ШІ докорінно змінить можливості для водіння

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Сьогодні задумався над цікавою темою що-до водіння в майбутньому.

Тут я відразу згадав свій страх водіння, і пригадав момент як ледь мене не збила машина.

Тепер проаналізувавши детально ситуацію, я вірю що система водіння каридинально зміниться.

Це означає що обмежуючі рамки будуть повністю стерті, і будь’яка людина (навіть з обмеженими фізичними можливостями) зможе стати водієм власного авто, не переживаючи лишній раз через ДТП, особливо в тих містах де дуже інтенсивний рух. Це в свою чергу сутєво збільшить кількість водіїв у світі.

Також ШІ дозволить максимально економити ресурси.

Виходить так, що звичайні автомобілі стануть застарілими і неефективними в порівняння з новітніми версіями. А ще вони можуть стати причиною ДТП для інших автомобілів.

Виходить що повільно все ж таки доведеться перейти від старих систем до новітніх розробок. Можливий також варіант що в старі автомобілі буде інтегровуватись сучасна електроніка.

Напишіть думки про це. Чи готові стати водієм навіть якщо маєте страх водіння? Бо особисто я готовий, і не хочу лишній раз переживати що в мене хтось вріжиться чи я в когось вріжусь.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

у мене колекція білетів даі, наприклад 6, 885. хахахаха

чи зможе ші відповісти по логіці на білети даі?)

водій-програміст-вчитель-друкар-волонтер-ремонтувальник-тренер-перекладач і не забувати в задне дзеркало дивитись

а внутрішній голос буває? типу підказує ’газуй!’ при повороті наліво через 4 смуги

чи присипляє ваш ШІ екстремальний розум? шо важливіше?

Семухіна візьмуть тренувати новий ШІ для такого автопілоту :-)))

Ніякий ШІ не замінить кайф від водіння авто

Алe нe всi отримують кайф вiд водiння.

Для таких людeй FSD у тeсли начe прикольна штука, алe в Європi обiцяють тiльки в 25-му роцi якiсь рeгуляцiї прийняти. Хоча всe одно нeзрозумiло чи будe вiдповiдальнiсть на власнику коли вiн сидить на задньому сидiннi i авто потрапляє у дтп.

а якщо на швидкості 10 км на годину ші будуть їздити по дорогах, чи будуть вони потрапляти в серйозні дтп з пішоходами?

будуть, бо тупi завжди знайдуть можливiсть

Так, але заміть інвалідність і смерть

Машина ж как-то заменила кайф от лошадей

А мені трамвай подобається, я в студентстві спеціально на швидкісному борщагівському катався, бо для мене це був кайф.

я в студентстві спеціально на швидкісному борщагівському катався, бо для мене це був кайф.

у студентстві все було кайфово
мені подобалося у маршрутці влітку на передньому сидинні кататися чи пішки ходити через все місто ))

Водіння в пробках такий собі кайф. Кайф получаєш або від водіння на треку, або від володіння машиною на яку у тебе встає, коли ти, навіть сидячи за кермом в пробці чи на пасажирському сидінні, получаєш кайф від самого находження в машині, розуміючи що твоя машина сама-сама і інші сидячі в пробці, облизуються на неї.

Не думаю що ти будеш получати багато кайфу від водіння ланоса чи убитого камрі в пробках умовного Києва.

Перед тим, як писати що тобі головне водіння а не понти, їздити а не шашечки, скажи яка у тебе машина.

Не думаю що ти будеш получати багато кайфу від водіння ланоса чи убитого камрі в пробках умовного Києва

Якщо ви кожен день їздите по 100км з передмістя в Київ (і назад) в годину пік, то мені вас шкода. Міняйте щось в житті

Я з бул. Вернадскього до вул. Академіка Туполева (4.6 км.) щоранку з дитиною доїзжав до садочку десь за годину, після чого ще приблизно годину до Солом’янки (11 км.) на роботу.

коли ти, навіть сидячи за кермом в пробці чи на пасажирському сидінні, получаєш кайф від самого находження в машині, розуміючи що твоя машина сама-сама і інші сидячі в пробці, облизуються на неї.

если такой кайф от нахождения в авто, то можно в нем даже поселиться и кайфовать 24/7

Всього має бути в міру, а так car camping — досить популярний рух. І як хоббі насправді топове, особливо якщо подобається самостійно займатися переобладнанням авто для збільшення комфорту ночівлі.

это было в контексте про авто на которое у кого то там стоит ))

а так да, car camping классная штука

Оце сам хочу капець: і природа, і унітаз, і душ, прям каєф ваще!

зазвичай нормальні люди, які годують з дітьми пташок у парку, коли вони сідають за кермо то голубів під колесами чи рахують?

Цікавить ще думка тих хто зараз поки що без автомобіля. Що думаєте про це?

По місту таксі вистачає.
За містом — не вистачає :)

Власний автомобіль може бути ще корисний в різноманітних ситуаціях, навіть якщо по місту

Кейсів коли зручніше на власному авто багато, але наскільки вони часто трапляються, то вже індивідуально. В мене дуже рідко.

Також ШІ дозволить максимально економити ресурси.
... звичайні автомобілі стануть застарілими і неефективними в порівняння з новітніми версіями.

Коли ж настане те майбутнє, от, в новинах
Польські перевізники обіцяють масштабний страйк ще до Різдва
...
За підрахунками Адама Єндриха (президента Куявсько-Поморської асоціації автомобільних перевізників), у Польщі бракує 100 000 професійних водіїв. Близько 40 відсотків водіїв, які працюють в країні, є іноземцями, більшість з них мають білоруське та українське громадянство. Проте українців стає все менше, через їх відтік польські підприємці все частіше наймають водіїв із далеких куточків світу, наприклад, Філіппін.

не переживаючи лишній раз через ДТП, особливо в тих містах де дуже інтенсивний рух

Причини ДТП не в інтенсивності руху, а в швидкості.

Чи готові стати водієм навіть якщо маєте страх водіння?

Страх зазвичай проходить з досвідом водіння.
І, звичайне явище, нормальне, у початківця.
На ютьюбі повно розповідей інструкторів як його вгамувати.

А от якби і правда замінити — професійних водіїв...

Дальше можно не читать.

Дальше можно не читать.

Согласен.
Лучше просто смотреть на Ютьюбе — подборки ДТП, и прикидывать их причины.
Как водитель. Отвечая на вопрос — не кто виноват, а — почему это случилось, почему водители не смогли избежать ДТП.

Скорость. Реакции человека поэтому не хватило.
Скорость. Тормозной путь поэтому большой.

А в тянучке — машин много. А ДТП — мало :)

Скорость виновата только в одном случае — когда она слишком большая, чтобы плавно войти в поворот. На Киев-Чопе есть такое село — Птича. Там трасса поворачивает под почти прямым углом и стоят знаки 90-70-50.
А за углом овражек для любителей игнорировать знаки. Там всегда две-три машины лежит. По-моему даже отбойник перестали восстанавливать.

Если же смотреть обзоры тяжёлых ДТП, то процентов 80 это обгоны в местах с ограниченным обзором, а остальное проезд на красный или под шлагбаум.
То есть речь идёт не об умении водить, а о склонности идти на неоправданный риск, возможно даже суицидных наклонностях.

О так, я теж знаю це місце. При чому знаків там так дофіга що хош не хош — щось запідозриш, але мабуть так не у всіх

Скорость виновата только в одном случае — когда она слишком большая, чтобы плавно войти в поворот.

Ессно, когда «она слишком большая». И не только и не столько для вхождения в поворот, а в любом случае когда не успеешь оттормозится.

Если же смотреть обзоры тяжёлых ДТП,

А нетяжелые — кто-то совершил некорректный маневр, а у другого скорость не позволила оттормозится, или сманеврировать. Не было из-за скорости никакой реальной возможности.

То есть речь идёт не об умении водить

Я брал курсы экстремального вождения. У инструктора, который с 70ых автогонщик.
Результат... стал ездить более как «пенсионер» :)

и к выше — ...не было у водителя и навыков маневрирования. Летая по прямой, и уверовал в себя что великий гонщик.

возможно даже суицидных наклонностях.

Да, встречал какие-то исследования, что процентов 20% водителей: шашечники и прочие неадекваты — это клиника, чисто психологические расстройства личности.

А нетяжелые — кто-то совершил некорректный маневр, а у другого скорость не позволила оттормозится, или сманеврировать. Не было из-за скорости никакой реальной возможности.

Так виноват тот, кто совершил некорректный маневр.
На каждого идиота предусмотрительности не напасешься.

Так виноват тот, кто совершил некорректный маневр.

А побита машина и у того кто не смог избежать.
«Виноват» меня мало интересует, когда я на дороге.
Меня интересует как не попасть в ДТП.

На каждого идиота предусмотрительности не напасешься.

На каждого конечно не напасешься.
Но немало видео как и от встречки уходят.
Невиновные и живые.
Невиновные ж бывают и мертвые в таких ситуациях.
Так что пофик на виноватость — думай о себе сам.

«Виноват» меня мало интересует, когда я на дороге.
Меня интересует как не попасть в ДТП.

Бесполезно. Нет предела глупости человеческой. Я видел тётю, которая шагнула под трогающуюся машину.
Скорость была до 10 км/ч, расстояние около метра. Но этого хватило, чтобы она насмерть стукнулась бестолковкой об асфальт. Тут просто нужен запас здорового цинизма.

Конечно 100% гарантий не существует.
Но видео с ДТП оч хорошо показывают как лишают себя шансов не учитывающие — скорость. Когда любая мелкая нештатная ситуация приведет тебя, невиновного к 3,14цу.

Повторюсь, смотреть надо не с бесполезным выяснением «кто виноват».
Никто не может проконтролировать всех идиотов и все на дороге.
Но идиот и тот кто ведёт себя как будто у него все под контролем

как лишают себя шансов не учитывающие — скорость. Когда любая мелкая нештатная ситуация приведет тебя, невиновного к 3,14цу.

Высокая скорость предполагает соответствующую дистанцию во избежание зависимости «неожиданного маневра».
Я много езжу на дальние дистанции и выехав на трассу первые 30-40 км от города тошнюсь справа пока не рассосётся плотный поток колхозников и дачников.
А потом, имея по километру впереди и сзади позволяю себе придавить гашетку и наверстать среднюю скорость на перегоне, не рискуя нарваться на «неожиданный маневр».

Высокая скорость предполагает соответствующую дистанцию

Так почему массово не соблюдают?

много езжу на дальние дистанции и выехав на трассу первые 30-40 км от города тошнюсь справа пока не рассосётся плотный поток колхозников и дачников.

Аналогично! И настоятельно так и рекомендую делать — не спеши, смысла нет, а рисков тьма.
Втопишь потом свои 160+
И на выезде из Киева не раз видел спешунов.
один класически справа под фуру влез. Метался, вот и дометался.
вышли они из машины — и их спаниель радостно сиганул в лес — «Ура, мы уже приехали!!» вот кто был рад :)

и наверстать среднюю скорость на перегоне, не рискуя нарваться на «неожиданный маневр».

Да, я о том же

До речі цікаве дослідження було в США, що велика проблема в дтп з пішоходами, це те що їх улюблені величезні паркетники мають височенний вертикальний гриль радіатора. При дтп ті сараї підминають пішохода і ламають йому все що можна. А якби ті самі паркетники мали нижчий гриль і більш похилий капот, то пішоходи падали б на капот і скло, і виживали. Але високий вертикальний капот виглядає агресивніше, тому його зараз роблять всі виробники паркетників.

процентов 20% водителей: шашечники и прочие неадекваты — это клиника, чисто психологические расстройства личности.

И 80% двухколёсных всех мастей.

Нашёл статистику по Эстонии, 40% всех ДТП на парковках. Тоже скорость?

Линк дайте. Хочется поржать с эстонцев, как они друг дружку так массово царапают на парковках.
40% стукание дверьми соседа наверное у них в ДТП пишут:)

rus.err.ee/...​-proishodjat-na-parkovkah
Вот за прошлый год:
rus.err.ee/...​im-uwerbom-na-72-mln-evro

Вот хоть и старая, но с относительно похожими цифрами по UK
news.sky.com/...​t-the-modern-car-10666172

На а чего удивительного? Подавляющее большинство ДТП это не то, по чему можно делать нарезки на ютубчик. Точно так же в пробках регулярно коцаются, особенно из-за шашечников.

в первом же линке
в Эстонии произошло 25 000 случаев, охватываемых дорожным страхованием

Подавляющее большинство ДТП это не то, по чему можно делать нарезки на ютубчик

понятно. буду знать :)

На а чего удивительного?

Ничего конечно.
Просто я эти случаи в ДТП не записываю.
Не юрист, не страховщик, знаете ли.
Если кто-то бордюром оторвал себе бампер — для меня это не ДТП
Поэтому эти случаи нелепы к вашему:

Тоже скорость?

Конечно это не скорость. а невнимательность и косоглазие :)

в первом же линке
в Эстонии произошло 25 000 случаев, охватываемых дорожным страхованием

Ну как бы да, это основной источник статистики. Если в ДТП нет пострадавших, то полицию вызывать не обязательно. Учитывая что дорожное страхование тут обязательно, то в целом это хоть и не 100%, но очень близко по точности.

Ну тогда просто интереса ради, а какие считаются?

С угрозой здоровью, или стоимостью ремонта ощутимого для личного бюджета.

Бывают такие и на парковках?
Конечно.

Опровергает ли 40% страховых случаев на парковках мой тезис о скорости?
Ну, если оторваный бордюром бампер, или поцарапаный — ДТП, то да, можете смело топить на дороге, ведь аж 40% ДТП вовсе не из за скорости.

ведь аж 40% ДТП вовсе не из за скорости.

Т.е. если кто-то перед тобой решил поехать на красный и спровоцировал аварию, то как бы тоже виновата скорость, потому что ты не успел затормозить?)

или стоимостью ремонта ощутимого для личного бюджета.

С каско можно разбить машину в салат и это не будет ДТП если никто не пострадал?

А как можно ехать на красный стоя на месте???

Я понимаю что вы решили в демагога поиграть, ну вот давайте, сыграем.
Поясните как стоящие на месте машины создают ДТП :)

С каско можно разбить машину в салат и это не будет ДТП

Ок, продолжаем в демагогию:
А если без каско разбить машину в салат — разбитость в салат становится другой?
Что меняет каско в этом салате?

А как можно ехать на красный стоя на месте???
Т.е. если кто-то перед тобой решил поехать на красный и спровоцировал аварию, то как бы тоже виновата скорость, потому что ты не успел затормозить?)

Подъезжаешь к перекрёстку, тебе горит зелёный, так что ты продолжаешь движение. Перекрёсток достаточно закрытый, так что дорога в стороны не особо просматривается. С другой дороги, на свой красный, выезжает человек. Авария. Скорость никто не превышал. Виновата скорость или распиздяй?

А если без каско разбить машину в салат — разбитость в салат становится другой?
Что меняет каско в этом салате?

То, что каско компенсирует ущерб и он не ощутим для личного бюджета. Так это ДТП или нет?

Но да

Опровергает ли 40% страховых случаев на парковках мой тезис о скорости?
Ну, если оторваный бордюром бампер, или поцарапаный — ДТП, то да, можете смело топить на дороге, ведь аж 40% ДТП вовсе не из за скорости.

А я занимаюсь демагогией, придумывая свои определения ДТП ссылаясь на видосы на ютубе :)

так что ты продолжаешь движение

Движение без скорости?
Это как?

выезжает человек

Опа... и опять непонятно — вызжает это ж двигается значит?
перемещается то есть в пространстве?
это перемещение происходит с какой-то скоростью?

Виновата скорость или распиздяй?

Скорость конечно. Если бы оба стояли на месте — распиздяйство не привело бы к аварии.
Или будете возражать — что если бы и стояли на месте — все равно бы стукнулись?

То, что каско компенсирует ущерб

и как это меняет — что машина в салат в результате ДТП?
То есть как на положение частей кузова авто в результате с соприкосновением с частями кузова другого авто меняется в зависимости от наличия «каско»

А я занимаюсь демагогией,

Да, я вижу.
Вот и предлагаю дальше поиграть в эту игру :)

Ваш ход!

Скорость конечно. Если бы оба стояли на месте — распиздяйство не привело бы к аварии.

А вот и нет. Потому что ДТП не было. Я принял новейшую систему определений

а так как при столкновении никто не пострадал, а за рулём были Безос и Маск, так что бюджет не пострадал :)

и как это меняет — что машина в салат в результате ДТП?

Так стоп, а почему это ДТП? Никто не пострадал, весь ущерб выплатила страховая. Ну да, машина восстановлению не подлежит. Но это же не ДТП?

Я принял новейшую систему определений

Ок, я вас понял — один поехал на зеленый, другой на красный, они пересеклись в одной точке пространства
но ни аварии не случилось, да и скорости не было — они стояли на месте.

а так как при столкновении никто не пострадал

ну да, аварии ж не было. как и скорость была 0.

Так стоп, а почему это ДТП?

Замените на авария, столкновение.
Если контекст ни осилили, бывает :)

Никто не пострадал, весь ущерб выплатила страховая

Откуда ущерб, если не было ни аварии, ни ДТП, ни скорости?

Ну да, машина восстановлению не подлежит

А что с ней случилось такое, я не понял.
Не, конечно каб или шахед мог рядом бахнуть, но вроде не страхуют у нас от такого.

Но это же не ДТП?

Ну да, ущерб то 0, вы же сами все рассписали:

Потому что ДТП не было. Я принял новейшую систему определений

откуда все же взялось:

машина восстановлению не подлежит

в 40% процентов ДТП, тех что на парковках. Во блин горячие эстонцы на каких скоростях паркуются....

Ок, я вас понял — один поехал на зеленый, другой на красный, они пересеклись в одной точке пространства
но ни аварии не случилось, да и скорости не было — они стояли на месте.

Не случилось, потому что по новейшим определениям не считается.

Не случилось, потому что по новейшим определениям не считается.

ну раз не случилось, значит и остального не случилось.
Определения на поведение объектов физического мира не влияют никак.
Также как на последствия взаимодействия объектов физического мира.

Ну а раз в физическом мире ничего не случилось, то о чем тогда будем продолжать игру?

стукание дверьми соседа

В Іспанії кажуть Ола, посміхаються та йдуть далі, навіть не здогадуючись що щось не так :)

здоровое отношение к жизни )) слышала, что в Италии примерно так же

це якщо дешевi машинки, яких не жалко

Тут основне питання безпеки, щоб в тебе ніхто не вїхав і ти нікого б не зачіпив, не збив пішохода. Тут питання в безпеці, та і ремонт сильно пошкодженого авто може вийти в кругленьку копієчку з обох сторін.

щоб в тебе ніхто не вїхав

Веди себе прогнозовано на дорозі — і ймовірність що в тебе в’їдуть зменшиться.

і ти нікого б не зачіпив

Слідкуй за своєю швидкістію. Орієнтуйся на норми ПДР.
І дистанцію тримай.

не збив пішохода.

Тримай швидкість відповідну до обставин — місце, час доби, пора року.

ремонт сильно пошкодженого авто

Чим менше була швидкість — тим дешевше ремонт.

Веди себе прогнозовано на дорозі — і ймовірність що в тебе в’їдуть зменшиться

Мало хто в якому стані? Тут вже від ситуації залежить

Пане Сергій, в обговоренні кроссоверів ви здавались розумнішим. Чи може про статистику як її веде мвс? Так там в спідінг запишуть і недотримання пріорітету, і ями на неосвітлених дорогах, і аискочившу зза припарковоної тачки маму з коляскою, і сам іактьщо тачка припаркована на куті, в закриває огляд. У них це все — спідінг

Пане Сергій, в обговоренні кроссоверів ви здавались розумнішим.

Реакція людини за кермом — константа.
А шлях який проходить автомобіль за 1 секунду — залежить від швидкості.

недотримання пріорітету

чим менша швидкість — тим більше ймовірність уникнути

і ями на неосвітлених дорогах

влетіти у яму на 50 і на 100 — дві великі різниці.
Швидкість не важлива?

і аискочившу зза припарковоної тачки маму з коляскою

Вискочити з 5 км/г і 15 км/г — у маму з коляскою, яку помітив у останню мить — ніякої різниці?

У них це все — спідінг

Бо так і є:
Реакція людини — константа.
А швидкість чим більша — тим вимагає швидшу реакцію.

Тодi Нiмеччина була б анти-лiдерах, але нi

en.wikipedia.org/...​raffic-related_death_rate

Фокус в том, что среди прочего вождение это удовольствие, а умение хорошо водить — способ выделится обществе. Более того, до появления автомобиля, все это в полной мере касалось верховой езды. Способность непринужденно управлять силой во много большей, чем твоя — мощнейший источник дофамина. Так что робомобиль — идея тупиковая.

Более того, до появления автомобиля, все это в полной мере касалось верховой езды.

да. а управление железным конем — это вообще фетиш. все эти сцены из кино и музыкальных клипов с женщинами на спортивных мотоциклах или мачомэнами на харлеях тому подтверждение

Це стосується тих, кого пре від машин, хто вибирає машину емоціями а не гаманцем чи практичністю.

А більшість народу із категорії:
«тобі шашечки чи їхати?»
«машина це засіб транспортування»
«гиги, лох, купив машину ААА за $$$$, коли можна було купити ВВВ за $$, кому треба твої понти?»

«гиги, лох, купив машину ААА за $$$$, коли можна було купити ВВВ за $$, кому треба твої понти?»

это от бедности

Це стосується тих, кого пре від машин,

Прет от машин потребителей глянца.
Я о тех, кого прет от вождения.

А більшість народу із категорії:
«тобі шашечки чи їхати?»

Пользуется шашечками.

давай так, яка у тебе машина? не думаю що жигулі чи якесь камрі яке у кожного таксиста.

Той хто любить водити, ніколи не купить жигулі чи щось дешеве масове, хіба що від безгрошів’я. Він буде перебирати 100500 різних варіантів щоб знайти те, що йому приємно водити і що для душі.

ну тоді керування Bagger 293 це взагалі оргазм?
є таки попаяні (сам трохи такий), але пересічному то все не треба нафік

Возможно, хотя лично я подумываю о пилотской лицензии.

Хочу щоб ШІ давав підказки як викладач в автошколі.
> Я тут зможу припаркуватися?
> Я зможу звідси виїхати?
> Які дії мені треба робити щоб припаркуватися?
> Як мені об’їхати перешкоду?
> Мені переключити передачу чи і так підійде?

Когда тебя везет автопилот — то ты просто пассажир, а не водитель.
Если ты хочешь трогать своими руками руль и прочие педали — ты должен уметь водить «голое» железо, иначе — сиди на заднем сиденье и говори куда везти автопилоту.

Можливий також варіант що в старі автомобілі буде інтегровуватись сучасна електроніка

Зараз спитаю сусіда по гаражу на жишулях чи буде він туди інтегрувати ШІ
Взагалі головна концептуальна проблема відповідальність. Кого садити за ґрати якщо авто із автопілотом зібʼє когось на дорозі?

А що когось саджають? Відмазали і все, он в дніпрі комідон 17-річний іще в тік тоці понти кидав що батя все порішає.

Кого садити за ґрати якщо авто із автопілотом зібʼє когось на дорозі?

Нікого не садити. Страхова компанія має заплатити бабки постраждалим. Компанія виробник має виплатити штраф якщо буде доведено халатність в розробці чи в тестуванні автопілота, наприклад коли якусь фічу в продакшн без тестування впустили чи пропустили якийсь стандартизовані safety тести.

Нікого не садити. Страхова компанія має заплатити бабки постраждалим. Компанія виробник має виплатити штраф якщо буде доведено халатність в розробці чи в тестуванні автопілота, наприклад коли якусь фічу в продакшн без тестування впустили чи пропустили якийсь стандартизовані safety тести.

а че тогда с человеком так нельзя?
страховая платит пострадавшим, ну или из своего кармана если страховки нет. ну и плюс штраф если будет доказано, что какая то бага в «разработке» напр. плохое зрение или забил на сейфти тест и сел за руль невыспавшимся или в неудобной обуви

Водій несе пряму відповідальність, він повністю контролює машину і свої дії. Будь-яка аварія де він ініціатор це його вина — бухий, неуважний, відволікався, сидів в телефоні, заснув. Тому тут тюрма. Виняток це якщо ти скоїв ДТП із-за технічної несправності, стало зле, тощо.

А вот інженери не контролюють машину, вони не можуть врахувати всі умови і зміни її експлуатації. Давайте тоді інженерів літаків сажати за кожну авіакатастрофу з технічною несправністю.

значит авто на автопилоте едет, а ответственности толком никто не несёт

ясно-понятно

Давайте тоді інженерів літаків сажати за кожну авіакатастрофу з технічною несправністю.

там кроме автопилота ещё команда в кабине не спит и диспетчер за всем наблюдает и даёт команды. к слову у диспетчеров (немецких) зарплаты в два раза выше чем в айтишне, попасть туда примерно как в гугл и работают они всего 6 часов в день, что как бы намекает про уровень ответственности.

так что прежде чем это безответственное безобразие на автопилоте пустить на дороги, надо сначала к каждому авто пристроить диспетчера — и тогда можно будет сравнивать с самолётами

значит авто на автопилоте едет, а ответственности толком никто не несёт

Так и сейчас такое есть :) Вон у нас дед с деменцией сбил на светофоре женщину с ребёнком, ребёнок помер. Суд сказал «Ну сорян, он не отдавал отчёт в своих действиях». Семейные врачи, которые выдают справки «Ну сорян, нагрузки много, времени мало, да и вообще не можем мы деменцию диагностировать визуально». Вот и 0 ответственности как результат

Так автопілот вже давно є, це мабуть одне із перших хайпових застосуван ШІ. З розморозкою тебе. Правда він вже багато років чогось не змінює світ.
Тесла з 2014-го, Нвідія з 2015-го запустили проєкти автопілоту. Гугл там взагалі щось з 2009-го.

Є, але не масово запроваджений, особливо в Україні. Це не захистить від того що якийсь мудак може в тебе врізатись. Автопілот і ШІ це трохи різні речі

так процес тормозиться із-за регуляторів і бюрократів, а не із-за технологій

Підписатись на коментарі