Сертифікації ISTQB: Так чи Ні?
Періодично натикаюсь на обговорення ISTQB, що важливо — від вже досвідчених фахівців. І якщо коротко, то відчуваю, як всі бояться критикувати їх сертифікації, хіба що з певними обмовками. Тому й виник цей допис (версія для LinkedIn адептів тут)
Наприклад, більшість підтримує необхідність отримувати сертифікації ISTQB, хоча й не згодні з багатьма моментами в силабусі/глосарії та підкреслюють, що в реальності все одно буде не так, як там написано.
Але здавати треба.
Наприклад, (майже) цитую: «Здавайте якнайшвидше, бо потім ваш досвід не буде накладатися на ISTQB і доведеться вчити не так, як ви робите на практиці, що важко». Але якщо так, то нащо?
Залишимо в стороні суто іміджевий компонент. Чи не залишимо? Може саме це і є найпривабливішим? Адже тут сперечатися важко — диплом, сертифікат, це завжди звучить і я думаю, що це важливо для портфоліо та гратиме роль при пошуку роботи. Але це вже не про знання, зафіксуємо.
Що точно залишимо в стороні, то це ринок Європи, де до ISTQB ставляться дещо інакше. Чому залишимо, бо більшість тих, хто в Україні отримує ці сертифікації, не працюють в Європі.
А найпопулярнішим аргументом у бік ISTQB (тут серед молодих фахівців) це: «Ну як же, це ж ISTQB!». Тобто, суто звернення до авторитету (який не обговорюється та не ставиться під сумнів).
Не сприймайте персонально, це мої спостереження і я думаю, що буде корисно в спільноті мати обговорення навколо цього.
Як думаєте?
Проміжні результати опитування в лінкдині на разі виглядає ось так, а чи буде це в унісон з цим форумом, побачимо.
22 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів