Людина-сова або рекрутер, який не поважає особисті кордони?🤨

Час від часу я працюю допізна з різних причин.
Але, хочу зауважити, що серед цих причин ні разу не було необхідності або вимоги від компанії.😁щоб не казали потім, що SoftServe змушує нас овертаймити. Ні!

Просто така ось я людина, можу пів дня робити свої справи. Також часто я просто повільно розганяюсь. І коли вже набрала оберти в роботі, то просто не хочется зупинятись))

І доволі часто в таких ситуаціях я саме пишу повідомлення спеціалістам, в яких пропоную вакансії. Корочше кажучи, відбувається рекрутинг😄

📩 Пишу в Лінкедин або на пошту (якщо ми маємо її в базі).

Але нещодавно в нашій команді ми мали розмову про це. Про те, чи дійсно то нормально писати людям пізно ввечері, о 21 чи 22 годині?🤨

І я подумала, що мабуть найправильніше буде спитати вас :)
👉🏻 Поділіться будь-ласка своєю думкою про це!

❓Чи вважаєте ви нормальним, якщо вам будуть писати рекрутери поза робочим часом? (не очікуючи відповіді в той же час. звичайно)

Але одразу скажу свою думку і чому я таки пишу пізно ввечері.
🔸 в моєму розумінні пошта та лінкедин у більшості людей зам’ютані. І в них заходять при необхідності або при бажанні.
🔸 також, якщо навіть саме додатки не на м’юті. То є нічний режим, режим " не турбувати" і т.д.
🔸 зараз такий великий потік інформації з усіх-усьюд, що вже ніхто не відслідковує кожний меседж. І кожен має свої приорітетності, і перевіряє ті чи інші канали коли йому зручно.

Я, звичайно, тут ще трохи міряю по собі. Бо мені тоталі окей, коли присилають резюме навіть о 2 ночі (так. це реальний приклад). Бо вночі я то не почую, а зранку буду вже мати повідомлення✌🏻🐸зручно

То чекаю ваших думок!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Есть такая функция — запланировать отправку. Как минимум office365 и Gmail её поддерживают. Пользуйтесь
К контакту в мессенджер без предварительного письма в целом отношусь негативно, тем более в нерабочее время.
Почта -ок, но лучше в рабочее время

Писати — не дзвонити, хай хоч о 8:00 пишуть.

2021 рік, рекрутер пише кандидату після 21.00:
«Как смела ты писать без разрешения? Мне, синьору, в самом расцвете сил?»

2024 рік, рекрутер пише кандидату після 21.00:
«Що? 21:00? Та що там лист, дзвоніть мені сміливо! В будь-який зручний час для вас! Якщо не візьму слухавку — ось номер матері на всяк випадок.»

100%).
Щодо 2021:
Кандидат:" Ти знаєш, яка в мене черга з тян з вакансіями?) І що, даже фліртувати не будеш)?
Щодо 2024 року, кандидат у п’ятницю в 20.00: нащо чекати понеділка ,якщо можна назначити ейчар прям зараз, або у суботу .
Реалії життя)

Реалії життя)

Реалії попсових стеків, а не життя.

Немає неповаги тут

Лише одне неписане (етичне) правило є — перед дзвінком кандидату, краще спитати кандидата про зручний час

Сам рекрутер коли пише листа може бути у будь якому становищі — одинокий батько/мати і не може працювати вдень, доглядає за родичем у іншій країні, покинув дім через війну, працює повністю на віддаленці, та інше

Коли я відкриваю лист/повідомлення я навіть не дивлюся на годину отримання

Як на мене, то писати в лінкедін чи на пошту, можна в будь-який час доби.
Навіть і в месенджері (хоча тут люди уже кожен по своєму до цього відноситься).
Фіча повідомлень в тому, як на мене, щоб мати можливість ознайомитись з ними в час коли тобі буде зручно, і дати відповідь в час коли тобі буде зручно.
От зі дзвінками інша ситуація, тут краще дійсно не телефонувати у не робочий час. Та і взагалі про дзвінки вартує домовлятись завчасно у переписці і букати тайм-слот під це

Чи вважаєте ви нормальним, якщо вам будуть писати рекрутери поза робочим часом

Якщо по пошті — не бачу принципової різниці між нотіфікейшном від якогось аліекспресу і того що хтось щось написав. Зазвичай, правда, і імовірність прочитання буде така ж.
Месенджери — теж можна, і можливо навіть через безсоння воно буде прочитано, але точно не варто сподіватися, що дві галочки означає готовність дати якусь відповіді на місці.

Загальноприйняті норми: не турбувати людей з 21 вечора до 9 ранку. Це якщо мова про месенджери. Звісно, пошта або повілдомлення на сайтах, типу Лінкедін, ДОУ чи ДДжині — можна слати цілодобово.
А ось дзвонити без домовленності — одразу червоний прапорець.

А ось дзвонити без домовленності — одразу червоний прапорець.

англійські рекрутери то є страшенно люблять ))

Європейцям пробачаю, вони ж — черешеньки :)

так англійці же ж всьо не європа вони ж за каналом ))

Не бачу нічого поганого в тому, щоб писати в будь-який час, коли вам заманеться. Я зазвичай проглядаю нові повідомлення на лінкдін раз на день, тому абсолютно без різниці в який час вони прийшли. Те саме стосується робочих повідомлень: робочий день закінчився, ноут закрив і мене немає. На телефоні взагалі не маю робочих додатків чи соціальних медіа, щоб не відволікали.

Ну ви ж не дзвоните їм о 9 вечора. Більш ніж коректно.

Я не тільки нормально ставлюся до повідомлення о 12-й ночі, але можу і відповісти на нього в цей же час, або сам написати.
Хто не хоче бачити нотифікації у пізній час, просто відключають їх або переводять телефон у режим Avia.

А почему нет? Никто же не заставляет ответить немедленно.

Это адекватно только если вы объясняете, почему пишете в такое время.
Иначе это выглядит как будто вы в рабстве и человек ещё 10 раз подумает, надо ли ему такое.

мені цілком ок, може тому що звик працювати з Штатами і Канадою

Ви ж нікого не змушуєте читати ;) Тому не бачу в цьому проблему.

Якщо ви написали гарно сформоване повідомлення в форматі листа в чат, та ще й вказали щось типу «очікуємо вашу відповідь до вівторка» — взагалі не проблема.
Бісить коли людина пише тобі в чати десять повідомлень по одному реченню. І ти сидиш читаєш і думаєш чи він все вже виклав чи ще буде вивертати.

Я пишу десь до 22 .00 години за укр часом, особливо, коли замовник з іншого часового поясу. Але я пояснюю ,чому в неробочий час для кандидата я його турбую.
Якщо замовник з CET тайм- зон, то турбую десь до 18-19 години кандидатів.
Я би сказала так, що україн.кандидати більш флексібл в таких питаннях.

Для асинхронного шаблона коммуникации, а это как раз тот случай, это нормально.

Вы подготовили информацию или вопрос, отправили. Вторая сторона прочитает и обработает когда будет возможно.

к примеру завтра после начала рабочего дня.

Что ненормально — производить прерывающие операции (к примеру звонить) без очень веского повода.

... допис 8 вечора пʼятниці 🌝

Так, нормально. Якщо немає вимоги відповісти прямо зараз. Я сам такий, буває що довго розганяюсь, а потім можу сидіти до ночі робити таски і кайфувати. А ось зранку щось робити для мене як каторга, але іноді доводиться щоб отримувати фідбек від команди.

Нормально, особливо коли у тебе на проекті індус та канадієць.

Хіба чати й пошта не придумані для саме такого підходу? Пиши коли тобі зручно, людина відповість коли їй зручно. Це ж не телефон. Зараз ще й багато людей розʼїхалось, й відповідно ще й різниця в таймзонах.

нажаль в чатах э ця хрень «повідомлення прочитане».
А ось пошта — так, для цього.

До речі, не в усіх. У мене дивом в робочому Тімсі ця функція відключена (мабуть, організацією), але частіше з попереднього досвіду вона була завжди усюди включена

Але нещодавно в нашій команді ми мали розмову про це. Про те, чи дійсно то нормально писати людям пізно ввечері, о 21 чи 22 годині?🤨

Так може у рекрутера в цей час 16:00 вечора, а не 21:00, у неї робочий час, вона і пише.

Писати можна, але в голові засяде, що сто відсотків представників компанії, що я знаю (на етапі контакту я знаю лише рекрутера) працюють поза звичайними годинами. Це не критично, але я задам більше питань про ворк-що баланс.

Звісно норм, на те вони й асінхронні канали комунікації

Для мене ок, але буває незрозумілим чому рекрутери українських компаній працюють пізно вночі, або ж на вихідних.

Бо вони працюють на амерські контори, а вони як відомо працюють вночі, бо вночі у них там день.

Бо вони працюють на амерські контори, а вони як відомо

так так оце згадав то моє любімоє індо пакістанські рекрутери які прикидаються американцями так так рідненькі я прямо бачу як ви зумисне прокинулися о третій години ночі за місцевим часом оклахоми чи то навіть нью джерсі щоб мені написати бо тая оклахома чи то навіть нью джерсі чомусь у вас у профайлі але замість цього більш ні чого не вказувало би на янкі з універсітетами включно геть не палівно ))

Про те, чи дійсно то нормально писати людям пізно ввечері, о 21 чи 22 годині?

Цілком нормально, у всіх різний графік роботи. Плюс в мене всі робочі чати замючені після 7 вечора, Лінкедін і особиста пошта — взагалі вимкнені сповіщення. Прочитаю і відповім, коли буде комфортно.

Цікаве питання. Якщо я чекаю на повідомлення або лист зі США, то можу спати, не користуючись нічним режимом та з увімкнутими сповіщеннями на лінкедин та пошті. Безумовно мені буде некомфортно, що мене розбудить повідомлення, в якому мені просто пересилають опубліковану в інтернеті вакансію. При цьому це повідомлення розсилається всім підряд і там навіть ім’я може стояти неправильне. Але із ввічливості я ніколи про це не скажу. З іншого боку, я буду тільки вдячний, якщо мене розбудять, щоб повідомити якусь важливу інформацію. В тому числі до важливої інформації відноситься те, що особисто мене хтось порекомендував і ви пишете мені персонально, щоб щось запропонувати. На такі повідомлення радий відповідати в будь-який час вдень і вночі.

якщо мене розбудять, щоб повідомити якусь важливу інформацію.

на приклад? )) ну сірьозно

В тому числі до важливої інформації відноситься те, що особисто мене хтось порекомендував і ви пишете мені персонально, щоб щось запропонувати.

гм... сірьозно?

У слаку є запланований час відправлення
Може ще десь є

Висновок: Для когось це нормально а для когось ні, однозначної відповіді не буде.

Ну звісно нормально. В мене в команді працюють люди з 9 країн з різними часовими зонами. Ясно, що ніхто з них не буде чекати, поки в Україні настане робочий день, бо в цей час в Азії він вже закінчиться, а в США ще не почнеться. Кожен пише, коли є що написати.

У LinkedIn можете писати коли завгодно, особливо якщо пропонуєте роботу на прямий контракт

Прийшов студент складати іспит про тварин, а вивчив лише про бліх. Витягує білет і перше питання — блохи. Студент чітко відповідає:
— Блохи — це такі комахи, які вміють стрибати, смокчуть кров... — і розказує далі.
— Гаразд, — каже професор, — наступне питання.
А наступне питання — собаки.
Студент:
— Собаки, це такі тварини, що ходять на чотирьох лапах і в них є хутро. А в хутрі живуть блохи. А блохи — це такі комахи, які вміють стрибати...
— Ну нехай, — каже професор, — наступне питання.
Останнє питання — риби.
Студент:
— Риби — це такі тварини, які плавають у воді і вкриті лускою. А якби вони були вкриті хутром, то в хутрі могли б бути блохи. А блохи — це такі комахи...

можете писати за що завгодно, головне коли пропонуєте роботу на прямий контракт

Абсолютно нормально, якщо відповідь може бути надана протягом робочих годин.

Я сам маю нічний графік і чудово розумію таких людей.

ну приміром, я у 23.30 дивлюсь кіно...
і приходить запрошення на роботу...

виникає питання:
а чого це робота не спить о цій порі ? 🤔
це тепер і мені так доведеться ?

Пишу вночі в Лінкедин або на пошту (якщо ми маємо її в базі).

Це норм. Рекрутер може бути і в америці.

Але якщо мова йде саме про переписку (типу питання- відповідь), то очевидно що відповідати треба протягом робочого дня

Підписатись на коментарі