Сертифікації ISTQB: Так чи Ні?

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Періодично натикаюсь на обговорення ISTQB, що важливо — від вже досвідчених фахівців. І якщо коротко, то відчуваю, як всі бояться критикувати їх сертифікації, хіба що з певними обмовками. Тому й виник цей допис (версія для LinkedIn адептів тут)

Наприклад, більшість підтримує необхідність отримувати сертифікації ISTQB, хоча й не згодні з багатьма моментами в силабусі/глосарії та підкреслюють, що в реальності все одно буде не так, як там написано.

Але здавати треба.

Наприклад, (майже) цитую: «Здавайте якнайшвидше, бо потім ваш досвід не буде накладатися на ISTQB і доведеться вчити не так, як ви робите на практиці, що важко». Але якщо так, то нащо?

Залишимо в стороні суто іміджевий компонент. Чи не залишимо? Може саме це і є найпривабливішим? Адже тут сперечатися важко — диплом, сертифікат, це завжди звучить і я думаю, що це важливо для портфоліо та гратиме роль при пошуку роботи. Але це вже не про знання, зафіксуємо.

Що точно залишимо в стороні, то це ринок Європи, де до ISTQB ставляться дещо інакше. Чому залишимо, бо більшість тих, хто в Україні отримує ці сертифікації, не працюють в Європі.

А найпопулярнішим аргументом у бік ISTQB (тут серед молодих фахівців) це: «Ну як же, це ж ISTQB!». Тобто, суто звернення до авторитету (який не обговорюється та не ставиться під сумнів).

Не сприймайте персонально, це мої спостереження і я думаю, що буде корисно в спільноті мати обговорення навколо цього.

Як думаєте?

Проміжні результати опитування в лінкдині на разі виглядає ось так, а чи буде це в унісон з цим форумом, побачимо.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Поки що не маю ISTQB-сертифікату

Раніше навіть не замислювалася про це, але зараз думаю, що все-таки було б добре його отримати. Як кажуть, знання на плечах не носити. Тому, коли матиму трохи вільного часу для себе, планую скласти цей іспит, нехай буде.

Мені цікаво, як мій практичний досвід відрізнятиметься від теорії і в яких моментах у мене виникатиме відчуття конфлікту між ними. Це цікаво, але потрібно виділити для цього сфокусований час

Чи підвищить ISTQB шанс на працевлаштування для новачків?

Так, но не на багато, це покаже що ви знаєте теорію

Зараз багато де вимагають цей серт особливо в Європах. Тож це плюс при працевлаштуванні

Сама сертифікація — це діло особисте в більшості випадків. Я сам прихильник практичних знань, а не ачівок.

От що точно можу сказати, що ви точно маєте прочитати сілабус і бажано розібравшись з усіма моментами, які вам здаються неактуальними, можливо в деяких з них виявиться, що ви просто не зрозуміли щось. Там описана база, як теоретична так і практична яку вам потрібна кожного дня в роботі. Так, нехай не все що там написано, але де ви знаходили щось таке, що вам на 100% знадобилось? Гірше точно не буде, а плюси так точно будуть.

Дивно чути, що більшість вважає її не актуальною і користь тільки для іміджу, хоча як показує практика і нормального QA знайти складно, тому вам і відповіть про більшість. На гарну вакансію не візьмуть більшість, а гарних спеціалістів як було складно знайти, так і залишилось. Тому не слухайте більшість, поставте свої цілі і рухайтесь, але сілабус я радив би прочитати однозначно!

Потрібна експозиція для цієї поради. Ця порада для того, хто нічого не знає у тестуванні? Це один ракурс. Чи для того, хто вже знає багато (з різних джерел та практики)? Інший ракурс.

Тобто, виходять дві дуже різні історії. Одна — про навчання (становлення) фахівця, який бере структуровану базу знань з ISTQB документів. Інші — про певною мірою кваліфікованого фахівця, який «поверх» наявних знань та практик накладає терміни, визначення та розв’язання задач, що пропонує ISTQB.

Для мене тут точно не може бути універсальної поради для двох цих людей, або ж треба знайти такий універсальний аргумент, що б об’єднував їх.

Я здавав ISTQB маючи 4 роки досвіду і готуючись до іспиту, багато чого переосмислив. Думаю, що і зараз, якщо я перечитаю сілабус, то щось віднайду для себе. Як на мене, якраз і корисно здавати ISTQB, коли ти вже якоюсь мірою кваліфікований і коли ти вже не думаяш про те, як це зробити взагалі, а думаєш про те, як це зробити краще.

Кваліфікація і досвід — це відносна штука, десь ти матьорий синьор, а десь і на мідла не дотягнеш.

Перефразую, підставивши замість «ISTQB» якогось автора. Вийде також актуально, типу «Думаю, що і зараз, якщо я перечитаю Джона Джонсона, то щось віднайду для себе».

Звісно, через те, що ISTQB спирається на масу цікавих джерел, може бути корисно використати цю базу знань для власного розвитку, з цим навряд хтось буде сперечатися. Дещо окремим питанням йде саме «сертифікація» і причини, через які різні люди обирають її мати.

Ця порада для уісх. Систематизувати і оновлювати свої знання в професійній сфері потрібно усім фахівцям. Досвідченим, можливо, це буде легше і скоріше. Але не завжди так трапляється на практиці в процесі проходження підготовки до здачі на сертифікацію. Вже не один сіньор-помідор зняв свою корону після сертифікації. Хоча святих та божих не змінить нічого, а сертифікація тільки черговий подразник до їхньої «правоти».

Систематизувати і оновлювати свої знання в професійній сфері потрібно усім фахівцям.

Це непогана теза. Розберемо? Мова про систематизацію та оновлення знань, правильно? В контексті дискусії постає питання, чи тільки ISTQB є інструментом для цього? Якщо так, то чому? Якщо ні, то аргумент саме за знання, а не за ISTQB (тобто чи ми «можемо» використати ISTQB для цього, чи «маємо»).

Теза про те, чи варто говорити про предмет дискусії не спробувавши самому пройти сертифікацію).

Це потрібно:
1. Якщо ти співпрацюєш з аутсорсінгом або аутстафом, бо тебе простіше продати
2. Плануєш релокацію в ЄС
3. Просто тебе надихають очівки і це тебе мотивує

Валідно. Хоча мене й цікавлять більше знання (а в цих пунктах акцент на іншому), втім, інші цілі можуть бути дуже резонними, і я їх розумію та поважаю. Головне — бути чесним із самим собою та розуміти, навіщо ти робиш те чи інше, такому підходу завжди симпатизуватиму.

Ви сертифікувались на ISTQB? Там багато левелів, не тільки базовий. Цікаво було б почитати думку такого досвідченого фахівця в більш просунутих рівнях сертифікації як то Test Manager, Test Analyst, Test Automation Engineer, Managing The Test Team...

Стосовно «здавати чи ні» — якщо плануєте здавати FAL+ сертифікації(full advanced level та інші) — то це дуже змінить вашу точку зору на розробку програмного забеспеченя, і безумовно покращить як самооцінку так скіли. Однак потрібно пам’ятати, що сілабус — це конспект для викладача, а не єдине що потрібно прочитати, щоб винести щось корисне із сертифікації. Ну і по-друге: буде велике бажання випилятися із тестування взагалі, щоб не бачити, як «професіонали» його застосовують на практиці поруч з вами :)

Хочу до цього коментаря додати передумови та проаналізувати. Отже, передумови можуть бути:
— ти не маєш освіти в галузі комп’ютерних наук
— ти маєш таку освіту

Чи від цих передумов зміниться думка про "

це дуже змінить вашу точку зору на розробку програмного забезпеченя

"?

Я не впевненний, що наявність чи відсутність вищої освіти корелює з розуміннєм промислової розробки ПЗ. Людина, як без вищої освіти може в цьому розбиратися, так і людина з вищою освітою в галузі комп’ютерних наук може не розбиратися в цьому :)

Питання якості отриманої освіти конкретною людиною це окрема категорія питань. Що завгодно можна поставити під сумнів.

Суть мого експерименту з передумовами — зрозуміти, чи то ISTQB може бути для когось ефективною заміною комп’ютерної освіти, якщо її немає та наскільки падає ефективність знань, окреслених в певному рівні ISTQB для людини, що має відповідну освіту?

Якщо ми кажемо про (мануальне) тестування, то з власного досвіду можу сказати, що різниця між тими, хто має освіту з комп’ютерних наук та тими, хто немає жодної (навіть іншої інженерної) — дуже велика.

Не буду далеко ходити. В чудовій книжці Лі Коупленда про техніки тест дизайну він на самому початку (кажучи про техніки чорної скрині) пояснює кілька принципів тестування та наводить прикладом... код мовою програмування. Якщо людина зрозуміє цей код (бо сама писала), то зрозуміє те, про що пише Лі, повністю. А якщо не зрозуміє, то й рівень знань з книги ризикує бути поверховішим (хоча все ще це будуть знання).

чи то ISTQB може бути для когось ефективною заміною комп’ютерної освіти, якщо її немає

вважаю що — ні, не може (ви навели гарний приклад :) )

наскільки падає ефективність знань, окреслених в певному рівні ISTQB для людини, що має відповідну освіту?

вважаю що — не наскільки, тому що ISTQB це бест практисис виведені в «теорію», як то кажуть, і потрібно на якись опит це покласти. Якщо у людини немає практичного досвіду розробки ПЗ — це марне витрачання часу та грошей: половину не зрозуміє, половину забуде через місяць.

Навряд в ISTQB назвуть своє зведення знань «найкращими практиками», бо коли спираєшся на монструозні стандарти ISO/IEEE, то одразу ж мусиш помістити себе в контекст того, навіщо вони створювалися та для розробки якого виду софту. Так дізнаємося, що для багатьох проєктів пряме використання цих стандартів буде згубним настільки, що вб’є бізнес. Тоді як для інших, варто відзначити, ці стандарти стають життєво необхідними.

Далі ставимо питання про те, де працюють чи планують працювати ті, хто в Україні отримує певну сертифікацію.

Таким чином йдеться про те, що не тільки тестування має бути у контексті (про що вчать з пелюшок), але й такі речі, як «кращі практики» та «стандарти». І якщо після цього людина свідомо хоче вивчити хоч увесь ISO/IEC 25010 на зубок, то немає питань. А якщо це посилання на авторитет у дусі дуже поширеного когнітивного викривлення, то...

Загально теза ок, а от приклад ISO 25010 в якості «монструозного стандарту» дуже іронічний. )))) Бо:
1. Це один з найоновлюваніших та компактних стандартів в нашій сфері. До прикладу, останнє оновлення в 2024 році. Він офігезно актуальний і іде в ногу з розвитком технологій. Ще й норм підтримується в онлайні, а не тільки за дофіга грошей, щоб просто переглянути.

2. Це стандарт маст хев в роботі архітекторів і провідних розробників. Ті з них, хто думають, що його не читали, перетинаються з ним майже в будь-яких книжках, статтях чи джерелах по архітектурі чи будь-яким з напрямків характеристик ПЗ, включаючи підтримуваність коду.

3. ВСІ види функціонального та нефункціонального тестування засновані на цьому стандарті. По-перше, вони з нього виникли, по-друге, він оновлюється частіше (відповідно до реальності) ніж ми тестувальники вмтигаємо дізнатись, як називається те що ми нове робимо. Я серйозно.

Коротше, колеги, хто не знайомий, почитайте хоча б огляд самого стандарту:
iso25000.com/...​25000-standards/iso-25010
Без прив’язки до ISTQB.

Я вже постив, краще здати амазон сертифікати для тестувальника

Підписатись на коментарі