Linux для повсякденного користування

Доброго дня! Скажу одразу: я не новачок у Linux. На роботі користувався ним протягом двох років (Linux Mint).
На основному комп’ютері в мене встановлено Windows, оскільки працюю з C# — самі розумієте, без Windows нікуди. Однак почав задумуватися, щоб встановити Ubuntu на ноутбук і використовувати її на постійній основі.

На ноутбуці, окрім браузера, я майже нічого не використовую. Раніше монтував відео, але зараз усе переніс на ПК, бо ноуту не вистачає потужності.

Мій ноутбук 2019 року:

• Intel Core i5-8250U (1.6–3.4 ГГц);
  • 16 ГБ DDR4 оперативної пам’яті;
  • GeForce MX130 2 ГБ;
  • SSD 1 ТБ SATA.

Зараз на ньому працює Windows 11. Іноді відкриваю Word-документи або працюю з PHP.

Так ось, чи варто переходити на Ubuntu? Так, я розумію, що рішення лише за мною. Мене цікавить, наскільки надійною буде Linux для зберігання даних. У Windows я іноді боюся, що після якогось оновлення може щось видалитися.

Загалом, які плюси я бачу в Ubuntu:

• Увесь софт безкоштовний.
  • Нормальні оновлення, на відміну від Windows, де кожну програму треба оновлювати вручну.

Але є і мінуси, які мене лякають: чи вистачить софту, доступного під Linux? Наскільки надійною і продуктивною буде ця ОС у порівнянні з Windows 11?

Так, я вже користувався Linux Mint, але це було вимушено на роботі, і я працював більше як звичайний користувач, а не як адміністратор.

Цікавить думка тих, хто користується Ubuntu: як вам ця система? Чи варто її використовувати, чи краще не морочити голову і залишитися на Windows?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Щоб підсумувати: вже давно минули ті часи, коли треба було довго «щось шаманити» з конфігами...
Той карикатурний імідж «хакерської ОС для красноглазіків, гроблення часу ночами налаштовуючи» — неправда!

А це, що можна оживитити старе залізо (навіть зовсім старовинне 32бітне) — ПРАВДА!

Натхненний статтею я вліпив собі MX Linux на старенький ASUS Eee PC, й воно дійсно все робе з коробки включно з вайфаєм та фаєрфоксом й українська клава без проблем... і шрифти, й масштабування, й розміри іконок файлменеджера, й все решта легко налаштовується через їхні MX Tools без необхідності знати про всякі .xinitrc та /etc/X11...

Єдина «зрадонька»: відео Ютуба (як і пише стаття) фігово тягне (й, звісно, на Eee PC нема Nvidia)), але, як виявилося, правдива причина «тормозів» — Ютуб за ті довгі роки вже «пакращив» свої кодеки й тепер треба ставити екстеншен enhanced-h264ify (я спецом не зносив 7ку і ставив Лінух в окремий розділ, то виявляється навіть в 7ці у Хромі з Ютубом теж біда)...

Навчити рідних ходити в соцмережі з того фаєрфокса і дивитися фоточки з інших дисків можна без проблем. Головне «оверкам» ту фішку, що операційка «запихає» тебе в «хоум діректорі»,
але це компенсується тим, що «диски» тепер «самі монтуються» в папочку /media ))

PS. при завантаженні MX-23.5_386 з флешки воно каже «фігвам», але загугливши месідж, перша підказка «натисни TAB» і тоді натайпати live :)
PS№ 2. Убунта з її «снапом» та своєрідним підходом — зло!

А це, що можна оживитити старе залізо (навіть зовсім старовинне 32бітне) — ПРАВДА!

Натхненний статтею я вліпив собі MX Linux на старенький ASUS Eee PC

Нафуя?

На калькуляторах також запускають, вот тільки нафуя?

а чому ні? є залізяка, є можливість її використати. Не завжди є можливіть потратити «всього якихось» піццот долярів на сучасний дешевий новут.

Я оживив «старий та древній» девайс абсолюно «без ніяких зусиль» за допомогою, можна сказати, сучасного софта))

Альтернативи: продовжувати запускати «старовинну та непідтримувану» 7ку, або ж забруднити екологію викинувши «цю древність» (що для мене неприпустимо не з «екологічних міркувань» а того, що цей естетичний девайс дорогий як згадка про «хороші часи»))...

Так, я розумію, що зараз навіть телефон потужніший, але такий девайс з «людською» qwery клавою вже є в моїй хаті й одразу ергономічно такий, як мені й треба...
сумарний затрачений час на «витягти з полочки і поставити Лінух» менше, ніж обирати ще один телефон, потім чекати доставки та йти фізично нозями на «Нову Пошту» й його там отримувати :)

Ні реклами, і непроханих атдейтів, абсолютно контрольоване середовище, що (вже тепер, власне це для мене й було відкриттям, й втому зміст мого послання) сетапиться без «танців з бубном командним рядком» :)

Той карикатурний імідж «хакерської ОС для красноглазіків, гроблення часу ночами налаштовуючи» — неправда!
Натхненний статтею я вліпив собі MX Linux на старенький ASUS Eee PC,

тут має бути якесь протирічча? нелогічність? смішна ситуація?

І що? Я ж досяг того, чого хотів: не перезбирав ядро і навіть не витрачав час на продуманий підбір «ергономічно подібного» девайсу, не ходив фізично нозями на «Нову пошту» :)

оскільки працюю з C# — самі розумієте, без Windows нікуди

Эм, лет 10 работаю с .NET из под macOS.

Всі мої ноути і десктопи на лінуксі. Візуальна оболонка KDE. Нічим не обмежений, свобода у всьому.

Свобода, в якому редакторі правити конфіги, щоб завелось... що завгодно? Казки такі казкові...

Прошу пана, а які саме конфіги? Чого бракує в умовному «Linux Mint», просвітіть?

Знову макопівні понаписали неактуальної шляпи....

Лінуксотреди не змінюються😒

Користуюсь Ubuntu вже і на системному блоці . Бо на Лінукс змушений був перейти десь у 2020 коли купив на Алиекпрес одноплатний компьютер Оранжпі задля зберігання енергії. Вразив той Оранжпі коли зумів на нього встановити Spyder IDE коли вивчав Пітон , хоч і не з усіма пакетами звісно .. Якщо програмувати збираешься , то радив би якийсь Линукс дистрибутив .. Але є і свої " глюки" , от наприклад — зависає комп і дуже муторно шукати в диспетчері програм , чи як вона в Убунті зветься .. або , той же текстовий документ можна створити тільки піднявши термінал ..

У часи жорстких дисків Linux на флешці із утилітами dd та ddrescue був просто незамінним, навіть для компʼютера під Windows.

За весь час із 2008 року я лише раз втратив дані на Linux. Втратив історію перегляду разом з відкритими вкладками в браузері Epiphany коли оновлював Fedora одразу на пʼять версій уперед. На iPad я так втратив історію просто закривши одне з вікон Safari.

Під Linux ви можете навернути такі снапшоти, що будете як веган усім розказувати, що ваша конфігурація краща за Time Machine в Apple. Або зробити дзеркалювання накопичувача, так що втрата на ходу одного з накопичувачів ніяк не вплине на роботу ОС.

Ви покриєте більшість своїх задач наявним софтом, якісь специфічні речі — навряд. І далеко не весь софт під Linux є безкоштовним, навіть є з підписками. Але так, тонна безкоштовного софту.

Деякий софт може працювати не так, як ви звикли в Windows аналогах, тобто доведеться перевчатись. Тільки не шукайте умовний Outlook під Linux, шукайте аналог, який покриває ваші задачі.

Готуйтесь до того, що вам доведеться багато чого конфігурувати одразу після встановлення. Навіть такі банальні речі, як апаратне прискорення відео, яке останнім часом ламають не переламають. Тут ще Valve починає втручатись у розробку стандартів, ото скоро буде зламаних залежностей.

Ubuntu не раджу. І взагалі не раджу Linux, якщо не маєте цілі розібратись у системі.

Використовую Bolgen OS вже 14 років. Найголовніший плюс — відсутні нудні шпалери

чув, що цей дистрибутив зробив російський школяр.

Controversial opinion: якщо майже нічого на ноуті не робите лінукс там взагалі не потрібен. Наприклад шанс на те шо ноутбук при закритті буде робити те що ви налаштували без помилок та проблем приблизно нульовий. Поломаний софт та система при апдейтах це дефолт, будь-який лоінуксоїд про це знає та має готові алгоритми щоб це фіксити.

Макбук еір це ультімативний лептоп для «просто браузера», в ньому просто все гарно та все працює. Далі іде Віндовс де все працює тільки на поверхні (як раз те що важливо якщо ноутбук не юзається для професійних задач), виглядає так собі. І тільки потім йде Лінукс в якому сто відсотків щось важливе буде не працювати, це треба буде чинити, потім воно знов поламається, і все це заради абсолютно ніякого профіту якщо треба «просто браузер».

Кажу це як людина яка не має свого персонального макбуку та майже все професійне життя провів із лінуксом, який я люблю всім серцем.

Ставте Linux якщо подобається розбиратись і налаштовувати. Це прокачає ваше розуміння ОС і комп’ютера в цілому.

Чи стабільний він? Так, але потрібно розуміти з яких компонентів складається система і що робить та команда що ви копіюєте з інтернету 🙂

Linux не усім він підходить. Якщо ви хочете щоб усе просто працювало одразу, як на Mac OS, то цього не буде. Рано чи пізно ви побачите, що щось працює гірше ніж у windows. Наприклад скролінг у браузері не такий плавний. І тут вам доведеться зрозуміти чим відрізняється x11 і wayland, і як перейти з відкритих відео драйверів на пропоієтарні і т.д. Чи наприклад якщо інколи зникає інтернет, вам може треба буде почитати про dhcpd і systemctl.

Більшість людей не любить витрачати на таке час, але мені це приносить задоволення. Коли точно знаєш як все працює, бо ти сам все те встановив і налаштував. Це свого роду конструктор, але значно прикольніше, бо набагато більше варіантів як зібрати цей пазл.

Ви так пишете, наче на maсOS чи Windows ніколи не буває проблем. Весь інтернет завалений скаргами користувачів тих систем, а з рішень — перевстановити антивірус, оновити драйвери, почистити реєстр (що як розумієте, не допомагає).

у 2025 колупання з реєстром починається ще навіть до встановлення вінди.

Я користуюся тільки лінуксом з 2008, останні шість років Linux mint.
Все є, все працює. Останні 10 років я навіть не граюся з конфігами, користуюся як воно є. В той же час подивився на численні спроби перейти на лінукс інших людей, всі проблеми починалися з того, що вони пробували все налаштувати так як вони звикли в віндовсі чи макосі. Ті ж самі проблеми я бачу при міграції з вінди на мак, чи в іншу сторону.
Майте це на увазі

я сам когда около тех годов впервые попробовал дебиан (который еще высылал бесплатно диски почтой) и почивший Mandriva убедился насколько логично и профессионально построена система изначально, в отличие от винды, начиная от структуры файловой системы, где все устройства являются файлом, качество утилит по парсингу текста, и полноценного удаленного управления с по ssh на сервере без монитора, а убитая система лечилась с любой загрузочной флешки через chroot и монтирования файловой системы

І із коробки працює апаратне прискорення відео в браузері без жодних налаштувань?

Ніколи не перевіряв. Поцікавився — в Firefox працює без жодних налаштувань, в хромі/хроміумі не працює

Мені для Firefox треба було створити змінну оточення, щоб Firefox розумів, що він під Wayland працює, тоді апаратне прискорення запрацювало. А із Chromium треба почаклувати.

в браузерах есть блеклист чипов и драйверов chromium.googlesource.com/...​tware_rendering_list.json, на которых аппаратное ускорение приводит к проблемам, поэтому его отключают программно

Із Chromium узагалі цікава історія через що я деякий час сидів на Firefox. Спочатку в коді не було апаратної підтримки, потім її додали, але на етапі білда вимикалась, ще й із Wayland проблеми були. Я довгий час патчив його та все працювало ідеально але здається з версії 130 вже патч не було сенсу накатувати, бо вже все було що треба в сорсах. Тільки шо оцей блекліст зробили, а ще є приколи через рендер і версію драйверів. Я сиджу на Intel новіше i915, а Chromium у певних комбінаціях серверу та рендера форсить i915 бібліотеки. Коротше, мені довелось нормально так «погратись» із цим браузером.

Треба користуватися старим як світ правилом — беріть той дистрибутив з яким можете впоратися. От власне і все.
Тим більше ви не використовує ноут для чогось серйозного тому enjoying!

в мене убунту вже 4 плюс роки замість вінди, поставив бо не було ос на ноуті і не хотів піратку, думаю повернусь назад (куплю ноут вже з віндою), бо в вінді просто працює, в убунті треба розбиратись. наприклад в мене іноді відлітає інтернет, раз в 3-4 дні, а інколи 2-3 на день... що з ним хз... просто перегружаю лаптоп і далі працює, перегрузка сервісу мережі не працює, шукати рішення з бубнами лінь, але сам факт ... з віндою таких проблем не помічав ...

була схожа проблема. можливо допоможе відключення енергозабезпечення для wireless інтерфейсу. наприклад так: `iwconfig wlo1 power off`.
більше інформації тут: superuser.com/...​-machine-on-local-network

Мене цікавить, наскільки надійною буде Linux для зберігання даних

ты явно не проходил опыт с маски-шоу в любое утро
я готов выкинуть свой ноут прямо сейчас, поломав его через колено. И я пойду куплю новый, и накачу все обратно примерно за пол дня... Последний такой опыт был не в Украине и совсем по случайности, но с ноутом я попращался

что такого можно хранить на ноуте, чтобы за него так трястись при потере данных ?

Початківцям варто починати з Лінукса, щоб відразу розуміти команди в терміналі cd, mv, rm, ls, chmod і т.д.

це все і в повершелі і в cmd.exe, не потрібно для цього лінукс брати.

Це як секс з гумовою лялькою, результат майже той самий

Пост і тред не читав. В треді по-любому написана шляпа людьми які лінукс ніколи не бачили, шляпа від маководів, та просто шляпа (і очко).

Сиджу на Linux Mint вже 5 років. Встановлений і на великому десктопі й на лептопі. На десктопі один раз переставляв коли набокопорив з драйверами відеокарти, на лептопі не переставляв.

Досвід описав у серії дописів:
t.me/full_of_hatred/272
t.me/full_of_hatred/273
t.me/full_of_hatred/274
t.me/full_of_hatred/275
t.me/full_of_hatred/276
t.me/full_of_hatred/277
t.me/full_of_hatred/278
t.me/full_of_hatred/279

Рік потому: t.me/full_of_hatred/429
Про лептоп: t.me/full_of_hatred/513

До того користувався макбуком.

Єдиний суттєвий недолік лінукса у порівнянні з іншими це час життя батарейки лептопа. Хоч він і адекватний (у мене на ноуті це напевне шось коло 4 годин), але, очевидно, не такий як на макбуках або шиндовсах.

p.s.В сталкер 2 грати можна через стім, кнопка «поставити» і нічого навіть робити не треба, все працює.

Єдиний суттєвий недолік лінукса у порівнянні з іншими це час життя батарейки лептопа. Хоч він і адекватний (у мене на ноуті це напевне шось коло 4 годин), але, очевидно, не такий як на макбуках або шиндовсах.

А переваги? Почитав пост, так перевага що працює швидше на старому залізі, на thinkpad (на u інтелевському проці з 16гб оперативи) купленому БУ на OLX за $1000 так як «нафіг тратити гроші на новий, сучасний ноут». Такі собі аргументи як для сінйора якщо чесно )

До того користувався макбуком.

на інтелі 2015 року, для тих кому лінь ходити по лінкам

А переваги?

Макбук став очком з 2016, макось теж очко (і далі буде тільки гірше).
Так то на лінуксі все нативне без б-го противного brew

з 16гб

32

thinkpad

Зараз би напевне брав frame.work, але сінкпад ще дуже живий та ще й їздить зі мною на війну постійно.

frame.work

на него тоже были жалобы что юсб модули жрут батарею и клавиатура сверху неплотно прилегает из-за того что на магнитах, честно в этом мегаконструкторе смысла особо нет, т.к. ноут собирается/разбирается за свою жизнь 1-2 раза

Ноут розбирається 1-2 рази якщо в ньому нічого не можна зробити крім додати nvme або пам’яті

У фреймворку ти зможеш повністю замінити плату з процесором, а не тільки додати модулів.

У фреймворку ти зможеш повністю замінити плату з процесором, а не тільки додати модулів.

Зможеш, но роблять це одиниці. Легше новий ноут купити. Якби продажі фрейморків говорять самі за себе — як були нішевими ноутами для гіків-задротів, так і залишились.

ноут через несколько лет превращается в тормозной металлом с мертвой батареей. Старые корпуса поддерживать не будет смысла т.к. меняется дизайн, компоновка, размеры плат. Я рассматривал frame.work в качестве покупки но передумал, как DIY идея супер для гиков, но мне нужен девайс с минимум щелей. От силы ты купишь 2 поколения того же ноута дальше возьмшешь что-то другое, т.к. другой производитель придумает что-то покруче. Бу «плата с процессором» наврядли кому-то пригодится либо продашь за копейки в качестве донора

ноут через несколько лет превращается в тормозной металлом с мертвой батареей

мій леново вже 4 год працює без проблем.

як мінімум батарея вже має бути полу-дохла, ладно якщо там якийсь макбук на М1, у якого автономність упала з 12 годин до 8, ще можна жити, но віндовий/лінуксовий на інтелі коли з коробки було 6-8 годин і зараз залишилось години 3-4, то таке собі

Дивно, що ніхто в коментарях не загадав FreeBSD... Цікава альтернатива.

Чим цікава? Не тицяв як десктоп, але з експериментів як сервер для вебу, підозрюю що вибір буде дуже поганим.

Комбо недоліків з фіксованості релізів базової системи з роллінгом портів/пакетів.

Гарантії на ABI базової системи значно гірші за гарантії відносно ABI ядра лінуксу або Windows, через що просто запакувати в контейнер складну конструкцію з костилів і велосипедів типу якогось CAD-у або AAA-гри буде набагато важче.

Дуже не юзер френдлі інсталяція, якийсь Arch або Gentoo можна спокійно збирати в chroot або контейнері і лише в фіналі підмінити ядро і/або бутлоадер і відразу занирнути в десктоп. От банально, установка ОС на ноуті в приміщенні з вайфаєм — в арчі чи генті не проблема в чруті доставити/зібрати dhcpcd+wpa_supplicant і стартувати вайфай з консолі врукопашну, як це зробити у FreeBSD не уявляю навіть в теорії, не задіюючи сторонні девайси або віртуалку.

Ну і в цілому, крім приємної ліцензії для ембеддеду, неясно які є від неї переваги.

То мабудь Ви давно гралися. Тим паче якщо подивитесь то там апнулось все дуже сильно. Про ігри? Якщо АМД карта то не важче ніж на лінукса(нещодавно апнули вони співпрацю офіційно вже)

Роки три тому, так. Пробував запустити веб-рушій на ruby і прикрутити до нього нейронну мережу на Tensorflow, пробував поведінку при апдейтах як базової системи, так і пакетів між релізами, через відсутність того ж Tensorflow (мова лише про запуск на CPU, про відеокарту навіть не мріяв) пробував начистову все насетапити з портів. Пробував і піднімати десктоп в віртуалці.
Можливо справді стало краще з присутністю пакетів і їх стабільністю, але сама архітектура за три роки навряд чи змінилася.

Деякі люди уявляють, що десь нібито існують 40 000 задротів, які десь сидять, не їдять, не сплять — підтримують існуючі порти для фрібсд, арчлінукс тощо й безупинно пишуть нові pkgbuild, і завдяки зусиллям вдячний анонімус чи невдячний барига може сказати cd туди-то && make install, yay -S що-треба, і все відпрацюється як треба. Реальність — зовсім інша, й вона відповідає схемі «деньги-стулья», за якою працює анонімус.

Ідея «фрібсд — цікава альтернатива для десктопу», або «арч — це найновіше якнайскоріше» — очевидно хибна.

потому что это экзотика и свой специфический мир со своими взглядами, ты либо его принимаешь таким как есть либо нет. Например они только в 2020(!) мигрировали с svn на ненавистный гит, а до это вообще сидели на CVS. Я последний раз svn пользовался в 2012 на протухшем проекте. И «порт не собирается» там сплошь и рядом

при этом CVS, как потомок SCCS, по архитектуре интереснее svn, поэтому странно что не прыгнули на GIT сразу с CVS

Бо фряха все ж таки серверна поки що. Там топ інстументарій, щоб створювати інфраструктуру, але для домашньої системи треба щоб воно працювало на ноутбуках, і мало нормальний вигляд, а у фряхи проблеми з підтримкою сучасних wifi карт, бо на серваках ніякого вайфая нема і не треба, і нема нормального оточення. З вайфаєм уже обіцяють виправитись, а от з оточенням туго, з нативного для бсд є тільки люміна, але воно не дороблена, і купа лінусових які не рідні для бсд і працюють через сраку.

НомадБСД — ГостБСД і т.д. Більшість працює з коробки.

Там так само як і в фрі не працює більшість вайфай карт, airport не працює, реалтек більшість не працює, медіатек більшість не працює, нормально підтримується тільки атхерос і інтел, а зараз не їх не ставлять, на сучасних ноутах частіше за все стоїть медіатек.

13.3 і 13.4 в основному і випускались для додавання і вирішення цієї проблеми. + Э прослойки як для використання драйверу віндовс так і використання драйверів лінукс(розумію що костиль).
До речі. Люміна мабудь уже і все...

це не те чим хочеть займатись на персональному комп’ютері. Ти повинен нажати кнопку і воно працює і робить те що треба, а таке вміє тільки вінда і макось.

Згоден. Але....Ну тут самі розумієте ) Що і на бука кидати лінукси це вже скажем так. Поколупатися та пошаманити :D

Ну впринципі нікси які не мак ос, це неповага до себе і свого часу. Я всією душею ненавиджу лінукс, хоча мені доводиться з ним працювати, а так як в нього додали функції ріал тайм ос, то страждати доведеться ще більше, не тільки в якості десктопу на робочому ноуті від леново, бо контора жлоби і не купили, щось нормальне, а ще й пхати його в продукти, замість нормальної системи за гроші, яка точно працює, і її підтримує розробник, а не я.

а таке вміє тільки вінда і макось.

Linux теж вміє.

Також э цікаві проджекти ravyn OS та HelloSystem (цю пробував на старому буці то правцювала швидко але сировато)

Що в десктопних лінуксах, що в Windows доведеться стикатися з апдейтами і їх наслідками
support.microsoft.com/...​dc-4e9f-a803-fdec12e59fb0

Linux має сенс тримати на домашньому комп’ютері у трех кейсах:
1. Ви хочете навчитись керувати машиною на Лінуксе
2. Ви розробляєте під Лінукс
3. Вам цікаво бути частиною FOSS спільноти.

У всіх інших кейсах краще вибрати щось інше.

4. прикольно
5. хочеться бути не таким як всі і не маководом
6. віндовс не подобається, на мак грошей жалко
7. Прикольні шпалєри
8. так склалось історично
9. є відмазка від «у мене віндовс чогось тупить можеш глянуть»
доповнено
10. є нормальний пас’янс

Скоро ще буде більше комп’ютерів на яких не буде підтримуватись Windows (11) і для них може пригодитись Linux.

6 варіант самий релевантний.
Ну не нравиться той віндоус і все, нічого ви не доведете. Навіть якщо доведеться в той самий один виключний випадок в консолі ковирятися цілий день — я отримаю більше задоволення, аніж від однієї години користування віндоусом

5. хочеться бути не таким як всі і не маководом

Цим вже нікого не здивуєш, хочеться відчути себе елітою та поціновувачем справжньої ніші — краще дивитися в сторону сімейства BSD, бо загони лінуксоїдів активно поповнюються 16-річними хлопцями, які ставлять арч по гайдлайнам з інтернетів і вважають себе кулхацкерами-борцями з системою.

я думав справжні борці ставлять калі. опасні тіпочки, здатні вичислить по iq і запустити пінг.

Хіба проекти на Clojure не включають роботу з leiningen, boot-clj тощо, а також emacs з примочками в якості IDE тощо, тобто — повсякденне щільне використання bash, для яких (для оцього всього) лінукс є сродним середовищем і логічним first choice варіантом взагалі або second choice після MacOS?

MacOS достатньо для розробки (Emacs/Terminal/JVM)

А просто для зручності, кастомізації під себе, відсутності bloatware — ні, не можна?

4. якщо вам подобається в цьому колупатись

Так можна і не колупатися. Поставив — і працюєш. І не маєш проблем з «почекайте, встановлюється оновлення 1 з 12», а тобі зараз презентацію показувати :)

За 12 (прости господі) років з лінуксом на десктопі, проблем була тонна, всі вони так чи інакше вирішувались, але мені не цікаво більше це підтримувати ціною власного часу.

Linux 12 років назад і зараз — це зовсім різний користувацький досвід. А проблеми є на всіх ОС. Зайдіть на форум майкрософта: скільки всього зламано у користувачів, і вони не знають, як це виправити (бо навіть нормальних логів немає).

Займайтесь якщо вам цікаво.

Linux 12 років назад і зараз

я поки що не настільки стара,

я кажу що протягом 12 років з десктоп лінуксом возни було дуже і дуже багато

У мене й 12 років тому майже не було проблем, але це треба розуміти як працює GNU/Linux, треба витратити багато часу на вивчення. Мало хто готовий.

люди діляться на 10 типів
0. чорт, знов ядро оновилося і дрова на відяху не підхватилися. надоїло, поставлю вінду!
1. чорт, знов дрова не підхопилися. Ну і пофіг — переключусь на встройку, на встройці проблем нема.

Краще це якщо звук чи камера перед дзвінком відвалилась, а ти не знаєш, треба за 10 хв до дзвінка робити тестовий дзвінок (на всякий)

але по факту всі дзвінки починаєш робити з телефона, бо воно працює ± надійно.

А в сучасних месенжерах хіба є можливість зробити тестовий дзвінок? після скайпу я таких і не пам’ятаю.

Ну так треба старий месенджер і брати, якщо на одному працює, то скоріш за все і на робочому працює, якщо раніше працювало (і ви нічого нового не ставили не оновлювали нещодавно), ну а якщо оновлювали, то дзвінок можна іншій людині зробити, або собі на іншому девайсі і в іншому аккаунті.

Все можливо, просто в мене інші пріоритети зараз.

а, іншій людині. точно. про таку можливість я й забув. давно не звонив нікому

В сучасних месенджерах адекватне меню налаштувань де одразу зрозуміло чи все працює

ну такоє. Те, що індикатор рівня мікрофону смикається, ще не означає, що мене нормально чутимуть абоненти.

Оце вам не пощастило, жодного разу такого не було О_о

Ну не знаю, я, мабуть, якийся особливий.
Може тому, що у мене тільки встройка (інтеловська, при чому), але проблеми із відеодрайверами були тільки один раз за 8 років.
А от коли приїжджають апдейти на KDE/плазму, то це змушує напрягтись — вічно вони щось поміняють і поламають

проблеми з відеодрайверами будуть коли ставиш пропрієтарні і сидиш на rolling release дистрі, де ледь не щомісяця ядро оновлюється. А ота штука, котра автоматично дрова перезбирає, не спрацьовує.
хоча вроді як нвідія драйвери в опенсорс віддала, тож може зараз вже менше таких.
А так то потенційно ситуацій може бути багато — то ютуб на новий кодек переклшючиться, то увімкнеш в браузері залізне прискорення і ловиш рандомні глюки, то осьо інет в qemu віртуалках не ловиться. І тут можна психувати, а можна сказати «та пофіг, оце я ще над коубами не плакав». Ну але це, звісно, тільки тоді, коли можна собі дозволити так сказати, бо непрацюючий зум на робочому компі це не те шоб класно.

Так у мене rolling — OpenSUSE Tumbleweed, там мало не щодня прилазить щось нове. Але, правда, встроєне відео — я вже навіть не пам’ятаю, чому переключився з нвідії.

Майже кожного тижня кернел оновлюється на ролінг)

ну мій комп грузився без графіки не так часто. Руками запускати dkms (вже не пам’ятаю послідовність дій) доводилося не після кожного оновлення.

А щo за дистрибутив? У мене dkms перезбирається перед кожним оновленням ядра.

та звичайна opensuse tumbleweed. У мене воно якось раз-через-три не перезбиралося (або перезбиралося не до кінця вдало) і доводилося руками його запускати. я для цього на’ть скрипт в ~/bin поклав, бо постійно забував оце sudo /usr/libexec/dkms/dkms_autoinstaller start

чорт, знов ядро оновилося і дрова на відяху не підхватилися

Якщо ставите ядро і драйвера на відеокарту з репозиторія дистрибутиву, а не зі сторонніх репо — то такої проблеми не буде. Тобто, якщо не втручатися в роботу системи, то вона і не зламається.

так, вона не зламається. Але і залізне прискорення не вмикатиме. Я, власне, 1030 придбав і пропрієтарні дрова став використовувати чисто для того, щоб система почала використовувати апаратне прискорення для для своєї роботи, бо бісив tearing у монітора в портретній орієнтації.
Побороти не вдалося, але я, признаю, був і не надто наполегливим борцем.

Чому не вмикатиме, якщо стоїть драйвер від нвідії?

бо якщо «не зламається» — значить драйвер опенсорсний. А опенсорсний у мене апаратне прискорення використовував якось дивно (ніяк).
А якщо драйвер від нвідії, то час від часу буде грузитися в консоль.

все це з досвіду пересічного користувача з досить поверхневими знаннями лінукса.

А що дистрибутив? На скільки я знаю, то Manjaro слідкує за тим, щоб пропрієтарний драйвер працював на нових ядрах. А зі стабільним Linux Mint такої проблеми взагалі не буде. Окрім дуже старих відеокарт, від яких nvidia давно відмовилася.

Не понимаю тяги юзать Линукс для повседневных задач, сам пробовал себя как-то заставить мириться с Убунтой пару лет, не зашло. Имею два ноута, один на Винде +WSL2 (решает все вопросы необходимые с линуксом) и Макбук.

Зручність в тих же повсякденних задачах. Як і в будь-якій технології, є learning curve. Поки його не пройшли, вам буде здаватися все складним і незручним.

Користуюсь Лінуксом з 2007 (2 роки вимушено був користувачем Мак — нє то після Лінукса), мені як користувачу подобається стабільність системи в цілому, нема як на вінді чи на макє обов’язкових оновлень, не гальмує як вінда11. Але є одно але — Лінукс не для всіх, тому багато членів клубу РіЖ, лаються на Лінукс, ну то і добре, бо як казали дрєвні мудрєци: " менше народу — більше кіслороду".

Linux — це прошивка для роутера сервера. Тобто система для специфічного обладнання, що із інтерфейсів має кнопку вимкнення, декілька світлодіодів, та один UART.

А «десктопний Linux» то взагалі оксюморон. Коли система цілком керується велико-віковими дітьми, що живуть у якомусь своєму світі, це дуже заважає.

Лучше осудить какой WM лучше, а то обычно выбор дистрибутива сводится к нескучным обоям, клонов бубунты и холивару плазма/гном. Я у типа видел затюнингованный i3wm полностью на хоткеях, он на нем как на пианино переключался, а у другого в прокаченном емаксе не хуже полноценной иде был открыт проект

Як людина яка пересіла з кастомизованого i3wm на мак + емаакс, 90% хоткеів можна засетапити так само і на маці, треба просто день два поколупатись.

Ubuntu мабуть буде оптимальним лінуксом для старту, або під dell або старий лептоп, або просто потрібна стабільна система під домашній сервер.

Але якщо є новий лептоп типу азус, то в моєму випадку було багато проблем з драйверами через консервативний підхід убунту до апдейтів де версії ядра та залежностей досить сильно відстають.
Або такі приколи коли вже більшість дистрибутивів сидять на новенькому KDE6 а кубунту ще рік планує сидіти на 5й версії...
Мені це набридло, поставив Fedora з її роллінг реліз моделлю,
проблеми з драйверами зникли, залежності постійно оновлюються на останні версії. Новий апдейт може раз в кілька місяців щось трохи зламати. Це звичайно лікується за 10 хвилин з гуглом, або через кілька днів приходить апдейт з фіксом.
Вінду ще юзаю з дуал бут під ігри та проги які працюють тільки там, але для всього іншого Fedora як на мене зручніше.

то что ядро в убунте протухшее вечно, соответственно и все дрова старые, а их бэкпорты очень медленно делаются. Можно взять debian sid только больно глюкавый он

Звичайно що на Лінуксі, більшість серверів unix-like

Увесь софт безкоштовний.

софт коштує онаково на всіх платформах

Офіс на Лінуксі безкоштовний

libreoffice на віндовсі так само безкоштовний

Тільки крок вліво-вправо в щось складніше гіта і такий софт є уже тільки для мака/вінди (відео-аудіо продакшн, кади, 3д графоній і тд).

Так, маю на увазі той софт який є, той же пхпшторм, він що під лінукс коштує, шо під мак однаково, а блендер шо там, шо там безкоштовний.

Можливо вашого улюбленого

відео-аудіо продакшн, кади, 3д графоній

і немає. Але є купа інших. Наприклад, DaVinci Resolve. Вангую, що ви бачили з десяток голлівудських фільмів, які робилися за його допомогою.

ДаВінчі є на всі 3 основні платформи. А чи є софт від Адобі під лінукс? А є нормальний сіквенсер для музикальних продюсерів? А кадів скільки є? Я про це говорю.

кому нужен софт адобе, секвенсер и тем более кады, возьмет себе ту платформу где оно работает и в эту тему заходить не будет, то что он работает все время в проф софте, а операционка лишь способ его запуска

Стосовно Adobe вже відповів:

Можливо вашого улюбленого і немає.

А інший софт є. Я не професійний музикант, але чув гарні відгуки про Bitwig Studio, Ardour, Guitarix. Для 3D: Blender, Autodesk Maya, Autodesk Arnold. Для CAD: BricsCAD, KiCad, Autodesk EAGLE.

Як написав уже Sergey Podobry, є Ardour, DaVinchi Resolve, Blender. Нема продуктів Adobe, туго з софтом для художників. За кади не знаю, не цікавився, хоча хлопці якось малюють собі всякі деталькі й плати.

З іншої сторони Pixar, NASA, CERN, Fermilab і інші сидять на Linux із своїм софтом, значить є щось складніше за гіт.

Якщо немає задач під Linux, не збираєтесь отримувати експертизу в цьому доменв і не маєте якоїсь тяги до нього, — не варто переходити.

Якщо Лінукс то POP_OS. Але після 20-ти років використання Лінукс як десктоп системи зрозумів шо найкращій Лінукс це MacOS :)

А взагалі то краще убунту тому шо є вже багато готових пакетів. Для .NET я використовую JetBrains Raider. Це за гроші але не за всі гроші світу

Норм. Основний плюс с досвіду якщо наприклад захочеш шось встановити екзотичне більше шансів що воно буде вже зібрано в бінарніках.Але я тобі так пораджу. А про лінукс взагалі подумай навіщо. Можливо є сенс поставити як другу ОС та спробувати.

>> наскільки надійною буде Linux для зберігання даних
от отказа железа спасают бекапы, есть правило 3:2:1. Сам использую конфигурацию luks+zfs лет около 7, полет нормальный. В принципе с потерей данных на ext3, ext4 не сталкивался. Linux Mint неплохой выбор, если покрывает потребности, на той же Ubuntu можно отключить snap. Приготовься к тому, что любые не совсем стандартные требования к системе, будут требовать от тебя изучения материала, иногда долго

>> Наскільки надійною і продуктивною буде ця ОС у порівнянні з Windows 11
Если нет опыта работы с линукс, то продуктивность просядет, пока не научишься. Надежность... ну тут вопрос больше зависит от самого тебя. Сама по себе ОС вполне надежна, проблемы могут приключиться при смене дистрибутива или мажорных апгрейдах, однако если тянет на эксперименты с ОС, то результат непредсказуем)

от отказа железа спасают бекапы, есть правило 3:2:1. Сам использую конфигурацию luks+zfs лет около 7, полет нормальный.

Можна детальніше про правило 3:2:1 і luks+zfs?

The 3-2-1 Rule is a data protection strategy that recommends having three copies of your data, stored on two different types of media, with one copy kept off-site.
В целом в основе лежит достаточно простая идея иметь как можно больше копий данных в разных местах

luks — это реализация криптоконтейнера, используется для защиты данных

zfs — файловая система с возможностью сжатия, дедупликации, шифрования данных, а также создания разных вариантов raid. Из за политики лицензирования как правило не включена по умолчанию в инсталляторы, но тем не менее достаточно популярна и активна. На тот же btrfs видел намного больше жалоб о потере данных

На тот же btrfs видел намного больше жалоб о потере данных

добре було би якось нормувати такі скарги. бтрфс є дефолтною для / в деяких дистрибутивах, тому чисто статистично кількість скарг на бтрфс, котру юзають всі (включно з нубами), буде більшою за кількість скарг на зфс, котру свідомо вибирають більш-менш доствідчені оператори.
Новачкам я би радив взагалі екст4 юзати і не паритися, бо все одно вигоду від використання плюшок сучасних фс вони не отримають.

добре було би якось нормувати такі скарги

Відносно ZFS є фатальний недолік — необхідність дефрагментації і ребалансування, без яких рано чи пізно буде вичерпання секції метаданних, збиваючі з толку помилки типу неможливості видалення файлу через недостачу місця (саме в такому порядку), і необхідність стрьомних і ризикованих маніпуляцій в консолі по виходу з цього стану.
При цьому просто запускати дефрагментацію і ребаланс по крону теж не варіант, бо це несе свої проблеми типу розщеплення рефлінків і снапшотів, і при їх використанні ризику вже отримати переповнення дубльованими даними.
Навіть розробники з Facebook визнають, що це критична проблема: lwn.net/Articles/824855

ZFS у порівнянні просто працює, інша справа, що вона буде вузьким місцем по iops і може додати десятикратно записів на SSD, тому для одиночного SSD на ноуті це такий собі вибір.

зфс в обох абзацах. в котромусь з них має бути бтрфс? мабуть в першому.

Так, не доцитував, що проблема така є з btrfs.

Встановіть всередині Виндовс Oracle VirtualBox або VMWare, встановіть Ubuntu 24.04.1 LTS як віртуальну машину й поганяйте її під свої задачі, що у вас там: браузер тощо. Тільки так ви знайдете відповідь на питання підійде воно вам чи ні.

навіть є такий прикольний ресурс з готовими образами віртуалок
www.osboxes.org
www.osboxes.org/...​ubuntu/#ubuntu-24-04-vbox
завантажити, розпакувати, імпортувати

Так ось, чи варто переходити на Ubuntu?

Ні, лінукс для десктопа не готовий.

Увесь софт безкоштовний.

Ні, це не правда, нормальний софт на всі платформи коштує однаково.

Нормальні оновлення, на відміну від Windows, де кожну програму треба оновлювати вручну.

Там такі самі оновлення як і в вінді,

морочити голову і залишитися на Windows?

Саме так. Краще вінди на десктоп ще не придумали, якщо не брати мак.

Там такі самі оновлення як і в вінді,

неправда, а може навіть і брехня

Де саме віруси? Ах, да всюди. Якщо подивитись списки розсилки по малварі сучасній, то вона вже не залежить від операційної системи, бо все це діло перекочувало у мікрокоди в юефі, тепер воно ближче до заліза.

Пам’ятаю 15 літ тому назад як користувався Віндою то вірусів там було як блог на собаці, а в Лінуксі все чисто.

15 літ тому був 2009 рік, і масове використання віндовс хп сервіс пак 2, бо третій не йшов, і масове росповлюдження іе і флеша, який був основним джерелом вірусів. Світ міняється, 9 з 10 вразливостей знаходять в опенсорс софті під лінуксом, і цим самим вразливостям по 20-30 років, просто тоді вважалось, що неможливо їх використовувати, а виявляється можна.

В мене з тих часів склався стереотип що Вінда це як зайти в туалет десь на автобусній.

Ну зараз все по іншому, зараз використовувати будь-який пристрій що має доступ до мережі, а це як ми всі прекрасно знаємо майже кожен пристрій від планшета до зубної щітки, це те саме що пірнути в чан з гівном. А так як більшість носимої електроніки працює під unix-like то законодавець мод в цьому чані точно не майкрософт.

Шо віруси? У людей крадуть тг-акаунти через фішинг та соцінженерію, як тут захист від вірусів допоможе?

Вірус Petya наприклад тільки для Вінди.

як тільки линукса стане стільки, як виндовс, як тільки на Лінукс підсядуть «домогосподарки», віруси під Лінукс заполонять світ.

Так, але Лінукс ніколи не стане масовим, бо безкоштовний і нема промоції.

не станет никогда он популярным для домохозяек, тенденция неизменна не один десяток лет, до 2% десктопы, остальное дырявые заброшенные андроиды, но то совсем другое

Ну значит тогда на нем никогда не будет комфортного десктопа.

Вірус петя шифране і твій лінукс, як тільки ти запустиш його через вайн, а без вайна лінуксами на десктопах ніхто не користується, бо на лінуксі софта багато, але користуватись треба не багато, а нормальним, а нормальний тільки під вінду.

Який сенс ставити вайн для Линукс , щоб потім знову ставити проги для Віндовс .. і якщо чесно , то вайн це просто униле гі..но

наоборот, проги под винду УГ, которые под вайном крашатся, то что разработчикам пофиг на совместимость

А де тоді софт брати лінуксятнікам? Як вони в ігри по твоєму грають, не через протон, який являється тим самим вайном? Без вайна в лінуксі є тільки браузер.

Оце ви накинули)

У мене 200+ ігорів нативних під Linux. Звісно ж, Stalker, NFS і FF там нема.

протон це не нативні ігри, а мільйон портів першого дума і дебільний тукс карт, це не ігри.

Я не про протон, а нативні ігри. І якраз Дума в мене нема, а з того що є, останніми грав Warhammer 40k Galdius, Tyranny, Shadowrun Returns, Mighty No. 9, Minecraft Java Edition, Vambrace: Could Soul, Celeste, Lost Ruins, SteamWorld Dig 2 та Into the Breach.

Пропоную звернути увагу на дистрибутиви з rolling release. Система завжди буде оновлена, не потрібно всякі LTST, перевстановлювання ОС для використання її новішої версії. Наприклад Endeavour зараз дуже популярна доречі. А взагалі є сайтик класний — distrowatch.com.

А яка це вже тема за номером?

Тобі на дескьопу чи на ноутбук?
Погугли доу

Чим мене приваблює Ubuntu (Linux), так це тим, що все безкоштовно і оновлення нормальні, а не кожна програма окремо. Лякає, наскільки стабільно він буде працювати. Пам’ятаю, по роботі іноді доводилося добряче поламати голову, щоб деякі речі працювали нормально.

Так, я знаю про WSL, але це типу консоль Linux у Windows.

Ні, це не консоль а віртуалізація
Wsl2 використовується різними лінукс клієнтами і докером

Це поховало віндовз докер на віндовз

Краще linux mint, це допрацьована убунту з звичним інтеріейсом
Ubuntu скотився зі своїм снапом, та й планшетний інтерфейс дуже на любителя, деякі налаштування з коробки немає, треба плагіни ставити, ну такое

Юзаю арч (I use arch btw) і KDE Plasma 6. Pacman + Arch user repository + chaotic AUR + Flatpak покриває 90% софту. Через Flatpak навіть скайп поставити можна. Стилізував плазму, щоб виглядала як Windows 11. Але ресурсів використовує в рази менше. Все шикарно. З приводу зберігання даних — можна поставити Artix Linux, там зашифрована home директорія.

зашифровать можно что угодно в любом дистрибутиве, cryptsetup везде одинаково работает

А я повнітью на лінуксі 11 років і ні про що не жалкую. Причому всі роки тільки на Арчлінукс. Встановив його бо тоді було стильно, модно, молодіжно, а коли награвся, то вже не бачив сенсу переїздити, бо виявився доволі безпроблемним. За всі 11 років перевтановлював 1 раз — коли міняв ноут.

чи краще не морочити голову і залишитися на Windows?

Особисто для мене повернення на вінду то страшний сон

Назви топ 5 юзер кейсів які ти часто використовуєш і які «страшний сон» на вінді порівняно з лінуксом )

Вінда 11 років назад і зараз це різні речі. А вот линукс за 11 років на десктопі мало чим змінився.

Ну да, перезавантажується частіше, тільки тому що майкрософт апдейтами енфорсить. А так також місяцями може працювати.

вінда 11 років і зараз — різні
а от лінукси з геть різними de, wm, ядрами і архітектурою — це одно і то же, це просто «лінукс».
л — логіка.

так і на десктопі. гном, кеди, тайлові менеджери, опенбокс, пропрієтарні оболонки, oss-орієнтований софт чи софт, котрий не турбується про опенсорс чистоту, пропрієтарні зборки виробників ноутів. — порівняно з віндою існує купа лінуксів з досить відчутними відмінностями.
Але про віндовс чомусь кажуть «нє ну це вже геть інша вінда від тої, що була позавчора», а всі версії лінупсів називать просто лінуксом і це ж використовують у порівняннях

з таким підходом страшний сон — доскєр, бо на вінді то віртуалка в віртуалці (зараз краще, але мені зручніше порівнювати з першим всл чи взагалі з часами, коли воно в віртуалці працювало)
страшний сон — стабільність, необхідність переінсталювати щодва місяці. Зараз, звісно, не так, але мені зручніше порівнювати з 98 чи ліноліумом.
убогий термінал. звісно ж я порівнюю не з павершелом, а з цмд чи можна взагалі з команд.ком

А вот линукс за 11 років на десктопі мало чим змінився.

Я більше скажу, про ту ж убунту, Ubuntu 14.04 була для десктопа набагато краще і продуманіше, ніж сучасна убунта з гномом. Бо 10 років назад канонікал намагались заробляти на цьому гроші, і зробити екосистему, але Марка переклинило, він викинув обідку за те що редхатолахта його зашеймила за мір, і він знищив все в тому числі і хороше, і віддав на відкуп «ком’юніті». В нормальній корпорації такого б не відбулося і марка тупо викинули б з посади сео, але тут ми маємо справу з інфантильними корпораціями пов’язаними з опенсорс, тому все померло. Зараз канонікал, просто чергова корпа яка продає лінукс на сервери, із корисного за 10 років вони зробили снап, і допилюють гном до нормального стану, але це все бліда тінь, того що було 10 років назад.

Останній нормальний дистрибутив Ununtu був 9.10

Цікаво, що Марк Шаттлворт, як і Ілон Маск родом із ПАР. У обох дивна любов до космосу, а також удвох кидають обідки.

дивна любов — це любити сири по піццот чи снепстор в убунті.
а космос — це огого.

А ще вони вміють професійно знищувати бізнес. Всі бізнеси маска загибались поки він їми керував, як тільки space x перейшов фактично до американської влади все налагодилось, як тільки тесла стала напівдержавною все налагодилось, борінг компані загнулась, гіперлуп загнувся, пейпал нажаль не встиг загнутись, і існує досі і все одно після уходу маска. Мені здається йому дозволили придбати твіттер лише по причині того, що твіттер нікому не жалко, і якщо він загнеться всім буде пох. А з марком і так все зрозуміло, як тільки на горизонті маячить топ ідея, її треба закопати.

О, за Теслу не знав і думав чого вона не загинається)

Щось мені підказує, що їм плювати на бізнес, вони граються як діти.

Тесла мала загнутись, але в американській верхівці пройшли якісь мутки, і пан Байден вирішив що США має стати електричною до якогось там року, і маск в цьому двіжі був явно замішаний, бо вони отримали ніфігові такі вливання від держави, що зробили теслу дорожчою за усі інші концерни разом взяті, при тому що у них всього 4.5 моделі авто які можна піти і купити, але при цьому немає держзамовлення в корпоративні парки та і продаж просто людям нема таких великих, а значить що мають місце мутки з цінними паперами. Кароч якщо маск перестане подобатись трампу, то трам йому нагадає про мутки з байденом.

Тесла мала загнутись, але в американській верхівці пройшли якісь мутки, і пан Байден вирішив що США має стати електричною до якогось там року, і маск в цьому двіжі був явно замішаний, бо вони отримали ніфігові такі вливання від держави

Чувак, тесла вже 10+ років як публічна компанія, вся фінансова звітність у відкритому доступ, ну зроби хоч трохи домашню роботу перед тим як теорії змов розповсюджувати.

Тесла виживала за рахунок ZEV кредитів, які не мають ніякого відношення до держави, і всі EV виробники їх мають. До того ж, Маску завжди давали гроші, так як, сюопрайз, банки, мільярдери, інвестори трохи краще бачать майбутнє ніж звичайний галерний гребець на ДОУ )

о зробили теслу дорожчою за усі інші концерни разом взяті,

Тобто не тому що прибуток в 2 рази більший ніж у того же форда і росте, а не падає (як у Форда), не тому що боргів в 20 раз менше ніж у форда, не тому що роблять айфони серед машин тоді як форди, GM продовжують кліпати ті самі траки з року в рік, не том що тесли це хайпові машини, які є у всіх інфлюєнсерів, коли аудиторія фордів — мамочки і реднеки. Не тому, що крім машин, Тесла сильно вкладається в робототехніку, АІ і технології.

Ні, натомість треба шукати теорії змов що хтось там щось рішив що тесла має бути самою дорожчою. Маску навпаки палки в колеса постійно ставили.

Ага теорія змов, дивишся в їхню звітність, і дивишся на продажі, а цифри не сходяться. Якби саме рулив теслою, вони б досі виробляли лотус еліз який важить на 500 кг більше за бензиновий і іде 150км, бо маск нічого не вміє, він сраний клоун, який думає, що він тоні старк.

Ага теорія змов, дивишся в їхню звітність, і дивишся на продажі, а цифри не сходяться.

Не сходиться бо в твоїй уяві Тесла збиткова? Ти же навіть звітів не відкривав, а вже кажеш що там брехня, бо не може у Тесли бути все в порядку.

Вони майже з самого початку були прибутковими, у них була дуже гарна грос маржа яка традиційним виробникам не снилася. Просто малий обсяг виробництва і продаж не міг реалізувати цю маржу, і операційні витрати з’їдали цю маржу. Як тільки вийшли на продажі 500к машин в квартал, прибуток завдяки високій грос маржі перекрив операційні витрати і компанія почала гребсти бабло лопатами.

Якби там була хоч на долар помилка в звітах, Генслер би з потрохами зжер Маска так як вони на ножах.

який думає, що він тоні старк.

Так думає, тут не спорю, но саме страшне що у нього виходить.

Я рекомендую Linux Mint Cinnamon, бо його оболонка ближче до Windows, ніж така у Ubuntu. Але то питання смаку та звички. Mint побудований на Ubuntu, і якщо треба вирішити якесь питання — можна гуглити як це зробити під Ubuntu.

Мене цікавить, наскільки надійною буде Linux для зберігання даних.

Хвилюватися немає чого — більшість серверів в інтернеті працюють під Linux, технології зрілі і мають багато користувачів. Але всі важливі дані треба бекапити, неважливо яка ОС чи залізо використовується. Ваш ноут може згоріти в пожежі, чи його викрадуть.

Наскільки надійною і продуктивною буде ця ОС у порівнянні з Windows 11?

З власного досвіду надійність і продуктивність у Linux вища. Особливо помітно при роботі з маленькими файлами (а в програмуванні їх дуже багато) та встановленні оновлень. Ну і докер — це просто казка.

чи вистачить софту, доступного під Linux?

З того, що ви описали — так, включно з монтуванням відео. За чим трохи сумую, так це за продуктами від Adobe.

Ви теж користуєтесь Linux? Як взагалі, вам більше продуктивність?

Якщо продуктивність якоїсь конкретної програми — то залежить від оптимізації. Наприклад, браузери або ігри оптимізують більше під Windows. А git чи той самий php або java краще працюють під Linux. Багато тестів є на phoronix.

Якщо продуктивність самої ОС — то Linux тут виграє завдяки меншій кількості сміття в системі, відсутності антивіруса, та деяким архітектурним рішенням (як-то більш проста робота з файловою системою).

Якщо оцінювати продуктивність користування системою — то мені Linux також краще. Наприклад, налаштування в простих текстових конфігах, завдяки чому їх легко бекапити та порівнювати зміни в них. А на Windows це реєстр, з яким так зручно не попрацюєш. Логи також прості текстові файли, а на Windows це журнал, який треба проглядати через спеціальну утиліту. Та й часто потрібних логів немає, щось типу Windows update failed error 0×80070057 — і все. Також репозиторій для софта, швидкі оновлення, зручна консоль, ssh, docker, btrfs, timeshift.

Так для дескьопу антивірус треба скрізь

Для білд машини може й ні

Для Linux не треба. Та й для Windows не треба, якщо користувач досвідчений.

легко бекапити та порівнювати зміни в них. А на Windows це реєстр, з яким так зручно не попрацюєш

regshot
sourceforge.net/projects/regshot

Логи також прості текстові файли, а на Windows це журнал, який треба проглядати через спеціальну утиліту.

Це не просто журнал, а системний журнал, де є всі системні івенти, що зручно.

Також репозиторій для софта

winget

зручна консоль

bash, cmd, powershell — на вибір

ssh, docker, btrfs, timeshift

Все це є

А ось чого немає:
— повної підтримки звичного більшості комерційного пз та ігор
— повної підтримки драйверів для багатьох пристроїв
— стабільної підтримки протоколу Wayland для всіх додатків
— ефективного управління енергією на ноутбуках
— надійної підтримки Bluetooth-з’єднань (бездротові навушники для більшості дистрибутивів це той ще квест)
— уніфікованої системи встановлення та оновлення програм (досі є ситуація, де різні дистрибутиви юзають різні пакетні менеджери)
— повної підтримки сучасних відеоігор (так, іноді хочеться і погратися)
— стабільної підтримки топових GPU
— стандартизованого і звичного інтерфейсу користувача (GNOME, KDE і ще купа їх і усі відрізняються один від іншного)
— надійної підтримки сенсорних екранів (деякі ноути з тачскринами для лінукса це щось фантастичне)
— автоматичного виявлення та налаштування всього нового обладнання

відсутності антивіруса

Це не плюс, а мінус. Антивірус Windows завдяки нативністі має надзвичайно-потужний і швидкий емулятор і дуже високий рівень детектів загроз. Там, де потрібно прибрати фолзи (наприклад при компіляції деяких проектів), достатньо додати папку з проектом у виключення.
Сучасний WinDefender — це не просто антивірус. Він має на борту інтегрований протекшн від експлойтів (т.з. EMET, котрий інтегрували в Windows Defender) і котрий здатен захищати значну кількість сучасних програм.

— повної підтримки драйверів для багатьох пристроїв

в лінукс є повна підтримка драйверів для багатьох пристроїв. Ситуація «а драйвера у нас тільки під 11 і на 10 не працюють» неможлива.

уніфікованої системи встановлення та оновлення програм

ееее. це в вінді то «уніфікована система»? це та, де в олд-олд скулі «uninstall» в "пуск"ові, в олдскулі — установка і удалєніє програм в панелі керування, а в сучасних — хз де воно зараз.
а в сусі як був zypper search|info|install|remove так і лишився.

— стандартизованого і звичного інтерфейсу користувача

це точно не про віндовс?

журнал в вінді незручний. от просто тупо незручний. Якщо у тебе раптом щось почало жерти ресурси сервера, або ж просто сервер під навантаженням — бyдь які маніпуляції з графічним інтерфейсом це випробування для нервів. порівняно з ним journalctl це як reeva проти мівіни.
хоча і в лінуксах перехід на бінарний журнал не усими сприймається.

все написане — написане для срачу і не є непохитною думкою автора

11 і на 10 не працюють" неможлива.

это одна из основных причин почему ушел на линукс, купил материнку с юсб 3.0, 7 винда напрочь отказалась ставиться, тупо нет поддержки контроллеров, дров нет. Поставили перед фактом или ставь провальную вин 8 или сиди с половиной неработающего железа, на которого тупо дров нет. Я выбросил на помойку винду с ее подходом, поставил тогда линукс вообще все завелось без проблем, еще за это деньги платить M$ это ппц

відсутності антивіруса

Це не плюс, а мінус

он там никогда и не нужен был, то что в основном пробивали через дырки в ядре, и демоны, которые под рутом работают, сейчас практически уже все залатано. В отличие от венды пользователь всегда сидел с урезанными правами, поэтому и вреда особо не было

уніфікованої системи встановлення та оновлення програм

в винде MSI — самая конченая и сложная система для установки, сколько я помню если какой-то глюк, то хрен прогу удалишь либо заново поставишь без чистки тонн ключей в реестре, оно еще и в папке винды кучу .msi пакетов складировало гигабайтами, которые нельзя удалить

сейчас практически уже все залатано

Навряд. CVE виходять регулярно.

В отличие от венды пользователь всегда сидел с урезанными правами, поэтому и вреда особо не было

Мова про ОС для десктопу же. Робочі файли і документи будуть зберигатися під тими ж правами. Тому будуть вразливі до шифрувальників і стілерів.

в винде MSI — самая конченая и сложная система для установки, сколько я помню если какой-то глюк, то хрен прогу удалишь либо заново поставишь

Було таке, так. Не так давно пофіксили нарешті.

Покажіть мені стілер або шифрувальник під лінукс який може так само як і на вінді запуститися десь у фоновому режимі та все погризти поки юзер чухає рєпу

О, нагадали мені про Adobe продукти які фіг видалиш.

regshot
Це не просто журнал, а системний журнал, де є всі системні івенти, що зручно.
winget
bash, cmd, powershell — на вибір

Це все більш низької якості та зручності, ніж те, що пропонує Linux. Логи, які можна дивитися тільки через спеціальний софт — це зручно? Ні. В теорії там закладені гарні ідеї, але вони непрактичні. Текстовий лог зручніший, бо можна використовувати тисячі різних утиліт, що працюють з текстом. Шукати по регекспу, просто вирізати шматок логів та відіслати комусь — будь ласка. Так само і налаштування в текстових файлах замість реєстру. Їх можна навіть додати в git репозиторій. А реєстр — ні.

Все це є

Docker — повільний, образ системи займає купу місця, а ядро повинно точно співпадати з хостовим. Аналогу BTRFS взагалі немає.

А ось чого немає

Підтримка топових GPU — без проблем. Он люди в Stalcker 2 грають під Linux. Bluetooth також чудово працює. По уніфікації та стандартизації — це навпаки плюс, що існує декілька гілок, які розвиваються і конкурують одна з одною. І у людей є вибір.

Антивірус Windows

Його робота не безкоштовна: він потребує зайвого навантаження на процесор, пам’ять, диск та споживає електроенергію. Linux має на порядок меншу кількість CVE, а також є значно менш цікавою та більш складною ціллю для хакерів (security through diversity).

Я не кажу, що якась система ідеальна і не має проблем, а інша прямо жахлива в усьому. Є свої плюси та мінуси. Тут рекомендую кожному спробувати на власному досвіді — і зробити висновки. Зазначу, що Linux активно розвивається, і те, що не працювало 2 роки тому — зараз може працювати з коробки без зайвих налаштувань (той самий bluetooth з новітніми кодеками).

Це все більш низької якості та зручності, ніж те, що пропонує Linux.

Доволі зручно, бо є консольні версії для терміналів і можливість експортувати текст.

Он люди в Stalcker 2 грають під Linux

В сталкер2 може і грають, а от розгорнути обчислювальний кластер на топ-GPU не можуть, бо немає належної підтримки.

Linux має на порядок меншу кількість CVE

Достатньо на Linux CVE, котрі не латаються місяцями, а то й годами.

Тут рекомендую кожному спробувати на власному досвіді — і зробити висновки

Мені подобається Лінукс зі своїм мінімалізмом тому що на лінуксі значно важче зіскользнути в таймшифтінг. А WIndows цьому дуже сприяє, нажаль.

Так ось, чи варто переходити на Ubuntu?

Якщо Word — це прості свої документи, а не щось з купою формул, макросів і іншої специфіки, то варто, але краще Kubuntu. Менше споживає ресурсів, більше схоже на Windows.

Якщо настроювати raid чи автоматичні снапшоти, заливати бекапи в клауд і в цілому займатися цілісністю даних, то з лінуксом це простіше і прозоріше робиться.
Якщо тримати все на одному диску, не робити бекапи і дочекатися доки диск зламається — Windows об’єктивно виграє, бо досвід спеціалістів з Data Recovery і інструментарій краще заточений під мейнстрім (але ціна послуг і певні особливості результату відновлення навчить більше так не робити і не економити на бекапах). А от там, де використовується лінукс, зазвичай бекапи робляться правильно, і/або дані надто чутливі щоб довіряти їх стороннім сервісам, і дефолтні налаштування наприклад ext4 і кешування в лінуксі дають кращий перфоманс і менше зношування SSD, але ціною меншої надійності при поломці диску.

чи вистачить софту, доступного під Linux?

Дуже залежить від сфери діяльності. Програмувати зручніше під лінуксом, для простих задач типу обрізати відео з телефону софту вистачає, зараз навіть з не самими останніми іграми стало добре завдяки протону.
Явно гірша ситуація лише з CAD-ами, але їх ціна така, що ціна самого комп’ютеру і ОС стає другорядною, і там вибір не стоїть.

Перейшов на Ubuntu в 2012, чудова система для будь-яких задач.

Треба купити макбук, він вирішить всі твої проблеми))

Makbook Air and Lubuntu

Windows + WSL = забути десктоп лінукс. Бо десктоп лінукс як був г*вном 10 років тому так і залишився по сьогодні.

На вінду завезли нормальний інтерфейс? Метро похоронили вже?
А то що я бачу, MS постійно перепилює чергове неюзабельне гівно залишаючи за собою коричнивий шлейф легасі:

ntdev.blog/...​encies-are-in-windows-10

Метро так
І так, завезли
Навіть кнопка старт посередині тепер
Перелогінься
Вже 2 версії було після того

«руки з сраки» == «десктоп лінукс як був г*вном 10 років тому так і залишився»

ох уже ці операційки і софт «налаштуй під себе», як жигулі, які якщо немає прямих рук і часу колупатися в них, то купувати немає смислу

На сучасних дистрибутивах ніяких «налаштувань» робити не потрібно — ставиш умовний Мінт і користуєшся, навіть простіше ніж на 11-ці, у якої половина функцій не працює без мікрософт акаунту.

есть полно готовых тем или сетапов, в чем там колупаться? Типа в венде не надо каждый раз ставить показывать скрытые папки или расширение файла, надеюсь эту дурь уже наконец-то отключили

Мені не подобається темний режим у Windows. Я його ставлю, а все одно деякі елементи білі, наприклад, під час копіювання файлів, «Панель керування», «Диспетчер пристроїв».

Мені не подобається мультісерін на мак
Давай санті писати разом?

Я доволі лайтовий юзер WSL, і все-одно часто щось не працює чи відвалюється. Уявляю що робиться якщо його хардкорно використовувати.

якби моя робота була пов’язана з віндою і я добре її знав і не нервував кожного разу, намагаючись згадати, де я востаннє бачив «старий» диспетчер пристроїв, то я би лишив ноут на віновс і не парився.
Через відносно старе залізо і в принципі не використання ноута для роботи навички роботи з лінуксом не з’являться. Кардинального поліпшення юзер експірієнсу не з’явиться. Легшим для заліза сучасний лінукс ен буде.
Особисто я вибрав лікукс через `zypper install` і відсутність необхідності шаритися файлозвалищами і тримати окрему папку _install, але це таке — натомість з’являється необхідність гуглити «чому коуб не показує після оновлення», «чому не оновлюється», «як користуватися lynx»

Використовую Linux десятки років. оберіть стабільний дістрибутив (Мені подобається Debian, Ubuntu LTS теж цілком ок), перевірте, що все ваше залізо підтримуєтся.

В принципі — це все. Щоб щось зламалося у Linux, якщо це не тестова збірка кривими руцями — Ну це треба спеціально старатися. Ну і бекапи ніхто не відміняв, бо диск може померти незалежно від ОС.

Маю домашній ноут з убунту для таких самих задач: інтернет, фільми та підтримка знань з користування лінуксом.
По такій схемі десь з 2019 року.
За цей час були випадки коли оновлення для відеокарти не давали нормально продовжувати роботу, аплікації щоденного користування не обов’язково будуть так само працювати коректно як на вінді — можливо не дають сповіщень про повідомлення чи ще якась дрібниця. Опен офіс замість ворду (тоді краще користуватися гугл доками), фаєрфокс замість Хрому.
З найбільших недоліків для мене це неможливість швидко відновити роботу якщо щось пішло не так, бо усе треба гуглити.

Трохи дивне питання. Зберігання ваших даних — ваша справа. Ну, тобто системи резервного зберігання не просто так існують.

У Windows я іноді боюся, що після якогось оновлення може щось видалитися.

Скажімо так, якщо щось і видалиться, то це зазвичай на совісті автора програми (скрипти установки), але зазвичай такого не відбувається. У мене 1 раз зникли мої налаштування для dbeaver, але там я міняв snap flavour, коротше трохи інша історія.

Мій досвід трохи нерелевантний, бо остання вінда, що я бачив довго, то XP. Але сиджу на убунті з 2007 року, був трирічний переїзд на Mac, але потім повернувся. (Задовбало поступове закриття екосистеми і всі макбуки що були, доволі швидко вийшли з ладу).

А можете пояснити про закриття екосистеми? У мене недавно зʼявилась ідея маленької утиліти під iOS, тож думаю наскільки ідея вартує того, щоб купляти хоча б mac mini.

Всі аппки (принаймні графічні) мають бути підписані ключем, який грошей коштує. Тобто вся «дрібна» опенсорс розробка просто помирала. І з кожним релізом запустити щось непідписане ставало все складніше. Я розумію, захист споживача, всі справи. Але з комп’ютером, за який я заплатив гроші, я хочу робити що я хочу, а не те, що дозволив ультрамариновий Тім.

Ага, щось я подібне чув у одному подкасті по секʼюріті, але там казали, що то тестові штуки. Звучить погано. Дякую за відповідь!

Підписатись на коментарі