Як вивчити англійську мову, якщо ти початківець?

Привіт! Можливо, допоможете. Мені 33 роки, школу я закінчив ще у далекому 2008 році. У нас тоді викладали лише французьку мову, а в університеті взагалі не було іноземних мов.

Коли почав працювати, англійська мені особливо не була потрібна — користувався перекладачем. Запам’ятав кілька слів, таких як font, color, value і тому подібне.

У 2022 році я спробував почати вчити англійську, записався на курси. Пройшов три місяці, але потім почалися проблеми зі світлом, курси закрилися, та й у мене були свої причини зупинитися.

Нещодавно задумався, що було б добре хоча б навчитися читати документацію, навіть якщо не виходить опанувати розмовну мову. Я розумію, що було б правильно записатися на курси або звернутися до репетитора, але зараз є труднощі з фінансами, роботою, та й житла немає — мій рідний місто стертий із лиця землі. Крім того, у мене двоє маленьких дітей.

Можливо, хтось може порадити, як вивчити англійську самостійно? Можливо, є якісь корисні відеоуроки чи додатки? Я зараз на самому нульовому рівні. І взагалі, чи реально опанувати мову самостійно?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

І до речі про дітей, ви можете їм подарувати англійську з ідеальною вимовою, якщо просто обмежите їх доступ до україномовного контенту, і натомість завалите англомовним: свинка пепа і тому подібне лише в оригіналі. І самі теж свинку пепу подивіться, це ті самі години які підуть вам в загальний залік. Увімкніть анлійські субтитри і дивіться:

www.youtube.com/watch?v=_2yM8MM9qNs

Також Bluey www.youtube.com/watch?v=FP3Ndq8m9oA

Звичайно реально. Але треба багато часу. Для досягнення середнього рівня іноземної потрібно біля 2000 годин цієї мови (без джерел, trust me bro). 2000 годин поділити на 365 днів, це десь 5.5 годин на день, щодня, цілий рік без вихідних. У вас є можливість вчити англійську по 5-6 годин на день? А скільки є? — порахуйте щоб мати реалістичні очікування.

Але це на середній рівень. Для читання документації потрібно не так багато часу.

Теоретична порада, (бо свої тисячі годин я набирав десятками років): беріть документацію англійською і читайте.

Ось кілька відео про Anki українською: www.youtube.com/watch?v=qOd92C03PsE та www.youtube.com/watch?v=utWwV3-x1qo

Встановіть Anki на телефон, якщо у вас андроїд (обережно, там багато підробок зі схожими назвами). Читайте документацію англійською. На незнайомі слова створюйте картки в Anki ( play.google.com/...​details?id=com.ichi2.anki ) разом з реченням де ви це слово чи словосполучення зустріли.

Поки своїх карток мало можете скачати якусь shared deck ankiweb.net/...​ared/decks?search=english Але ефективність карток, які ви не зробили самі, набагато нижча без вашого особистого контексту. Втім, ви можете ці картки потім модифікувати під себе.

Незрозумілі питання просіть пояснити у ChatGPT і Claude.

Слова, використання яких хочете почути вживу, проганяйте через Youglish youglish.com . Тексти, які хочете почути, слухайте в Eleven Labs.

Створіть окремий канал на ютубі де користуйтеся і слухайте лише англійську, і так само слухайте і перекладайте англійську. На ютубі зараз дуже хороші автоматичні субтитри. З ютубу теж можна нарізати собі карток в Anki: www.youtube.com/...​d anki cards from youtube

Дивись англійскою с субтітрами серіали, які ти вже дивився на рідній мові, та намагайся зрозуміти за контекстом. Довго треба дивитися, півроку, рік, кожен день.

English Prime. Курси, які вчать не англійській мові, а розмовляти англійською. В чому різниця я зрозумів сам, коли їх закінчив. І потім і вся сім’я їх пройшла і тепер всі розмовляють англійською :)

englishprime.ua/uk

Як то кажуть "мопєд нє мой"....з гугла:

Не рекомендую! Не буду рассказывать про все плюсы этой школы, в отзывах про них и так много расписано. Лучше я напишу то, с чем Вы столкнетесь и это Вас кардинально может не устроить, но будет уже поздно, так как Вы уже заплатите.
И так, что же именно мне не понравилось в этой школе:
1. Задают очень много домашки, в среднем на выполнение ее у Вас будет занимать около 4 часов. Это средний показатель большинства участников класса. Поэтому, если Вы работающий человек, а дома у Вас семья, которым нужно приготовить, помочь с уроками и т.д., то на домашку может не оставаться просто времени. Фактически все вечера на протяжение 1,5 месяца будут заняты английским (один вечер урок, второй выполнение домашки). Я молчу уже про встречи с друзьями и другие мероприятия. Поэтому временами многие не успевали выполнять домашку и к выходным ее накапливалось на целый день. А при таким условиях проработать качественно материал невозможно. Выполнение домашки является обязательным и если Вы не будете ее выполнять, то на выходе будет очень низкий результат.
2. Размер комнат. На нашем курсе было аж 16 человек. Мы конечно помещались, но места все равно как по мне было маловато, так как во время разговорной практики мы друг другу сильно мешали. Наш кабинет был еще большой, у других я видела в разы меньше, там буквально ребята сидели впритык.
3. Занятие длиться 3 часа и я думала как же это круто, целых 3 часа заниматься и практиковать английский. Но это обман, по факту около часа Вы тратите только на записывание новых слов, правил и построение моделей предложения. Все это можно было дать в распечатанном виде, как это делают везде, но не тут. Так что час времени я трачу бессмысленно, хотя в этой школе Вам скажут, что это один из методов запоминания материала. По факту пользы от этого нет.
4. За счет большого количества учеников во время практической отработки учитель может подойти всего пару раз. Поэтому, когда Вы допускаете ошибки, то Вас могут и не поправить, так как Ваш собеседник такой же ученик, как и Вы. Очень часто возникали вопросы, сомнения насчет правильности составленного предложения или произношения слов, но учителя рядом нет и поэтому он не мог ничем помочь. Фактически получается, что роль учителя просто дать Вам материал. Вся отработка ложиться на Вас. В принципе, если Вы возьмете конспект у кого-то и будете делать домашку и отрабатывать предложения вслух, то результат будет тот же, только при это Вы ничего не потратите.
В школе Вам будут рассказывать, что чем больше учеников, тем больше у Вас будет собеседников для отработки. Но по факту Вы будете общаться с теми, кто будет сидеть рядом с Вами. В нашем классе не было ни одного человека, который за весь курс пообщался со всеми учениками. Достаточно 7-8 человек в классе для отработки, тогда и учитель бы чаще участвовал и поправлял по мере необходимости. Так что это просто маркетинговый ход школы, чтобы больше собрать денег и сэкономить на дополнительных помещениях и ЗП учителей.
Есть и другое, что мне не понравилось, но все остальное не настолько критично.
Главное, что нужно понять, что в этой школе со временем Вы обязательно выучите английский. Как и в любой другой школе на самом деле, при условие, что Вы будете тратить столько же времени, как тут.
В итоге я ставлю 3 из 5, так как результат конечно же был, ведь я выполняла все домашки и не пропустила ни одного занятия. Но довольна ли я этими курсами и тем результатом, что я получила, однозначно НЕТ. У меня была другая цель, просто начать грамотно говорить. Эта школа не способна за короткое время выполнить эту задачу. Сейчас я учусь онлайн (даже никуда не езжу) и это круто. Результат за неделю намного лучше, мы на занятие все время говорим, причем на английском, а все что нужно для работы на занятие, мне выдают и не нужно тратить время на записи.

===============================================

Шось у мене великий сумнів шо у групі з 16 осіб можна розмовну ефективно вчити....

Кількість людей не встає а заваді навчанню, там половина часу — розмова один-з-одним. Під контролем вчітелів і по спецметодиці. +5-7% часу — спілкування із нейтівами.

Щодо 4-х годин на домашку — це маячня. Максимум — 3 і те перед екзаменами, коли треба багато матеріалу повторити. А так — 2-2.5 години на все.

Щодо «тільки із сусідями» — теж якась маячня. В нашему EP на Позняках постійно партнери мінялись, може, їй не повезло із викладачем, так це треба було просто поскаржитись на викладача — методика тут ні до чого, вона бездоганна.

Саме тому після цих курсів люди розмовляють, а не розказуть, як класно вони знають часи англіської мови :)

В тебе сумніви, у мене — фактичний результат.

хоча б навчитися читати документацію

Отримати такий рівень відносно просто, але це не означає швидко. Беремо книгу про якусь технологію для початківців і починаємо читати. Якщо щось не зрозуміло, то запихуємо в перекладач, але не все речення а по одному слову/фразі. Дивимося скільки ми можемо прочитати за день/тиждень. Наступного дня/тижня повертаємося на початок. Повторюємо це, до тих пір, доки не буде необхідності використовувати перекладач. Переходимо на наступну частину і так по кругу. По троху перекладач треба буде все менше і менше. Можна переходити на відео/аудіо щоб слухати вимову. Використовуємо той самий принцип.

Підписатись на коментарі