«Тисяча Зеленського» зливає ваші дані державі: правда чи міф

Мережею ширяться численні чутки про «тисячу від держави» та витік банківської таємниці до держструктур. А тепер спробуймо розібратися, що насправді відбувається і де правда у цій історії.

Але якщо Ви вже оформили та отримали цю тисячу, то радимо витратити її на збір для «Хартії»

Про «тисячу від держави» в ЗМІ

Про «тисячу від держави» багато говорять у медіа: численні блогери на просторах TikTok та Instagram показують відео із досить дивним пунктом 8.7 з якогось договору. Де правда, а де фейк?

Зображення, що містить текст, знімок екранаАвтоматично згенерований опис

Як бачимо на вирізці з відео, тут достовірно невідомо, з якого договору взято цей пункт, і чи в такому вигляді взагалі цей пункт існує.

Якщо звернутися до офіційного чатботу Дії з цього питання, то бачимо наступну відповідь:

З зазначеного ми бачимо, що банківська таємниця залишається банківською таємницею і вона не розголошується третім особам.

А ось що благодійний фонд «Повернись живим» каже з цього приводу:

«Зимова єПідтримка» + банківська таємниця = ❓

Давайте разом трошки розберемося, адже у багатьох пункт про розголошення банківської таємниці у договорі на відкриття картки викликав занепокоєння.

Якщо коротко: договір для відкриття картки «Національного кешбеку» не має суттєвих відмінностей від стандартних договорів на відкриття інших банківських карток. Ми проконсультувалися з юристами Фонду та порівняли відповідні пункти договорів найпопулярніших банків України.

В типових договорах на відкриття банківської картки присутній пункт, в якому клієнт банку надає згоду на розголошення банківської таємниці. Але тут, як завжди, важливі деталі: випадки такого розголошення врегульовані на рівні законодавства ❗

Власне, коли банк додає у договір такий пункт, він виконує вимоги чинного законодавства. Передача банком інформації, що становить банківську таємницю, здійснюється лише тоді, коли для цього виникають підстави та умови, встановлені законом.

А обробка персональних даних, які отримує банк від власників карток, здійснюється виключно за згодою власника персональних даних, яку в будь-який момент можна відкликати.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

24 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Це що було?
Макс Іщенко зібрався в міністри та вислужується перед майбутнім керівництвом, чи як?
І так: казати про дотримання якихось законодавчих норм в країні, де людей ловлять на вулиці як мінімум смішно.

Мені батько з юності казав «Я не граю у азартні ігри з державою»
Хороша порада, не раз ставала в нагоді

Відчуття що статтю писав ChatGPT

Возникает предположение, что DOU намеренно публикует низкокачественные провокационные статьи, чтобы спровоцировать дискуссии и повысить популярность темы.

і щовечора громадянин Доу Коммюнітіченко приходить домів і бухає, бо вимушений грати рояль лінивого рерайтера, а не сумлінного кріейтора.

Почему низкокачественные то ? Сыры по 500 вы чё.

Очікувала порівняння договорів на кешбек від різних банків... відповіді чатбота? Їх суд візьме до уваги, якщо щось не так, як в його відповіді?..

Якесь слабеньке дослідження: правда чи міф. Хоча б треба було спробувати, щоб зрозуміти що це і які дані куди йдуть. Не претендую на істину, бо щоб на 100% в цьому впевнитися, треба було б побачити зсередини цей процес. Але з того, що я побачила, розраховуючись карткою.

Коли десь розраховуєшся, то в Дії відображається, що тобі нараховано кешбек за якісь українські товари. Принцип за яким щось рахується українським, я до кінця не зрозуміла, бо на заправці ОККО, взявши картоплю з соусом, українським виявився лише соус. Дані йдуть не від банка, а з Податкової, де електронні фіскальні чеки були запровадженні ще до вторгнення, наскільки я знаю. Переконатися в цьому просто, подивившись записи в Дії, яка перекидає на сайт Податкової для відображення фіскального чеку. Але Податкова не знала раніше, хто саме це купував. По факту, погоджуючись на кешбек, ти дозволяєш свій чек прив’язати до себе. Тобто отримують не тільки те, що Петро розрахувався в Новусі на суму Х грн, а що конкретно Петро купив. При цьому не передається інформація про те, що Петро перекинув Марійці 100 грн на картку. Отже, не банки по факту є джерелом інформації, а Податкова та торгівельна мережа, банки лише дозволяють ідентифікувати, що цей чек в Новусі саме Петра.

Дещо смішно кожного разу, коли бачу обговорення цієї тисячі на доу). Цілі 24$. Година роботи слабенького сеньйора.

Не брав цю подачку, бо не вірю в халявний сир. З «ковідною» тисячею хоч зрозуміла була мета — стимулювати вакцинацію

А ця херня із «допомогти пройти зиму», коли бабки може отримати хто завгодно, і витратити майже на що завгодно — нє, дякую, я пас. Не хочу навіть витрачати час і читати контракти, заради божественної двадцятки баксів

Доречі нещодавно прочитав аналітику. 860 лямів комуналка, 239 інтернет/телефон і аж 55 лямів на ЗСУ. Якось не вписується в ті теорії що тут будували типу народ всеодно на армію їх задонатить.

народ всеодно на армію їх задонатить

От я умовно хочу задонатити цю тисячу знайомому на збір на автівку. Хрєн там. Єдиний варіант — заплатити на цю тисячу комуналку, а задонатити вже з власних грошей.

Це я до того, що ця статистика мʼяко кажучи неінформативна.

Монобанк > обираєте карту > витратити гроші > у моно > Зробити благодійний внесок > доступні десятки фондів великих і малих. Я отримав на себе і дітей, все перекинув на ПЖ.

яким пунктом у тому списку йде

хочу задонатити цю тисячу знайомому на збір на автівку

?

Нехай ваш знайомий відкриває БФ і бере собі 20%.
Мамонти не закінчуються, 10й рік війни, ми продовжуємо живити армію волонтерськими зборами і БФ

Як відділити

хочу задонатити цю тисячу знайомому на збір на автівку

від «просто скинути знайомому щоб той їх пропив»? Ніяк. Тому і обмежили просте перекидання з карти на карту, можна лише офіційно зареєстрованим фондам.

та справа у тому що не у всіх знайомі пиячать

Потужний аналіз без вичитки самого договору.

Ви б хоч самі відкрили договір який пропонує банк і ознайомились

Так звані «персональні данні» — це власне державні данні, просто назва така. Скажімо ідентифікаційний код чи серія та номер паспорту, реєстраційний номер водійського посвідчення тощо. І небезпека є коли вони потрапляють до третіх осіб, типу використовуються в нечесній конкуренції і створенні монополій, кримінальних діях, а також ворожими розвідками та спецслужбами. Той самий GDPR — насправді захищає не стільки конкретних громадян ЄС, держави члени і відповідно економіку і бізнес ЄС від іноземних, зокрема американських бізнесів монополістів типу Facebook або Google, яким на європейському ринку нема суттєвих конкурентів.
В держави Україна насправді є про вас майже уся інформація, при бажанні можуть з’ясувати те чого ви і самі про себе не в курсі, типу характеристики від класного керівника на вас в школі, оцінка особистості шкільним психологом і т.д.

Автор ’DOU Community" сприймається цим самим коммюніті як абсолютно неангажований, добросовісний, та такий, що прагне до пошуку істини. Файно, що є така стаття, тепер все стало ясно

А ось що благодійний фонд «Повернись живим» каже з цього приводу:

Неочікувано експерти у всьому: у закупівлях для ТЦК, у банківських таємницях, що ще там було?

Тим часом скільки відсотків українці витратили з цієї подачки від держави на ЗСУ? 4%?

Підписатись на коментарі