Яких матеріалів про ІТ вам бракує на DOU?

Настає кінець року, а з ним і час давати фідбек. Розкажіть, які матеріали вам цікаво читати від редакції DOU, а які не дуже? Яких статей про ІТ чи розробку вам бракує? Про що хочеться читати зараз і чи хочеться взагалі?

Пишіть в коментарях або через повідомлення на DOU. Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Так сложилось, что программирование в Украине это всегда было про деньги, а не про технологии.
Поэтому ДОУ исторически был источником вакансий, зарплатных вилок, инсайда компаний и прочих «разговоров у кофемашины».
Сейчас бизнес-среда сформировалась, аудитория повзрослела, частью уехала. Все зеркалки куплены, сыры съедены, старички спущены в лодочке по Днепру. Нет уже фактуры вроде куска торта на люксофтовском корпоративе и увольнения одним днём всего стаффа какой-то мутной компании.
В дни, когда я начинал свое плаванье на галерах, было принято отмечать события в офисе с крепким алкоголем, солидной закуской и долгими посиделками с травлей анекдотов и выяснением отношений.
Сейчас этот формат ушел и заменен доставкой пиццы и колой в обед.
Вот так и с ДОУ.

Не вистачає статей з порівняннями технологій, патернів, рішень, чого завгодно. Не вистачає топ-чогось, 10 кращих ноутбуків для роботи, кращих моніторів, кращих систем віртуалізації, кращих бібліотек, кращих відмазок прокрастінаторів.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Технічні не знаю, на Доу ніколи би за таким не пішов, коли є купа англомовних матеріалів. А ось срачів про жінок і стосунки останнім часом не вистачає.

Політичні теми уже набридли.

Треба розуміти цільову аудиторію, а зацікавленість технічними статтями тут можна помітити навіть по кількості коментарів під цими статтями і Холівар-срачів — якщо хоч один на рік і буде на 100 коментарів, то і це добре.

А ось срачів про жінок і стосунки останнім часом не вистачає.

якщо не додауть функціоналу картинок в коментах, то нафіг ті срачі. без слайдів нецікаво.
«а вот тєпєрь слайди» (ц)

Про «успішний успіх» жіночої аудиторії (засновниць стартапів у Силіконці та у нас). Їх «рецепти успіху» (як вижити, і не дати себе з’їсти’, працювати до 70и, а не 35-и ;) )
Дуже цікавить ’таємне життя HRів: 1. як їх набирають, 2. Скільки їм доводилось під тиском керівництва порушувати законодавство, брехати у вічі кандидатам ( знаючи, що людина змінить ’шило на мило’, перейшовши в їх контору, або взагалі залишиться без проекту). Взагалі, звідки взявся цей HR — менеджмент(коли все пішло не так) і чи є там реальна турбота про професійний ріст людей?
3. Квантові обчислення та космічна робототехніка (які контори в Україні цим займаються/чи планують, як наймають спеців (етапи відбору, тренінги, т.д)

Про «успішний успіх»
працювати до 70и, а не 35-и ;)

Fat FIRE у 35 якось наче більш підходить під критерії успішного успіху, ніж у 70 ;)

Якщо тебе викинули в 35+ на мороз з такою подушкою, яку видають в FAANG-ах, то може це і є початок твого успіху: частину витратиш на психолога, поїздку на Мальдіви, і т.п, потвм — свій стартап.
Але це не про наші галери/шараги (особисто не знаю жодної дівчини/жінки, котра би побудувала успішний бізнес в них чи після. Хіба, є 2ї знайомі 48-55 років, які на старість влаштувались в КАЗІНО! Хоча самі успішно закінчили універ Шевченка, були добрими DBA-ми. Але це ’самі старі’ старожилки, інших, які б протягнули так довго, не знаю ))))

Так в Ельфіях та подушка швидко витратиться на іпотеку/оренду, а тут в кожного сіньйора та в кожної синьйорити до 35 вже своє житло.

Заходжу на доу з 3х причин:

1) подивитись шо там цікавого у розділі «технічні статті» і чи не вийшов новий джава-дайджест (автори, ви герої)
2) інтрігі-шкандалі-чутки-срачі-зарплати
3) чи немає срачних п’ятничних тем

Відповідно, редакції треба:
1) заохочувати техноконтент
2) більше срачей, чуток, скандалів і про гроші.

Хто закрився, де скорочення, де кинули на зп ...

Загалом я прихильник капіталізму та вільного ринку. Я переконаний, що майже завжди( за рідкісним винятком ) невидима рука ринку, сама все порішає.
Відповідно, нам треба створити умови/екосистему, аби люди самі писали про те, чого на їх думку не вистачає.

Але написати статтю треба час, сили, ресурси. Не всі хочуть в це вкладатись, особливо, якщо вихлоп близький до нуля.
Коли я, як автор, створюю тему для обговорення зарплати/політики/ноута, вихлоп очевидний — я отримаю інформацію із обговорення.

З технічними статтями складніше, треба подумати, яким чином автор зможе отримати користь і/або монетизувати свій вклад.
З простого і не-матеріального — додати до ніку чи до профілю спеціальні бейджі/статуси типу «топ автор», «автор місяця», «автор року», «автор книги» і т.д.
Інше, це подумати над тим аби якось( як? ) легко і красиво надавати посилання на свої статті і вставляти це в резюме, лінкедін і т.д. Типу як зараз вставляють посилання на сертифікати.

Тоді люди можуть бути зацікавлені таке робити адже це буде таким-собі аналогом пет-проджекту, ти демонструєш свої досягнення, знання і т.д.

Для технічних статей можна також збирати групу ентузіастів і проводити якусь ± формальну верифікацію і зазначати це відповідним бейджем, типу як проходять вирифікацію статті в наукових журналах. Тоді статті тут дійсно почнуть щось значити.

Курс чи вебінар — дає монетизацію. Перегляди на ютубі — дають монетизацію.
Бейджик на форумі — чи дає він щось, крім закритого гештальту «написати статтю на ДОУ»?

Щоб люди самостійно хотіли писати якісні статті — треба формувати якісне «підтримуюче» комʼюніті людей. Де можна отримати конструктивний фідбек. А таку спільноту формувати дуже складно та займає багато часу й зусиль.

Ну по-перше визнання. Це одна з речей які дуже сильно не вистачає рядовому ІТвцю( за моїми суб’єктивними спостереженнями ).

По-друге це фокус роботодавців у ці непрості часи, вищі шанси знайти роботу.
Що там не кажіть, але професіональна активність допомагає виділятись і отримувати більше пропозицій.

Частково я, звичайно, згоден з Вашими коментарями. Але.

Визнання — доволі розмите поняття. Нащо воно рядовому айтівцю?

Щодо роботодавців — їх цікавлять не вміння писати статті, а вміння досягати конкретних вимірюваних результатів. (Донесення інформації, навчання — це своєрідний бонус від співробітника. Особливо, коли це якийсь devrel).

До того ж, щоб отримати реальний результат від публічності — треба писати постійно, протягом довгого часу та інвестувати в це багато зусиль. Треба вчитися писати. Це — окрема навичка, яку треба прокачувати.

Про монетизацію на Ютубі це ви, звісно, загнули))

Ну це поступово напрацьовується. Не після одного відео, але можливо. Так само визнання чи бренд не формується лишень після однієї статті.

Я переконаний, що майже завжди( за рідкісним винятком ) невидима рука ринку, сама все порішає.

Почитайте щось по економіці написане десь після 1850. Ринок все порішає на нескінченно великому об’ємі та часі, коли ці параметри не нескінченність, то він заходить в локальні оптимуми. Власне це і сталось з доу.

локальні оптимуми. Власне це і сталось з доу.

Так, але це не означає, що треба зупинятися на досягнутому і не прагнути більшого.

Люди пишуть статті. Пишуть на Лінкедині, Медіумі. в тому числі пишуть українці і там і там.
Значить питання не в тому, що люди в принципі не пишуть, а в тому, що вони пишуть не у нас. От я і пропоную почати думати в напрямку того, як вернути їх до нас і вищеописана пропозиція лише один із варіантів.

Так, але це не означає, що треба зупинятися на досягнутому і не прагнути більшого.

А ви точно знаєте значення терміну «локальний оптимум»?

От я і пропоную почати думати в напрямку того, як вернути їх до нас

Та все просто, треба, щоб доу приносив хоч якусь користь авторам.
Платит редакція не готова, хоча можливо це лише за технічний контент.
Видимість на ринку, де немає попиту, — теоретично можна уявити, на практиці вона не працює (не плутати з нетворкінгом).

Хоча, як стратег не тактик, я з вами згоден :)

А ви точно знаєте значення терміну «локальний оптимум»?

Мне вот интересно, в каком смысле он тут локальный.
Если в смысле UA, то сделать действительно ничего нельзя. А если нет, то есть варианты. Хотя их, уже вижу, не применят.

Мне вот интересно, в каком смысле он тут локальный.

В математичному

Тобто «зона комфорту».
Ну зрозуміло, чому редакція не хоче з неї виходити, хоча благає порад для прогресу...

Не вистачає статей з порівняннями технологій, патернів, рішень, чого завгодно. Не вистачає топ-чогось, 10 кращих ноутбуків для роботи, кращих моніторів, кращих систем віртуалізації, кращих бібліотек, кращих відмазок прокрастінаторів.

Я бы с удовольствием читала то, что раньше постилось на нехорошем.айти, но, вангую, тут его не будет :(

Вкрай важко обʼєднати форум «за життя» з хардкорним технологічним контентом.
«Гарячі» та холіварні теми дадуть переглядів та купу коментарів. Технічний контент прочитають 2.5 людини, відкоментить ще менше.
Тому краще, щоб ДОУ залишився сайтом про новини українського айті та обговорення навколо айтішних тем. Саме для цього люди його читають. (В тому числі і я).

А за технічним контентом треба полювати деінде.

Все що виходить під егідою ДоуКомьюніті на форумі — не дуже доречно.

Сьогодні дізнався про події в Грузії
Зазвичай доу був першим для таких новин
Але не цього разу
Здивований я

Тотально вигідним для НАТО буде створити/відкрити/втягти росію у ще одну війну. Два фронти це не один фронт. А два.

четверта вже буде ;) сірія ж є і всяка хезбола

як би раптом у родіни ванюшок пупок не розвʼязався

і для нас теж вигідно, це єсішо

Сьогодні дізнався про події в Грузії
Зазвичай доу був першим для таких новин

Так вони ж забанили головного спеціаліста по Грузії (на жаль тут немає тегу для спойлерів) :)

Більше якісних технічних матеріалів, особливо на DBA/DE тематику
Якщо ще в контексті різних хмар — то взагалі топ

З урахуванням того, скільки українських айтішників втекли з України до та під час війни, з чого ви вирішили, що вони писатимуть статті для DOU та ще й якісні?
Це і є причина, чому рівень та кількість технічних статей впала.

Це і є причина, чому рівень та кількість технічних статей впала

Зате до 24.02 рівень був достойний :)
Але ви праві, виявляється, що аудиторія заточена під обговорення ЗП в Україні, перестає цим цікавитись, після виїзду з України

скільки українських айтішників втекли з України до та під час війни

Цікавий вибір слів. Віддає якоюсь заздрістю чи що. Ви навіть не здогадуєтесь, скільки було тих, хто мріяв поїхати з України жити деінде і тільки війна підштовхнула їх це зробити. Тому в такому питанні я б не був настільки категоричним.

Цікавий вибір слів. Віддає якоюсь заздрістю чи що. Ви навіть не здогадуєтесь, скільки було тих, хто мріяв поїхати з України жити деінде і тільки війна підштовхнула їх це зробити. Тому в такому питанні я б не був настільки категоричним.

Цікавий вибір слів. Віддає якоюсь пацаватістю та нездатністю визнати, що свою ницість.

Далі пояснення:
Думаю будь-який відвідувач доу вкурсі «скільки було тих, хто мріяв поїхати з України», дискурс «сваліть із савка», «уєхать іх етай страни» він не новий, був ще з 70-х, але трохи змінювались акценти, кількість тем на доу про вибір країни для життя — це лише один з проявів ще совкового тренду.
Щодо «підштовхнула», то це спроба замаскувати «дала можливість», бо ви ж знову пишете про заздрість, а заздрити тому, що не є позитивним, як от вимушена дія (підштовхнула) немає сенсу. Заздрість з’являється там, де хтось має, те що ти хочеш (можливість). І так, без війни довелось би доводити потенційному роботодавцю, та державі, що приймає, що ти достойний туди переїхати, а у когось з’явилась можливість не лише не доводити цього, а зіграти на співчутті жителів країни, які поколіннями вибудовували комфортніші умови, ніж ми і наші батьки вибудували вдома. Щодо тих кого «підштовнили» до виїзду під час війни з уже закритими кордонами, то тут моральні якості ще більш однозначні.

Тому в такому питанні я б не хотів бути настільки категоричним, але на жаль факти змушують. На жаль, слово «втеча» тут занадто м’яке, і ви це розуміє, бо інакше не виправдовувалися б.

то тут моральні якості ще більш однозначні.

Личное против общественного.
Люди сделали как им лучше.
Решившие остаться обороняют страну и свой выбор. Что не так то?

А ну да и изобретение чисто местное — закрыть границы чтоб мобрезерв не сбежал. Это прям ноу-хау. Бесспортно.

Решившие остаться обороняют страну и свой выбор. Что не так то?

Все так. Хто казав, що не так?
Інша проблема, що Bohdan Shtepan чомусь порвався, при тому так, що його текст — це просто еталонна вправа по деконструкції тексту :)

Цікава гіпотеза. Віддає нерозумінням ситуації і власними ницим додумуванням.

без війни довелось би доводити потенційному роботодавцю, та державі, що приймає, що ти достойний туди переїхати

Що придумаєте про тих, хто отримав свої офери до вторгнення? Я свій оффер на переїзд отримав весною 2022 і не грав на співчуттях, а йшов до мети готуючись до цього більше року.

Щодо тих кого «підштовнили» до виїзду під час війни з уже закритими кордонами, то тут моральні якості ще більш однозначні.

Наскільки однозначні? Ті, хто виїхав по інвалідності чи подібним причинам, також мають однозначні моральні якості? Це уже напоминає те саме совкове «сам не гам і другим не дам» чи «нехай у мене хата згорить аби у сусіда корова здохла».

і ви це розуміє, бо інакше не виправдовувалися б.

Не розумію за що і, головне, перед ким я виправдовуюся? Знову ваші додумування грають проти вас.

Я свій оффер на переїзд отримав весною 2022

Нагадаю пану, що війна почалася ще взимку.

а скільки триває процес співбесід всих рівнів? Процес міг бути запущеним ще в 21 році.

Процес почався ще в 2021. Компанія хотіла провести основний етап в першій половині лютого, але я був у відпустці, де не було для цього умов, тому перенесли на перші числа березня. Крім цього були інші процеси, що тягнулися з середини 2021 року. Тому ці всі додумування і спроби надавити на мораль тут взагалі неумісні.

Хоч я тебе в падавани візьму
Або відосик пораджу

з простого — кілька світових катаклізмів просто не зʼявились на доу, інші зʼявились на українській йбвм неправді швидше за тут.
Запамʼяталось що не було новин про продаж вмваре наприклад

було б класно якби більше новин світового айті зʼявлялись тут.

з трошки поскладніше — те саме але з хорошим аналізом наслідків

зі складного — хотілося б якихось інтервʼю з decision makers компаній що їх зупиняє відкривати офіси. От взяти пічая якогось на інтервʼю витягнути і спитати що гуглу треба щоб 1000 гуглопозицій відкрити і що їх зупиняє. От що вони думають про дія колгосп і чи він їм зрозумілий? А якщо так/ні/незнаю то чому? Серйозні інтервʼю з гострими питаннями до серйозних людей

Ті що є офіси, теж цікаво, є нвідія, самсунг — країна змінюється, цікаво як вони бачать ці зміни. От як самсунг дивиться на ето всьо а не якась місцева мафія типу айті асоціації місцевих рабовласників

Так сложилось, что программирование в Украине это всегда было про деньги, а не про технологии.
Поэтому ДОУ исторически был источником вакансий, зарплатных вилок, инсайда компаний и прочих «разговоров у кофемашины».
Сейчас бизнес-среда сформировалась, аудитория повзрослела, частью уехала. Все зеркалки куплены, сыры съедены, старички спущены в лодочке по Днепру. Нет уже фактуры вроде куска торта на люксофтовском корпоративе и увольнения одним днём всего стаффа какой-то мутной компании.
В дни, когда я начинал свое плаванье на галерах, было принято отмечать события в офисе с крепким алкоголем, солидной закуской и долгими посиделками с травлей анекдотов и выяснением отношений.
Сейчас этот формат ушел и заменен доставкой пиццы и колой в обед.
Вот так и с ДОУ.

Лет 15 назад Макс запустил статью про ВЭД под айти, с нее , имхо, все началось. Тогда было очень актуально, никто не знал, как этот бизнес вести. Поэтому народ делился опытом, как все это делать, как реагирует на это банки , налоговая. Больше ничего подобного на сайте уже не было.

Все верно, мне, например, нравятся посты Натальи Юдиной. Все это можно прочитать в разных источниках и даже на гос.сайтах. Тогда же не было нормальной законодательной базы, все трактовалось по разному, наезды налоговой, заблокированные трансферы были частыми. Поэтому на форумах люди находили какие то общие решения по ВЭД. Т.е. был элемент новизны, сейчас этого нет.

та новізни зара кожен день, просто все змінюється анріал швидко

просто андеграунд-доу перетворився в мейнстрім-доу, бо така доля андеграунду що не помирає. От раніше техно чи хіп-хоп були андеграундом, зара це стало мейнстрімом

це як скучати за ламповим усілком. Раніше треба було самому паяти, зара купиш з прибамабасами й діодами й стількома лампами скільки зможеш понести. Ну або взагалі цифровий ;)

Просто ти скучаєш за тим ламповим доу, коли айті було маленьке, а ми в порівнянні з ним кожен великі

світ не стоїть на місці

нет, если мне сейчас нужна информация, я ее нахожу в первоисточнике, н-р, звоню в банк и не лезу сюда.

ламповим доу

Неверно, два месяца назад я закрыл вопрос по openvino. Здесь ее и не пытался найти, нашел на хабре и интеле.

ламповим усілком

Снова неверно. Ламповый усилитель дает более качественный звук, чем на полупроводниках.
Н-р, Abbey Road Studios использует их, там только медные кабеля толщиной в кулак

более качественный звук, чем на полупроводниках.

Нєа ) не існує «качества» звука, це субʼєктивно, it’s an illusion і стереотипом. Це як сказати що пером виходять більш якісні слова ) ілюзія. 99% людей не відрізнять ламповий усілок від моделєра а-ля headrush

> если мне сейчас нужна информация, я ее нахожу в первоисточнике, н-р, звоню в банк и не лезу сюда

а звідки ж тоді візьметься контент який тобі подобається, якщо ти не скажеш редакції який тобі подобається? От вони й спитали, про це ж і пост :D

Он за день податки розжували всім. Хіба це не корисно? Звісно корисно. Чи не простіше в пєрвоісточніку написано? ;) не простіше. Новізна є? Є! Тому я роблю висновок що в тебе ностальгіііііія!

Снова неверно. Ламповый усилитель дает более качественный звук, чем на полупроводниках.
Н-р, Abbey Road Studios использует их, там только медные кабеля толщиной в кулак

О, такого на DOU вроде ещё не было. Или я не замечал?

Скажите, а как вообще может быть качественный звук, если кабели не рассчитаны на силу Кориолиса на конкретной широте?

Согласен с вами на все 100, но к сожалению я там не работаю и не смогу вам дать полный ответ. Студия всегда открыта для дискуссий, и вы всегда можете там получить любую консультацию по вашему вопросу. Я надеюсь вы получите исчерпывающую информацию там и любезно поделитесь ее здесь. Кстати, это не единственная студия в Лондоне, использующая аналогичное оборудование.

Верю, безумцев всегда хватает, и почему бы для них не предоставлять особые услуги? Пусть платят...

Почему же, фактура немного поменялась, но в целом она осталась. На данный момент DOU единственное место, где можно прочитать про реалии украинского IT, причем как со стороны работодателей, так и со стороны айтишников. Умеющий читать адекватно оценивает эту информацию, ей реально цены нет.

Звучит как «Чем занятся мертвецу в Денвере». Нет уже никаких общих реалий. У ошметков галер они одни, у продукта на внутренний рынок другие, у продукта на внешний рынок третьи, у фрилансеров четвертые. А еще эмигранты разной степени уеханности.

Ні, не завжди і не у всіх колах спілкування. Інша історія, що доу вперто трималась мантри «курилка». Але виявляється, що такий підхід норм працює на нагрітому ринку і не працює на ринку, що фактично розвалений, бо немає задачі постійного вибору між 100500 конторами спільними для всіх учасників.

Сейчас бизнес-среда сформировалась, аудитория повзрослела, частью уехала. Все зеркалки куплены, сыры съедены

То для вас так. Але це не причина занепаду, бо одні й ті самі тему тут виринають раз на 5 років, аудиторія оновлюється. Те що адміни банально експлоатують цей фак для переглядів, замість направлення аудиторії — це інша проблема.

такий підхід норм працює на нагрітому ринку і не працює на ринку, що фактично розвалений

Нет, просто раньше компании были более неформальными, а сейчас все опирается на процессы. Вдвойне, когда люди сидят на удалёнке.
Я поймал себя на мысли, что с людьм, с которыми работал 20 лет назад продолжаю общаться, со многими даже семьями. Из коллег последних пяти лет большинство не попало даже в LinkedIn.

Любая работа всегда это про деньги.

спочатку хотів написати, що не вистачає найкращих смайликів...
потім подумав, що вони мабуть з росії... це зараз не в моді...
але якщо згадується хабр... значить можна 🤔
www.kolobok.us/...​ugins/gallery/gallery.php

так склалося, шо купив Андроїд — планшет...
і захотілося його налаштувати, прискорити...

зайшов на (самі знаєте який) сайт... скачав прошивку LineageOS... почитав інструкцію (на іноземній мові)... і вирішив проблему...

питання:
в Україні десятки мільйонів користувачів Андроїд-девайсів...
хто їх підтримує ? 🤔

Прикольно🙂

Mykola Dou
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

В загальному якщо шукаєте тип контенту який зайде на платформі то вам потрібно розуміти
більшість ніш по теч контенту уже зайняті, коли я прийшов сюди то доу це була платформа для фрі спічу, без рейтів, модерів і тд.
В наших реаліях теч ринок стагнує, особливо в Україні, відповідно ви не зможете захватити багато аудиторії, якщо писати «патріотичні» статті то ви тільки відлякаєте адекватну частину аудиторії та приманите «дофамінових нарків», таких як я(
На мою думку у доу 4 виходи
— фрі спіч, без совкової модерації
— дрейф у повісточку, через 5-10 років тут будуть тусоватись вайтішніки та кріпачки
— перетворення доу в незалежний бренд, під яким можна продавати хакатони, селекції топів, захист теч сектору і тд (правда тут бусифікації стукають у двері)
— окрема секція «політика» на рівні з gamedev де буде окремий блог де люди зможуть сказати своє «бе», якщо ви справитесь з аналітикою на цьому «суб домені» то у вас буде завжди актуальний «політичний теч вектор»

Не з того кінця заходите. Або ви сайт новин які пише професійна редакція щоденно (це поки не так), або матеріали вам більшою мірою створює спільнота. Вам потрібно все ж визначитись ЯКИЙ це сайт і для кого, і від того вже працювати. Якщо це сайт для спільноти, то потрібен підхід який працює на популярних сайтах де багато спільноти. Не потрібно писати псевдо топіки від анонімного аккаунту редакції, потрібен нормальний сучасний інтерфейс і тули на форумі (зараз навіть сортування нема людського), потрібна система модерації для користувачів — блокування, репутація, можливо виборча модерація, зручна система підфорумів та їх часткова ізоляція один від одного, ну так далі. Тупо передирайте з популярних платформ або купіть готову. Якщо сайт буде зручний, то люди самі принесуть матеріали.
Альтернативно може бути і технічно не дуже просунутий сайт, але тоді у нього повинна бути чітка цільова аудиторія і тематика щоб переважити технічні недоліки.

Якщо сайт буде зручний, то люди самі принесуть матеріали.

Схуялі?
Щоб робити якісний контент треба мотивація. Зручний інструмент публікації статті не є мотивацією, хоча незручни є демотивуючим фактором.

Яким чином доу буде мотивувати писати статті (або навіть просто блоги) мені поки не дуже зрозуміло

Яким чином доу буде мотивувати писати статті

зробити систему «Потужних лайків», після 20 «Потужних лайків» ви отримуєте статус «Незламності»

А після 50 «потужних лайків» — бронювання на тиждень.

Ну ось мені закортило 1) розповісти про щось наболівше і болюче зараз і 2) потрафити своїй графоманії.
Написав. А далі було питання, куди викласти — в ЖЖ, на DOU, на хабр чи взагалі десь окремо?
Частково в ЖЖ уже було. Але аудиторія мала. Подивився на DOU. Знову сири і зарплати (було до великої війни). Виклав на хабр. У них хоч зрозуміла політика. Потім іще. Зараз 3 статті, це, зрозуміло, крапля в морі, але не нуль.
Результат який мені треба — і обговорення, і плюсики.
При чому я впевнений, що якусь користь вже не потенційному, а реальному ворогу це не принесе. Якщо було б так — не викладав туди.
Повільно думаю ще щось реально суттєве дописати і викласти.
А DOU пролітає... хоча, може, перекладу і сюди теж викладу... але впевненість ще менша. Не 20%, а, наприклад, 2%. Бо знову як бачу все це застаріле господарство, в якому нічого нормально не можна відслідкувати — одразу бажання зникає...
(У хабра теж з відслідковуванням погано. Але є інші плюси.)

Подивився на DOU. Знову сири і зарплати (було до великої війни).

І ось це якраз та причина, чому обираючи між оформити статтю з матеріалів або відкласти зібраний матеріал в стіл, я обираю 2.

Виклав на хабр.

Осуждаю

Осуждаю

Ну як сказав вже, воно нічим їм не допоможе в війні, тому пофіг. Але зараз я вже взагалі не знаю, чи варто чи не варто...

я обираю 2.

Ну от і не хочеться в стіл щось писати...

Так перше про що я написав це якраз воно. ДОУ потрібно визначитись з фокусом, і це включає в себе пошук якоїсь мотивації відповідно до обраного шляху. А вже друге це технічні покращення.

усе це правильно...але ж стільки роботи...

а яка мотивація у редакції ворушитися ? 🙂

никакой, на вайтишниках они рекламу и так сделают.

Особисто мені було-б цікаво більше читати про Rust, Python та залізо — і щоб статті були більш «технічними» ніж «оглядовими».

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Цікаво читати матеріали:
— які безпосередньо стосуються повсякденного життя або змін у ньому (зміни до законодавства щодо податків, мобілізації, бронювання, зарплатна аналітика та по вакансіях/кандидатах)
— які безпосередньо стосуються технологій і написані в конкретному стилі з прикладами, а не в абстрактному. Умовно кажучи, «для вирішення задачі Х є чудова бібіліотека Y, яку ви можете встановити командою V», а не «щоб стати хорошим програмістом, треба зрозуміти, як і де видобувають кремній для виготовлення процесорів»
— про неайтішні хоббі айтівців. Чим саме займаються люди, чому вони обрали це, скільки грошей в це вклали, скільки часу на це витрачають, тощо.
— про незвичні айтішні хоббі айтівців. Наприклад, коли дизайнер вдома збирає роботів чи дрони, або проджект менеджер вирішив вивчити якусь мову програмування і створити власний пет-проєкт, щоб краще розуміти болі програмістів
— значний прогрес у сфері АІ. Не «тепер чатЖПТ може генерувати тексти на 0.01% швидше», а «тепер на заводах Тесла 60% робочих завдань будуть виконувати Теслаботи»

Не цікаво читати:
— мінорні апдейти (у будь-якій сфері)
— явно рекламні матеріали, які на 100% складаються з опису плюсів і жодних згадок про мінуси. Наприклад — коли рекрутери розхвалюють компанії, де працюють і куди шукають кандидатів.
— будь-який контент, написаний без душі, без емоцій, а просто «тому що треба виконати план з кількості статтей/символів».

можна спробувати уявити, що в одному розділі форуму — матеріали «про життя», а в іншому розділі форуму — «деталі технологій»...

але це тільки теоретично так гарно виходить...

насправді користувачі постійно перескакують з теми на на тему, і повинен бути модератор, який все читає і вчасно вказує на відхилення від теми...
...............

оскільки адміністрації доу все читати важко...
тому можливо є сенс дозволити авторам топіків видаляти коментарі 🤔

Ви не з того кінця заходите.

1. Визначіться юрідично з правами на матеріали і опублікуйте оферту. Має бути щось на зразок того, що (головні положення, далі додати вже візерунків):
1) Права на публікацію, на весь матеріал належать автору (якщо нема окремого договору);
2) Сайт отримує безвідкличне право публікувати у себе, обробляти і отримувати вигоду з цього.
Положення має бути підписане (крижиком) автором хоча б при першому постінгу (включаючи коментарі), можна перестверджувати раз на рік.
Зараз нічого такого нема і нічого серйозного у вас не публікують.

2. Зробіть можливість без зайвих рухів не втрачати елементи дискусії. Це щонайменше включає в себе:
1) Режим плоского показу коментарів в порядку додавання. Можна з навігацією «до батька — до синів», але навіть без неї вже краще. Показ у тредах, як зараз, залишити, але не єдиним. (Але його теж можна покращити для цього.)
2) Виборки «всі відповіді на мої коментарі» (за всі статті) в порядку (зворотньому) додавання.

3. Зробіть нормальне форматування в статтях і коментарях. Те, що зараз — підмножина html — це кривий тяп-ляп наскоро. Має бути інша мова. Більшість таких форумів використовують щось у стилі bbcode. Можна markdown, якщо більш сучасно.
У форму редактування додати кнопки для швидкого виклику найбільш типових функцій і функцію превʼю. Краще автоматично через декілька секунд, як на stackoverflow.

4. Додати можливість в коментарях публікувати картинки, згортати блоки. Зараз воно урізано незрозуміло задля чого. Можна вводити поступово в різних підфорумах.
Взагалі, чим менше різниця у можливостях для головного постингу і для коментарів, тим краще.

(Це тільки головне, можна продовжувати в маліших деталях.)

Після цеї подготовки вже можна викликати основну частину:) — щоб писали статті. І ось тут найняти когось робити затравки. Вони можуть бути прості, головне, щоб писали правильні речі, без маячні. Технічна «експертиза» тут головне.

І тоді побачите, як почнеться саморозкручування рівня сайту. А без всіх цих заходів нічого не буде.

Что там про итальянский сайт, когда откроется?
Доу уже давно неинтересный. Захожу сюда ради бухгалтерских новостей или что-нибудь под чай почитать вместо итальянского . Для работы использую другие сайты.

Что там про итальянский сайт, когда откроется?

Они ж писали — когда закончится война (в пользу Украины).

Так что сохраняйте спокойствие, чистите пулемёт и отправляйте донаты.

Ну... цікавих матеріалів майже немає, були там по RAG досить цікаве, от майже усе. Читати хочеться, але не ширпотреб та ChatGPT style. Якби хтось пояснив, яка математика лежить в основі zkProof, щось цікавеньке з теорії категорій, або теорії типів, щось з глибин айбергу функціонального програмування, ... Але... інколи виникає питання навіщо, бо взяв да прочивав на англійський, тут скоріше хочеться побачити щось цікаве, та щоб не дуже знайоме.

Проблема всіх тих речей про які ви пишете, що вони досить специфічні. Нереально знайти другого такого, хто їми цікавиться і шарить це настільки гарно що може пояснити простими словами.
А от чат гпт забагато в статтях і його стиль важко не впізнати.

Проблема всіх тих речей про які ви пишете, що вони досить специфічні. Нереально знайти другого такого, хто їми цікавиться і шарить це настільки гарно що може пояснити простими словами.

Хабру, медіуму и 100500 інших це не заважає.
Бо поставлений потік статей і можна публікувати і таке.

А у DOU проблема саме в тому, що вони на словах за більше серйозного контенту, а на практиці роблять все, щоб тут були тільки обговорення сирів за 1500 (вже) і як уникнути фронту.

Порівняйте з потоком і рівнем статей на хабрі. Різниця в десятки разів.
Реально там я бачу щоденно з десяток статей, які можна і має сенс читати для мене (не встигаю! ще працювати треба, нормально можна 1-2 в день), а взагалі сотні, а тут — одну на тиждень.
Навіть якщо перераховувати на кількість населення і зайнятість наших питаннями виживання, різниця колоссальна.
І я бачу головну причину саме в політиці сайта.

Особисто я перестав активно читати Хабр трохи більше, ніж 10 років тому. Інформацію про новини в світі ІТ й практичні питання з програмування вирішую на англомовних ресурсах, бо новини там раніше зʼявляються й аудиторія більше. DOU вживаю, щоб отримати інформацію про реалії ІТ в Україні.

Інформацію про новини в світі ІТ й практичні питання з програмування вирішую на англомовних ресурсах

На них це все значно більш розрізнено і звужено до суто практичних питань, або треба «пити з брандспойту», як на HackerNews.
Це інший формат і аналогу немає.
Аналогу DOU теж, що для даної дискусії значно суттєвіше.

Мені до вподоби таки концентрований формат головного, але з дискусіями, де можна заглибитись і піти у суміжні питання.

DOU вживаю, щоб отримати інформацію про реалії ІТ в Україні.

Ага, ціну на сири.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

На DOU техстатті виходять щодня: dou.ua/...​s/tags/tech/?from=fortech
Дякуємо! Це не стаття, а топік.

Ви вже визначіться де у вас статті, а де топіки :)

UPD.
Ну і
— Інтеграція зарядної станції Bluetti AC200MAX з Home Assistant. Покрокова інструкція
— JavaScript не потрібен?! Як стилізувати сторінку залежно від теми OS, для чого container query та як робити ефект скла на чистому CSS
— «Math for Programmers»: серія книг за обраною вами ціною
— Старт карʼєри в .NET
Це не техстатті.
А ще туди потрапляють дайджести — які не зовсім статті.

Навскидку, лише приблизно 50% з цього потоку дійсно можна класифікувати, як технічні статті

Це не проблема DOU, a те, заради чого я тут. Приберіть це й зосередьтеся на технічних питаннях й новинах, відразу перестану цікавитись цим сайтом, бо це вже буде переспівом того, що обговорюється на інших сайтах, в яких аудиторія більше й не обмежена лише Україною. Саме тому, власне, Хабр для мене не є цікавим.

Останнім часом замало люди бідкаються. Треба ше

Яких матеріалів про ІТ вам бракує на DOU?

Якісних, зроблених професіоналами з повагою до аудиторії.

Чи є у вас побажання або пропозиції щодо тем?

Чи є у вас побажання або пропозиції щодо тем?

Тобто я марно видалив «Очевидно, що ви просто хотіли тему/ключові слова, а не робити свою роботу якісно» :)

Архітектура — нормальна тема. Але що сталось, коли ви попросили рандомну людину написати статтю? — dou.ua/forums/topic/49766 (активність автора статті взагалі ржака)

Освіта, структурні зміни в КПІ, новий ректор КПІ — цікаві теми. Як ви їх реалізували?

Аналітика ринку праці і стан ІТ в цілому. Це був коник ДОУ. Що маємо зараз? Щомісячний прес реліз НБУ?

Та ні, цей топік про теми просто, тому я попросила уточнити ваш коментар) Можливо, вам цікаво було б про щось почитати, про що ми не пишемо. Аналітика нікуди не ділась, ми щомісяця публікуємо дані по ринку праці.

Аналітика нікуди не ділась, ми щомісяця публікуємо дані по ринку праці.

А тепер ви спробуйте довести, що ви не бот

Щомісячний прес реліз НБУ?

Інформацію від НБУ про ІТ експорт ми щомісяця даємо лише у новинах. Щокварталу робимо детальніший розбір. Не розумію, що саме вас бентежить, якщо чесно.

Не розумію, що саме вас бентежить, якщо чесно.

1) Те що ці дані не несуть користі аудиторії.
2) Те що відсутня якісна інтерпретація цих даних. (Банально не ясно, як читач має їх використати)
3) Те що Lead Editor в DOU.ua не розуміє попередніх проблем.
4) (2.1) Те що ці «новини» і «аналітика» фактично накручують спільноту.
5) Те що Lead Editor в DOU.ua не розуміє попередню проблему (це можна вирішити, бо це навички), або розуміє але перегляди важливіше (оце вже не вирішити, бо моральні установки дуже повільно змінюються)

Якщо вас накручує інформація про стан ІТ експорту, у мене погані новини

З чого ви вирішили, що хтось має безкоштовно вам писати якісні професійні статті?
Таких авторів дуже мало, і DOU не є пріоритетним місцем для їх публікацій.

З чого ви вирішили, що хтось має безкоштовно вам писати якісні професійні статті?

З чого ви взяли, що я таке взяв?

Ви коли шукаєте якісну професійну книгу з потрібної теми, багато безкоштовних книг знаходите? За якісний контент потрібно платити.

Так. Як оплачувати роботу авторів — це цікавий челендж для редакції. Ці гроші можна було б зекономити, якби не проіпали спільноту, але мають, що мають.

Таких авторів дуже мало, і DOU не є пріоритетним місцем для їх публікацій.

Угу, добре, що до вас професійні статті не мають відношення і ви публікуєте свої статті далі. Раунд :)

Ви коли шукаєте якісну професійну книгу з потрібної теми, багато безкоштовних книг знаходите? За якісний контент потрібно платити. Так це працює на Заході, і так само працюватиме і в Україні.

Бракує розслідувань, аналітичних, ексклюзивних, авторських матеріалів, того про що ніхто не пише.
Повірте, в мінцифри багато скелетів і їх треба діставати.

Повірте, в мінцифри багато скелетів і їх треба діставати.

То діставайте. Розкажіть про них. В чому проблема?

Якщо захочу отримати Пулітцер чи відкрити свій The Economist то дістану, але я собі таку задачу не ставлю

Занадто багато матеріалів про Оберіг і Резерв

Чорногоренко зірка ДОУ.

у вас хіба не стоять метрики?)

єдине побажання це поменше марафону

Точно не бажано — ai згенеровані статті. Періодично хтось публікує пусті беззмістовні та нецікаві матеріали.

А покажете приклад, будь ласка? Редакція точно не використовує АІ для написання статей, користувацький контент теж намагаємося фільтрувати

Дякуємо! Це не стаття, а топік. В редакційному контенті ми не допускаємо згенеровані тексти і перевіряємо тексти так ретельно, наскільки це взагалі можливо. В топіках також фільтруємо очевидні згенеровані тексти.

Стаття з вашого прикладу була опублікована понад рік тому, наразі ми уникаємо подібних кейсів.

Цікаво а можна впровадити ’ вподобайки Та мінусалки’? Це дозволить одразу фільтрувати корисний контент

Ось приклад dou.ua/forums/topic/51205. ’вуха AI аж стирчать’. Там ще багато. Схоже що керівництво поставили KPI по публікаціям.

Ось приклад dou.ua/forums/topic/51205. ’вуха AI аж стирчать’.

Тут ще не ясно, чому його не заблокують або чому публікують матеріали/топіки (тут є премодерація)

Ми перевіримо контент цього користувача уважніше, дякую.

Треба більше статтей про Оберіг та Резерв+

Від військозобов’язаних незаброньованих чоловіків

Додати окремі рубрики -Щоденник ухилянта, Чоловік невидимка, Майстер бронювання, Спіймай мене якщо зможеш

і там рекламу рекрутингу

Підписатись на коментарі