Як ви ставитеся до етики проходження співбесід за інших?

Я персонально знаю кілька випадківйй коли кандидати, які не знають англійської, наймали професіонала який успішно проходив співбесіду за них, на англійській. І ніхто нічого так і не запідозрив....

Що цікавіше, ці люди працюють вже декілька місяців на позиціях Middle QA , Junior QA і просто вчать англійську по ходу роботи....

Як ви ставитеся до такого?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Мав досвід коли на співбесіду в Zoom прийшов кандидат (умовно Микола Петренко з Житомира), який не знав української, а після того як включив камеру , виявилось шо Микола — азіат і не зовсім Микола. А ви кажете , діпфейки :)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Читав фанфіки про Поттера, в списку unread поруч було про фонд «Повернись живим».

І прочитав топік як «Як ви ставитеся до етики проходження співбесід за живих?»

Замислився...

Ставлюсь погано, але що це за компанія яка подібне пропустить? У них там рекрутери нафіга взагалі сидять?

У меня в поза бывшей конторе случай был, что чувак прошел собес сам за себя, но за второго себя, типа что б двоих наняли, и таки наняли его еще раз. Было более 10 лет назад заказчик был с параши, так что допустимо.

Як, блдь, в назву посту попало слово «етика»???

Он в сусідньому топікц автору 12 сертифікатів надавали помогали

Проблема заключается в плоскости «систематического сломанного найма». Когда все обманывают всех.
Компания — о условиях, требованиях, зарплате, сроках ...
Соискатели — о навыках, истории и прочем ...

Рекрутеры требуют C1 где реально нужно B1 тот самый рекрутер с образованием филолога просто отфильтрует соискателя по этому признаку.

все это очень печально и совсем неэтично. Надо это лечить. И как первый шаг — надо как-то чуть меньше врать не допускать таких вот «залетов». И это касается и компаний — зачем требовать то, что реально не используется в работе ...

Рекрутеры требуют C1 где реально нужно B1

Це ринок. Що їм реально треба їм краще знати. Вони вільні вимагати будь що. Це не обман. Якщо їх забаганки неадекватні, ринок їм підкаже — в них буде 0 відгуків і вони не зможуть нікого найняти.

Нет, не нужен С1, там где вся коммуникация сводится к «issue 256 fixed» на дейлике. Софтварная индустрия адски неэффективна и выживала только за счёт бешеной нормы прибыли, которая позволяла загладить все косяки. Теперь лафа кончилась.

Нет, не нужен С1,

C1 не нужен, но есть возможность отбирать тех у кого он есть. А если захочется, то будут требовать умение управлять трактором или прокладывать электропроводку.

C1 не нужен, но есть возможность отбирать тех у кого он есть

Вместо тех, кто действительно нужен.
У Пелевина есть прекрасная фраза про колхозника, который хочет купить спорткар в то время, как ему нужен трактор.
Экономика прекрасно рассаживают всех по своим местам, что сейчас и происходит.

Вместо тех, кто действительно нужен.

З одного боку так, з іншого ні.
Зараз ринок «багато працівників, (дуже) мало позицій». Позицій на які справді треба специфічні технічні навички — це менше. Як результат наймаючій стороні можна пообирати. Спрощує для наймаючої сторони ситуацію знову ж стан ринку — мало пропозицій, тому дещо оверваліфаєд нікуди не звалить.
Проблема в тому, що зараз наймаючій стороні раціонально поводитись як мудаки. Що буде робити працівник, коли ринок розвернеться, я звісно здогадуюсь, але будемо дивитись.

Сейчас рынок на 90 процентов состоит из скамеров и неадекватов. Идти у них на поводу — себе дороже.

я думаю це такі тонкі хитроші відчизняного найма. Якщо поставити B1 — придуть ті що «читаю B1 зі словником», а якщо поставити C1, то хоча б B1 у кандидата буде.

Не помню, чтобы в вакансиях такое писали. Обычно это или внутренняя установка или тараканы рекрутерши.
В старые времена делали тест со штатным инглиш-тичером, но сейчас вроде такого уже нет.

или тараканы рекрутерши.

расслабся )) в смысле здесь не «пренебрежительное» но «уважительное» как то «просто не обращай внимания»

делали тест со штатным инглиш-тичером
требуют C1 где реально нужно B1 тот самый рекрутер с образованием филолога просто отфильтрует соискателя по этому признаку.

№ 1 реальные сертификаты IELTS (опять спутал с TOEFL) никто не требует на сколько мне известно

№ 2 выше описяные «ингош тичер с образованием филолога» отличить C1 всё равно не смогут

... то что они рассказывают «с образованием (советского) филолога» выглядит вот так прямо наши дни реальные люди реальные события

youtube.com/shorts/FnnkXlKlQwc

других нет ))

youtube.com/shorts/FnnkXlKlQwc

других нет ))

зато полностью «фром май харт»

слeгка в шокe, думал министр иностранных дeл должeн чуток лучшe умeть, ну там в плeн eсли попадёт, пeрeводить что-то.

был Кулeба, он хотя бы www.youtube.com/watch?v=IpNy7lCzw_0

был жe Кулeба, он хотя бы

в этом месте я вынужден признать попался что совсем потерялся как там у Высоцкого «на то имелись веские причины» (к)

... т.е. мимо меня вот на днях пробежало это

зато полностью «фром май харт»

и я где-то «слоем сознания» (на что тоже есть те же веские причины) уловил что это вроде как новый минист... ?

... но то что кулеба на самом деле снят ещё в сентябре вот осознал уже осознанно вот только что когда проверил инфу сори

был жe Кулeба, он хотя бы

... был тот ещё совершенно прикольно совершенно искренне такой себе фашист из разряда того самого who may be a son of a bitch but he’s our son of a bitch? ))

искренне такой себе фашист

у каждого eсть малeнькиe слабости ))

прокладывать электропроводку

Ну это я могу. В какое окошко подходить за вакансией крудошлепа? 😅 Трактором к сожалению управлять не могу, поэтому видимо на full-stack не смогу претендовать. 🥲

там не складно, усього 15 важелів :)

ну наприклад тобто коли кажуть — зробиш підтримку — дамо свій проект, а коли зробив, кажуть — ну йди на бенч поки що... я б якщо знав хер би пішов ковирятись у чужому коді без документації, а коли все розібрав — сказали нема роботи! дякую за такий ринок

Почитайте про «ринок лимонів».
Десь як раз такий випадок :))

Щось не дуже розумію як це можливо?

Якщо це тест на знання англійської, то це не дуже критично, навряд чи ключовою навичкою для роботи QA є англійська мова.

Вивчати її по ходу роботи дуже ок, я саме на першій роботі поглиблювала знання з англійської (хоча там прекрасно бачили який у мене був рівень), бо де ще мені було кожен день тренуватись спілкуватись з носіями мови у професійному контексті? І де набирати такий досвід як не на роботі?

Це відвертий, свідомий обман, як до цього можна ще ставитись інакше, крім як відверто негативно? Дивне запитання.

Мабуть не співбесіду проходив, а лише оцінку рівня англійської.
Бо якщо тех.спеціаліст чи ПМ оцінював і решту, то потім виникають питання в роботі.
Плюс часта практика робити відео-запис. Тоді обман видно як на долоні.
Ну і співбесіда — це ще не проходження випробувального.

У мене є два протилежних ставлення (позитивне й негативне) в залежності від того, «якими очима» я дивлюся на ситуацію.

Якщо дивитися очима потенційного колеги таких людей — то звісно я негативно до такого ставлюся і хочу працювати з чесними людьми, які самі проходять співбесіди.

Якщо ж дивитися очима просто звичайної людини з базовими потребами (їжа, житло, одяг) і бажанням вижити у цьому непростому світі — то я всіляко бажаю їм удачі і вважаю їхню стратегію працевлаштування сміливою і крутою. Краще вже таким нечесним та неетичним способом отримати роботу та поступово наверстати знання, яких не вистачало, ніж йти працювати касиром в АТБ, вантажником, чи взагалі просити копійки на вулиці. Коли на перший план виходять питання виживання (себе та сім’ї) вся етика, мораль і філософія засовується глибоко в д...

Тож коротка відповідь — я б не хотів працювати з такими людьми, але я не засуджую їхню поведінку, якщо вони таким чином влаштувалися в інші компанії.

Якщо дивитися очима потенційного колеги таких людей — то звісно я негативно
Якщо ж дивитися очима просто звичайної людини з базовими потребами (їжа, житло, одяг) і бажанням вижити у цьому непростому світі — то я всіляко бажаю їм удачі і вважаю їхню стратегію працевлаштування сміливою і крутою.

Свободу Микитасю! Яйця для армії по 117 грн/штука! Надати право вчителям виганяти з уроку учнів, батьки, яких не здали на ремонт класу!

Те що ви озвучили — це максимально м...цька позиція — мені ок коли обманюють не мене. Навіть в вашому прикладі, є ймовірність, що така людина стане вашим колегою або навіть керівником

я б не хотів працювати з такими людьми, але я не засуджую їхню поведінку

Це два трохи взаємовиключні поняття, якщо ви не засуджуєте це, то як мінімум не проти з ними працювати
А так то читати цей овердраматизм смішно, яке ще ’питання виживання’? Вони думали тільки про те, як на**бати всіх навколо і пропетляти на бажану роботу, і якщо б цього не сталось, я Вас запевняю, вони цілком би нормально ’вижили’ і в подальшому.

Якщо ж дивитися очима просто звичайної людини з базовими потребами (їжа, житло, одяг) і бажанням вижити у цьому непростому світі — то я всіляко бажаю їм удачі і вважаю їхню стратегію працевлаштування сміливою і крутою. Краще вже таким нечесним та неетичним способом отримати роботу та поступово наверстати знання, яких не вистачало, ніж йти працювати касиром в АТБ, вантажником, чи взагалі просити копійки на вулиці. Коли на перший план виходять питання виживання (себе та сім’ї) вся етика, мораль і філософія засовується глибоко в д...

По сравнению с бедолагами, которые пытаються заскочить в айти из атб, немного попутно схитрив, сейлы и топменеджмент софтсерва, с точки зрения этики и морали — абсолютное исчадие ада. Действия последних вообще на грани скама. Но тебе это не муляет и спокойно родолжаешь работать на этих людей.

Ви кажете, що співчуваєте таким людям через їхні «базові потреби», але це виглядає як виправдання обману. Вони явно не борються за виживання, а просто намагаються пропетляти. У такій логіці будь-яка маніпуляція в IT — від продажу «фейкових» скіллів до обману клієнтів — теж може бути виправдана, бо всі «виживають». Чи це ок?

"Меня обманывать не сложно, я сам обманываться рад«©
Если компания ищет не человека, а ресурс, не отличает Ивана от Петра, превратила процесс найма в квест «Пропишись в тюремной камере», то дурить такую компанию святое дело.

А зачем компании человек? Ей всегда нужен ресурс.

Не все в этом мире люксофты.

тому що «прориви» у фаху роблять особистості, а не «ресурс»

Ви завжди ресурс, але це і трохи бізнес. Компанія бере на себе бізнес ризики, ви ризикуєте лише зарплатою. Нечесний бізнес із вашого боку це не цивілізовано, і наявність наївних партнерів справи не змінює.

Я могу быть ресурсом для бухгалтерии. Для своего менеджера я всегда человек и тим-плеер.
Если он не помнит моего имени, то тем хуже для него.

зара в камерах не «прописують»

Дуже неетично дозволяти себе обдурити)

хм, в назві теми про етику, а в тексті вже все мінімізувалося до мікроскопічного нюансу який і почали обговорювати в коментах..

ось, про етику інженерів — www.nspe.org/...​ources/ethics/code-ethics, воно звісно створення програмного продукту є трохи іншим родом діяльності, але свій етичний код воно могло б мати, якби не еволюціонувало настільки швидко, втягуючи в себе людей, скажімо, далеких від світосприйняття західних навколоуніверситетських кол минулих сторіч-десятиріч

Ну просто знання англійської це не потрібна вимога, програмістом можна працювати і без англійської, або з її мінімальним знанням. Але у HR якась мулька, що навіть на вакансію на 500-1000 долларів ти маєш знати англійську на upper-intermediate. Нафіга, невідомо, бо все твоє спілкування це переписки і листування, а переписуватись і з перекладачем нормально, доку читати тим паче. Нормальна англійська треба менеджеру, бо його робота тріпати язиком, інженеру воно нафіг не треба. Рівня знання більше ніж А2, для інженера не треба, якщо ти там не живеш.

і без англійської, або з її мінімальним знанням

Буде доволі важкувато, тим не менше сама по собі професія робить глибоке поглинення в мову. Переважна кількість людей з не великим рівнем, особливо при походах на курси доволі швидко робить дуже сильний прогрес. Це навіть викладачі помічають, далеко не в усіх профільних студентів інязу є фізична можливість щоденно спілкуватись із іноземцями. А станом на зараз із доступністю інтернет і по суті ніяк не обмежними матеріалами, мову вивчати набагато простіше ніж наприклад в 90-ті чи навіть нульові. Тоді це реально був фінансовий барьєр — переважній більшості усе було недоступно, книжки газети аудіозаписи усе це треба було десь взяти. Станом на сьогодні англомовний світ доступний без того щоб підняти зад зі стула, відкрив девайс і от він. Можна наприклад потрапити одразу до фрішних уроків іноземного викладача www.youtube.com/@EnglishwithLucy Не знаєш слово якесь типу tangerine — декілька секунд без жодних товстенних словників і вже знаєш і т.д. Саме тому Junior із fluent англійською це вже така норма, при цьому без розуміння типів даних і як пам’ять влаштована — тобто першої лекції першого курсу.

В мене просто негативне ставлення до будь-яких співбесід англійською мовою, бо людям які живуть не в англомовному середовищі вони не вміють думати англійською мовою, а в мене в практиці ще й кидаловов було, я пройшов співбесіду англійською, приступив до роботи, а команда німецькомовна, і англійську вони не те що б дуже знали, зато знали расєйську зовсім трохи і німецьку, так і спілкувались, от і питання нафіга була англійська.

і питання нафіга була англійська.

ну тут так. Та це вже якість найму та HR, як завжди пожалкували гроші на спеціаліста — стали платити завжди. Зрозуміти — що вимоги до посади німецька, як і напевно взагалі створити профіль вакансії і т.д. просто не було кваліфікації. Вирішили скопіпастити чиєсь, наприклад конкурентів.

Це просто хтось не допрацював такі моменти( або ейчар, або ви , або не було інтрадакшн колу з командою перед офером).
В мене був кейс, коли клієнтське пройшов кандидат із Білорусі. Він вже років 5 у Польщі живе. Клієнт сам з Данії, перед тим, як вийти з офером, попросив ще раз чекнути питання щодо його відношення до війни тощо, бо в команді були українці.
І це при тому, що був кол з командою до офера

попросив ще раз чекнути питання щодо його відношення до війни тощо, бо в команді були українці.

Ну звісно усі же тут же скажуть правду. Тим не менше серед білорусів в Польщі, а тим більше ІТ-шників сторонників Лукашнко не дуже багато. І це почалось із посадки Бабарико.

Тут нема 100 % гарантії, але їм працювати в однієї тімі, тому і клієнт намагається чекнути такі моменти.
Мій комент до автора був скоріш більш про те, що: 1) англійська — просто прийняти факт, що це універсальний інструмент спілкування команд з різних локацій, більшість замовників — англомовні і нічого в наступні n років не зміниться;
2) Щодо команд тощо — можна до оферу питати щодо складу, яких ось загальних моментів.
До речі, білоруси різні, багато тих, хто живе тут, аби не чіпали.

Ви в Польщі зустрічали прихильників Лукашенко? Я — ні. А спілкувався й працював з громадянами РБ, які живуть в Польщі, досить багато. Тому 80% гарантії є.

В мене просто негативне ставлення до будь-яких співбесід англійською мовою

Так а якію спілкуваватись зі всі а крім українців?
В мене в тімці іспанці, то теж англійською говоримо

Ну якщо усі німці — напевно німецькою.

у HR якась мулька

HR не мають ніяких мульок. То лише працівники, які відбирають кандидатів за вимогами, які їм ставлять.

бо все твоє спілкування це переписки і листування

Зараз багато де працюють по схемі аутстаф. Це коли закордонна фірма наймає погодинно різних спеціалістів в різні свої тіми. Десь 2 фронтендера в тіму найняли, десь QA, де ще когось. І тоді 100% комунікації для таких працівників — розмова та письмова англійскька. Бо вони є частиною тіми, мають бути наявними в усіх мітингах і бути взмозі пояснити свою точку зору і зрозуміти іншу. Все англійською.

Нормальна англійська треба менеджеру, бо його робота тріпати язиком

Лише в тімах, де вся тіма — в Україні, а менеджер — посередник.

Рівня знання більше ніж А2, для інженера не треба, якщо ти там не живеш.

Ні

Але у HR якась мулька, що навіть на вакансію на 500-1000 долларів ти маєш знати англійську на upper-intermediate

мабуть у гільдії ХРів існує змова з гільдією викладачів англійської

Нафіга, невідомо, бо все твоє спілкування це переписки і листування

Хз де так, коли був трейні на аутстафі — все рівно щось час від часу необхідно було репортити голосом, або щось запитати. З сіньорскою личкою це взагалі кожен мітинг майже:)

колись (давно, ще до появи всяких діпфейків) DBA взяли до себе новенького, але його професійний рівень виявився значно нижчим, ніж він показав на offline-співбесіді,
а потім випадково виявилось, що в нього є брат-близнюк )

Будет спрос, будет и предложение, причем здесь этика? Если фирма хочет реально погонять кандидатов, она его вызывает к себе оплатив перелет и гоняет пока не убедиться что ресурс принесет прибыли больше чем возьмёт оплаты

Завжди обманювали. Двічі зустрічав, коли в офіс на співбесіду приходив один, й називався іншим. Усілякі міні-навушники з підказками зявились не сьогодні (див. «как слышно прием»). Тестове присилають, а там .git фолдер з історією в яку декілька людей комітили. Дуже дивує, коли кандидату хтось шепотом відповіді диктує, типу може й так прокатить. Це усе було й до діпфейків.

Если компания строит процесс найма формально и поверхностно, она сама создает условия для обмана. В таких случаях обе стороны, возможно, стоят друг друга, но в итоге это снижает общий уровень профессионализма в отрасли.

Питанням на питання. Як ви ставитесь до етики шахрайства будь якого типу ?
Син Лейтенанта Шмідта, турецько-підданого, Остап Бендер, завжди поважав карний кодекс. Клієнт завжди сам мав принести гроші, на тарілочці із голубою каймою.
У Джеффа Пітерса — шахрая з книг О.Генрі теж був кодекс етичної поведінки, не можна було взяти гроші з клієнта просто так — на томість обов’язково треба було дати щось. Фальшивий золотий злиток, сміттєву біржову акцію, чарівні ліки — чи принаймні відпустити личку.

Мій знайомий так і влаштувався, правда це робота в морі. В морських компаніях взагалі про Діпфейки навіть і не чули, можливо тому і спрацювало. Знаю що в цій сфері подібні «послуги» дуже розповсюджені

У Вас часом нема контакту цієї людини яка проходить інтерв’ю за інших?

Є, зараз скину у приватні повідомлення. Не впевнений що тут можна ділитися контактами

ці люди працюють вже декілька місяців на позиціях Middle QA , Junior QA і просто вчать англійську по ходу роботи

Так а чого ці талановиті люди не вивчили англійську до працевлаштування?

Тому що вони просять зарплатню менше, ніж ті у кого англійська чудова, ваш кеп.
В цілому це вже схоже на тему із корейськими нелегальним емігрантами в Каліфорнії в середині минулого століття, яких по прибутті в Санфранциско закривали по підвалах і використовували в якості рабів на виготовленні одежі.

А нащо? От який відсоток джунів і мідлів використовують ангійську для чогось крім читання доки і імейлів? Зато пишуть в резюме знання мови рівень Б2.

От який відсоток джунів і мідлів використовують ангійську для чогось крім читання доки і імейлів?

Останні років 7-8 переважна більшість взагалі усіх, спілкується з клієнтом напряму. Наприклад каже свій статус на стендапі. Та як я вже писав з гори, сам цей факт дуже сильно прокачує розмовну англійську навіть якщо вона в людини слабка. Вивчення мов для людини є природним, зазвичай заважає лише нестача практики. Десь читав що серед емігрантів саме тому були ситуації, коли діти вивчали мову майже одразу — а дрослі могли за 20 років дуже погано розмовляти. І причина в тому — що вони варились в колі інших емігрантів і не мали практики. Тоді як діти по школах і т.п. отримували необхідну кількість практики усього десь за три місяці.

Мав досвід коли на співбесіду в Zoom прийшов кандидат (умовно Микола Петренко з Житомира), який не знав української, а після того як включив камеру , виявилось шо Микола — азіат і не зовсім Микола. А ви кажете , діпфейки :)

Вам це так важливе для програміста і QA?

наймали професіонала який успішно проходив співбесіду за них, на англійській. І ніхто нічого так і не запідозрив....
Що цікавіше, ці люди працюють вже декілька місяців на позиціях Middle QA , Junior QA і просто вчать англійську по ходу роботи....

Тут проблема в тому, що значить англійська була не дуже потрібна для тих вакансій. Загальніша проблема, що особливо зараз, наймаюча сторона часто не розуміє кого і для чого шукає, тому просто додає фільтри, які ще й можуть протирічити меті. Наприклад, кандидати з гарною англійською будуть просити більшу ЗП.

Але трохи дивно чути, що у людей таке проходить. Хіба що англійську перевіряє «вчитель» або інша людина на аутсорсі. Зі свого досвіду «чітинг» зазвичай дуже помітний на співбесіді, хоча інтерв’юери не завжди подають про це сигнали :)

Щодо питання «відношення» до таких дій, то озвучу навіть сильнішу ідею: кандидат має НЕ готуватись до співбесіди. Співбесіда — це розмова рівних, мета якої побудувати взаємовигідні стосунки. Змінюючи цей баланс, ви закладаєте проблему в майбутньому. Але тут вже кожному вирішувати самостійно.

А тепер казочка від діда:
В універі робив тестове на позуцію джуна замість одного знайомого.
Через кілька місяців зіштовхнувся з людиною, яка працювала з ним в одній команді. І ця людина задала цікаве питання:
— Ти ж навчаєшся разом з Х? Він як взагалі, адектватни? __Чувак зробив тестове дуже круто__, норм відповів теорію на співбесіді (прим. та людина вміла здавати екзамени), але в роботі ніх не шарить, програмувати не вміє.

кандидат має НЕ готуватись до співбесіди. Співбесіда — це розмова рівних, мета якої побудувати взаємовигідні стосунки.

Підтримую таку думку. І ще це має працювати в обидва боки — технічні інтервьювери повинні задавати питання відповіді на які вони самі знають.

Це не так, той хто наймається — не має права фінансового підпису, навідміну від того хто наймається. Тут укладаються стосунки керівник — підлеглий, просто одразу. Тому кого брати на роботу і кого не брати — рішення приймає саме наймаючий менеджер, той хто платить гроші. (Хто не платить просто колега, співбесіда де наймаючий менеджер і взагалі не присутній — втрачений в пусту час).
Інша справа — на ринку бувають абсолютно різні ситуації, більшу частину часу в ІТ попит на спеціалістів перевищував пропозицію, тому шукач мав велику змогу обирати. Тепер усе навпаки, роботодавець має ширші можливості обирати і при цьому за економічними законами ціна падає.

Ви говорите про power balance, який зараз очевидно на боці наймаючої сторони. Я говорю про правила гри. Якщо рекрутери та інтервьювери — чітери, ок, тоді і я піду у всі тяжкі. Від цього програють всі. Якщо під стосунками керівник-підлеглий ви маєте на увазі «я начальник — ти дурак», то сподіваюсь ви не сприймаєте це як норму.

Upd:
Хочу уточнити, що це про найм безпосередньо компанією. Якщо наймає агенство — то там звісно інші правила.

(щас буде непопулярна думка) мені подобається, як у юристів — за всяку неподобщину в тебе просто відбирають ліцензію і ти просто більше не можеш працювати юристом. Бо оця безнаказаність коли люди чудять що хочуть, псуючи репутацію українських програмістів і індустрії в цілому, це щось неадекватне.....

Причому цікаво — на лікаря легко знайти відгуки в інтернеті, на будь-яку захудалу кавʼярню теж, а на програміста не можна.

Бо оця безнаказаність коли люди чудять що хочуть

А потім стають ректорами КПІ, міністрам освіти або обираються в парламент. Таке вирішується не ліцензіями, а інститутом репутації. Але на рівнях лінійних працівників — це не раціонально економічно, тому тут треба просто нормально проводити співбесіди.

Причому цікаво — на лікаря легко знайти відгуки в інтернеті, на будь-яку захудалу кавʼярню теж, а на програміста не можна.

Тут 2 проблеми:
1) Не на всіх лікарів і навіть не на більшість у великих містах. Тут проблема економічної раціональності.
2) Відгуки пишуть зазвичай у випадках екстремумів — коли чимось незадоволені, або коли «попросили поставити 5*». А ще часто з’являються фейкові відгуки. Тобто для клієнта корисність дуже сумнівна.

Відгуки про працівника (в будь-якій сфері) ще мають недолік: От ви звільнились з компанії бо там менеджер — му...ло. А компанія лишає відгук, що ви не командний гравець.
Кому вірити? Якійсь Олені? Чи компанії в якій чомусь усі інші окрім Олени працюють нормально?

навіть стають президентами України

Цікаво що ви навели для прикладу юристів. Адже саме вони зазвичай є «представниками», тобто спілкуються замість свого клієнта

(щас буде непопулярна думка) мені подобається, як у юристів — за всяку неподобщину в тебе просто відбирають ліцензію

Я знаю особисто нотаріуса у якого 2 рази відбирали ліцензію на заняття нотаріальною діяльністю. І він просто через якийсь час йшов здавав іспит і вертав ліцензію, а цей час просто працював приватним юристом на що ліцезія не треба, як власне і юридична освіта. Хоча мав би давно на зоні розважатись. Думати, що інститут репутації, хоть щось значить, подумайте краще ще.

Я працюю в фул ремоут компанії вже багато років. І я не розумію, яким потрібно бути довб***бом, щоб не розрізнити людей при наймі.

Дивно, що вас це все ще дивує.

Чув це робиться за допомогою діпфейку. Діпфейк створюється не тільки на зовнішність, а і на голос. Викрити неможливо

Чув це робиться за допомогою діпфейку. Діпфейк створюється не тільки на зовнішність, а і на голос. Викрити неможливо

А у вас взагалі є досвід з діпфейками чи ШІ? :)
Можна зробити якісний діпфейк ... але зазвичай не з першого разу. В ріалтаймі полізуть дивні артефакти, які принамні насторожать інтерв’юера (при наявності у нього хоч якогось життєвого досвіду чи критичного мислення).

Так, я персонально знайомий з людиною яка вивчила діпфейк. Заради фану зідзвонювався з ним по відеодзвінку і я бачив як це працює.... Настільки реалістично, що страшно.

Це 2 роки назад в ріалтаймі були артефакти. Зараз програми такі, що навіть на середній відеокарті (Nvidia 3060) можна добитися майже ідеального результату. Повірте, я бачив...

Там с хромокеем и вебкой 240 пикселей и без AI лезут артефакты)

Та все набагато простіше, у великих компаніях люди які тебе співбесідують це не люди з якими ти будеш працювати. Максимум буде етап з пмом у якого і крім тебе запара. Також процес найму розтягнутий у часі, можна банально забути з ким спілкувався тижні тому, особливо якщо кандидатів більше одного. Тому це працює і я вже мабуть років 10 чую про такі випадки. Азіатів он взагалі мало хто розрізняє, тому перші, хто з цим спалився були китайці.

Був в одній компаніі, скрінінг проводив вчитель, вебку можна було не вмикати. Я тоді сам ще подумав, що хто завгодно за тебе може пройти.

Підписатись на коментарі