Повернення в IT після простою. DevOps. Чи актуально починати зараз і де набувати досвід?

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Добрий день. 36 років. До війни був досвід в інтернет провайдері. Працював на позиціях інженера технічної підтримки та сисадміна. Є хороші знання англійської, мереж та Linux. Після початку війни я покинув своє місто і звільнився. Переїхав в Київ потім. І хоча мене звали назад, я вирішив не повертатися. Нема там достойних грошей.

Зв’язався на свою голову з колл-центрами. Так як я непогано знаю ще італійську, мене взяли. Працював sales менеджером. Все це звичайно не офіційно. Грошима там не ображали, але морально просто вигорів через якийсь час.

В даний момент я ніде не працюю, в колл-центри вертатися не хочу, тим паче туди зараз всюди треба проходити поліграф. Вакансій з італійською мовою крім колл центрів практично немає. Висить постійно одна в 3dshape на позицію Customer Support, пов’язана зі стоматологією і 3d сканерами, де треба знання італійської та англійської мови. Але на співбесіду мене не кличуть, кажуть що їм потрібен кандидат з близьким до них досвідом, знання тільки мов недостатньо. Щоб не сидіти дома, таксую.

Благо є можливість працювати з вільним графіком і виділяти час на самоосвіту. Знайшов багато відеоуроків на тему DevOps. Освіжив знання мереж, Linux. Наразі вчу Git, GitHub, Jenkins, Ansible, Docker. Деякі блогери говорять що це вже буде достатньо щоб претендувати на Junior позицію DevOps. Ще треба знати Terraform, якусь одну мову програмування, якусь Cloud платформу типу AWS, Google чи Azure, але це начебто вже для мідл позицій. На даний момент розбираюся з AWS так як знайшов багато інформації по ній. Питань виникло доволі багато, інформації купа і якось хочеться економити час і не робити лишньої дурної роботи.

— Чи є сенс зараз вивчати той же Python і на якому рівні треба знати? Чи буде актуально через декілька років враховуючи що штучний інтелект буде здатний вже писати програми?

— Чи є сенс здавати екзамен по AWS щоб отримати сертифікат хоча б першого рівня? Я готовий, але це коштує грошей і часу, і було б прикро якщо на це не буде мати значення чи просто виявиться що роботи банально немає. Чи вистачить першого рівня сертифікації Practitioner чи треба Solution Associate?

— Де взяти комерційний досвід? На даний момент в плані практики в резюме я можу додати тільки те що створюю по відеоурокам в своїх акаунтах AWS та GitHub. Але це не комерційний досвід та не участь в якихось проектах, які зачасту вимагають роботодавці.

— Чи варто записуватись на якісь курси? Які можете порекомендувати де можна набути реальний досвід і участь в проектах? Щоб не вийшло так що заплатив гроші, а там розкажуть те що безкоштовно лежить в ютубі.

Я на даний момент просто шукаю зону найближчого розвитку, враховуючи свій попередній досвід в інтернет провайдері. На мою думку це розумніше ніж починати щось з абсолютного нуля. Тому і зацікавила тема DevOps. Але хотілося б зрозуміти чи на вірному я взагалі шляху в цьому плані.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Чи є сенс зараз вивчати той же Python і на якому рівні треба знати? Чи буде актуально через декілька років враховуючи що штучний інтелект буде здатний вже писати програми?

ШІ сам все не зробить, він лише помічник, і так буде завжди. Треба буде самостійно перевірити і віддебажити. Повчити Пайтон можна але не обов’язково, теоретично іншим пунктам яб надав більший пріоритет

Practitioner чи треба Solution Associate

Краще щось ніж нічого. Краще більше ніж щось одне :) Теоретично якщо здасте, наприклад, Solution Associate або SysOps то можна навіть на Інтерміда пробувати подаватися.

Чи є сенс здавати екзамен по AWS

Так є. Якщо у вас є хоч якийсь бюджет на навчання то я якраз рекомендувавби AWS сертифікації. Там і хороші знання, і графа в резюме буде. Коли сам інтерв’юваю людей то сертифікації для мене великий плюс.

Де взяти комерційний досвід?

На безриб’ї і рак риба: Пет проект в гітхабі, сертифікації, воркшопи — Це все можна додавати. Коли буде один або декілька комерційних реальних то інше повидаляєте.

— Чи варто записуватись на якісь курси?

не підкажу. Але якщо є гроші то певно вклавсяб в першу чергу в AWS Skill Builder + AWS Certifications.

процитую себеж з іншого посту dou.ua/forums/topic/51148/

1. Підняти самому всю пайплайну, наприклад через: GitHub + Github Actions + Terraform + AWS ECS + CloudWatch + Alerts + SNS. Зробити CI/CD + AutoScaling + High Availability + Notifications & logging. Це дозволить вам мати власний мініпет проект як портфоліо в резюме. І дасть розуміння базових процесів
2. Якщо дозволяє бюджет і є час підготуватися і здати Сертифікацію, по AWS (Наприклад SysOps) + AWS Skill Builder або по Azure. У них самих на платформі є доволі гарна база знань щоб підготуватися. Це також може служити гарним пунктом в резюме і бути базою.

загалом шлях нелегкий, магічних цукерок немає. Треба буде виділяти пару годин кожного дня, і можливо за місяця 2-5 вийдете на рівень коли можна подаватися

п.с. досвід з Terraform, k8s, Linux, якийсь клауд = обов’язковий

Вакансій з італійською мовою крім колл центрів практично

немає

А в одній країні у формі чобота є
Але політично географічний мокрий об’єкт схожий на змію не дозволить так просто взути чобота
Поки не намочиш в ній ноги

Географічний об’єкт якщо Ви маєте на увазі Тису, то щоб потрапити у країну у формі чобота я поки не готовий на такі ризики)

тим паче туди зараз всюди треба проходити поліграф

А для чого?

Думаю щоб впевнетися що ти не засланий казачок конкурентів.

тим паче туди зараз всюди треба проходити поліграф

WTF

Спробуйте інтернатуру (стажування)у великих топових компаніях. Вірогідність дуже висока за декілька місяців за стрибнути на початковий рівень

Які саме компаніїї для прикладу?

Для прикладу Софтсерв, Епам, Глобаллоджик... Йдете по списку відкриваєте корпоративний сайт шукаєте розділ -кар’єра або стажування.

Чи є сенс здавати екзамен по AWS щоб отримати сертифікат хоча б першого рівня?
По хмарі, якщо ви в процеці навчання не попали на великий рахунок, то вже можете вважати себе спеціалістом

Сенс є, зробіть середній рівень, шось типу Associate

Підписатись на коментарі