Linux для повсякденного користування
Доброго дня! Скажу одразу: я не новачок у Linux. На роботі користувався ним протягом двох років (Linux Mint).
На основному комп’ютері в мене встановлено Windows, оскільки працюю з C# — самі розумієте, без Windows нікуди. Однак почав задумуватися, щоб встановити Ubuntu на ноутбук і використовувати її на постійній основі.
На ноутбуці, окрім браузера, я майже нічого не використовую. Раніше монтував відео, але зараз усе переніс на ПК, бо ноуту не вистачає потужності.
Мій ноутбук 2019 року:
- Intel Core i5-8250U
(1.6–3.4 ГГц); - 16 ГБ DDR4 оперативної пам’яті;
- GeForce MX130 2 ГБ;
- SSD 1 ТБ SATA.
Зараз на ньому працює Windows 11. Іноді відкриваю Word-документи або працюю з PHP.
Так ось, чи варто переходити на Ubuntu? Так, я розумію, що рішення лише за мною. Мене цікавить, наскільки надійною буде Linux для зберігання даних. У Windows я іноді боюся, що після якогось оновлення може щось видалитися.
Загалом, які плюси я бачу в Ubuntu:
- Увесь софт безкоштовний.
- Нормальні оновлення, на відміну від Windows, де кожну програму треба оновлювати вручну.
Але є і мінуси, які мене лякають: чи вистачить софту, доступного під Linux? Наскільки надійною і продуктивною буде ця ОС у порівнянні з Windows 11?
Так, я вже користувався Linux Mint, але це було вимушено на роботі, і я працював більше як звичайний користувач, а не як адміністратор.
Цікавить думка тих, хто користується Ubuntu: як вам ця система? Чи варто її використовувати, чи краще не морочити голову і залишитися на Windows?
211 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів