👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Не знайшов в статті, коли ви виїхали, чи до повноліття, чи після. Зараз вам 19 років, і варто зрозуміти, що:
0. Якщо ви хочете добровільно долучитись до ЗСУ — так варто повертатись. Якщо ні, читаємо далі.
1. Якщо у вас немає відстрочки згідно чинного законодавства, чи якихось страшних хвороб (далі «придатний»), вас можуть мобілізувіати. Спробуєте відмовитись — з великою вірогідністю отримаєте реальні (а не умовні) 3 роки.
2. Якщо ви «придатний» — щойно ви перетнете кордон — інший світ одразу стане для вас недосяжним. Конференція в Берліні — мимо, провести літо на морі — мимо.
3. Якщо ви «придатний» — виїзд з міста/села — ризикуєте натрапити на перевірку документів з подальшим відвідуванням тцк => влк => полігон => посадка. Якщо ви думаєте, що в найгіршому випадку ви попадете в тилову частину, подумайте, де людей достатньо, а де постійно не вистачає.
4. Не дивіться на те, що сьогодні вам 19 років і начебто ще є час до 25, бо до 25 не мобілізовують. Запитайте себе, якщо держава не планує мобілізовувати 18-25, то чому для них теж закриті кордони?
5. Навіть якщо у вас є відстрочка, її можуть прибрати і дуже швидко.

Тепер щодо роботи: джуну знайти роботу дуже складно, бо ринок дуже насичений і зараз ринок працедавця — він висуває умови.
Припустимо ви знайшли роботу. Працюєте, працюєте, тут «Тривога» — що ви будете робити? щоразу на невизначений час припиняти роботу, а потім до першої — другої години ночі допрацьовувати. Ні, звісно, працедавець скаже, що ви молодець, але подумайте, чи йому потрібен такий працівник.

Якість життя: звісно тривоги впливають на нервову систему не найкраще, а приліт неподалік тим паче. Якщо ви думаєте що це фейєрверк, то ні, це багатоповерховий монолітний будинок підстрибує наче на батуті і повірте, до ранку ви більше не заснете.

Електроенергія. Ви хочете вчитись і розвиватись в позаробочий час? Зустрічайте черги віялових відключень! Зараз поясню що це таке, на прикладі 2022 року: Для вашого будинку визначають 3 зони по 3 години кожна (вони по колу міняють одна одну):
— Електроенергія є
— Електроенергії нема
— Електроенергія можливо буде (по факту нема)
Ось ваш «найкращий день»: 00:00 — 06:00 без електрики. 06:00 — 09:00 — електрика є. Ви поїхали на роботу. Вдома тим часом 09:00 — 15:00 електрики немає. 15:00 — 18:00 — електрика є. 18:00 — 24:00 — електрики немає. Ви приїхали додому в 18:30 — спробуйте готувати вечерю на електричній плиті, можете включити електричний чайник, чи почитати при світлі книжку (сонце зайшло ще в 15:00).

Цікавить моя думка — я б не повертався, в Європі вам не дадуть вмерти з голоду, чи замерзнути, навіть, якщо в вас 0,00 на рахунку. є офіційна допомога, є центри біженців, Німеччина наче гарно допомагає.

«У травні я планую повернутися в Україну...» — або автор є справжнім патріотом (і тоді напевно треба якось готуватися в перспективі до війська), або він взагалі не розуміє що одного дня може з ним статися в якомусь із бусиків тцк. ну або він просто оптиміст і вірить що всі люди навкруги — культурні, добрі та спокійні, особливо в Україні. дай бог якщо це справді так і є.

та ну, краще вже двірником закордоном влаштуватися, ніж повертатися сюди.

В Украину на твоём месте я бы не возвращался. Поищи вакансии за границей, в Польше большой айти рынок, устройся джуном. Туда не обязательно высшее для визы + есть льготы для украинцев, открываешь JDG и работаешь по В2В контракту.

я з досвідом 27 років не можу влаштуватись, удачі вам! :) зара повна срака імхо

184 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Код я не дивився, а ось те, що ти не користуєшся .gitignore — показує, що твій рівень ще навіть не Junior.
Тож сам розумієш, чому тобі відмовляють.

Я б не розглядав варіант повернення в Україну. Перспектив у країни мінімум, при владі потужно-переможні чуваки, військові викрадають цивільних чоловіків на вулицях міст. Починати професійний шлях у цій країни, коли є інші варіанти, — буде помилкою.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Навіть якщо ігнорувати все навколо окрім айті, вертатися за роботою в айті в Україну доволі дивно. Тут не простіше. Знайти можна, вклавши певні сили і час? Знайти можна. Але за межами України знайти легше.

В 19 років пріоритет #1 отримати водійське посвідчення, #2 вища освіта або хоч якась спеціалізація з дипломом. Саморозвиток і пет-проекти у вільний час. Моніторити вакансії інтернів на галерах. Має сенс також вивчати AWS сервіси рівня free tier, захостити там свій проект.

1. Уже были исследования и анализы рынка американского, лучше всего идти в работу «руками». При условии если вы остаетесь в Европе т.к. там урегулирование зп есть в отличии от Украины. Если же хочется именно программистом быть, то я бы советовал учить язык страны в, которой вы сейчас живете, благо там есть много способов и не возвращаться и искать работу по месту.

2. Если прям уж хочется возвращаться в Украину и продолжать карьеру программиста то по моим наблюдениям лучше всего ехать в Киев, там кол-во вакансий в разы больше, про все что на востоке можно забыть имхо, мертвое место, хотят сеньеров и мидлов в харькове, не я hr, но удачи конечно.

3. Да, реально, но зачем тогда возвращаться?

Звичайне ниття на DOU. Вам розкажуть про те як все погано. Але, в нас життя триває, навіть попри війну, кризу, відключення, тривоги та обстріли. Я вчора коли вночі йшла до тренувань зрозуміла як уютно що світла нема.

Іноді ідеш кудись у справах, але шахед або ракета пролітає, і переїхати на правий майже нереально або дорого це треба враховувати.

Приймайте рішення яке вам найбільше подобається, мабуть, воно буде помилковим, але воно буде вашим, а не чужим і це насправді дуже важливо, бо ви живете власне життя, а не життя іншої людини з інтернету.

Моя думка що 19 чудовий вік, щоб спробувати щось нове пожити в багатьох інших країнах. Вам все що достатньо просто адаптуватись, вивчити мову та інтегруватись будь-де, а до України ви встигнете повернутись через 30 років, якщо Україна ще залишиться.

Я вчора коли вночі йшла до тренувань
Іноді ідеш кудись у справах

Це щось на жіночому, не розумію, треба перекладач. Кудись іти по вулиці? Не озираючись на кожен бусік? Ну так то воно да, непогано, можна жити, досить комфортно

Сорі якщо прозвучало агресивно. Але реалії жінки яки залишається жити в Україні, і реалії військовозобовʼязаного чоловіка, що живе в Україні — це трохи різні реалії

Так якщо він сам собі їх обрав, то хто ж йому винен? Не жінки ж.

Кудись іти по вулиці? Не озираючись на кожен бусік?

Так жити ясно діло що некомфортно, це ж може вже в якусь параною перерости

Ахнунг в тому, що ТС її зрозуміє, бо він сам, коли виїзжав, ще був дитиною і мав привілеї вільної людини. І через те, що він не в Україні, він все ще має ці привілеї. А що таке бути кріпаком — не знає. Він логікою розуміє, але не відчуває в моментах. Privileges are invisible to those who have it ©

на кожен бусік

Тільки бусік? Будьте обережніші, вони на всіх кузовах катають, крім хіба 2дв купе)

вже знаю, недавно під підʼїзд підлетів пассат седан, та 4 чоловіки упакували якогось чувака. а камери то стоять)

а камери то стоять)

І що?)

та ніщо, просто це шоста ранку була) не було б камер — і не побачив би, думав би і далі «піду викину сміття зранку, кому я потрібен в 6 годин в дворі»

Угу. Я коли у відпустці був, то в мене перевіряли документи з авто типу седан на київських номерах, а я з прикарпаття.

Я вчора коли вночі йшла до тренувань зрозуміла як уютно що світла нема.

Але ви дочекалися, доки воно з’явиться, щоб висрати сюди це.
Бтв, якщо у вас життя триває, бо вам пощастило народитися не громадянкою України (читай — з ваджайною) — не варто проектувати це на всіх.

У вас просто психіка диформувалася від постійної загрози, для людей які не звикли до звуків вибухів або жужжання шахеда це може стати проблемою.

Чи варто переїжджати?

Варто отримати ТЗ, якщо ще ні, і вступити в вуз, отримати місцеву соціалізацію.
Зараз навіть на заході важкий час для старту кар’єри.

Чи реально знайти дистанційну роботу?

Навіть у ситні часи, менторити по ремоуту дуже сумнівне задоволення. Працювати в цілому краще дистанційно, але нахапати всіляких неписаних практик, тулінгу, піддивитися налаштування робочого середовища, позадавати питань і попросити з чимось допомогти вживу все ж значно ефективніше.

я з досвідом 27 років не можу влаштуватись, удачі вам! :) зара повна срака імхо

У травні я планую повернутися в Україну й переїхати до міста, де буде більше можливостей знайти роботу за спеціальністю

Для роботи в айті частіше за все потрібні мізки. Подумайте)

Розумію, можливо, я помиляюся, але набагато легше вирішувати, коли є багато варіантів розвитку подій, тому я вирішив запитати тут)

Окей, Антон. Я дуже люблю роздавати непрохані поради, а тут якось незвично, але я спробую.

1) Ти написав, що тобі 19 і ти навчаєшся. Який профіль? Технічний? Ойті? Ти написав про БД, тому підозрюю, що це пов"язано? Це український ВУЗ, чи закордонний? Це багато чого змінює.
2) Ти не написав в якій ти країіні і як туди виїхав. Це теж дуже багато чого змінює у варіантах порад, які можуть тобі дати.

Отож.
Що вивчати далі?
— Що тобі подобається. В тебе чудова база. В тебе база більша, аніж у десятків пакистанських девів, з якими я працював. Проаналізуй напрямки і спробуй себе там, де тобі хочеться. Не слухай здорових дядьок. Тобі 19, в тебе ще купа часу і свіжа голова. Не вийде — встигнеш змінити.
Чи варто переїжджати? Чи реально знайти ремоут?
— Переїжджати.. можливо. Якщо ти знайдеш кращі перспективи, краще навчання, кращі умови. От наприклад компанія мого знайомого пропонувала своїм працівникам з України релокацію і пост-дипломне навчання у непоганому вузі в їх країні.Якщо в тебе не айті спеціальність, а технологічна, я б придивився до розвитку в цій галузі і можливості роботи за океаном.
Повертатися — ні в якому разі. Чому?
Ну дивись. Я працюю на ремоуті в компанії, де ДУЖЕ ЛОЯЛЬНО ставляться до того, де я знаходжуся і які в мене можуть бути проблеми. Але кожного року підчас рев"ю і після нього я з помітними нервами чекаю, коли на пошту прийде мій новий контракт. Якісь фінансові покращення? Як я можу це просити в компанії, яка дала мені 12 днів оплачуваної відпустки влітку, коли в мене був ппц з електрикою просто на додачу до тих 35, які в мене є? Покращення умов роботи? Теж саме. Апдейт контракту, якщо мені вдасться виїхати? Ну, не знаю..
Щодо ремоуту — в мене фул ремоут компанія. Хайрять людей постійно. Але за останні роки було два помітних скорочення. Тож, сам розумієш.
Та і на доу багато інформації по ринку. Хочеш більш конкретну? Знайомі фронти, бекі і аналітики шукають роботу багато місяців і пропозиції, в основному, гемблінг, чи муторні стартапи.

Якби я був на твоєму місці, я б закинув ойті до біса і шукав би собі робочу спеціальність.
Вивчив дві-три зайві мови. Намагався здобути освіту за кордоном там, де це зараз можливо зробити на гарних умовах для ухилянтів)
Це я тобі як людина, яка 7 років працювала інженером (справжнім, а не айтішним) кажу. Подивись вакансії Рейнметал, там буде багато цікавого)

Дякую, за розгорнуту відповідь.
Прочитавши ваш коментар, отримав відповіді на велику кількість питань.
Можливо, ви б ще могли висловити свою думку стосовно фрілансу як альтернативи постійній ремоут роботі? Чи не було такого досвіду?

Мій досвід був ще тоді, коли пара баксів за вечір вважались нормальною підробіткою)

Тут може бути багато точок зору. З одного боку, поки навчання, то чому б і ні? З іншого боку — може й краще буде знайти якусь трейні позицію, яка буде працювати на резюме. В коментах має обов’язково з’явитися людина, яка скаже, що взагалі треба шукати тємку і робити свій стартап)

В нас за минулий рік було кілька людей на internship program і одному потім запропонували роботу)

свою думку стосовно фрілансу як альтернативи постійній ремоут роботі?

Це ніколи не буде те саме по комфорту роботи.
Шукати клієнтів, вибивати неоплачені гроші, і куча інших проблем.

Поки ти молодий, то цілься на ФААНГи, вчи алгортими і як проходити їхні інтерв’ю.
Якщо не вийде то все одно зможеш пройти в інші компанії після підготовки до їхніх інтерв’ю.

Як на мене, без досвіду не варто йти у фриланс.

З точки зору розвитку себе як спеціаліста, вкрай потрібна і важлива робота в команді більш досвідчених колег, бажано в офісі. Від них отримуєш корисні навичкі, фідбек, а також дізнаєшься і уникаєш потенційних проблем (з зламаними деплоями, багами, які рушать прод тощо). Також у колективі девелоперів ти отримуєш уявлення про те, як треба спілкуватися з замовниками, колегами, менеджерами, як розмовляють на дейліках, яку швидкість розробки від тебе очікують. І багато іншого.

В цілому, робота джуном в команді дає тобі змогу взяти участь у складному проекті, який ти б ніколи не потягнув на фрилансі.

З іншого боку, фриланс вчить швидкій роботі на результат (хуяк-хуяк ...). Це дуже корисно для більш досвідчених девелоперів після лінивого ентерпрайзу, де кнопки по два тижні перефарбовують, але, на мою думку, для джуна ця звичка шкідлива.

Також, на фрилансі потрібна спеціалізація. Девелоперу «загального профілю» буде важко отримувати замовлення. Для джуна спеціалізація обмежена чимось дуже простим, з шаленою конкуренцією.

З психологічної точки зору фриланс це постійний стрес.

Немає роботи — стрес, шукаєш замовлення, бачиш сотні аплаїв від індусів, здається, що нічого не отримаєш.
Початок проекта — стрес, намагаєшься достукатися до замовника, який вважає, що розробка ПЗ — це як кафе, де ти замовив і сидиш чекаєш.
Кінець проекту — стрес, замовник отямився і починає тобі писати кожні пʼять хвилин.

З цим всім треба вміти справлятися, керувати, попереджати і уникати. Навчитися, звісно, можна і самому, але це шлях, який нікому не порадиш.

Почитавши ваш коментар, складається враження ніби у вас розові окуляри через які ви бачете за кордоном рай. Та по факту, там жопа. Не така як у нас, але жопа. І так, заокеанські роботодавці просто марять як вони наберуть штат айтішників які не вміють нормально спілкуватися і ледве розуміють один одного, замість того щоб взяти беробітного айтішника носія англійської.

Не треба сканувати мій коментар на ваші проблеми в спілкуванні, мові, стосунках з жінками.
Там моя відповідь на основі мого досвіду. Якщо у вас не так — пишіть свій.

Дам тебе один совет с которым у тебя всё получится: придумай себе релевантный опыт (с помощью того же ГПТ) и занеси в резюме. И для хрюш ты автоматически становишься уже не трейни, а «junior with 1 year relevant experience» и твоё резюме передается дальше уже тех. спецам.

Але, якщо це за кордоном, то може бути бекграунд чек, де це вскриється

Але, якщо це за кордоном, то може бути бекграунд чек, де це вскриється

Гуглиш українські рога і копита які закрились недавно (особливо якщо з харкова компанія).
Та й все

Не знайшов в статті, коли ви виїхали, чи до повноліття, чи після. Зараз вам 19 років, і варто зрозуміти, що:
0. Якщо ви хочете добровільно долучитись до ЗСУ — так варто повертатись. Якщо ні, читаємо далі.
1. Якщо у вас немає відстрочки згідно чинного законодавства, чи якихось страшних хвороб (далі «придатний»), вас можуть мобілізувіати. Спробуєте відмовитись — з великою вірогідністю отримаєте реальні (а не умовні) 3 роки.
2. Якщо ви «придатний» — щойно ви перетнете кордон — інший світ одразу стане для вас недосяжним. Конференція в Берліні — мимо, провести літо на морі — мимо.
3. Якщо ви «придатний» — виїзд з міста/села — ризикуєте натрапити на перевірку документів з подальшим відвідуванням тцк => влк => полігон => посадка. Якщо ви думаєте, що в найгіршому випадку ви попадете в тилову частину, подумайте, де людей достатньо, а де постійно не вистачає.
4. Не дивіться на те, що сьогодні вам 19 років і начебто ще є час до 25, бо до 25 не мобілізовують. Запитайте себе, якщо держава не планує мобілізовувати 18-25, то чому для них теж закриті кордони?
5. Навіть якщо у вас є відстрочка, її можуть прибрати і дуже швидко.

Тепер щодо роботи: джуну знайти роботу дуже складно, бо ринок дуже насичений і зараз ринок працедавця — він висуває умови.
Припустимо ви знайшли роботу. Працюєте, працюєте, тут «Тривога» — що ви будете робити? щоразу на невизначений час припиняти роботу, а потім до першої — другої години ночі допрацьовувати. Ні, звісно, працедавець скаже, що ви молодець, але подумайте, чи йому потрібен такий працівник.

Якість життя: звісно тривоги впливають на нервову систему не найкраще, а приліт неподалік тим паче. Якщо ви думаєте що це фейєрверк, то ні, це багатоповерховий монолітний будинок підстрибує наче на батуті і повірте, до ранку ви більше не заснете.

Електроенергія. Ви хочете вчитись і розвиватись в позаробочий час? Зустрічайте черги віялових відключень! Зараз поясню що це таке, на прикладі 2022 року: Для вашого будинку визначають 3 зони по 3 години кожна (вони по колу міняють одна одну):
— Електроенергія є
— Електроенергії нема
— Електроенергія можливо буде (по факту нема)
Ось ваш «найкращий день»: 00:00 — 06:00 без електрики. 06:00 — 09:00 — електрика є. Ви поїхали на роботу. Вдома тим часом 09:00 — 15:00 електрики немає. 15:00 — 18:00 — електрика є. 18:00 — 24:00 — електрики немає. Ви приїхали додому в 18:30 — спробуйте готувати вечерю на електричній плиті, можете включити електричний чайник, чи почитати при світлі книжку (сонце зайшло ще в 15:00).

Цікавить моя думка — я б не повертався, в Європі вам не дадуть вмерти з голоду, чи замерзнути, навіть, якщо в вас 0,00 на рахунку. є офіційна допомога, є центри біженців, Німеччина наче гарно допомагає.

тобто на нас напала не росія, а виборці Зе ? Цікава точка зору.

тобто на нас напала не росія, а виборці Зе ?

Москалі напали бо Україна виглядала як «Київ за 3 дні» (навіть для західних розвідок).

Хто винен у тому що Україна так виглядала?

Чому поляки зараз будують укріплення на всьому східному кордоні, закупляють техніки на десятки мільярдів $?
Бо хочеш миру — готуйся до війни.

А Зе готувався до шашликів і великого будівництва доріг, ще й поставивши головою СБУ свого колегу з кварталу (який с#бався в перший ж день за кордон).

Victim blaming, який особливо огидно виглядає від мігрантів

Я б не говорив хто винен, але питання чи результати виборів мають деякі наслідки.

Насправді треба ставити багато питань:
1. Чи багато було помилок до війни зроблено президентом та його призначенцями?
2. Чи багато було помилок під час війни зроблено президентом та його призначенцями?
3. Чи вважаєте ви вірними кадрові призначення зроблені президентом?
4. Чи відповідає президент за дії своїх високопосадових призначенців?
5. Чи поточна влада добре вчиться на помилках та виправляє більшість з них?
6. За вашою думкою, чи багато виконано з передвиборчої програми? Приклади виконаного?
7. Чи є проблемою, що в Україні голосують за популістів впродовж 30 років?
8. Чи має президент балотуватися на другий термін?
9. Чи проголосуєте ви за нього на наступних виборах?
10. Якщо б ви могли повернутися в минуле, ви б зробили інший вибір?

А кому ви ставите ці питання? Мені? Порохоботу 1 категорії, чи що?
Звичайно що були, звичайно що було багато помилок і бла бла бла, звичайно що я ніколи не голосував і не проголосую за Зеленського чи будь кого, хто був у складі партії Зеленського.
Але це НЕ МАЄ ЖОДНОГО ЗНАЧЕННЯ. Під час екзистенційноої війни єдиний ворог — русня, і єдина цінність — виживання держави. А скидання провини на Україну чи її владу — це гнилість вищої міри, якщо звучить від втікачів.

Причому тут вина? Найменше тут дві проблеми — що робити зараз та навчатися на помилках та вже годі голосувати за популістів у майбутньому.
Хоча б спитати себе наскільки реальні оці всі передвиборчі обіцянки та знов не наступити на ці ж граблі, бо знов єрмаки знайдуть нову морду і провернуть той самий трюк.

Victim blaming, який особливо огидно виглядає від мігрантів

Давай, напхай ще всяких термінів замість того щоб визнати що політика ЗЕ і привела до поточного стану.
Треба було або готуватись до війни або віддати той донбас або тягнути час як Порох. Це завдання людей при владі не допускати війни.

Я виїхав через те що країна не змогла забезпечити базову потребу в безпеці.
А зміг виїхати через те що не вірив ЗЕ про шашлики, і коли виїхало посольство США то зібрав речі, сім’ю і поїхав.

Тільки от не потрібен путіну ніякий Донбас. Він його не приєднав до РФ, не видавав паспорти, і не витрачав на нього гроші. Він його тримав щоб інтегрувати в Україну як республіку, щоб не допустити вступу до НАТО та через цю проксю впливати на рішення України, ті самі мінські домовленості. Як казав Єрмак що в березні 22 на переговорах ключовим моментом була відмова від вступу до НАТО, а не якісь території. Ба, більше, якщо президентом поставити якогось Медведчука (чи повернути Януковича) — то би й Крим віддав. Тому варіанти були просто готуватись до війни або ставати нейтрально-проросійськими. З точки зору путіна ВСЯ Україна «належить» росії.

Тому варіанти були просто готуватись до війни або ставати нейтрально-проросійськими.

А вибрали бути нато-європейськими з дорогами і шашликами.
А про широкомасштабне вторгнення попереджали ще за рік до нього.
А за місяць ЗЕ публічно казав не говорити про війну, що це все дурниці і вони шкодять бізнесу.

приєднав до РФ

Приєднав 30.10.2022

видавав паспорти

Видавав.

не допустити вступу до НАТО

Єдина мета недопуску вступу України в НАТО — щоб залишалась змога її ліквідувати і поглинути як частину росії.

через цю проксю впливати на рішення України, ті самі мінські домовленості

це путін так мріяв. але згодом зрозумів, що його ошукали. що він тупо подарував Україні 8 років для реформ і відновлення армії.

І так, йому дійсно потрібна теріторія України. Вся. Для того, щоб заселити її росянами і лояльними росії малоросами і назавжди вирішити питання існування Української державності.

Тож, Медведчук, Янукович, Кива — кого б тут не поставили «президентом» і кого не «обрали» в праламент під дулами російських автоматів, задача перед ними стояла б одна — «приєднання» України до росії.

Як це колись станеться і з Беларуссю. Їй теж не збираються залишити автономність. Саме тому хуйло ще в 2020 році запропонував Лукашенко «входіть в РФ областямі».

Москалі напали бо Україна виглядала як «Київ за 3 дні» (навіть для західних розвідок).

Москали в принципе неадекватно смотрят на мир и свое место в нем. В прошлый раз был «Кабул за три дня», обернувшийся десятилетней войной.
Если же говорить о «западных разведках», то на Западе уже давно воцарилась идиократия.

навіть для західних розвідок

Це, звичайно, голови.

Іран 1979 не дасть збрехати.

Та і в 1994 році ЦРУ в доповіді писала, що в Україні от-от почнеться громадянська війна.

мілий ти мій аналітик, Путін готувався до війни з самого початку своєї каденції. Перші натяки та протидія можливій окупації з боку росії були зроблені на початку 90-х (!!!), а саме розміщення війьскового корпусу на донбасі. Але людям, які долблять політичні лозунгі нічого до часів зе-по не існувало.

Україна хвора на корупцію десятиліття. Суспільство в Україні хворе десятиліття. Впевнений на 99% що всунути вас у владний кабінет буде татаров/ярмак номер два. Зелений це наслідки а не причина.

Ця цікава точка зору продукт виборців Зе. Котли робила не росія а Порошенко. На наші кораблі в наших водах нападала не росія, а Порошенко. Склади під час війни знищувала не росія,.. а, хвилинку, якої війни, не було ніякої війни з росією, була лише штучна війна створена баригами і тривала вона виключно заради збагачення бариг.

Склади під час війни знищувала не росія

Це, до речі, чи не найочевидніша ознака підготовки до великої війни, що тільки підтверджує цю саму точку зору, що перемога Зеленського нічого в планах не змінила, бо відбулось це ще задовго до його появи як політика в принципі, не те що перемоги на виборах

Не обовязково підготовка до війни, можна просто знищувати спроможності, наприклад, для деокупації так званого ордло воєнним шляхом.

By the way склады взрывали еще и в Чехии, где никаким Зеленским и не пахло.
Конечно приятно чувствовать себя пупом земли, но война идет против всей западной цивилизации и Украина в ее эпицентре исключительно по географическим причинам.

людина котра бере і просто третину населення називає ідіотами розказує щось про вумність :) А по суті просто ображений, що у країні складається ситуація яка є зараз. Що кордони закриті, що йде війні і так далі. Що він не може жити з комфортом як і раніше. Так і ди претензії воффці путіну вистав, а не плач тут як дівчинка шукаючи винних. Хто винен в тому, що росіяні розвязали війну? Чи хтось хотів цієї війни може?

Сходіть до психотерапевта, вам потрібні заспокійливі.

Наведіть будь ласка, аргументи, що змусили вас дійти до такого висновку

Це наші реалії. Особливо про закони які змінюють майже щомісяця.

Ніі, це не наші реалії. Особливо з електроенергією — блюетті за 300 євро вирішує питання повністю.

Питання різні бувають, наприклад, живлення електроплити, ліфту і насосів для опалення і водопостачання на 20-му поверсі не рішається навіть з умовно-безлімітними грошима на акумулятори і інвертори, допоможе тільки переїзд в інше житло.

Вирішується навіть це.
У нас в будинку один генератор спільний, для ліфтів води опалення, інший — приватна ініціатива, для 70 мешканців, окрема додаткова проводка та авр. І це зовсім не безлімітні гроші, 1300 євро внесок, ціна кіловата 16 грн

Така ситуація, яку ви описали, може бути лише в прифоронтових містах. 99% людей в Україні нікуди не тікають коли лунає сигнал тривоги.

Електроенергію не відключають так на довго як ви описали. Хіба що прилетіло в поблизьку підстанцію. Але це питання Укренерго закриває за декілька днів. У моєму місті таке було вже декілька разів. + є павербанки/зарядні станції які мінімізують проблеми з відключенням електрики.

Люди не ховаються під час тривоги і гинуть навіть в глибоких тилових містах — останній приліт по житловому будинку в Тернополі це демонструє (на мою думку, там тривогу проігнорували). Тобто вірогідність прильоту є і треба розуміти, що: або щоразу йти в укриття (так само як щоразу пристебатись паском безпеки), або морально налаштуватись, що одного разу можна не прокинутись, або прокинутись в лікарні глибоким інвалідом (не знаю, що краще).

З приводу електроенергії — на даний момент я з вами згідний, але тут ньюанс саме «на даний момент». Неможливо передбачити чи не буде завтра масованого удару по підстанціях чи трансформаторах, або чи витримає енергетична інфраструктура, якщо цієї зими будуть сильні морози.

Було б цікаво почути думку автора, що він очікує від повернення в Україну. Я прочитав, що він сподівається знайти роботу за спеціальністю, але цікаво, чому він вирішив, що в Україні це легше зробити

Люди не ховаються під час тривоги і гинуть навіть в глибоких тилових містах

Так в автомобільних аваріях в країнах де немає повітряних тривог ще більше людей гинуть ніж тут в

в глибоких тилових містах

від прильотів.

Гарна спроба, але ні. Наразі мобілізація відбувається з 25 років. Не раніше.

Контракт можна підписати добровільно, а змусити забажати добровільно хлопця такого віку навряд чи важче, ніж бусифікувати 25+.

Набагато важче, це — тяжкий кримінальний злочин.

Мені здавалося, після трьох років повномасштабної вже до всіх дійшло що лімітів нема)
Але ні, все ще є оптимісти які вважають що держава вся живе за конституцією.
Чорт, гарант хтозна коли сказав «конституція на паузі!»

Вважається, що в Україні не мобілізують до 25 років. Однак насправді, якщо уважно читати законодавство, в державі обмежена не мобілізація за віком — а мобілізація призовників. Просто цій категорії людей — менше за 25. Поряд з ними, є категорії громадян, яких мобілізують навіть в такому віці: це ті, хто відслужив строкову службу чи кафедру, а також ті, хто взагалі не був призовником — ці люди колись мали статус «обмежено придатних» і їх не взяли до армії. У 2024-му цей статус скасували.

hromadske.ua/...​aty-khloptsiv-do-25-rokiv

www.radiosvoboda.org/...​no-prydatni/33050776.html

Поряд з ними, є категорії громадян, яких мобілізують навіть в такому віці

При чому, якщо я не помиляюсь, це явно заборонили робити лише нещодавно.

Треба розуміти, що держава дуже полюбляє грати словами і ловити на цьому довірливих громадян.

«Не будему підвищувати податки під час війни!», каже держава. Пересічний думає, що це означає, що з нього не будуть брати більше грошей. «А ось на тобі військовий збір. Це ж збір, це не податок».
«Мобілізувати обмежено придатних можна лише на тилові посади». Усім зрозуміло, що тилові посади — це дорого і солодко, і якогось Васю туди не поставлять. Щоб Вася не втік, йому розказують, що служити він буде у штабі у Львові. І дійсно, його туди направляють. Але радіти рано, через пару тижнів Васю перекидають у штурмовий підрозділ під Купʼянськ. Про переведення ж нічого не було сказано, тільки про мобілізацію.

Я так розумію, що рішення про мобілізацію молоді вже прийняте, але ще не придумали, як це подати народу так, щоб мамки третій майдан не влаштували. «Побажання хлопців на передовій» та «Америка тисне» вже не дуже канають, чесно, навіть не знаю, що вони ще придумають. Мабуть, якось поділять на групи.

Гадаю на мамок усіх пох, не влаштують вони нічого. Тут важливіше зберегти хоч якийсь лояльний електорат.

Мабуть, якось поділять на групи

Ротації груп мобілізації відповідно до груп відключення світла?)

А, сорячник, поки ще можливо. Зе вже 2 місяці не підписує законопроект, прийнятий Верховною Радою, який виправляє цю прогалину в законодавстві: itd.rada.gov.ua/...​billinfo/Bills/Card/44678

На авторів не дивіться, це нормальна практика слуг народу — сп***ити чужий законопроект і прийняти як свій. Насправді за це виправлення цілий рік бились депутати Європейської Солідарності Ірина Фріз, Олексій Гончаренко та інші.

«У травні я планую повернутися в Україну...» — або автор є справжнім патріотом (і тоді напевно треба якось готуватися в перспективі до війська), або він взагалі не розуміє що одного дня може з ним статися в якомусь із бусиків тцк. ну або він просто оптиміст і вірить що всі люди навкруги — культурні, добрі та спокійні, особливо в Україні. дай бог якщо це справді так і є.

«У травні я планую повернутися в Україну...» — або автор є справжнім патріотом (і тоді напевно треба якось готуватися в перспективі до війська), або він взагалі не розуміє

просто давайте доживемо дочекайтесь травня і подивимось — хто мав рацію, а кому видадуть кулемет

він теку прочте та не приїде, якщо розумний

В Украину на твоём месте я бы не возвращался. Поищи вакансии за границей, в Польше большой айти рынок, устройся джуном. Туда не обязательно высшее для визы + есть льготы для украинцев, открываешь JDG и работаешь по В2В контракту.

та ну, краще вже двірником закордоном влаштуватися, ніж повертатися сюди.

Моє фінансове становище обмежене, оскільки я зараз перебуваю за кордоном через війну. У травні я планую повернутися в Україну

Так отож, за кордоном не мед п’ється, навіть під час війни люди в Україну повертаються, а як закінчиться війна, то набагато більше людей повернеться аніж виїде.

Нынешние беженцы может и вернуться, только сколько сегодняшних запертых в бараке незламности уедут.
По совершенно очевидной причине отсутствия работы по специальности в разрушенной экономике.

Роботи якраз буде дуже багато, адже потрібно буде все зруйноване відбудовувати. Питання в тому, чи знайдуться на відбудову кошти, і я вважаю що знайдуться — візьмуть заморожені кацапюгські 300 мільярдів і дадуть на відбудову України, ну або обкладуть спеціальним митом кацапюгські нафту й газ, щоб давати на відбудову України.

візьмуть заморожені кацапюгські 300 мільярдів

і звірятка загорнуть їх у фольгу...

Нещодавно читав новину, що у Верховній Раді прийняли закон не враховувати 50 мільярдів доларів позики під гарантії заморожених кацапюгських активів як борг при розрахунку державного бюджету, а враховувати як надходження. Тобто уже одну шосту освоїли.
Як казав Вінні Пух П’ятачку:
— П’ятачок, нам привезли 10 банок варення, 8 мені і 8 тобі.
— Вінні, Вінні, так 10/2=5!
— Нічого не знаю, я свої 8 уже з’їв

Так отож, за кордоном не мед п’ється, навіть під час війни люди в Україну повертаються

Можу розказати як сусіди поверталися до Харкова у 2023. Знаю бо у 2022 отримав ключі від квартир майже половини під’їзду — я залишався, а більшість — тікала з Харкова. Бо у перші дні орки вже зайшли на околиці і Харків встояв тільки дивом яке зробили захисники.
На початку 2023 року після того, як орків відігнали від Харкова, сусіди почали повертатися. Аби подивитись як там їх майно, щось забрати, але через декілька днів завантажували скільки влізе — і знову виїжджали. Бо з 2022 ще не було жодного дня аби у Харкові не було прильотів! І спочатку чутно прильот — а потім вже тривога. Або тривога просто не вимикається половину дня.
А у середині 2023 вже приїздили здебільшого продавати житло. Бо стало зрозуміло про «великий наступ» і що чекати кінця війни доведеться ще довго. І не факт що Хуйло не змусить подарувати йому Харків аби він припинив війну. А Трампу на Харків похер «Кемська волость? — Та забирай!»:
www.youtube.com/watch?v=4C9HCiCJgdw
Я коли виїздив — продав квартиру військовим. Я так розумію що більшість тих, хто зараз у Харкові — це вже не харків’яни: або переселенці, або військові. Ну або пенсіонери які залишаться навіть якщо місто зітруть на руїни.
Галера, на який я працював — офіс у Харкові закрила остаточно у 2023. І навіть міні-офісів, як в інших містах у Харкові не було. Харків вважався «червоною зоною» — мене не відключили одним днем тільки тому що я був надто цінний для проекту. Офіційно для клієнта я працював з Польщі.
Не вірю я що до Харкова повернеться ІТ. Та і звичайні мешканці навряд-чи. Заводи стоять зруйновані, ВУЗи закриті та також подекуди зруйновані. Барабашова згоріло. Парашка нікуди не зникне. Майбутнє Харкова — підземне місто і наступна «фортеця незламності».

не ний, навіть після 45 усе відбудували

Ага, зусиллями десятків країн, які палками заганяли на відбудову.

В центрі столиці мер-вафля уже більше 10 років міст добудувати не може, а 2 нові станції метро риють уже так довго, що, мабуть, бур просто повернувся не туди і ми скоро попадемо в Аргентину. Ах, так, у нас же побудували Велику Українську Стіну імені сєньки куля-в-лоб від набігів орди з півночі та сходу.

до чого це? я про умовний план маршала а не кошти бюджету

План Маршала не застосовувався до совка і країн східного блоку, совки відмовились від нього. Натомість підсос сраліна молотов (той самий) запропонував альтернативу в вигляді плану молотова, але до реалізації не дійшло. До того ж по плану Маршала і виділялись американські бюджетні гроші в якості грантів для країн Європи.

А про міст це до того, що у нас в мирний довоєнний час все розкрадали, у воєнний розкрадають, а ви надієтесь, що не будуть розкрадати в післявоєнний?

Ніхто не буде відбудовувати Україну, поки не вирішено питання з рашкою. Навіть, якщо буде якесь перемирʼя. Бо всі розуміють, що це коротка перерва, а не сталий мир.

True. Тільки повернулась з Ха. Все так і є. Пенсіонери, браткі і маленька прослойка підлітків 12-16.
ПГ пустий! Пустий! В 10 ранку. Чоловіків не має, крім заброньованих.

Я минулої суботи біля на парковці ХГ Росту місця знайти не могла — все забито, машин купа. Сьогодні також їду, гляну, як буде.

Погоджуюся, що чим ближче до фронту, тим важче там живеться, що ілюструє Ваш приклад. З іншого боку, чим далі від фрону, тим живеться легше, і може виявитися так, що єдина перевага у проживанні за кордоном перед проживанням у далекому від фронту місті в Україні для дев’ятнадцятирічного українця (нагадаю, що примусовій мобілізації підлягають чоловіки після досягнення 25 років) — це можливість взимку поплавати у морі з температурою води вищою за 26 градусів за шкалою Цельсія.

Можно, но не нужно. Веб-рабочие будут дешеветь до уровня обычных рабочих специальностей. Проще будет выучиться на водителя автобуса или электрика.
Другой вариант — получать вышку по CS и идти на инженерную позицию в западную компанию, но это долго и трудно.
Украинской халявы с большими деньгами за примитивную работу больше не будет.

Украинской халявы с большими деньгами за примитивную работу больше не будет.

Тільки що хотів написати що в «Українське ІТ» вже не треба іти. Це був тимчасовий феномен, який почав вимирати разом з поколінням «совкових» інженерів і заміною ІТ-задротів на веселих вайтишніків. А остаточно його вбила війна. «Інженери європейського рівня за ціною трохи вище індусів» — ось що зробило репутацію «Українському ІТ».
Після 5 років «дистанційного навчання» — я просто вочевидь бачив як росте «втрачене покоління» дітей — дебілів. Школа для них фактично закінчилася у 4 класі з початком Ковіда. І через 5 років вони закінчують школу без знань усього, що вчать у 6,7,8,9 класах! Не знають де які країни у світі, не знають що у людини всередині, не знають як працює двигун, не знають що таке перемінний струмінь. Я мав шанс спілкуватися з дітьми родичів — тупий селюк і то більше розуміє бо він бачив хоч природу. А ці діти 5 останніх років не бачили нічого окрім мобільного телефона.
Спитайте ким хочуть бути сучасні випускники: блогерами та стрімерами. Тобто не працювати і отримувати за це гроші.

Це був тимчасовий феномен, який почав вимирати разом з поколінням «совкових» інженерів і заміною ІТ-задротів на веселих вайтишніків

Я бы сказал немножко по другому: для IT задротов местный рынок слишком примитивный, а сложность выхода на международный уменьшилась в разы. Теперь можно даже не эмигрировать, а тупо работать из дому.

Теперь можно даже не эмигрировать, а тупо работать из дому.

Якщо замовник не буде знати що цей дім — в Україні.

Якщо замовник не буде знати що цей дім —
в Україні.

Это далеко не всех пугает, хотя блэкауты этого лета конечно сильно подпортили ситуацию.

Ось тут доволі правдиво:

Додається війна і складність заводити нових клієнтів. Тому я впевнений, що ринок падатиме, просто тому, що немає особливих драйверів зростання. Наскільки я пам’ятаю, IT-експорт впав з 5 мільярдів до 4,7 за перші три квартали року. Я не думаю, що буде стрімкий обвал, але ось так поступово, на 100-200 мільйонів на квартал, ІТ-експорт падатиме.
Знову ж це відбувається тому, що проєкти в ІТ закінчилися, а нові не почалися. Це не втеча з України, а відсутність приросту. Нове не заходить і малоймовірно, що буде.

dou.ua/...​lobalLogic-inteview-2024

Так «заводити клієнтів» для галери і «знаходити віддалену роботу» це зовсім не одне і те саме

вимагають якесь адське знання інгліша, наче я буду с замовником спілкуватись на тему «раннього Рембо»,
навіщо тоді аналітики???

навіщо мені тупого напищеного індуса слухати ще? :)

перемінний струмінь

Така назва змінного струму мені здається ще смішнішою, ніж «немає сечі терпіти пекельні борошна» :)

Отак і буває коли намагаються перекладати терміни. Я пам’ятаю як ржали у ВУЗі коли ІТ почали викладати українською: «комірчина пам’яті» та «водій миші».
На жаль я у школі вчився російською. Тому або мова окупанта — або «Суржик є знущання з російської мови» (буду козплєїти Азірова).

комірка запам’ятаючого пристрою

Так буває, коли ти холоп, і своє здається незвичним, і чомусь так незручно перед колишнім (не для тебе) окупантом

не знають що таке перемінний струмінь

Про перемінний струмінь навіть я нічого не знаю. Ми раніше вивчали змінний струм)

не знають як працює двигун

таке викладали в школі?

Ну, базові принципи — звичайно. І електричного, і внутрішнього згорання.

авжеж! навіть віршик був,

"на рамку з струмом
в магнітному полі
діє пара сил.
ну хто б міг подумать
що в цій поважній школі
є. такий. дебіл.

пробачте, з пісні слова не викинеш))

90% людей не знає це, якась зависока планка у вас для школярів.

В мене був лід, який нічого не знав про електрику, хоча проект був ембеддед.

що не знають? у бак льеш (бля забув що... бензин чи дизель, а, бля у мене ж електрика :) потім газ надавив та їдеш

Эмбеддед бывает разный, для какого-нибудь навигатора можно и не знать.
Обратно — многие «паяльники» понятия не имеют о проектировании софта.

розкопали глиняну табличку, 5тис років, розшифрували текст — «діти вже не ті, нічого не знають, не поважають батьків, куди котиться цей світ» :)

Не знають де які країни у світі, не знають що у людини всередині, не знають як працює двигун, не знають що таке перемінний струмінь.

та ну, американці ж так і живуть)))
не бачили відео, де перехожих підлітків\молодь питають якої країни прапор зображено, або яка столиця тої чи іншої країни?

Так це garbage знання. Треба знати принципи по яким функціонує політика, економіка, якісь історичні паттерни і закономірності. А столиці і прапори гугляться за секунду.

І через 5 років вони закінчують школу без знань усього, що вчать у 6,7,8,9 класах! Не знають де які країни у світі, не знають що у людини всередині, не знають як працює двигун, не знають що таке перемінний струмінь. Я мав шанс спілкуватися з дітьми родичів — тупий селюк і то більше розуміє бо він бачив хоч природу.

А собственно зачем это все знать? Чем более развито общество тем меньше тебе необоходимо «общих» знаний и умений. И ставка делается на более узкие навыки. Это первобытному человеку нужно было уметь все, чтоб выжить.
Даже если брать времена совка. Конечно нужно знать как работает двигатель, и не просто знать, а и уметь перебрать, ибо кто кроме тебя переберет жигуль или запарик. Нужно знать хотя бы базовую электроннику и уметь паять, чтоб иметь возможность ремонта того небольшого кол-ва электроприборов что есть. Уметь шить, ремонтировать обувь и готовить.

Понятно что в детстве нужно что-то изучать, формировать нейросвязи. Однако это можно сделать и без знаний стран и столиц мира)

Если ты не знаешь хотя бы в общих чертах, как работает двигатель ты его просто не сможешь объяснить механику, что с ним не так. Видел пару раз такое, выглядит жалко.

Зачем мне объяснять механику что не так с двигателем?? Это он мне должен объяснить что не так :)

«Я что-то нажала и все пропало» ©

Вы когда к врачу приходите тоже должны знать анатомию, физиологию и прочее чтоб объяснить проблему?
Лично когда я прихожу, я говорю: «у меня болит тут». Ибо все остальное, обычно ошибочно. И реальную картину может показать только диагностика.

Лично когда я прихожу, я говорю: «у меня болит тут».

Вместо «у меня болит зуб» ?

И реальную картину может показать только диагностика.

В которую не преминут добавить тест на беременность

Идеальный, идеальный потребитель. Маркетологи таких обожают.

Вместо «у меня болит зуб» ?

А вы уверены что у вас болит зуб? А не например ушная боль иррадиирует в «зуб».
Я например обращался с болью в желудке. Долго мучался, кучу анализов, исследований. Боли в правом подреберье, что списали естественно на печень/желчный и тд. Потом еще «коли в сердце», опять же кардиолог, исследования, а в итоге проблема была в позвоночнике.

А вы уверены что у вас болит зуб? А не например ушная боль иррадиирует в «зуб».

Болит именно зуб. А то, что причина не в нем это уже дело специалиста.

Я например обращался с болью в желудке. ... Боли в правом подреберье, что списали естественно на печень/желчный

Зачем знать анатомию?

Зачем знать анатомию?

Да именно. Я мог бы просто сказать, болит слева и справа, и вот тут. А болит сердце, и вот это все, скорее вводит в заблуждение и пускает по ложному следу.
Хорошо что сейчас ты сперва обращаешься в первичное звено и терапевт может сложить 2+2, если повезет. А раньше «знатоки анатомии» шли сразу к узким, и заходили в тупик, ибо узкий, что-то да найдет, ибо идеально здоровых нет.

Вы когда к врачу приходите тоже должны знать анатомию, физиологию и прочее чтоб объяснить проблему?

Та нє, можете не знати. Потрапите до лікаря який випише жменю гомеопатії + антибіотики на звичайну простуду. Ну а шо. Ви ж не лікар, шоб знати шось про антибіотики. І «гомеопатія» звучить розумно, мабуть допоможе

Вы удивитесь, но гомеопатию преподают в наших мед вузах и рассказывают о ее пользе. В разрезе «нетрадиционной медицины», причем например в донмеде (ДНМУ), даже целая кафедра этого есть.

Кстати ДНМУ занимал 1 место среди мед вузов Украины и 13 среди всех вузов страны.

Вы удивитесь, но гомеопатию преподают в наших мед вузах и рассказывают о ее пользе.

Супер, але працювати вона від цього не починає

Ага, но это к тому, что научить можно чему угодно :)

Ну как бы желательно знать базовые лекарства / средства , симптомы и что сначала делать в каких случаях. Раньше это называлось первой медицинской помощью. До больницы ж еще надо дожить.

Та не знайте нічого, велкам) Автосервіси з задоволенням знайдуть вам проблему типу «витік вакуум з карданного карбюратора, і тепер маєте коротке замикання на турбінних клапанах». Скажуть що це дуже серйозна проблема, і вам дуже пощастило що її знайшли, і пофіксять ✨лише✨ за 800$)

Натянули сову на глобус. Если в автосервисе захотят вас наебать, то не помогут никакие базовые знания, так как область знаний абстрактного «наебщика» будет все равно выше вашей. А наебать можно в любой области: ремонтник быт техники, врач, стоматолог, юрист, электрик, строитель, сантехник и тд. А несуществующую или несущественную проблему, всегда можно придумать + манипулировать стоимостью материалов, временем решения «задачи» если оплата почасовая и тд, и тп.
Нужно просто к откровенным скамерам не обращаться. Пользоваться рекомендациями и сравнивать в нескольких местах.

Ну та живіть в рожевому світі, я ж не забороняю) Але повірте, на 99% автосервісів будь-якого прайсу, людину обслужать по різному, залежно від:

«Доброго дня, треба ТО: міняєм масло, фільтри, колодки»
і
«Доброго дня, а мені треба машину обслужити, тільки я нічого не знаю шо там треба»

І так, це працює з будь-якою професією. Так, це погано. Так, це повинно працювати інакше. Але реалії саме такі. Сліпо вірити можна лише перевіреним спеціалістам. А коли наймаєш електрика з OLX щоб поставив тобі розетку — то будь добрий, перед тим загугли як воно хоч має виглядати, і як це робиться

Если в автосервисе захотят вас наебать, то не помогут никакие базовые знания, так как область знаний абстрактного «наебщика» будет все равно выше вашей.

Не всі найобщики професіонали, бувають і тупіші за «клієнта».

Своїм останнім реченням ви тільки підтвердили його тезу про те, що у нас суспільство далеке від «розвиненого»)

А что в вашем понимании «развитое»? Продажа различных допов, исправление несущественного — это обычное выживание бизнеса, вполне себе рыночный механизм. Им занимаются вообще во всех странах, во всем мире. У нас просто привыкли называть это все «наебом».

Я це розумію) Просто якшо ви гарний дев, чи лікар, тощо, то ефективніше ваш час використовувати для виконання саме того, спецом чого ви є, а не перебором двигуна запаріка, навіть якшо ви можете. Тоді у того, хто їх добре перебирає буде більше клієнтів і йому буде менше сенсу тулити «допи». Усвідомлення цього і є одним з показників розвитку суспільства. Можу помилятися)

«розвиненого» это там где обыватели безропотно заглатывают всю лапшу из телевизора?

перемінний струмінь©... це щось про простатит?

У мене диплом магістра STEM-спеціальності і я

не знають що у людини всередині

знаю шо серце десь посередині, мозок в голові і нирки внизу спини над жопою

Знаю шо вони бувають двотактні і чотирьохтактні. Це все.

Взагалі не знаю про це.

Просто тому що це все не моя сфера інтересів та діяльності. Відчепіться від дітей, часи коли школярі на уроках з розумним обличчям конструктували ракети і розмірковували про принципи наукового комунізму давно закінчилися.

Так навіть якщо винагорода буде не набагато, а то і навіть і така сама як в ’обычных рабочих специальностей’, це все одно буде привабливіше хоча б з позиції того, шо працювати можна віддалено з дому, зайчувати на кілька проектів, або просто їблувати коли нема завантаження, а не весь день в водійському кріслі туди-назад, чи на якомусь будівництві в сніг, дощ і вітер

зайчувати на кілька проектів

там триста долларов, здесь четыреста...

водійському кріслі туди-назад,

А чем водительское кресло хуже компьютерного? Тем более у водителей всегда есть сайд-проекты в виде передач и неучтенных пассажиров.

чи на якомусь будівництві в сніг, дощ
і вітер

Довольно странное представление о рабочих профессиях.
Электрик например может в теплом цеху шкафы собирать.

А самый большой плюс это отсутствие необходимости сушить голову в нерабочее время.

ти я бачу не таксував ніколи якщо пишеш таке :)
спина, протрузії, геморой, ітд ітп — хвороби водіїв

робочі професії це не тільки електрик, не перекручуй
купа спеціальностей працюють

в сніг, дощ
і вітер
ти я бачу не таксував ніколи якщо пишеш таке :)
спина, протрузії, геморой, ітд ітп — хвороби водіїв

Ну может быть у таксеров да, но у меня есть приятель, который двадцать лет гоняет большие автобусы — не жаловался.

робочі професії це не тільки електрик, не перекручуй
купа спеціальностей працюють

в сніг, дощ
і вітер

В основном на стройке и производствах низкого передела типа ГОКов и металлургии.
Чем выше квалификация — тем больше шансов на комфортное рабочее место. Например ювелир — тоже рабочая специальность.

ювелір то митець, якщо справжній

Только вот паяет сломанные сережки и подгоняет кольца на палец в ближайшем торговом центре

Чем выше квалификация — тем больше шансов на комфортное рабочее место

так і мова йшла про ’Веб-рабочих’, де часто не потрібна ВО, тож і логічно їх зрівнювати з такими самими ’рабочими’, хіба що не веб

А что, какой-нибудь монтажник РЭА заканчивал институт?
Но сидит в тепле, в удобном кресле с хорошим освещением и музыкой в наушниках. А многие и надомно работают и на нескольких заказчиков.

1/ Так більше ніж будь-який сайд-проект ’в виде передач и неучтенных пассажиров’, вже не кажучи, що ти не працюєш одночасно as is, по суті, один з тих проектів тобі платить за простій
2/ Як мінімум, його можна в любий момент змінити на інше, пуф, диван, ліжко або просто постояти, або взагалі поставити Do not Disturb на 30-40 хв вийти випити кави, перекурити в любий момент, а не тільки на кінцевій чи між змінами.
Дивно чому потрібно пояснювати очевидні речі, чому ІТшна робота — з теплого зручного дому чи з офісу, чи з лежака десь на Тенерфіе, яка не фізично тяжка і не брудна, не потребує спецодягу і лише мінімум еквіпменту (та і той весь видають), фактично з вільним графіком і мінімальним контролем присутності на робочому місці виглядає привабливвіше навіть за +/- однакові гроші?
3\ В мене є достатньо друзів і знайомих тих самих робочих професій, щоб сформувалось таке уявлення.
Може, але більш ймовірно що електрик буде частіше фіксати/робити проводку десь на виїздах по новобудовах та інших об’єктах, на початку своєї кар’єри так точно,

яка не фізично тяжка

А вот тут ничего хорошего не вижу — здравствуй гиподинамия, последующие проблемы с сердем и плохой сон. Я бы все-таки предпочел легкую физическую нагрузку.

фактично з вільним графіком

Свободный график я видел в частных автосервисах. Погромизд прибит гвоздями к графику проекта.

В мене є достатньо друзів і знайомих тих самих робочих професій, щоб сформувалось таке уявлення.

Рабочие профессии варьируются от матросов и промышленных альпинистов до расписывателей посуды и маникюрш. Нет почвы для обобщения.

Скорее зарплаты рабочих специальностей вырастут до уровня айтишников. Строителям хорошо так платить будут.
Айти в Украине останется, но очень мелкое. Будь я в Украине, набил бы 1-3 года опыта и пробовал дальше найти любую работу за границей. Без вышки конечно варианты сужаются до стран бывшего Варшавского Договора, в западной Европе все кроме Нидерландов и Великобритании просят вышку вроде бы. Но с другой стороны в остальных странах кроме Германии айти рынок очень маленький, так что много и не потеряет.

Не знаю как рабочие, но недавно имел разговор со знакомым инженером электриком. На теме автономного питания он за год вырос до нормальной такой сеньорской зарплаты.Потому что сайтики нужны не всем, в отличие от электричества.

Дружина чекала 3 місяці щоб бампер в машині пофарбувати.
7 років тому я чекав менше тижня і ціна за 7 років виросла десь в 3 рази в доларах.

шо на весь Львів одна малярка? ледащо!

Вчера менял масло двигателя в Baden-Württemberg, час работы стал почти в 100 Euro. Понятно что не всё пошло рабочему, но как бы тоже аргумент не в пользу IT.

вони усі 100 собі у кишеню кладуть ?

я не знаю про кого ти і до чого це...
не клей дурня а відповідай на запитання

Jawohl, mein Herr.
Да я тебя не клею, расслабься.
«Понятно что не всё пошло рабочему, но как бы»

Працює сам на себе, чи все ж таки про зарплату мова йде?

Чи варто переїжджати?

Про повернення до України вже написали. Як мінімум почекай 1-2 роки поки Трамп продавить заморозку і подивишся як воно буде далі. Можливо рештки українського ІТ виїдуть як тільки (якщо!) відкриють кордони. А може решту України приймуть в НАТО, завалять грошима на реконструкцію — і усі ІТ галери будуть повертати людей в українські офіси.
Якщо ж дивитися ширше: є багато країн у світі де навіть на $1000 можна жити набагато краще, ніж в Україні. Джуну я б радив щось типу Філіппін: навіть якщо не зробиш ІТ кар’єру то хоч молодість проживеш не дарма.

Чи реально знайти дистанційну роботу?

Я так розумію фріланс нікуди не зник і ніколи не зникне. Зрозуміло що перші роки треба набивати репутацію — тим більше є сенс раніше починати! Як тільки щось вивчив — шукай шабашку. Хай навіть за $2 на годину — але практика усе одно потрібна, а так вона буде ще й оплачувана. $6 баксів на годину — це вже десь та сама $1000 на місяць. Індійські школярі можуть — отже ти якось зможеш відібрати їх роботу.
Якщо казати про повноцінну дистанційну роботу на серйозні компанії — то це не про рівень Джуна. Спочатку треба років 5 попрацювати, набити власне «потрфоліо» на гітхабі, попрацювати над «власним брендом», можливо навіть спробувати якийсь стартап — просто аби мати якусь репутацію.

Що вивчати далі?

Якщо мати метою саме знайти роботу — то я б радив дивитися у бік DevOps. Зараз усе більше іде у клауди, багато лов-коде і сервер-лесс рішень. На мою думку найбільший попит буде зараз на людину, яка зможе закрити більшість потреб бізнесу через використання готових хмарних рішень. Тобто підняти, налаштувати CRM чи CMS, прикрутити чат-ботів, зробити автоматизацію через Power Automate, інтегрувати усе з Office 365, розгорнути бази, налаштувати варехаузи, зробити красиві репорти, можливо підняти біг-дату чи навчити ШІ. Ну і відповідно потім це підтримувати, моніторити, піднімати коли впало.
Свого часу була навіть окрема спеціальність «програміст 1С». От зараз щось таке — тільки більшого масштабу, зветься щось на кшталт «Cloud Solutions Developer». Важливо що оскільки це хмари — то це у будь-якому разі ремот робота.

Буду вдячний за будь-які поради!

Я входив в ІТ багато років тому. Тоді непоганою порадою було піти вчитися у комп’ютерний ВУЗ. Як раз ці 5 років давали можливість навчатися разом з приятелями, пробувати різні речі, брати перші шабашки і заробляти перші гроші. До того ж ІТ компанії набагато прихильніше дивилися на студентів ІТ ВУЗів, ніж просто на резюме з ваті-курсів. Тим більше що без ІТ-диплома в розвинутих країнах більше проблем з офіційним працевлаштуванням (та і з візами і ПМЖ).

До того ж ІТ компанії набагато прихильніше дивилися на студентів ІТ ВУЗів, ніж просто на резюме з ваті-курсів.

Так ’багато років тому’ і вайті-курсів не було як таких в принципі.

По Филиппинам очень сомнительно. Украина, как ни крути, была топ за 1000-2000$. Но я бы на месте автора сперва сделал IT-карьеру, а потом наслаждался жизнью, иначе потом будет наверстывать как ужаленный. Мне сейчас 26, в прошлом году нашел работу, развлекаться планирую в 30 как получу опыт работы и скоплю денег.

Украина, как ни крути, была топ за 1000-2000$

Я поки з України не виїздив теж так думав. Навіть більше: я думав що Харків — це взагалі топ-місто! Куди там іншим до усього що Гепа побудував.
Аж поки не побачив що є країни де нема 6 місяців сірої слякоти і вологого холоду у бетонній панельці. На Тенеріфе жити у печері біля моря — краще ніж у Харкові взимку.

ну за 2к мне и в Польше топово в целом. )) вот за 1к в Украине будет все же комфортнее.

може якщо на одного, на двох 41тис вже не вистачить

як не вистачить? в2х від голодної смерті будуть люди помирати? Я навіть тут не питаю, чого в2х, це типу розробник з дитиною? Чи зі старенькою матірю?

4 года пропрацював та розважатись? гарний план :)

Якщо ви плануєте за 4 роки відкласти нормально грошей, значить ви плануєте єбашити. Якщо ви будете єбашити, вам у 30 ті розваги вже будуть не дуже то й приємні)

Это вы из личного опыта? Если да, то не могли бы вы рассказать, как это вы «ебашили», что развлечения не в радость. Или вы свидетель секты «кто не работает тот ест»?

Я розумію, що ви запитали це з сарказмом, але я замітив, що ті, хто не жили енергійне життя для себе в молодості (до 30), то після 30, коли уже є більш-менш фінансова незалежність, ця жага до цікавого життя просто потрохи помирає.

Да вы правы в вопросе сарказма. Но мой главный посыл был, что всё индивидуально! Мой опыт говорит мне, что со временем и приходом денег, мы просто становимся более требовательны к себе и окружающим, и это вполне нормально.

Отут дуже в точку підмічено про вибагливість, коли вже є гроші. Замітив ще, що якщо ти був голодним студентом і не відмовляв своєму потягу до всяких авантюр, гульок, поїздок і т.д., то скоріше, коли будуть гроші, ти останешся веселим і енергійним, будеш цінити прості речі і жити цікаве життя. А ті, хто ще змолоду постійно відкладали життя на потім, говорили, що потрібно вчитися/працювати/жаднічали, то і з приходом грошей не починають жити в своє задоволення.

Просто существует категория людей, которые не умеют отдыхать и они обычно всем недовольны. Возьмём например рыбалку, отдых не из дешёвых, но там свой драйв и авантюризм. Я о том что бывает по разному.

Розваги приємні в будь якому віці, доки немає проблем зі здоров’ям.

розгорнути бази, налаштувати варехаузи, зробити красиві репорти, можливо підняти біг-дату чи навчити ШІ. Ну і відповідно потім це підтримувати, моніторити, піднімати коли впало

тобто бути ще й професфйним ДБА та SQL-девелопером? не жирно?

Приїжджай, якраз до травня знизять мобілізаційний вік. А там навчать всьому необхідному. А якщо бех приколів, то краще за кордоном якусь реальну спеціальність освоювати, типу сантехніка чи далекобійника. Я б напевно саме так зробив, а може ще зроблю. Бо зараз працюю на контрактах, на які залетів в післяковідний бум. На даний момент ринок не може і близько нічого запропонувати з тим що у мене є. Тому напевно це питання часу, коли скоротять.

теж саме, але що робити далі, поки хз

Працювати далекобійником — життя просрати.

Працювати сантехніком — хіба що за копійки по місцевим міркам, бо без прекрасного володіння місцевої мови більше не заплатять.

Підписатись на коментарі