Як хобі допомагають нам у професійному житті
Привіт! Мене звати Галина, я QA Lead в Itera. Нещодавно прочитала статтю на DOU про те, як можна поєднувати тестування та викладання танців. Хто не читав, тут лінка — Танці і Тестування — чи можна їх поєднати? Ця історія змусила мене задуматися, адже я вже давно помітила наскільки різноманітні та креативні хобі є в IT-спільноті.
Досліджуючи хобі своїх колег, ви майже напевно знайдете спортсменів, художників або музикантів. Хтось малює картини, які потім стають частиною художніх виставок; інші займаються бігом, перетворюючи це захоплення на участь у тріатлонах. Є й ті, хто співає чи грає на музичних інструментах, створюючи потім музичні гурти прямо у своїх компаніях. Це не лише цікаво, а й надихає, адже такі захоплення дозволяють проявляти творчість і можуть напряму впливати на професійне життя.
Мені теж є чим поділитися! Я просто обожнюю hand-made речі та захоплююсь різними видами рукоділля: шиттям, вишиванням, в’язанням гачком і спицями. Ба більше просто в’язати руками. І таке можливе! Більшість із того що створюю я дарую рідним, друзям, колегам або виставляю на аукціони. Наприклад, кілька в’язаних мною сумок я передала на аукціон, організований у нашій компанії, а зібрані кошти пішли на донат.
Тож для мене це більше ніж просто хобі — це своєрідна медитація, яка допомагає знаходити натхнення та зберігати баланс.
У нашій компанії ми організовуємо смарттоки, де презентуємо технічні доповіді, ділимося досвідом тестування на проєктах, розповідаємо про тули, які використовуєм при тестуванні а також ділимося челенджами, з якими стикаємося. Окрім цього ми проводимо і воркшопи, присвячені нашим захопленням. На початку цього року я розповідала про своє хобі і була приємно здивована, коли з’ясувалося, що серед колег є багато прихильників рукоділля. Ми згадували дитинство, наші уроки праці в школі та ділилися своїми handmade-проєктами. Дехто навіть вирішив відновити своє давнє захоплення після цього воркшопу!
«А як рукоділля може допомогати в тестуванні?» — спитаєте ви.
І справді, на перший погляд рукоділля та тестування здаються зовсім різними. Але якщо придивитися уважніше, спільного у них чимало:
- Планування — перед початком вишивання або в’язання потрібно спланувати всі деталі, підібрати матеріали й інструменти. У тестуванні це нагадує створення тест стратегії.
- Процес — у вишиванні чи шитті важливо слідувати схемі або викрійці, так само як у тестуванні важливо дотримуватися тест плану.
- Уважність — пропущена петля або хрестик може зіпсувати весь малюнок. Це розвиває увагу до деталей, яка є важливою для пошуку прихованих багів.
- Терпіння — великі візерунки чи складні дизайни потребують годин копіткої роботи, як і регресійне тестування складних систем.
- Виправляти помилки — якщо помітили невідповідність, доведеться розпустити кілька рядків і зробити все правильно. Це дуже нагадує фіксинг багів.
Для мене рукоділля приносить не лише задоволення, а й напряму впливає на професійний розвиток.
- Розвиток аналітичного мислення — планування складного узору чи візерунка схоже на створення тестового плану: обдумуєш кожен крок і враховуєш можливі проблеми.
- Стресостійкість (я вважаю, це найважливішим бенефітом!) — Доведено, що в’язання крючком має заспокійливий ефект! Тож рекомендую пов’язати після дня повного дедлайнів та ретестінг багів.
- Тренування уваги — робота з дрібними деталями допомагає розвинути здатність концентруватися, що є незамінною навичкою для аналізу великих і складних проєктів.
- Креативність — творчі заняття надихають на нестандартні рішення у роботі. Наприклад, пошук причин складного бага може нагадувати «розплутування клубка». 😉
Рукоділля — це моє джерело натхнення. У моменти коли мозок перевантажений, я беру до рук гачок чи спиці. Це допомагає переключитися, освіжити думки й навіть знайти несподівані ідеї для вирішення робочих задач.
Як на мене, хобі є не лише способом відпочити, а й можливістю вдосконалювати свої професійні навички. До того ж, хобі сприяє налагодженню міцніших зв’язків із колегами: ми можемо обмінюватись захопленнями, ділитися досвідом, обговорювати ідеї, ба навіть організовувати спільні клуби. І не важливо якого роду хобі. Важливо насолоджуватись тим, що тобі реально подобається і в роботі, і в житті. Важливо знайти свій work-life balance.
А яке хобі маєте ви? Чи помічали як це впливає на вашу роботу? Поділіться своїми історіями — мені дуже цікаво дізнатися про ваші захоплення!😊
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів