Три (не)душних питання для співбесіди Front-end Middle
Співбесіди я проводжу часто. Іноді комерційні, частіше публічні на своєму каналі Сергій Бабіч та Дивовижний світ веброзробки. І переді мною часто постає проблема хороших питань, бо я від усієї душі терпіти не можу типові «100 питань для співбесіди». Чому — тема окремої розмови.
Так от, останнім часом я вирішив змінити свій підхід до підготовки до співбесіди, і тепер питаю максимально відкриті питання, щоб можна було з кандидатом обговорити різні аспекти. Я би навіть називав це не питаннями, а темами до розмови.
Ось, як приклад, наводжу три питання з учорашньої співбесіди рівня Front-end Middle з Максимом Собко І окремо зауважу, що вам пропоную не відповіді на ці питання, а мої очікування від ваших відповідей. Чому? Типова відповідь не покаже ваших знань чи незнань. Тому краще зрозуміти, як відповідати, а не що відповідати. Отже, три випадкових питання з учорашнього етеру:
Якби вам потрібно було створити дашборд, які підходи та інструменти ви б використали? (HTML, CSS)
Відповідь «в лоб» — CSS grid та @media й @container query. Але важливо пояснити, чому обрано саме цей підхід, враховуючи виклики: адаптацію до різних розмірів екранів, збереження структури та зручність дашборду на різних пристроях.
У відповіді варто не лише назвати технології, а й пояснити, як вони вирішують завдання. Добре коротко окреслити вимоги й обмеження, щоб показати комплексний підхід, а не просто вибір інструментів «за замовчуванням».
Дуже важливо памʼятати, що в подібних питаннях короткої відповіді недостатньо, адже мета у них — розкрити ваші практичні знання, а не лише те, що ви в принципі знаєте про існування цих технологій.
Які види стейту та сховищ для нього доступні розробникам, та які дані де варто зберігати? (JS, Frameworks)
Це доволі хитре питання про розуміння видів стейту та їх застосування. Важливо пояснити, які дані слід зберігати локально для компонентів, які — глобально для всього застосунку, а які отримувати із сервера або зберігати між сеансами, залежно від потреби.
Також очікується, що кандидат згадає про способи зберігання, як-от sessionStorage чи localStorage, і пояснить їх використання. Відповідь має демонструвати практичний підхід до вибору стратегії зберігання даних і розуміння їхньої ролі у вирішенні задач.
А чому питання хитре? Бо воно не стільки про те, яку кількість того чи іншого назве кандидат, скільки про розуміння розділення відповідальности, про різні види даних, їхню критичність, безпеку і таке інше.
Ви отримуєте терміновий запит на нову фічу, демо якої клієнту потрібно показати уже за місяць на великій конференції. Ваші дії? (Behavioural)
Тут мова йде про важливість правильної пріоритизації завдань у жорстких дедлайнах: зосередження на ключових цілях, як-от розробка мінімально життєздатного продукту (MVP), спрощення другорядних задач і ефективне управління часом.
Також важливо підкреслити роль комунікації — узгодження пріоритетів із командою та замовником, щоб уникнути зайвих правок. Окремо цінуватиметься готовність адаптувати план до нових викликів, зберігаючи фокус на досягненні основних цілей.
Я дуже люблю це питання, саме в такому формулюванні. Воно не про те, чи кандидат працює в умовах постійного стресу і плинних вимог, а швидше про те, як він визначає важливість задач, а ще наскільки він розуміє потребу бізнесу, і чи може взагалі прийти з пропозиціями замість мовчки страджати і пиляти фічу ночами.
А я пропоную вам потренуватися, та спробувати в коментарях дати власні відповіді на ці питання. Якомога розгорнутіше. Справитесь?
Подивитися ж, куди можуть завести ці питання під час співбесіди, ви можете в останньому випуску співбесід на моєму ютуб-каналі:
Також варто звернути увагу на корисні оголошення, і обовʼязково взяти участь в розіграші подарунків в рубриці Питання від партнера.
І, звичайно ж, підписатися та залишити коментар під відео, навіть якщо він буде надзвичайно душний ;)
64 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів