Історія про те, як компанія AtlasApps та Midcontract кидають на гроші
Вітаю спільното!
Хочу поділитися своїм досвідом та розповісти власну історію про те, як я розробляв гарант-сервіс, а в кінці, сам залишився без оплати за два місяці роботи.
Декілька слів про AtlasApps. Це команда людей, які спочатку працювали разом на UpWork, а пізніше вирішили зробити власний стартап під назвою «Midcontract», який мав стати «вбивцею» того ж самого апворку. Я почав співпрацю з компанією, і мав займатися лише розробкою Midcontract, без залучення до інших проектів.
Ще кілька слів про команду:
Founder проєкту, та одна з головних дієвих осіб історії — Андрій Нікулін.
Co-founder, та по факту виконуюча обовʼязки Project Manager — Оксана Омельченко
Front-end developers: Розробник, який працював на проєкті раніше за мене та в рамках проєкту був більш досвідченим, розробниця, яка спочатку значилася як дизайнер, але згодом почала отримувати фронтові таски, і власне я.
Тепер до самої історії.
Квітень
Я влаштовуюсь на роботу в компанію AtlasApps. HR компанії надсилає мені на підпис NDA, та просить деякі данні, які потрібні для складання контракту, який мають скинути трішки пізніше. Я відправив усю запрошену інформацію, але всі чи то випадково, чи то навмисно забувають про це, і контракт так і не надсилають. Весь майбутній час я працюю без контракта, отримую зарплату та усіх все влаштовує.
7 листопада 2024.
Команду збирають на загальний мітинг за участі Андрія Нікуліна, та повідомляють, що компанія зіткнулася з обставинами, через які команду розробки вирішено скоротити. Під скорочення підпадає 4 людини, зокрема і я. Андрій та Оксана одразу кажуть, що ці причини ніяк не повʼязані з будь-якими претензіями до розробників, та висловлюють сподівання владнати обставини за деякий час, та повернути всіх скороченних працівників до проєкту назад. В той же час, кажуть, що вони із розумінням поставляться до того, якщо хтось почне шукати роботу. На окремому дзвінку (після командного міту, був міт на якому були лише я, Оксана та Андрій) я повідомляю, що хоча і сподіваюсь продовжити співпрацю в майбутньому, почну ходити на співбесіди, аби підстрахувати себе. На що вони погоджуються та пропонують надати рекомендаційного листа.
Серед інших умов, було обговорено, що я маю допрацювати до
11 листопада 2024.
В кінці робочого дня мені телефонує Оксана, та пропонує мені залишитися працювати на проєкті надалі, адже розробник, якого вони вирішили залишити раніше, отримав офер в іншу компанію і вирішив піти. За згодою сторін він мав допрацювати до
15 листопада 2024.
Це була пʼятниця, Оксана організувала міт для фронтенд розробників, на якому ми мали передати всі знання по проєкту одне одному, це виглядало дивно, адже відповіді про те, хто ж залишиться працювати надалі (я або розробниця, яка раніше була дизайнером), так і не було і Оксана сказала, що дасть відповідь пізніше. В кінці дня відбувся командний міт, за участю Оксани, на якому ми в неформальній, теплій обстановці поспілкувалися, подякували одне одному за роботу та попрощалися.
17 листопада 2024.
Вечір неділі. В 19:35 Оксана пише мені, що вони розглянули мої умови до подальшої співпраці, і вимушені мені відмовити, адже на їх думку, моя вимога переглянути зп в наступному році, виглядає як спроба скористатися обставинами та прояв нелояльності. Тим не менш, зазначає Оксана, вони як і раніше пропонують залишатися на звʼязку для можливої співпраці в майбутньому. Фактично, в цей момент, моя робота в компанії була офіційно завершена, залишилось дочекатись зарплати.
27 листопада 2024.
На цю мить я вже був на випробувальному терміні у новій компанії. Як раптом, Project Manager в моїй новій компанї повідомив мене, що Андрій Нікулін пише CEO компанії, в якій я працюю, та вимагає в нього надати інформацію щодо того, коли я почав з ними співпрацювати, в іншому випадку, погрожує судом йому та мені. СЕО фірми де я зараз працюю відмовився надавати Андрію цю інформацію та відправив його вирішувати питання зі мною особисто, але навіть після цього Андрій мені нічого не написав.
Я шокований цією новиною, пишу Андрію самостійно аби зʼясувати що власне сталось і чому він замість того, що б запитати в мене, почав одразу писати до СЕО. Отримую від нього запрошення на дзвінок. Я відмовляюсь від дзвінка та кажу, що хочу вести всю переписку текстом, задля того, аби мати скріншоти на випадок чого. Андрій відповідає, що не зможе мені виплатити зарплатню, якщо я не погоджусь на дзвінок, а також почав погрожувати судом, та вимагав аби я
- Надав докази відпрацьованного часу у вигляді «скріншотів з таймтрекеру, з фіксацією активності сайтів за програм» (які ніколи не використовувались під час роботи, і використання яких ніде ніколи не було прописано)
- Довів, що я не порушував умови контракту (я нагадаю його так ніхто і не надіслав)
Після моїх заперечень щодо використання таймтрекерів та наявності контракту, Андрій сказав що він сприймає це за моє визнання своєї провини, повідомив що судову претензію отримаю я, та мій работодавець, та видалив мене із Слаку, де ми вели дискусію.
Більше тижня після цього я намагався якось вирішити це питання, зокрема й через Оксану, але результату не було: Вони наполягали на дзвінку, на якому я начебто мав доводити свою невинуватість, і на який я зрештою погодився за умови, якщо мені нададуть підписаний мною контракт.
Але контракт так і не надіслали, натомість надсилали численні погрози судитися, до яких зокрема додалась вимога № 3: Скласти звіт про виконану мною роботу за останній робочий місяць, з детальним описом всіх прийнятих мною рішень та обґрунтуванням їх використання.
Мовляв результати моєї роботи мали якісь наслідки для проєкту, які були оцінені іншим спеціалістом (вирогідно розробницею-дизайнером) і мій код довелось переписувати, за що вони, на основі звіту, хочуть зробити перерахунок та вирахувати певну частину кошт з суми, яку повинні мені.
Звісно що ніяких умов про будь які звіти та тим паче про зняття чи перерахунок коштів ніде не прописано, і ці умови вигадані і вперше озвучені мені тільки через місяць після того, як я завершив співпрацю з компанією.
Зробивши висновок, що компанія будь яким чином намагається вигадати ситуацію та умови аби не здійснювати мені виплати за 2 місяці роботи, мені довелось надати цій ситуації публічного розголосу. Зокрема, про ситуацію було написано пост в моєму linkedIn, та залишено відгук про роботу в компанії, але через більш як тиждень після розголосу, ані Андрій, ані Оксана ніяк не відреагували на це і навіть не намагаються пояснити ситуацію публічно, або розповісти про ситуацію зі своєї точки зору.
Станом на 16.12.2024 Компанія Midcontract та Андрій Нікулін зокрема, не заплатили мені за повний місяць роботи в жовтні, пів місяця роботи в листопаді, та за 13 днів невикористанної відпустки (оплатити які Андрій погодився до цієї ситуації, але пізніше почав заявляти, що таких забовʼязань нібито не було).
Мета цього посту — це застерегти інших розробників від співпраці з Андрієм, та надати розголосу цій ситуації, адже на мою думку, таким ситуаціям не місце в Українському IT.
Чи були ви у подібних ситуаціях, та як діяли або діяли би, опинившись у подібній ?

48 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів