Як монетизувати розумний дім і створити сильну спільноту
Пройдіть 🏠 опитування Розумний Будинок 2024
У цій статті я розповідаю моє бачення теперішнього стану справ української спільноти розумного будинку та перспективи розвитку. Як монетизувати не дуже зрозумілу сферу та про принципи якими має керуватись спільнота.
росія — держава терорист. російський військовий корабель, пішов нах***! Підтримайте постійний збір мого друга з Social Drone на комплектуючі для збірки FPV-дронів.
З кого складається спільнота розумного будинку в Україні? Важко поділити людей за чіткими ролями чи інтересами. Але якщо все ж спробувати це зробити то це люди що цікавляться розумним будинком різних платформ яким стало тісно в межах однієї екосистеми та знайшли нові можливості у Home Assistant, OpenHub та інших відкритих системах, любителі мікроконтролерів Arduino, ESP32, STM, самохостингових (self hosted) проектів, NAS серверів, Linux, альтернативних прошивок роутерів. Я точно не опишу усіх. Але усіх їх обʼєднує віра в те що технології змінюють життя на краще.
Монетизація сфери розумного дому
Монетизація переглядів YouTube
Створення якісного контенту на YouTube про розумні будинки, огляди пристроїв, демонстрації інтеграцій та поради з налаштування може приносити дохід через рекламу. З часом, зростаюча аудиторія дає змогу залучати спонсорів, що додає додатковий заробіток.
Платне консультування та підбір компонентів розумного будинку
До мене не раз звертались з проханням підібрати пристрої розумного будинку. Я вважаю це доволі перспективним напрямком монетизації. Пропонування персоналізованих консультацій для тих, хто хоче створити власний розумний дім, може стати джерелом доходу.
Заробіток на написанні статей — оглядів
Це найзручніший і найцікавіший персонально для мене варіант. В Україні існує багато цікавих українських виробників апаратного та програмного забезпечення розумного будинку та інтернету речей. І найчастіше вони маловідомі. Можна домовитись з українським, чи іноземним виробником за платне написання статті — огляду. Це дозволить привабити нових користувачів до продукту чи послуги, набути власний досвід та заявити про себе як про експерта у сфері розумного будинку та Інтернету Речей. Якщо переживаєте що нічого про це не знаєте, запевню вас що це перевага, адже ви пишете для таких самих людей які нічого про це не знають. Якщо ви хочете спробувати писати статті огляди знайдіть виробника, цікавий вам проект, або запропонуйте цікавий проект компанії або бренду які вам подобаються. Домовтесь про справедливу оплату, або про те щоб залишити пристрій огляду собі. DOU як на мене чудове місце для публікації подібної статті. Оскільки тут є зацікавлена авдиторія, DOU добре ранжується в Google та сам просуває статті у соціальних мережах. Проте ніхто не заважає публікуватись на будь якій іншій платформі. Якщо ви хочете опублікувати свою статтю, але маєте проблеми напишіть мене в приватні повідомлення на DOU, я допоможу.
Створення інтеграцій Home Assistant
Розробка інтеграцій Home Assistant корисних сервісів може бути монетизована за рахунок фінансової підтримки їх користувачів, або платного створення інтеграцій для українських компаній. Українські інтеграції Home Assistant зібрав в окремому топіку.
Збирання готових проектів та продаж на OLX та Tindie
Монетизація розумного будинку через створення готових проєктів і продаж на платформах, як-от OLX чи Tindie, дозволяє перетворити хобі на джерело доходу. Замість того щоб лише експериментувати для себе, ентузіасти можуть пропонувати на ринку популярні рішення: наприклад, контролери для освітлення, автоматизовані системи поливу чи набори для інтеграції з Home Assistant. Також окремо хочу виділити проєкти з поєднання технологій та мистецтва: нічники з епоксидної смоли, піксельні гірлянди, рухомі діорами, підсвітка будинків (holiday leds), розумні меблі тощо.
OLX підходить для простих і доступних продуктів, які знайдуть покупців серед локальної аудиторії, найпопулярнішими саморобними товарами в Україні на даний момент є міні пк з Home Assistant, пристрої енергомоніторингу і інтеграції інверторів, батарей в Home Assistant, ESP32 реле з сухими контактами і друковані плати і навіть прошивки.
Tindie — міжнародний сайт саморобних пристроїв дає змогу вийти на глобальний ринок, де цінуються інновації й технічна складність. Завдяки попиту на унікальні рішення та порівняно низькій собівартості пристроїв, розробники можуть створювати конкурентоспроможні продукти, які легко налаштувати навіть новачкам. На Tindie представлені такі українські компанії як IoT-devices, TeHyBug, Ultimate Robotics, AG RF Engineering & Consulting, Security Arts, SMARTLIGHT.ME, Andrey та інші. До слова, каналу Крафтяренко автор на прикладі показує як створити нові пристрої за допомогою ESPHome.
Створення нових пристроїв та кампаній на Kickstarter
Створення розумних пристроїв і запуск кампаній на Kickstarter дає змогу не лише протестувати ідею, а й зібрати кошти для масового виробництва. Унікальні гаджети, інтегровані з популярними екосистемами (Home Assistant, Google Home), часто приваблюють техноентузіастів. Успішна кампанія залежить від інноваційності продукту, якісної презентації та чіткої стратегії. Kickstarter відкриває доступ до глобального ринку і допомагає перетворити стартап на успішний бізнес.
Спільнокошт
Якщо ви маєте цікаву ідею організуйте збір коштів на неї серед друзів, знайомих, підписників, читачів. Як приклад можу привести свій досвід створення українського голосового пакету для робота пилосмока. До речі ви можете допомогти завершити збір на голосовий пакет для Robrock.
Проблеми
Не розуміння цінності розумного будинку
Багато людей не розуміють справжньої цінності розумного дому. Вони часто уявляють його як набір конкретних пристроїв, брендів чи модних вимикачів. Але розумний дім — це не про гаджети, а про ідеї. Це спосіб життя, який кожен може адаптувати під себе.
Для когось це комфорт: світло, що вмикається за настроєм, ідеальна температура чи музика, що супроводжує день. Для інших це доступність: керування домом із будь-якої точки світу через смартфон. Хтось шукає локальний контроль і незалежність, щоб усе працювало без інтернету. А ще для багатьох це економія: ресурси використовуються раціонально, а витрати знижуються.
Розумний дім — це про ідеї. Продавайте комфорт, доступність, безпеку, незалежність, а не просто пристрої. Технології змінюються, але прагнення зробити життя кращим залишається.
Толерування російської мови
На мою думку створення контенту російською толерує русню. Ваш блог, твітер, комерційний сайт, стаття, відео, думки стають частиною російського, а не українського інфопростору. Як результат, росіяни привласнюють собі будь що написане російською, називаючи це словом «наше», «на понятном язікє» та іншими заготовками. Для мене важливо мати окрему українську спільноту розумного будинку, не лише тому що русня — гній, але й щоб заявити що український розумний будинок існує, окремий український ринок існує, я існую. (розумний будинок частина мого світу).
Не споживайте контент російською, якщо існує альтернатива українською чи англійською. Англомовних ресурсів, присвячених розумному будинку набагато більше та вони зрозуміліші (як би дивно це не звучало). Якщо ви не хочете, чи не можете читати англійською, майже у кожному браузері на комп’ютері, чи телефоні (навіть у safari) є перекладач. YouTube має переклад субтитрів. Ще швидше за пошук запитати про щось ChatGPT. Знайдіть цікаві ресурси присвячені розумному будинку українською. Знайдіть цікаві блоги англійською. Мої улюблені Smart Home Scene, Everything Smart Home, Hibbert Home Tech, NetworkChuck, Andreas Spiess.
Телеграм та інші платформи для спільнот
Чотири найбільші спільноти розумного будинку знаходяться в телеграм. У інших соцмережах подібних спільнот немає. Такий підхід має декілька проблем:
Повідомлення груп Телеграм не індексується пошуковими системами. Тобто коли ви шукаєте відповідь на своє питання телеграм не відображається у пошуку, навіть якщо у переписці буде точна відповідь на питання. Виправіть мене якщо не правий. Аналогічна ситуація з Wats up та Discord. Натомість Facebook та Reddit індексуються. Також чудовим варіантом для спільноти може стати форум Discourse. Він опен сорсний, його можливо встановити на будь якому хостингу. Самостійно розгорнутий на VPS Discourse з системними ресурсами на 500 людей коштуватиме приблизно 5 євро на місяць. Він також чудово індексується пошуковими мережами.
Telegram може бути заблокований. Я не передбачаю майбутнє, але враховуючи тиск і заборону Telegram в навчальних закладах це можливий сценарій. Чи значить що потрібно покидати Telegram уже зараз — ні. Проте це ще один аргумент щоб створити спільноти на інших платформах.
Принципи спільноти
Українська мова
Використання української мови є ключовим принципом у створенні незалежної україномовної спільноти, присвяченої розумним будинкам. Це не лише підкреслює нашу ідентичність, а й сприяє розвитку української мови як професійної. Окрім того, такий підхід часто допомагає відмежуватися від прихильників «російського світу» та об’єднати людей, які поділяють спільні цінності.
Відкритість та доступність
Особливість IT-спільнот у тому, що відповіді на запитання можуть супроводжуються насмішками, токсичністю або зверхністю. Це створює атмосферу, де частина учасників боїться ставити запитання або просто мовчить. Водночас залученість учасників має величезне значення для розвитку спільноти. Важливо прагнути до створення відкритих, доступних і дружніх середовищ, де токсичність не матиме місця. Адже те, як учасник отримає відповідь, безпосередньо впливає на його бажання залишатися частиною цієї спільноти та наповнювати її.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів