Що робити, якщо рік минув, а ви профукали свої цілі?
Наприкінці року заведено перераховувати свої успіхи. Робити це, до речі, не так складно: у кожного за цілий рік накопичиться достатньо досягнень, на компактний список точно вистачить.
Однак глянсова обкладинка гарна хіба що для соцмереж. Собі брехати не будеш. Особливо, якщо зрозуміло, що можна і потрібно було встигнути набагато більше.
Зрозуміло, зараз легко списати свої особисті факапи на зовнішні чинники. Можна сказати, що війна, форс-мажори, а чого ти хотів. Наприклад, я хотів:
- Стати інфлюєнсером Linkedin. Думав, готувався, старався. Закупив набір постів у маркетолога. Отримав тіньовий бан у Linkedin — пости ніхто не бачить. Тепер у мене купа контенту та марної роботи з цією довбаной сосцсітю.
- Зробити революційний EdTech. Який справді дасть ті знання та навички, які потрібні наймаючим компаніям. Тому теж багато роботи та чернеток, а повністю автоматизованих до запуску курсів досі немає.
- Запустити IT-майданчик для плавного переходу від менторства до найму в компанії, де працюють ті самі ментори.
І ось рік наприкінці. Багато чого зроблено, але не зроблено сумно більше. Думаю, як згорнути план наступного року з урахуванням поточної ситуації. Думки суб’єктивні, а висновки, можливо, універсальніші і знадобляться комусь ще.
Які рішення не розглядаю
Перший постулат антикризового менеджменту — різати кости. Частково так робитиму, звичайно. Загалом і системно — точно немає. Заощаджувати за будь-яку ціну не варіант, тому що в такому випадку доведеться разом з водою виплеснути і дитину.
Нехай з функціоналом MVP, але хочеться зібрати весь ланцюжок цілком. Проекти синергетичні. Трафік із Linkedin йде на EdTech, а старанні стажери стають ядром аудиторії IT-продукту. Думаю, що кожен напрямок у ізольованому вигляді помітно програє.
Відмова від планів взагалі — таке собі рішення. Так можна робити, коли початкові гіпотези перевірені та провалилися, а не тому, що сам педалі не докрутив. У моєму випадку все, що розкопав ринками, говорить на користь планів. Отже, треба їх дотримуватись.
Другий момент. Психоделічна істерія на кшталт «Ти сильний, ти зможеш!» теж повз. Смішно спостерігати, як таке кричать зі сцени і публіка заходиться в екстазі. Але це репертуар для шарлатанів, а я завжди цурався подібних ситуацій.
Шукати партнерів, ділити витрати та обов’язки виглядає розумно. Але я вже мав досвід партнерства на двох, на трьох. Одні проблеми можна вирішити, інші отримати. У будь-якому разі, власну ефективність делегуванням «під ключ» не підвищити.
А завдання насамперед таке — як працювати краще, швидше, стабільніше. Отже, мої варіанти відповідей.
1. Пробачити себе
Жаль енергії не додають. Потрібно списати збитки та рухатися далі. Може здатися, що це якась соплива формальність. Але крок важливий. Якщо його не зробити, легко застрягти у минулому.
Історія як шахта з корисними копалинами: витягуємо уроки, потім небезпечну дірку під ногами засипаємо ґрунтом і консервуємо. Можна зверху поставити пам’ятний знак.
Це все, далі лише вперед. Не з чистого аркуша, але зі, скажімо так, очищеного. Важливо оновити повноваження, у своїй власній голові. Визнати, що були помилки, вони записані. Висновки зроблено. На утримання третім особам переходити не збираєшся, всі питання і далі вирішуватиметься особисто.
2. Подумати над мотивацією
Безвідносно до переживань зовсім інший ракурс на проблеми. Звідки вони взялися, як таке взагалі вийшло? Якщо чогось не було зроблено, значить одне з двох: Грубі промахи в плануванні або недостатня мотивація
Плани — наступний пункт, а зараз про мотивацію. Вона критично важлива кожному етапі, кожному кроці.
Варто провести стратсесію в одну особу, своє. Розписати все, що заважає. Потім скласти списки вагомих аргументів для «моркви ззаду» у вигляді ризиків та загроз, «моркви спереду» — для наснаги та драйву.
Мабуть, не зайвим зафіксувати ці образи і частіше до них повертатися. Щоб пам’ятати, навіщо орати з повною віддачею тривалі періоди часу без дофамінового підживлення.
3. Переглянути плани
Дійшла черга до планів. Цілі теж підлягають ревізії, із цього треба починати. Але у моєму випадку вони зберігаються. Приціл був вірним, треба доопрацювати тактику.
Проміжна приватна (як і все тут) відповідь — Agile гарний, але він занадто гнучкий. Зручно все перекидати за різними картками та блоками. Це захоплює і створює певні ілюзії.
Почасти на рівні тижневих спринтів Agile можна зберегти. Тільки не з великих віх. Їх рухати все-таки не можна, незважаючи на всі спокуси. Інакше про терміни можна взагалі забути і перевести проекти в статус хобі.
4. Жорсткі дедлайни
Чому простіше виконувати зовнішні завдання? Наприклад, ті ж замовлення DevSecOps, які я постійно отримую в останні роки. Насправді вони дуже зручні, добре структуровані, рентабельні. За зрозумілий час отримуєш зрозумілі гроші і ніякої зайвої відповідальності. Достатньо відповідати за свою ділянку роботи.
Візіонер не може собі дозволити таку розкіш. Натомість постійно занурюється у завдання та питання, яких спочатку взагалі в планах не було. Що, зрозуміло, є підставою перенести дедлайни.
Робити це не можна. Потрібно фіксувати та вписуватися. Іронічно, наскільки легко та зрозуміло все це в рамках чужих проектів. І як складно за своїми. Можливо, легка форма аутизму, як у Олега Дрожко, тут допомогла б, якщо вдасться ставитися до власних планів ніби до зовнішніх замовлень. Втім, краще помедитувати на моркву та приймати власні терміни всерйоз.
5. Попрацювати над дисципліною
Легко сказати: «Став серйозніше, дотримуйся дедлайнів». Проекти — ненормований вид діяльності. Навіть швидше ненормальний.
Сила волі допоможе, але не сильно. Тренувати її не можна, на жаль. Вона біологічно негаразд влаштована. Це не м’яз, який реально «накачати». Скоріше запас сил, який витрачається. Отже, треба витрачати більш дбайливо. І делегувати.
Не в тому сенсі, щоб звалити на когось непоставлені процеси з неперевірених толком гіпотез. Ні, звісно. Взагалі делегувати не так самі завдання, як увага до них і особливо за термінами.
Можна залучати зовнішніх осіб для допомоги у своїх справах. Приблизно як тренер у залі, графік зустрічей з яким підкріплює регулярність занять.
Призначені зустрічі, домовленості про участь, публікації, виступи — все це важелі для видавлювання себе інертно-інтровертного із горезвісної зони комфорту у зовнішній світ. Туди, де незатишно та небезпечно. Туди, де є всі призи.
6. Більше відпочивати
Вище було багато про те, як працювати більше, сильніше, спритніше. Але це прямий шлях до вигоряння вщент.
Концепція «Work/Life Balance» мені не подобається. Занадто благостна вона, пухнаста. Проте здорові зерна у балансі між роботою та відпочинком безглуздо заперечувати. Звичайно, треба залишати у графіку вікна, бажано широкі панорамні. Крім іншого, життя йде прямо тут і зараз, інший не буде. Важіль для дотримання такий самий, як у дедлайнах — зовнішні зобов’язання.
7. Боротися з перфекціонізмом
На десерт — головне моє прокляття. Завжди хочеться зробити не добре, а краще за всіх. Ідеально.
Проблема ще в тому, що було красиво проілюстровано в одній візуальній притчі. Там учень дивувався, чому питань стає тільки більше. .Всередині кола знання, коло на кордоні з невідомим — питання Вчитель намалював друге коло, більше знань стало. більше, але й питань також.
Саме так все відбувається. Починаю чогось робити, збирати нові ідеї, щось підгледів, сам придумав нові вразливості і «дірки», які хочеться закрити.
Розумію, наскільки важливим є темп і ритм. Як його домагатися, не розумію.
P.S. Діда Мороза прохати не допомагає. Пишу сюди за старою звичкою. Мабуть між звичних тролів проскочить раптове обговорення по суті, з чимось корисним та іншими ракурсами, пріоритетами. Цього зараз не вистачає.
72 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів