Що робити, якщо рік минув, а ви профукали свої цілі?

Наприкінці року заведено перераховувати свої успіхи. Робити це, до речі, не так складно: у кожного за цілий рік накопичиться достатньо досягнень, на компактний список точно вистачить.

Однак глянсова обкладинка гарна хіба що для соцмереж. Собі брехати не будеш. Особливо, якщо зрозуміло, що можна і потрібно було встигнути набагато більше.

Зрозуміло, зараз легко списати свої особисті факапи на зовнішні чинники. Можна сказати, що війна, форс-мажори, а чого ти хотів. Наприклад, я хотів:

1. Стати інфлюєнсером Linkedin. Думав, готувався, старався. Закупив набір постів у маркетолога. Отримав тіньовий бан у Linkedin — пости ніхто не бачить. Тепер у мене купа контенту та марної роботи з цією довбаной сосцсітю.
  2. Зробити революційний EdTech. Який справді дасть ті знання та навички, які потрібні наймаючим компаніям. Тому теж багато роботи та чернеток, а повністю автоматизованих до запуску курсів досі немає.
  3. Запустити IT-майданчик для плавного переходу від менторства до найму в компанії, де працюють ті самі ментори.

І ось рік наприкінці. Багато чого зроблено, але не зроблено сумно більше. Думаю, як згорнути план наступного року з урахуванням поточної ситуації. Думки суб’єктивні, а висновки, можливо, універсальніші і знадобляться комусь ще.

Які рішення не розглядаю

Перший постулат антикризового менеджменту — різати кости. Частково так робитиму, звичайно. Загалом і системно — точно немає. Заощаджувати за будь-яку ціну не варіант, тому що в такому випадку доведеться разом з водою виплеснути і дитину.

Нехай з функціоналом MVP, але хочеться зібрати весь ланцюжок цілком. Проекти синергетичні. Трафік із Linkedin йде на EdTech, а старанні стажери стають ядром аудиторії IT-продукту. Думаю, що кожен напрямок у ізольованому вигляді помітно програє.

Відмова від планів взагалі — таке собі рішення. Так можна робити, коли початкові гіпотези перевірені та провалилися, а не тому, що сам педалі не докрутив. У моєму випадку все, що розкопав ринками, говорить на користь планів. Отже, треба їх дотримуватись.

Другий момент. Психоделічна істерія на кшталт «Ти сильний, ти зможеш!» теж повз. Смішно спостерігати, як таке кричать зі сцени і публіка заходиться в екстазі. Але це репертуар для шарлатанів, а я завжди цурався подібних ситуацій.

Шукати партнерів, ділити витрати та обов’язки виглядає розумно. Але я вже мав досвід партнерства на двох, на трьох. Одні проблеми можна вирішити, інші отримати. У будь-якому разі, власну ефективність делегуванням «під ключ» не підвищити.

А завдання насамперед таке — як працювати краще, швидше, стабільніше. Отже, мої варіанти відповідей.

1. Пробачити себе

Жаль енергії не додають. Потрібно списати збитки та рухатися далі. Може здатися, що це якась соплива формальність. Але крок важливий. Якщо його не зробити, легко застрягти у минулому.

Історія як шахта з корисними копалинами: витягуємо уроки, потім небезпечну дірку під ногами засипаємо ґрунтом і консервуємо. Можна зверху поставити пам’ятний знак.

Це все, далі лише вперед. Не з чистого аркуша, але зі, скажімо так, очищеного. Важливо оновити повноваження, у своїй власній голові. Визнати, що були помилки, вони записані. Висновки зроблено. На утримання третім особам переходити не збираєшся, всі питання і далі вирішуватиметься особисто.

2. Подумати над мотивацією

Безвідносно до переживань зовсім інший ракурс на проблеми. Звідки вони взялися, як таке взагалі вийшло? Якщо чогось не було зроблено, значить одне з двох: Грубі промахи в плануванні або недостатня мотивація
Плани — наступний пункт, а зараз про мотивацію. Вона критично важлива кожному етапі, кожному кроці.

Варто провести стратсесію в одну особу, своє. Розписати все, що заважає. Потім скласти списки вагомих аргументів для «моркви ззаду» у вигляді ризиків та загроз, «моркви спереду» — для наснаги та драйву.

Мабуть, не зайвим зафіксувати ці образи і частіше до них повертатися. Щоб пам’ятати, навіщо орати з повною віддачею тривалі періоди часу без дофамінового підживлення.

3. Переглянути плани

Дійшла черга до планів. Цілі теж підлягають ревізії, із цього треба починати. Але у моєму випадку вони зберігаються. Приціл був вірним, треба доопрацювати тактику.

Проміжна приватна (як і все тут) відповідь — Agile гарний, але він занадто гнучкий. Зручно все перекидати за різними картками та блоками. Це захоплює і створює певні ілюзії.

Почасти на рівні тижневих спринтів Agile можна зберегти. Тільки не з великих віх. Їх рухати все-таки не можна, незважаючи на всі спокуси. Інакше про терміни можна взагалі забути і перевести проекти в статус хобі.

4. Жорсткі дедлайни

Чому простіше виконувати зовнішні завдання? Наприклад, ті ж замовлення DevSecOps, які я постійно отримую в останні роки. Насправді вони дуже зручні, добре структуровані, рентабельні. За зрозумілий час отримуєш зрозумілі гроші і ніякої зайвої відповідальності. Достатньо відповідати за свою ділянку роботи.

Візіонер не може собі дозволити таку розкіш. Натомість постійно занурюється у завдання та питання, яких спочатку взагалі в планах не було. Що, зрозуміло, є підставою перенести дедлайни.

Робити це не можна. Потрібно фіксувати та вписуватися. Іронічно, наскільки легко та зрозуміло все це в рамках чужих проектів. І як складно за своїми. Можливо, легка форма аутизму, як у Олега Дрожко, тут допомогла б, якщо вдасться ставитися до власних планів ніби до зовнішніх замовлень. Втім, краще помедитувати на моркву та приймати власні терміни всерйоз.

5. Попрацювати над дисципліною

Легко сказати: «Став серйозніше, дотримуйся дедлайнів». Проекти — ненормований вид діяльності. Навіть швидше ненормальний.

Сила волі допоможе, але не сильно. Тренувати її не можна, на жаль. Вона біологічно негаразд влаштована. Це не м’яз, який реально «накачати». Скоріше запас сил, який витрачається. Отже, треба витрачати більш дбайливо. І делегувати.

Не в тому сенсі, щоб звалити на когось непоставлені процеси з неперевірених толком гіпотез. Ні, звісно. Взагалі делегувати не так самі завдання, як увага до них і особливо за термінами.

Можна залучати зовнішніх осіб для допомоги у своїх справах. Приблизно як тренер у залі, графік зустрічей з яким підкріплює регулярність занять.

Призначені зустрічі, домовленості про участь, публікації, виступи — все це важелі для видавлювання себе інертно-інтровертного із горезвісної зони комфорту у зовнішній світ. Туди, де незатишно та небезпечно. Туди, де є всі призи.

6. Більше відпочивати

Вище було багато про те, як працювати більше, сильніше, спритніше. Але це прямий шлях до вигоряння вщент.

Концепція «Work/Life Balance» мені не подобається. Занадто благостна вона, пухнаста. Проте здорові зерна у балансі між роботою та відпочинком безглуздо заперечувати. Звичайно, треба залишати у графіку вікна, бажано широкі панорамні. Крім іншого, життя йде прямо тут і зараз, інший не буде. Важіль для дотримання такий самий, як у дедлайнах — зовнішні зобов’язання.

7. Боротися з перфекціонізмом

На десерт — головне моє прокляття. Завжди хочеться зробити не добре, а краще за всіх. Ідеально.

Проблема ще в тому, що було красиво проілюстровано в одній візуальній притчі. Там учень дивувався, чому питань стає тільки більше. .Всередині кола знання, коло на кордоні з невідомим — питання Вчитель намалював друге коло, більше знань стало. більше, але й питань також.

Саме так все відбувається. Починаю чогось робити, збирати нові ідеї, щось підгледів, сам придумав нові вразливості і «дірки», які хочеться закрити.

Розумію, наскільки важливим є темп і ритм. Як його домагатися, не розумію.

P.S. Діда Мороза прохати не допомагає. Пишу сюди за старою звичкою. Мабуть між звичних тролів проскочить раптове обговорення по суті, з чимось корисним та іншими ракурсами, пріоритетами. Цього зараз не вистачає.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо ви профукали цілі, значить цілі були не ваші ;)

Так можуть бути цілі на рівні — стати властелином відомого миру. Тільки не так вже і багато народу мають таланти : Цезаря, Чінгіз Хана чи Наполеона, щоби і справді реалізувати принаймні якусь вагому частину таких цілей.

Якщо профукали спринт, то просто spillover на наступний)

Але як жити без мети? Але як жити без сенсу? Але як жити без планів, що виконуються?
Чи можна так жити? Чи що робити взагалі?
МІй варіант відповіді на ці життєво важливі питання такий:
Еволюція життя створила людину таким чином що вона може відчувати різні види задоволення у залежності від того яка біохімія зараз працює.
Тобто маємо чи необхідність чи можливість це задоволення куштувати.
Не було ніякого задоволення — день сірий та похмурий — ніщо не радує.
Всі оті питання виникають коли задоволення або зовсім нема, або дуже важко отримується...
І є одна цікава хімія — коли отримуємо досягнення виконання побачених/поставлених цілей.
1. Побачили ціль
2. Сподобалася і пішли до неї.
3. Виконаи — отримуємо біохімічний приз.
4. Депресія.

Щоб позбавитися поінту 4 треба ставити перед собою фантастичну ціль, неможливу для виконання.

Моя ціль — це створити захищене від усіляких негараздів середовище, мені підвладне повністю.
У цьому середовищі я хочу мати барокамеру для гібернації щоб засинати десь років на сто і прокидатися десь на тиждень — може.. Чи навіть день — якщо не буде нічого цікавого.
Це неабияка ціль, і ось чого. Я вважаю, що зв’язок із таким собою можу підримувати навіть зараз. Тобто десь у мультивсесвіті такий собі я так зробив. Тому від прожив ахуліон років і знає все про все. І я до нього через астрал можу спілкуватися але не свідомо.
Тобто у мене є такий червоний телефон, що я можу подзвонити по ньому у мультивсесвіт і розказати про всі свої проблеми і навіть отримати якусь відповідь.

Якщо це для вас не фантастична неможлива для виконання ціль то я вже не знаю що вам запропонувати.

Поставите перед собою ціль реальну — отримаєте депресію після виконання
А як — хахаха — ще й цю реальну ціль не виконаєте — отримаєте депресію раніше.

Цікава у тебе реакція. Бо твоя реакція це питання — як я (ти) можу досягти такого ж?
Купи у мене годину консультацій. Я тобі як на духу розповім, що саме призвело до такого скаженого розгону моїх інтелектуальних здібностей.

Купи у мене годину консультацій. Я тобі як на духу розповім, що саме призвело до такого скаженого розгону моїх інтелектуальних здібностей.

дякую, але мене цікавлять мухомори

Прочитав усього Касданеду, Маккену та звісно Гофмана.
Надаю консультації по галюциногенам і іншим психоактивним речовинам
Мого песика чур не обсикати

Краще придумай як поєднати трейдинг із мотивацією та ставками.
Ставити проти себе нудно.
Але на цьому люди мають дику мотивацію.

Наприклад, я поставлю $100 проти тебе, що ти не зможеш реалізувати ідею про трейдинговий алгоритм протягом 6 місяців і не заробиш на цьому $1m

Ти береш — робиш, заробляєш і виграєш $100, але головне — що мотивація дає тобі набагато більше — $1m.

Пророки зарабатують спілкуванням.

Наприклад, я поставлю $100 проти тебе, що ти не зможеш реалізувати ідею про трейдинговий алгоритм протягом 6 місяців і не заробиш на цьому $1m

А ти дійсно експерт у досягненні цілей? Такі поради це скоріше про те, як профукати цілі.

Я експерт у профукуванні цілей.

Ух ти, окрім витяжки із Зігмунда Фройда, насправді то ідеї мають місце. Тобто спосіб заморожування організму в спеціальному пристрої, щоби можна було в стані анабіозу відправлятись в дуже довгі космічні подорожі. Ніби такі камери сну є мало не в усій науковій фантастиці, окрім тої де є скачки на надсвітдовій швидкості в гіперпростір. І перше і друге наукові теорії які сучасній науці невідомо як реалізувати. Скажімо медведь проводить зиму в анабіозі, залягши в барліг. І цілі види різних жаб та тритонів, равликів і реально заморожуються взимку, а потім відтаюють. Та як це можна зробити із людиною науці невідомо. Те саме чорвоточині в пространстві і вимірі, описані Ейнштейном. Але ніхто не знає — що воно і як працює.

Колись ми не знали як дивовижно працюють LLM.

. Побачили ціль
2. Сподобалася і пішли до неї.

А хтось побіч в ціль — натиснув кнопку чи курок...

Ну тоді моя ціль зварити на кухні 50ти мегатонну ядерну бомбу, зібрати в гаражі балістичну ракету середньої дальності, створити для цього пускову установку на базі своєї Honda CR V і ***нути цим по мацкві

Що ти вже зробив для виконання цієї своєї цілі?
Що вже зроблено?
Що будеш далі робити?
Бачиш, як ці два простих питання надають тобі і мотиваціїї і наснаги жити далі?

Звісно. Зварив для початку борщ.
На зброю масового знищення не тягне, але когось траванути можна
Планую зробити холодець

У цьому середовищі я хочу мати барокамеру для гібернації щоб засинати десь років на сто і прокидатися десь на тиждень — може.. Чи навіть день — якщо не буде нічого цікавого.

Нагадало прекрасний роман Кліффорда Саймака «Місто», а точніше цей уривок з нього:

"..Джон Вебстер прокинувся.
Дивно, подумав він, адже я сказав — вічно.
Все інше тонуло в сірій темряві сонного забуття, але ця думка чітко відбита у свідомості: вічно, а це не вічність.
Якесь слово стукало в мозок, наче хтось далеко-далеко стукав у двері.
Він лежав, прислухаючись до стуку, і слово перетворилося на два слова... два слова, ім’я та прізвище, його ім’я та його прізвище.
— Джон Вебстер, Джон Вебстер.
Знову і знову, знову і знову два слова стукали в його мозок.
— Джон Вебстер, Джон Вебстер.
— Так, — сказав мозок Вебстера, і слова перестали звучати.
Безмовність і тануча мгла забуття. І цівка спогадів. Крапля за краплею.
Було колись місто, і воно називалося Женева.
У місті мешкали люди, але люди без ідеалів.
За межами міста жили пси... Вони населяли весь світ за його межами. У псів був ідеал і мрія.
Сара піднялася на пагорб, щоб на сто років перенестись у світ мрії.
А я... Я піднявся на пагорб і сказав: вічно. Це не вічність.
— Це Дженкінс, Джон Вебстер.
— Слухаю, Дженкінс, — сказав Джон Вебстер, але сказав не ротом, і не язиком, і не губами, бо відчував, як його тіло в капсулі облягає рідина, яка живила його і не давала йому зневоднюватися. Рідина, що запечатала його губи, і вуха, і очі.
— Слухаю, Дженкінс, — подумки відповів Вебстер. — Я тебе пам’ятаю. Тепер згадав. Ти був із нами з самого початку. Ти допомагав нам навчати псів. Ти залишився з ними, коли скінчився наш рід.
— Я й тепер із ними, — відповів Дженкінс.
— Я сховався у вічність, — сказав Вебстер. — Закрив місто і сховався у вічність.
— Ми часто думали про це, — сказав Дженкінс. — Чого ви закрили місто?
— Пси, — озвався мозок Вебстера. — Щоб пси використали нагоду.
— Пси розгорнулися на повну, — повідомив Дженкінс.
— А місто тепер відкрите?
— Ні, місто, як і раніше, закрите.
— Але ж ти тут.
— Так, але я знаю один шлях. Та інших не буде. Принаймні до того часу ще багато часу пройде.
— Час, — сказав Вебстер. — Я вже забув про час. Скільки часу минуло, Дженкінс?
— Відколи ви закрили місто? Близько десяти тисяч років.
— А тут ще хтось є?
— Є, але вони сплять.
— А роботи? Роботи, як і раніше, пильнують?
— Роботи, як і раніше, пильнують.
Вебстер лежав спокійно, і в душі його запанував спокій. Місто, як і раніше, закрите, і останні люди сплять. Пси розвернулися, і роботи пильнують.
— Даремно ти мене розбудив, — сказав він. — Даремно перервав сон.
— Мені треба дізнатися про одну річ. Я знав колись, але забув, а річ зовсім проста. Проста, але дуже важлива.
Вебстер подумки засміявся.
— Ну, що в тебе за справа, Дженкінс?
— Це про мурах, — сказав Дженкінс. — Мурашки, бувало, набридали людям. Як ви тоді чинили?
— Дуже просто, ми їх труїли, — відповів Вебстер.
Дженкінс ахнув.
— Труїли?!
— Так, — сказав Вебстер. — Це дуже просто. Ми приманювали мурах на сироп, солодкий сироп. А в сироп була додана отрута, смертельна отрута для мурах. Але отруту додавали в міру, щоб не одразу вбивала. Вона діяла повільно, розумієш, так що вони встигали її донести до мурашника. У такий спосіб ми вбивали відразу багато мурах, а не двох чи трьох.
В голові Вебстера дзижчала тиша... ні думок, ні слів.
— Дженкінс, — гукнув він. — Дженкінс, ти...
— Так, Джоне Вебстер, я тут.
— Це все, що тобі треба?
— Так, це все, що мені треба.
— Мені можна знову заснути?
— Так, Джоне Вебстер. Можете знову заснути.."

Та я пожартував. Звісно, подовження досить непоганого існування (коли такого досягну) слід відшукувати у більш активний спосіб. Враховуючи демократичну кризу планети та її інтоксикацію важкими металами.
P.S.
Я прочитав дуже багато лауретів Хьюго та Небьюла. Якщо подобалося то брав того автора інші книжки. Багато читав різної фантастики — бо то просто описи мультивсесвіту у всій його неосяжності іншими пророками.

Як на мене більшість цілей поставлені таким чином, що містять у собі можливі протиріччя.

Стати інфлюєнсером Linkedin. Думав, готувався, старався. Закупив набір постів у маркетолога.

Можна спробувати стати, але... гарантій ніяких. Можливо маркетологи погані, можливо пости нікому не цікаві. А можливо дійсно тіньовий бан. Ти можеш планувати різні спроби, а дуже наївно планувати результат.

Зробити революційний EdTech. Який справді дасть ті знання та навички, які потрібні наймаючим компаніям.

Ну... або вирішити рівняння Нав’є—Стокса. Це лише твоя оптимістична оцінка. Не факт, що це можна зробити взагалі. Не факт, якщо це зробити, що це буде комерційно прибутковим. Як на мене EdTech вимагає наполегливої праці, а якщо піти по цьому шляху, то більшість підуть до конкурентів, де обіцяють швидко і без зусиль.

Запустити IT-майданчик для плавного переходу від менторства до найму в компанії, де працюють ті самі ментори.

Те ж саме, якби це було просто, то люди не дурні, давно би зробили. Це перше, що приходить на думку будь-якому ноунейму. Тому проблема не в тому, щоб запустити.

Профукав цілі — поставив нові. Done

або переніс старі на новий рік))

Про перфекціонізм твій. Хіба важливе тільки те, чого ти хочеш?
Хіба не важливіше чого хотітимуть твої клієнти?
Щось побачив, зробив нашвидкоруч і закинув у альфа реліз.
Зібрав обратний зв’язок та...
Але ж ніхто не хоче щось доповнювати, чи не так? Особливо, коли це пропозиції інших, хоча вони і є користувачі продукту...
Чи є у тебе відповідь на питання — як щось додати до викладеного випестованого тобою?
А якщо робиш лише для себе то і тут повинна бути відповідь.

Зібрав обратний зв’язок та...

Його не надають. Ось так.

Ти ж провидець. Зрозумій, що ти передбачаєш питання інших і виконуєш їх раніше чим вони їх у тебе спитають.
Ось і нема зворотнього...
Ти відповідай так щоб залишалося багато чого того, що недомовлене.
Бо інакше, як я колись, дуже рідко щось отримував зі зворотнього зв’язку.. Я навіть думав що якесь силове поле мене відгорожує від зовнішнього світу. Наче я невидимка.
Оцей анекдот: Пацієнт: Доктор мене всі ігнорують. Доктор: Наступний!
Це якраз про вичерпні відповіді (до почутих запитаннь) — чи про намагання завжди відповідати вичерпно. Перфектно.
Тобто твій перфекціонизм туточки ж.

Коли ти зрозумієш, що перфекціоніст просто «бачить» розвиток своєї фіговини у майбутньому то й того...

Зробити революційний EdTech. Який справді дасть ті знання та навички, які потрібні наймаючим компаніям

Тут така штука — ринок змінився з ринку робітника на ринок роботодавця. Фактично — а чи буде попит на таку послугу тобто інфопродукт, коли наймаючі компанії і без того мають інколи сотні шукачів на одну посаду? В таких випадках як намене є сенс змінити цілі на більш реалістичні, якщо йдеться про найм наприклад прескрінінг резюме та налалі бакграунд кандидатів по базам відкритих данних, за допомогою софту з AI. Та ще залишається питання, тобто ризки — чи буде бюджет у потенціних покупців, йякщо його просто не виділять на HR як в період ажиотажного зросту та массових наймів — то це просто внікуди витрачені труди.
Напевно тому це усе і не йде станом на зараз, станом на зараз — минулого ринку більше нема, глобально по планеті. Пандемія і дуга холодна віна змінила стан справ. Тому напевно треба прориви в стилі Apple 2 чи iPhone докорінно новий продукт який створює повністю новий ринок. Певним чином це зараз AI, дрони і та різні віськові технології, мобільний інтрнет зв’язок зокрема супутниковий, авто — пікапи, мотоцикли та квадроцикли, автономна енергетика та енергетика відновлюванних джерел. Електротехнології транспорту та сільгосп техніки загально. В усьому цьому як і в будь якій сучасній техніці є і електроника і софт.

Так гарно сказав.
Треба поєднувати скіли у якійсь галузі із програмуванням. На чистому кодінгу скоро не вигребеш. І це я чудово бачу по можливостям того ж ChatGPT і темпам його розвитку.
У мене була ідея фікс із розумними вертикальними фермами. Там насправді розвиватись і розвиватись. Навіть землю придивився. Але нажаль цей рік поставив інші пріорітети.
У мілтек не хочу принципово бо фактично колишній хіпі і деякі базові принципи що формують мене як особистість залишились

Так, ринок змінився — саме тому туда і можна зайти. Що мені хотілося зробити.

Сильно не впевнений, що туди можна зайти. Швидше схоже, що там перенасичення пропозицією і майже нема попиту. Тому і Linked In блокує, бо це бізнес. Зараз от якось сильно видно, що купа народу активізувалась і почала пропонувати якийсь інфо продукти. Ті продають супер-дупер методи отримання лідів, ті методики продажів та підписання контрактів, ті HR практики, найм і т.д. Усе це активно рекламуються по соцсітях, думаю ще і на власні бюджети. Який з того вихлоп — думаю ніякий. Просто народ потрапивши в кризові умови вирішив щось своє стартонути, але без креативу — тобто із знання и та продуктом, зі сфер які за великим рахунком вже зайняті гравцями які давно на ньому. Тобто нема вікна можливості. А треба повністю інноваційний продукт, те чого нема ні в кого — але це проривне і негайно треба усім

Цілком не згоден.

Зараз Гугл скорочуватиме співробітників, у яких мільйонні капітали та купа досвіду. Природно, що вони підуть не найму, а відкриють купу своїх проектів. Просто на них шукають людей із продуктовим мисленням.
Тому галерні синьйори думають, що вікно закривається. А воно навпаки — тільки розорюється. І це я мовчу за мілтех.

Скільки коштує житло в Каліфорнії ? Відповідно що таке «мільйонні капітали» — вже питання про десятки мільонів мінімум.
«По продуктове мислення». Нема ніякого продуктового мислення, так само як на роботі — робочий колектив, а не «ми одна родина». Усе інше — це безкоштовні переробки, бо якомусь Еріку або Стіву негайно закортіло щось переробити, типу додати ще 20 нових шріфтів за тиждень до релізу, звісно без зміни строків і бюджетів. І хто не погодиться або високомірний — бо ринок робітника, або йде собі на мороз бо «не має продуктового бачення».
З точки зору ринку як на мене, нема вікна можливостей зі старим підходом, тобто підходом галери, він вже так не діє. Є закон зниження норми прибутку, відкритий ще Адамом Смітом і Давидом Рикардо, він як і три закони Ньютона наприклад, діє в незалежності від того вірите ви в них або ні. Світова, пропозиція на ринку бодішопів, або аутсорсу із аустафінгом дуже велика. Тому треба не «продуктове бачення» — треба інноваційні підходи, тобто продукт на який сам по собі створює попит, проривний інноваційний продукт. Такий створити доволі складно, треба щось знати і вміти. З галерами тут звісно вони зробили нам як добро — дали грошей яких для інженерів на Українському в 90-ті та нульові на ринку не було. Так само воно створило нам і велику каку, ми навчились великій кількості операцій при створенні власних продуктів. Тобто в нас нема базису, та власне і економіки в країні нема, майже нічого не виробляється усе імпортується. Один із діючих підходів більше 30 років, це копіювати впроваджувати дієві американські бізнес моделі.

А навіщо жити у Каліфорнії? Є багато інших місць.

Щодо спробувати 20 шрифтів, я так розумію, що з UCB алгоритмами ти справи просто не мав?

А що робити коли в цьому році, і взагалі з 2022 не ставив собі жожних цілей ? Цілі ставив раніше за методикою SMART. uk.wikipedia.org/wiki/SMART
Зараз до довгострокових цілей є питання до «Реалістичність», через чорні лебеді та інші ризики.
Думав про палани антикризового керування, згадував Лі Яккоку як загального визнаного генія антикризового керування. Що зрозуміло — що до вступлення Дональда Трампа на посаду і ще певного проміжку часу, де стане ясна його політика по діях його наступної адміністрації, планувати нема чого. У разі найгіршого сценарію треба буде дивитись куди себе пристроювати в іншому миропорядку, при умові куди дозволять себе пристроїти. Бо там може бути і Сибір в кайданах, а може і партизанскі загони по лісах — бо всіх підряд вбиватимуть як в Бучі. Відокремлення теріторії — ну по суті теж інша реальність, де ціни ЄС без зарплат ЄС, це прямий шлях в заробітчани, копати картоплю не задля агрофітнесу, їздити на город на велосипеді і т.д. не маю жодного бажання, я там вже побував в дитинстві і отрочестві, це смертельно небезпечно більше за бомби із кулями. Те що буде і доволі довго — це Боснія і Герцоговина, на казки про раптом насипані звідусіль трільйоні інвестиції та план Маршала я не вірю. Казки про інвестиції — вже 33 рокі підряд йдуть, тільки їх як не було так і нема, натомість є держборг в 155 мільярдів і як пише пані Яресько, лише на аудит збитків піде до десяти років. За 10 років, кому зараз : 20 буде 30, кому 30 — буде 40 і т.д.
Тоді питання яке тут зірвало банк на форумі — куди їхати ? Як то кажуть крітерії за якими обирають країну для життя, і куди при цьому ще пустять.
Інший момент — українька державність різко міняється, за методом Сакашвілі, тобто докорінно — тотальна зміна інституцій, тоді їхати навпаки дурість. Вже ясно що докорінні зміни неменучі, економіка старого зразку припинила своє існування.
Коротше нема сенсу ставити якихось планів, коли є абсолютна невизначенність. Тобто єдина ціль яка зараз може бути протриматись до 20 січня 2025. А це www.youtube.com/watch?v=SJY7XIM4-yI

А що робити коли в цьому році, і взагалі з 2022 не ставив собі жожних цілей ?

Поставити їх.
Навіть якщо ти зараз не можеш чогось робити бо в тюрмі (чи чомусь «схожому»), то все одно можна готуватись до того що буде після виходу на волю.

Он зеки качаються навіть без спортзалу. Можна мову вчити, країну вибирати, готуватись до літ коду, чи тупо кубики качати.

В мене поки 1,3 і останній пункт з минулого року в прогресі. Якщо буде все ок то за пів року і вони будуть.
dou.ua/...​rums/topic/46491/#2737576

Ага а яка статистика — рецидивів тих хто вийшов з тюрми ? Я знайшов що понад 65% в Україні.
Щось так собі вини готуються, окрім звісно тих над ким і дісно працюють тюремники бо сумлінно ставляться до своєї роботи, наприклад мають прибуткове виробництво в колонії і заодно підприємства поряд, на які зазвичай попадуть ті хто відкинувся. В тих колоніях статистика значно краща за загальну. Тобто ті хто був засуджений матимуть роботу і в середені з проф тех освітою та отримують досвід роботи і назовні місце де їх розглянуть як кандидатів і братимуть на роботу.
Що надає їм шанс на без кримінальне життя в суспільстві та якусь не кримінальну професію.
От тут та сама ситуація за великим рахунком, яка стосується по факту усю країну — що робити, щоби не повертатись до минулого. Бо повернемся в 90-ті та ще гірше. Світло вже виключають.

Ага а яка статистика — рецидивів тих хто
вийшов з тюрми ?

Ну так не вертайся як виїдеш)

У ви думаєте 65% яки виходять — що назад у тюрму реально хочуть ? Чи в них банально нема виходу. Житла нема, роботи нема — що залишається ? Вкрав-випив-в тюрму.
Тут звісно не 100% аналогічна ситуація, та усе таки.

до 20 січня 2025.

а потім ще 2-3 тижні

Не ставити жодних цілей на наступний рік.

Thank You For Coming to My TED Talk

А який зараз рік закінчується? У мене мозок іще в 2022-му живе. 1049-е лютого 2022-го року.

Саме про це я розмірковував у 2023. Тільки розумів що минув не рік — а пів-життя і я профукав свої цілі!
Мені так само довелося тверезо подивитись на те, де я зараз, чого я зміг досягти а чого — ні і які далі перспективи.
Перелічені пункти описані влучно, але я б усеж таки почав з перегляду цілей та планів.

Переглянути плани

У моєму випадку виявилося що ціль мати родину та дітей була хибною з самого початку:
— По-перше вона у більшій мірі була нав’язана мені батьками та суспільною думкою. Якщо б у мене справді були діти — я навіть не знаю чому б я їх вчив. То навіщо тоді їх заводити? Просто аби були?
— По-друге вона погано збігалася з усіма іншими моїми цілями. Професійні цілі, чи цілі розважатися не потребували від мене радикальних змін. А родина потребувала радикальної зміни зовнішності, стилю життя, відмови від власних бажань.
— По-третє ця ціль справді була зависока для мене — враховуючи початкові умови. Можна ставити ціль стати мільярдером коли ти вже мільйонер. А ставити ціль стати мільйонером якщо на старті нема нічого — це наївно.
— Життя довело що навіть якби я досяг своєї цілі — це викликало б більше проблем, ніж зараз.

Потрібно списати збитки та рухатися далі.

Це, мабуть, найважче і при цьому найкраще рішення. Бо можна роками рухатися до цілей, заспокоюючи себе що не усе одразу і повільно — це уже ж таки рух. Але життя також не стоїть на місці. І якщо тверезо поглядіти — то поки повільно кудись плив тебе вже віднесло до болота і далі тільки гірше.
Мені «допомогла» війна. Якщо раніше моє життя галерного раба було просто сумним і нецікавим — то тепер вже йшлося про мій здоровий глузд і навіть фізичне виживання. Далі терпіти і заспокоювати себе вже було неможливо. Тому так:

витягуємо уроки, потім небезпечну дірку під ногами засипаємо ґрунтом і консервуємо.

Робити зміни — важко, але виявилося що починати з чистого листа — легше! Я роками не міг наважитися переїхати навіть у кращій район свого міста. Але якщо визнати що моє тутешнє життя вже закінчилося — то виявилося що мені не так багато треба взяти з собою у нове життя.
Це як з легасі проєктом: якщо намагатися переписувати старе то буде постійно «крок уперед — два назад», але якщо почати новий проєкт з нуля — то виявиться що 80% юзерів може сподобатися нове попри те, що у ньому тільки 20% старих фіч.

Більше відпочивати

Якщо усе пішло не так — то дуже важливо узяти паузу і перепочити. Навіть якщо є бажання відразу будувати нові плани, нову стратегію аби цього разу вже точно ... Треба для початку викинути з голови усе минуле. Дати собі час забути помилки і старі підходи. Тільки тоді можна буде знову подивитися на усе «з висоти» і почати вирішувати задачу «з нуля». Це надихне шукати справді нові підходи, а не зробити «ще одну спробу».

Подумати над мотивацією

І ось на цьому моменті я б розділив усі подальші плани і дії на дві групи: для душі і для діла.
Ось «для діла»:

А завдання насамперед таке — як працювати краще, швидше, стабільніше.

Але дуже рідко важка праця буде сама по собі приносити достатньо задоволення та мотивації. А без мотивації примушувати себе напружуватись — це шлях тільки до вигоряння. Важливо щоб умовна «морква» була не тільки обіцянкою.
Я так вигорів на галерах. Робота не здається важкою — але вона займає більшість часу і єнергії. Не даючи у підсумку ніякого задоволення, крім грошей. Але гроші — це ресурс, а не задоволення! Вони не додають енергії і не допомагають якщо нема часу їх витрачати.
«Знайди заняття по душі — і тобі не доведеться працювати» © — це чудова ідея, але не усякий може її собі дозволити і досягти. Якби я грав у ігри, стрімив та цим заробляв достатньо на життя — то це було би щастя. Або якщо подорожував, робив відео-блог. Але ми насправді не настільки вільні у виборі шляху, як нам навіть здається. Наш шлях зумовлений батьками, освітою, оточенням, ситуаціями у які нас ставить життя.
Отже я думаю варто розділяти усе що робиш «для себе» і усе що робиш «для когось» аби заробити гроші (чи інші ресурси). Отже:

Жорсткі дедлайни
Попрацювати над дисципліною
Боротися з перфекціонізмом

Це якраз підходить тільки для роботи на когось. Треба усвідомлювати що це «не твоє» — а отже не вкладати у це «душу», не витрачати марно сили а намагатися з мінімумом зусиль отримати задовільний результат.
На цьому я також «погорів» на галерах бо намагався завжди робити роботу «як для себе». Чому? Бо мені саме цей перфекціонізм приносить задоволення! Але це нікому не було потрібне — отже витрачаючи більше сил — я не отримував нічого натомість. При цьому позбавляв себе сил та часу робити щось «для себе».
Тому я б додав:

8. Робити щось «для себе», заради задоволення

Це може бути навіть якесь просте хобі: як збирати пазли, або може бути мрія зробити щось значне (зорельот у гаражі). Але важливо що цим можна займатися для задоволення: без дедлайнів, без дисципліни та примусу, роблячи як хочеться (ідеально або навпаки швидкоруч).
В ідеалі з часом з’явиться можливість працювати менше, а займатися улюбленою справою — більше. І колись або робота дозволить вийти не пенсію (FIRE), або улюблена справа зможе приносити достатньо грошей.
Оце і має бути справжнє щастя!

Зіп бомба — не гуд.
Не спілкуйтесь зіп бомбами.
Бобер, твій коментар це зіп бомба. Чим довше простирадло ти хочеш відправити на ДОУ, тим більше ти повинен скоротити все оте. Слова резонують у мізках — чим більше слів тим більше мозок близький до вибуху і тому інстинкт самозбереження відправляє те простирадло до реклама/спам категорії.
Повинно бути так: чим більший ти візіонер — тим менше слів від тебе. Бо хто зна чиї то будуть слова, то ти подумав чи у когось «побачив» і за свої прийняв.
І звісно про приватне це до психологів чи ісповєдників. Вони на це треновані.

Ну короче говоря, ты сейчас счастлив?

На 99% — так! Іноді прокидаюся і думаю що може я нікуди не поїхав з Харкова а просто мене вночі заїбошило і я вже у раю. Але усе ж — таки вік іноді про себе нагадує: якщо у 50+ років нічого не болить то тоді вже точно помер. Проте коли навкруги стільки позитиву — то це майже не заважає.
Єдина проблема що грошей так жити багато років не вистачить. Доведеться повертатися в ІТ і шукати роботу. Але коки що у мене є 100% відмазка: ІТ зараз у сраці, майже на дні — але це означає що у майбутньому знову буде ріст.

Это правильно, жить надо в кайф. И работать тоже надо в кайф.

вже у раю.

але без незайманих валькірій

— Життя довело що навіть якби я досяг своєї цілі — це викликало б більше проблем, ніж зараз.

якби ти досяг цілі, то ти був би іншою людиною

це як дивитися на спортсмена, який піднімає 500кг штангу та казати — от якби ця штуковина була в мене в руках, то моїй спині був би повний капець, бо вона і так болить

Звичайно, але не кожному генетично дано підняти 500кг, навіть зі стероідами. А для стероідів ще треба міцну печінку мати.

А для стероідів ще треба міцну печінку мати.

а щоб помітити, що це алегорія, то що потрібно?

Ви ж не помітили, що я помітив вашу алегорію. Тому не знаю що потрібно

А ставити ціль стати мільйонером якщо на старті нема нічого — це наївно.

Мілко плаваєш.
Як недавно один казав в ютубі:
план на 20 років, це короткий горизонт,
план до покоління внуків — середній...

Дюна: пророцтво.
Там ціль на десятки тисяч років.

Ще перечитаю, бо перший раз було по діагоналі.

Тепер у мене купа контенту та марної роботи з цією довбаной сосцсітю.

Твоя марна робота це те, що ти заплатив за необхідний тобі досвід.
Ось спробуй на криптобіржі поторгувати. На гроші, яких не шкода. Ти звісно все втратиш, але придбаєш таким чином досвід, як більше не втрачати у тих знайомих trade_ситуаціях що тобі зустрінуться.
Інфлюєнсерами становляться випадково, а не планово. Воно накопичується собі потрохи до критичних рівнів. Схоже на параболу. 1*1=1, 2*2=4 Ти десь біля одиниці. Тут ти працюєш з ймовірностями дуже малих (значень чи що)

Які дедлайни у візіонерів???
Ніт! Це по другому працює.
Подивися «Гаррі Потер» де він куштував Фелікс Феліціс
Але Роулінг майже влучила. У справжній реальній версії ти не відчуваєш що ото отак буде правільно а отак ні. Ти просто робиш бо щось тобі знадобилося і далі працюєш з наслідками.
І ці наслідки це досвід.
Твій негативний досвід є виданим тобі всесвітом ключем до другої двері.
Тобто ось зайшов у першу кімнату, знайшов там ключ, а він весь у шпичках. Але підходить до наступної двері у наступну кімнату...
Тримай у голові те, що ти хочешь, але не тримай і Південь і Північ одночасно. Тоді увага твого існування буде прикутою до необхідних дій у певному напрямку.
P.S.
Я так не роблю. Я зараз вивчаю існування при температурі 9 градусів Цельсія. Чого нижче не падає ? Зробив саморобний обігрівач на 200 ватт. 7/24 працює.
P.P.S. Коли є електрика.

В мене була ціль за рік зробити гру. Дуже швидко я зрозумів що зробити таку гру як я хочу буде дуже складно. Тому довелось змінити ціль на більш реалістичну. Навчитись малювати.

За рік навчився. Хоча до цього взагалі не малював. Настільки взагалі що останній малюнок був в 6 років і це була павутина. За рік можу сказати що так, навчився. Але тільки щось статичне. Малювати виявилось ще складніше ніж коли я почав. Виявилось що тепер ще треба навчитись робити дизайн стилізованих персонажів. А для цього треба непогане знання і анатомії, якщо хочеш що це було гарно. І тепер вчу анатомію.

Звуки і музику буду у інших людей позичати, але коли говорю про свою гру, то хочу створити саме так, як бачу. Промахнувся з ціллю. Сильно. Прям як автор. І єдиний висновок це рухатись далі. Я не відмовляюсь від планів лише через те що рік закінчився. Просто продовжую робити те що треба, щоб їх здійснити

Собі брехати не будеш. Особливо, якщо зрозуміло, що можна і потрібно було встигнути набагато більше.

Зажди можна було більше і краще, але це в ретроспективі.

Якщо чогось не було зроблено, значить одне з двох: Грубі промахи в плануванні або недостатня мотивація
Розумію, наскільки важливим є темп і ритм. Як його домагатися, не розумію.

Виглядає що все йде до того щоб загнати себе роботою. Якщо для успіху через роки треба заставляти себе роками працювати додатково то чи вартує воно того?

Я так думав стартанути свою сервісну компанію, але бачу що воно не змінить життя так суттєво щоб для цього потратити 5-10 років свого життя. Та й умовного «exit» з бізнесу не буде, завжди треба буде все більше працювати.

Чому простіше виконувати зовнішні завдання?

Бо це твоє. А умовному бізнесмену важче було б робити таски

Запустити IT-майданчик для плавного переходу від менторства до найму в компанії, де працюють ті самі ментори.

Звучить як «ти мені 2к$, я тебе на співбесіді апруваю»

Стати інфлюєнсером Linkedin

Я впевнений, що ідея інфлюєнсерства в проєктах-гігантах сумнівна. Хороший контент краще приносити на DOU. Лінкедин, ФБ та інстаграм давно роздають безумні бани рішенням алгоритмів.

Цього року я отримав бан в ФБ за стриманий пост про Охматдит. Вдалося оскаржити. Незабаром я скролив ФБ та побачив справжнісінький дікпік. Не картинка, а фото. Відправив скаргу. І отримав відповідь: пост не порушує стандартів спільноти ФБ.

Я зробив висновок, що їхні алгоритми абсолютно крейзі та використовую ці соцмережі виключно для комунікації з друзями та колегами. Абсолютно логічно не давати гігантам той контент, якого вони не заслуговують. Думаю, нічого страшного, що ви не стали інфлюєнсером в лінкедині, бо ваші пости на DOU читають і знають всі в спільноті.

На жаль редакція @DOU забороняє мені публікувати пости через «комерційну тематику», тоді як інші публікують подібні пости без проблем — див. dou.ua/forums/topic/51612

Зараз до мене на індивідуальне навчання можна потрапити за будь-який донат на будь-який збір DOU без жодної комерції. І я відповідаю своєю репутацією за те, щоб це навчання було на рівні. Заявок, до речі, поки що немає.

Тому що більшість деморалізована через останні дії пов’язані з благодійною діяльністю і вже нічого не хочуть вірити:
— Один фонд робив збори на допомогу ЗСУ, а витрачав на машини для ТЦК та дрони для прикордонників.
— Інший фонд зібрав на екстрену допомогу — і його директор звалив закордон із грошима.
— Ну і взагалі — потужні шашлики, яйця та повна безкарність.

Я в курсі всіх новин, тому і вирішив підтримати саме збори DOU, адже вони мають бездоганну репутацію.

Ну вони вміють коменти відключати.
Бездоганно

Яку тему не відкрию, там ваш комент. І ви скаржитесь на відключення коментів? Камон.

Як-то кажуть, «дуже цікаво, але нічого не зрозуміло»...

я відповідаю своєю репутацією за те, щоб це навчання було на рівні. Заявок, до речі, поки що немає.

Так ви ж умовний писака з доу без репутації в менторстві/навчанні

Підписатись на коментарі