Корисні ідеї подарунків для айтівців, що цікавляться розумним домом

🔄 останнє оновлення 6 грудня

Дайте відповідь на 🏠 опитування Розумний Будинок 2024

Cвята ✨ — чудовий час для корисних подарунків, які покращують життя. Я підготував для вас список цікавих (на мою думку) ідей для подарунків з світу розумного будинку. Роповідаю про власний досвід їх використанння. Це не реклама і ніхто не спонсорував написання. В списку може не бути подарунків які ви вважаєте класними, тому поділіться ними в коментарях. Подарунки описані тут не універсальні. Тому моя порада, якщо вам щось пригледілось уточніть у того кому даруватимете чи йому воно підійде.

росія — держава терорист. російський військовий корабель, пішов нах***! Підтримайте постійний збір мого друга з Social Drone на комплектуючі для збірки FPV-дронів.

Пошуковий брелок (Smart Tag, Ble маячок, смарт-брелок)
💰Вартість: 300-1000 грн
Пошуковий брелок — популярний Bluetooth трекер для знаходження речей. Його можна прикріпити до ключів, сумки, рюкзака, гаманця, багажу або навіть домашнього улюбленця. Хоча подібні пристрої існували і раніше, новій хвилі їх популярності посприяв Apple AirTag. AirTag це Bluetooth маячок що може показувати своє місцезнаходження, відтворювати звук при пошуку, сповіщати коли і де забуто річ. Також він може сповістити інших людей про те що вони знайшли загублену річ. Ще однією корисною функцією AirTag є «точний пошук», який На жаль не працює в Україні, оскільки використовує заблоковані частоти Ultra-Wide Band 6.24 і 8.24 Ггц.

Я використовую смарт тег від Ugreen на своїх ключах і дуже задоволений. Тег додається в програму локатор, відстежується на карті, я можу почути звук з сусідньої кімнати, або дна ранця, повідомляє коли я забув взяти ключі. Виробник заявляє рік роботи від однієї CR2032. З недоліків проблеми з наданням доступу до тегу іншим людям. Доступ іншим людям начебто дається, але підключитись, чи відтворити звук на тезі яким поділились неможливо.

Також існують теги сумісні з Android. Я ними не користувався тому просто перелічу деякі популярні моделі: Hoco E91, Baseus T2, Samsung Galaxy Smart tag, Moto tag, Chipolo One, Xiaomi tag та інші.

Led контролер, світлодіодна стрічка
💰Вартість: 400-1000 грн
На початку блекаутів я задовольнявся невеликими перезарядними світильниками. На даний момент мені не подобається перезаряджати світильники і хочеться більше світла, тому задумався над світлодіодною стрічкою з живленням від Power bank. Купив собі світлодіодну стрічку Color way 5 мертрів, повісив під стелю. Світить непогано, хоча не так яскраво як очікував.

Цікавий варіант подарунку не лише для аварійного освітлення, але й для новорічного настрою — контроллер A1-SLWF-03. Його можна приєднати до декількох адресних кольорових стрічок WS2812B. Контролер крутий тим що має вже прошитий WLED і величезну кількість кольорових ефектів, живлення від DC, або Type-C (на вибір), мікрофон для реагування на музику, сенсорну кнопку та підключається до Home Assistant та ще й виробляється українською компанією.

Для аварійного освітлення цей проект можна здешевити замінивши адресну Led стрічку на однокольорову а контролер на дешевший для однокольрової стрічки.

NDIR-датчик вуглекислого газу (CO2)
💰Вартість: ~ 4000 грн
Датчик вуглекислого газу чудовий помічник, особливо якщо у вас сидяча робота. Надмірна кількість вуглекислого газу може суттєво впливати на самопочуття та продуктивність. У приміщеннях із недостатньою вентиляцією рівень CO₂ може швидко підвищуватись, викликаючи сонливість, головний біль і зниження концентрації.

Існують два популярних датчики вуглекислого газу. NDIR та VOC. Багато no name CO₂ датчиків з вартістю менше 1500 грн використовують дешевший VOC (датчик легких органічних сполук). Інші назви silicon, semiconductor, MOx, MOS, що не вміє вимірювати CO2. Датчики ЛОС містять крихітний електричний обігрівач. Хімічні реакції між VOC та нагрітою поверхнею датчика створюють вимірюваний сигнал. Подібні датчики не можуть правильно виміряти значення CO₂ і їх показники неправдиві. Натомість NDIR (Non-Dispersive Infrared) є більш точними та надійними, проте і коштують дорожче. Вони використовують інфрачервоне випромінювання для визначення концентрації CO₂ у повітрі. Суть методу полягає в тому, що молекули вуглекислого газу поглинають певну довжину хвилі інфрачервоного світла. Чим більше CO₂ у повітрі, тим менше світла проходить через нього, що й фіксується датчиком.

Я поки не придбав датчик CO₂ але пригледів для себе Inkbird T1. Він має екран, мобільний застосунок, працює від батарейок, інтегрується з Home Assistant. Підбір якісних датчиків можна переглянути у цій статті.

HomePod
💰Вартість: 3000 — 10000 грн
⚠️ Лише для власників техніки Apple
Якщо ви користувач техніки Apple HomePod може стати цікавим подарунком. У мене в самого HomePod mini. Мені подобається якісний звук і те що почати слухати музику можна миттєво, оскільки колонка постійно увімкнена. Я використовую Home Assistant. За допомогою інтеграції HomeKit усі пристрої відображаються в програмі Дім. Але використовувати пристрої в програмі Дім можга лише у Wi-Fi мережі до якої він підключений (таке вже штучне обмеження Apple). HomePod виступає в якості домашнього центру та дозволяє використовувати програму будь де,а не лише в межах домашнього Wi-Fi. Також HomePod дає можливість приєднувати пристрої нового стандарту Matter та Thread over Matter. Якщо ви маєте будь які пристої Apple можна використовувати колонку для відтворення звуку.

Біда більшості розумних колонок на даний час це відсутність підтримки української мови. Я використовую Siri англійською. Ще одна проблема незважаючи на популярність штучного інтелекту, співпрацю Apple з ChatGPT Siri досі не дуже розумна. її вмніння бажать кращого. Найпопулярніші голосові команди що я використовую Siri увімкни/вимкни світло, кондиціонер, яка погода, постав таймер. Незважаючи на усі недоліки мені homepod подобається

Розумна камера спостереження
💰Вартість: 1500 — 3000 грн
Довгий час користуюсь поворотною камерою Reolink E1 PRO wi-fi. Мені вона подобається і я рекомендую цей бренд. До переваг можу віднести можливість отримати стрім в RTCP, або Onvif, можливість повертати камеру по сторонам, вгору та вниз, просте підключення, зручний мобільний застосунок, хороша якість зйомки як вдень так і вночі, функція розпізнавання людей, тварин та машин (цими функціями не користувався), запис звуку. працює як інтерком (через камеру можна говорити)

До недоліків, камери можна віднести відсутність FTP протоколу для подальшого запису на NVR, або NAS сервер, відсутність HTTP сервера: камера не має веб інтерфейсу та не може підтримує інтеграцію Reolink в Home Assistant. Камери Reolink поділяються на PoE або Wi-Fi.

Я користуюсь камерою вдома та слідкую за шиншилами коли у відпустці. Записує камера або рух або постійно. Може записувати на SD карту, в хмару Reolink (потрібно купувати підписку), або в окремий NVR Reolink. Час запису можна переглянути тут.

Якщо ви користувач Iphone зверніть увагу на камери з підтримкою HomeKit. Вони дозволяють додавати камери відразу в програму Дім від Apple. Якщо ви купуєте додаткове місце в Icloud відеозаписи можна зберігати туди.

Робот пилосос
💰Вартість: 8 000 — 30 000 грн
Робот-пилосос — це пристрій для автоматизованого прибирання, який може стати корисним помічником у догляді за домом. Він самостійно очищає підлогу, використовуючи сенсори для навігації та уникнення перешкод. У деяких моделей є функція миття, що додає зручності. Такий пристрій особливо стане в пригоді тим, хто прагне заощадити час на щоденному прибиранні. Часто виникає питання чи зможе робот пилосос заїхати на килим — зможе. Для власників домашніх улюбленців він також чудово підійде. З недоліків які я помітив при виборі багато китайських виробників вказують такий важливий параметр як потужність всмоктування зі стелі. Тобто цифри можуть бути доволі великими. На ділі може виявитись що новіший пилосос з більшою силою всмоктування працює гірше ніж старший з більшою. Незважаючи на ці недоліки я люблю свого робота. Він економить багато часу та дозволяє швидко прибрати вдома.

Розумна ваги
💰Вартість: 500 — 1500 грн
Розумні ваги вимірюють вагу, пульс, відсоток жиру, м’язову масу, вміст води, кісткову масу, базовий метаболізм (BMR) та біологічний вік, синхронізуючись зі смартфоном через Bluetooth або Wi-Fi. Мені подобається що в ваги можна додати декілька користувачів і ваги будуть розпізнавати їх. Крім того на екрані вагів показувати для кожного користувача статистику збільшилась чи зменшилась їх вага і на скільки.

⚠️ Важливо у вагах може збиватися калібрація якщо ви їх переміщаєте перед тим як зважитися (наприклад, дістаєте з-під шафи і т.п.). Тобто важливо або не переставляти їх постійно, або якийсь час почекати після пробного зваження щоб вони відкалібрувались. Інакше може видавати помилку на декілька кілограм.

Хоча ваги і показують багато цікавих показників, будьте обережні з подібним подарунком, оскільки це може сприйматись як заклик схуднути, а подібні речі точно не сприяють святковому настрою.

Розумний сад (growbox)
💰Вартість: 1500 — 8800 грн
Розумний сад — це компактна гідропонна установка, яка дозволяє вирощувати зелень, овочі та квіти вдома без ґрунту. Завдяки автоматизації освітлення вона потребує мінімального догляду, економить воду та ідеально підходить для міських умов. Я б назвав це наступним кроком після вирощування мікрозелені.

Я користуюсь розумним садом бренду Click&Grow — це компактна гідропонна система, яка дозволяє вирощувати зелень, овочі, фрукти та квіти вдома. Вони пропонують насіння в збалансованому ґрунті, але можна вирощувати й самостійно, наприклад, повторно виростити салат із супермаркету. Сад працює 16 годин світло увімкнене, а 8 вимкнене. Споживання електроенергії такого саду приблзно 8 Ват або 3.8 кВт на місяць. З недоліків можу виділити: при вимкнені світла внутрішній таймер обнуляється і доводиться вимикати світло ввечері самостійно (вирішується за допомогою розумної розетки). Освітлення рослин яскраве, а ввечері іноді хочеться більш приглушеного світла. Тому перед покупкою варто подумати де сад буде розміщений. Також не обов’язково купувати розумний сад популярних брендів. На Aliexpress можна знайти багато цікавих варіантів такого саду за запитом smart garden, або hydroponics growing system. Трохи інший досвід це grow box. Він закритий з усіх сторін та має свій внутрішній клімат.

Сервер для домашньої лабораторії
💰Вартість: 3800 — 5000 грн
Цей подарунок точно нетиповий і варто знати чи людина цього хоче. І навіть якщо хоче сервер для домашньої лабораторії дуже розмите поняття. Перш за все потрібно розуміти що на ньому буде запускатсь. Якщо Home Assistant я однозначно раджу Home Assistant Green. Для невеликих домашніх Pet проектів раджу Raspberry Pi 5 8 Gb. Оскільки під Raspberry створено доволі багато проектів, а екосистема додаткових компонентів доволі велика. Варто також знати також що вартість таких компонентів вкупі може бути доволі велика. Дешевшим, потужнішим варіантом з подібним споживанням можуть бути міні пк. Раджу звернути увагу на міні пк з процесором N100. Вони потужні та енергоефективні.

Паяльник з Type-C
💰Вартість: 600 — 3000 грн
Паяльники з USB Type-C — це зручний вибір для роботи в умовах, де немає постійного доступу до електромережі. Вони працюють від напруги 12–24 В, а живлення можуть отримувати від павербанків із підтримкою Power Delivery або Quick Charge, що робить їх ідеальними для використання під час блекаутів чи у польових умовах. Такі інструменти компактні, легкі у транспортуванні та швидко нагріваються, що дозволяє виконувати ремонтні роботи чи паяти електроніку без зайвих зусиль.

Серед популярних моделей можна виділити Pine64 Pinecil V2, GVDA та Fnirsi HS-01 та HS-02.

Зволожувач повітря
💰Вартість: 1000 — 5000 грн
Взимку, коли вмикається опалення, вологість у приміщенні значно знижується. Низька вологість повітря спричиняє сухість шкіри, подразнення очей, сприяє поширенню пилу, погіршити стан людей з астмою. Крім того, надто сухий мікроклімат шкодить кімнатним рослинам і дерев’яним меблям, прискорюючи їхнє зношення.

Зволожувачі повітря допомагають підтримувати заданий рівень вологості в приміщенні й створюють затишок завдяки відсіку ароматизації (не усюди він є). Керуються зволожувачі вручну та через ІЧ пульт. Ними можна навіть керувати дистанційно за допомогою інфрачервоного шлюзу (IR Gateway)

Цифрова фоторамка
💰Вартість: 2500 — 6000 грн
Спочатку цифрова фоторамка здалась мені це нецікавим та безглуздим подарунком. Але побачивши як працює фоторамка я зрозумів що вона потрібна мені та й взагалі усім незалежно від віку. Це чудовий подарунок як собі так і батькам. Сучасні фоторамки підключаються до інтернету та мобільного застосунку, відображають слайд-шоу з фото, підтримують live фото та відео, інтеграцію з Google Photo, дозволяють коментувати переглядати та завантажувати фото запрошеним користувачам.

У мене нещодавно зʼявилась фоторамка від Aura. З переваг вона надає необмежене місце для фото та відео завантаження у власній хмарі та автоматично тушить екран коли темно. З недоліків висока вартість, не найпотужніше залізо, довго провантажуються відео, неможливо завантажити відео довше 30 секунд, живлення лише від дроту (акумулятор відсутній). Проте альтернатив з подібними функціями доволі багато. А за бажанням у фоторамку можна перетворити старий планшет.

Лілка
💰Вартість: 500 — 600 грн
Лілка (GitHub) це український open source проект навчально-ігрової консолі на базі мікроернтролера ESP32-S3 від Андерсона. Детальніше у відео 1, 2, 3

Лілка позиціонується як багатофункціональна платформа для розробки та навчання. Лілка може бути використана для навчання, розробки програмного забезпечення, робототехніки, IoT, медіацентру, як ігрова консоль і багато іншого.

Консоль підтримує C, Lua, Rust, Micro Python. Має розʼєм розширення для створення та приєднання власних модулів, вбудований емулятор NES та власні додатки, наприклад midi трекер.

На даний час Лілка не продається (планується продаж у майбутньому), але її можна зібрати самостійно для цього можна замовити друковану плату в Китаї, придбати комплектуючі, усе спаяти та прошити. Детальніше Discord.

Погодна станція (метеостанція)
💰Вартість: 1500 — 10000 грн

Найпростіші метеостанції накшталт La Crosse WS6818 коштують від 1500 грн, показують температуру вологість всередині приміщення та на вулиці, тиск, мають монохромний, або кольоровий дисплей, працюють на протоколі 443 MHz. Що теоретично їх робить придатними для інтеграції в Home Assistant (на практиці не перевіряв).

Більш просунуті накшталт Ambient Weather Station додатково мають анемометр, флюгер, опадомір, термометр та гігрометр. Мають мобільний застосунок, інтеграцію Home Assistant, Wi-Fi, вимріють швидкість та напрямок вітру, кількість опадів, ультрафіолетове випромінювання, мають кольоровий дисплей.

Окремий світ, а насправді кроляча нора це саморобні метеостанції. Вони можуть бути простими, середньої складності, або космічним кораблем. На різному залізі з різними цілями, ціною та точністю. Можна придбати готові набори накшталт WSC2-L — LoRaWAN Weather Station Kit, DFRobot Weather Station Kit with Anemometer зібрати на Raspberry Pi або ESP32. Повторю це кроляча нора, яка може забрати усю вашу увагу, але це надзвичайно цікаво.

А про які цікаві подарунки 🎁 можете розповісти ви, поділіться у коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Майже усі подарунки нагадують оте горнятко у вигляді об’єктива у якості подарунка фотографу. Вони або специфічни, або стереотипні.

Дякую за відгук. Запропонуйте свій варіант подарунку, додам у статтю

В мене не дуже с обиранням подарунка, але я б точно не обирав щось дуже «типове».

А що з списку ви б не обрали?

Та хоча б:
— камеру (сумнівні характеристики, якось туго з ними, сам користуюся декількома Hikvision, це реально минуле століття),
— ваги з блютусом (після знайомства з застосунком Simple Scales на iOS вважаю, що блютус ваги — непотрібне лайно, бо можна зважитися і тут же занести показання у UI, який побачить навіть не знаю хто. Можна з годинника, єссно є інтеграція з Apple Health),
— сервер на маліні (дуже специфічно, хіба що суб’єкт явно на нього натякає чи на кожному кроці його згадує),
— цифрову рамку (нецікавий та безглуздий подарунок),
— зволожувач повітря (залежить від моделі, але непоганий кандидат відправитися відразу чі після півтори спроби заюзати у шафу чи на ОЛХ).

Хіквіжн це не тільки минуле століття, а ще надійний внесок у розвиток китайського intelligence.

Сподіваюся, що моя кішка зробить достойний внесок у розвиток китайського intelligence. 😹

Якщо знаєте гарні альтернативи — готов з радістю вислухати.

Я користуюся різними камерами від Ring. Треба платити 10 дол за підписку, але дуже зручно.
Якщо важливо щоб це була саме ip камера, то брав би будь-що з мінімальними сертифікаціями. Ціна в 2+ разів дорожче, але cybersec загроз менше. Наприклад, www.a1securitycameras.com/...​AVhpVZn61Kf91el0AdO022qcg

Правильно писати fnirsi а не frinsi. І у них вже є модель HS-02

Пару прикольних подарунків, про які і не знав.

Може це не зовсім сюди, але людям з будинком ще може сподобатись метео-станція за 100-150дол.

Крім того, що можна отримати більш релевантні дані порівняно з веб-сервісами, так зручно робити data collection по погоді.

Звучить цікаво. Порадите щось?

Як на мене якраз сюди. Додав до статті, дякую за ідею

Супер, я поки тільки приглядаюся, що вибрати. Тому чогось перевіреного порадити немає.

Якийсь зволожувач ще треба. Особливо зимою, щоб очі не пекли і статика не лупила.

У вагах може збиватися калібрація якщо ви їх переміщаєте перед тим як зважитися (наприклад, дістаєте з-під шафи і т.п.). Тобто важливо або не переставляти їх постійно, або якийсь час почекати після пробного зваження щоб вони відкалібрувались. Інакше може видавати помилку на декілька кілограм.
Довго не виходило розібратися з такою проблемою.

Додав вашу уточнення в статтю. Дякую

Цікаво, спасибі за статтю

датчик вуглекислого газу (CO2)

Замовив собі нещодавно Airthings View Plus:
Our most comprehensive, radon & air quality monitor with 7 sensors including radon, PM 2.5, CO2, and more — WiFi connected and cable-free.

CO2 details:
NDIR Sensor (Non-Dispersive Infra-Red):
Measurement range 400–5000 ppm
Optimum Accuracy ±50ppm ±3% within 10 — 35°C / 50 — 95°F and 0 — 80%RH after initial calibration time.

Ого co2 і радон. Chat GPT сказав що радон природній газ що може накопичуватись з грунту. Який у вас рівень радону? Також читав на редіт що такі штуки реально виявляють радон

Тільки замовив кілька днів тому, ще в дорозі, тож наразі не можу відпустити. Я теж читав про радон, тому вирішив усе ж переплатити. Але так, це, здається, правда стосовно газу та т.д.
також читав, що це 2й показник раку легенів, після куріння.

отримав та можу відповісти. Середній показник радону: 23.8 Bq/m3. Підіймався до 43 Bq/m3.
але в інструкцій вказано що сенсор радону буде повертати точні показники після калібрування яке займає 30 днів.

в цілому задоволений, але Google Nest Hub до речі не відображає показники радону на дисплеї, усі інше (Humidity, CO2, Pm2.5, VOC) — проблем не має.

Дуже дякую. Запитав у ChatGPT чи багато це:

23.8 Bq/m³ і 43 Bq/m³ вважаються низькими рівнями радону.
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує не перевищувати 100 Bq/m³.
В Україні граничний рівень для житлових приміщень становить 200 Bq/m³, а для новобудов — 100 Bq/m³.

цікаво, тому що в апці рівень > 150 це — червоний рівень. 150 — 100 — помаранчевий, < 100 зелений

Підписатись на коментарі