Вийти з АйТі
Дивлячись на сьогодняшній стан справ в галузі я не відчуваю оптимізму. В минулі часи також були спади, але ми знали, що за спадом буде підйом і риночєк всьо порєшаєт.
Зараз ситуація більш серйозна — проблеми не впираються у фінанси чи технологічний застій.
Те що я бачу на глобальному ринку дуже схоже на крах доткомів 2.0. А з подальшим усвідомленням того, що AI це не срібна куля процес прискориться і поглибиться.
Але через той факт, що у розвинених країнах, крім софтварної індустрії велику кількість спеціалістів споживає індустрія, фінанси і телеком, удар буде пом’якшено. Так, буде менше грошей і більше нецікавої тупої роботи, але вона як така буде.
А щоб нам мало не здавалося, маємо:
- Перенесення бізнесу великих компаній за кордон.
- Стійка репутація країни без світла і Інтернета (на цьому місці красненько дякуємо панікерам з LinkedIn).
- Обмеження на виїзд (крім власне роботи, заборона на виставки і конференції).
- ДіяСіті і реальна загроза заборони ФОПам ВЕД і ІТ КВЕДів (гуд бай фріланс, невелички стартапи і представництва закордонних компаній без юрособи).
Отже на мій погляд найближча риночна перспектива виглядає так:
- Нечисленні галери з великою чергою на вході (хто там не хоче робити тестові ?)
- «Вітчизняний виробник» тіпа Аяксу і Розєткі.
- «работать в нашем банкє большая чєсть»
- Дрібні вебстудіі для дрібного бізнесу.
Оскільки мене не влаштовує жоден з варіантів, бачу три виходи:
- Здати CCN* і податися у адміни, на яких попит буде завжди.
- Здути пил із свого інженерного диплому і спробувати влаштуватися по спеціальності.
- Забити на всі ці інтелегентскі панти і вкластися в кав’ярню-шаурмятню-перукарню-торгівлю пауербанками та ліхтариками.
Ваши думки, особливо по резулятивній частині?
Найкращі коментарі пропустити