Чому в психологи часто йдуть айтівці і бухгалтери?

Привіт!

Був недавно на конференції гештальт-терапевтів і там якось (за моїм враженням) зрозумів що близько третини тих хто зараз навчається чи недавно почав практикувати — прийшли з IT. Ще десь 20-25% — бухгалтери.

Я, як колишній сисадмін і потім бухгалтер зрозумів, що за мене все було порішано всесвітом — мені в психотерапевти була дорога без варіантів ))) Тільки я туди пішов вже якийсь час назад, коли IT-шка не була такою модною штукою як сьогодні.

А чому сьогодні так багато народу саме в психотерапію перепрофілюється? Чому, якщо вигораєш, то просто не звернутись до психотерапевта, зрозуміти що не так і не підтриматись — чому така категоричність?

І друга дивна річ, знову ж моїми власними спостереженнями — власне практикувати як психотерапевти потім починають одиниці, а решта, витративши кілька років і кілька тисяч баксів на навчання просто закидують цю тему і далі тягнуть айтішку. Чи не простіше, знову ж таки — піти до спеціаліста на початковій стадії і ото все ?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікаво яким ж чином можна стати реальним психотерапевтом без вищої психологічної(ступеня магістра) або медичної освіти. В нас багато шкіл які мають дотримуватись і дотримуються міжнародних актів про надання психотерапевтичної освіти та вимог до базової вищої освіти і зазвичай просто не допускають до навчання людей без відповідної підготовки, так як психотерапія це не медикаментозний напрям лікування в своєму специфічному напрямку роботи, а не базове введення в нейробіологію, психіатрію, патопсихологію та інші фундаментальні знання в напрямку психічного здоров’я людини та анатомії, роботи цнс. Дуже великі запитання до «школи» психотерапії яка надає «сертифікацію» людям без фахової базової освіти. Україна однозначно потребує ліцензування психологічної та психотерапевтичної практики та адміністративної і кримінальної відповідальності для таких установ і «психотерапевтів»... немає слів..

Ну, на захист вітчизняних шкіл, можу сказати — більшість з них допускає до навчання кого завгодно, але у разі коли людина закінчує і на цей момент не має відповідної вищої освіти (психологічна, чи медична згідно переліку) то видається просто сертифікат слухача. Тобто вони не мають права називатись саме сертифікованими терапевтами, а просто мають сертифікат слухача навчального курсу. І таких осіб в подальшому не акредитують як терапевта в більшості великих вітчизняних шкіл і асоціацій. Але, якщо ти закінчив напочатку цей курс, а потім оримав вищу освіту, то тоді вже ти маєш право і можливість сертифікуватись і стати акредитованим психотерапевтом.

Тому що в ІТ 2 тис грн за годину триндьожу важко отримувати.

40 долларів на годину це зазвичай стандартний рейт для замовника на Украхнця. Сидиш на мітингу особливо коли він пустий от і отримав (галера звісно а не той хто сидів). Скільки отримує безпосердньо «терапевт» теж питання.

Безпосередньо у кишеню — від 1500 за годину.

Був недавно на конференції гештальт-терапевтів і там якось (за моїм враженням) зрозумів що близько третини тих хто зараз навчається чи недавно почав практикувати — прийшли з IT. Ще десь 20-25% — бухгалтери.

З айті тому що банально є гроші на навчання. Починається з власної терапії. Про бухгалтерів нічого не скажу, не бачив. Коли вивчався я там було 80-90% психологів і трохи айтівців.

А чому сьогодні так багато народу саме в психотерапію перепрофілюється?

За моїми спостереженнями люди йдуть в психотерапію або як розвиток з психолога, або після вигорання на айтішній посаді.

Чому, якщо вигораєш, то просто не звернутись до психотерапевта, зрозуміти що не так і не підтриматись — чому така категоричність?

А навчання психотерапії в більшості і є психотерапія. Там тебе приймають, щось починаєш про себе розуміти, тебе підтримують, а потім ти такий поважний щось таке пишеш, і тебе слухають, ну як я зараз :) Це дуже терапевтично. Ким ти був раніше? Ну, єйчар. А тепер? Психотерапевт!

І друга дивна річ, знову ж моїми власними спостереженнями — власне практикувати як психотерапевти потім починають одиниці

Бо вести прибуткову практику не так легко. Треба мати постійний приток клієнтів, а конкуренція досить велика. Тому часта картина — це: біля успішного психотерапевта є успішний чоловік. Відкрию таємницю — більшість оточуючих вас психотерапевтів нездатні заробити на покриття власних потреб. Ось таких, що заробляють постійно хоча б 1к в місяць, може бути відсотків 10. Тому таке хобі можуть собі дозволити лише ті, в кого є кому забезпечувати тил.

Чи не простіше, знову ж таки — піти до спеціаліста на початковій стадії і ото все ?

Як я вже писав — навчання психотерапії це є дуже крута психотерапія. Бо ти не тільки щось пізнаєш про себе, та відпрацьовуєш якісь теми, як у звичайній терапії, але ще отримуєш теорію, а ще проходиш групову терапію, бо навчання відбувається в групі по принципах групової терапії. Ну і статус. Від психолога ти виходиш клієнтом психолога, а тут виходиш психотерапевтом!
Колись я прочитав, що одним із критеріїв щасливої людини є її приналежність до якоїсь спільноти. Ось навчання психотерапії дає це відчуття. Приналежність до чогось такого загадкового, мудрого, до великої спільноти таких самих розумних :)

Володимире — дякую!
Це, напевно, саме те що і хотілось ))

А скільки треба грошей в часу щоб стати психотерапевтом?
І чому скрізь ліплять цю гештальт терапію ?
Я так розумію це типу просто зараз стало модно як курси вайтівайті і всі ломляться на цей гіштальт. Типу закінчив курси гештальт і стаєшь викладачем гештальт школи і рубишь бабло із вайтішників ?
можна шось друге вивчати а не цей лохотрон ?

Як казали моі вчителі — щоб написати що ти можеш вчити айтішніків ставати гештальт-терапевтами мінімально потрібно доступ до інтернета і 2 хвилини часу )))
А от якщо ставати сертифікованим спеціалістом... там є нюанси
Взагалі існує багато різних програм, які надають ось ці статуси «гештальт-терапевт», а потім «супервізор» чи «сертифікований тренер», коли ти вже маєш право збирати свої навчальні групи. Основних ассоціацій, чи то інституцій, на які реально йдуть, і де можна бабла зрубити на тому що вчиш вайтішніків — ну, напевно, штук 4-5. Але ще всередині в них багато відгалуджень, типу «кожен добрий випускним має організувати свою підшколу, з блекджеком... »
Якщо дуже сильно спростити по етапам навчання, то ось так:
— напочатку треба йти і вчитись на 1-му ступені — це рік, і там ти типу взагалі ще не вчишся бути терапевтом, а швидше як на особистій терапії просто намагаєшся зрозуміти себе, і зрозуміти чи воно тобі потрібно. Перший стуінь, якщо онлайн, то обійдеться щось близько 10 триденних зустрічей по 150 баків — 1,5к. Якщо офлайн і не в твоєму місті, то треба додати дорогу і проживання (у мене так було, і це ще десь приблизно така сама сума як за саме навчання);
— якщо пройшовши 1й ступінь ти не передумав, то можеш йти на другий — це 2.5 роки. І після його закінчення ти вже офіційно можеш називатись «гештальт-терапевт». За ці 2.5 роки потрібно ще виконати ряд програмних вимог — брати участь у конференціях, інтенсивах, проходити особисту терапію, групову, почати практикувати, брати супервізії на свою практику... в цілому — дофіга всього і все сильно платні штуки. Саме по собі навчання — вже 20 зустрічей по 150 баксів, плюс опціонально дорога і проживання. Інтенсиви (а їх має бути 3 штуки) — +/-400 баксів за участь, плюс дорога і проживання. Конференції — 150 баксів і також три. Супервізія потрібна пару раз на місяць, і це, в середньому по палаті — близько 50 баксів за раз (тобто 1,2к на рік). Особиста терапія раз на тиждень — і десь ще +/- 1,5к на рік.
А далі є третій ступень, який вже готує супервізорів і тренерів, які можуть все це викладати.
Ось тільки щоб стати хоча би терапевтом «повністю», тобто щоб тебе визнавали на рівні організацій, держави, чи міжнародних спільнот — треба ще мати вищу психологічну, або медицинську освіту. Тут вартість не підкажу, бо сильно великий геп. Але кожен може для себе +/- прикинути. Ну і крім вартості — 5 років, якщо це перша вища освіта.
На круг, якщо взяти тільки 1й, 2й ступінь та ВНЗ (тобто те що треба щоб стати акредитованим та визнаваним в світі спеціалістом), то вийде не менше 4 років і десь близько 14к тільки на це.
А так-то да — є курси на 3 тижні, в інстаграмі. Там отримуєш сертифікат не тільки психотерапевта, але і тренера одразу.

Чому саме гештальт — не знаю. Мабуть і модна штука, і я в ньому якраз. То він частіше тут і вилазить. Є ще з популярних, те що швидко згадаю — КПТ, схема-терапія, поведінкова терапія, гіпнотерапія, арт-терапія... там майже безкінечний перелік ))

Чому саме гештальт — не знаю

напевно тому що використання КПТ без відповідної освіти і ліцензії підпадає під статтю 138 КК України, від двох років условно до 3 років позбавлення волі.
А за : психоаналіз, гештальд, транзактний аналіз і т.д. — не визнані ВОЗ і доказовою медициною (хоча є купа дослідів і має місце відверта конкуренція і ругань проміж спеціалістами де по суті усе варіації на тему одного і того самого як і у випадку різнці скажімо між C#, Java, Python чи С++ тобто технологічна конкуренція) по суті ніякої статті не предбачається, як і скажімо за гороскопи. Я ж не просто так писав про життєве кредо Джефа Пітерса та синтементальне правило Остапа Бендера.

напевно тому що використання КПТ без відповідної освіти і ліцензії підпадає під статтю 138 КК України, від двох років условно до 3 років позбавлення волі.

Взагалі, якщо б у нас була правова держава, то любий хто називає себе психотерапевтом і не має медичної освіти підпадає під цю статтю.

А за : психоаналіз, гештальд, транзактний аналіз і т.д. — не визнані ВОЗ і доказовою медициною

Справа в тому, що про те, про ще пише ТС не є взагалі медициною. Даю приклад. Шизофренія це хвороба, і лікує її лікар-психіатр, але до мене, як до психолога, людина з таким діагнозом може звернутися з проблемою самотності, або адаптації в соціумі.
Або панічні атаки. Лікує їх лікар-психіатр. Але з психологом можно зрозуміти причини що провокують ПА, пропрацювати їх (наприклад це соціальний фактор, або це стосується стосунків, або відчуття провини). Іноді розуміння що саме з тобою відбувається допомагає не менше ніж пігулки.

Но в тому і сенс. В США, ЄС та інших розвинених країнах, та навіть у федерації — терапія є медициною. Також ж вимоги щодо ліцензування в правил після яких лікар допускається до проведення практики. В нас же відвертий пройдисвіт назвався псевдонімом Спартак Субота, робив практику яка порушувала етику — наприклад спав із працівниками просто користуючись із них. Пошив в дурні величезну кількість народу подаючи білети на свої лекцій та семінари в стилі Остапа Бендера : «Вел я в этом городишке лекции о вреде абортов». Пошив в дурні міністра охорони здоров’я — що але каже про кваліфікацію самого міністра, напевно з трускавецький курсів. І після того як його викрили справжні спеціалісти — незаконно втік з країни.
Звісно шахраї є усюди, аферизм вірний супутник капіталізму, і в будь якому бізнесі є елементи аферизму.
Та в США той же Джордан Белфорд після відсидки теж займається проведенням семінарів, хоча по факту йому там є чого розповісти. А от Бернард Мейдофф отримав пожиттєве. Псевдо докторів та пілотів, яких так само свого часу грав Леонардо Дікапріо — теж в США правохоронці ловлять і притягають до відповідальності.

Но в тому і сенс. В США, ЄС та інших розвинених країнах, та навіть у федерації — терапія є медициною.

Доречи, я дивився профайли польских колег-психологів, і де хто з них пишуть теж «психотерапевти», но як я зрозумів, вони закінчують якусь додаткову ДЕРЖАВНУ освіту з цього приводу.
Особисто мені подобається розділяти психотерапевтів від психотерапії. На мою думку, ніщо в країні не заважає займатися психотерапією, не називаючись психотерапевтом. В Україні є наказ «Про затвердження Порядку застосування методів психологічного і психотерапевтичного впливу», так ось там визначено, що психолог має право застосовувати методи психологічного і психотерапевтичного впливу. Так, там немає слова психотерапія, але там цього слова немає і у психіатрів і у психотерапевтів :) у них також мова про впливи.
zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0577-08#Text
А ще от Вам наказ про доказові методи психотерапії. Там є майже всі основні види психотерапій
zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0129-24#Text

І після того як його викрили справжні спеціалісти — незаконно втік з країни

Він втік з країни? Не знав :) Читав розбір його освіти, але десь він випав з очей :)

Психотерапевт — це лікар, який навчається в медицинскому університеті і походить інтернатуру. Психотерапевт має право як вести практику так і проводити медикаментозне лікування, працює в стаціонарах та поліклініках і т.д. або веде приватну практику. Тобто мінімально на отримання кваліфікації піде 7 років, на пів року більше від інженера програміста.
Психологи — це власне гуманітарна спеціальність, де в більшості люди працюють по школах, соціальні робітники в центрах реабілітації, соц опитування, маркетинг і т.д. Плутанина пов’язана з тим, що часто в нас дитячих психотерапевтів називають психологами, бо нема відповідної законодавчої бази. Призначати ліки наприклад, такий спеціаліст права не має.
Різниця між психотерапевтом і психіатром — другі працюють із патологічними станами, тобто вже із сильними психічними розладами по типу чують голоси в голові, або вважають себе Наполеоном Бонапартом, або забухали до стану «белый, совсем горячий», суєцидники та інші клієнти відповідних лікувальних закладів. До психіатра вже потрапляють.

Це не вірно, не всі психотерапевти мають медичну освіту, це не обовʼязково.

Психотерапевт насправді більше досвідчений, має більше практики та знає більше напрямків та практик, шлях від психолога до психотерапевта займе багато років сумлінної праці та навчання.

Це як джун-сеніор аутсорсний і архітект/девопс в технологічному продукті.
Перший місить форми і мало париться що там після коміту відбувається.
Другий вже має спеціалізацій декілька, вражаючий досвід та може робити справді довести круті штуки до продакшену на прохання замовника.

За законом мають мати. Та як вже писав от ти закінчив вищ, наприклад педагогічний на психолога, тобто по суті вивчав те саме — що і психіатри в медициньскому, але в анатомку там і т.п. не ходив і т.д. мінімальний мінімум під мін оборони і резерв (хоча усеодно там готують на медсестер запасу і т.д).
Стає питання, по суті таке саме як у програміста — як в капіталізмі заробляти своєю спеціальністю і знаннями на життя в умовах жорстокого капіталізму і суспільстві рангової конкуренції. Просто влаштуватись у психлікарню не вийде, а зарплатня десь на соц опитуваннях і в кабінеті шкільного психолога то таке собі — можна стати клієнтом психлікарні та інших через клінічну депресію і постійне недоїдання.
От тут і починається використання професійних знань в бізнес цілях. Пікап тренінги, курси мінету та кунілінгусу, сітьові маркетинги де самих клієнтів тягнуть в пірамідальні мало не секти, по принципу стартового маркетингу де самі пацієнти завлікають в мережу нових пацієнтів і при чому ще і за психіатра проводять якісь процедури тобто «коучі».
BTW Остап Бендер по книзі Ільфа і Петрова і по прообразу — колишній співробітник Одеського карного розшуку, професійна діяльність котрого була перервана французькою інтервенцією. Власне тому і веде слідство по справі громадянина Корейко, чи 12 стільців по усій науці.

Та не мають вони за законом. Не неси маячню. Мед освіта то в першу чергу фарму виписувати. Психотерапія може ізі йти без фарми, це тепле з мяким.

Більш того фарма в більшості випадків то зняття симптомів. От психітра то вже важка артилерія, так, там лікують дійсно важкі випадки коли попаяло. в мене дружина іноді відправляє то психітра за диагнозом і тоді вже дивиться чи бере в роботу чи ні, буває так шо психіатр просто пише фарму а вона вже веде психотреапію, а бувало і таке що каже не її левел і вже треба у психітра більше лікування чи іще щось але то доволі рідко і я вже деталей не знаю.

В цілому можуть дати строк. Тут просто брак законодавства із ліцензування. СРСР саму методику психотерапії називав буржуазною лженаукою (при цьому диседентв саджали до психлікарень із неіснуючими діагнозами ). Тому є уловка на якій прогресує зокрема і величезна купа відвертих шахраїв типу Спартака Субботи та інших дітей лейтенанта Шмідта, бо в більшості випадків до двох років умовно, це самий максимум що вони отримають.
А так, он у нас і проффесор та «доктор наук» був, кандидат наук Ілля Ківа і т.д. тобто і сама освіта та наука під питанням, як на неї дав вплив неофеодалізм а до того і боротьба із дисидентами типу Сахарова де в академію напхали величезну купу обкомовців із липовими дисертаціями які писали на замовлення спеціальні люди і т.д. щоб дисиденти не мали там влади і авторитету. Напевно звідти же корені дисертацій по марксизму-лінінізму як у Данила Гетьманцева і т.д. (бачів реальні досліди аспірантів з використанням ШІ де навіть знаходили людей які то на замовлення пишуть із першоджерелами і переробками шаблону під замовника).
Або взагалі нейрохірург доктор Пі який без будь якої освіти робив операції на мозку uk.wikipedia.org/...​люсарчук_Андрій_Тихонович

То ви про психіатра, не психотерапевта, напевно.

Насправді це різні назви одного і того самого, бо спеціальність в медициньскому — психіатрія, тільки різна практика. Тільки одні працюють в психлікарні із патологічно хворими, інші по поліклініках чи приватних практиках, як на заході із людьми з розладами. Розлучення, смерть дітей, депресивні стани і таке інше. Психологи по ідеї можуть тільки консультувати з розряду або : «піди знайди собі хоббі, іншу/іншого чоловіка жінку, як парі один на одного не дутись і т.п.» , а не займатись психотерапією.

А можете надати десь лінку, де почитати про те, що це одне і те саме? Бо всі матеріали які знаходив, кажуть як раз про різницю у наявності мед освіти, а це в свою чергу дає можливість виписувати саме медикаментозне лікування.

uk.wikipedia.org/wiki/Психотерапевт

Треба розділяти поняття «психотерапевт» та «особа, що проводить психотерапію», адже лікар-психотерапевт, як фахівець, діяльність якого регламентує держава — це лікар, що отримав вищу медичну освіту та має відповідну спеціалізацію. В той же час, проводити психотерапію можуть не тільки психотерапевти, але й інші фахівці. Згідно Наказу МОЗ, в якості професійної діяльності застосовувати методи психологічного і психотерапевтичного впливу можуть також відповідні фахівці з повною вищою освітою за напрямками медицина (за різними спеціалізаціями) та психологія.

Тобто МОЗ в Україні дозволило проводити медичну практику, по суті кому завгодно, чим із задоволенням стали користуватись шахраї Для розвинуних країн — це дичайша діч, з розряду використання грічників, зеленки та фуфломецинів. Так там це теж має місце, та професійний бізнес який базується на наукових засадах і доказових методах, себе від цього захишає і через лоббі у владі в тому числі.

Ну, тут є певна маніпуляція і різночитання, згідно з zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0577-08#Text, є лікар-психотерапевт, а не просто психотерапевт. Чому це важливо? Бо в цьому ж наказі розділяють Психолог та Лікар-психолог, де різні вимоги до медичної освіти. (Тобто моє твердження також може бути некоректним, можливо лікар-психотерапевт також може проводити медикаментозне лікування)

І там же є п5 «5. Особи, які можуть застосовувати методи психологічного і
психотерапевтичного впливу як професійну діяльність», тобто держава дає чіткий перелік спеціалізацій, які можуть проводити таку діяльність і всі мають мати вищу освіту, більшість з них — медичну.

А те, що у нас це ніхто не контролює і не хоче довести до розуму, то сумно. Або хоче не доводити до розуму)

Який строк, який срсрс, який ківа? :-) Блін це якась попаяна реінкарнація пеніє? :-)

138 стаття КК, такий строк. Та в данному конкретному випадку дуже легко ухилитись через брак законодавства. Тому же Спартаку Субботі взагалі нічого не зробили. А по суті при нормальному положенню речей, ця діяльність мала би підлягати державному ліцензуванню. Хоча там за відверте шахрайство, на мою думку строк мав бути однозначний.

А можна тут якісь пруфи і на те що можуть дати строк? Бо якось «за законому мають мати» і «можуть дати строк» — звучить так серьйоно, та тільки наче нічим не підкріплюється, крім розповідей про Остапа Бендера і Ківу. В цілому тут я погоджуюсь — шахраїв багато. Як і в будь-якій іншій галузі, напевно. І просто сказати «брак законодавства»... ну таке собі. Це як сказати «я б таких стріляв» і потім типу — мають розстрілювати за законом. Не підкріплено і звучить не серьйозно

А у ваших відповідях вище ви трохи сплутали поняття.
Є психіатри — медики, з вищою медичною освітою. Лікують психічні розлади, залежності і ще купу всього. Як правило — за допомогою фарми. Виписують пігулки, інвалідність і діагнози (офіційні, такі що і для військкомата підійдуть). Дають призначення в психіатрічні клініки.
Є психологи — це можуть бути або випускники медицинських ВИШів, або гуманітарних, або, мабуть можуть (хоча тут на 100% не певен) — спец.курсів при ВИШах. Вона консультують людей — тобто розпитують про те що сталось і можуть порадити звернутись чи то до лікаря, чи то до психотерапевта. Зараз вони часто працюють як «соціальні працівники» — у школах, у громадських організаціях, у різних фондах (державних, громадських, приватних). Допомагають людям хочаби зрозуміти де вони і що вони є, допомагають, не виписуючи рецептів чи ліків, і не ведучи з людьми довгої терапевтичної роботи.
І є психотерапевти — це можуть бути або ж психологи, або ж лікарі, які до своєї основної професії отримали ще додаткове навчання і можуть займатись саме психотерапією. Психотерапія не є ліцензійною діяльністю. Але, щоб мати змогу називатись акредитованим психотерапевтом треба мати відповідну вищу освіту і закінчені доволі довгі навчальні курси.
Що до КПТ, то ви, мабуть, знову ж таки не розібравшись, трохи знову заплутались і розказуєте що десь почули
ips.ligazakon.net/...​e41474?an=1&ed=2023_12_13
ось тут перелік методів психотерапії з доведеною ефективністю, затверджений МОЗ України рік тому. А, в цілому в світі, на відміну від нашого МОЗ вже визнали і підтвердили більше методів і зробили то трохи раніше.

Якось вас тягне якесь гімно знайти і ним трохи порозмахувати. Навкруги стільки всього цікавого, нового, доказово допомагаючого. А ви то радянські фільми по О.Генрі згадуєте, то шаманів з болот придумаєте і на них кидаєтесь. То от зараз розкопали доктора Пі і його прив’язуєте на те що психотерапія має бути медичною — воно ж зовсім тут не по масті. Як, в загалі то і розповіді про те що в СРСР називали лженауками (а їх багато було різних в різні часи). Вам би може гарного психотерапевта знайти — поспілкуватись там, розказати що вас бентежить? ))

Як ви самі пишите психотерапія не є ліцензійною діяльністю — так, бо це за 30+ років в верховної ради так і не дійшло зробити відповідні капіталістичні реформи. Статательство наприклад теж не є, а мали би бути і не було би питань по копанню бурштина, золота чи вугілля в копанках (останнє зробило Донецький клан).
От ми і мали професора, ківу і відповідно радників міністрів охорони здоров’я : доктора Пі та Спартака Субботу і т.д. Чим це для нас скінчилось ?
Почалось це давно : ще з Кашпіровського, Чумака і іншої єрессі ще в радянському ЗМІ. І навіть з тих часів не по вводили регулювання в ліцензування професійної діяльності яка цього потребує. Для тих же старателів і шахтарів техніка безпеки і т.л..
В фінансовій сфері воно просто одразу стрельнуло із МММ і іншими пірамідами, банками Україна і т.д., а із лже усіма підряд нажаль воно продовжується.
BTW Спартака Субботу викрив справжній лікар психотерапевт який був в ахері від тієї ахінеї, що той PR-щік ніс.
P.S. Трускавецька школа економіки уєі усього підряд із цієї же опери. Результати — на табло, 20% території під окупацією і тяжка війна.
BTW Ви легко знайдете що в США вимоги до практики психотерапевтів : ступінь бакалавра медицини з mental hels, ліцензія штату на відповідну діяльність наприклад LPCC в Каліфорнії та членство в асоціації з вимогами асоціації, наприклад екзамен із етики кожні 12 місяців для поновлення членства. Приблизно аналогічні вимоги у Великій Британії, ЄС та Австралії.

Интересно. Только и в Калифорнии есть другой прикол. Как думаете, средний работяга, к примеру, из графства Сан-Бернардино пойдёт к лицензированному психологу или к падре со своей проблемой? Или к какому-нибудь народному целителю, которые лечит травами? Помните, в «Мыслить как преступник» была серия, когда парня терроризируют голоса, он жалуется матери, а та ему говорит, чтобы он пошёл в церковь и там из него бесов выгонят. Или видел документальный сериал на Discovery «Haunting». Там женщину начал терроризировать дьявол, она пошла к лицензированному психиатру, рассказала свою историю, а тот говорит: «Мании нет, паранои нет, свободна». Тогда она пошла в церковь и там из неё дьявола изгнали. Ну она так утверждала в своём рассказе. Вроде на некоторое время её попустило, а там кто знает :-)

Це художні фільми не на основі реальних подій. В грі престолів королева Дейнеріс народила трех драконів, а Джон Сноу воскрес з мертвих.
В реальності в Каліфорнії та і в США на загал психічно хворий від наркоманії чи ще якось як правило опиняється на вулиці волоцюгою або жителем парку трейлерів. За це демократи дякують Рональду Рейгану, той хворих навіть виставив на вулицю прямо з псих лікарень які закрив, зрізавши гроші на соціалку і перекинувши їх на Пентагон.
Так що недоліки, при чому суттєві є в будь якої системи. Звісно закони США швидше захищають бізнес від демпінгових конкурентів ескулапів типу Джеффа Піттерса, а не споживача самого по собі. Захист споживача це інколи наслідок. Недоступність медицини для великої кількості людей, це теж наслідок.

Психотерапевт насправді більше досвідчений, має більше практики та знає більше напрямків та практик, шлях від психолога до психотерапевта займе багато років сумлінної праці та навчання.

Хто психотерапевт, а хто ні легко провіряється простим питанням. Підходите до психотерапевта і питаєте: «а якщо я завтра подам до суду на вас, зможете в судді довести що ви психотерапевт?» і тут більшість «психотерапевтів» дасть задню, і розкаже що то в них щось трохи інше.
В країні розвелось дуже багато «психотерапевтів» бо у нас країна неляканих ідіотів. Але, якщо людина дійсно працює то в якусь мить може щось піти не за плану, і наприклад, клієнт накладе на себе руки. І родичи не спустять все на гальмах, а згадають, що ходив їх син до психотерапевта, і щось він там не дуже допоміг. І прийде до цього «психотерапевта» поліція, і буде він розказувати про курси і тикати дипломи надруковані на принтері.
Зі мною такого не було, а от зі знайомою було, і вирішив я тоді, що з мене вистачить скромно називатися «психолог».

психотерапевти

Можуть назначати таблетки і мають мати медичну освіту.
Ті, хто просто розмовляє — це психологи, і для них медична освіта не обовʼязкова

Де ви тільки беретес іксперди мамкені. Ну хоч чат жпт спитай чи погугли.

Ви не праві з 2022 року МОЗ офіційно ввела посаду фахівців з вищою НЕ медичною освітою в сфері охорони здоров’я, а саме клінічний психолог та психотерапевт. Згідно наказу якщо психолог перебуває офіційно на посаді клінічного психолога він має на протязі 3 місяців пройти спеціалізований курс підвищення кваліфікації на базі своєї психологічної освіти, а якщо має ступінь магістра але хоче працювати на позиції клінічного психолога то 6 місяців. Після проходження курсу підвищення кваліфікації психолог має право пройти піврічний курс в напрямку спеціалізації психотерапія та отримати відповідний фах психотерапевиа. Та і загалом в усьому цивілізованому світі психотерапевт це або психолог або лікар психіатр (і деякі медичні фахівці з інших сфер) але точно не хто попало як в Україні. Так як психотерапія знаходиться на стику медицини та психології. Проблема України в тому що досі не прийнято законодавство про відповідальність за видавання себе за психотерапевта та надання психотерапевтичних чи психологічних послуг без відповідної освіти, а також ліцензування для самих психологів/психотерапевтів. А «лікар -психотерапевт» це спадок совка, де повноцінного надання психологічної допомоги м’яко кажучи не було. Ніде більше в світі такого абсурду не існує. До слова в психолога НЕ гуманітарна освіта, а соціально поведінкова та він є частиною фахівців в сфері охорони психічного здоров’я, і як і психіатр працює в тому числі з людьми які мають психічні розлади наприклад розлади адаптації психіки чи порушення аутистичного спектру. Просто в Україні низька якість обізнаності населення про сферу діяльності психолога та висока стигматизація часто не розуміння важливості його роботи. Повірте якщо б це було так мало значимо ніхто б не звертав увагу постійно що обов’язкова освіта психолога тільки вища(ніяких курсів), без вийнятків, для приватної практики чи роботи в реабілітаційному центрі, лікарні обов’язковий ще й ступінь магістра (загалом 5,5 років + 0,5 спеціалізації = 6 років, а якщо в психотерапію то ще 3,5 ~4,5 та окремий курс консультування 1 рік).

Не бачу у цьому нічого нелогічного! Навпаки — якщо у програміста є проблема то він завжди намагається у ній розібратися. І у першу чергу — отримати більше інформації, чи пройти якісь курси.
Тим більше якщо проблема — хронічна. Спитайте хворих людей про їх хвороби — вони вам розкажуть більше за будь-якого лікаря! Бо лікарю воно кожен день не болить — та і взагалі де ви бачили щоб лікар після спілкування з пацієнтом поліз шукати якусь інформацію? Більшість лікарів лікують так, як їх навчили 20 років тому у ВУЗі. Почули типові симптоми — виписали типові ліки. Це ж вам не доктор Хаус, який буде докопуватись до деталей. Тому «досвідчені» пацієнти знають усе краще за лікарів — бо були вже і у декількох «професорів», і у народних костоправів і може навіть у екстрасенсів.

Чи не простіше, знову ж таки — піти до спеціаліста на початковій стадії і ото все ?

Якби ж усе було так легко!
Ось на мій погляд дуже вдала аналогія. Я знаю родину віруючих людей — і їх віра їм справді допомагає! Вони спокійні, позитивні, не конфліктні, готові вислухати та допомогти. У родині у них взаєморозуміння і родинні традиції яким можна тільки позаздрити. Я не знаю що у них за «секта» і скільки там вони віддають «на храм» чи може там їх годують якимись пігулками. А може це і не «секта» — а справді об’єднання віруючих без усяких прихованих мотивів.
До чого це? А от здавалося б що це для кожного відкриває простий шлях позбутися купи життєвих проблем: треба тільки увірувати, «впустити Господа до серця» — і ти будеш як вони.
Але ж кожен тверезо мислячий розуміє що так не працює! Якщо просто «записатися в секту» то скоріші за усе втратиш і розум і гроші.
Так само і з усякими гештальт-терапевтами. Вірогідність що ти прийдеш до нього на початковій стадії і він усе виправить — не більше ніж якщо прийдеш до церкви!
Бо фактично психотерапевт нічого не робить. На відміну від психіатрів, які можуть справді вплинути через ліки. А «поговорити» працює тільки якщо людина САМА щось змінить.
Тобто не важливо поговорите ви з психотерапевтом, з батюшкою чи з сусідом — алкашом. Якщо ця розмова на вас вплине — ви самі щось зміните і стане краще (або може і гірше).
Тому різниця між просто ходити до психотерапевта та навчатися на психотерапевта приблизно така сама як гріти суглоби сіллю бо так написали у газеті — або знайти книжку по анатомії і розібратися як працює суглоб і що там може боліти.
При цьому зрозуміло що більшість девелоперів, які відвідували ці курси, не планували міняти роботу! Ця інформація їм потрібна виключно аби боротися з особистими проблемами. Тим більше що те, що чудово допомагає собі самому — не факт що допоможе комусь ще.

Я знаю родину віруючих людей

теж знаю таку, майже ідеальна родина
шкода що я не вірю в усю ту уйню, якою вони займаються)

сусідом — алкашом

о!, це вже більш реальна тема 😂

Ну от у мене кейс в тому, що наче як люди збираються з місця де платять більше 3к переходити колись на місце де будуть отримувати перші пару років близько 1-1,5к на місяць при дуууже більших витратах енергії на пошук тієї самої роботи.
І ось це дивує
(хоча я сам пішов з 5к, але я думав що то просто я такий винятковий... нехай буде дивак :) )

Взагалі не дуже зрозуміло, кого ви маєте на увазі під узагальненням «з ІТ», + ви написали чомусь про бухгалтерів, але ніде цю тему не розвили) А взагалі, зі скороченнями в компаніях, світовою стагнацією галузі, люди залишаються без роботи, і можливо тому вирішують перепрофілюватися. В країні, де по замовчуванню всім потрібна психологічна допомога так чи інакше, зважаючи на обставини, то галузь психології виглядає перспективною. Судячи з розповідей моїх знайомих, в тому ж МІГІСі навчаються люди, які прийшли з абсолютно різних сфер)

Вітаю!
Я абсолютно не претендую на репрезентативність вибірки. Як і написав — у мене на конференції було кілька груп де люди які туди прийшли казали про себе «я прийшов з айтішки», або «я поки що в айтішці, але вже кілька років навчаюсь парелельно...»
Звідси і узагальнення — я їх більш детально не розпитував. Що сказали — те і написав.
І це, дійсно, тільки моє суб’єктивне враження після однієї триденної конференції. Якось в трьох групах найбільша кількість тих хто навчається була з ось цим «з IT». Можливо просто співпало, і банан то просто банан.
Другої за кількістю були колишні або поточні бухгалтери. З цим я вже стикався раніше, на різних етапах навчання. Це я списав на те що бухгалтерів свого часу випускали дууууже багато, і там була ситуація що можна було працювати бухгалтером роками і все рівно отримувати 500-700 баксів без перспективи сильно вирости по зарплаті. Тому там і була у багатьох надія, що психотерапія дасть більше. А, оскільки форум не сильно бухгалтерський, то я запитав тільки про ІТ

Порада (яку ніхто не питав) для клієнтів психолога: терапія — це важка праця. Це не сидіти у кріслі і півтори години п***іти, а потім йти додому і жити як жив (насправді, це теж може допомогти, але в обмеженому обсязі і не кожній людині). Терапія, як тренажерний зал — важка монотонна нудна праця, можливо на роки.

Ну тут, як мені здається, то все рівно — кожному своє
Є люди які просто виходять на годинну прогулянку чи пробіжку і цим трохи «приводять думки в порядок», чи «знімають стрес».
Так і в терапії — інколи буває що треба саме прийти і півтори години проп***ти. Інколи це допомагає людині. І якщо вона вважає, що за це варто заплатити, і не знає як ще можна такий ефект отримати — чому би і ні?

Додамо ще: Щоб вже звернутися до фахівця, треба визнати, що ти не тягнеш проблему. Плюс, не факт, що допоможуть сесії. Напевно, я можу помилятися, але чоловіків не затягнеш на прийом до фахівця. Хоча, може зараз трохи краще ситуація.
Плюс, клієнти ж теж різні бувають.Багатьом потрібен швидкий результат, а так воно не працює.

Та з мого досвіду тако ідуть чоловіки. Може ще трохи менше, але ситуація вже кілька років така що як в тому мемі «кришечка не дуже міцно тримається» і це лякає. :(

Як на мене, між вивчати психологію і вести терапію різниця, як між знімати повію і працювати повією. Тільки повії не потрібно супервізію проходити.

Нормальний психолог вчиться стільки ж часу, скільки і нормальний лікар. Якщо хочете перепрофілюватися у психологію — перепрофілюйтесь, будь ласка, у астрологію, таро чи нумерологію. Тоді хоча б людина буде сама винна, що прийшла туди.

Якщо хочете перепрофілюватися у психологію — перепрофілюйтесь, будь ласка, у астрологію, таро чи нумерологію.

В психологію здаєш ЗНО чи просто вступний іспит на другу чи наступну вищу освіту і в перед. Якщо людині не влом за помірні гроші, на студеньскій практиці по практикувати наприклад : із засудженими у в’язниці, чи алко і наркотичними залежними, або з жертвами домашьонго насильства в реабілітаціних центнрах замість роботи в ІТ офісі бо набридло, чому ні ? Країна вільна, право на вільність занять гарантується конституціією.
Психологія — загально визнана наука і є в переліку академічних дісциплін з якої можна здобувати кваліфікації та наукові ступіні. Так само, ніхто не забороняє вивчати матиматику або медицину чи економіку, або історію чи фізику. Та між аматорами та профессіоналами які мають підвержену кваліфікацію і мають право вести професійну діяльнімсть дві великі різниці. На базисі, з більшості наук забов’язани знатись усі, для цього власне ходять в школу і т.д. де є як уроки з фізики та математики чи інформатики так і з біології і історії і масси лінгвісиичних дісципін як то література чи граматика іноземних мов. Базову психологію навіть мені в школі в 10-11 классах викладали (по суті востпитували не дурить, вічливо спалкуватись, не бухати і вживати накркотичні речовини, не займатись проміскуітетом іншою девіантною поведінкою і т.д.), ще 25 років тому.

астрологію

Науковим суспільством визнана як еталонна песевдонаука. Тут www.youtube.com/watch?v=ABIThjRwnXw

Наступного разу спробую якось позначити сарказм :)

Щось почитати по психології для себе, повчитися- це не погано, а от працювати з реальними кейсами- чи всім це потрібно? Зараз там така конкуренція, кожен намагається знайти клієнтів, напрацювати години практик, вести ютуб , бути медійними ітд.
В любому випадку, якщо прям дійсно цікаво цим займатися — то бажаю удачі, звісно.

Та от в тім то і справа — йдуть, і наче навіть з цілью змінити галузь. А тут реально і конкуренція, і клієнтів «своїх» піди знайди... І доходи менші. Ось це дивує. Чому з айтішки менше ніж з «менеджерів»?
(якщо шо — я про «менеджерів» згадую бо це щось моє особисте, я їх взагалі не сильно люблю :) )

В любому випадку, це непроста робота.Да і час зараз такий, що сам можеш себе не витягнути. Мені єдине , що було цікаве з психології серед додаткових предметів , це сімейна психологія.В нас була дуже крута лекторка в університеті і вона розбирала кейси родин, шлюбів, розлучень.
Тоді подумала, що добре, що я не вчусь на психолога:).Ну його.

Чому йдуть ІТ-ці ? Бо серед колег — купа непроолікованих психів (ну і серед замовників — трохи є) ;)

Азазазаза
Супер. Просто хочуть піти навчитись і всіх вилікувати ))

Для багатьох замовників медицина безсила

практикувати як психотерапевти потім починають одиниці, а решта, витративши кілька років і кілька тисяч баксів на навчання просто закидують цю тему

Так те саме і з вайтішниками.

Ринок послуг психотерапевтів дуже малий, тому хз куди вони пробують вкотитись.
А в ІТ (і напевно бухгалтерії?) відносно халявна робота де багато вільного часу, от і є час фігньою страдати.
А ще якщо й чоловік теж з ІТ то можна не паритись і йти хоч в астрологи, гроші на життя і так будуть

Та чо фрейдисти придумали проводити групові терапії під назвою пікап тренінгів для чоловіків або курсів мінету для жінок. Грібуть бабло лопатою.
Там на тих курсах розповідають в цілому те що і так би усі мали знати, наприклад про те — що є норми гігієни, треба добре одягатись та стильно виглядати і т.д. Так само про те що не треба бути потреблянкою і будувати нормальні відносини із чоловіком. По питанням безпосередньо сексу йдеться до півгодини максимум, і в цілому по не випендрюватись і не повторювати акробатичні трюки з порно та Камасутри.
І народ радий за те платити і валить товпами. www.youtube.com/shorts/EbIu0D-Niko

Та що ж у вас за досвід такий — то курси мінету, то сітьовий маркетинг.
Якісь у вас дуже специфічні знання про психотерапію :)

А до чого тут психотерапія ? Це классика бізнесу в стилі синів дітей лейтенанта Шмідта. Єдине що бізнес з інфоциганства і справді інколи оргранізують професійні психологи, які знашли як продавати Зігмунда Фройда з Карлом Юнгом. В цілому же там www.youtube.com/watch?v=ojHd840NLDY
Та звісно www.youtube.com/watch?v=B4d25NTUJc8

Ну я просто питав «чому люди з айті часто йдуть вчитись на психотерапевтів», а ваші відповіді про жуліків, інфоциган і способи продажу Юнга та мінетів.
Як на мене — десь вам саме слово «психотерапія» поперек горла трохи (от тут би інфоцигани й тему про «мінет» підв’язали)
(і я в жодному разі не бажаю вас образити — це просто в мене трохи всрате відчуття гумору, і взагалі гумор трохи чорненький. Якщо десь зачєпив — вибачте, точно нічого особистого не маю)

чому люди з айті часто йдуть вчитись на психотерапевтів

Ну от дивіться, тут усе це зібрано
От перша «секта Біле Братсво» dou.ua/...​loper-to-psychotherapist
От «спеціаліст» понаписав бредятіни відсебятіни dou.ua/...​artak-subbota-1/articles потім «Читав лекции о вреде абортов» з квитками від 300 до 700 грн і т.д.
Інший такий прошарок це звісно Forex та Інвестиції, BTW часто члени «білих братсв» ще усім починають впарювати ще і МММ та рекомендувати Бойлерні по схемеі Кодак. А так youtu.be/kOxJC7Xwqxc?t=3367

Соррі, я чутка заплутався.
З посиланнями все наче зрозуміло — там всякі погані люди, погана історія і ммм.
А можете, будь ласка, просто текстом написати що особисто з цього приводу думаєте?

Бо мені видається, що ви вважаєте що в психотерапевти йдуть або ті хто хоче решту намахувати і розводити на бабки в лохотронах, або ті кого розвели.
І я тут звіритись хочу, щоб не виявилось, що я щось своє напридумував, виходячи з власної спорченості

Та вже років з 5 в ІТ розвівся просто такий «сітьовий маркетинг». Думаю багато в кого є купа таких знайомих які в це потрапили і тепер «займаються пошуком клієнтів» по соціальних сітях і т.д. У мене особисто чотири таких знайомих. Якщо ви терапевт — самі знаєте, що існує кодекс етичної поведінки і т.д. про які звісно, зазначені «коучі» гадки не мають (і про оргії це не жарт). А до будь якого справді спеціаліста і так стоїть черга, про гроші не впевнений та не думаю — що Фрейд із Юнгом бідували.
Як це усе потрапило в ІТ — IMHO в бізнесі хитрощів теж вистачає і ніякого етичного кодексу не існує, в кого гроші той і правий. Сучасний бізнес дуже суттєво експлуатує темну психологію, в маркетингу і продажах особливо. От народ і ведеться, бо реально купа психологічних прийомів справді працює. По фірмах ціла купа бізнес трененрів проводять цілу купу тренінгів, зокрема з темних психологічних прийомів сообливо з перемовин, продажів і т.д.

Якось мені про вільний час зайшло. Мабуть тут одна з причин — реально на кодування витрачається якийсь певний об’єм часу, і займатись цим по 12 годин на добу не виходить (а на заводі чи будівництві впахувати 12 годин — точно може бути).
То, тут психотерапія, як варіант — кардинальна зміна діяльності, яка здається певним відпочинком.
Дякую. Лягає під те що сам думав.

У них як правило цікаві нудиські відпустки і оргіїї
Де ще айтішнику прилаштуватися

Спід не спіт. А так — цього діла скільки хочеш, он одній не терпиться усе зазивала усю країну відмітити Івана Купала на Щекавиці.
Майже для усієї Європи, зокрема і слов’ян до набуття християнства за римським зразком (могогамія чисто вимога давньо римської держави, оригінально і іудейсьтво до відповідного постановлення равінів в 17 віці і до римське християнство полігамне із дозволом багатожонства) було із оргіями і святами на честь бога Купала, або богинь Фреї чи Афіни.
Люди жили тісними общинами і щоби був обмін генами, скомарохами влаштовувались відповідні «фестивалі» у строгій відповідності до релігійних традицій.
«Традиції» почали відновляти на початку минулого століття теж під організацією різних жуликів, разом із окультизмом. Та погано закінчилось в Німеччині саме в клубах Окультистів і збирались нацисти. І якось дуже швидко зміна християнської моралі на мораль окультизму перетворилась на фабрики смерті. Між іншим з особливим ставленням до євреїв — тих хто породив мораль аврамічних релігій.
Для більшості європейського єзичнества окремо як для слов’ян так і для скандинавів, людські жертвоприношення були нормою. В древньому Римі були традиції страт, типу потоплення фесталок, розіп’ять на хрестах і т.д.
Так що те що виглядає просто як забавки, типу веселощів у свальному гріху — на ділі може мати дуже суттєві наслідки. На елементарному рівні — усі пішли припалювати жидким азотом болячку, або баба не знає від кого залетіла бо злягалась із чотирма одразу.

Ну так активно же зазивали на такі мироприємства на Чорному морі чи взагалі десь на Десні по ціні Мальдив з Канарами. Як пам’ятаю 2.5К для жінок і 5К для чоловиків.
Кажуть свінгер клуби з приватними вечірками і те дешевше :) При чому в останніх обов’язковий медогляд в клініці та у докторів клуба, під няглядом куратора клуба, щоб ортимати доступ типу щоб ніхто справку не купив собі (дивився тільки рекламу такого, набрів в youtube як зазвичай кажуть психолоиги таке цікаве — тому що нас привчили що це не можна).

Ну вони й самі їздять в такому режимі
Просто знайомства заведи

Хто їздить ? свінгери ? Навіщо мені такі знаймства ?
Взагалі для цієї справи достатньо одного чоловіка і одної жінки.
В нашій поточній культурі та традиції це усе однозначно — збоченя.

Ну, в нашій поточній культурі, ще років 200 тому, могли через затяжні дощі знайти когось дивного, сказати, що це він порчу навів, та і з села на смерть в ліс вигнати. Або, років, 90 назад — знайти сусіда у якого трохи більше на городі вродило ніж у тебе, та піти його комісару здати, щоб чимось поживитись, або навіть просто щоб йому було так само хєрово як і тобі.... «Наша поточна культура» штука така не досить авторитетна. Бо, якщо її глянути років на 300-400-500-... тому, то там майже точно можна буде знайти ситуації коли «одного чоловіка і одної жінки» точно недостатньо )))

Там де багато століть тому, там і людські жертвоприношення абсолютно нормальна річ. Але християнство це перемогло, а Перуна звернули з капища і викинули в Дніпро.

І тільки тому що 1000 років тому християнство перемогло Перуна — ви кажете що зараз ненормально бути свінгером? («не нормально» я тут розумію як «погано»)
Але тоді, за нормами християнства, всім і жити треба? Мабуть і в інтернеті десь відсотків 90 треба заборотнити...

Ну подивіться на болота — там спочатку шойгу з шаманами по тайзі плясав із бубнами — потім Буча, розстріл військовополонених, що по факту абсолютно ті самі язичницькі людські жертвоприношення які робили ті самі дружинники Олега із хазарами.
Власне так само як із нацистським окультизмом, спочатку ритуальні марші з факелами у формі свастики (древній окультний язичницький символ) — потім голокост і війна на майже всю планету.
Так — суспільна мораль має значення.

Ем... Так можна ж далі тоді піти — сікти дітей, секс після шлюбу, всі слухають і почитають керівництво. Але ж то також на болотах є.
Може просто спробувати не нав’язувати іншим свої вподобання? Яка різниця чи люди вдвох сексом займаються, чи в десятьох? (ну якщо тільки вони не будуть мені казати що їх спосіб правильний і мені тре також так тільки робити)

Це не психологія, це політика. Римська Республіка — а потім Імперія накладала таку систему вогнем і мечем і серед усіх конкуруючих систем, саме ця стала основою цивілізації. Проміскуітет насправді є антидержавним актом, бо ламає суспільний устрій якій формує з рештою державу. Як бачите увесь цей рух Хіппі який виставили ультра ліві у відповідь на війну у В’єтнамі з : маріхуаною, ЛСД , оргіями, медітаціями і т.д. включно з модою на Гештальт терапією Перлза та Маслоу замість класики Фройда та Юнга.
З рештою і Америці не так вже і добре це усе зробило, от зараз Дональд Трамп переміг бо дійшло до плакатів з рекламою гомосексуалізму і т.п. дітям в школі. (В Німеччині була така сама ситуація, що було одним із провідних пунктів виборчої компанії Гітлера) . Хоча там в принципі в основі Дзен Буддизм.
Ясно що Стів Джобс один із найвідоміших послідовників руху Хіппі до рівня переходу в Буддизм, та думаю тут швидше зіграли особисті таланти. Скажімо Ілон Маск — навпаки проти. В багатьох країнах за такі витівки — будуть реальні кримінальні наслідки, і далеко не тільки в тоталітарних. В мусульманському світі десь в Дубаї посадять і депортують зі штрафом, а в Саудівський Аравії — відтинуть голови. Там навіть принцеса банально цілувалась із сином посла в якійсь країні до заміжжя, у нас взагалі нічого такого, усе цивільно — нормальний хлопець і нормальна дівчина при чому один одному підходять, обом відтяли голови.

Коли зустрічається дві людини, одна з грошима — а інша з досвідом. Друга залишається з грошима, а перша з величезним досвідом.
Боснійська народна приказка

Тобто ви вважаєте, що психологи вони як секта — затягують, обіцяють і лишають без грошей? )))
Але можна просто піти в терапію, де досвідом поділяться і розкажуть за дуже менший прайс. Та будуть організовувати «зайняття з особистого росту» особисто тобі, а не для групи.
У мене просто склалось враження, що люди вигорають, але чомусь не можуть повірити, що якщо просто в терапію піти, то там якось можна намагатись все пофіксити і лишитись в айті. І такі «та #бись воно все конем — все кину і піду в іншу професію».
(у мене просто клієнти в терапії з айті є, але у них наче ні у кого бажання йти в психотерапевти я не бачив :) )

Не плутайте терапію яку проводить професійний спеціаліст із відповідною освітою і шахрайство в стилі секти, де усе працює за принципом піраміди Понци.
І потім починається коли по фесбуках дівчина із освітою «Системне програмування» починає несистемно читати усе підряд включно із реально професійною літературою і починає писати «У Ані такий то 100% оцей синдром», бо «коуч» навчила заохочувати нових лохів за принципом сітьвого маркетингу.
А деякі типу Спартака Субботи там і взагалі дійшли до того що сексуально користались клієнтками.
Не забуваймо — що під різними глобальними потрясіння і стресами дуже полюбляють користуватись різні чумаки та кашпіровсьткі які заряджали воду по телевізору і надавали установки. А потім Леня Голубков і Сергій Мавроді усім впарювали МММ.
Одній такий «коучині» за професією AQA теж впарили «інвестування».
А так, перед тим як віддати свої гроші невідомо кому — пройдіть рефлексію з тестом Рошарха, раптом там на у картах ви побачите віслюка, а також у дзеркалі.
P.S. Афери з психіатрами — були улюбленими у найвідомішої шахрайки російської імперії — Соньки золотої ручки.

Мені, як тому самому спеціалісту з відповідною освітою, дуже жаль що у вас таке бачення. :) Але, мені видається, що це або невелика маніпуляція, або ви трохи змішуєте все до одніє купи. Це, мабуть, як щось на зразок того що сказати «та ну.. всі біди від програмістів — то вірусів понаписують, то якесь оновлення софта завісить дофіга комп’ютерів одночасно і на добу перестануть працювати аеропорти всього світу...».
Психотерапія, для мене — про допомогу людям. Але є шахраї, котрі користуються знаннями про психіку людини і шкодять людям.
Так само як іжа — це про здоров’я. Якщо вона здорова. Але є цукор і дуже багато виробників додають його без міри і цим шкодять.
І я питав чому так багато людей саме з «системного програмування» йдуть навчатись бути психотерапевтами.
Чи може надлишок «спілкування» з залізом призводити до того що починаєш шукати більше контактів з людьми?
Чи може люди не знають як правильно спілкуватись з іншими людьми, і йдуть напочатку в айті, по типу «уникнути соціальних контактів». Але згодом такі «та ну нафіг, піду навчусь як з людьми правильно поводитись, бо тут не легше і від людей все рівно не сховаєшся.. та і з сверкухою
якось треба розмовляти під час різдвяної вечері» )))))

Мені, як тому самому спеціалісту з відповідною освітою, дуже жаль що у вас таке бачення.

Як там кажуть ваші колеги : «залиште ваше шкода, яке у вас ніхто не питав, при собі» :)
В цілому ви як пропонуєте якісь послуги — то тоді пишіть які : бо дісно існує купа людей у яких купа реальних проблем які потребують професійної допомоги : проблеми в родині, домашне насильство, розлучення, загиблі, ПТСР і т.д.
А оці сітьові маркетинги, гіпнози і т.п. це шахрайство чистої води і нажаль велика купа народу, які ніби як із вищою освітою і на чомусь би мали знатись на це повелись. Теперь усі марять із себе Фредерика Перлза, шукають десь внутрішню дитину, малють карти бажань — а на ділі займаються заманюванням знайомих на «коучінг» тобто трохи перероблену фінансову піраміду, за принципом сітьового маркетингу. І тільки тому — що шахраї організатори того, уходять від вікримінальної відповідальності хитрістю бо діяльність не потрапляє з якихось причин під те чим це є, ця афера стала процвітати. А по суті ця діяльність має 100% підлягати ліцензуванню бо розвелось www.youtube.com/watch?v=4Y4bAZJ73Bk

Згоден на 100%. І про ліцензування також.
Але (ну, як завжди, є «але») — психотерапія абсолютно доказова і наукова, і вона допомагає дуже багатьом людям. І є люди яким допомагає гіпнотерапія, або малювання карти бажань. Реально допомагає — покращює якість їх життя. І не тільки на 5 хвилин після сесії, а в довготривалій перспективі. (я цим не займаюсь — тому тут точно не реклама :) ).
І, одночасно, є статистика, що близько 40% клієнтів не отримують користі від психотерапії з кваліфікованими і досвідченими психотерапевтами — там може бути і особисте щось, і просто «не мій спеціаліст».

А що до мого «жаль» — ну я ж про себе. Не для того щоб ви щось у себе шукали :)
До вас жодних претензій чи ідей змінити вашу думку чи позицію.
Я люблю психотерапію і оливки — тому коли бачу людину яка не любить щось з цього, то я можу сказати «мені жаль, що ти тут собі відмовляєш в чомусь, що мені здається класним». І коли чую у відповідь «від’@бись», то також нормально сприймаю, бо ви окрема людина і у вас ваша власна точка зору, і це класно )))

Реально допомагає — покращює якість їх життя.

Як вимірюєте якість?

Ну, я ж людям вірю :)
Якщо людина приходить в терапію і каже «мені ось тут хєрово!», чи «це мені заважає в житті, бо я не можу робити оте, оте і оте», або «я втрачаю друзів/гроші/сили, бо...» — і потім, після терапії, людина каже що їй легше, зрозуміліше, чи вона перестала чогось боятись, стала впевненіша в собі. Це ж плюс?
Я ось так вимірюю.
І, якщо навіть одразу після сесії може бути подяка із вічливості, то через певний проміжок часу, коли людина так і продовжує легше себе почувати, радіти життю, не вигорає на роботі, знає собі ціну — то для мене це очевидне покращення.
Хоча це і суб’єктивне. Бо родичам не завжди подобається що людина почала себе цінувати і дає менше лізти на голову )))

Ну і науково підтверджено, що, наприклад, у лікуванні депресії найкращий ефект дає поєднання медикаментозного лікування, психотерапія і фізична активність. Тож, якщо мій клієнт не виявляє симптомів депресії через деякий час після терапії — я вважаю що тут якість його життя покращилась.

Подібне вимірювання є апріорі некоректним, чистої води wishful thinking.
Якби ви хоча б робили опитувальник до, після, за рік і 5, то хоч якась цінність такої оцінки була би.

Ну я кажу про себе. Я не проводив опитування до і після на 5 років.
Даних про доказовість психотерапії досить багато.
А таким чином назвати некоректним можна будь що — у конкретному випадку для конкретного клієнта напевно і не можливо визначити якість зміни життя від вживання будь якого лікарського препарата, терапії, чи використання мобільного телефону. Бо тут дуже багато факторів особистісних.

А про депресію — так нею займаються психотерапавти/психіатри, те, з чим справляться психологи — це не депресія.

Про психологів ви наче і правильно пишете. Але я наче всюди і писав саме про психотерапевтів?

Якщо мова не про прикордонний стан і не про супровід клінічного психолога та патопсихологічну діагностику, а він в нормальній психіатрії є завжди. Однак в роботі з субдепресією чи рядом інших розладів працюють і психологи. Всі троє працюють в межах своєї компетенції в одній сфері завжди кожен з своїми аспектами і різним завданнями та межами діяльності в тому числі всі троє в тій чи іншій мірі працюють з психічними розладами (в тому числі з клінічною деперсією).

Ну спочатку були модні курси бухів, потім програмістів, тепер прийшов час психологів :-)

Та да... Тільки ось «менеджерів середнього звєна» якось менше в навчанні на психологів ніж айтішників. Чи їх зараз і в реальному житті менше вже?
Я сам на стільки давно ці етапи пройшов, що із «модних» тільки плюс-мінус бухгалтерію захватив. А з сисадмінів пішов ще за довго до того як вони модні стали ))
Просто середня з/п починаючого психолога сильно нижче зараз ніж в айті.

Життєве кредо Джеффа Пітерса
Я принципово ніколи не брав у свого ближнього жодного долара, не давши йому чогось натомість — чи то медальйон із фальшивого золота, чи насіння садових квітів, чи мазь від прострілу, чи біржові папери, чи порошок від бліх, чи хоча б відпустив личку.

The Gentle Grafter O. Henry

youtu.be/kOxJC7Xwqxc?t=1309

це ви про кого з запитуваних спеціалістів так відзиваєтесь? :)
Чи про всіх такої думки? )))

Слухайте Доктор Пі та Спартак Суббота — це відверта класика, класика американської літератури. Помітьте вони усі коучі, бо www.youtube.com/watch?v=NfRYN4rimhg
О’Генрі та Марк Твен youtu.be/ea6VJ7iTM50?t=4310
Ільф та Петров теж підійде. youtu.be/pyqD23zX0YI?t=3797
Хоча треба визнати вони там і в правду навчають бізнесу та маркетингу, те що можна знайти в книгах продається семінарами по $2500.

Тільки от може і курси на бугалтерію чи програміста це ок, а от курсів на психолога не буває. За таке треба по нормальному бити по пальцях. Перші два не працюють з здоров’ям людини, останній завжди в тій чи іншій мірі працює хоч і не медик, але дуже близько до медичної сфери і завжди повинен мати відповідну підготовку та освіту.

Дякую! Важливе уточнення. Я уточню, що коли писав пост, то мав на увазі не інста-курси, а саме сертифіковані курси, які дають змогу людям з визначеною вищою освітою здобути знання і стати саме психотерапевтами в певному напрямку.

Підписатись на коментарі