В 23 роки в ІТ я вже старий: чому та хіба? Або як мене занесло в розробку після 6 інших професій

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

За плечима робота в McDonald’s і Nova Poshta, професії бариста, бармена, офіціанта й продавця. Як на мене, Back-end Developer і цілком логічним продовженням цього ряду, погодьтесь :) Ну а як без гумору, коли ми про шлях в ІТ?) Але ділюсь своєю історією не лише з надією про те, що хтось просто посміхнеться. Маю надію, що комусь вона також буде, як один з прикладів «що нікуди ніколи нікому не пізно» , як і те , що хто зна, куди тебе можуть привести постійні пошуки себе, головне, не боятись!

ЯК МЕНЕ ЗАНЕСЛО В АЙТІ?

У шкільні роки хотів стати моряком. І параллельно думав про розробку. Тут і математика, і «компуктори», й ігри можна самостійно створювати. У старшій школі захоплювався гейм девелопментом на рівні підлітка і натхненний отриманим досвідом вирішив вступити в Одеський політех. Водночас працював, тому робота все більше витісняла навчання. Але за щасливим співпадінням одногрупник мені порадив спробувати курси в школі, в якій він сам навчався. Тому до свого кола «робота- навчання в політех- чергова зміна місця роботи», додалась ще й вечірнє навчання в Hillel IT School.

Вибрав саме серверну частину розробки, тому що люблю код і не долюблюю дизайн. Цього разу це було усвідомленим рішенням, тому спокуси покинути навчання не було на жодному з етапів. Як виявилося, вибір зробив я правильний, тому щодня кайфую від своєї роботи.

ПРО МІСЦЕ В АЙТІ

У моїх інтересах сказати, що місця немає; Але воно є, якщо ви наполегливі, старанні й готові вчитися. Попит не настільки шалений, щоб брати будь-кого навіть на стартові позиції. І джунам, і більш досвідченим необхідно мати розуміння специфіки своєї професії та галузі.

Мені вдалося знайти роботу з першої ж спроби. Везіння чи геніальність? Ні те, ні інше. Просто так співпали обставини, що вчасно з’явився шанс і зумів ним скористатися. Але вважаю, що абсолютною нормою є отримання оферу після 10, або ж навіть 50 заявки. Я надіслав резюме за декілька тижнів до завершення навчання, а пропозицію роботи отримав вже після закінчення курсу. Тому запасайтеся терпінням і не опускайте рук.

ЯК ВИБИРАТИ КОМПАНІЮ

Спочатку я шукав позицію, де я на 100% підійшов би і мав усі необхідні навички (за моєю думкою ще недооцінки себе). Спойлер: таких мало і вони мені були не до вподоби. Тому я змінив стратегію і вибирав локацію (Одеса/віддалено), і вибирав початкові позиції, на які хоча б частково підходив. І це спрацювало.

Як виявилося, важливим було вміло презентувати себе на співбесіді. Навіть коли не знав вірної відповіді, то демонстрував свій спосіб мислення і намагався знайти рішення. Я мав 4 етапи відбору (співбесіди з точки зору hard і soft skills та моє бачення в компанії).

Не використовуйте ChatGPT під час виконання домашок.

Навчання не припинилося після того, коли розпочав роботу. Намагаюся читати книги, досліджувати ті теми, які наразі потрібні в роботі. Тому я хоч і вірю в силу ШІ та його користь, але саме під час навчання раджу менше використовувати ChatGPT і більше мислити самостійно. Звісно, є дедлайни, спринти і пожежі. Але не вважаю ШІ панацеєю і топлю за lifelong learning.

Практика, практика й побільше практики! Принаймні, так працює для мене, щоб засвоїти теоретичні знання. Морально це важка робота, але надихаюча. Мені подобається робоча рутина і колектив, яким поділяє мої інтереси й цінності. Знайте собі ціну й вибирайте достойну компанію з хорошою репутацією й адекватними задачами. І водночас докладайте зусиль, старанно вчіться і вірте в себе.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А який зв’язок заголовку і тексту? Де страждання 23 річного діда в IT. Я думав побачити крінжі як все погано коли ти старий, адже 23 роки, це пенсія, і пох, що в 22 ти тільки магістратуру закінчив, а в Європах тільки наскирдував на пару семестрів і пішов на перший курс.

Ох уж ці байки з піценосця в бекендщики)

Hillel IT School.

вже пора відкривати курси письменників-фантастів

Гадаєш, неможливо змінити вектор розвитку та перейти з роботи піценосця на розробника?)
Головне ж бажання)

Прихована реклама
Всі ми працювали студентами і до цього

вечірнє навчання в Hillel IT School

Є повно якісних безкоштовних матеріалів, без потреби переплачувати ІТ-курсам

Мені потрібно було більше менторство та можливість запитати, коли щось не розумів, а знайомих розробників, що були в змозі допомогти не було)

Є StackOverflow та ChatGPT, є CS50, є повно українських та міжнародних спільнот де можна запитати допомогу

Я ж не сперечаюсь)
Є багато корисних ресурсів, але на той час в мене стояло стояло питання, або продовжувати працювати там, де я працював, або ж змінювати своє життя і єдиний варіант котрий бачив, це піти на курси, фінанси теж дозволяли, тож, чому ні)

Підписатись на коментарі