Як я отримав усі AWS-сертифікати менш ніж за сім місяців
Привіт! Я — Святослав Гриб, інженер з програмного забезпечення III (Senior-посада) з JPMorgan Chase. Ця компанія входить в 15 найбільших у світі. Раніше також обіймав посаду старшого інженера з програмного забезпечення в найбільших представлених в Україні IT-компаніях: Epam, SoftServe, Ciklum.
У цьому блозі хочу розповісти про свій досвід отримання усіх 12 AWS-сертифікатів менш ніж за сім місяців.
Які AWS-сертифікати доступні на цей час
AWS Certified Cloud Practitioner
Базується на загальних знаннях про AWS. Покриває загальні теми, які відсутні в інших сертифікатах. Абсолютно реально підготуватися до здачі за декілька днів.
AWS Certified AI Practitioner
Хоча це сертифікат найлегшого рівня Practitioner, він значно важчий за попередній. За складністю ближче до Associate-рівня. Акцент зроблений на загальному розумінні AI-реалізації на AWS. Покриває загальні теми, які відсутні в інших AI-сертифікатах.
AWS Certified Solutions Architect — Associate
Як на мене, це найлегший сертифікат з рівня Associate. Щоб його здати, необхідно мати базові знання про AWS-сервіси. Акцент зроблений саме на перевірці навичок побудови архітектури.
AWS Certified Developer — Associate
Особисто я не помітив великої різниці з попереднім сертифікатом. Питання дуже схожі. Єдина відмінність — підвищена складність.
AWS Certified SysOps Administrator — Associate
Цей сертифікат більше ґрунтується на навичках моніторингу системи, логування та створення CI/CD пайплайнів.
AWS Certified Data Engineer — Associate
Як на мене, це найважчий сертифікат Associate-рівня. Для проходження потрібно мати досить хороші знання AWS Glue, AWS Athena, а також базові знання Amazon Redshift та Amazon EMR.
AWS Certified Security — Specialty
Цей сертифікат є найлегшим з рівня Specialty через те, що базується на дуже вузькій темі.
AWS Certified Advanced Networking — Specialty
Вважаю, що це найважчий сертифікат рівня Specialty. Питання досить заплутані й потрібно дуже глибоко вивчити, як працює AWS-нетворкінг.
AWS Certified DevOps Engineer — Professional
Досить непростий сертифікат. Це поєднання тем з сертифікатів AWS Certified Developer Associate та AWS Certified SysOps Administrator Associate, проте всі питання мають підвищену складність.
AWS Certified Solutions Architect — Professional
Переконаний, що це найважчий сертифікат. Питання та варіанти відповідей на них досить об’ємні, разом вони можуть займати декілька сторінок. Я б навіть сказав, що рівень складності тут просто екстремальний.
AWS Certified Machine Learning Engineer — Associate
Сертифікат відносно нескладний і ґрунтується на знанні Amazon Seagemaker, трішки на Amazon Bedrock та на теоретичних питаннях про AI. Частина з теоретичними питаннями досить велика.
AWS Certified Machine Learning — Specialty
Основний акцент в цьому сертифікаті зроблений на AI-теорії й значно меншою мірою — на Amazon Seagemaker.
Для чого я здавав усі сертифікації
Моя головна мета — отримати знання, які будуть верифіковані авторитетною установою. А сертифікація — це найкращий метод їх отримання.
Якщо я вчу щось для себе і знаю, що мої знання ніхто не буде перевіряти, то не можу засвоїти матеріал на глибокому рівні. Але якщо після вивчення відбудеться серйозна перевірка, це стимулює проходити його старанніше та дає впевненість у тому, що вдалося зробити це правильно.
Як я готувався до сертифікацій
Оскільки моєю головною метою була не здача сертифікатів, а саме вивчення матеріалу, підготовка була специфічною. Я спеціально не шукав жодних схожих питань, а лише вчив теорію.
Для початку я зареєструвався на AWS Skill Builder, щоб знайти безплатні курси. Це офіційний сайт AWS, який містить сотні таких. Там є і плани підготовки для кожного сертифіката. Кожен план складається з ряду курсів. Відповідно, щоб пройти план, потрібно закінчити усі його курси. Коли курс пройдено, отримуєш AWS-сертифікат про це. Після закінчення деяких планів також можна отримати credly-значок.
На сайті також є тестові набори, які складаються з двадцяти питань для кожного сертифіката.
Я знайшов відповідний план для першого мого сертифіката з назвою AWS Certified Cloud Practitioner і почав проходження курсів. Після завершення використав пробний набір питань з сайту. Усього я витратив чотири дні на підготовку і набрав 897 балів з 1000 можливих. Для успішного проходження достатньо було набрати 700 балів.
Далі я пробував використовувати плани підготовки до інших сертифікатів і навіть закінчив один з них. Але плани до рівня Associate, Specialty та Professional, як на мене, не місять достатньо матеріалу, щоб пройти сертифікацію.
Тому я обрав інший шлях. Відкривав офіційний гайд до сертифіката і дивився, які саме теми потрібно знати. Потім знаходив офіційну AWS-документацію і вчив повністю. Це дало мені глибоке розуміння, як працює вказаний Cloud-провайдер. За один-два дні до здачі сертифіката я проходив пробний тестовий набір з двадцяти питань для знаходження прогалин в знаннях.
Для підготовки до здачі трьох AI-сертифікатів я використовував офіційні навчальні плани. Додатково вивчав офіційну документацію та шукав багато матеріалу з AI-теорії в Інтернеті. Всі три сертифікати містять ряд теоретичних питань, не пов’язаних з AWS.
Якщо поставлена мета — саме здача сертифіката, а не вивчення AWS, мабуть, мій шлях є не надто оптимальним. Швидше за все можна знайти спеціальні платні курси, які міститимуть багато схожих питань і будуть націлені саме на те, як пройти сертифікацію.
Скільки часу зайняло отримання усіх 12 сертифікатів
Спочатку я поставив перед собою мету отримати усі сертифікати протягом шести місяців. Але коли уже мав деякі з них, побачив, що можна взяти участь у кубку світу з Secure-програмування, а саме — Secure Development World Cup 2024. Тож паралельно займався цим та після трьох відбірних кваліфікаційних турів, які тривали близько місяця, набрав 100% і вийшов у фінал. У фіналі я також набрав 100% і став одним з переможців кубка світу та кращим в категорії Java Spring. Підготовка зайняла десь півтора місяця.
Тому в сумі отримання усіх AWS-сертифікатів зайняло у мене сім місяців мінус один день включно з підготовкою.
Скільки коштувала здача усіх сертифікатів
Повна вартість усіх сертифікатів — 2450$. Але поки що діє знижка 50% у випадку успішної здачі. Тому сума може бути лише 1275$. У моєму випадку майже за всі сертифікації заплатила компанія, де я працюю.
Я оплатив лише за два, які були ще на бета-стадії. Оскільки мав і знижку 50%, то в сумі витратив лише 75$.
Скільки питань містить сертифікація
Всі сертифікати поділені на чотири категорії:
- Practitioner — 65 питань, на які потрібно дати відповідь протягом 90 хвилин.
- Associate — 65 питань, на які потрібно дати відповідь протягом 130 хвилин.
- Specialty — 65 питань, на які потрібно дати відповідь протягом 170 хвилин.
- Professional — 75 питань, на які потрібно дати відповідь протягом 180 хвилин.
Єдиним вийнятком з правил є AWS Certified Machine Learning — Specialty, який містить 65 питань, відповісти на які треба протягом 180 хвилин.
Тобто загалом потрібно опрацювати 800 питань. В моєму випадку було 830, адже два сертифікати я здавав ще під час бета-стадії й мав 30 додаткових питань.
Де саме можна пройти сертифікацію
Сертифікацію можна пройти онлайн, а також в спеціалізованих тестових центрах. Особисто я не люблю здавати сертифікати з дому, тому робив це у двох різних центрах в Нью-Йорку.
Була ситуація, коли я прийшов здавати сертифікат, а новий тестовий центр виявився закритим. Довелось витратити декілька днів та купу нервів, щоб довести, що саме центр був закритий, а не я пропустив сертифікацію. Це був досить неприємний досвід — коли вся твоя підготовка провалюється і потрібно готуватись наново.
Рейтинг сертифікатів за рівнем складності
Точно розподілити сертифікати за рівнем складності, на мою думку, неможливо. Адже це залежить від конкретної людини й від її наявних знань. Наприклад, якщо хтось працює з AI, то відповідні сертифікати для нього будуть дуже прості.
Зважаючи на мій рівень підготовки, я можу скласти такий суб’єктивний рейтинг від найскладнішого до найлегшого сертифіката:
- AWS Certified Solutions Architect — Professional
- AWS Certified DevOps Engineer — Professional
- AWS Certified Advanced Networking — Specialty
- AWS Certified Machine Learning — Specialty
- AWS Certified Security — Specialty
- AWS Certified Data Engineer — Associate
- AWS Certified SysOps Administrator — Associate
- AWS Certified Machine Learning Engineer — Associate
- AWS Certified Developer — Associate
- AWS Certified Solutions Architect — Associate
- AWS Certified AI Practitioner
- AWS Certified Cloud Practitioner
Які сертифікати найголовніші
Це залежить від професії та інших факторів. Як інженер з програмного забезпечення, я можу виділити три сертифікати, які вважаю найголовнішими (від більш важливого до менш важливого):
- Solutions Architect — Professional
- Security — Specialty
- Advanced Networking — Specialty
Доцільність здачі усіх 12 сертифікатів
Є досить хибна думка, що не вартує здавати усі 12 сертифікатів, а достатньо здати чи то лише Professional-рівень, чи додатково ще Specialty-рівень. Як на мене, це хибна думка.
AWS-сертифікати відрізняються не лише рівнем складності. Вони також містять інші теми та акцент. Наприклад найважчий сертифікат рівня Associate (AWS Certified Data Engineer — Associate) не має аналогічного Professional чи Specialty-рівня, тому він унікальний.
Сертифікат Machine Learning Engineer — Associate має акцент саме на AWS-сервісах. А сертифікат Machine Learning — Specialty базується саме на AI-теорії. Навіть Cloud Practitioner сертифікат містить багато унікальних питань про загальну структуру AWS. Як на мене, лише після здачі усіх 12 сертифікатів можна дійсно пізнати AWS повною мірою.
Отримання Golden Jacket
Чув досить багато розповідей, мовляв, після того, як здаєш усі 12 сертифікатів, можна отримати Golden Jacket від AWS. Це спеціальна ексклюзивна куртка золотого кольору з унікальною емблемою від компанії AWS. Її в теорії видають лише людям з особливими заслугами в AWS. Я навіть бачив багато фотографій з нею.
Як виглядає той самий Golden Jacket
Але скажу, що на практиці це не так просто. Я писав у службу підтримки AWS, але вони нічим не можуть допомогти. Єдиний шлях отримати Golden Jacket — мати вихід на AWS-партнера чи іншу особу з AWS. Наразі я перебуваю в пошуку шляхів, щоб отримати цей Golden Jacket. Якщо вдасться, розміщу відповідне фото у себе в LinkedIn.
Порада тим, хто готується до сертифікації
Усе залежить від поставленої мети. Якщо є плани у короткі терміни набрати якомога більше сертифікатів то, мабуть, найкраще пройти наступні у вказаному порядку:
Якщо ваша мета — отримати мінімальну кількість важливих сертифікатів, найкраще обрати такі у вказаному порядку:
- Security — Specialty
- Advanced Networking — Specialty
- Solutions Architect — Professional
Якщо ж ціллю є отримати усі сертифікати, оптимально буде також пройти їх у певному порядку. Адже деякі теми базуються на інших. Помилкою буде здати спочатку усі Practitioner-сертифікати, а потім усі Associate.
Краще проходити усі три AI-сертифікати разом і в самому кінці після Data Engineer — Associate, оскільки багато питань вимагають відповідних знань. На мою думку, оптимальним буде наступний порядок проходження:
- AWS Certified SysOps Administrator — Associate
- AWS Certified DevOps Engineer — Professional
- AWS Certified Solutions Architect — Professional
- AWS Certified Security — Specialty
- AWS Certified Advanced Networking — Specialty
- AWS Certified Data Engineer — Associate
- AWS Certified Machine Learning Engineer — Associate
- AWS Certified Machine Learning — Specialty