Інтеграція зарядної станції Bluetti AC200MAX з Home Assistant. Покрокова інструкція
Мене звати Андрій, я працюю Java-інженером в компанії Infopulse. Можливо, саме через свою професію я й у побуті намагаюсь автоматизувати рутинні речі. Знайомство з автоматизаціями почав з потужної системи Apple Shortcuts. Також маю одну цікаву автоматизацію з CarPlay, написану на Apple Shortcuts, та це вже зовсім інша історія.
Оскільки Apple Shortcuts — закрита платформа, прив’язана до одного вендора, і не може виконати всі задачі, які я перед собою ставив, шукав більш гнучкі та відкриті альтернативи. Саме так відкрив для себе світ розумного будинку та автоматизацій на базі Home Assistant. Тепер це моє нове хобі.
Що таке Bluetti AC200MAX
Якщо коротко, Home Assistant — це універсальна вільна програмна система для керування пристроями інтернету речей різних виробників, а також їхньої автоматизації. Більше деталей про Home Assistant ви можете дізнатись в статтях автора Богдана Свердлюка.
Bluetti AC200MAX — це зарядна станція або сонячний генератор, кому як більше подобається. Дозволяє накопичувати електроенергію в батареях і потім віддавати її через інвертори постійного і змінного струму. Ця зарядна станція має Bluetooth-адаптер, що дає змогу керувати нею з мобільного застосунку. Але завдяки наявності Bluetooth ми можемо інтегрувати дану зарядну станцію до Home Assistant і керувати, автоматизувати, збирати статистику і так далі.
На цей час є два способи інтеграції AC200MAX до Home Assistant:
- За допомогою Home Assistant Add-on (це форк, який я підтримую).
- За допомогою Home Assistant HACS Integration.
В статті ми розглянемо перший спосіб.
Як інтегрувати AC200MAX за допомогою Home Assistant Add-on
На сервері, де буде встановлено Home Assistant, обовʼязково має бути Bluetooth-адаптер. Також тип встановлення має бути HA OS або Supervised. Як встановити Home Assistant, можете знайти тут.
Bluetooth
Ми успішно встановили й налаштували Home Assistant. Тепер бажано піти в налаштування в меню devices і глянути, чи присутній у нас Bluetooth-пристрій і чи немає помилок. Переходимо в меню Settings -> Devices & Services.
У вкладці Integrations шукаємо наш Bluetooth-адаптер.
Як ми бачимо на зображеннях — схоже, що все добре. Для інтеграції з AC200MAX нам необхідно встановити два застосунки — Mosquitto broker та Bluetti to MQTT.
Встановлення і налаштування Mosquitto broker
Почнемо зі встановлення Mosquitto broker. Переходимо в меню Settings -> Add-ons -> ADD-ON STORE. В пошуку вводимо Mosquitto. Натискаємо Mosquitto broker, натискаємо INSTALL.
Після успішного встановлення у владці Settings -> Add-ons має зʼявитись встановлений Mosquitto broker, натискаємо на нього, вмикаємо галочки Start on boot та Watchdog і натискаємо START.
Після того як, Mosquitto broker стартував у Settings -> Devices & Services вкладці Integrations має зʼявитись новий пристрій MQTT. Натискаємо CONFIGURE й у випадаючому вікні SUBMIT.
Встановлення Mosquitto broker завершили. Тепер перейдемо до встановлення застосунку для звʼязку з зарядною станцією AC200MAX.
Встановлення і налаштування Bluetti to MQTT
Процес встановлення дуже схожий зі встановленням Mosquitto broker. За винятком того, що ми будемо завантажувати застосунок зі стороннього репозиторію і перед запуском налаштуємо підключення до AC200MAX. Отже, почнемо.
Переходимо в меню Settings -> Add-ons -> ADD-ON STORE. У верхньому правому кутку треба натиснути на іконку (три вертикальні точки), потім на Repositories. У вікні додати в поле вводу посилання github.com/semitop7/bluetti2mqtt на репозиторій з застосунком і натиснути кнопку ADD.
Перезавантажити сторінку і в пошуку вводимо Bluetti. Натискаємо Bluetti to MQTT, натискаємо INSTALL.
Після успішного встановлення у владці Settings -> Add-ons має зʼявитись Bluetti to MQTT. Натискаємо на нього, вмикаємо галочки Start on boot та Watchdog.
Тепер перед запуском треба отримати Bluetooth-адресу нашої зарядної станції. Тому переходимо у вкладку Configuration і ставимо галочку в Scan, натискаємо SAVE.
Важливо
Перед тим, як запускати сканування Bluetooth-пристроїв, переконайтесь, що станція AC200MAX не підключена до жодного мобільного застосунку. Оскільки якщо станція вже підключена до якогось пристрою, вона буде недоступна для підключення в Home Assistant і сканування просто не знайде Bluetooth-адаптер станції.
Краще на деякий час взагалі вимкнути Bluetooth на мобільному телефоні й перезавантажити AC200MAX станцію. Після виконання цих умов можна продовжити налаштування.
Повертаємося у вкладку Info, натискаємо START і переходимо до вкладки Log.
Логи автоматично не оновлюються, тому раз на декілька секунд натискайте кнопку REFRESH. Згодом має зʼявитись ім’я вашої станції та її Bluetooth-адреса.
UPD: на момент публікації статті у версії Core 2024.11.13 вже немає потреби натискати кнопку REFRESH, логи оновлюються автоматично.
Ви побачите щось подібне:
Found AC200M1002033210045: address 00:11:22:33:44:55
Копіюємо нашу Bluetooth-адресу і знову переходимо у вкладку Configuration застосунку Bluetti to MQTT.
Додаємо налаштування:
- В полі Address(es)* — вводимо скопійовану Bluetooth-адресу.
- В полі Poll interval* — вводимо 3.
- Знімаємо галочку з Scan і натискаємо SAVE. У випадаючому вікні натискаємо RESTART.
Знову переходимо у вкладку Log і слідкуємо, допоки в нас не зʼявиться повідомлення про успішне зʼєднання. Зазвичай очікування — до 15 секунд, з періодичним оновленням логів через кнопку REFRESH.
Має зʼявитись приблизно таке повідомлення:
2024-09-15 18:56:15 INFO Connected to device: 00:11:22:33:44:55 2024-09-15 18:56:15 INFO Device 00:11:22:33:44:55 has name: AC200M1002033210045 2024-09-15 18:56:16 INFO Sent discovery message of AC200M-1002033210045 to Home Assistant
Переходимо до Settings -> Devices & Services у вкладці Integrations, де пристрій MQTT. Натискаємо Device. Ви маєте побачити дані з AC200MAX. Дивіться на картки Controls та Sensors.
На цьому інтеграція AC200MAX в Home Assistant завершена.
Що далі
Виникає логічне питання — а що ж далі? Та що завгодно, це ж Home Assistant. Для прикладу наведу свої сценарії використання станції AC200MAX з Home Assistant.
Станція весь час увімкнена в мережу через порт PV та зарядний блок Т400. Споживання в холостому ході приблизно 2 Вт. Станція інтегрована в мережу квартири через АВР, інвертор змінного струму вимкнений.
Тепер, коли вимикають світло, Home Assistant автоматично вмикає інвертор змінного струму, АВР перемикає на резерв і квартира заживляється від станції. Як тільки світло зʼявляється, АВР перемикає на мережу, станція починає заряджатись і Home Assistant вимикає інвертор.
Також в енергокомпанії, яка надає мені послуги, є Telegram-бот, що завчасно повідомляє про відключення світла. За допомогою іншого застосунку Home Assistant автоматично вмикає інвертор змінного струму за дві хвилини до відключення. Коли зникає світло, АВР перемикає на станцію за мілісекунди, і всі пристрої продовжують працювати без збоїв.
Сподіваюсь, мій досвід буде вам корисним.
96 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів