Чи можна з тестового завдання зробити нормальну співбесіду?

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Певний час тому я питав шановну спільноту про ваше ставлення до тестових завдань і отримав велику кількість відповідей, які вирізнялися своїм розмаїттям. Хтось мав позитивний досвід, хтось категорично проти, дехто погоджується, але за певних умов. Така різноманітність вражає і зацікавлює — дякую!

Однак навіщо я ставив це питання, адже й так розумію, що це досить суперечлива тема? Відповідь проста — мені стало цікаво дослідити, як можна поєднати доволі об’ємне тестове завдання з технічною співбесідою так, щоб вони залишили по собі приємне враження для кандидата і водночас були максимально інформативними для інтерв’юєра.

З цього бажання й народився цікавий формат співбесіди у вигляді code review. Я чудово розумію, що цей підхід мало хто почне використовувати вже завтра, адже для цього потрібно докласти трохи зусиль, на противагу співбесіді-допиту зі «100 питань».

Чим мені імпонує code review як формат співбесіди?
По-перше, ми обговорюємо конкретні речі, запропоновані кандидатом, замість абстрактних питань чи уявних прикладів. По суті, саме виконавець тестового завдання задає напрямок співбесіди, використовуючи той чи інший підхід. А наше завдання, як інтерв’юєрів, — перевірити, чи може кандидат обґрунтувати свої рішення, чи здатен навести переконливу аргументацію і чи, зрештою, саме він є автором коду.

По-друге, ми наочно бачимо рівень технічних знань і навичок: наскільки кандидат володіє мовою, які патерни використовує і наскільки доцільно це робить, як залучає готові технічні рішення.

Крім того, можна оцінити, як виконавець підходить до пріоритизації, чи не страждає на передчасну оптимізацію, чи, навпаки, не ускладнює там, де можна було б обійтися простим рішенням. І це лише частина аспектів, які можна побачити.

Проте, як я вже зазначав, такий підхід є доволі трудомістким як для кандидата, так і для інтерв’юєра. Навіть виконання доволі простого завдання, яке дозволить розкрити різні аспекти практичного досвіду, потребуватиме щонайменше восьми годин. Аналіз виконаної роботи займає значно менше часу, але все одно вимагає зусиль. Потрібно запустити застосунок, перевірити його функціональність, переглянути код, визначити очевидні питання, проаналізувати архітектурні підходи і на підставі цього скласти перелік питань. Звісно, деякі етапи можна автоматизувати за допомогою інструментів, але остаточну перевірку все одно потрібно робити вручну.

Отже, такий формат співбесіди однозначно не підходить як регулярний підхід. Проте, на мою думку, саме він найкраще розкриває технічну експертизу, на відміну від лайвкодингу, де кандидат перебуває в постійному стресі. Як на мене, цей формат можна використовувати, якщо ви маєте кілька сильних кандидатів, достатньо часу для детального аналізу, а також якщо кандидати налаштовані на співпрацю, а Меркурій — не ретроградний.

Ну а поки мої досліди тривають, я запрошую вас переглянути новий випуск співбесід саме у форматі code review на моєму каналі. Одразу зазначу, що рівень співбесіди визначають мої очікування та очікування запрошеного експерта. Тобто учасники не завжди є того рівня, який є в заголовку, бо хочуть випробувати долю та свої сили. Чи виходить у них? А це ми зазвичай дізнаємося з розгорнутого фідбеку запрошеного «таємного експерта».

Цього разу завданням було створити погодний застосунок з використанням реального API. Кандидат обрав React, Zustand та MUI. Чому? Для чого? Як це вплинуло на розробку? Відповіді на ці та інші питання у новому відео:

А що ви думаєте про цей підхід? Чи може він знайти практичне застосування, чи залишиться цікавим, але радше розважальним форматом? Якби вам запропонували пройти таку співбесіду, погодилися б? Поділіться своєю думкою в коментарях (а особливо під відео)!

👍ПодобаєтьсяСподобалось15
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Думаю що цей підхід гарніше дає зрозуміти чи вміє людина працювати. Особливо коли людина не може показати свій реальний скіл на співбесіді через те що хвилюється і це заважає думати на тому рівні як вона думає, коли один на один з тестовим завданням.

PS: на майже мідла на випробувальний можна взяти)

Цікавий формат! Дуже сподобався фідбек від Павла в кінці — максимально цікаво та інформативно.

Цьогоріч мав найгіршу співбесіду за 15+ років: інтерв’юери підготували проект, який то не розархівовувася, то не запускався, а по факту виявилось, що оцінка робіт по тому на що було 15-30 хв була 4-8 годин (я попросив дати оцінку кількох інших людей).

Яке це має відношення до описаного в статті? Просте, це та сама стратегічна помилка, яку робить автор — очікування одного ідеального шляху співбесіди без підготовки до того, що щось піде не так.

А наше завдання, як інтерв’юєрів, — перевірити, чи може кандидат обґрунтувати свої рішення, чи здатен навести переконливу аргументацію

Здатен. Він замість побудови складної архітектури все зробив максимально просто, недосвідчений інженер назве це «гівнокодом». Пояснення просте — для данного проекту, враховуючи строки та об’єм недоцільно використовувати складніші підходи. Що ви, як інтерв’юер, будете робити далі? Як ви з’ясуєте чи це було лише для цього проекту, чи і в великому кандидат буде гівнокодити?
Тут теж практичний приклад: цьогоріч зламав своє правило не робити ДЗ, співбесіда трявала десь 15 хв, бо інтерв’юери просто не були здатні щось запитати, бо напланували «розбір польотів ДЗ».

і чи, зрештою, саме він є автором коду.

Знову історія від дзідзьо:
В універі я зробив тестове іншій людині. Людина вміла готуватись до екзаменів, тому легко переконала інтерв’юера, що він є автором. На проекті він не перформив і його звільнили через півроку.
Але ж ви не такі, вас не обманеш, з вами точно такого не станеться.

По-друге, ми наочно бачимо рівень технічних знань і навичок: наскільки кандидат володіє мовою, які патерни використовує і наскільки доцільно це робить, як залучає готові технічні рішення.

Це дубляж ващого «по-перше» там де про обґрунтування. Самий крутий патерн —транзакшинал скріпт. На жаль в проді його рідко доцільно застосовувати, а от для тестового — топ.

Ну а поки мої досліди тривають,

Дуже сподіваюсь, що це мислиневі експерименти.
Ви ж не кінчене м...дило, яке виносить мізки кандидатам за рахунок роботодавця, для задоволення власної цікавості?

Можна ж переглянути запис та визначити, кінчене я мудило, чи не кінчене.

Можна ж переглянути запис та визначити, кінчене я мудило, чи не кінчене.

Можна. Питання кому і для чого це треба? І що важливіше, не ясно яким чином перегляд відео дозволить визначити значення умов, які я задав.

«очікування одного ідеального шляху співбесіди без підготовки до того, що щось піде не так»
Можу поцікавитися, звідки такий висновок? Завчасно дякую за відповідь!

Власне з ваших цитат, які я навів у своєму коментарі.
Розмисли прості:
1) Якщо ви приймете гівнокод в ДЗ, за умови пояснення його доцільності, то для чого кандидат і ви витрачали час на його виконання та рев’ю відповідно.
2) Якщо не приймете, то яким чином будете вибудовувати співбесіду далі? Якщо альтернативний шлях коротший ніж ДЗ, то для чого ви давали ДЗ? Як будете закривати ризик, що кандидат завжди буде гівнокодити?

Маємо 2 взаємовиключні шляхи для вирішення негативного сценарію, і вони обидва приводять в нікуди. Тобто нас влаштовує лише хепіпас

«очікування одного ідеального шляху співбесіди без підготовки до того, що щось піде не так»
Можу поцікавитися, звідки такий висновок? Завчасно дякую за відповідь!

Дуже крутий формат співбесіди! Code review дозволяє глибше оцінити підхід кандидата до розробки та архітектурних рішень. Це не лише перевірка знань, а й демонстрація вміння пояснювати свої рішення — що, на мою думку, є ключовим для Senior позицій.

Особливо сподобалося, як детально розбирається код та обговорюються всі плюси й мінуси. Такі відео — чудовий ресурс для підготовки до технічних інтерв’ю. Дякую за корисний контент! Чекаю на нові випуски.

Бомбезний формат, останні три етери, прям дуже цікаві були і інформативні.
Дякую!

Дякую! Я планую такого контенту трохи більше і, звісно ж, роблю висновки та покращуватиму формат )

оце от прям дуже цікаво 🤔

Дякую! Що би ти хотів покращити в цьому форматі?

Підписатись на коментарі