ ще січень — лютий не дуже активні місяці.
Також дуже багато кандидатів на бенчі, їх намагаються теж влаштувати.
Тому, просто не зупиняйтеся, юзайте джинні, лінкедин, питайте знайомих.
Прочла, що у Люксофт і Глобал Л. справи трохи краще по виторгам і контрактам, тому, подивиться, що в них зараз з вакансіями теж.

Зрозуміло, шо потрібно докласти зусилля. Чого я не можу збагнути, як так може бути що коли всі хайпують на хвилі AI, майже ніхто не автоматизував самі елементарні речі, по типу авто-відповіді на надіслане резюме із зазначенням строків перегляду, та відповіді у разі відмови. 1 клік на сторінці — це занадто багато часу? Навіть коли я отримав відмови, це було краще ніж тотальний ghosting.

Це в Європі так, завжди автоматична відповідь є на надіслане резюме. В України поки не у всіх так. Плюс, резюме може одразу не попадати до рекрутера, а попадати до команди сорсерів.Вони первинний скринінг робили резюме, далі — я і якщо все матчилося по вимогам тощо, тоді ставили ейчар.

а если точнее, то часто там автоматический скрининг и совпадение ключевых слов максимально важно, чтобы пройти его

Я как-то посылал резюме в одну известную галеру и выяснилось, что в их системе уже был мой профиль. Примерно за час танцев с бубном мне так и не удалось сбросить пароль привязанный к моей почте. Пришлось регистрировать ещё один профиль. И это далеко не худшая фирма. Такая у нас айтишечка.

Ну, ми всі є в чиєїсь системі). Іноді, деякі по 2-3 рази працюють на одних і тих же галерах, продуктових компаніях.
В Польщі ,до речі ,ви можете попросити видалити всі ваші персональні дані, резюме тощо. Наприклад, щось не склалося, кандидат попросив — ми видаляємо.

Я не про это. Я про то, что нет функционала сбросить пароль. Мне то всего-то надо было зааплаится на позицию и подложить свежее резюме.

Зрозуміла, дякую за уточнення.

Отже, я дослідив ринок (благо work.ua зручно надає дані в json), склав інформативне CV, написав мотиваційні листи, і почав відправляти в компанії які мене реально цікавили і де мої скіли могли б стати в нагоді.

І тут на мене чекав величезний облом.

ЖОДНА з компаній навіть не провела HR-скринінг.

Автоматизуй HR ing
P.S.
І продай комусь за скільки візьмуть.

Якби в мене був талант задорого продавати python скрипти на пару сотень строк, я мабуть не просив би допомоги в пошуку роботи :-)

Досвід набувається у випробуваннях. Наче десь продають всякі різні скрипти. Чи продавали колись. Написав якусь утіліту і там виставив на продаж.. Було щось таке. Колись.

Можливо щось «таке» в cover letter чи cv написано?

Якщо багато років успішно працював закордоном, то шукати там роботу серед колишніх колег.
Тут роботи майже немає і коли є вакансія то вибирають найкращих з найкращих.
За день на щойно відкриту вакансію сініора на джині присилають сотню сівішок.

По перше в тих компаніях немає повністю віддаленої роботи, по-друге все таки хотілось би мати бекап у вигляді офісу з генератором.

Спробуйте виставити свою кандидатуру на джинні. У червні 22 року на резюме з доволі великою ЗП за тиждень відгукнулися 40 рекрутерів. З яких 5 отримали відповідь, були 3 співбесіди з hr > 2 технічні > 1 закінчилася оффером. Оскільки там запропонували умови, які інші компанії не перебили б, пошук закінчився.
Звичайно ситуація зараз гірше оскільки багато компаній переїжджають до східної Європи, але варто спробувати.

З власного досвіду коли доводилося проводити співбесіди на роботі слід звернути увагу на:
— структура резюме: актуальний досвід>сертифікати, освіта та курси>інша інформація
— передивіться що ви написали в актуальному досвіді. Чи не виникають після цієї інформації питання в вашій сенйорності
— не вказуйте роботу на власних проектах/не лишайте «пусті» роки/не вказуйте парт тайм роботи з оверлепінгом над основною. Розширте діапазон реальних місць роботи щоб позакривати ці дірки. Наврядчи хтось буде дзвонити та питати на попередньому місці чи працював у них Кандидатченко з 01.10 по 05.15, але це прибере запитання щодо лояльності та досвіду
— не використовуйте «дибільні» шаблони з нудотним фоном, діаграмами, відсотками і т.д. оскільки виникає законне питання «що значить кандидат знає мову програмування/фреймворк на 75%?»
— якщо в резюме є фото, воно має бути зроблене для резюме. А не вирізане з групового фото, або щось на кшталт ось мій улюблений парк, а он я під деревом в окулярах. Якщо суб’єктивно оціните, що Ваше фото може відштовхувати, не включайте його на віддалені вакансії
— яку пошту/скайп/інші контакти вказали, дуже бажано щоб нік був не з рубрики sobaka_ibak@... xxxWorkMachinExxx@...
— якщо в резюме вказана ЗП проаналізуйте доступні дані, тверезо оцініть свій досвід і фінансову подушку

І удачі в пошуках в такий нелегкий час

Дякую.

Резюме було написане не за одинь день, і неоднократно профільтроване на інформативність, достовірність, грамотність, естетичність. Тобто ніяких помилок та курйозів там не повинно бути. Фото не додавав.

Я працював виключно в штаті в продуктових компаніях і рідко змінював роботу, тут теж питань не повинно бути.

На рахунок довгої перерви, ну тут вже нічого не поробиш, це історичний факт. Можна його прикрасити якось, але навряд чи вдасться повністю оминути цю тему.

А от щодо сеньйорності в мене самого є питання. Дивлячись на вакансії важко зрозуміти кого вони шукають. Наприклад, була вакансія джуна, де в бажаному стеку технологій вказано 28 (!!!) пунктів. Чи strong upper middle, що це за звір? Тобто існує weak lower middle? Я знаю junior (інтерн), senior (зазвичай 5-10 років досвіду), та principal (10-20 років). Ну ще можуть бути levels в дуже великих корпораціях.

Свої поточні скіли я оцінював онлайн тестуванням — зараз є купа безкоштовних тестів по багатьом мовам та фреймворкам.

Можна його прикрасити якось, але навряд чи вдасться повністю оминути цю тему

Навпаки, цю тему не можна оминати. Але це тригерний пункт у вашому резюме. Його точно треба якось "прикрасити"/коротко пояснити. І, також, бути готовим розповісти детальніше якщо вас запросять на інтерв’ю.

вказано 28 (!!!) пунктів

Хз що там в тих пунктах але може там просто перераховано всі методи масивів умовного JS. Сама кількість не показник.

Пробіл в роботі варто однозначно викреслити. Єдиний спосіб як вони можуть дізнатися — це введення ФОП бухгалтером компанії, від чого можна відмовитися.

В умовах вакансій зазвичай пишуть набагато більше, ніж насправді треба. А також залежно від рівня різні очікування в технологіях від «десь там чув» до «активно використовував».

String upper-middle — це senior в компанії, яка хоче менше платити працівнику.

У червні 22 року) “directed by robert b weide”

Ніколи такого не було і ось знову..
Ваші реальні скіли та досвід цікаві лише роботодавцю безпосередньо. У рекрутерів е якась своя картинка, в котру ти повинен попасти.

Ваше резюме (закордон-Україна, свої проекти, прогалина) виглядають як історія бенджаміна баттона з точки зору рекрутера у порівнянні з галерним зайчиком. Незрозуміле лякає рекрутера. Скиньте анонімізоване резюме та декілька вакансій, на які подавалися. Може колективно порадимо щось конкретне.

до цього я завжди проходив до фінального етапу співбесід.

не думаю що щось конкретно не так, але ви багато й не написали конркетики, крім фрустрації що вам важко зараз знайти роботу

з написаного не дуже ясно, звісно, але склалося враження що у вас очікування як до ковіда, тому хіба що велкам у майбутнє де можна з горами досвіду місяцями шукати роботу. Прогалина тут не на користь звісно теж. Але без конкретики неможливо щось абстрактно радити.

Але що саме? В чому може бути причина?

Співчуваю звісно, і не знаю в чому, може й не втому, але в усьому разом і причина. Зара тільки дай причину для відмови, бо черга кандидатів довга. Може причина не у вас, а бо всюди пизда? Не треба прям аж із себе починати зразу

почав відправляти в компанії які мене реально цікавили

і скільки це вакансій загалом?
як щодо тих що не цікавлять

Сотня розісланих є?

Так, все абстрактно, адже я все ще в пошуках, і не хотілось би переходити на конкретні компанії.

Причина фрустрації в абсолютній тиші з боку HR. Скажімо прямо, я такого не очікував. Якби мені явно відмовили, або я не пройшов якийсь з етапів відбору, то питань не було б, адже конкуренцію ніхто не відміняв. Зараз таке враження, що кожен раз я посилаю резюме кудись в безодню. Мені відповіли лише два рази, і то відмовою (дуже швидко, до речі) — там де був практично ідеальний матч.

Розіслав десь в 35-40 ретельно відібраних компаній.

Звісно доведеться знизити планку, і шукати не тільки те, чим хотілось би займатись.

Явно відмовляють коли хочуть бути на звʼязку на майбутнє. Це знову ж ринок 2019. У 2024ому просто ніхто не планує бути на звʼязку, у 2024ому всім насрать, тому й не відповідають. всім відповідати це можна день витратити на відповідання. Тому не беріть на свій рахунок

40 без будь-якого результату то якось сумно, але малувато щоб робити висновки. Я б чекав хоч 10 відповідей і пару запрошень. Але це якщо в середньому. Ті компанії які подобаються вам, подобаються не лише вам ;)

Ще замалий семпл турбуватися про свій вік і запис в миротворці й решту

Розсилайте далі, просто в усе що вам підходить.

краще розіслати рандомно 150 і вибрати з того що буде кращу рибку, ніж 50 і вибрати з пустого улова.

Зараз таке враження, що кожен раз я посилаю резюме кудись в безодню.

саме таким 2024 і є :) можу кілька абстрактних порад в нікуди дати на ваш розсуд

Забагато інформації в резюме може грати проти вас.

Приберіть усе що можливо прибрати, що самі сприйняли б за відмову (в межах розумного звісно). Заповніть прогалину чимось, не має виглядати що ви не кодили кілька років. все що вам би не сподобалось приберіть. Все що подобається залиште.

Ну типу замість переїхав з Європи -> просто переїхав.
Займався власними проектами -> фрілансив через життєві обставини.
Нема соцмереж — це про лінкедін чи що? Ну лінкедін то заведіть і пишіть туди все що душа бажає, хто його перевіряє взагалі. Чи вебсайт візитку в такому стилі

Вам 60 — ну то не пишіть взагалі рік чи поміняйте рік закінчення вузу на 2020, хто ті дипломи взагалі питає. Але по них вік видно. Такого плану. Не кажу брехати, не обовʼязково брехати, просто менше плескати про себе зайвого. Цим страждають більше ніж здається

Можна так — міняєте імʼя на Крішна Шрівасамурті і відкриваєте цей файл на наступний день. Як досвід є то самі побачите що прибрати.

Все що у описі вакансії вимагається по скілам, має бути в першому ж реченні/абзаці яке побачать зверху зліва. А не десь глибоко куди не дочитають.

Якщо можете, так сформулюйте резюме чи спілкуйтеся з ними, щоб воно не казало що ви дорогий, а щоб воно казало що ви для них good bargain, не уявляю чи навіть можу зрозуміло передати. Короч має у НИХ бути відчуття що ви ідеальний кандидат, АЛЕ вони зможуть збити вам очікування, що на вас можна поїздити. Але при цьому не називаючи конкретних очікувань самому звісно, щоб потім можна було торгуватись. Досить непросто може бути це передати. Це для того щоб вас просто запросили. Наприклад якщо бачать що ви з Європи переїхали, можуть автоматом думати що ви будете багато просити ще до того як ви матимете нагоду НЕ просити багато. Тобто Європу я б взагалі прибрав. Просто переїхав. Або взагалі не переїхав, яка їм різниця взагалі. Якщо не зрозуміли про що я краще не переймайтеся просто.

Загалом ви ще не сильно шукали, а вже фрустрація. То тре відкинути й подаватись далі. мені здається таки мало бути більше, але це може бути через вузьку вибірку хороших компаній

Вам треба турбуватись зара щоб частіше потрапляти в пайплайни і збільшити кількість запрошень на інтервʼю, а не шукати причини про не ту кнопку натиснуту бо комусь здалося.

Вакансія висить — ще не значить що вона реальна теж. Різні причини але таке життя 2024

Можете в якусь обмежену вибірку компаній просто тупо писати вилку очікувань нижче ринку, і дивитись чи запросять. В гіршому випадку буде поганенький офер, в кращому випадку він буде не єдиний і потім виберете.

От якщо на нижче ринку не запрошуватимуть — ото тоді вже і треба в собі колупатися всерйоз. Зара зарано

Дойдете до сотні — то можна зробити більш менш висновки вже.

ПС. Ще що загалом всі роблять але робити не варто — не варто списувати компанії через одну вакансію. Якщо є інша вакансія підходяща там згодом — шліть. Якщо та сама відкрита і пройшло часу ну хоч тижні два — шліть знову все одно. слово «ні» чи мовчання ще ніхто не зміг увіковічити у камені. Можна навіть олдскульно їм подзвонити поцікавитись і виділитись серед інших кому ліньки набрати номер і витратити 5хв

Дякую за дуже змістовний коментар! Є цікаві практичні ідеї, та дуже слушний пункт з приводу good bargain. Думаю це буде корисно не тільки мені.

З вашого та інших коментарів більш-менш ясно, що я припустився двох основних помилок:

1. Орієнтував резюме на ліда-менеджера-CTO. HR здавався простою формальністю. Тому я прибрав багато очевидних речей: знання систем контролю версій, IDE, лінтерів, та всіляких інших дрібних бібліотек та інструментів. Також відсутнє будь-яке bullshit bingo — SOLID (вже в печінках сидить), GRASP, YAGNI (навіть таке траплялось у вакансіях). Усілякі шкільні-студентські грамоти, дипломи, та інші сумнівні досягнення теж відсутні, навряд чи вони зараз когось зацікавлять. Текст мінімізував наскільки це можливо, залишавши лише самі змістовні пункти без зайвої води.

2. Майже не адаптував резюме до кожної вакансії — врешті решт у мене одна біографія, та і трекати кому і що надіслав непотрібно. В ретроспективі можна було б прибрати або додати певні пункти, та трохи прикрасити ішні в залежності від вакансії.

Будемо рухатись далі.

Багато компаній закривають офіси в Україні і відкривають у інших країнах Східної Європи

Я розумію, але якщо компанія публікує вакансію, то хіба вона не планує найняти людину?

Зараз — не факт. З того, що сам помічав — деякі компанії двічі на місяць публікують одну і ту саму вакансію вже тривалий час. Дуже не вірю, що за умовні 6-9 місяців нікого не змогли знайти.

Ну якщо це державні компанії, то тут є очевидне пояснення. А приватним навіщо такі маневри?

Це ’рісьорчери’, які просто ’перевертають голодні тушки кодерів’ (перевіряють, хто ще дихає ;) ). А на тих, хто ще дихає, тренують ШІ проходити співбесіди.

А на тих, хто ще дихає, тренують ШІ проходити співбесіди.

тобто?

Щоб потім писати яскраві заголовки: «Компанія ХХХ відкрила 500000 тисяч вакансій в Україні під час війни», як один з варіантів

Так, під заголовками ’ми плануємо розширити штат удвічі/тричі, т.д’ зовсім не факт, що це не штат з ’мертвих профілів’ (або ботів).

Де саме відправляли резюме — на тому ж work.ua?

На work.ua, robota.ua. Два рази відправив напряму через сайти компаній.

Спробуйте також тут, на Доу, і на Linkedin. work.ua і robota.ua мають не дуже добру репутацію щодо саме IT-вакансій — часто там трапляється таке, що без сміху/сліз не глянеш. Крім того, часто там розміщуються компанії, які виставляють свої вакансії всюди, де тільки можна (а потім не встигають відслідковувати відгуки на всіх ресурсах).

Дякую. Так, багато вакансій м’яко кажучи погано оформлені, як з технічної точки зору, так і просто граматично. А вимоги навіть до джунів інколи доходять до рівня CTO в закордонних компаніях.

А вимоги навіть до джунів інколи доходять до рівня CTO в закордонних компаніях

Ой, а можна приклад? Чи то таке літературне перебільшення? Бо як на мене це саме кандидати на джуна вважають, що вивчивши синтаксис жабасквірта вони можуть на щось претендувати.

Схоже у нас різні уявлення про Джуніор розробників. Бо, як на мене, у вакансії все досить адекватно, особливо якщо звернути увагу на те що вакансія Strong Junior. В умовах українського аутсорсу, Стронг джун — це за 5 хв мідл, який не виконав якихось формальностей. І щодо вимог:

— Strong knowledge of C++11/17 (we use C++20). — Що ще має мати як базу Stong Jun C++?
— Solid understanding of client-server architecture principles. — точно не вища математика.
— Proficiency in algorithms and data structures. — Може лякати слово Proficiency але це залежить як його розуміти. От Кембридж пояснює так: «the fact of having the skill and experience for doing something».
— Experience with Git. — хіба без цього можна?
— Intermediate English level or higher. — хіба без цього можна?
— Self-motivated, productive, quick learner, with a curious and structured mindset. — сміттєва вимога для кількості.

Далі, що стосується «Nice to have» — це типу список скілів, які тебе можуть вирізнити із всього пулу кандидатів. Може не все варто мати джуну і, можливо, Стронг Джуну але точно варто мати якщо хочете потрапити на таку вакансію.

Нагадаю, Джун — це не Трейні/Студент. Це працівник який повинен самостійно робити вже достатню кількість роботи.

Это все замечательно. Только вот никак не коррелирует с годом опыта. Для одного твердого знания современного С++ надо лет 5 в нем повариться. Я бы вообще сказал, что это сеньорская компетенция.

Ну знову, все зводиться до інтерпритації англійських слів. Solid knowledge я б в контексті вимог до джуна розумів би як “впевнені знання”. Та і взагалі я не розумію, що це значить. От ваше “твьордоє знаніє” це як?

Ось що думає “чат із жпт” про це:

User:
Can you evaluate how “Solid knowledge of C++” fits the Junior position? Is it an adequate requirement or does it violate the boundaries of the Junior position?

ChatGPT:
Requiring “Solid knowledge of C++” for a junior position is generally appropriate and does not violate the boundaries of the role. Junior developers are expected to have a strong foundational understanding of the language to contribute effectively to projects and collaborate with the team. This requirement ensures the candidate can handle basic to intermediate tasks and is prepared to learn and grow within the position. It sets a reasonable expectation without demanding the advanced expertise typically associated with more senior roles.

Я не зберігав такі приклади, але якщо попадеться — відповім.

Не знаю чому, але в мене після перегляду сотень і сотень вакансій склалась така метафора:

Водій категорії B

Вимоги:
— Досвід водіння автомобіля марки Toyota: від 3-х років
— Досвід водіння автомобіля марки Porsche (911): від 2-х років
— Глибокі знання магнітоли Pioneer 4036CRB
— Практичні навички користування дзеркалами переднього та заднього виду
— Знання світлофорів

Буде переавагою:
— Досвід пілотування Формули 1
— Досвід водіння шкільного автобусу (з пасажирами, або без)
— Готовність пересісти на автомобіль Таврія за необхідністю
— Досвід водіння self-driving cars
— Теоретичні знання велосипеду, мопеду

Обов’язки:
— Регулярне миття автомобілів з мийними засобами (надаються компанією)
— Заміна покришок (педедніх, задніх)
— Навантажувально-розвантажувальні роботи та допомогою інструменту рокла
— Довгостроковий ремонт мотору
— Моральна підтирмка пасажирів

Бензин, моторне масло та безкоштовне паркомісце — за рахунок компанії!

!!! Кандидати без прав категорії DE не розглядаються !!!

Ну я так і думав, у вас дуже хибне враження про вимоги до вакансій. І я сумніваюся, що ви переглянули їх сонтні і адекватно проаналізували. Ваша метафора зовсім не коректна:
— Водіння Тойоти та Порша принципово не відрізняються, а от програмування на JS та С++ навіть дуже.
— Дзеркала і світлофори — абсолютно необхідні навички для водія.
— Якщо компанія займається Формулою 1, то цілком зрозуміло, що рекрутер буде розцінювати досвід пілотування боліду як перевагу.
— Так часом у вакансіях Обов’язки та вимоги значно розрізняються. Ба, більше, навіть якщо вони не відрізняються це не означає, що ви будете робити саме те що зазначено в обовязках. Нажаль чи на щастя, описи цих вакансій пишуть люди, часом, дуже далекі від розробки.
Але ж ваша ціль інша ніж «шукати неадекватність у описі вакансій», чи ні?

Ну поперше, це так, Байроном навіяло, не треба сприймати серйозно. А от те що є море вакансій по типу Java від 5-ти років, а потім додають, що необхідне знання OOP, SOLID, якоїсь дуже специфічної бібліотеки, і т.д., то це факт. Чому закривати очі на погано написані вакансії? По індукції можна подумати, що і інші процеси в компанії так налагоджені.

Так само, як компанія має перше враження по CV, так і у кандидата перше враження скаладається по опису вакансії.

Java від 5-ти років, а потім додають, що необхідне знання OOP, SOLID, якоїсь дуже специфічної бібліотеки

Не розумію, що тут не так. ООП та СОЛІД — це навички, які потрібні і без Джави. Якщо компанія працює із якоюсь специфічною бібліотекою не бачу нічого кримінального вимагати це у кандидатів. Так, вони звужують кількість тих кандидатів, мабуть це їх влаштовує.

індукції

думаю це слово тут не підходить.

І ще раз, ваша задача знайти роботу, а не виявити побільше конфузів в описі вакансій. Я б взагалі не створював собі враження про компанію спираючись на опис вакансій.

Я вважаю, що такі речі як solid, а тим більше oop, є очевидними для мідлів, а тим більше для сіньйорів, як і git, наприклад.

Для чого шукати конфузи — вони на поверхні. Ще раз повторюю, це просто таке моє загальне враження, не претендую на об’єктивність.

Не зрозуміло по чому ще мені складати враження, якщо наприклад відгуків на dou немає? Веб-сайти дуже гарні, але часто зроблені агенціями на замовлення.

Так, задача знайти роботу. Моя іронія цій задачі не протирічить.

демпінг, можливо ваші очікування по зп були зависокими
закриті кордони, бусифікації, перегрів ринку, АІ привели до того що у нас вайтішніки та кріпаки за 20к самі застистрибую на місце гребця)

якщо у вас є відстрочка це взагалі багато чого міняє, шукайте офер у ЄС або штатах і на виїзд, нажаль українське айті затухає, в кращому випадку буде щось типу індійського ІТ)

Дякую. Зазвичай зп була вказана в описі вакансії, тож я свою не називав. Щодо закордону, то в осяжному майбутньому я точно буду перебувати в Україні.

Підписатись на коментарі