Що прокачати IT-фахівцям у 2025: Тренди, навички, поради
Ця стаття — для тих, хто вже працює в IT, цікавиться новими технологіями або лише планує «увійти в айті». Я поділюсь власним досвідом та спостереженнями, які допоможуть обрати актуальні напрямки для розвитку у 2025 році.
Зміст статті
- Як зрозуміти, що вивчати саме мені?
- Трендові напрямки VS потреби ринку
- Що вивчати техно ентузіастам?
- Що вивчати реалістам?
- Навички та скіли поза часом
- Що вивчати UX UI дизайнерам?
- Що планую вивчити я?
Коротко про автора
Привіт! Я Оксана Плечій, Middle UX/UI дизайнер у Sombra.
Маю понад 4 роки досвіду у створенні продуктів: працювала в продуктових компаніях та в аутсорсі, за контрактами та на фрилансі. Постійно навчаюся, бо вірю в те що якщо ми не розвиваємось, то автоматично опиняємось позаду, адже світ не стоїть на місці, а рухається вперед.
В Sombra я завжди маю можливість навчатись новому відвідуючи внутрішні лекції компанії. Я в захваті від того що тут осередок супер ініціативних людей, які люблять ділитись знаннями. Додатково компанія запрошує зовнішніх експертів для актуальних тем та компенсує частину навчання.
Як зрозуміти, що вивчати саме мені?
Щоб обрати правильний напрямок для навчання, почніть із аналізу своїх цілей, поточних знань та пріоритетів. Потрібно відштовхуватись від своїх поточних знань та скілів і обов’язково складіть матрицю компетенції , щоб чітко побачити, у яких сферах ви вже впевнені, а де є прогалини.
Перед тим як освоювати трендові навички, переконайтеся, що володієте фундаментальними вміннями, які завжди залишатимуться актуальними:
Англійська мова
Це ваш ключ до міжнародного ринку й сучасних інструментів. І тут все залежить від вас, бо більшість українських компаній надають своїм співробітникам курси, викладачів, Speaking clubs. В Sombra ми проходимо тест на рівень та приєднуємось до групи нашого рівня, додатково можемо відвідувати Speaking clubs з native speakers та спеціалізовані курси: Business English, Presentation Master, Grammar Marathon.
Софт Скіли та Емоційний інтелект.
Комунікація, робота в команді, вміння доносити свої ідеї — основи успіху.
Тайм-менеджмент
Ефективне планування задач і реалістичне оцінювання часу, потрібного для їх виконання.
Трендові напрямки VS потреби ринку
Коли мова заходить про прогнозування актуальності навичок чи технологій у майбутньому, я завжди намагаюся дивитися на ситуацію з двох точок зору: оптимістичний та реалістичний підходи.
Оптимістичний підхід (для Техноентузіастів)
Це про тих, хто захоплений новими технологіями й готовий інвестувати час у їх освоєння, навіть якщо ринок ще не готовий.
- Плюси:
- Можливість випередити конкурентів і створити революційні рішення.
- Знання унікальних інструментів, які стануть трендами.
- Шанс зайняти нішу ще до того, як вона стане популярною.
- Мінуси:
- Великий ризик, що технологія не стане масовою.
- Відсутність навчальних матеріалів і готових прикладів.
- Ринок може не одразу оцінити цінність ідей.
Реалістичний підхід
Це підхід до стабільності: вдосконалення базових навичок, перевірених методів і ефективних рішень.
- Плюси:
- Менше ризиків.
- Ви завжди залишаєтеся на плаву завдяки універсальним навичкам.
- Зосередженість на продуктивності та якісній роботі.
- Мінуси:
- Повільний розвиток у порівнянні з інноваційними напрямками.
- Ви можете пропустити шанс на нові перспективи.
Найкраще, це знайти баланс. Вивчати майбутні технології, але не забувати покращувати скіли, які необхідні для щоденної роботи.
Баланс — золота середина
Поєднання актуальних трендів і перевірених підходів.
- Плюси:
- Ви одночасно тримаєте руку на пульсі ринку й розвиваєте стабільні компетенції.
- Легше інтегрувати нові знання в роботу.
- Мінуси:
- Ризик розпилитися на різні завдання.
- Деякі тренди можуть виявитися короткочасними.
Що вивчати техно ентузіастам?
Artificial General Intelligence (AGI)
Поки AGI залишається концептом майбутнього, проте розуміння роботи генеративних моделей відкриває нові можливості. Основна відмінність AGI від AI це більш просунуті та повязані між собою системи, які мають не лише кілька функцій, а працюють як повноцінний організм. Пам’ятаєте Джарвіса з Залізної людини?
Extended Reality (AR/VR)
Розробка для VR/AR виходить за межі геймінгу: охорона здоров’я, освіта, роздрібна торгівля — це лише початок.
Quantum Computing
Хоча квантові обчислення все ще в ранній стадії, вже зараз можна почати з азів і отримати перевагу в майбутньому.
IoT (Internet of Things)
Вивчайте, як з’єднувати фізичні пристрої через Інтернет і забезпечувати їх ефективну роботу. Популярність розумних будинків і промислових IoT-рішень зростає, і фахівці в цій сфері будуть затребувані.
Що вивчати реалістам?
Вільне володіння AI
Штучний інтелект став обов’язковим інструментом для більшості професій. Розвиток у цьому напрямку допоможе вам залишатися конкурентоспроможними.
- Створення промптів для генеративних моделей — навчіться формулювати точні запити, щоб отримувати максимально ефективні результати.
- Інтеграція AI у повсякденну роботу — використовуйте інструменти штучного інтелекту для автоматизації рутинних завдань, аналітики чи комунікації.
Data and Big Data
Дані — це нова нафта; компанії покладаються на аналітику, щоб розблокувати дієві ідеї.
Навички SQL, Python і машинного навчання для аналізу даних будуть вирішальними для ролей у цій сфері.
Кібербезпека
Із зростанням обсягів даних і хмарних сервісів кібербезпека стає пріоритетом.
- Захист хмарних середовищ — опануйте основи захисту даних у хмарних системах.
- Архітектура Zero Trust — розробляйте стратегії, що мінімізують ризики проникнення в мережу.
- Безпека IoT-пристроїв — навички виявлення та усунення вразливостей пристроїв Інтернету речей.
Оптимізація процесів
Ефективність завжди в тренді. Інструменти, які автоматизують рутинні задачі або допомагають краще організувати роботу, — ваші союзники.
Пошукайте, що підійде саме вам. Тут i тут зібрані підбірки безліч AI тулів.
Що вивчати UX UI дизайнерам?
AI для UX-аналітики
Штучний інтелект стає потужним інструментом для аналізу даних про користувачів, що дозволяє дизайнерам краще розуміти їхні потреби й створювати більш ефективні інтерфейси. Інструменти на зразок Hotjar, Maze, Amplitude, Looker допомагають аналізувати поведінку користувачів і вдосконалювати інтерфейси.
Spatial UX
Проектування для VR/AR і 3D-просторів — нова реальність, яка диктує свої правила дизайну. Тут є цікава стаття на цю тему.
Автоматизація процесів через дизайн-токени
AI функції в Figma рази пришвидшують роботу. Застосування токенів, API та плагінів для синхронізації дизайн-систем із кодом.
Low-Code/No-Code платформи
Навички створення додатків без коду стануть корисними для дизайнерів, які хочуть реалізовувати свої ідеї швидше.
Що планую вивчити я?
Вільне володіння AI
Особливу увагу планую приділити експериментам з промптами підчас генерацій та AI для UX-аналітики. Я вже закінчила, безліч навчань і не планую зупинятись. Вже вмію генерувати тексти, зображення, макети продуктів, анімацію, відео, 3D-моделі, аудіо, музику, аватари.
Тут є кілька прикладів моїх робіт)))
Також пробувала тренувати свої LORAs та Моделі. І скоро матиму лекцію по AI інструментах. Якщо вам цікаво, то з радістю розповім більше.
Spatial UX
За кілька років дизайн інтерфесів не буде обмежений 2D простором, і я хочу поступово вивчати методики проектування просторових інтерфейсів.
English & Soft Skills
І звісно продовжую прокачувати софт скіли та англійську, фокус на презентації та аргументації рішень.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів