Досвід іспиту ISTQB

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Всім привіт, я Віталіна Ониськів, QA в компаніі Sombra. Нещодавна склала ISTQB Foundation V4.0 на 97%, і хочу поділитись своїм досвідом підготовки до і складання ISTQB Remote Exam.

Почнемо з того, що через війну тестувальники в Україні не мають вибору формату іспиту — єдина опція це онлайн. І це означає, що хвилюватися доведеться не тільки через зміст іспиту, а й через технічні та безпекові нюанси (спойлер: ваш, чи то пак наш, загальнонаціональний блекаут нікого не буде цікавити).

ExamProvider

Для складання онлайн-іспиту потрібен провайдер. Існує цілий список, ознайомитись із яким можна тут . Я обрала iSQI, так як вони єдині мають опцію «second try» — я людина тривожна, тож для мене це доволі переконливий аргумент на користь саме цього провайдера. Єдиний нюанс — якщо берете другу спробу, то вам це буде коштувати +25%, які очевидно ніхто не поверне, якщо складаєте з першої спроби.

Якщо ви теж вирішили обрати iSQI, ось лінк на реєстрацію. Обов’язково зверніть увагу на чекбокс «Time extension» — це бонус для тих, хто не нейтів інгліш спікер, і він додає +15 хвилин до загального часу складання іспиту. У цій же формі можна одразу обрати опцію «second try», якщо ви хочете перестрахуватися.

Після реєстрації

Після завершення реєстрації ви отримаєте на пошту лист із ваучером та детальною інструкцією щодо того, як, де і коли забронювати складання іспиту. Ваучер дійсний протягом року, але краще не розтягуйте задоволення) Усі подальші кроки будуть супроводжуватися листами з детальними поясненнями, але якщо вам хочеться зрозуміти процедуру ще до того, як ви попрощаєтеся зі своїми $220, ось кілька корисних посилань:

🔹 How to schedule your exam? — тут є ще й цілий детальний гайд зі скрінами, дуже ркомендую переглянути.

🔹 Time extension — пруфи про +15 хв)

🔹 Той самий second try.

Технічні аспекти

Очевидно, що система Remote Exam значно суворіша, ніж дистанційні іспити в університеті, тож потрібно бути готовим і озброєним наперед.

Що вам потрібно забезпечити ДО екзамену:

🔹 Десктоп або ноутбук (15″ min) з вебкамерою і мікрофоном (жодних додаткових моніторів! — мене попросили накрити навіть екран телевізора, який був за спиною в іншому кінці кімнати)

🔹 Телефон чи планшет з камерою (вас попросять покласти камеру так, щоб вас було видно з різних боків)

🔹 Браузер Google Chrome (мінімальна версія згадується в System check розділах, що прийдуть на пошту)

🔹 Паспорт або водійське посвідчення

🔹 Добре освітлена кімната, із закритими дверима і без прозорих стін.

Що забороняється ПІД ЧАС екзамену?

🔹 Будь-які інші девайси — навушники (вас попросять показати вуха), смарт годинники, монітори

🔹 Додаткові матеріали (книги, словники), а також нотатники (листок А4 для нотаток теж забороняється)

🔹 Перерви на їжу, туалет...чи укриття

🔹 Присутність інших людей у кімнаті

🔹 Звуки (пише, що не можна навіть бубоніти читаючи питання про себе)

Що дозволяється ПІД ЧАС екзамену?

🔹 Прозора склянка чи пляшка води

🔹 Ліки

🔹 Лампа

🔹 White board або дошка, з якої можна стерти написане (вас попросять це продемонструвати)

Рекомендую за два дні до іспиту пройти «system check» (посилання прийде на пошту), який дасть зрозуміти чи готові ви й ваші девайси до складання Remote Exam.

Підготовка

Мені знадобилося 4 місяці на підготовку, але, на мою думку, двох цілком вистачить, якщо підходити до навчання послідовно та дисципліновано. Головне відійти від базових упереджень, розуміти, що це не є оцінкою вашої компетентності як тестувальника, і часто можете стикатись з тим, що понятійно-категоріальний апарат в ISTQB силабусі і у вас на проєктах не обов’язково співпадатимуть. Одразу скажу, що це не лише суха теорія, можна взяти багато цікавого для практичного застосування, і вам не потрібно завчати все напам’ять, головне розуміння. Термінологію все ж варто завчити, маємо справу з тестами, там «своїми словами» не вигребсти.

Матеріали для підготовки:

💡 Силабус ISTQB: можна знайти тут лінк на скачування в розділі «How do I obtain the ISTQB® certification?» У ньому коротко описані всі теми, які охоплює Foundation Exam. На початку кожного розділу є основні терміни, які потрібно знати, і цілі, на які орієнтуватись, щоб розуміти чи засвоєні знання з відповідного розділу. Раджу його роздрукувати і зшити, щоб мати змогу робити помітки, виділяти важливе з тестів і витирати сльози)

💡 Книга «ISTQB Certified Tester Foundation Level: A Self-Study Guide Syllabus v4.0 2024 Edition», Adam Roman. Це база, грунт, основа. Книга скарб, її читала для кращого розуміння тем, які в силабусі дуже коротко, поверхнево або незрозуміло описані. Також вкінці кожного розділу є тести типу ISTQB, а також практичні завдання.

Чи достатньо одного лише силабуса?

Кому як. Я знаю людей, які успішно складали іспит (65+%) підготувавшись виключно за силабусом. Мені таке не підійшло б, бо я люблю вчитись за всіма канонами ефективного навчання: тестувати себе після кожного розділу, розбирати помилки і проходитись по важким темам знову. Крім того, в книзі є круті й не банальні приклади на кожну тему (як от в розділі про необхідність тестування — мова йде про дуже критичний баг в системі Patriot, який коштував багато життів). Словом, коли читаєш книгу, краще вимальовується картинка того, в чому суть ISTQB і який бенефіт можна взяти з підготовки до нього, окрім підтвердження, що ви тестер).

І ще одна важлива річ, яка була мені дуже помічною в підготовці — Sample Exams. 4 приклади повного ISTQB екзамену, завдяки яким ви можете перевірити свою готовність до складання іспиту. Особливо цінно те, що їх можна пройти у системі, яка ідентична тій, що використовується на Remote Exam. Це значно знижує рівень стресу через невідомість. Раджу пройти кожен приклад двічі, щоб впевнитися у своїх силах. Ці зразки можна знайти і пройти за посиланням. Тільки уникайте тестів на рандомних сайтах за пошуком в Google, які нічого спільного не мають з ISTQB®

І власне, мій підхід до підготовки, який дозволив мені почуватися впевнено та досягти результату.

🔹 Читала книгу, проходила тести після кожного розділу й аналізувала помилки.

🔹 Паралельно переглядала силабус, щоб уточнити та закріпити основні поняття.

🔹 Після завершення роботи з книгою та силабусом пройшла всі Sample Exams.

🔹 Аналізувала помилки в тестах і поверталася до розділів, де були складнощі.

Загалом, якщо вам цікаво більше дізнатись про ISTQB, особливості іспиту та інші деталі, ось вам посилання, enjoy.

Якщо у вас є свої секрети підготовки, поділіться ними в коментарях.

Успіхів у складанні іспиту!🙂

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному9
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі