Який ноутбук взяти для навчання в 2024?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Всіх вітаю. Задам питання, яке уже задавали мільйон разів, але я все одно не знайшов відповідь, тому вирішив спитати в досвідчених людей.

Вчу С++, і не знаю який ноутбук взяти для навчання. Хотілось би все таки довгу автономію, то му одразу почав придивлятися до Макбуків. Найкращим як для мене варіантом є Macbook air на М3 16/256 на 15 дюймів, через акумулятор і стабільність macos. Але у батьків є знайомий програміст, який каже що краще не брати мак, а взяти щось на віндовс.

Також почав розглядати в кинув погляд на Huawei Matebook D16. У ньому достатньо потужний процесор і він легкий(тільки 1кг). Але мене все таки турбує його акумулятор, бо не маю сильно великого бажання постійно сидіти біля розетки.

Тому прошу допомоги і підказок. Всім наперед дякую

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

мак якщо є $$$, типу 16″ MacBook pro 32gb M1 2021 (останню топову модель не обов’язково)
якщо нема $ — то Thinkpad + linux + powerbank =)

Рекомендую подивитися це відео, а також канал загалом:

www.youtube.com/watch?v=6ssBq4GM_h0

Мак це найраще для роботи.
Екран, міцний корпус, тихо працює.
+ більшість туторіалів під мак

більшість туторіалів під мак

туторіалів чого? «як запустити *щось* на макбук»?

туториалы есть на любой китайский электрочайник в комплекте, не только на мак

через півроку-рік тобі все одно захочеться інший ноут...
так навіщо платити більше ? 🙂

може покататися на різних б/в, вони значно дешевші... а коли/якщо буде серйозна робота — зробити більш свідомий вибір за більші гроші 🤔

нема сенсу нове, але людей що хо нове не перепреш, в тч й мене наприклад. Десь 10 років як купляю бу. Смартфони теж. Але в новому є свій фан, іноді просто хочеться нове )

поганяв недавно м3 макс порівняв зі своїм 2019 16 інтел інсайд, от чекав буде космос, але загалом різниці не видно на основних тасках — там де думало там і далі думає просто трохи менше

багато де шустріше й швидше звісно але в 90% вистачає старої моделі для роботи

вирішив кататимусь поки клавіотура не розвалиться, купонів якось шкода

ТС, роби свідомий вибір, для навчання будь-який підійде

Поки молодий, сідай на мак. Потім пізно буде. Я от дід, і мене від макосі верне, бо навчатися новим інтерфейсам то біль.

ну сотря які плюси
Як щось под вінду то вінда, як не під вінду краще вже макбук йнмд

Але для навчання краще брати дешеве щось з бізнес лінійки леново чи дел і бу щоб викинуть не шкода було йнмд, неубіваємі

макбук все одно постаріє, переплачувати нуль сенсу, але як дуже хо естетики плюс топ залізо в такому форматі, то норм

Будь який ноут молодше 10 років з діагоналлю 15+.

Хороших ноутів для роботи на вінді/лінуксі (нічо не маю проти самої вінди/лінукса) не існує, відстали років на 10. Макбуки і дешевше і краще по всім параметрам, нема що вибирати.

Лол. Для чого постити цей шлакокоментар на цілком конкретне питання незрозуміло. Можливо ви самі відстали років на 10?

у макоепов все говно кроме макбука, айфона, айпада, аирподс и пенсила

оймля віндоалкаш черговий

як мак то нада пообсирать бо інших радостей в житті нема?

Половина студентів в США на макбуках — випий і успокойся

А інша половина американських студентів на чому?

А інша половина американських студентів на чому?

на мєлі

віндоалкаш черговий

у меня все только на линуксах 10+ лет ололо, винду я только в вм держу для говнософта, который только в винде и работает из-за разработчиков даунов. Меня к счастью яблочные метастазы еще не поразили от макоепов, которые они вокруг себя распространяют

ясно, просто антілопа гну
І довго лептоп вибирав щоб все працювало без глюків? ;)

переходь на мак, запустиш лінукс у вмці, як платний секс то краще вже з елітною ніж з траси

різьбу не зірви

агресивний, я теж такий був, коли в опенофіс доки набирав і іпався з тим лінуксом

потім купив людський лептоп з терміналом, ***енним трекпадом як аеродром і candy-ui, на якому можна в людський ворд і ексель.

I feel you, явно ти не один місяць і не одну ніч провів за сетапом якогось глюка, треба кудись ету енергію

не купляй не купляй мак, їбися будь ласка, мені приємно думати що ти не спиш 1001 ніч, колупаючи на форумах якийсь всратий драйверок ^_^

со мной сидели такие же макоепы, у них даже салфетками специально сертфицированными свой макбучек протирали, а на любую фразу хоть как-то упоминающий продукцию эпла в негативном контексте у них брызгала слюна. И делали они круглые глаза то что их шел скрипты не запускались в другом окружениии, то что ума не было пошевелить мозгами, что кроме zsh что-то еще бывает. Я просто их обхожу мимо чтоб они не заражали макоепскими метастазами окружающих то что большинство пораженных яблочная болезнью имеют делают очень агрессивные выпадки в сторону окружающих. Твои симптомы 100% отвечают им

і з тих пор він став лінуксоідом ;)

Я просто их обхожу мимо

та в тебе птср через салфєтку батя ;) я туалетним папером витираю вообще, але мінімум тришаровим. Уяви може бути не всього один лептоп в людей, можна і мак і вінду обана, або він може бути робочий і люди дбають про своє і чуже

купи собі макбук і салфетку, і витри салфеткою макбук, вилікуй себе, в тебе гештальт незакритий ))

А нічого, що 1000 доларів для студента в америці, це 2 тижні парт тайм роботи, яку вони собі можуть дозволити до речі, бо в американському універі в семестр там 5 предметів, і порівняй це з нашим студентом у якого в семестр 21 предмет, 4 пари в день, і на роботу тебе візьмуть максимум на нову пошту, на неповну ставку, з якої на мак ти назбираєш роки за 2, або за 10 місяців якщо нічого не жерти, жити на вулиці, і не їздити на маршрутках. Два різні світи. Ти порівняв США, і країну третього світу, де середня зарплата 450 доларів.

так макбуки для америки й зроблені, це решта папуасів світу хо жити по американськи

це інший аспект трохи, я взагалі ТС кажу аби бу купив щось

але візьмем от ці два лептопи для прикладу, я спробую пояснити

мейтбук це ж клон макбука, це китайська дешева підробка, як і 90% лептопів на ринку
яка б не була ціна, коли ти береш макбук ти береш genuine
і воно ніде не хрустить, ніде не гнеться, ніде не дратує, це якісний лептоп, витвір мистецтва лептопобудування

люди будуть завжди хотіти макбук, люди завжди хочуть оригінал, і люди завжди будуть обсирати оригінал, з різних причин

і це буде так поки решта лептопів будуть копіювати фічі макбуків 10річної давнини

але як ти правильно помітив ціна це НЕ проблема для американського студента, тому 300-400 баксів ціни — чудова націнка від кука

а срачі аля «макоеп» — це сугубо постсовкова хрєнь, причому російська зазначу, це вотетот ваш рунет, це ментальність папуасів для яких 300 баксів — величезні гроші. і все з життя що їм доступно — це обсирати інших.

як нема грошей на макбук — проходьте мімо каси, не затримуйте чергу )

а срачі аля «макоеп» — це сугубо постсовкова хрєнь, причому російська зазначу, це вотетот ваш рунет, це ментальність папуасів для яких 300 баксів — величезні гроші. і все з життя що їм доступно — це обсирати інших.

Взагалі то тємка з реддіта, а про 300 баксів, ну то так для 99.9% населення планети, 300 баксів це величезні гроші. Може інфантильним програмістам це не зрозуміти, але на 300 долларів навіть в Європі умовний албанець має гаруватих місяць, серб, хорват, та навіть поляк чи чех половину місяця, турок має місяць працювати. В якійсь Африці 2 роки на 300 баксів треба працювати. Так що ця елітарність, фу ніщеброд, 300 баксів заробити не зміг, так не всім повезло в житті форми клепати на джаваскріпті. Люди на заводах працюють, в армії служать, виживають при сумнівних режимах, і за це отримують мізерні гроші. В Україні тож 300 доларів це великі кошти, за це можна місяць жити нормально. І виїхати у них немає можливості, та і грошей також.

Ну десь так і є

То що америкосу смішно обговорювати, десь на іншому кінці планети стає ледь не статусна річ і причина вибуху пуканів
це ж йпрст не мазераті, а просто лептоп

сугубо ментальність

Бо це реальний світ, а в реальному світі сраний макбук який в нормальній комплектації коштує 2500 долларів + розмитнення+ на пиво. І бугурт з цього приводу абсолютно виправданий. Це просто неадекватна трата, працювати півроку, щоб купити шмат алюмінію зібраний навіть не в штатах, будь-яка здорова людина, згорить з такої поради. Ну якщо вам заважають погані дороги, то купіть крузак. Якщо тобі нема де жити, купи квартиру йопт.

так, але не зовсім

Ну якщо вам заважають погані дороги, то купіть крузак

якщо я перед цим запитав «що таке узяти, щоб не преживати про якість доріг» то відповідь цілком адекватна. Не адекватною стає тоді, коли я запитав «що б таке недороге узяти», або «що б узяти, але не крузак»

в багатьох промаківських коментах хлопці й дівчата взагалі альтернатив не допускають «тільки макбук», «луччє макбука нема», «дивись тіки на мак».
це, тіпа «хочеш купити якусь машину? купуй крузак, все інше — лайно собаче. Дорого? так насобирай, бо тільки крузак»

не спорь с маководами, это гарантировано не лечится, проверено не одним офисом. Их лучше обходить стороной, чтоб не забрызгивали слюной. У меня тачка на 64гб рамы, 18 кор и ссд 2+1ТБ, кластер кубера летает только так. Макбук где-то в стороне сосет. На батарею мне тоже пох, зарядная станция за 400$ 2 суток непрерывной работы ноута вытягивает

Вітаю! Розумію, що вибір ноутбука для навчання програмуванню на C++ є важливим рішенням. Розгляньмо два варіанти: Apple MacBook Air 15″ на чипі M3 та Huawei MateBook D16.

Apple MacBook Air 15″ на чипі M3
• Процесор та продуктивність: MacBook Air оснащений чипом M3 з 8-ядерним CPU та 10-ядерним GPU, що забезпечує високу продуктивність для більшості завдань, включно з програмуванням на C++. 
• Операційна система: macOS відома своєю стабільністю та зручністю для розробників. Багато інструментів для програмування, зокрема компілятори та середовища розробки, доступні для macOS.
• Автономність: MacBook Air пропонує до 18 годин роботи без підзарядки, що є значною перевагою для роботи в дорозі або в місцях без легкого доступу до розетки. 
• Вага та портативність: При вазі близько 1,51 кг, MacBook Air є легким та зручним для перенесення. 

Huawei MateBook D16
• Процесор та продуктивність: MateBook D16 може бути оснащений процесорами до Intel Core i9-13900H, що забезпечує високу продуктивність. Однак, для повсякденних завдань і навчання програмуванню, навіть моделі з процесорами Core i5 будуть достатніми. 
• Операційна система: Працює на Windows, яка також є популярною серед розробників і підтримує широкий спектр інструментів для програмування.
• Автономність: MateBook D16 оснащений акумулятором ємністю 70 Вт·год, що забезпечує тривалий час роботи. Однак, точні показники автономності можуть варіюватися залежно від використання. 
• Вага та портативність: Вага ноутбука становить близько 1,72 кг, що трохи більше порівняно з MacBook Air, але все ще залишається портативним. 

Рекомендації
• Автономність: Якщо для вас критично важливий тривалий час роботи без підзарядки, MacBook Air може бути кращим вибором завдяки своїй високій автономності.
• Програмне забезпечення: Якщо ви плануєте використовувати специфічне програмне забезпечення, яке краще працює на Windows, або якщо вам зручніше працювати в цій ОС, тоді MateBook D16 буде більш підходящим.
• Портативність: Якщо для вас важлива легкість та зручність перенесення, MacBook Air має перевагу завдяки меншій вазі.

Враховуючи ваші потреби в навчанні програмуванню на C++, обидва ноутбуки здатні задовольнити ці вимоги. Остаточний вибір залежить від ваших особистих вподобань щодо операційної системи, автономності та портативності.

Сподіваюся, ця інформація допоможе вам зробити обґрунтований вибір. Успіхів у навчанні!

ChatGPT тіпочків вже почнуть банити чи ще рано?

Наразі ще не дуже зрозуміло, чи будуть насправді вводити жорстке блокування для певних типів запитів у ChatGPT. Але враховуючи поточні тенденції, більшість систем штучного інтелекту намагаються підтримувати баланс між безпекою та свободою використання. Можливо, в майбутньому будуть посилені фільтри, особливо для контенту, який порушує етичні норми чи правила користування.

Тим не менш, на даний момент можливість бану для конкретних типів запитів залежить від конкретних порушень, і важливо використовувати такі системи відповідально.

На даний момент не можна однозначно стверджувати, чи буде впроваджене жорстке блокування певних типів запитів у таких системах, як ChatGPT. Проте слід зазначити, що розвиток штучного інтелекту йде паралельно з посиленням фільтрів і правил, особливо у великих комерційних системах, які мають відповідати етичним стандартам та нормативним вимогам.

Втім, ситуація змінюється, коли ми говоримо про локальні моделі ШІ. Відкриття доступу до технологій, таких як LLaMA, Mistral та інших аналогів, робить їх фактично нерегульованими. Такі моделі можуть бути встановлені на локальних комп’ютерах і працювати без будь-якого зовнішнього контролю чи обмежень. Ці моделі розповсюджуються у відкритому доступі, і навіть якщо в майбутньому регулювання стане жорсткішим, вже існуючі інструменти залишаться поза зоною впливу.

Фактично, «ящик Пандори» штучного інтелекту вже відкрито. Технологія вже в руках величезної кількості користувачів, що створює нові виклики для регулювання, але також відкриває можливості для вільного експериментування, яке неможливо зупинити традиційними способами. Усе це вказує на те, що майбутнє таких систем значною мірою залежатиме від соціального консенсусу щодо їх відповідального використання.

Якщо будете брати x86(Windows|Linux) ноут, то зверніть увагу на Lenovo Thinkbook. Буде набагато якіснішим за всіляки Ануси(Asus), але саме Thinkbook, або ThinkPad(дорожче)? ideapad буде таке саме лайно. Не беріть 13 дюймів, краще 14-16, 13 дуже компактний і буде шуміти, гірше працювати. НР і Делл будуть або дорожчі, або дорожчі і гірші.

у

Lenovo Thinkbook

дуже слабенька батарея, не рекомендую нікому це, хороший апарат. але не для ситуації з відключенням світла.

ThinkPad

— класика, і батарею нормально тримає, але особисто я рекрмендую Asus із батареєю 70-75 Втг

В якій саме моделі?

Asus

яка модель, апгрейдити пробували, або чистити? Або щось міняти аби не розібрати пів лептопа?

www.itbox.ua/...​639-g11867,127808-g59649

А щодо Thinkbook — ThinkBook 15 G4 IAP

Все що не епл м-ки, то біля розетки, і ще з екраном що постійно змінюює яскравість

Пишу вам з ноута на AMD, який не біля розетки. Працює 10 годин на одому заряді.

Скільки часу ноут у використанні, яка модель і конфігурація, вага ноутбука?

HP Pavilion Aero Laptop 13-be0019ua куплений в 2022. Надлегкий — всього 1 кг (в ті часи Macbook Air був 1.3 кг).

Екран 13.3″ IPS (1920×1080) WUXGA, матовий / AMD Ryzen 5 5600U (2.3 — 4.2 ГГц) / RAM 16 ГБ / SSD 512 ГБ / AMD Radeon Graphics / без ОД / Wi-Fi / Bluetooth / вебкамера / DOS / 1 кг / білий.

Для порівняння ось резульати бенчмарка 7z:

7-Zip [64] 17.05 : Copyright (c) 1999-2021 Igor Pavlov : 2017-08-28
p7zip Version 17.05 (locale=en_US.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,64 bits,12 CPUs x64)

x64
CPU Freq: 64000000 32000000 32000000 64000000 128000000 256000000 512000000 1024000000 2048000000

RAM size:   15333 MB,  # CPU hardware threads:  12
RAM usage:   2647 MB,  # Benchmark threads:     12

Compressing  |                  Decompressing
Dict     Speed Usage    R/U Rating  |      Speed Usage    R/U Rating
         KiB/s     %   MIPS   MIPS  |      KiB/s     %   MIPS   MIPS

22:      33206  1088   2970  32303  |     522983  1190   3747  44606
23:      39158  1139   3503  39898  |     491024  1188   3576  42484
24:      37157  1130   3536  39952  |     474652  1192   3494  41660
25:      36149  1135   3637  41274  |     464495  1184   3492  41338
----------------------------------  | ------------------------------
Avr:            1123   3411  38357  |             1189   3577  42522
Tot:            1156   3494  40440

Не сильно в це вірю, вибачте. Air m1 16GB RAM при навантажені докерами, і ВМками працював 10 годин, а просто офісні тулзи — 15-16 годин. Тому я не вірю, що ваш легкий ноут без архітектури SoC міг працювати нормально 10 годин.

Оці хлопці роблять гарні тести: www.rtings.com/...​024/56059/27135#test_6114

З цікавого. Про 20 fps на Macbook написали: “Borderlands 3 runs poorly on the Apple MacBook Air 13 M3 at 1080p. The gameplay is very choppy, even with low settings”. А про 24 fps на HP: “Borderlands 3 isn’t playable. The gameplay is extremely choppy, even on the lowest settings.” З опису виходить, що 24 гірше за 20 :)

я не вірю, що ваш легкий ноут без архітектури SoC

а я не вірю людям, які навіть не знають значення термінів, що використовують
System on Chip — це тип дизайну електронної схеми, а не архітектура
і Cezanne-U (AMD Ryzen 5 5600U) з інтегрованою графікою і іншими підсистемами — і є та сама SoC реалізація )
а інтеграція RAM в M1, якщо про неї мова, не на рівні SoC, а — system in a package (SiP),
так само як і в поточних Intel Core Ultra
ну і ці два CPU абсолютно competitive comparison
AMD Ryzen 5 5600U краща загальна швидкодія (більше threads)
M1 краща single thread performance (завдяки відсутності SMT)
www.cpubenchmark.net/...​-Core-3200-MHz/4284vs4104

Серьезно? Ви хочете вантажити такою кількістью термінів людей, які обирають перший ноутбук? По друге, М1 — саме SoC. Ви зі своїм «задротсвом» забули, що питання не в швидкодії , а в енергоефективності.

Передивився архітектуру М1, так Ви праві, память там як окремі чіпи LPDDR4X за схемою SiP інтегровані, і на скільки я розумію в AMD Ryzen 5 5600U ОЗУ не інтегрована як SiP за цей рахунок і буде гірша енергоефективність.

Ну і стосовно вашого коментаря до мого. Ви коментуєте наступну частину мого коментаря "

я не вірю, що ваш легкий ноут без архітектури SoC

" , а що не так?

AMD Ryzen 5 5600U

— SoC, але на скільки я розумію, в нього ОЗУ «немає а ні в SoC», а ні за схемою SiP. Та і цей ноутбук

HP Pavilion Aero Laptop 13-be0019ua

не зможе конкурувати по часу автономної роботи з Apple Air M

Як можна працювати на 13 дюймах та 1080р?
Почту не вдома почитати ок

Це ноут для мобільності. А працювати і на 16 дюймах незручно. Та й з 1 монітором також.

Ага віримо, тут з 90+ wh в performance mode на dell xps 15 аби 2 години було а у вас 10 з 43wh ;D
10 годин це на робочій стол дивитися чи відео на ютубі з 20% яскравості?)

Ніхто не працює на ноуті з 100% завантаженням CPU. Більшість часу — це просто друкарська машинка.

Ось тут є тестування в іграх (там повинно бути навантаження близько до максимального): www.rtings.com/...​024/56059/27135#test_6114 Тримає 2.1 години. Більш важкий Macbook Air 3.3 години, але і видає на 25% менше fps.

Можливо, але я беру ноутбук не для ігор. Максимум якась одна, коли пари немає. Звісно можна дивитись на тести в іграх, але саме головне в яких, і для чого береться ноутбук. Дякую за коментар.

навчання програмуванню передбачає багато практики, тобто написання сотень, а то і тисяч ліній коду
робити це без ’розетки’, тобто без 2-го великого екрану, лише використовуючи ноут — це добровільно прирікти себе на страждання + знизити ефективність
сидіти красиво з макбуком на колінах і кавою десь в кафе на дивані — це про lazy girl jobs, або вже рівні lead і вище, до того часу про це не варто задумуватись

Не треба за всіх казати.

Я так і не зміг звикнути до двох моніторів, працюю на 16 дюймів ноуті, налаштував перемикання між вікнами по хоткею (одразу в потрібний додаток, без скролу між відкритими).

Працюю вже років 7 на макбуку.
Був на інтелі, останні рокі на М1.

C#, пайтон, Node.JS, фронтенд, Rust, Swift — все працює норм. Плюси теж будуть працювати.

Ноут на вінді треба уважно обирати, бо купа ньюансів, від якості екрану до часу роботи від батареї. А якщо плануєш ставити лінукс — то цей головняк помножується на два, бо не всі ноути повноцінно дружать з лінуксом (але зараз є WSL, тож трохи краща ситуація).

Якщо конкретно, то на лінуксі немає дров для адаптерів mediatek 792х (wifi 6/bluetooth).

# modinfo mt7921e
filename: /lib/modules/6.11.7-amd64/kernel/drivers/net/wireless/mediatek/mt76/mt7921/mt7921e.ko.xz
license: Dual BSD/GPL
description: MediaTek MT7921E (PCIe) wireless driver

ХЗ в інеті повно тропіків що саме на це немає дров. Є сайт де можна подивитись чи підтримується залізо лінуксом (зараз гуглити незручно) — там цієї моделі теж немає.

есть куча лептопов, в которых гарантирована совместимость с линуксом, то что сам вендор заказывает железо и пишет uefi www.reddit.com/...​xedo_slimbook_are_any_of
у меня было несколько виндовых лэптовов, почти на всех что-то гуглить по железу приходилось, но проблема не такая страшная

Що то за програміст без макбука?А перед дівчатами?:) Оооо.!Бери мак,ти ж хочеш:)

Ахаххаха, і ще й піти в кафешку, взяти каву на мигдальному або соєвому молоці і сидіти як крутий

Забув Apple Vision Pro

Без них ні в кафе ні на пляж ніяк

Для плюсів, як власне і для раста потрібно дві речі це проц в якого багато ядер, тобто будь-який сучасний інтеловский від 10 ядер, це i5-12xxx і новіше, багато операвної пам’яті 16 і більше, і великий ссд. Тобто будь-який бюджетно-середній офісний ноутбук за 30-40 тисяч гривень на інтелі. Можна звичайно амд, але там ядер мало, тож доведеться страждати. Брати мак саме під С++ сенсу нема, бо все одно треба буде лінукс, і купа х86 специфічної фігні, з якою мак буде доставляти проблеми. Якщо автономність треба, то мак, але автономність і компіляція плюсів це речі протилежні.

Будь що тільки не мак

Не має грошей на мак

Так, тільки на 16 про айфон хватило, кредит взяв, з нього доречі зараз пишу що макбук не треба брати.

Звісно, сама головна проблема Apple це софт, він у них не якісний і обмежений. Тобі будуть розказувати що техніка Apple не глючить наприклад, але це міф, глючить ще й як. Залізо у них реально топ, але залізо мало що без софту.

Якщо говорити про навчання то найкраще підійдуть два шляхи:

Windows це про різноманітність та універсальність, найбільший вибір софту для навчання та простота в використанні.

Linux це більш хардкорний шлях, це заставить тебе більше налаштовувати, лазити в консоль, розбиратись, що в свою чергу спонукатиме до вивчення чогось нового. Софту також вдосталь, але звісно менше чим на віндоузі.

На доу багато сектантів Apple, тому вони його завжди будуть пропонувати, не дивлячись на те для чого вам той ноутбук.

Тому будь що крім маку, а далі ви самі зможете зрозуміти в процесі навчання де ви будете і ким, можливо ви iOS розробником станете і т.д.

Нормальний на маку софт, не вигадуй 😄

Маю два ноути, мак и рейзер ігровий. На маку я півроку був не в курсі, що у нього вентилятори є. Рейзер гріється через 5 хвилин після ввімкнення (CPU і GPU стоять на Low у налаштуваннях). Зрозуміло, що це ігровий ноут, і так і має бути.

Далі, на рейзері з коробки периодично вилазить глюк, і ноут підвисає на долю секунди. Частково полікувалося оновленнями драйверів з сайту рейзер, але інколи зʼявляється. Норм для ноуту за $4К?

Linux це більш хардкорний шлях, це заставить тебе більше налаштовувати, лазити в консоль, розбиратись, що в свою чергу спонукатиме до вивчення чогось нового. Софту також вдосталь, але звісно менше чим на віндоузі.

Не бачу там особливого хардкору — доньки користуються ноутами з Лінукс і нічо там не хардкодять, від мене там була тільки звичайна установка системи, без якихось там надлишкових налаштувань. Старша навіть sudo випросила (щоб мене не чекати) — інколи без мене то vscode то inkscape встановити, бо в ліцеї треба було.

Звісно, сама головна проблема Apple це софт, він у них не якісний і обмежений.

Ну я хз. Я майже не користуюся тим, що з маком йшло — навіть safari не використовую — відразу поставив chrome + firefox. І купу всього не від яблука. Працює абсолютно так само, як на лінуксовому десктопі. не бачу різниці. Щоб щось глючило — теж не бачу. Один раз було, після оновлення з 14 на 15 макось — відрубило для firefox доступ до мережі, прийшлося через консольку firewall пнути, щоб виправити. оце й все за 2 рочки. А те, що з маком йшло — там офісні якісь програми та щось ще — нормально ніби то працюють, кілька разів використовував.

Тобто, по-перше, не обов’язково переходити тотально на софт саме від яблука, там купа всього стороннього є, а по-друге, не бачу там аж таких глюків.

Доречі, на моїх двох проектах я використовую роботу на віртуалках в хмарах — одна AWS WorkSpace інша Windows365 в Azure — Так за цей час мені віртуалку у AWS перевстановлювали з нуля зі скиданням налаштувань, бо щось пішло не так, ще один раз — скидали профіль бо «полетіла» двохфакторка. В Azure перевстановлювали двічі і двічі ж скидали пароль та двохфакторку. Ось і порівняння стабільності з маком та Linux де я не бачу таких проблем.

Якось дивно написано слово «лайноматнітність».

Linux це більш хардкорний шлях, це заставить тебе більше налаштовувати

На-бу-я?

Тому будь що крім маку

І як це ще про задний привод не написано, аж дивно? 🤷‍♂️

Малий поступив в універ цього року, на комп науки, я подарував йому свій макбук про, на м1, з 16 оперативки, зараз він повністю на нього перейшов, так що десктопний комп на вінді невмикає взагалі, монік використовує як другий на ноуті. Для навчання кодингу хватає зголовою, плюс ноут можна брати без блока живлення зі собою. Щоб якийсь софт потрібно було купувати такого не чув. Віндовозний мабуть варто брати коли на C# писати є плани. Якщо на веб, JS/Python docker, тд хватить повністю, не було такого щоб ноут вмикав кулер. Можна взяти 32 оперативки якщо є лишні гроші.

Ще кілька років він буде гарною конячкою
А потім епл почне штучно палки виколеса вставляти

Нова ось гальмуватиме або не підтримувати меться.

Але 1500 М1 проти 3к М4

Задумався

m3 лептопи — топ. По работі від батареї він просто анагілірує віндовс, у нас такі 15ті аір массово у програмістів — жалоб нема.

15ті аір массово у програмістів

Це позоруха чи якась хитропродуманість

У нас менеджерам 16 дюймова прошка з 16
Девелопери про Макс з 32

Ps перечитав хто автор

Все одно
15 ейр м3 коштує як 16 М1 про макс

Це Нова Зеландія бггг, жлобство як стиль життя

Типова контора взагалі купила би HP pro book та сказала би що і так збс.

Нестор Іванович з Нової Зеландії..А як же Гуляйполе,Україна?:))
Коли в Францію,в Париж?:)))

Lenovo thinkpad . Можна знайти трохи б.у.

Якщо питання не в грошах то беріть преміальні
Mac pro/dell xps/HP elite.
Якщо гаманець все ж таки має ліміти то в принципі неважливо з чого починати, головне щоб характеристики підходили під ваші задачі (автономність, озу, відеокарта окрема/вбудована, вінда/лінукс).
З приводу Lenovo Thinkpad то вони не дотягують по якості до названих вище моделей+ позиції клавіш Fn Ctrl створить професійну деформацію

"

позиції клавіш Fn Ctrl створить професійну деформацію

" — це просто змінюється в налаштуваннях БІОСу. За якістю за персональна техніка Леново краща за Делл та НР, і т.п.

За якістю за персональна техніка Леново краща за Делл та НР, і т.п.

Це залежить. В моєму новому робочому карбоні з першої хвилини як я його з коробки дістав хрустить тачпад в лівій частині. Який ще й мікроскопічний як за царя гороха (в тих же деллах тачпад дуже великий й зручний, хоча тактильно не дотягує до маків, але цілком юзабельний; в леново — лайно повне). В домашньому X1 Extreme доволі швидко з’явились биті пікселі. При цьому маю також дуже старий XPS який все ще живіший всих живих — але попередній робочий новесенький Inspirion індивідуальної збірки згорів кхєрам через півтора роки експлуатації. Це тупо лотерея. Може статистично леново й надійніше, але чесно кажучи ескобар заходить в чат... (але «миші плакали, кололись але продвжували жерти кактус» — поки компанія дозволяє буду сидіти на лінуксі, макось організм не витримує)

За якістю за персональна техніка Леново краща за Делл та НР, і т.п.

Можна альтернативу dell xps від lenovo? Обов’язкова умова — сталевий корпус.

Який саме xps?

Якщо тільки цей топік не товстий тролінг...

macos

надасть вам одразу командний інтерпретатор zsh, близький до лінуксового bash, пакетний менеджер brew, близький до лінуксових менеджерів, тощо, тощо, і цей досвід в перспективі це вам ДУЖЕ стане в нагоді в подальшому, коли зіткнетеся з хмарами, які 90% на лінукс. Це звичайно якщо ви дійсно збираєтеся глибоко залазити в тему, а не просто запускати якісь проекти в vs. Якщо ні, тоді +/-=.

Топік не тролінг, дякую за пораду

в wsl можно установить любой интерпретатор

Слава холіворів спати не дає...

Анонімний топікстартер може бути ким завгодно починаючи від нового стіва джобса до недостудента, який підшукує аргументи витрясти з родаків гроші на мак більш вагомі, ніж «вони красівие», чи доушного вбросника холіворних топіків. Йому треба коротка відповідь по суті. Якщо скористається порадою — далі розбереться сам і про wsl в виндовсі, і про дотнет з павершелом в лінуксі тощо, і про те, що каттинг-ейдж усіх технологій — це опенсорс, а закриті, платні бібліотеки — це щось специфічне на зразок матлаб чи arcpy, до яких треба ліц. arcgis тощо.

от токо нафіга тоді віндоус щоб «ставить будь-який інтерпретатор» в той _WSL_ ;)

Те що в універі вчите С++ не значить що будете на ній працювати, подивіться вакансії, їх мало і там без досвіду нічого немає

Бери будь-який мак на apple silicon + оперативної пам’яті побільше

С++
для навчання в 2024

Про мову питання не стоїть, але вставлю свої п’ять копійок. Ідея так собі. Якщо треба щось відносно низькорівневе, то достатньо і C. А починати навчання з C++ може нічим хорошим не закінчитися — цей всратий динозавр, тулінг навколо нього та низька продуктивність (продуктивність самого девелопера, а не програм на C++) запросто відбиває будь-яке бажання навчатися.

Просто листаю форуми, і постійно знаходжу, що макбук це більше просто печатна машинка, що є деякі складнощі з софтом, я студент і не маю великої суми грошей на софт. Також чув що деколи не може бути деяких бібліотек і так далі і що Microsoft відмовились підтримувати vs для макос. На рахунок мови дякую за пораду, але просто вибрав мову за її універсальність. Пайтон хоч і легкий але повільний, С зараз о основному якщо писати ОС. Js я навіть не дивився. І просто прикол в тому в коледжі нас учать на С++, хоч те що робиться у нас важко назвати навчанням, але чому дивуватися.

макбук це більше просто печатна машинка

Ну в ігри на маці не вийде погратися так само як на вінді. Зате для коду, мак — це дуже хороша печатна машинка.

є деякі складнощі з софтом, я студент і не маю великої суми грошей на софт

Платний софт він приблизно однаково платний і на вінду і на мак.

Microsoft відмовились підтримувати vs для макос

VS for Mac — це була зовсім не та студія що на вінді. Не пригадую, щоб в цій ide можна було кодити на С++. На мак є хороші відкриті середовища з підтримкою C++ — VS Code, Qt Creator. Та й CLion в теорії безкоштовна для студентів.

просто вибрав мову за її універсальність

Універсальна як розвідний ключ чи мультитул. Хіба не краще мати під різні задачі окремі інструменти для того призначені?

Js я навіть не дивився

survey.stackoverflow.co/...​lar-technologies-language — js не просто так на першому місці по популярності останнє десятиліття

На мою думку найкраще для С++ — лінукс) apt-get install libXXXX і вперед, чи configure && make install) Якщо Вас в коледжі вчать С++, то і підстроюйтесь під навчальний процес, вчать на windows то і беріть на вінді ноут, навіщо створювати собі складнощі, і потім з ними героїчно боротися.

если вас научили делать make install мне очень жаль что вы такое делаете на своей системе

Це дуже залежить, що там в Makefile — бо інколи там і видалення корректно прописано. А інколи і пакети так зроблені, що краще б вже make install зробити... ;)

в якому сенсі жаль ? Ви всіх жалієте, хто make install робить ?

Давай ти не будеш збивати людей. Хай хоч ліспи і кобол вчить. Все знадобиться, знадобляться навіть знання по програмуванню контролера мк51 на папірчику дідом який читає дисципліну.

Точно, хай одразу на перфокартах програмує, а чого ні? Це ж усе раптом стане в пригоді!

Все знадобиться, знадобляться навіть знання по програмуванню контролера мк51 на папірчику дідом який читає дисципліну.

А як не знайде нормальну роботу, то піде в бурсу викладати якусь «історію програмування», буде там розповідати дітям байки про фортран і кобол. Суперперспектива.

Ну С++ так то мейнстрімна мова, яка пережила уже декількох своїх вбивць. На плюсах завжди знайдеш роботу. А щодо, коболів і фортранів, то фортран досі знаходиться абсолютно у всіх математичних лібах які існують в наш час, і він досі швидший за С, і як був на суперкомпах, так там і залишаєтьсяі і заміни там йому не було, нема і не буде в найближчий час, як власне і кобол в банківскій сфері. Ці всі копротівляння в стилі хай на перфокартах програмує, так бізнес платить і за перфокарти, он кожен рік відкриваються вакансії на якусь стару технологію за багато грошей, на яку нема конкуренції, і в яку ти можеш залетіти без проблем. Легасі нікуди не дівається, воно працює і його треба підтримувати.

Ще одне прохання, особливо які вибирали між маком і віндовс, чому ви вибрали ту чи іншу платформу, і чого. Але будь ласка не банальні причини по типу ціна і так далі, тобто можливо немає якихось бібліотек, і можете згадати в якій ви сфері працюєте. Ще раз дякую

Краще лінукс (досвід з ним багато де буде плюсом при працевлаштуванні). Що в ноуті для навчання важливо — великий екран (15 дюймів чи більше). Який процесор — пофіг. Компілити проекти по 2 години ви не скоро будете. 95% часу займатиме читання + тайпання

ну ось я багато рочків працюю з всіма ОС — Windows/Mac/Linux — Вінда (особиста думка) мені тупо не комфортна і я не бачив жодного ноута з віндою який би довго працював від акумулятора. Треба визнати, що Linux, в дефолтній поставці, теж не дуже енергозберігаючий, але його хоч дотюнити можна набагато більше, ніж вінду. Звісно, якщо рученкі ростуть звідки треба і є таке бажання.

Мак — дуже подобається, що довго працює від акумулятора. В принципі — майже Linux. Принаймні я не зустрічав, щоб щось працювало (я про ліби) на Linux та не працювало на Mac — я постійно пишу чи тестую щось на Rust/Python, хоча зазвичай не величкі проекти.

Щодо часу компіляції, знов таки, Rust та щось не дуже велике — я не помічаю великої різниці з моїм десктопом Linux + Intel Core i7.

Але я не працюю з великими IDE — мені зазвичай достатньо vim в консолі, vscode, zed — Щось таке.

Не дуже зручна клава на мак (особисто мені) — наприклад немає окремих клавіш insert/delete — але ж ніхто не заважає підключити зовнішню, яка подобається. Хоча, знов таки, це я про комфортну роботу за робочим місцем. якщо ж порівнювати з іншими ноутами при роботі «в полі» — то як для ноута клава у мака гарна.

Дуже важливо розуміти з чим саме ви будете працювати — бо якщо програмування виключно під вінду — то обговорення інших ноутів просто немає сенсу, це буде постійне здолання перешкод (те саме про інші ОС). Якщо плануєте роботу з залізом (Embedded) — Дивіться на наявність портів. І тут мак може і не підійти. Бо під нього або софта немає (частіше є під вінду), або якийсь перехідник для програматора з підтримкою мака вийде вам в рази дорожче. А, ще мак не зі всіма моніками може працювати — принаймі всі мої Asus з маком не запрацювали — він їх бачить (тобто показує, що підключен монік в вірно показує модель), а картинки тупо немає. Причому моніки з іншими ОС працюють чудово. І не зі всіма моніками можна нормально налаштувати роздільну здатність, щоб мак «красиво» відображав на них шрифти — зараз набежуть люди, що розкажуть що не треба підключати всіляке лайно, бері відразу монік від яблука і буде щастя, але ж ноут то мобільна машинка і не завжди я обираю, який монік є в досяжності. Лінукс зазвичай можна краще підлаштувати.

Особисто я обрав мак як ноут бо до одного з проектів по роботі можна було підключитися виключно з мака. Політика безпеки... (якщо що, я вважаю це дурістю, але то таке). Як мобільною залізякою — я цілком маком задоволений. Десктоп у мене був і залишається Linux. Там все є, що потрібно мені і зручно.

недавно купував Asus Zenbook колезі по роботі — 8 годин. з них 2-2,5 години мітинги і ще десь на півтори години писало що заряду має хватити

Просто цікаво — мітінги з відео? через WiFi? Бо якщо я в консолі з vim щось пишу чи навіть zed, або фільми скачані на ноут дивлюся — то мені може і на півтора-два дні вистачить мого мака, а ось працювати віддалено через RDP + дзвінки з відео — то через WiFi це години 4, максімум 5-6.

А ось через Ethernet — то на робочий день точно вистачає. тобто 8+ годин.

Так, мітинги з відео по вайфай

Ні, срана русня ушатала електрику. Буває таке, що цілий день немає електрики. Тоді працюю цілий день від акумулятора. А роутер автоматично перемикається на акумулятор і назад.

Хоча як тепло — сидів з ноутом на вулиці біля будинку. Це ж ноут. Дивно читати про те, що ноути з віндою такі аж енергонезалежні — і наступний жеж комент — «в сенсі ти не поруч з розеткою?!» :D

Я здивувався про потребу 8 годин працювати саме з батареї еоута

не так вже й сильно можна Лінукс оптимізувати, у 2022 році балувався з ним. Будь які його оптимізації не зрівняються з оптимізацією заліза — архітектури ЦПУ, памяті і т.п. типу все в SoC.
Але буде цікаво почути вашу думку.

Ну звісно, якщо щось не підтримується на рівні заліза — то на рівні ОС цього не зробити.

Я ж у порівнянні з Windows.

Ну я оптимізував і Windows i Ubuntu і Arch. Або так само було, або навыть віндовс вигравав трохи. Тому цікаво що саме, в якій ОС і якими утілітами оптимізували.

Жодних таємничих ритуалів з шаманами, в принципі — по Powertop дивимось, що там жере, викидаємо всі не потрібні тут та зараз модулі ядра та сервіси. Відключаємо, що не потрібно (WiFi/Bluetooth) Мінімізуємо частоту проца та своп, щоб диск не тригерив зайвий раз. Це можна зробити на будь-якому дистрибутиві, в принципі. Ну і екран.

На Gentoo зручно погратися з перезбиранням усього з оптимізаціями, але, як на мене — не настільки це щось змінює, наскільки більше копатися треба.

А підкажіть, будь ласка, який результат був у порівнянні з windows з налаштуванням зберігання батареї? Я робив те саме, але в убунті і арчі , та не отримав суттєвої оптимізації. Точніше її у порівнянні з віндовз на налаштуваннях зберігання батареї взагалі не було.

Ну результат з віндовс я не порівнював. На моєму старому fujitsu годину-дві додало у порівнянні з дефолтними налаштуваннями.

Можливо ви не вірно зрозуміли мою фразу про

його хоч дотюнити можна набагато більше, ніж вінду.

Бо я мав на увазі, що система значно більше підконтрольна — навряд ви на Windows щось там можете поміняти у алгоритмі роботи зі свопом, запуском сервісів (там якась фігня з залежностями) — і не факт, що наступне оновлення не повмикає все знову (чи впаде при оновленні).

Дефолтні шорткати мака після віндовз це жах

Контроль Хоуме один чого вартий

,або скріншот

Не знаю, я достатньо швидко перемикаюсь між маком і лінуксом.

Я розробник, C#, Node.JS і фронтенд, також девопс час від часу.
Перейшов на мак багато років тому, бо потрібен був ноут, а на вінді тоді майже не було ноутів з нормальним екраном і нормальною автономністю.

Спочатку було дуже важко, особливо з клавіатурою (я мак брав з рук, там клавіатура була дивна, не англійська навіть), але з часом звик.

У вінді не бачу сенса. Софт, який я юзаю, усюди той самий (Хром, ВС Код, Джет Брейнс), консоль у мака краща, можна встановити gnu tools, щоб було як в лінуксі.

Для неробочих задач було спочатку трохи важко, бо увесь софт треба було шукати (типу нормальний відеопрогравач і тп).

Якщо Win, то на основі власного досвіду підтримую попередній комент щодо Thinkpad

бо не маю сильно великого бажання постійно сидіти біля розетки.

а доведеться

Тут можна давати прямі посилання?

В будь-якому випадку легко знайти на Роз.:

Ноутбук Acer TravelMate P4 TMP416-41-R3TU (NX.VV0EU.005) Slate Blue
16″ IPS WUXGA / AMD Ryzen 5 PRO 6650U / RAM 24 ГБ / SSD 512 ГБ

24к грн (22к якщо оплачувати візою від приватбанку) за 24Гб DDR5 та 12 годин на акумуляторі — як на мене то хороша пропозиція.

Там дуже паршивий екран (45% NTSC), але ви ж сказали для навчання.

якби ще не ка́лічні курсорні клавіші, то норм машина для роботи.

Ну звісно не хотілось би в 20 уже ходити в окулярах, але дякую за пораду, буду дивитись

Очам там нічого не загрожує, просто дуже погана передача кольорів та низька яскравість та контрасність. Якщо займаєтесь фото або дизайном (або якщо раніше був мак), то буде сумно.

что-то не видно что этот ноут умеет заряжаться через type-c, современный ноут без этой функции хлам

Там у відповідях написано що є зарядка 65w

Але ж і топового маке інша зарядка
Тайп с то бідна комплектація

деякі моделі thinkpad мають довгу автономію (7-9 годин кіно чи умовний excel), і дешевші за макбук

Подивіться на microsoft surface laptop 7

це той що на arm64? думаю йому windows заради x86-64 порадили, а не тому що windows vs macos. тож якщо x86, то amd. ну або lunar lake нещодавно вийшов енергоефективний. але lunar lake ноутів поки що мало, буде більше після нового року.

А взагалі, чому не мак, типу немає якихось бібліотек чи програм чи просто через ціну?

якщо немає потреби писати під якусь специфічну платформу, то можна і мак на arm проці.

От якраз і тому думаю мак, але кажуть, що немає хорошого софту, і як для студента дешевого або безкоштовного

А що ви маєте на увазі під цим «хорошим софтом»?

Скільки працюю ще не разу не почув такого, щоб програмістам на маках не вистачало софту, а тим більше студентам, бо вони можуть отримувати безкоштовні ліцензії.

Підписатись на коментарі