Вийти з АйТі

Дивлячись на сьогодняшній стан справ в галузі я не відчуваю оптимізму. В минулі часи також були спади, але ми знали, що за спадом буде підйом і риночєк всьо порєшаєт.
Зараз ситуація більш серйозна — проблеми не впираються у фінанси чи технологічний застій.

Те що я бачу на глобальному ринку дуже схоже на крах доткомів 2.0. А з подальшим усвідомленням того, що AI це не срібна куля процес прискориться і поглибиться.

Але через той факт, що у розвинених країнах, крім софтварної індустрії велику кількість спеціалістів споживає індустрія, фінанси і телеком, удар буде пом’якшено. Так, буде менше грошей і більше нецікавої тупої роботи, але вона як така буде.

А щоб нам мало не здавалося, маємо:

1. Перенесення бізнесу великих компаній за кордон.
  2. Стійка репутація країни без світла і Інтернета (на цьому місці красненько дякуємо панікерам з LinkedIn).
  3. Обмеження на виїзд (крім власне роботи, заборона на виставки і конференції).
  4. ДіяСіті і реальна загроза заборони ФОПам ВЕД і ІТ КВЕДів (гуд бай фріланс, невелички стартапи і представництва закордонних компаній без юрособи).

Отже на мій погляд найближча риночна перспектива виглядає так:

1. Нечисленні галери з великою чергою на вході (хто там не хоче робити тестові ?)
  2. «Вітчизняний виробник» тіпа Аяксу і Розєткі.
  3. «работать в нашем банкє большая чєсть»
  4. Дрібні вебстудіі для дрібного бізнесу.

Оскільки мене не влаштовує жоден з варіантів, бачу три виходи:

1. Здати CCN* і податися у адміни, на яких попит буде завжди.
  2. Здути пил із свого інженерного диплому і спробувати влаштуватися по спеціальності.
  3. Забити на всі ці інтелегентскі панти і вкластися в кав’ярню-шаурмятню-перукарню-торгівлю пауербанками та ліхтариками.

Ваши думки, особливо по резулятивній частині?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Зараз такий час, що можно вийти з іт просто виходячи за хлібом)

Відкривати щось своє — у цьому «щось» потрібно розбиратися, дуже добре розбиратися. Бізнеси, які виглядають «простими», типу франшизних кавʼярень — ну воно і прибуток приносить відповідно ніякий.

Що ми зараз бачимо в айті — це типова «криза перевиробництва», неминуче явище на відносно вільному ринку. З часом усе прийде в рівновагу, попит збалансується з пропозициєю, і в цілому усе буде більш-менш.

Але скоріш за все зелені спробують добити українське айті, разом із ФОПами. Нарешті хтось зможе отримати святий грааль української влади — накласти лапу на неконтрольовані грошові потоки в айті. Що очікувано призведе до смерті украйті у тому вигляді, як ми його знаємо.

Блін, айті — це бутерброд якийсь, що з нього можна туди-сюди виходити?

Вийти шо б шо?

Менше працювати?
Більше заробляти?
Ніде не світитись і пересидіти ще 1-3 роки?
Мати час на своє хоббі/творчість/мрію?
Гарантувати собі стабільний заробіток( в якому розмірі? ) завжди незалежно від ситуації на ринку?
Хочеш вийти лише з українського ІТ, але не світового?
Виходити не хочеш, все влаштовує, але просто лякає поточна ситуація в країні й на ринку?

В залежності від відповідей, поради можуть бути кардинально різні.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

О придумав
Вийти з IT це не обовʼязково кинути улюблену справу. Це відійти від заробітку кодінгом. Це ai вже вміють та реально не цікаво розгрібати кожен день купу коду де щоб зрозуміти як воно працює займає в 10 разів більше часу ніж написання корисного коду. А перейти до створення власних продуктів
Кожен день нова ідея
День 1. Розробка ретро Ігор на nes. Уявіть собі. Досі хтось цим займається і випускає готові продукти у вигляді картриджей. Тобто треба і програмування причому цікаве — низькорівневе із купою обмежень. Обожнюю. І електроніку вміти

цей чоловічок намагається вийти з айті, але його ніжки до цього не пристосовані. крутиться)
youtube.com/...​Y8qwI?si=n68t3zKIkkphs0Ug

На ту ситуацію з АІ хайпом можна глянути під іншим кутом: чим вигідніше вкладати в акції Magic 7, тим меньше інтересу вкладати більш ризикові речі типу стартапів і продуктів не звязаних з АІ. Минулого року мало хто бачив сенс в додатковому ризику, беручи до уваги стан економіки і боротьбу з інфляцією. А що буде того року — побачим.

П.С. сам пробував вийти за допомогою АІ, але без успіхів...
Написав трохи казок:
The Christmas Painter
Amelia’s Quest: A Journey to Restore Joy

Є доречі у списку діяльностей, якими б хотів зайнятися під старість дві не зовсім легальні. Але шанс на легалізацію є, бо є приклади країн де це цілком легально:
— Пошук скарбів. Звісно не на історичних місцях що охороняються. Легально наприклад в Британії і британські музеї часто викупають знайдені приватними шукачами артефакти
— Приватна афінажна майстерня. Вважаю що переробка електронного сміття досить перспективна. А вміст дорогоцінних металів робить її вигідною навіть у невеликих обʼємах. Ще б законодавство під це ...

если честно, довольно сомнительное занятие под старость, особенно «поиск сокровищ»
В фильма оно конечно да, но в 50+, с радикулитом, гемороем, диабетом и общей отрицательной физухой сидеть в яме в поле ища там «сокровища» — то еще занятие
Афинаж? ну.... дышать химией... тоже удовльствие ниже среднего

60-літній дідок по самим високим будовами без страховки лазить, а тут народ себе вже 50 в старість записує )
en.wikipedia.org/wiki/Alain_Robert

Тільки не треба розказувати про генетику, екологію. Так, вони впливають, но в 99% випадках це дисципліна.

60-літній дідок по самим високим будовами без страховки лазить, а тут народ себе вже 50 в старість записує )
en.wikipedia.org/wiki/Alain_Robert

причем єтот случай настолько уникален, что он нём написано в педивикии, да? :)

Ну унікально що лазить, но є багато тих, хто бігає, плаває, веслує, воркаутить, у яких в 60 кращі фізичні показники ніж у половини 30-літніх.

У нас такий дід по стадіону бігає. Мене ще правильно бігати навчив.

У нас такий дід по стадіону бігає. Мене ще правильно бігати навчив.

Стесняюсь спрсить — а сколько в целом дедов живет вокруг стадиона? Ну чтобы прикинуть пропорцию

Багато мабуть. Їх не знаю.
Доречі що цікаво я не знаю жодного айтішника що живе у моєму місті. Живу у промисловій дірі хоч і не знаю жодного айтішника ні у компаніях на які працював ні тут на форумі ніхто не зізнавався що тут живе.
І це ж не говорить про те, що я єдиний айтішник у місті населенням під 300к
І це не говорить про те що мені варто або переїхати або кидати професію? Мені комфортно тут проживати — файне місто де є все і до обласного центру пів години на авто.

І це ж не говорить про те, що я єдиний айтішник у місті населенням під 300к

Конечно, не говорит
как и наличие единственного дедушки на стадионе тоже не особо о чем говорит
разве что о том что в целом дедушки не слишком склонны бегать на стадионах
иначе их бы там было больше одного

Звісно діди не схильні бігати, як і айтішники жити далі ніж за кілометр від топ 3 міст України.
Але це означає що так робити правильно і взагалі що це не стереотипи. Доречі що цікаво дідів які ведуть підвищену фізичну активність (будь яку — не обов’язково спортивну) знаю набагато більше за бабць. Мабуть для чоловіків важливо щоб пережити якийсь небезпечний поріг починати таки активничати. Це бабці можуть сидіти у спеку на лавці і жалітись що тиск підскочив (чого б це) Ми чоловіки повинні хоча б в гараж напильником попрацювати бігти

Звісно діди не схильні бігати, як і айтішники жити далі ніж за кілометр від топ 3 міст України.

Я живу в 27 км от Винницы

Ми чоловіки повинні

Хотя бы в среднем приблизится к средней продолжительности жизни женщин

Ми чоловіки повинні

Ніхто нікому нічого не винен, звісно окрім повернення грошей по зобов’язаннях)))
Але кожен вільний розпоряджатися своїм часом як йому завгодно
Хтось бігає, хтось у гаражі щось робить, а хтось овочує перед телевізором
І це якби нормально, бо епоха «ти маєш бути», «ти повинен» на щастя вже майже скінчилася

Я ж писав «майже»)
Але для цього випадку теж є рецепт — треба з ними не зустрічатися
Два-три державних кордони у цьому дуже допомагають

Це говорить лише про те, що інші діди не такі дисципліновані і себе запустили — паління, бухлішко, зайва вага, відсутність спорту і навантаження і як наслідок саркопенія, погана робота серця чи взагалі сердцево-судинні проблеми.

Це говорить лише про те, що інші діди не такі дисципліновані і себе запустили — паління, бухлішко, зайва вага, відсутність спорту і навантаження і як наслідок саркопенія, погана робота серця чи взагалі сердцево-судинні проблеми.

ну т.е. єто говорит о том, о чом я и писал — «дедушки не склонні бегать», не так ли?
Вам нравится спорить ради спора и просто повторять за мной мои вісказівания другими словами? :)

Прости ти натякаєш на помилку вижившого, що іншим дєдушкам не так повезло зі здоров’ям і що сидіти вдома на кріслі каталці в їх віці а не на турніках це норма.

Прости ти натякаєш на помилку вижившого, що іншим дєдушкам не так повезло зі здоров’ям і що сидіти вдома на кріслі каталці в їх віці а не на турніках це норма.

Отнюдь
Я прямо говорю — дедушки не склонні бегать
Почему? Поточму что «не таки дисциплинированніе» и так далиё
ну всёж блин просто
тебе лишь бы поспорить

Так це ти спориш аби поспорити, почав весь тред на 20+ коментарів повторяючи за мною

Тільки не треба розказувати про генетику, екологію. Так, вони впливають, но в 99% випадках це дисципліна.
Тільки не треба розказувати про генетику, екологію

Ну, ты просил не рассказывать про генетику и экологию — я не рассказываю, хотя их влияние крайне высоко
и нет, я не спорю, я последовательно высказываю свою мысль — а ты набигаешь опровергать её всё теми же тезисами.
тебе скучно, да?

Опыт показывает, что в разрезе возрастных категорий больше всего бегают именно дедушки.
Потому что одно дело мотивация нравится девушкам и совсем другая — убежать от инфаркта.

Опыт показывает, что в разрезе возрастных категорий больше всего бегают именно дедушки.

Да, поэтому стадионы настолько переполнены бегающими дедушками, что выше даже написано «я видел дедушку на стадионе»

что выше даже написано "я видел дедушку на стадионе

ХЗ, может быть в индустриальных городах дедушки раньше откидывают копыта от плохой экологии.
А вот у нас в столице их довольно много, заметно больше мужиков зрелого возраста и даже молодняка.

У індустріальних містах раніше откидають копита бо бухають по чорному чи палять як паровози. Можна з’їздити в умовний там Нікополь чи Марганець. Навіть до війни там сам антураж підказує тобі що більше в перервах між роботою там робити нічого.

А вот у нас в столице

ну, у вас там и прайд парадов проходит значительно больше, чем в нормальных городах, и мажоры больше выступают, и нормального кофе на обычном, а не кокосовом, молоке не найти

Не бігаю, але в нас в басейні людей за 40 більше ніж до 40.

Не бігаю, але в нас в басейні людей за 40 більше ніж до 40.

Ну это понятно. проблемы со спиной, остеохондроз, вот это всё
плаванье хорошо помогает, расслабляет, укрепляет мышечный каркас
а вот бег наоборот, ударная нагрузка, колени убиваются, позвоночник осыпается в трусы.

Басейн не показник доречі. Бо по перше це гроші, яких у старих при нашій чудовій пенсійній програмі не багато. По друге самих басейнів не так вже й багато тому не дивно що під одним дахом збирається не мало людей певної категорії
А от вуличні активності для дідуганів тай чі та скандинавська ходьба. Але щось жінок там сильно більше ніж чоловіків. І не тільки в Україні.

Ну унікально що лазить, но є багато тих, хто бігає, плаває, веслує, воркаутить, у яких в 60 кращі фізичні показники ніж у половини 30-літніх.

Конечно, много, почему бы и нет? Достаточно, чтобы это не было редкостью
У меня вот к примеру есть черный терьер, их много, они не уникальные
Хотя если подумать — вот много ты знаешь людей у которых есть черный терьер? :)
(я знаю приличное количество, кстати)

Я на старість шукаю саме фізичну активність щоб пожити по довше.
У мене знайомий з металошукачем у 70 ходить і нічо.
Хімією теж дихати не обовʼязково якщо правил безпеки дотримуватись

Хімією теж дихати не обовʼязково якщо правил безпеки дотримуватись

Ну, если вы не хотите на этом заработать....
то да, экология, ТБ, вот это всё

не чекай старості, вона може не наступити...

Я на старість шукаю саме фізичну активність щоб пожити по довше.

Помнится, в чёрной Африке, где с физической активностью полный порядок, а с алкоголем и куревом проблемы, старейшина деревни 44-46 лет — вполне обыденное явление...

У них ще проблеми з харчуванням, медициною, вакцинацією, живуть від однієї епідемії до іншої.

Не кажучі вже про постійні міжусобні війни, які і є основною причиною усього іншого.

почав читати, навіть серце затрепетало...
а потім ви про якусь ерунду далі написали... :)

Я ненадовго повернувся в Айті.
Треба з чьогось починати, щоб хочь назві Айті відповідати.
По перше оце от айті має перейти на ліцензійний софт та перестати ухилятися від податків. Має перестати влаштовувати своїх друзів на роботу за коробку цукерок. Хоча б захотіти перестати бути рабами, створювати свої або хоча б дочірні компанії.
І так між справами може айті завезе в Україну хоча б 65нм техпроцес.
А так цей сайт для любителів рабського труда.

І так між справами може айті завезе в Україну хоча б 65нм техпроцес.

Можна й тоньший завезти. Вживаного обладнання на ринку достатньо. Але є проблема, туди одразу будуть запоребриканці жбурляти ракетами, шахедами та іншим лайном кидатися.

має перейти на ліцензійний софт
ухилятися від податків
перестати влаштовувати своїх друзів на роботу за коробку цукерок

Це якісь ІТ-системи митниці, чи де таке?

молодий раб, тебе має все влаштовувати і подобатись.

Твої думки занадто складні і ми їх все одно не зрозуміємо, тож ти навіть не намагаєшся їх формулювати внятно?

Вибачте, я маю знову виходити з айті. Виходячи з айті маю відмітити що справжнє вискотехнологічне айті в Україні все ж є. Це GSC Game World, Міністерство цифрової трансформації України, та темна конячка GAME LABS. За зроблені ними продукти мені несоромно.
Без образ та havefunchenko.

як багато ви про себе розповіли...

За художника, говорять його роботи, а не слова.
www.artstation.com/svyatoslavkonoschyk
Все, все, я вийшов.

У мене для тебе погані новини, із двух літер

Дуже багато подібного помічаю останнім часом. Затяжна війна із людьми таке робить сама по собі (якщо б не сімʼя мабуть теж би сконав, і то коли говорять що війна ще на десятиріччя одразу в спливають думки про самогубство) не кажучи вже про воїнів із контузією, та взагалі тих хто воює 3+ років
Це будемо розгрібати не одне покоління

думки про самогубство — погана ознака
якщо вже думаєш над засобом — до лікаря

Якщо лікар допоможе переплести Тису то обов’язково звернусь. А так сам можу адекватно оцінювати свої стани і думки. І навіть в більшості випадків легко з ними борюсь. Для іншого є чарівні пігулки (нічого забороненого і рецептурного звісно)

один из немногих случаев, когда соглашусь с тобой.

AI just as far from replacing artists as from replacing programmers.

А дэ пэс патрон?! Бэз пса патрона нэ тру.

укр телеком? укр залізниця? ощадбанк? Це не айті.

Ну IT це технологічні компанії
Укртелеком сюди віднести можна, банки з натяжкою (хіба що моно банк бо їх бізнес виключно апка)
А так звісно будь який великий бізнес свою айтішку має. Але це для них стаття витрат а не прибутку. Прибуток дає основний бізнес

«основний бізнес» зараз переважно без айті не працює зовсім

в УЗ була база для продажу квитків на 7 Ораклі на IBM VMS
я працював на Єдапс у сусідньому відділі (контора писала для УЗ та МВС на Ораклі )

це у 1996 році, коли більшість місцевих сироїдів ще у памперси сцялось

я бачу ти зовсім адекват загубив десь

Радий що у них був оркалк на ibm vms в 1996, но зараз 2025, пора би обновитись. Останній раз коли купував квитки на касі, оператори досі на DOS працювавли, а колега який там працював, на делфі щось робив, і це був 2008-2010 рік, а тім лідом був якийсь Степан Петрович років 50-60-ти, який до того компи тьоткам в бухгалтерії адмінив і який розробкою ніколи не займався.

у вас є проблеми з купівлею квитків на УЗ?
ні?
тоді ваші поради ні до чого...

у вас є проблеми з купівлею квитків на УЗ?

є

А у вас є проблеми на умовному ЗАЗ Славута добратися із Києва до Львова? Немає? Ну тоді Славута не гірша Мерседеса, і немає чого його покращувати. Он це такою логіку ти використовуєш.

ні
так яки проблеми з квитками?
(муйню про заз та інше я пропустив не читаючи)

оператори досі на DOS працювавли

А а чем проблема? Сталкер-2 не запускается или обои скучные?

Подавляюча більшість сучасного глобального фінансового сектору досі на коболі працює і нічо.

Угу, так працює, ну так працює, що вимагає 100500 прокладок і 100500 людей in between щоб тиждень гроші переказувати в іншу країну. По часу, по грошам і по задіяним ресурсам, на порядки гірше за неефективний блокчейн. А так працює, да.

Знаєш що ще на коболі чи чомусь подібному працює? Система букінгу авіаквитків амадеус, яка досі працює на коболі на менйфреймі розміром з шкаф, система, з якою треба спілкуватися спеціальними кодами яким треба обучити операторів. Саме із-за кобола і доісторичного мейнфрейма, пошук квитків займає 20 секунд, коли мав би видавати результат за секунду використовуючи сучасні бази і сучасне обладнання, не говорячи вже про на порядок менше людей щоб його підтримувати.

Деякі фермери також на конях город орять, ніхто ж не говорить що не працює. Тільки нафіга в 2025 коли є трактори, комбайни?

щоб тиждень гроші переказувати в іншу країну

Ти справді думаєш, що гроші перкказуються тиждень (насправді ні, якщо це не на ослах в відділення банку в єпенях Камбоджі везуть (таке теж буває)) через те, що софт на Коболі?

Свята простата:)

на порядки гірше за неефективний блокчейн

Лол, спробуй переказати біткоїни з рахунку в Нігерії в американський банк :)

А якби тобі поставили задачу побудувати банківську систему, ти би також зараз на коболі писав і у тебе також транзакції займали б тиждень?

Лол, спробуй переказати біткоїни з рахунку в Нігерії в американський банк :)

З точки зору технологій, займе хвилини а не тижні, і в мільйон раз менше трафіку, процесорного часу, електрики і ручної роботи.

З точки зору комплайленса, буде так само як і з переказом доларів з Нігерії — доведеться показати пруфи джерела.

коболі писав і у тебе також транзакції займали б тиждень

Як натягнути на глобус дві абсолютно не пов’язані речі :)

З точки зору комплайленса, буде так само як і з переказом доларів з Нігерії

Якщо долари готівкою- то так. А якщо в банку — то ні.

Саме тому біткойном ніхто не користується. Є ефір, є купа Л2, є трон та інші Л1 для подібних транзакцій.

Є віза і мастеркард, які процесять на порядки більше транзакцій швидше, тому, нах воно взагалі треба:)

Stablecoin volume вже давно більше за Visa, і швидко наближається до ACH. З цією кріптоадміністрацією, схоже, прийде кінець усім reward програмам

Віза і мастеркард це костилі, непотрібні обгортки тому що традиційна банківська система не готова до рітейла (спасибі коболу). Обгортки, які тримають штат із кількох тисяч працівників і беруть 3% за транзакцію, за те, що не потребує додаткових ресурсів і костів на блокчейні.

І як ти будеш бабки візою чи мастеркард передавати, хотілось би подивитися. Це чисто платіжний, рітейловський костиль. Пейпал, револют та інші туда же — костилі щоб обійти обмеження... кобола.

додаткових ресурсів і костів на блокчейні

Плакаю :) там тобі комент вище лишили, зверніть туди для зациклення:)

беруть 3% за транзакцію,

А блокчейн тобі поверне бабки, якщо твій гаманець зламають? На який сервер писати? Бо віза і мастеркард це роблять.

А куди запхати біткоїн на касі супермаркету? :)

Удобно, наверноне, в кофейне платить 0.00002029 биткойна за латте на миндалевом молоке.

О, це моя улюблена частина з криптобро.

— Крипто — це щоб замінити фінансову систему і децентралізувати
— Але ж біткоїн процесить лише 7 транзакцій за секунду
— А так подивись на lightning network, L2, proof of stake і тд, воно все вирішує
— Так воно все загнулось чи не вирішує проблему навіть через пару років
— А так все просто дивись є монеро, воно швидко все робить
— Так воно ж централізоване
— Так а це все не важливо бо крипто — то store of value/inflation hedge
— Так чого воно все навернулось при падінні маркеті і не зберігає від інфляції
— А так то було вчора, сьогодні крипто — то протокол для нових юзкейсів, наприклад хеліум
— Так ось показали що хеліум то скем, основні «клієнти» ніколи їм не користувались, і показує що основний прибуток то від вливання бабла новими майнерами (ака піраміда)
— Ну так то просто погана імплементація, а взагалі крипто — то новий протокол. Можна купувати буде нові квитки, скіни в іграх і перепродавати, НФТ, смарт контракти
— Так всі ваші НФТ загнулись, квитки навіть після 10+ років не зявились, скіни в іграх що пробували прибрали, смарт контракти діджітал юзкейси не знайшли, а в фізичному світі вперлись в ті ж проблеми. Плюс більшість місць що його приймали, як вікіпедія, прибрали платежі
— Так все просто, крипто — це щоб замінити фінансову систему і децентралізувати

Крипто — нова фінансова система. Одночасно вирішує всі проблеми, і має відмазки чому кожен юзкейс досі не працює.

Мені ще подобається:

— Крипто то про приватність і анонімність
— його юзають для того щоб ховати брудні гроші
— це брехня, тому що всі транзакції крипто можна відстежити від гаманця до гаманця за токеном

:)

А так тут все просто, приватність і анонімність — то про Shitcoin_1, прозорість та відкритість — то про Shitcoin_2. Під час розмови просто важливо прослідкувати в який момент один shitcoin підміняється на інший. Але варто не забувати що розробляється ще Shitcoin_3, який вирішить всі проблеми, тому вставайте в чергу щоб встигнути в цей rug pull.

Ну якщо не пересмикувати, то таки той же Ethereum починає по-тихеньку заходити у фінансову систему. Якщо цього року буде нормальне законодавче поле замість Operation Choke Point, то побачимо до кінця року офігенний адопшин серед банків, а може навіть імплементація ACH/SWIFT на них. Віза-Мастеркард поки окрема історія, але your margin — my opportunity, згодом і їх зʼїсть.

чому кожен юзкейс досі не працює

Ну бо звісно, коли збирають банки і кажуть їм аяяй за кріпту, то напрацюєшся тут )

Ну дональд ще роки два тому обіцяв що от от будуть квитки на блокчейнах. Якось досі не бачу.

В мене таке запитання, чого чого за 15 років ми досі «we are still too early». LLM за три роки вже досить багато юз кейсів покрив.

Якщо конкретно візьмемо ethereum, який буде p95 latency транзакцій на скейлі візи? Якщо заміняти візу, то чи точно це краще технологія? В цивілізованому світі воно всеодно впреться в ті ж самі регуляції які мають схожі кости.

Найбільший контр аргумент це досі, що США найкращий експорт — то долари. Якщо зʼявиться хоч якась загроза все це діло прикриють в західних країнах.

Ну то Дональд, він взагалі багато фігні говорить. Якщо про Ethereum, то це L1 — це інсітуційний рівень, це максимально секюрний, але дорогий і повільний — заміна ACH, SWIFT. а той же L2 вже буде давати набір трейдофі який кожен собі обере, он у Арбітрама чи Base це 2 секунди chainspect.app/chain/base на блок, без проблем.

Найбільший контр аргумент це досі, що США найкращий експорт — то долари

Кріпта цьому ніяк не заважає. Почитай скільки бондів тримає USDC (резерв один до одного), а USDC набагато легше експортувати

чого чого за 15 років ми досі «we are still too early».

Я б сказав UX. Тому ж LLM хз скільки років, і чатгпт 2 з’явився раніше, а все вистрелило коли прикрутили нормальний інтерфейс. Те саме і тут. У того ж Coinbase вже офігенний гаманець, підв’язаний на passkey, тобто тебе вже абстрагувли від отих seed phrase і все таке. Це ще вендор Лок, але Account Abstraction вже теж не за горами. Як тільки умовний Google Pay чи Apple Pay зроблять інтеграцію, то так само вистрелить. Он X планує в цьому році запустити X pay, Мож вони навіть будуть піонерами

Арбітрама чи Base

Ну от і Shitcoin_1 та Shitcoin_2.

буде давати

Коли? Та який конкретно юзкейс таргетиться? На базарі продати-купити, заплатити онлайн доларів 20-50, чи купити квартиру?

Кріпта цьому ніяк не заважає. Почитай скільки бондів тримає USDC (резерв один до одного), а USDC набагато легше експортувати

Ну як не заважає. Як США зможе контролювати USDC щоб їм наприклад рашка не користувалась?

Тому ж LLM хз скільки років

«Attention Is All You Need» paper — 2017
GPT-2 — 2019
GPT-3 — 2020

«Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System» paper — 2008
Bitcoing implementation — 2009
Coinbase — 2012
... 13 years later
We are still too early. Але гляньте на цих jpg мавпочок.

Але про UX мені теж подобається. UX вирішили одночасно купу компаній, як Coinbase, але як тільки щось таке схлопується, то «Not your key, not your wallet». Треба було тримати на фізичному драйві та зберігати фразу в надійному місці.

Google Pay чи Apple Pay

Нащо воно їм треба? Найбільше хто в це вліз то Мета і підтримували її купу всяких уберів і тд. І судячи з усього така собі була ідея. Навіть значно менші інтеграції як вікіпедія та стім, то було фіаско і схлопнулось досить швидко.

Ну от і Shitcoin_1 та Shitcoin_2.

Ні, це той самий Ethereum. Все одно що називати все що не TLD shitdomain.

Коли?

Вже.

Ну як не заважає. Як США зможе контролювати USDC щоб їм наприклад рашка не користувалась?

Ти знову змішуєш блокчейн і кріптомонети. США може віпустити свій USDC на Ethereum

Нащо воно їм треба?

Я ж писав вище — your margin is my opportunity. Для пересічного юзера нічого не зміниться, ніяких шіткоїнів. Це просто все буде реалізовано за допомогою блокчейну. І та ж Віза/Мастеркард на них переїде, бо буде тиснути конкуренція, але для користувача залишаться ті самі карти, просто без ревардів )

«Attention Is All You Need» paper — 2017

Before 2017, there were a few language models that were large as compared to capacities then available. In the 1990s, the IBM alignment models pioneered statistical language modelling.

І судячи з усього така собі була ідея.

Ідея була норм, але Operation Choke Point. Почитай чому не взлетіло, як раз перед НР купа #metoo було про дебанкінг кріпти

Як повезе, в які дні батчі процесяться, скільки транзакцій, чи не заболіла людина яка вручну реконсалить, чи не попав на свята, які банки і чи є між ними прямий договір. Той же свіфт це лише універсальне повідомлення що чувак такий то з такого то рахунку хоче переказати гроші в такий то банк такому то чуваку.

А далі вже банки між собою намагаються вирішити хто кому скільки винен, де суму відняти, де добавити, і там немає єдиного протоколу, все часто вручну. А чому? Тому що кобол, тому що ніхто не хоче туди лізти щоб щось автоматизувати, щоб нічого не поламати, тому що спеціалістів з дому пристарілих треба возити.

і там немає єдиного протоколу
Тому що кобол

Ти точно програміст?

А Свіфт і ACH — це що? :)

Тому що кобол

Ти точно програміст?

А Свіфт і ACH — це що? :)

Он SEPA наприклад
No longer than one business day for electronic payment orders; two business days for paper-based payment orders

В Україну також за 2 днi доходило, не хвилину як з Wise, але норм

Я хезе чому пацієнт вище пише про тиждень. Очевидно, від любові до єпенів Азії, де гроші ослами доставляють :)

Я хезе чому пацієнт вище пише про тиждень.

Охотно верю. разве что проблема скорее не в бістродействии ПО, а в регламентах и так далие, когда технически всё срабатывает в единицы секунд, а том, что поверх этого много бюрократии и ручной работы
я так как-то из англии больше месяца получал какую-то смешную сумму, причем она раза два уезжала обратно. но это было где-то в 14-15 году, если правильно помню.

Є окремі кейси які займають більше часу. Але зазвичай, все намагаються зробити ріал тайм. Навіть якщо процессінг на бекграунді займає 3 дні, банки намагаються надати тобі гроші в реальному часі, якщо ти клієнт з хорошою історією.

Є причина кому процесінг це важко. Кількість фроду просто неймовірна.

Є причина кому процесінг це важко. Кількість фроду просто неймовірна.

И именно єто занимает дни и недели, а вовсе не кобол или архаичніе майнфреймі. а, скорее, запросі от клиентов «а предоставьте бумагу», запросі от других банков, проверки фрод тима и так далиё. Технически то всё очень быстро
и, кстати,у банков надо поучится, обработка карточных платежей у них просто бешеная.

менйфреймі розміром з шкаф,
і доісторичного мейнфрейма

Сильно сомневаюсь что «шкаф» и «доисторический»
Уже 20 лет назад в конторах стояли менйфрейми размером с тогдашних писишный сервер, а по характеристикам такие ящики уделывали писишные сервера как стоячие
Я думаю вы всё таки использовали гиперболу, для пущей красоты

Саме із-за кобола і доісторичного мейнфрейма, пошук квитків займає 20 секунд

Є цьому докази?
А то сучасна система на зразок SystemZ вміє ну дуже швидко працювати.

Угу, так працює, ну так працює, що вимагає 100500 прокладок і 100500 людей in between щоб тиждень гроші переказувати в іншу країну

Зрозуміло. В программувані ти шариш приблизно так само як і в ремонтах і в медицині :)

В программувані ти шариш приблизно так само як і в ремонтах і в медицині

Та, судячи по цьому ресурсу, вопще ні в чому він не шаре ))

Він шарить в крипті, як студент з білетом про блоху.
От якщо запиляти медицину на якомусь токені — все відразу покращиться :)

IBM VMS

MVS
VMS єто другоє© if you know what i mean)))

я їх і тоді плутав, а зараз мізки не краще стали

А ну й*ібальніки позакривали,
Зараз треба кожній компанії своя аішка ,а аішка сама себе не напише(бо треба її навчити саму себе написати) ... а скільки говняних продуктів які ще пилити і пилити, а скільки треба підтримувати продуктів які написані в ще в 80ті? дворнік в США 40тис получає в рік. а ви роботу не можете знайти за 3к.в IT Не бісить будь-ласка. Поки (ПрибутокЗВас — ВашаЗП > 0 ) {ви будете мати робту} .
Краще статейку якусь напішить. чи курс на ютубі. Чи запропонуйте щось нове де можна підзаробити.
Взагалі про яку " тупу роботу« ви говорете? мене напрягає що мені треба кожного дня думати ломати голову над задачею . Дайте трохи тої «тупої робтки» — побью по клаві,подкаст послухаю
і вкластися в кав’ярню-шаурмятню-перукарню-торгівлю пауербанками...Там добре де нас нема.З чього ви вирішили якщо ви не знайшли себе в IT то от павербанки полетят

Та яка нафіг АІшка, тут половина рахує що це бульбашка, хайп, немає реального практичного застосування, що справжній програміст має мютекси знати і як скл сервер адмініструвати, а не АІшку.

справжній програміст має мютекси знати і як скл сервер адмініструвати

Мікросервіси зараз модно. Вони все врятують!

Так вони нікуди і не ділися. Просто деякі прочитали мікросервіси як наносервіси а потім біткаються.

коли бували «тупі» типові задачі по виправленню даних або коду,
це були кращі дні... зробив за годину й на вєліку кататись по лісу :)

Зараз треба кожній компанії своя аішка ,а аішка сама себе не напише

Мальчик, где ты увидал слово AI?
Есть украинская айтишечка, которая так и не выросла из коротких штанишек аустаффа и есть объективная украинская реальность, в которой война и все, что из нее экономически следует. И если по причине второго не заказывают первое, то украйтишечке хана.

яка ще хана? ви окрім своїх галєр нічого не бачите...
чи банки стануть? державні заклади? міністерства?
зараз без айті нічого не працює...

(до речі ви наче адекватний, чого кацапською пишете?)

чи банки стануть? державні заклади? міністерства?

Там все ниши для IT уже давно заняты и новых не предвидится :-)

Посунути конкурентів не проблема.

Да не вопрос, если квалификация и связи(!) позволяют быть царём горы, то почему бы и нет.

Только вот без зарубежных заказчиков шагреневая кожа украинской IT-шечки сожмётся до бесконечно малого комьюнити специалистов, работающих за миску риса, и синекур «для своих», о чём и был посыл Евгения :-)

Да не вопрос, если квалификация и связи(!) позволяют быть царём горы, то почему бы и нет.

Чесним шляхом теж не проблема.

и был посыл Евгения :-)

Ну, якщо посил відбувся, то мені нема чого додати від себе :D

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

єєє... а шо то означає?
якийсь клуб для тараганів у вашої голові?

я сам російськомовний, але у 22 мені стало очевидно що поки не позбудемося усього срасійського вони будуть лізти і лізти... а мова то перше.. потім їдуть танки

дивно що адміністрація доу цього не розуміє
а може розуміє але... ну ви понели

ватників та ждунів серед айтівців вистачає...

очевидно що поки не позбудемося усього срасійського вони будуть лізти і лізти... а мова то перше.. потім їдуть танки

Это называется «магическое мышление».
А больше всего ему предаются те, кто в 22-м коррумпировал пограничников, а сейчас из за бугра строят из себя взирець морали.

Ты дывы, назвать трусов трусами стало неполиткорректно :)

а у чом твоя сміливість? шо ти зробив такого сміливого у житті?

ти це кому, я не розумію... мені? я у Київі з 1990 року

а ти шо воюєш? я не ховаюсь якщо що, і навіть у той убогий резерв+ зареєструвався

а те що ти кацапсячою принципово розмовляєш то або пекельна лінь або «кацапізм головного мозку»

мабуть ти ще й на вибори не ходив бо то «магічне мислення»

або зельца вибрав? зара ніхто не признається, звісно...

бугагагага

Бухать с утра — плохая привычка.

коррумпировал пограничников

Whai is dead may never die

я сам російськомовний, але у 22 мені стало очевидно що поки не позбудемося усього срасійського вони будуть лізти і лізти... а мова то перше.. потім їдуть танки

Слабая корелляция
на кавказе, в разных там осетиях и т.д. русского было крайне мало, но всё равно полезли
Да и к нам лезли с мотивировкой «надо больше русского».
так что язык — это всего навсего отмазка для пиару, а не причина

Це якщо не вдумуватись. А якщо подумати -
То одна з причин війни — лояльні аборигени.
Лояльними їх зробила пропаганда.
Російська мова — один з інструментів пропаганди.

Тоже из Виннипега пишешь или по-простому из Лиссабона?

мова то ПЕРШИЙ інструмент пропаганди

якщо це складно зрозуміти навіть типовому погромісту — що ви хочете від «пересічного» ?

частина (дегенерати) проголосували за-зе
частина (ідіоти) взагалі не пішли на вибори
от і маємо війну
бо зельц усе робив для її початку

вибори треба робити електронними, прозорими та персоніфікованими, це очевидно

Лояльними їх зробила пропаганда.

Після 2014 лояльних стало менше та навіть прикривали доступ до зовнішних каналів такого роду, але перед війною вже з’явилася інша проблема у вигляді «договоріться посрєдінє», тобто неготовності до оборони.
От гопник пне якого собаку? Якусь болонку чи пітбуля?

Після 2014 лояльних стало менше

Це тих, які авто військових палять, чи кротів в СБУ, чи навідників?

Їх менше не стало, вони почали ховатись краще ;)

Після 2014 лояльних стало менше

Їх менше не стало, вони почали ховатись краще ;)

Так це вже інший левел, не пропаганда. Вербування агентів за гроші. Мовою цю проблему не вирішити, тут треба контррозвідку, відбір та перевірка кадрів.
Агентів вербували навіть в США та Британіі. Навіть зовсім інша мова не перешкода.

Ніхто не каже що не треба переходити на українську, це наприклад ускладнить розуміння нашого спілкування чи наприклад простіше відрізнити свого, як то німців під час другої світової. Але не врятує.
Як наприклад інша мова не заважає гопнікам отлупцювати іноземного студента.

Вербування агентів за гроші

Набагато легше завербувати чувака, який для того має ідеологічне підґрунтя, щоб виправдати свої вчинки.

Навіть зовсім інша мова не перешкода

Тому я і написав, «одна з причин». Лояльні аборигени спрощують завдання окупаційний армії (але це не єдина причина, наприклад корупція спрощує їм завдання ще більше, але це не відміняє першого). Пропаганда спрощує доступ до лояльних аборигенів (як ти вище сказав гроші теж фактор, але це не відміняє першого). Мова спрощує засвоєння пропаганди (церква, контент, — теж фактори, але це не відміняє першого).

Набагато легше завербувати чувака, який для того має ідеологічне підґрунтя, щоб виправдати свої вчинки.
наприклад корупція спрощує їм завдання ще більше, але це не відміняє першого

то й то і воно, що в них спільна ідеологія — отой розкішний спосіб життя та корупція, таких і шукають. Як мова вирішить це — ніяк. Бо більшість тих з влади і так вже давно розмовляють мовою.

таких і шукають

Скільки тобі треба запропонувати, щоб ти палив авто військових? Можна в кількості зарплат. Я чомусь впевнений, що статистично, це буде більше, ніж в чувака, який слухає узький репчик і відвідувачів МПЦ, і взагалі адіннарот.

Як мова вирішить це

М... я просто нагадаю, що в Україні було 30 років демократичних виборів, де голосували, в тому числі, і за язик.

Доречі, згадався відос в тему, де пацан носив і гаманця і запальничку і цигарки потрібного виду, але все одно щось було не так та він відгрібав від гопника.

Є різниця між, убезпечити від гопника, і допомагати гопнику, чи не так? В даному випадку, якби пацан з собою носив палку і давав її гопнику при зустрічі, щоб спроститии життя — замість цигарок — було б більш доречною аналогією :)

На поточний час у нас своєї палки немає, тому у нас тільки варіанти чи ми спілкуємося однією мовою
А оскільки ціль гопніка — не побалакати, то на кінцевий результат це не впливає.
Може пройде пару поколінь, тоді може.

Ще раз перечитай:

і давав її гопнику при зустрічі, щоб спроститии життя

От ці відкриті двері для пропаганди — і є палка для гопника.

Та навіть Європа кишить кацапськими агентами, бо в них грошей з нафти як гівна за банею. Кажуть, угорська — одна з найскладніших, але ж це не завадило.
Я хз як вони це роблять, може гугл транслейт допомагає, я наприклад так спілкувався у Туреччині.

Так, там інші методи пропаганди, замість мови, вони використовують ультра ліву і ультраправу ідеологію.
Ціна питання, і кількість такого населення зростає пропорційно. Чи ти думаєш, що в умовній Словаччині Угорщині, які є мають пропутінсьеі уряди, ситуація з місцевим населенням така ж печальна як в Україні, чи Грузії?

Наприклад, в Словаччині підтримка русні 37%
В Україні, до війни, чи в Грузії зараз — це більшість.

Так і в Німеччині вони досить непогано працюють з політиками, і во Франції.
Печальна, це подивитись з якого боку? Гадаю, якщо туди зайдуть колони танків, то не буде спротиву як на Харківщині чи Київщині.
Навпаки, воно опинилося не так печально, як вважалося.

В Україні, до війни, чи в Грузії зараз — це більшість.

це по якому питанню такий висновок? що проти НАТО чи інше?
може це просто пасивні громадяни, аби не було війни, а не активні колаборанти?

але деяким наче не підтримуючим в Україні це не завадило завдати такої шкоди обороні як до так і під час війни, що навіть ждуни не завдали?

ПС. Гадаю, у вас застаріла картинка. Наразі ситуація змінилася та от прямо в рашку більшість не хоче. Але боронити свою багатоповерхівку з РПГ теж небагато бажаючих.

це по якому питанню такий висновок

Це згідно результатів виборів.
Про НАТО — доречі теж індикатор.

а не активні колаборанти

Не всі з тих людей звісно активні колаборранти. Але якась кореляція присутня.

Це згідно результатів виборів.

То ж халявщики, яким подай зарплати по 4000 євро, та всі інші обіцянки. Чи ті хто у казки вірять. Війна там була в кінці списку десь.

Доречі, вибори теж показали, що навіть якщо більшість населення не розуміє російську, то для них можна зняти серіал українською, навіть в Україні з місцевими акторами. Це не такі великі витрати, якщо порахувати на одного виборця.

Пропаганда може працювати в обидва боки. Проблема України, в тому, що вона її не проводила.

Ринок російськомовного контенту в Україні переважає ринок англомовного, наприклад, виключно через доступність мови.
А мало б бути, навпаки, адже, англомовний контент на порядки якісніший. Ба, навіть україномовний контент — якісніший, хоч і дуже обмежений в кількості.

В Турции даже вера другая и все равно полтора десятка войн.

Тобто, до суті — зауважень нема? Ок.

То есть с местоположением гонорового пана я угадал?

Ніт, я знаходжусь в Остіні ТХ. Але, якщо тобі від того легше «cope», то хай буде :)

спитай їх за кого вони голосували :)
бо мені не відповідають :)
герої бля, «боневтікі» бугагага
як їх вибір у 2019

тексас поважаю, за відношення до зброї!

Что-то коренных жителей Техаса не спало от уничтожения незнание испанского или английского. Ты там главное тримай мовний фронт в Техасе.

А ти досі живеш в 18му сторіччі? От халепа :)
Доречі, одна з причин чому Техас належить США а не Мексиці — така сама, наявність лояльних аборигенів і понаїхів, (після мови оьовязково історію повчи ;) )

Ты там главное тримай мовний фронт в Техасе

А де його ще тримати? Ну не в Україні ж в ЗСУ іти, щоб тобі подібних пасивно агресивних узькомовних захищати? :)

PS, доречі, що іспанці зробили першим, після колонізації? Правильно, відкрили місії, де навчали мові і релігії ;)

Ну так открывай миссию в Техасе, будешь обучать местных аборигенов)) А мы тут как-то сами уже разберемся, договорились?

Точно

сами

Бо наразі — щось у вас хріново виходить ;)

Я имею ввиду без зарубежной вышиваты. У нас своей хватает. Так то все хреново, но к сожалению от мовы это на данном этапе не зависит. Хоть на клингонском все заговорим — результат будет такой же.

от мовы это на данном этапе не зависит

Пізно пити боржомі.

зарубежной вышиваты

Отакої, можна визначення вишевати, чи все що не вата — то вишевата? :)

В Техасе гугл работает, я уверен.

drama.kropyva.ch/Вишиватник

То ти ольгінський, кацап, чи звичайний українофоб?

У меня просто острая неприязнь к таким как ты. Сидите уже по своим техасам молча. Если хочешь показать своим примером, каким нужно быть классным украинцем, то приезжай в Украину и показывай.

к таким как ты

Я і питаю, українофоб? Ти ж внятно не можеш пояснити, хто вони

к таким как ты
то приезжай в Украину и показывай

Який зміст було кудись їхати, щоб потім повертатись і щось доводити? Кому?

Сидите уже по своим техасам молча

Ти на публічному форумі, хлопче.

Если хочешь показать своим примером

Де ти таке побачив, що я хочу щось комусь показувати? Це завдання мало того що безглузде, так ще й невдячне:)

Я не знаю, кто такой украинофоб. Тот, кто боится украинцев? Я не боюсь, я украинец, киевлянин в 3 поколении. А такие как ты мне не нравятся, ну вот неприязнь у меня. Давай попробую объяснить более подробно, если тебе это поможет. Вышиватник- это показной патриот Украины, который прикрывается внешним фасадом. Например, любит поучать из-за рубежа на каком языке говорить украинцу в Украине. Или ходите там обмотавшись украинским флагом. В линкедине смайлики ставите патриотичные. Душою я з вами, невдячні українофоби, а тілом нажаль в Техасі. Якось так.

Например, любит поучать из-за рубежа на каком языке говорить украинцу в Украине

Де я таке писав?

А такие как ты мне не нравятся, ну вот неприязнь у меня

Тобто твоя приязнь якоїсь уявної вишевати, до якої ти мене зарахував? Та вишеватиєа з тобою в кімнаті?

я украинец, киевлянин в 3 поколении

Це після війни з расєї приїхали твої предки?

Не вышЕвата, а вышИвата. От слова «вышиванка». В комнате со мной сейчас таких нет, зато есть как минимум один в Техасе))

Не вышЕвата, а вышИвата. От слова «вышиванка». В комнате со мной сейчас таких нет, зато есть как минимум один в Техасе))

Не вышЕвата, а вышИвата

Звиняй, я не сильний в кацапському словотворі. До суті, зауважень нема? Ок :)

Какой сути? Я ж говорю, нет у тебя сути, фасад только.

А вообще, я же просто завидую. Я бы тоже хотел сидеть в Техасе и умничать оттуда, вместо того что б переживать проснусь я после очередного шахедного обстрела или нет.

В Турции даже вера другая и все равно полтора десятка войн.

а сколько уж арабы «сами себя» резали, не смотря на то что и вера одна, и культура одна, и история, и национальность, и язык.....
Короче говоря, язык может и одна из составляющих — но а) крайне сомнительно и б) если таки да, то крайне маловажная

Я про войны с Россией.
Турки рекордсмены, но была ещё Финляндия, Афган, Япония.

Я про войны с Россией.

А! Не, ну война с иноверцами — так это вообще святое дело, сорян за колямбуръ
вон даже русня щаз у нас воюет с сатанистами, иблисами и католиками.

полтора десятка войн

Де (оце оглядаюся навколо)? ))

Ой. А шо такє, українське Айті залізло в сраку? Українське Айті переповнене непрофесійними сцикунами? Незабувайте про вакансії ЗСУ.

пане Святослав, рація Ваша. перед кожним так званим айтівцем закріплена складна дощечка з 3-ма мовами, перехрещено-маркована розіп’ятими алфавітами. йцукени вони поки не іскуплять покають свої страшні гріхи

В — відповідальність. Людина ні про що, але в айті каже вона.

Бляха, як ви один одного розумієте?

Суть та проблематика. Українське айті деградує. Винні в цьому тількі самі айтівці.

Українське айті деградує. Винні в цьому тількі самі айтівці.

Таку галузь розвалили, ті айтівці. діди будували а вони зі своїми ЗП в $ все прос###ли.
мем_батя-алкаш_щенок.jpq

ну принаймні при мені у 2013 мінюст працював, і даунтайм у 5 хвилин вважався ЧП державного масштабу

Та до дупи той мінюст.
ІТ завело в країну десятки мільярдів $, які в країні і осіли у вигляді нерухомості, витрат в ресторанах, кафе, сфера послуг.
ІТ створило upper middle клас в Україні, дуже легкий соціальний ліфт.
Це і є сучасне ІТ, за яке платять багато, для якого треба купу менеджерів, скрам мастерів і всього іншого за що клієнт готовий платити.

Ті хто говорять що сучасне ІТ нічого не дало це просто тупі люди які не розуміють чому краще експортувати 100$ послуг ніж 500$ металу чи зерна.

тобі до дупи, а я 13 років життя вклав

Так ому воно нахер треба те айті в Україні.
Все життя нормальним людям жити заважали.

Читаю про деградацію ІТ з ранніх 2000х, ще навіть доу не було, а про деградацію вже писали.

О так, пам’ятаю ті срачі про низький перфоманс дотнету в порівнянні з С++ через рантайм компіляцію і про те, що гарбаж коллектор це херня, бо нормальні пацани об’єкти дестроять руками.

О так, пам’ятаю ті срачі про низький перфоманс дотнету в порівнянні з С++ через рантайм компіляцію і про те, що гарбаж коллектор це херня, бо нормальні пацани об’єкти дестроять руками.

ну, оно так и есть.
Другое дело что далеко не всегда нужен перформанс плюсов, зато нужны предохранители от жопоруков.

Так то воно 1 так,
Але прибравши в дотнеті оту фігню з вказівниками (через гарбаж коллектор) значно покращили стабільність програм.
Бо які б програмісти круті б не були, а менеджети оті референси руками невдячна справа.
Але ж скільки ниття було про те, що воно працювати не бути. Куди там мікросервісам)))

Але ж скільки ниття було про те, що воно працювати не бути.

в чем-то они тогда были правы, т.к. это сейчас можно банально «починить ресурсами», а когда у тебя сервер мощность с современный калькулятор...
экономить приходилось каждый байт памяти и каждый такт

Я тоді більше з вінформс клієнтами працював, де вся логіка виконувалась на клієнті.
Сервером була БД, з логікою в сторед процедурах.
Ентерпрайза в вебі, в тому вигляді в якому воно існує зараз, де є вебапі, яке крутиться десь на сервері майже не було, це взагалі якась дичина тоді була.
Так що оте ниття про вказівники та рантайм компіляцію для мене смішно було.

Коли я поміняв на факультеті феритову пам’ять М400 на саморобний блок на базі К155РУ5, то було свято дармових ресурсів ))

Почнемо від зворотнього, а коли українське айті прогресувало? Який український продукт використовується в першу чергу в Україні? Де українська 1С, от з тих пір коли заборонили продукцію 1С, компанії або перейшли на оверкільний сап, або в гуглотаблиці, або просто почали піратити 1С далі, українське айті не суєтнулось, і ніяк не відреагувало на тільки що звільнений пустий ринок автоматизації палаток з шаурмою, чим і була 1С. Де в цей час було укр айті, веслувало на чергову американську контору роблячи ціле нічого, і це тільки одна 1С, є ще купа продуктів родом з рашки які потребують заміни, але прогресивне українське айті не може нічого запропонувати українському бізнесу, бо вони зайняті галерами.

Який український продукт використовується в першу чергу в Україні?

Б2. Український продукт. Наступне запитання.

Там нема згадки що вони працюють на Україну, вони працюють дослівно «по всьому світу: Молдова, Румунія, Чехія, Узбекистан, В’єтнам», де тут Україна в цьому списку? Там в клієнтах з українських банків тільки один ноунейм одеський банк південний. Досягнення так досягнення.

Посилання на правильний сайт
Вони, можна сказати, монополіст на нашому ринку АБС.

Нічого собі, воно ще живе?
Я аж молодість згадав, як про нього почув. Ех, були ж часи

Не просто живе, це єдина система, яка повністю відповідає вимогам НБУ та, якщо не помиляюся, рекомендована ними до використання. Я не чув від банків ниття, що вона погана та її треба замінити на щось інше ;)

Хоча, якщо розібратися, то АБС це такий тупняк, я свого часу хотів зробити щось легковісне для мікрофінансів, але щоб під капотом була класична банківська імплементація.

Не просто живе, це єдина система, яка повністю відповідає вимогам НБУ та, якщо не помиляюся, рекомендована ними до використання. ;)

Нічого собі.
20 рокуів назад (коли я в тому крутився) такого не було.
Б2 був, але це була одна система з декількох
Цеж скільки бабла треба було занести)

Цеж скільки бабла треба було занести)

Тут скоріше інша історія. На ринку АБС на вибір були Б2 та закордонні аналоги. НБУ вимагав постійно то змін звітності, то якихось нових даних, то процедура нарахування пені та відсотків змінювалася. Закордонні аналоги оновлювалися дуже повільно. Тому логічно, що для скорочення витрат банки перейшли на Б2. Коли система зайняла монопольне становище, НБУ стало простіше напряму комунікувати з харківʼянами для внесення необхідних змін. Як на мене, win-win стратегія.

ну в Райфайзена до процесінгу підключено десь > 20 українських банків , сама система розроблена в Україні у 2000 потім контору купив Райфайзен...

деда, с 2000 года в Райффайзене уже несколько ИТ-систем последовательно сменили друг-друга. И с середины 2000-х все они были импортными разработками :-)

Никакой FAANG не даст той прибыльности, как продажа треьекурсника по рейту сеньора.
Зачем работать?

Так схемка то тріщить по швам, бо раніше слов’яни з постсовка як продавались, «якісні розробники з радянською освітою, чуть дороже індусів», а зараз постсовковий дев «це якість індуса, дорожче індуса, який вийо багато і при цьому живе в країні яку кожні 28 днів накриває дощ з ракет». І де конкурентна пропозиція на ринку рабів? Наш раб виходить дорогий, офігівший, ризикований і при цьому його якість сумнівна.

Вот именно это я и хотел сказать данным топиком.

Як людина що наймає вже втрете(оф шор та он шор) в юк, скажу що це не зовсім вірно, дуже не зовсім, лише частково вірно.

А що в ЮК айті ще живе?

Ну це ж все таки ще не Канада ))

Але після брексіту то майже як рашка.

Наш Глобал там відмінно себе почуває )) А офіс — бомба ))

А що в ЮК айті ще живе?

Редгейт там вроде живее всех живіх, даже ПАСС на себя полностью перенял

Так, я бачив минулого року, як найняли індусів на фікс рейт дофіксити незначні задачі для відділу маркетингу, на які основним розробникам мало піти тиждень. В результаті 2 місяці, і зроблена була половина.

працюй на Україну а не на піндосів :)

На мою думку з 2014 року, українське айті зробило тільки дві нормальних речі. Це «Дія» та «Сталкер 2». Все інше українське айті — це пиття смузі, отримання $, та вигляд, що ти чогось вартий, або ти щось робиш. Українське атйті не приносить нічого нового. Власники компаній жлоби які хочуть надприбуток. А ті хто в цих компаніях працюють, язики в жопі і сидять рівно.

silicon valley це те ж «пиття смузі, отримання $, та вигляд, що ти чогось вартий, або ти щось робиш» і те ж «не приносить нічого нового. Власники компаній жлоби які хочуть надприбуток»
silicon valley це ж той стандарт якого ми прагнемо?

Ні, людина яка має критичне милсення, розуміється на філософії та психології. Ставить складні завдання перед собою та оточуючими. Має багатозадачність як норму. Кладе болт на всю цю хуй*ню.

І це не про 99% багатих хіпстерів із Стенфордськими дипломами що сидять у долині, пʼють смузі, прожигають гранти і мріють стати наступними Стівами Джобсами
Мав я стартап у ваших долинах. Віддалено правда, там сидів інший співвласник у якого вистачило мізків звалити до 24 лютого. Але все ж контингент знаємо

сподіваюсь ви влаштувались по вакансії в зс?

Тут мав би бути довгий аргументований комент, але бачу що це немає сенсу
Просто дивовижна наївність

А що за цей час нормального зробило українське неайті?

А що за цей час нормального зробило українське неайті?

Поддерживало жизнеобеспечение страны, как минимум
экспортировало зерно (предварительно выростив, собрав и сохранив)
много чего, я думаю

Поддерживало жизнеобеспечение страны, как минимум

Цим навіть неіснуючі на карті країни займаються.

В данному треді. Українське Айті захищають працівники галер, при цьому намагаються хейтити тих хто на галарерах непрацює,займається чимось іншим та дивиться на них як мінімум з посмішкою. Р — раби.

Ну а хто перший почав накидати на українське ІТ?

Зараз придністровський регіон Молдови в прямому ефірі показує, що буває, коли купа людей роботу працює, замість виробляти щось, корисне світу за валюту.

Все містер — тикалка. Я вже вийшов з Айті !

ми зробили 16 госреєстрів на Ораклі з 2000 по 2013
це айті чи пиття смузі?

Біль єбанутого, дебільного галімого гівна, зробленого навіть не з гівна і палок, а окаменілого лайна мамонтів, чим ота Дія не існує і ніколи не буде існувати в світі.

а можна конкретно? просто цікаво
я думаю — там адова архітектура?

Тому що навіть іржава цеберка без дна менш дірява чим оте лайно

я все ж хтів би конкретні претензії а не взагалі... бо так кожен може

українське айті не суєтнулось, і ніяк не відреагувало

А які мотиви «українському айті» у відповідь на це «суєтнутися» та «відреагувати»?

Ну або просто: хто за це заплатить? ;D

Українське айті існує лише завдяки іноземним роботодавцям (з іноземними ж зарплатами). Поки їх не було — український кодер, з досвідом в три роки, отримував менше ніж український ж консультат в мобілках, з з досвідом в три місяці. А насміхалися над «погромістами» взагалі всі кому не лінь. Бо «священне айті» в ті часи було професією невдах.

Але все змінилося коли сюди зайшли іноземні компанії. І от халепа — іноземні компанії вирішують свої задачі. А не українські :)

Поки їх не було — український кодер, з досвідом в три роки, отримував менше ніж український ж консультат в мобілках, з з досвідом в три місяці.

======

Неправда.

Звичайно, в банках в 2005-2007 можна було заробити більше, але погромісти тоді цілком отримували вже під тисячу доларів в українських конторах

вже під тисячу доларів в українських конторах

Пруф? Я в 2005 фрілансив, і на укр галерах ніразу не 1к пропонували.

Звичайно фрілансерам не пропонували. Робота ж була і не на галерах, а в реальному бізнесі, який тоді писав софт для себе, і без проблем відсипав розробникам.

Звичайно фрілансерам не пропонували

Фрілансери не гребуть на галерах, лол.
На яких канторах платили 1к в 2005му, і скільки там програмістів було зайнято? Зараз знову виявиться що це 0.5% від загальної кількості? :)

1к в 2005 в укр компаніях (навіть не галерах) скоріше було вище середнього. Досвідчені адміни в інет провайдерах, наприклад легко стільки мали. Розробникам в середьному 500-800 синьорам платили. Джунам-студентам вже тоді платили 200-300.

. Розробникам в середьному 500-800 синьорам платили

Ну погодься, що 500-800 для сіньйора це не

але погромісти тоді цілком отримували вже під тисячу доларів в українських конторах

І ці суми, швидше про Київ. От з року 2009 — 2010 тисяча, вже справді була десь стандартом

От з року 2009 — 2010 тисяча, вже справді була десь
стандартом

Больше. Где-то 1800-2000.
1000 это где-то 2006/7.

Нажаль, ДОУ веде статистику лише щєз 2017. І там медіана сіньйора 3.2к.

Ви стверджуєте що за 3 кризових роки з/п виросла вдвічі а за 7 праймових років з/п лише на 60%?

Ви стверджуєте що за 3 кризових роки з/п виросла вдвічі

В нулевые зарплаты росли как на дрожжах.
А где-то при позднем Януковиче они вышли на плато в районе 3К.
Могу сказать, что в 2001-м я зарабатывал в месяц 230, а в конце 2010-го 2500.

А где-то при позднем Януковиче они вышли на плато в районе 3К

Це — правда, але це вже було для чувака з солідним досвідом, і вище медіани.

Могу сказать, что в 2001-м я зарабатывал в месяц 230, а в конце 2010-го 2500

Можливо, тому, що було 10 років досвіду? Я памятаю що в 2010 — я почав грести на галеру, і десь до 1.5к була перша з/п хоча в мене і був досвід фрілансу 4 роки.

Можливо, тому, що було 10 років досвіду?

Вряд ли, я на свою первую галеру заполз в 2008-м, а до этого были местные ноунеймы, которые в резюме не подошьешь.
Да, некоторая специфичная экспертиза у меня была, поэтому брал чуть выше рынка
Но 2К тогда платил Люксофт.
Я думаю дело в том, что тогда даже реально хороший дев, стоил дешевле, чем кассир в Макдональдсе и лишнюю пару сотен никто не считал, особенно на фоне надувающегося пузыря

Ну я теж проекти з фрілансу закидав в резюме :)
Як не як, є різниця, брати чувака після університету, чи того хто вже комерційні проекти робив.
Місто, я так розумію — Київ? В мене знайомий в 10му в Київ їхав, казав що йому там х2 пропонували.

Місто, я так розумію — Київ? В мене знайомий в 10му в Київ їхав, казав що йому там х2 пропонували.

Киев и Львов. Думаю Харьков так же. В Днепре и по сей день платят паскудно, за Одессу и Донецк не знаю.
Киев выглядел веселей не потому, что з/п больше, а потому что больший и разнообразный рынок.

Ну мій знайомий якраз зі Львова до Києва їхав.

в мене в резюме 10 років фрілансу.... ніхто носа не воротить бо вмію розказати .... :)

Ну я теж проекти з фрілансу закидав в резюме :)
Як не як, є різниця, брати чувака після університету, чи того хто вже комерційні проекти робив.

аналогічно з 300 у 2000 до 3000 у 2013

угу, саме так

в моїй специфічній ніші взагалі рекрутінг зразка 2008-2009, коли гривня укріплювалася в напрямку нижче 5 (і подальші події передчували одиниці) виглядав іноді так:

приходить студент, який ще нічого не вміє і від нього бодай якийсь вихлоп буде за два роки і каже — хочу 2к

директорка з розвитку на подібних інтервю змінювалася в обличчі як би не намагалася не видавати емоції....

тоді справді був короткий період пришвидшеного зростання зп (всюди, не тільки в ІТ), трохи специфічний щоправда (для порівняння — середня зп т.зв. «офісного планктону» — термін з тих часів про різного роду клерків, продавців в салонах і тп тоді дійшла до 1к в київських офісах і люди інших спеціальностей почали масово шукати світч саме в цьому напрямку)

Та ну,
В 2009 в мене вже була 1500 і я посилено вчив англійську, бо з нею можно було 2000 просити.
А в 2005-2006 так, чтавка 350 ує + бонусів баксів 500 раз в пару місяців перепадало.

В мене теж приблизно стільки було, але це вже з досвідом роботи і сінйорська позиція. Медіана мала бути нижче.

в 2010 я вже більше 3к отримував.
1к я отримував в 2007 ще в універі вчився і синьором не був. А хлопці порозумніше за мене вже тоді влаштовувалися на 2+.
Але це мова про офшорні галери, а я писав вище про чисто українські компанії.

2007? навіть більше якщо не тупий

в 2007 і 2к платили в хороших компаніях і банках.

2005-2007 це вже коли ті іноземні компанії зайшли і закріпились.
Ви з 2000 порівняйте чи ще раніше. Ось тоді програмістом бути було тотально невигідно.

В 2003 я, ще зовсім зелений джун отримував уже більше за батьків разом узятих

1С це висер дегенерата, з точки зору архітектури та масштабування, кацапське лайно

воно живе лише тому що в нас ідіотське законодавство щодо бізнесу, і ніхто не хоче таке писати

1с бо дешево
Причому дешево це буквально з 0$
Тобто будь який адмін фірми рога і копита качає з рутрекеру ламану платформу, знаходить на форумах ламану конфігурацію, за допомогою форумів допилює під потреби бізнесу і профіт. Так більшість рогів і копит починали бізнес.
Потім вже купували нормальну платформу і конфігурацію теж не за всі гроші світу
Плюс на навчання не потрібно витрачатись. У більшості бухів у CV є пунктик щодо 1С певної конфігурації
Був свідком коли на підприємстві були саботували заміну 1С на SAP бо їх CV від того постраждають
Бізнес не шукає крутих архітектур і йому пофіг чіє воно. Нормальна потреба бізнесу у максимізації ROI

Бізнес не шукає крутих архітектур і йому пофіг чіє воно. Нормальна потреба бізнесу у максимізації ROI

Лет 30 назад моя начальница говорила «Заказчику пофиг насколько ті крутой програмист, ему нужно чтобі система работала» ©

бо той бізнес не стикався ще з пройобами у масштабуванні коли проект тормозить а прискорити — тільки переписати :)

знаємо, плавали

1с навіть коли на оракл портували тупо свої срані файли записали у БД а не зробили рефакторінг... кацапи сєр....

Все вірно. Треба брати наш контекст.
А наш контекст такий — у 90ті не було ніхера.
Наш бізнес не мав бабла від слова зовсім на ці оракли, сапи чи дінамікси. Точніше можливо і мав але не розумів з об’єктивних причин нафіг воно потрібно.
Ну може ще великий бізнес який став великим одразу (маю на увазі в основному металургію бо в них вже були заводи з початку) найняв міжнародних консультантів які популярно пояснили нащо воно треба і перейшли на сап. Малий і середній бізнес такого розуміння і грошей не мав
А тут приходять такі одинесники і кажуть що зробимо те саме за копійки. Звісно оберуть їх
Тут не треба прям кидатись і звинувачувати Потрібно розуміти контекст і чому саме обрали 1С а не щось інше. Цього крім одинесників доречі ніхто не розумів тому мабуть ми не зробили аналог.

тоді ніхто не покупав нічого
у Оракла нема ключів та іншої херні
Оракл у суд не подавав
користуйся — не хочу

питання було у розумі та досвіді а не грошах

але у цілому згоден

Оракл мав на увазі не базу а їх ERP Це не скачаєш на скільки я знаю

Я працюю регулярно з Ораклівським Netsuite. Не знаю що там в 1С, але Netsuite — це ппц гівно...

бо той бізнес не стикався ще з пройобами у масштабуванні

Чтобы столкнуться с проблемами на масштабировании в 1С, если это не совсем криворукая самопальная конфигурация, надо быть настолько суровым «энтерпрайзом», что в Украине их, условно, на пальцах одной руки пересчитать можно. Подавляющая масса пользователей столкнётся с проблемами саппорта и кастомизации альтернативных решений (ценник + отсутствие специалистов) и откатится на 1С.
Это как с MS Office/Windows: альтернатив — море, но как только дело доходит до стадий жизненного цикла, следующих за покупкой ПО, альтернативы, внезапно, перестают быть альтернативами :-)

Ага, так не общаешься, что в этой же теме отвечаешь на комментарии на русском — аж влёт :-D

Но то другое, понимаю... ;-)

я розраховую що адеватана людина перейде на українську

але ти, я бачу — ждун та підкацапик ? ок

дивно таке засилля кацапії на ДОУ, мабуть адміни теж трохи...

у всіх міністерств України є свої БД з Ораклом та системи там свої, власноруч написані та спроектовані в Україні

не усі вони ідеальні, але працюють та підтримують захист ваших прав при державних та приватних процедурах

айті це не тільки 1с та формошльопство

є свої БД з Ораклом

это мне напоминает анекдот про студента, экзамкен и билет про блох.

Юайка до твого Оракла це не формошльопство? Тоді що це?

99% ентерпрайзу і говернмент це формошльопство. І поганого тут нічого нема
Там не потрібні адаптивні/анімовані інтерфейси,супер UX для ідіотів, AI, масштабування там також прогнозоване — посадимо ще 1000 операторів, потрібно просто купити ще 2 сервака. Ось і усе масштабування.
Тому рішення — хтось заповнює форму, форма зберігається у базу, якась дожоба яка може спрацьовувати раз на місяць щось по результатам тієї форми порахувала.
Власне усе що потрібно їм. Тому рішення на формах навіть на тому ж Delphi досі топчик там

ви я бачу повний профан у «кровавому ентерпрайзі», то краще мовчить :)

два сервака, агащаз

Колишній ентерпрайз архітект Самий кровавий лорд інтерпрайзів я
Два сервака то умовність, але все ж часто прості рішення в пріоритеті.
Якщо купівля n потужностей дешевша за оптимізацію ніхто не буде оптимізувати. Якщо приложуха на Delphi працює ніхто ніколи її не перепише на щось інше

Якщо купівля n потужностей дешевша за оптимізацію ніхто не буде оптимізувати.

это, кстати, в своё время стало для меня огромным откровением и шоком
Никто не будет вкладываться в длительную дорогую оптимизацию с непонятными перспективами если можно просто докинуть ресурсов и всё сразу вот прямо щаз начнет работать

В смысле «откровением и шоком»?!
Это же основы управления и экономики... И уж инженеру-то это должно быть очевидно со студенческой, если не со школьной, скамьи, где-то курса со второго... максимум с третьего...

В смысле «откровением и шоком»?!
Это же основы управления и экономики... И уж инженеру-то это должно быть очевидно со студенческой скамьи, где-то курса со второго... максимум с третьего...

в то время когда я біл студентом біли другие понятия

Інжирнери економіку не вчять та вчити не хочуть принципово... Хоча це може й на краще, тоді їх простіше до веслярства привчати... ;)

Ну не учат — пускай, не вопрос. Но ведь это же основы инженерного искусства: решение конкретных задач с наименьшим возможным расходом ресурсов.

Задача пошуку оптимальних стратегій або оптимального розвʼязку рівнянь відноситься до ЕМММ (економіко-математичні методи моделювання). Інженери скоріше будуть знати алгоритми, а не це. ;)

Бізнесова частина розробки скоріше менеджерська задача, хоча є й практична площина для девелоперів, гарно описана в книжці про екстремальне програмування. Тільки треба читати не практичну частину, як писати код, а описову, які цілі написання коду.

Для мене шоком стало коли є умовна система. Складається із купи ораклових баз, ETL процедур, python скриптів і навіть якихось написаних на C++ cli утиліт. Робить складні обчислення і успішно робить.
Так ось це крутиться на величезному сервері і працює стабільно. Приходить відповідальний каже — треба ще один сервак.
Тут підбігають консультанти — все це застаріло і взагалі там незрозуміло що. Все на мікросервіси, програмістів побрити і на смузі підсадити.
Ок — сказано зроблено. Півтора роки проект, купу людей найняли, купу коду написали. Працює на залізі в два рази потужнішому і дорожчому ніж попереднє в 10 разів сцука повільніше! І купа претензій до якості роботи
Врешті віддали ті сервери на стару систему :-)

Ок — сказано зроблено. Півтора роки проект, купу людей найняли, купу коду написали. Працює на залізі в два рази потужнішому і дорожчому ніж попереднє в 10 разів сцука повільніше! І купа претензій до якості роботи

А вот такое как раз не шок, а закономерность :(

Я працював на такому. Монстр з гівна і пилок, але «працює».
А потім систему ставлять в серверну, де вона має кілька сотень машин обслуговувати, і все, ріпорти по місяцю генеряться, бо воно не скецлиться, і клієнт волосся на жопі менеджеру рве, бо що за нах.

Маю аналогічні приклади :D Але я сам одного разу зафакапив нову систему так само. А після мене ще й одна дуже відома українська контора. Перша система, написана на похапє живе й досі мабуть...

Півтора роки проект, купу людей найняли, купу коду написали. Працює на залізі в два рази потужнішому і дорожчому ніж попереднє в 10 разів сцука повільніше! І купа претензій до якості роботи
Врешті віддали ті сервери на стару систему :-)

Але ж освоїли файні гроші!!

це вже зараз, в епоху commodity hardware + linux (хоч його вже так і не називають), коли вузьким місцем була реляційна база на аіксах-хпуксах-солярці нещасні українські ІТ-директори кому таке впровадили дуже часто змушені були відтягувати купівлю потужностей відчайдушними спробами витиснути максимум з оптимізації (особливо, коли сейлси перед цим співали дуже талановито про майбутнє рішення всіх проблем, от тільки треба кілька міліонів на хард %))

в кіко рочків? імхо ще в універі помічаєш що окупність вбуханих людиногодин буде хз коли, а от якщо тупо докинути мощі тут і зараз то на реліз хвате)

Якщо приложуха на Delphi працює ніхто ніколи її не перепише на щось інше

правда, но есть исключения.
если Тимлиду с хорошими дружескими отношениями наверху захочется поиграться в модные технологии, то создается проект с кучей «выгод», как все будет зашибись и пилится ради прокачки скилов.
Видел много раз.

Так було таке, Я навіть колись очолював R&D відділ у якому усе що робилось робилось ні у куди.
Правда скіли дійсно прокачав

Делфин для формошлёптсва — топ (правда я основываюсь на версии 7)
Всё остальное — даже рядом не стояло
да и не для формошлёптсва он был вполне топчик, сервисы там лабать или еще чо

Було
Років 20 назад

А якщо не потрібно більшого ніж пропонує дельфін можна і далі юзати
Продукт доречі розвивається (під іншою назвою вже) і комьюніті у нього живе

Делфі все ж більше про формочки під віндовс. Зараз то вже не актуально бо всі перелізли на веб-додатки. Воно то й зараз є, але щось не дуже кому й потрібно.

ок, вибач , колега... :)

як кажуть яхуди — «якщо проблему можна вирішити грошима то є не проблема, а расходи»

завзивчай у «кровавому ентерпрайзі» другий сервак нічого не вирішує, бо базу проектував сам програміст, на свій розсуд, який «в гімназіях не обучался» та такого наворотив...

ще corezoid.com
та мабуть й інші є, але мабуть не для дрібноти.
а чому для тих нема, то мабуть тому що грошей з них не заробиш.

jobs.dou.ua/...​mpanies/corezoid/reviews это там где принцип я начальник а ты дурак, и написать по работе в субботу в 23 ночи считается ок, и че это ты типа не отвечаешь :D ?

може, хз я з середини не бачив.
але вони є, і про них/про продукт непогано відгукувались непогані люди з команди де працював, а вони впроваджували Corezoid
тому згадав)

В ЗСУ лютый эйджизм между делом. До 35-ти и не гребет.

Євген, не знаю скільки Вам, але, якщо цікаво, то з вашим досвідом буду радий бачити у себе в підрозділі. Напрямок — «R&D», переробка, ремонт дронів — фпв, гекси, ударні крила. "Офіс"/полігон. Донбас.

так, після 35 тільки в котлети
були десь роздуми про СтарПьорів та їх вплив на айтішечку))

Новий Рік — час чудес, бажаю вам чуда і миру!

Автор, чи допомогли вам вже шановні дописувачі з вибором подальшого кар’єрного шляху?

dou.ua/...​very-manager/?from=slider

Максим не мав досвіду в будівництві. Як і я, він багато років працював в офісах, носив костюм і сидів на зустрічах. Та він розібрався у всіх нюансах і повністю взяв контроль будівництва на себе.

Да ну, не може бути такого! Тут з піною в роті доказували що ІТшнику це не під силу, що плитку класти треба роками вчитися і набагато легше і швидше джаваскріпт якийсь вивчити.

Залежить від людини, деякі від природи рукасті, а у деяких руки з гепи. І тут насправді пофіг айтішник ця людина чи ні.

Так. Просто там знизу в коментах з піною в роті доказували що плиточник, штукатурщик, це складніше ніж ІТ, і що неможливо класти платку не закінчивши 4 років в ПТУ, тоді як ІТшників, на курсах за рік готують

Так. Просто там знизу в коментах з піною в роті доказували що плиточник, штукатурщик, це складніше ніж ІТ, і що неможливо класти платку не закінчивши 4 років в ПТУ, тоді як ІТшників, на курсах за рік готують

ошибка віжившего и непонимание текста
сравнивают одного абстрактного максима которій ушел ил прогеров в прорабі (менеджері) (статью не читал, сужу по квоте) и нормального плиточника
ты еще ляпни что грамотные кодеры и девы не нужны, ПМ сам всё сумеет

PM в кодинг не зможе, а вот ремонт в квартирі зробить, навіть плитку сам покладе якщо треба буде, достатньо буде подивитися 2 тижні відосіки на ютюбі, 2 дні практики і 2 комплекти зіпсованої плитки.

Половина мого селища так в Києві кладе. Ніхто на плиточника не вчився, но коли пішов запит на ремонти, так всі, включаючи тих хто бухав кілька років, стали плиточниками, електриками і будівельниками, і заробляють на рівні мідла в Києві. Хотів би я побачити скільки із них стали би кодерами, навіть після 2 років інтенсивної підготовки.

Половина мого селища так в Києві кладе

Нисколько не сомневаюсь :)
А половина вашей конторі так код пишет, да? посмотрели пару видосов в тиктоке и прочитали пару анекдотов про программистов.

Суко, єто уже настолько жірно, что надо пить панкреатин

Нє, в нашій конторі їх навіть на співбесіду не покличуть. Після двох років курсів може покличуть на співбесіду, но навряд чи візьмуть, хіба що на якісь мавпячі таски.

А вот плиточники, будівельники, сносно можуть працювати якщо за пару тижнів натаскати і показати як, а через пів року — рік, якщо не бухають, будуть працювати як профі.

Це все що треба знати про складність професій.

Це шо ж це за топова контора така? Бо особисто знаю випадки з трьох різних фангів де через рік брали, тому мабуть там якісь космічні кораблі програмують.

Секретная контора средних айтишников

А вот плиточники, будівельники, сносно можуть працювати якщо за пару тижнів натаскати і показати як, а через пів року — рік, якщо не бухають, будуть працювати як профі.

Типовой пусть младшего мидла

Походу в твою контору ніхто не хоче йти, раз таких доводиться брати і зразу на мідла. У нас би навіть не подзвонили.

У нас дзвонять далеко не кожному випускнику computer science, а у нас там реально круті, актуальні, прикладні курси 5 років, а не матан в перемішку з гуманітарщиною як в українських вузах.

Походу в твою контору ніхто не хоче йти, раз таких доводиться брати і зразу на мідла. У нас би навіть не подзвонили.

У нас дзвонять далеко не кожному випускнику computer science, а у нас там реально круті, актуальні, прикладні курси 5 років, а не матан в перемішку з гуманітарщиною як в українських вузах.

Читая ваши предыдущие посты — охотно верю каждому вашему слову.

Половина мого селища так в Києві кладе

Один мой коллега дважды плитку нахрен сбивал, пока не нашел квалифицированного мастера.
Это кстати еще и к вопросу на что уходят сеньорские зарплаты.

майстровіші майстри в єс дали дьору

В мене в Амстердамі у ванні плитку клав Сєргєй з Узбекістану. І було це років 5 тому, вже не пам’ятаю коли, але точно до ковіду.

А іще усе стає цікавішим коли ви хочете щось не стандартне, наприклад камін! Ото вже почанється сука квест, в нас так чадів падло в хату бо отак вчаться по ютубам. Ну або наприклад спроектувати систему фльтрації щоб була фільтрація води на вході на всю воду бо наприклад скважина і вода не найс, чи у вас на районі часто іржава вода іде, а питну воду зробити осмос. Ото веселуха! :-) Ну і там іще опалення...І пішло поїхало.

Ну або наприклад спроектувати систему фльтрації

Вот для бытовых потребителей — просто мануал вменяемого производителя. Серьёзно. С электриком — то же самое. Для промышленности/бизнеса — там могут быть оригинальные инженерные решения, да. Но таких проектов — можно пересчитать на пальцах одной руки и занимаются ими не «Васи» после недельных курсов.

Вся сложность профессии мастеров, окучивающих население — пряморукость, АКА навык, полученный многократной практикой, + ответственный подход к исполнению работы. Остальное — не более, чем зазубривание мануалов и шаринг опыта с коллегами по профессии. Каких-либо фундаментальных знаний там нет и быть не может :-)

Нет. Возвращаясь к плитке, довольно легко научиться класть на ровную поверхность качественный материал.
А вот отличие профессионала от дилетанта заключается в том, что он может получить хороший результат и с неровной плиткой на сложных поверхностях. И «ровные руки» в данном случае это комплексный скилл из собственно хорошей моторики, эстетического чувства, понимания двух- и трехмерной геометрии и общей организованности. Что собственно и выражается не дипломом, а высоким IQ.

из собственно хорошей моторики

Которая приходит только с практикой «работы руками» — самое сложное в овладении любой рабочей профессии.

эстетического чувства

Ровность работы измеряется инструментально. Эстетика — видение прекрасного заказчиком, а не мастером.

и трехмерной геометрии

Вместо этого уже есть достаточно простые мануалы а-ля «делай раз, делай два, делай три» и соответствующий инструмент.

Которая приходит только с практикой «работы руками» — самое сложное в овладении любой рабочей
профессии.

Я ж сказал «не моторикой единой». Но и моторика вырабатывается намного раньше — рисованием там, или сборкой конструктора.

Эстетика — видение прекрасного заказчиком,
а не мастером

Клиент видит, что «красиво», а не что плитки разных оттенков не лежат рядом.

Вместо этого уже есть достаточно простые мануалы а-ля «делай раз, делай два, делай три»
и соответствующий инструмент.

Мануалы охватывают «velvet way» и всегда умолчивают о неочнвидных трудностях.

Вместо этого уже есть достаточно простые мануалы а-ля «делай раз, делай два, делай три» и соответствующий инструмент.

Типове айті, туторіали, відоси, готовий фреймворк, а головне практика практика і практика.

Це як повезе, в моєму випадку ремонту камін це єдина річ якою я повністю задоволений і яка одразу працювала згідно технічного завдання і навіть ліпше, ніж я очікував)))

Так, но якби не збивав вона би лежала мінімум кілька років. Тобто класти плитку можуть, косо, криво, но можуть.

Там проблема не в скілах а у відповідальності. Щоб нормально покласти, треба дотримуватись всіх процедур, підготувати стіну, почекати пару днів щоб все висохло, зробити. то, почекати, зробити це, почекати, а нафіга чекати коли час це гроші? Ось свідомо забивають, пропускають деякі пункти, а не тому що не знають, чи кладуть дешеву плитку, чи економлять на цементі. Тому доводиться переробляти. Якби вони робили для себе, було б все зовсім по іншому.

А ось проводячи паралелі з ІТ, якби їх відправили на курси кодерів, вони софт/сайт/сервіс після курсів не напишуть як би не старались, навіть косо і криво, хіба що одиниці.

Ну естессно, главное в плитке, чтобы пристала крепко...
Пожалуй дайте и мне панкреатинчика...

Так, но якби не збивав вона би лежала мінімум кілька років. Тобто класти плитку можуть, косо, криво, но можуть.

Проблеми починаються коли треба зробити не косо-криво, а нормально у всьому приміщенні :) Особливо коли багато кутів, отворів та ще плитка не звичайна мала, а наприклад велика чи тверда.
Тоді доводиться запрошувати людину з роками досвіду та платити їй більше ніж середньому шабашнику. Бо досвід це запорука того, що буде менше помилок. Особливо у фізичному світі де нема Ctrl-Z
Або миритися з косяками типу сколів на плитці по краях чи покупати більше матеріалу щоб на тобі вчилися. Це з досвіду кількох ремонтів.

А ось проводячи паралелі з ІТ, якби їх відправили на курси кодерів, вони софт/сайт/сервіс після курсів не напишуть як би не старались, навіть косо і криво, хіба що одиниці.

А скільки людей може викладати математику на мехматі у ВУЗі та яка в них ЗП? Та чому? А це тобі не сервіс написати.

скільки людей може викладати математику на мехматі у ВУЗі та яка в них ЗП

якщо з року в рік то...

Чувак, проблема не в досвіді а у відповідальності. Хтось робить на совість, а хтось по-швидше. Ось і у всьому різниця. Єдине що досвід дає це швидкість роботи. А так, багато знань там не треба, всі знають теорію і як правильно робити, но дотримуються далеко не всі.

В любому випадку, плиточником кожен може стати, хіба що у тебе ну дуже криві руки. А вот кодером ні. Ось і вся суть цього спору.

А скільки людей може викладати математику на мехматі у ВУЗі та яка в них ЗП? Та чому? А це тобі не сервіс написати.

Так ніхто і не спорить. Матан набагато складніше ніж програмування. Она з небагатьох спеціальностей де треба більше мозгів.

Но вот вчителем математики в школі — це вже інша історія. Більшість ІТшників можуть стати викладачами математики в школі, но мало хто із вкиладачів математики може стати кодером. А то тут вчителів в ранг святих деякі заносять.

да, тоже знакомый нанял бригаду, с него содрали по синиорским рейтам, а когда одна плитка отвалилась, то остальная оказалась приклеяна таким же «сельским мастером» на ляпухи, деньги не удалось вернуть даже частично то что оплата кэшем как обычно, а другому проводку развели кишкой с многожильного шнура ШВВП, потом когда фотку кому-то скинул, отдирали всю проводку с потолка

Тільки три питання:
1. Ціна такої плитки? Скільки квадратів плитки ті хто кладуть плитку в селищі можуть дозволити собі ухайдохати перш ніж нормально вийде?
2. Скільки часу вони можуть дозволити собі на це виділити
3. Дійсно якість буде така сама як її покладе людина що робить це роками?

У нас доречі на днях пожежа була в будинку. Сидимо з жінкою дивимось серіал, і тут за вікном полумʼя. Хватаємо дітей, на вулицю. Горить фасад у сусідів
Вердикт пожежних — порушення правил безпеки при монтажу утеплення фасаду. Сусід утеплював сам. Перекрив трубу газову. А там витік газу і все запалало.
Ось таке воно самовільне будівництво. Ні, звісно на ютубах це можна дізнатись. Але чи всі ньюанси розкажуть за раз? А це реальний фізичний світ. Ньюансів дофіга. Людина з багаторічним досвідом мабуть знає трохи більше ніж чувак що ютубчик дивився

Це все зрозуміло і ніхто з цим не спорить. Мораль в іншому. В тому, що сносно плитку класти можна навчити за пару тижнів, а кодити — неможлливо, треба кілька років. Добре плитку класти за пів року можна навчити, а добре кодити — неможливо.

а добре кодити — неможливо.

Це правда. Не зустрічав людину яка добре кодить :-) Усі баги роблять :-)

Якщо серйозно — так звісно, навчитись якісно кодити не просто. А стати справжнім Software Engenear із розумінням як воно працює поза фреймворком і поза компілятором ще складніше. А якщо там усілякий data science чи якісь фундаментальні речі то взагалі мінімум phd у якійсь вузькоспеціалізованій темі.

Але не треба марити ілюзіями що навчитись на більш просту спеціальність це пара роликів з ютуба.

Але не треба марити ілюзіями що навчитись на більш просту спеціальність це пара роликів з ютуба.

Как и в любой ручной работе — пара роликов с ютуба (обучение) + многократная практика, чтобы «набить руку» (овладение профессией).

Большинство мануалов на ЮТ это entry level, зачастую изложенный гражданами, которые сами материал не до конца понимают.

Ну ты же понимаешь, что то специально добавленная гипербола, да?

Гипербола это «пара». А то что что большинство обучалок по любому предмету это уровень «Junior -» - ни разу.

Там ще декілька нюансів є:
1. Зазвичай упускають підготівельні роботи. У нас вже рівні підлога, стеля і стіни. Труби мабуть також йдуть рівнесенько. Демонтаж? Ні, стара плитка сама відвалилась. Та взагалі «ломать не строить»
2. Майстер розповідає як працює із певними матеріалами. Не каже чому він підібрав саме ці матеріали. А що ж буде якщо підібрати інші матеріали?
Це як в принципі навчання манкі кодерів — от так ми створюємо проект, тут пишемо модель, тут код контролеру, тут вьюхи клепаємо. Хуяк ***к ... що значить що якщо хочемо трохи інакше? Ну от спробуй дізнаєшся.

Как и в любой ручной работе — пара роликов с ютуба (обучение) + многократная практика, чтобы «набить руку» (овладение профессией).

... але коли мова заходить про ремонт за власні немалі кошти, всі чомусь миттєво забувають про «пару роликів з ютуба» та шукають перевірених досвічених майстрів з рекомендаціями :)

Точно так же и с разработчиками :-)
Только время подготовки специалиста весьма разное.

Я не казав пара роликів. Я казав пару тижнів, а пару тижнів ютюба не це пара роликів. Для теорії звісно. Потім практика, тривалість якої залежить від прямоти рук.

Добре плитку класти за пів року можна навчити, а добре кодити — неможливо.

Ну хер его знает
Я когда увидел лазер басик, то уже через пару недель на нём интерактивные мульты клепал, а у меня даже документации к нему не было, только один демо-скрипт
И было мне тогда лет 12, наверное. так что зависит от.

Писал на ZX Spectrum в 90-х без интернета, ютуба, ментонра и вообще знакомых, однокласник такой же был и одна книга где показали базу типа как запускать это чудо и базовые елементы програмирования типа перевод цельсия в фаренгейты. В принципе на уровне плиточника васи мог бы и что-то для буха склепать типа расчеты и документы.

Писал на ZX Spectrum в 90-х

Вы случайно не подскажете — а откуда Laser Basic? :)

Да он самый я уже и забыл, я вообще забыл какой именно там бейсик был, уже как бы четверть века прошла )))))

на спектруме был Sinclair Basic, а Laser Basic — єто внешняя загружаемая прогррам, ЯП заточенній под спрайті и программирование игр

Писал на ZX Spectrum в 90-х без интернета, ютуба, ментонра и вообще знакомых, однокласник такой же был и одна книга где показали базу типа как запускать это чудо и базовые елементы програмирования типа перевод цельсия в фаренгейты.

Це все помилка вижившего. Скільки однокласників чи однолітків так змогли? Я також багато чого міг в 13-15, но скільки не намагався однолітків туди затащити, для них це був набір незрозумілих символів. Да що там програмування, вони математику в школі ледве на тройки знали. Ставили їм 4-5 щоб табель гарний був, щоб медаль не злетіла. На все містечко в три школи, був лише 1 чувак з яким постійно конкурували і по олімпіадам їздили і по академіям наук.

В принципе на уровне плиточника васи мог бы и что-то для буха склепать типа расчеты и документы.

На уровні плиточника васі, треба хоча б сайт на реакті на кілька сторінок зліпити, з базою.

На уровні

«на рівні»
всё таки «украінская гуманітарщіна» нужна, чтобі хотя бі таких шакальніх ошибок не допускать.

Я когда увидел лазер басик, то уже через пару недель на нём интерактивные мульты клепал

Тобто це для тебе добре кодити? Ти би взяв такого чувака на роботу?

Якби провести аналогію з плиткою, це по складності як на піску деревяшки викладати, багато розуму для цього не треба.

Візьми рандомного чувака з вулиці, який далекий від ІТ і від будівництва, а тепер подумай скільки часу знадобиться щоб навчити його хоча б сайти на реакті кодити, а скільки часу плитку сносно класти.

При цьому, мало вірогідно що його візьме хтось на роботу в ІТ так як кодити сайти на реакті мало, но вот як плиточник він буде на розхват.

Тобто це для тебе добре кодити? Ти би взяв такого чувака на роботу?

Ну, мне тогда біл 12 или 13 лет, я даже на завод только в 14 пошел, так что нет, ее взял бі

Якби провести аналогію з плиткою,

Я так понимаю «плитка» єто что-то травматичное для тебя
Хочешь об єтом поговорить?

Візьми рандомного чувака з вулиці, який далекий від ІТ і від будівництва, а тепер подумай скільки часу знадобиться щоб навчити його хоча б сайти на реакті кодити, а скільки часу плитку сносно класти.

Я не буду брать рандомного чувака с улиці, ни чтобі плитку класть, ни чтобі сайті кодить. Я ж не HR у вас в конторе.

, но вот як плиточник він буде на розхват.

ті по прежнему неправильно оцениваешь — кого и как надо брать на работу.

ти так причепився до тоі плитки. Людина, яка може тільки хлюпнуть раствором на плитку і покласти іі на рівну поверхню, це аналог «программіста», який може написати ту ду ліст на джава скрипті і сверстати календарик після того як передивився десяток туторіалів як це робити. Навчитися можна за 2 тижня.

Людина, яка може тільки хлюпнуть раствором на плитку і покласти іі на рівну поверхню

Лол, а що ще треба? стіну підготував, рівні натянув, раствор зробив, рівно на стіну по рівням поклав. Все! Ну да, в ще треба навчитися різати плитку. Рівнесенько лежить у мене вдома 20 років. А там де не лежить, не тому що відпала, а тому що робили ремонт і замінили на сучасніше. Що я упускаю?

Складнощі починаються коли плитка надто ніжна чи надто велика, там ще треба додаткові скіли і окуратність.

окуратність

охайність
Ти якщо вже пишеш українською, то хоча б спелчекером перевіряй, щоб не було отакої "азіровщини"🤡

Мда, хейтити людину в 2025 під час війни за якісь криві українські слова — це так по-українськи 🤦...

Мда, хейтити людину в 2025 під час війни за якісь криві українські слова — це так по-українськи 🤦...

Поверьте мне, как грамар-наци — в данном случае не в кривых украинских словах дело :)

Ага, батько так клав 30 років тому. Так, нічого особливого, але порівняти з тим, як клали професіонали на моїх квартирах і близько не вийде. І це при тому, що він будівельником був, будинки будував. Можна лиши уявити, що вийде в Донні.

Можна лиши уявити, що вийде в Донні.

Та зніме ту криву плитку за свої гроші, поверне за матеріали, ще й пізд##лей получить якщо клієнт попадеться відповідний.

20 лет назад не было лазерных уровней, плиткорезов, запил под 45 такое вообще не слышали, плитка если похожая на прямоугольник с завода и то скажи спасибо, что не горбатая, и вместо крестиков спички ставили. Ты еще скажи виндовс 95 ровненько тарахтит и норм )

проблема что условный «календарик» можно хоть десять раз перезаливать и фиксить на день, а плитка делается раз на много лет, ту же плитку сбить, не резать ее ж в квартире где ты живешь с котом, ремонт это жуткий срач, уровни ответственности разные

навіть плитку сам покладе якщо треба буде, достатньо буде подивитися 2 тижні відосіки на ютюбі, 2 дні практики і 2 комплекти зіпсованої плитки.

а ти хоч раз у себе плитку клав після відосів на ютубі? Да хоча б стіну чи стелю пробував пофарбувати самостійно. І як результат?

Все моє дитинство вплоть до 17 років на будівництві пройшло, я чудово знаю як стіни штукатуриться і красяться, як плитка кладеться, як паркет кладеться, як цеглина кладеться, і т.д. і т.п., і в більшості приймав безпосередню участь. І все це набагато легше ніж туду ліст на джаваскріпті написати, не говорячи вже про роботу в продакшині над реальними проектами.

Звісно я говорю про людину, які ніколи не робила ні те, ні те. Зараз то звісно, з 20-літнім досвідом і знаннями в ІТ, мені легше високнагружений сервіс написати ніж стіну поштукатурити. Но взяти рандомного чувака з вулиці який далекий і від будівництва і від ІТ, ти його швидше навчиш стіни штукатурити ніж навіть туду ліст на джаваскріпті написати, не говорячи вже про реальні роботу і реальні задачі.

А що ти крім клавіатури бачив? Типовий ІТшник із бульбашки, який нічого крім ІТ не робив, а тепер думає, що все крім ІТ складно і треба якісь особливі скіли. Або рукожоп. Одне із двох.

Все моє дитинство вплоть до 17 років на будівництві пройшло

Т.е. вам понадобилось от 5 до 9 лет чтобы освоить базовые строительные навыки
так и запишем

В дитинстві ти за результат не відповідав, та і стандарти і якості, і продуманості рішень і естетика були дуже низькими в 90-х коли ти підлітком був. Не зря в кінці 90х всі надрачували на «євроремонт» — щоб стіни і стеля рівні, вікна не криві, підлога не із лінолеума.
Ще раз, написати тудушку робить будь-який вайтішнік після тижня туторіалів. Покласти рівно плитку на стіну ти за тиждень не навчишься, навіть після відосів з ютуба. Не кажучи вже про те що аналог реального сіньор-інженера це людина яка може повноцінно спланувати будинок, з експертного рівня розумінням вентиляції, опалення, ізоляції, каналізації, матеріалів, підведення коммунікацій і т.д. і т.п, Робота ніфіга не легка, і теж більшість знань приходить з досвідом і практикою, а не з переглядом туторіалів для починаючих.

Просто там знизу в коментах з піною в роті доказували що плиточник, штукатурщик, це складніше ніж ІТ

Можна лінк на ті коменти?
Бо то більше твоє, дурниці з піною доводити)

Так почитай історії «успіху» з доу, де адмін з 3 роками досвіду вже 7к має.

dou.ua/...​evops-7k/?from=fpcomments

І, до чого ти хилиш? Що за 4 роки можна підготовити гарного адміна, причому 4 роки не в універі з матаном, гуманітаркою, ОБЖД та іншими непотрібними дисциплінами, а в реальних бойових умовах рядом з досвідченними колегами. Плиточника такого рівня підготовити займе максимум пів року, в смислі по скілам плиточника а не по зарплаті.

Да і чувак явно не простий, хоч і без технічної освіти, но явно з 10 років в діаблу рубався, контр страйк, нфс, по ігровим клубам лазав, вінду мільйон раз переустанавлював. Тут хочеш не хочеш но базові знання адміністрування получиш.

Ну і адмін, девопс, це все-таки не програмування. Там по-простіше в девопсах.

Взагалі, стаття гарний приклад того, що традиційна система освіти застаріла. Посадити чувака з нульовими знаннями медицини рядом з GP, який разом ж GP вів би пацієнтів, і щоб GP в перериві між пацієнтами розказував теорію і травив байки з практики, він би за 4 роки став на порядок кращим спеціалістом, ніж за 4 роки в меді. Не тільки GP, майже зі всім так, в стоматологію щоб просто стояв, спостерігав, слухав, асистував, практикував якість прості кейси, неотложку, куди завгодно.

Ну і куди ж без плиточника, пів року роботи в компанії плиточників на кількох об’єктах, дасть в мільйон раз більше знань і практики, ніж ПТУ за 4 роки.

Правда тут існує факт відволікання реальних спеціалістів, які мають тратити свій час на стажора.

вінду мільйон раз переустанавлював. Тут хочеш не хочеш но базові знання адміністрування получиш.

У меня для тебя плохие новости — админ это не про то, как Винду переустанавливать

Ти навіть коментар не осилив, навіть цитату в дві строчки яку сам же привів не осилив, про що тут говорити

Да і чувак явно не простий, хоч і без технічної освіти, но явно з 10 років в діаблу рубався, контр страйк, нфс, по ігровим клубам лазав, вінду мільйон раз переустанавлював.

Да, рубится в контру — єто офигенній показатель крутого адмиства....

повторюсь — ві не умеете оценивать проф качества людей.
от слова совсем...

Да, рубится в контру — єто офигенній показатель крутого адмиства....

Не, ну если вдуматься в эту фразу целиком, то какое-то рациональное звено в этом есть.

Я пишу про базові знання адмінства (а вінда, особливо часів ХР, це тобі не макос з коробки настроїти, це форматування і розбивка вінта, пошук дровів, колопання в реєстрі і консолі, налаштування мережі щоб ту ж контру поганяти, і т.д. і т.п.), він прочитав «показтєль крутого админства».

Якщо для тебе це не знання, і що навчити рандомного чувака з вулиці який ніколи компа не бачив, так же легко навчити адмінства і девопса як чувака з мого прикладу який з 10 років контру з друзяками рубає, компа апгрейдить, вінду тюнить, сервер для тіє ж контри адмінить — ну тоді ти точно троль.

Як і Eugene Nuribekov, або мозгів не хватає коментар осилити на три строчки, або троллите. В обох випадках, не бачу смислу далі спорити.

Одно маленькое уточнение

налаштування мережі щоб ту ж контру поганяти

Это имеется в виду поставить галочку DHCP или мэд скилл прописать 192.168... 255.255.255.0 ?

Это имеется в виду поставить галочку DHCP или мэд скилл прописать 192.168... 255.255.255.0 ?

Спроси у него что такое БО-О-БЗ-С-БС-З-БК-К

Это уже неактуальное знание, модные пацаны так не делают.

Это уже неактуальное знание, модные пацаны так не делают.

Ну, максимум чиот делаюст сейчас модніе пацані — єто маникюр, но скромній, чтобі не мешал прокачивать админские скиллі в контре

Якщо для тебе це не знання, і що навчити рандомного чувака з вулиці який ніколи компа не бачив,

Ну, мы учили персонал, который «никогда компа не видел», пользоваться ИС, времени занимало немного

який з 10 років контру з друзяками рубає, компа апгрейдить, вінду тюнить, сервер для тіє ж контри адмінить — ну тоді ти точно троль.

Винду тюниит, рубится в контру и админит сервер контры -звучит как 15ти летний задрот, а не админ

В обох випадках, не бачу смислу далі спорити.

Ой все ©
Слился наш «одминчег»

а вінда, особливо часів ХР,

Бог ты мой. Если для тебя «сложности» админства винды начинались с поиска дров для хрюши......
а не, скажем, с настройки бутпрома с третьей нетвари или 3.5 нт.....

Кто-то верит в Деда Мороза, а кто-то в истории успеха от ДОУ :)

тільки ж взяти контроль будівництва на себе != будувати (класти плитку, ставити вікна-двері, робити проводку, сантехніку і т.д.) самому
це мабуть більше про
www.youtube.com/watch?v=8RAYFW5L0_A

Тримали дуже багато різної худоби в 90-ті, ні це не ізі, і треба також читати книжки про раціон жратви, спарювання(тебе бик у сезон гону просто розірвати нах може), умови при яких вони живуть, температура, вологість, також там різні породи у тварин якісь для хутра\молока, якісь для мяса...і треба багато возитись із гівном та іншими буєєє речами від тварин типу свиня опоросилась, кролиця виводок може сожрать нахін, а свиноматка передушити виводок бо в тебе сарай із гівна та палок...

Якщо тримаєш для мяса то треба вміти різати, і це також не легко ані фізично ані по знанням, в мене в селі дуже небагато людей що вміли забивати велику худобу і правильно расчлененьку робити. Ну і привіт сезонність, та епідемії, колись передохли майже всі кролі, декілька десятків. Ага іще, де візмеш різне обладнання типу кролятник чи курятник, також робляться по різному і воно там усе має сенс, бо оці сука кролі дохнуть чуть що як мухи.

Звісно кожен рік не виходить новий фреймворк але то робота дуже важка фізично і без гарних навичок що напрацьвуються з часом твоя єфективність буде мінусова, тому я вже в старших класах крошив птицю, мілких тварин та коз щоб у 35 бути справжним батьой що тримає бабу, хазйяство і машину, але я став айтішником )))))

Вкрации: «Ну его нахер сельскую жизнь» ©
Не, пока ты живешь в приличном доме, ты ойтишнег, у тебя есть деньги чтобы кого-то нанять поработать по хозяйству (а их нету), то в принципе оно еще ничего, хотя всё равно довольно напряжно.
Но не дай бог именно хозяйство — огород, животные... ну нахер ©

огород

Ой то вообще окрема парафія і також купа нюансів. Також у батьків було повно книжок котрі вони чітали щоб оце «жити з огороду і хазяйства». Але ти усе вірно сказав —

Вкрации: «Ну его нахер сельскую жизнь» ©

«я никогда не держала животних» — гордо ответила пани Гролинська, только муж держал охотничьих собак!

У тих поодиноких випадках, коли воно приносило нормальні гроші, то люди займалися чимось одним, та ще вгадали ринкову нишу, щоб продавати це не задармо. Як то якісь певні квіти (по сезону та щоб не дуже популярно), чи то гектар полуниці чи луку на правильному грунті.
Ніяке це не натуральне господарство, а робота на ринок.
А от рідний дядько тримав корів, коня, город у селі та нічого не продавав, та жив у бідності.

Бінго! І ось тут ми переходимо до фермерства де іще треба більше знань, обладнання а головне що це чистий бізнес з інвестиціями та ризиками. Фьючерси взагалі виникли вперше саме для цибулі бо дуже сезонна ціна була ))) Так це факт.

тому я вже в старших класах крошив птицю, мілких тварин та коз

Страшний ти дядько)
Я міг птицю з ружжа, а щоб горло різати — ні

взяв контроль будівництва на себе.

Контроль будівництва, ага )
Так скрам мастером можна взагалі стати після двох днів семінарів.
А проджект менеджером, щоб «взяти контроль розробки на себе» так взагалі і без семінарів.

x.com/...​tatus/1873104145709973624

А треба було про мютекси попитати, як тут деякі рекомендують, якщо чувак не адміністрував SQL server з мютексами останні 10 років свого життя, то нікому він нафіг не потрібен )

x.com/...​tatus/1873104145709973624

А треба було про мютекси попитати, як тут деякі рекомендують, якщо чувак не адміністрував SQL server з мютексами останні 10 років свого життя, то нікому він нафіг не потрібен )

в среднем — 4 коммита в час.
Когда он успевает думать и работать?

Ох ці kpi. Раніше строками коду тепер коміт/година?
Поставлю собі на cmd+s щоб коміт/пуш робився мабуть

контрібюшн це ж не тільки коміти, а ще пул реквести і рев’ю. В залежності від розміру команди для ліда доволі типово мати кожен день декілька реквестів на рев’ю. Але ось те що чувак працює без вихідних — то поганий знак )))

Нам платят не за то, чтобы мв думали, а за то, чтобы мы коммитили

у меня на одном из проектов гит с ребейсом и сквошем, у меня по итогу получается 1 коммит за 2-3 месяца, а иногда и реже :(

то може ревью до ПРів, чи він мержить коміти на проекті (бо це створює мерж коміти за замовчуванням)
Я коли бачу такий профіль — мені зроуміло: або коміти `margin-right: 5px;` або код ревью або мерж коміти

І деякі люди роблять 10 комітів на малий ПР, а хтось squash-ить і буде 1 коміт

Таке легко зробити, якщо дати свої креденшели якомусь білд-боту, що ганяє туди-сюди CI, нічні білди, пул реквести мержить тощо. Перформанс буде такий, що аж дим буде йти від гітхаб-чарту!

Хто що знає-думає про ЧПК ? Робота оператором чи программістом.

20к гривень зарплата, відповідальності вище криші, треба знати як працює машина. Не підходить рядовому програмісту, бо треба знати багато, думати, вміти в логічне мислення, а платять за це мало, бо в it тобі впринципі можна не вмикати голову і отримувати в 5 раз більше. Можна використати, для вката в виробництво, але далі треба йти в суміжні гілки, або в індустріальний ембедед, або в тих хто розробляє виробничі процеси, впроваджує технології і тому подібне.

20к гривень зарплата

Та наче на ворк.юа більші зарплати. Бачив до 50к

Там багато чого пишуть, тільки не все відповідає дійсності.

20к можна заробити в сільпо. Тут мені не треба питати порад , сам колись там працював, тож важко уявити як хтось піде на таку зарплату туди де

відповідальності вище криші

Багато хто піде, он люди контракт зсу на 20к підписують, а там якби не те що відповідальність, там тобі може руки ноги повідривати.

Там де

тобі може руки ноги повідривати

платять не 20к, і добровольців там давно вже майже немає

платять не 20к

Если я правильно помню, там віходит по 100 баксов в день, плюс-минус
Если брать «посменно», то єто 8 баксов в час
Если же брать (как и положенно) — посуточно, то єто 4 бакса в час. так себе финансі

Грошове забезпечення в ЗСУ толком не змінювалось, вона навпаки впала, бо в 2019 платили 15к, що було 600 доларів, а в 2024 платили 20100 гривень, що дорівнює 480 доларів. Класно, прям дуже класно. І не треба тут розказувати про доплати, міфічні 100к, є базова сума в 20 тисяч, вона має вирости, а вона тільки падає.

Хто що знає-думає про ЧПК ? Робота оператором чи программістом.

Для этого нужно уметь в инженерию. Большинство девелоперов в неё не умеют, вы тоже.
Если бы умели — не спрашивали бы.

Розробником мабуть, а на оператора знайомий перекваліфікувався із токаря за місяць.

із токаря

Но не из формошлепа, да? Т.е. имел более-менее понятия о металлообработке, режимах, инструментах, оснастке, свойствах материалов, справочниках и т.д.?

Ту так звісно. Потрібна профільна освіта. Доречі, на відміну від айтішників та інших офісних спеціальностей на кваліфіковану робітничу спеціальність тебе і без диплому то не візьмуть, на який ще треба вивчитись. Які б в тебе знання не були. Навіть розмовляти не будуть.

Візьмуть, і навчать, не обов’язково закінчувати ПТУ, щоб тебе взяли працювати на станок, тобі корку можуть прям на заводі видати, за 3 місяці буквально, а не за 1.5 роки як в ПТУ.

тобі корку можуть прям на заводі видати, за 3 місяці буквально

Блядь... Спасибо, поржал....
«за 3 месяца букввально» — єто, б***ь, 1й разрял слесаря, например
и, разумеется, не инструментальщика, а сборщика.
В реальной жизни, если я правильно помню, получить 1й разряд реально только в одной ситуации — если тебя после бурсі с 3м разрядом за пьянство разжаловали

Ну якщо ти хотів козирнути знаннями, то першорого розряду не існує впринципі, все починається з другого, його також нікому не дають, бо другий розряд це вміння увімкнути і вимкнути станок. Дають одразу третій, а щоб вивчитись на третій розряд, потрібно 322 години, це 41 робоча зміна, тобто два с хвостиком місяці плюс декілька тижнів на різні тести, бжд, інструктажі і їм подібне. Є всього три розряди це 3, 5 і 6 максимальний для людини без вищої освіти. 2 і 4 так як вони перехідні не використовуються. Якщо іти вище поняття розряду вже не застосовується, там вже інші допуски до роботи.

Ну якщо ти хотів козирнути знаннями, то першорого розряду не існує впринципі, все починається з другого

иснуэ. как раз для учеников на 3 месяца.

Дають одразу третій,

Потому что смісла ниже давать нету
как я и говорил — после бурсі біть расжалованнім

а щоб вивчитись на третій розряд, потрібно 322 години, це 41 робоча зміна, тобто два с хвостиком місяці

Ну значит с советских врем’н образование прилично просело, в мои времена надо біло отработать 3 месяца и потом уже подаваться на разряд
Впрочем, єто сильно заметно.

В бурсі за 1.5 в тебе дві місячні практики, одна виробнича, друга переддипломна, і займає ті самі 322 години. Весь інший в бурсітеті, ти закінчуєш 10-11 клас.

Вот тут должен поправить, потому что в зависимости от КВЭД может быть сетка и 1-4, и 4-8.
Некоторые рабочие профессии предполагают высокий уровень входа, ремонтники и наладчики в первую очередь, а есть такие, что самое сложное — проверять размер штангенциркулем.

Ну налагоджувальники це вже не робітнича спеціальність, вона потребує вищу освіту, або коледж або університет, кіповці так само, слюсарі ремонтники залежить від того що ремонтувати треба, електрика ще можуть після пту взяти, енергетик має бути після коледжу універу, електромеханік також.

У електриків свої рівні доступів, там по кількості вольт здається, типу 10 кіловольт чи сто...Деталей не памятаю, мені електрик розказував коли сам отримував підвищення. Ну і взагалі енеросистеми то взагалі не хрін собачій.

А іще у слюсарів є «сертефікації», в мене слюасрі були у зміні але для газового обладнання окремо здавали іспит по газовим устновкам і не всі мали доступ, навіть майстри озмін це вчили, також на установки із хлором окремо здача іспитів...

Потрібна профільна освіта.
без диплому то не візьмуть
Навіть розмовляти не будуть.

Знову ж таки на ворк.юа бачив багато вакансій з навчанням
приклад — www.work.ua/jobs/4974483

Это оператор. Придаток к станку, квалификации и даже понимания сути работы не требует. Вставил деталь- нажал кнопку- достал деталь. Не зря там ночные смены.

Програміст тут це перш за все інженер-технолог, який повинен розуміти режими обробки матеріалу, види матеріалу, особливості станка/станків з якими працює. Оператор завантажує набір інструкцій обробки на станок, установлює заготовку, слідкує за роботою станка, перевіряє результат. На менших виробництвах одна людина може поєднувати дві ролі. Якщо вас цікавить ця тема — ознайомтесь із GCODE. Він стандартизований але кожен станок має свою специфіку. Стандартні операції включають: переміститися швидко по найкоротшому шляху, переміститися повільніше виконуючи обробку, переміститись по дузі... Є й інші операції. Також деякі станки можуть мати додаткові можливості — наприклад винесення повторюваного фрагменту в підпрограму, це майже стандарт, набір управляючих інструкцій (для Тюрінг-повноти): IF , GOTO наприклад.
При наймі віддають перевагу людям із відповідною освітою: машинобудування, обробка матеріалів, метрологія ...

І скільки платять за таке щастя?

метрологія

Почему метрология? С трудом представляю чем она на станке поможет
(да, и на метролога я тожу учился, лет 30 назад)

Допуски-посадки наверное?

не а, єто всЁ вроде всё таки не в метрологии
да и для станочника важно уметь их читать, а не считать

Студенти, які учаться на спеціальності «Метрологія» вивчають також предмети, які пов’язані з обробкою матеріалів та різними технологічними процесами

Студенти, які учаться на спеціальності «Метрологія» вивчають також предмети, які пов’язані з обробкою матеріалів та різними технологічними процесами

Не, у нас конечно біло материаловедение (в народе «тряпки»), но чото оно не то, как мне помнится

Студенти які вчаться на спеціальності метрологія, вчать або стандартизацію, сертифікацію і ідуть в документальний супровід, або електроніку і програмування і ідуть в приладобудуванн, верифікація, розробка тощо. На заводах зараз метрологів майже немає, бо вони на більшості виробничих підприємств не потрібні в штаті, вони всі сидять в цсм приватних чи державних, і займаються в основному документальним супроводом підприємств які входять в список підприємств де потрібна обов’язковий метрологічний супровід, там лікарня наприклад, всі апарати від тонометра до МРТ мають пройти щорічний контроль, і от метрологи приїзжають бандою в лікарню, і колупають цей зоопарк, складаючи попутно купу актів, які потім оформлюються в звіт. Є ще метрологи приладобудування, у них там свій рокетсайнс і вони сидять і роками роблять якись дозиметр, який відповідає купі міжнародних стандартів, щоб у цієї китайської приблуди був сертифікат відповідності, тіпа це не китайська срань з аліка, а вимірювальний прилад. Метролог фактично це юрист-інженер, він 90% вивчає дебільно написані стандарти, часто ще й застарілі, і 10% колупає якусь техніку.

У випускника спеціальності Метрологія більше шансів влаштуватись оператором станка з ЧПУ, ніж наприклад у випускника спеціальності Державне Управління

Однакові шанси, виробництво має кадровий голод, візьмуть кожного хто хоче, навіть якщо ти криворукий тобі дадуть шанс.

Таки тільки один вихід, але не для всіх:
x.com/...​71468182676136297/photo/1

Я думаю їм перш за все загрожує AI
Що заважає вже зараз зробити реалістичну повністю згенеровану ШІ модель і зробити потужну накрутку ботами.

Не так все просто. Десь вже рахували що щоб генерити якісні моделі, та ще щоб зовнішність зберігалася від відео до відео чи від фото до фото, дешевше реальну модель найняти.

Є віртуальні моделі які заробляють купу грошей, но там цілі команди за ними стоїть, і замість того щоб башляти моделям і фотографам, башляють ІТшнкиам.

Зараз так. Але ж технології завжди тільки дешевшають, а моделі старіють.

Доречі про це. Малий дав послухати пісню що сгенерував за допомогою ai
Таке собі — середньостатистична прохідна Українська попса.
Але бляха. Щоб це зробити за допомогою людей треба заплатити виконавцю, заплатити композитору або купити мінусовку, заплатити автору пісні, витратити певну кількість студійного часу студії звукозапису.
А тут продукт такої ж якості за декілька годин клацання. І головне — по Українському законодавству усі авторські права твої.
Ось таке. Тому вже не очевидно де дешевше. Принаймні по музиці

Следующий шаг — сгенерированный нейросеткой певец сгенерированных песен на Ютубе.

фіга сє
джерело запасу словникового поповнення

Ще таке є.https://youtu.be/O24q_IffGSM?si=Ofrv8lS9Y5dBa4Ek
Слова створювала людина. Музика та спів ші.

робот — дискретний! від цього треба плясати
і його елементна, так сказать, база — скінченна

іншими словами: вікно в трансцендентне для людини завжди буде привідкритим(через _постійну_ невідомість остаточності бази), для машини — закритим

Ну не знаю, вокал на таких AI сервісах поки ще дуже видно що синтезований. І є багато артефактів в інструменталі. Хоча більшості людей ведмідь на вухо наступив і вони таке скоріше за все не почують, це так.

З іншого боку тут те саме, що і в генерації зображень. AI генерує дуже красиві картинки за секунди, але художники нікуди не зникли. Тому що з тією генерацією, якщо почати працювати, то дуже багато нюансів. Особливо якщо треба якийсь крок вліво. Підозрюю так само і з цим.

Лошади с появлением машин тоже не исчезли, но на их количество в городах технический прогресс повлиял.

Вокал, если не прислушиваться и не ожидать шедевр, то ± сойдёт как хороший проходняк. В ноты попадает, звучит чисто.
Пока эмоционально, конечно, не вытягивает, но, может, пока.

Ну в контексті розмови про АІ кучері, які керували цими конями, теж нікуди не зникли, а просто перекваліфікувалися на інші професії, зокрема водіїв.

Щодо того, чи зміниться кількість певних спеціалістів через АІ — побачимо, але мені здається не особливо, бо збільшення продуктивності призведе до збільшення попиту. А на данному етапі ми взагалі навіть близько не можемо говорити про те, що АІ когось повноцінно заміняє. За винятком звичайно всяких манкі джобс, зокрема у не зовсім чесних індустріях.

Зараз починають використовувати штучний інтелект для генерації куплетів для аудіо-реклами. Перші декілька прослуховувань це помітно, а потім не звертаєш уваги. Рекламодавцеві це обходиться дешевше ніж залучати музиканта. Хоча редагування аудіо все одно потрібно.

Штучний інтелект не замінить музикантів, які виступають перед аудиторією, але може потіснити музикантів які співають для реклами

дешевше реальну модель найняти

Не все так просто.
На «пострадянщині» нема так званого «модельного бізнесу». Нема індустрії, ми не США і навіть не Європа.

//ескорт це не про модельний бізнес, це дещо інша сфера

Те що тут гордо називає себе «моделями» в 99% випадків просто полистало якийсь дівочий журнал, покрутилося перед дзеркалом і вирішило собі що і воно тепер модель. Ну бо крутитися перед дзеркалом кожен може, нє?

Яка модель, для чого, — значення не має в принципі.

//а моделі є капець різні. Це не лише знайома більшості «подіумна вішалка для одягу», там купа варіантів з різними вимогами.

Так само в принципі нема пунктуальності, артистичності, іноді навіть підходящої зовнішньості.
Якщо ти у великому місті то шанси знайти своє щастя ше якісь є. В малих — швах. В індустрії жартували колись що в великих містах нема локацій, в малих містах чи навіть селах нема моделей :)

//на Заході вже років з 10+ є така собі проблема в модельному бізнесі, коли замовник користується послугами не спеціальнонавченої моделі, а кралі з інстаграму. Просто тому що та з собою приведе натовп слухняних овець, а заради цього всі її заскоки та шорохуватості можна і потерпіти. В класичних ж моделей такого багажу нема, а кому тре артистичність якщо є фотошоп?

До появи онліфансу та пристойних камерафонів з нейронками ця сфера ше якось жила на самопіддуві. Фотографи терпіли моделей бо там була цікава зовнішність, моделі терпіли фотографів бо більш ніхто не вмів в освітлення та ретуш. В айфон завезли нейромережу — анкети моделей на фотосайтах вкрилися пилом та мохом поросли. І відкрилися на онліку. А з часом в купі груп флікра почали з’являтися згенеровані «фото». Для багатьох фотографів виявилося простіше генерувати «красіві картінкі» ніж спочатку шукати «модель», розказувати їй нафіга ото все, потім розказувати шо нє, сексу не буде, потім нагадувати шо доби за 2-3 доведеться не бухати... І зрештою тебе все-рівно продинамлять (а за оренду локації ти вже заплатив) :)

І десь минулого року я вже читав новину про якогось жартівника шо успішно продавав на онліку згенеровані фото як «справжні».

Раз пошла такая пьянка, наброшу еще.
Автор — белорусский товарищ старой школы, ныне живущий где-то в Европе:

Наблюдаю сейчас прям интересное: начальные стадии развития аутсорса в отдельно взятой стране.

Короче, работают с нами ребятки из небольшой западноафриканской страны. Все как положено — солнце, море, диктатура.

Я сперва трошки скептически на это все смотрел, потом вчитался в код. Ну да, есть до чего доебаться. Ну да, можно было бы и побыстрее. Но в целом — адекватно.

Знаете, бывает что в коде ***ня написано, а бывает «неаккуратно, но в целом норм» — вот второй случай.

И — бомба — все это счастье в несколько раз дешевле, чем нанять аутсорсного беларуса. Которого, в общем-то, сейчас еще вывезти надо, перед тем как легально нанять. Можно с Украины /Молдовы/Казахстана — ценник ± похожий.

Ну то есть скорее всего, вскормленный епамовской сиськой джавист напишет почище. Если на той стороне вместо него джуна не воткнут, конечно.

Однако, I’m not gay, but $10 is $10.

Самое смешное, что то, что я вижу, прямо вот удивительно похоже на Беларусь образца примерно конца 90-х — когда вся эта аутсорсная радость начала помаленьку прорастать. Ну то есть сидят толковые ребята, на которых еще не свалились всякие стандартны промышленной разработки софта, и помаленьку двигаются вперед.

Интересно было бы туда съездить осмотреться — моя выборка пока что очень ограничена.

Послушать, как местные учебные заведения надувают щеки, рассказывая, как именно они готовят лучших в мире программистов, прикинуть, откуда полезут местные стартапы. Посетить ивент и кого-нибудь схайрить.

А еще интересно будет сесть и понаблюдать — пойдет ли развитие отрасли тем же путем? Бо пока что — ну очень похоже.

Всюду жизнь.

А вы индусов боялись :)

Доповню — багато хто вже потихеньку пилить стартапи на гроші західних акселераторів, їздять на модні конференції (що для Українців закрито). Коротше вливаються в тусовку
Звісно поки що лідерами у цьому шухері є азіати, але поки що

Добавлю, что те же Нигерия и Гана — англоязычные.

Франкомовні країни теж непогано себе почувають.

Я ці байки з 2008 року читаю

Да этим байкам сто лет в обед, еще доковида ныли про девочку из нигерии и латам с часовым поясом с кали.

Если есть мысли про «открыть свое», то есть некая сумма денег. Ее можно инвестировать в выезд в ЕС/США, и там продолжать работать айтишником.

Вийти з АйТі

онлик це все ще айті чи вже ні?

Ні-ні, він правий, я взнавав. Якщо ти не красивенний гей — в кращому випадку будеш підставкою під дівчину без обличчя в кадрі

А не обовʼязково бути моделлю.
Організувати студію, шукати дівчат, різні боти для реклами/накрутки. Є де розгулятися
Знайомий розповідав що було в них замовлення — писали AI чат бота для якоїсь популярної моделі щоб типу від її імені спілкувався і розводив клієнтів на бабоси

ще можна ліголайз вирощувати
зеленський разрешил©

модним також на порядок важче ніж дівчатам
www.youtube.com/watch?v=OFJBz_SngEE

Есть жанр где жирные мужики на камеру пердят очень громко. Не знаю, можно ли на этом заработать, но тем не менее

Считаете, что онлифанщики переживут вымирание?

Їх якраз легше за все замінити ШІ і ніхто навіть не помітить.
Не сильно цікавлюсь цим ринком, але щось підозрюю що там вже є купа AI нагенерованого контенту.

Я думал всё-таки врачей и проджект-менеджеров.

Врач — категория широкая. Хиркргия у нас пока максимум робот- асистированная

Із проджект менегарами теж не все так просто. Трохи був по ту категорію барикад (точніше архітектом, який дуже тісно із проджектом працював)
Якщо проджект який веде план проекту і усіх пинає що зробив то мабуть так
Але є і інша сторона — доводити постійно щось замовнику. Там треба сильні софт скіли і людина. Бо люди, особливо багаті люди спілкуються тільки з людьми. Часто готові витрачати багато часу і грошей щоб поспілкуватися навіть віч навіч а не ремоут

Але є і інша сторона — доводити постійно щось замовнику.

Вот такого я почти не видел, потому что такая работа для торгаша, а набирают из слабых программистов.

Підтверджую, за 20 років в аутсорсі не бачив жодного ПМ який би був сейлом, точніше одного бачив але він дуже швидко перейшов працювати в сейл команду.

а тепер уявіть собі що вам потрібно шось довести начальнику департаменту мінюсту

ті можуть й матом послати :)

це вам не бізнесмени а «держслужбовці високого рангу»,
там така пиха шо всратись можна...

Ну то а аутсорсах може. Я працював у ентерпрайзах. Там нема сейлу бо замовник наша ж контора. Але баталії між замовником та виконавцем бувають ще навіть жорсткішими.

Кібербезпека, медицина, еко-технології (будівництво енерго-незалежно житла чи сервісів з цим пов’язаних) завжди будуть в тренді. Не кажучи про космос (космічний туризм). Та й нема чого гнати на Дію-сіті (що вона доб’є те, чого і не було ;) ). Створюйте свою мрію-сіті ))

Створюйте свою мрію-сіті ))

Та все вже створено, відтестоване, і працює роками. Але, хм, декому, не подобається

не зарікайтесь
он у мінюсті теж пальці гнули :)

Ехал когда-то с таксистом, которому 55+, и очень запомнился его рассказ, если кратко, то его никто не берет на работу, а главное, он уже сам не может столько работать, как в молодости.
Это я к тому, что любая рабочая профессия стает не ок из-за возраста.

Айти это пузырь, в том плане, что инженеры работают всю жизнь и получают копейки, а я лично выучился за пол года и через 4 уже получал 5к+. В любом случае рынок не будет терпеть профессию, в которую можно зайти за пару лет начать получать больше, чем все остальные. В том же США, студенты которые сейчас выпускаются, не могут найти работу, а их будет все больше, ибо бум 2020+ вот сейчас еще будут выпускаться.

Лично для меня айти это как старт, а дальше я бы уже открыл свое если бы не война, план был потехоньку вливать в свой бизнес, уже были планы.

Что сейчас делать? хз, ждать.

Айти — оставаться и смотреть, пытаться анализировать и угадать за что будут много платить.
Айти — пытаться выйти из «кодера» и как-то расти в менеджеры и тд
В любом случае копить бабки, инвестировать, пытаться открыть что-то свое.

Имхо сейчас пытаться куда-то походить — не понятно стоит ли, мне кажется сейчас время становиться профессионалом в том что ты делаешь уже сейчас. И четко понимать, что в ближ лет 10 скорее всего твоей профессии не будет. И уже сейчас думать, как себя засейвить.

план был потехоньку вливать в свой бизнес

який пов’язаний з ІТ? )

Я от також часто задумуюсь який би то бізнес можна було відкрити, і все все-одно зводиться до ІТ — дохідність більша, мороки менше.

Накидайте якихось ідей що розглядали і потенційний ROI

От якраз айтішечка не сказав би щоб прям мороки менше. Є бізнеси де купуєш і є гарантований прогнозований дохід. Типу щось туристичне. Чітко знаєш скільки отримаєш за сезон, не рахуючи звісно форс мажорів типу ковіду
У айті висока конкурентність якщо аутсорс, якщо продукт взагалі хз як пощастить. Та і з аутсорсом. Знаю не одну невеличку контору яка жила за рахунок одного жирного клієнта. Були ще невеликі епізодичні клієнти, але спонсор печива в офісі був тільки один. І от коли клієнт уходить то це все, закриваємо офіс і усім кажемо хай щастить

а у бізнесі типу нема конкуренції?
ти вклався у магаз а раптом поряд ТРЦ відкрили...

Давно помітив, що багато айтішників справжні хардкорні інфантили, бо думають, що айтішка — не райська робота (якою вона є насправді порівняно з абсолютною більшістю інших).

це дивлячись яка...
зараз наприклад спеціалістам мінюсту робота раем не вважається, думаю....

Є бізнеси де купуєш і є гарантований прогнозований дохід

З якою дохідністю? 15%? 10%? Інакше ніхто не буде продавати успішний бізнес який окупається за кілька років, вони ж не ідіоти. А з таким успіхом можна в S&P 500 вкластися і взагалі ні про що не паритись.

У айті висока конкурентність якщо аутсорс, якщо продукт взагалі хз як пощастить.

В ІТ постійно з’являються нові наративи, зараз АІ і ллм. Непахене поле, конкуренції мінімум, стартапи, сервіси з’являються кожен день.

Але якщо ваше бачення ІТ обмежене фрілансом і створенням сайтиків на реакті під заказ, то тут да, ринок давно поділений і конкуренція висока.

Є бізнеси де купуєш і є гарантований прогнозований дохід. Типу щось туристичне.

смешно читать такое после ковида, который помножил туризм на ноль.
Эпидемия с карантином и вместо дохода дикие убытки и коллапс ... экономики целых стран в сад ушли, кластеры компаний в диких убытках ....
ни один бизнес не гарантирует никогда «прогнозируемого дохода». Бизнес это огромный каждодневный труд без выходных и отпусков

По якійсь причині (не знаю чому люди досі користуються турфірмами) ця тема робоча і прибуткова, постійно власники дрібних тур фірм зашкварюються і в новини попадають (то з податками щось намутили, то в ресторані комусь нахамили, то бухі в літаку скандал влаштували), і у всіх них вілли, літають бізнес класом на Мальдіви як на дачу. Особисто знаю одного, має купу об’єктів нерухомості.

В мене якась підозра що через них якось бабки відмивають, чи ще роблять якісь не зовсім законі маніпуляції. Ну не вірю я що пакетні туристи в Єгипти і Турції стільки бабла приносять.

В любому випадку, треба розбиратися в цій сфері.

Ехал когда-то с таксистом, которому 55+, и очень запомнился его рассказ, если кратко, то его никто не берет
на работу

К агрегатору не подключают?

а главное, он уже сам не может столько работать, как в молодости.
Это я к тому, что любая рабочая профессия стает не ок из-за возраста.

Возраст обычно приносит опыт, а опыт это прежде всего умение оптимизировать свою работу и не делать лишних телодвижений.
У меня есть одноклассник, который чуть ли с окончания школы в такси. Дуб-дубом, если честно. Но тем не менее у него хватило соображалки на то, чтобы инвестировать заработанное в машину представительского класса и работать в конторе соответствующего уровня, делая за смену по паре ходок в Борисполь и Конча-Заспу, а не развозя всю ночь пьяные компании по Троещине.

мій кум таксує лише деяки години, каже інші не вигідно...

В любом случае рынок не будет терпеть профессию, в которую можно зайти за пару лет начать получать больше, чем все остальные. В том же США, студенты которые сейчас выпускаются, не могут найти работу

В некоторых случаях таки будет и терпеть и надуватьсяразвиваться: условия крайне благоприятные для тех стран, у которых национальная валюта перманентно катится в бездну по отношению к $...

Полно таких стран, но не у всех управляют экономикой в ручном режиме.

а я лично выучился за пол года

Ну а кто то, не такой одаренный формошлеп, за 8...

Депозит 16%, зачем бизнес???

тому що курс сьогодні 8 завтра 11 а потім 25, 30 та 42
на гривні ви втратите гроші а не заробите

Рочки три вже на 40 стоїть ) + нам грошей ще на пару рочків вперед насували. Бажаю все ж таки почати вивчати математику. Бачу по базам сертифікації маєте, а рахувати не навчилися...
В мій останній бізнес залетіла ракета, плюс дуже багато гемору з бізнесами.

я вивчав її 5 років на приматі ще при совку, тож закінчуй пальци гнути, ок?

ти користуєшся ретроспективою шоб довести шо гривня буде стабільна? :)

«вумний як моя теща після» ©

Так, я вважаю що найближчі два роки вона буде стабільна, і той процент, що можна зараз мати кожен місяць з депозиту без податків прямо дуже вигідний (1% від суми у місяць) порівняно з будь-яким бізнесом, вкладеннями у валюту, валютні депозити або ОВДП. Також це вигідніше аренди квартири, interactive brokers та т.п. Ніщо вам не забороняє такий дохід конвертувати на валютний рахунок.

Открываем интернет и смотрим: 3 года назад, 31 декабря 2021 года курс доллара был 27.24 грн. Сейчас 42. Сами посчитаете или помочь?

ну я имел ввиду после начала войны(август 2022), он поднялся до определённого уровня и там до сейчас в принципе... вы также можете почитать, что наша валюта недооценена примерно в три раза и сегодняшний курс просто отражает военные риски... так что запас прочности там хороший.
Если прям ужас как страшно, делайте короткие депозиты по 6 мес., заодно и процент будете обновлять на более высокий. Либо можно разбить на два депозита со смещением в 3 мес.

Тогда уже лучше военные облигации, там хотя бы нет налога на доход. Про недооцененность вообще не понимаю. Мы ничего не производим, торговое сальдо глубоко в минусе. За счёт чего недооцененность?

Так все ваши деньги замораживаются на весь срок этих облигаций. Если вы спросите пару поколений назад, то там военными облигациями топили печки и жгли костры. Это прямо очень рискованное вложение.
Хотя мне говорят, что люди кучу денег вкладывают в валюте под 4%, ну такое, я получаю 12% без налогов и сейчас, а не через год — два.... и не понятно, что тогда будет с долларом при Трампе )))

При трампе с долларом будет все хорошо. Если с долларом будет плохо, то гривне вообще жопа.

Предлагаю подождать годик и посмотреть на результат ;) А с долларом и сейчас всё очень плохо, он сильно подешевел... я бы не стал на него рассчитывать вообще.

пробачте ви не кацап?
шо мова, шо риторика

Для тебе так.

Я вам скажу по секрету, что мы дохрена чего производим и на данный момент сильно развиваем почти все отрасли.... Вы как-то пессимистично смотрите на всё )

Договорились, встречаемся через год в этой ветке))

то-то я роботу 3 місяці шукав та мав 3 співбесіди за такий строк...

рік тому мав 15

Здати CCN* і податися у адміни,

щоб потім на тебе повісили «хакнули бази і потерли бекапи»

Здути пил із свого інженерного диплому і спробувати влаштуватися по спеціальності.

для ембедера яка не яка робота знайдеться, якщо взяти до уваги стан поковідної освіти, то працювати можна буде до віка Баффета, аби було здоров"я

щоб потім на тебе повісили «хакнули бази і потерли бекапи»

Это скорее история про ДБА.

для ембедера яка не яка робота знайдеться

Эмбеддед, мне кажется сейчас самая тупиковая ветка, благодаря хайпу на милтехе.

до пенсії прогодує, на бутерброд буде
мілтех вдихнув трохи життя, але ринок внутрішній, із усіма витікаючими наслідками: менеджмент, зепе ..

менеджмент, зепе — это да, но даже это второстепенно
заказчики — вот где основная засада. бумажняные штабные кирзачи с журналом регистрации журналов вместо головного мозга

К первым трем милтеховцам я отнёсся серьезно и даже с долей уважения. Теперь дропаю не глядя.

Это скорее история про ДБА.

ну да, єто же ДБА у нас занимаются защитой внешнего и внутреннего периметров, настройкой иммутабле стораджей и локед обжектов/бакетов, раздают правильніе пермишені, настраивают файерволі, МФА, проводять секурити стриминг набираемому персоналу.....

Ардуіно — це ж не увесь, та і вопще не Ембедед ))

Не читав але асуждаю ))

А на 3-Д принтере печатать умеешь? Тогда не эмбеддер.

Ну не сказав би, я уже бачив вакансії, що треба дизайнери і веріфікатори, а це значить що потрошку хтось почав розробляти мікросхеми. А якщо з’являються нові мікрухи, їх хтось має програмувати.

Эмбеддед это не только милтек если что.
В моем сиви в эмбеддеде дравер видяшки, медикал, автомотив и телеком, милтека там нет и никогда не будет (надеюсь).

Да, только это сейчас единственное предложение на рынке. И боюсь, что другого уже не будет.

Ну не знаю, у нас висят вакансии, вот только почти все мои знакомые девелоперы при слове нетворкинг начинают креститься 🤣

Я нетворкинг, только начинаю крестится при слове GlobalLodgic.

А с глобалом что не так? Мне там намного больше понравилось, чем в Епаме или Люксофте.

А с глобалом что не так?

А почему висят вакансии на Harminic? OMG, я туда еще лет десять назад на собес ходил.

Мне там намного больше понравилось, чем в Епаме

Не пробовал.

или Люксофте.

Милые разгильдяи, правда проект могут закрыть одним днем.

На гармоник висят вакансии потому, что их сложно закрыть и народ ленится учить те сети. У меня куча знакомых тестировщиков во время войны месяцами без работы, но даже это не аргумент чтобы пойти хоть месяцок поучить нетворкинг ибо это боль)

Мной можно было бы закрыть в два счета, но стиль общения «что за лох сюда приперся» не поспособствовал. Судя по всему, не со мной одним.

Лет 7 назад была на интервью на Гармоник и его вёл самый токсичный ПМ за всю мою историю похождений))) В начале этого года была там на интервью уже в другую команду и, соответственно, с совсем другими людьми, но они на удивление оказались адекватными о_О чего от Гармоника совсем не ожидала.
А вообще не стоит отождествлять гармоник и глобал)

Ну как тебе сказать, похоже на скотоферму... с соответствующим отношением.

Буду знать )

Вы и там побывали? Респект.

Была там на экскурсии и мне хватило)) Звали на интервью, но жизнь меня к такому не готовила — реально жалко было ребят на производстве, рабочие столики буквально 50 на 50 см, на входе в офис дымовая завеса, ни одного хорошего отзыва от знакомых, работавших там, я не слышала.
Ну и бонусом работа в офисе онли о_О Я и так последние лет 5 99% времени работаю в офисе, но мне до офиса 15-20 минут, а там час+ по всем пробкам на Куреневку.

О, да, я им недавно отзыв прекрасный отписал....

думаю, не вийде вийти з айті, бо нема жодного адекватного пояснення чому Ви вирішили це зробити.

Найближча риночна перспектива виглядає так:
— Активісти
— ТЦК
— Мусора

дотримуймося хронології часової:
тцк
активісти
мусора(а тцк — не мусора?)

так а в каком именно контексте задан вопрос — заработка или самореализации?
Ну то есть, я не вижу смысла «выходить из айти» чтобы впрячься в беличье колесо мелкобизнеса. внутренний голос подсказывает мне, что это будет та же галера, но со вкусом отечественного выробныка
я если доживу до дембеля, склоняюсь примерно к первому варианту — рутинная, а в идеале сменная работа (я хочу быть кочегаром кочегаром кочегаром работать сутки через трое через трое через трое) оставляющая побольше времени для творческой самореализации
P.s. кстати, по второму варианту я пробовал пойти полтора года назад, когда мне вконец опостылела моя галера. Но мы даже не дошли до собеса по сути вопроса — я так догадываюсь что не смог убедить работодателя, что могу пойти на существенное уменьшение зарплаты ткскзть, из любви к искусству

він побоявся що ви вугілля будете красти? або сколотите гурт та покинете роботу?

так а в каком именно контексте задан вопрос — заработка или самореализации?

Какие заработки? Цепкие лапки бюрократии таки нашли путь к тонкой шее айтишечки и старой жизни уже не будет.

О давно вже не чув такого лінивого мотиватора ( от зараз піду на змінну халявну роботу і буду займатися проектами). На таких роботах такий депресняк накриває, що тобі вже не захочеться нічого. Ти ж наче розумна людина по минулих коментарях а в казки віриш. Якщо в тебе зараз нема бажання до хобі, то в кочегарці воно тим більше не з’явиться.

Якщо в тебе зараз нема бажання до хобі, то в кочегарці воно тим більше
не з’явиться.

Та чого, з’явивиться — вижити до наступної ЗП і набухуватись бо жодних перспектив в житті

У мене дуже проста стратегія. Поки що є робота, і добре. Коли не буде роботи, тоді з’явиться вільний час на те щоб пробувати щось нове, відкривати шаурмічну і таке інше. Головне щоб грошей було на декілька років життя без доходів. А взагалі може статись так, що сфери які здаються приреченими навпаки виявляться більш стійкими.

дуже проста стратегія. Поки що є робота, і добре.

день прожив і Богу вдячний,
будєт день — будєт піща,
дав Бог зайку дасть і лужайку

Вибач але 95% людей так і живе. І не бачу в цьому нічого поганого. Люди не хочуть на 2-3 роботах робити і переживати за те коли мене звільнять то настане все погано. І так війна вже багатьох навчила живи одним днем.

A oт i дарма ви так. Людина ж зауважила, що це при умові, якщо мати запас коштів на життя на декілька років наперед.
Сам перебуваю у такій же ситуації, завжди тримав і тримаю «військовий резерв» під подушкою, який поступово з роками виріс, якщо раніше він міг покрити 2-3 роки наперед, потім 5-10, тепер на даний час маю запасу на 20 років життя вперед (середньорічне спроживання моєї сім’ї умовно $25k), при умові, що витрати будуть плюс-мінус такі ж самі, як зараз. Звісно, інфляцію долара не враховано, але з її врахуванням ну нехай це буде 12-15 років — теж достатній час, щоб роздуплитися і знайти якісь альтернативні джерела заробітку.

Вийти шо б шо?

Менше працювати?
Більше заробляти?
Ніде не світитись і пересидіти ще 1-3 роки?
Мати час на своє хоббі/творчість/мрію?
Гарантувати собі стабільний заробіток( в якому розмірі? ) завжди незалежно від ситуації на ринку?
Хочеш вийти лише з українського ІТ, але не світового?
Виходити не хочеш, все влаштовує, але просто лякає поточна ситуація в країні й на ринку?

В залежності від відповідей, поради можуть бути кардинально різні.

Вийти шо б шо?

Сойти с тонущего корабля.

Я когда только начал працювать в ойти в 2008 году и сказал одному родственнику об этом и свою зп (500$) он мне ответил, что зарплата ойти специалистов будет снижаться т.к. их уже очень много и они скоро никому не будут нужны. Это было почти 20 лет назад.

Тогда к этому не было объективных причин, хотя в 2009-м рынок крепко трухануло из-за финансового кризиса.
А сейчас одной закрытой границы хватит чтобы рынок на пару десятков процентов продавить.

я коли звільнявся у 2000 з говно контори де на ДБА навчився сам, мені казали шо програмісти зажрались як раніше наладчики мейнфреймів ( при совку були типа еліта) і скоро це скінчиться...

я коли звільнявся у 2000 з говно контори де на ДБА навчився сам, мені казали шо програмісти зажрались як раніше наладчики мейнфреймів ( при совку були типа еліта) і скоро це скінчиться...

где-то в 2010 годах я видел наладчиков мейнфремов в штатах
резвые такие, довольно небедные дедушки :)

і скоро це скінчиться...

Ну смотри: те «программисты», AKA мелкие ITOps, с ростом надёжности, дружелюбности техники и ПО, компьютерной грамотности населения канули в лету. Так что да, для «программистов» 90-х — 2000-х всё закончилось.

звісно куда там нам до новоспечених девопсів з курсів...

Зрадойобія, всепропало і т.д. як терапевтичний метод. Розумію. Іноді треба виговоритись. Це пройде, ну або не пройде, в кого як.
Теж іноді відчуваю необхідність чогось подібного і на деякий час попускає.

Ну а на крайняк, якщо доживеш, втечеш як відкриють кордони.
Жити в країні-фортеці, навіть якщо ця фортеця буде демократичною, це не для всіх. Євреїв поза Ізраїлем також живе більш ніж вдвічі більше ніж в самому Ізраїлі.

Євреїв поза Ізраїлем також живе більш ніж вдвічі більше ніж в самому Ізраїлі.

То фігня, ірландців в 10 раз більше живе, ніж в самій Ірландії

І один із них навіть є діючим президентом США.

як вважати тих кого не випускають із фортеці проти їх волі?

Перестати бути обіженкою-делулу, прийняти реальність і працювати з нею.

Авєчка з Торонто хоче піднімати повстання)?
Проти лівацької політики Трюдо)?
Ну якщо так, це вже давно пора, одобряю.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Підтримую. Чим скоріше й більше людей вирішуть спригнути з корабля, тим швидше корабль перестане тонути.

Це одночасно й жарт, й ні. Айті в певний час набуло репутації «ніхєра не роби — отримуй кілобакси» (дякуємо курсам з рекламою «стань тестувальником й отримуй 1000$ вже через 3 місяці», яка досі існує в 2024), а під час ковіду воно таким фактично стало. Як тільки оця вся маса відсіється — вже буде полегше. З айті мають зникнути в першу чергу ті люди, яких там не мало бути з самого початку.

Щодо досвідчених спеціалістів, до ковіду зп в 5К вважалась дуже високою, типовий сіньор скоріш міг розраховувати на 3-4. Принаймні приблизно такі були результати зарплатних опитувань й плітки в курилці та за кулером. Й навіть під час кризи в айті, повномасштабної війни, з відключеннями, ТЦК й так далі, знайти зараз роботу на 5К, як мені здається, простіше ніж це було до ковіду.*

* З іншого боку й ціни на нерухомість росли швидше ніж зарплати.

Типовий ІТшник-старпер який ігнорує тренди, у якого гасло «працює не трогай», і «вам шашечки чи їхати», у якого все нове це хайп і нікому не потрібне говно, внезапно осовзнав що крім як кільком зашкварним галерами в Україні з легасі проектами, його знання (технологія яку вивчив 10+ років назад і не хоче з’їжджати) і досвід виявились нікому не потрібні. Вот так сюрпрайз )

Інакше не розумію як тут можна побачити тонущий корабель, особливо маючи релевантний досвід.

Выглядит так, что ты с таким трудом вполз в айтишечку, что она для тебя священная корова.
Потому что не вижу другого объяснения той ярости, с которой ты защищаешь ее исключительность перед людьми, которые вдоволь в этом говне поварились.

Це ти на вайтішніка схожий, не зайшло, не потянув, зіткнувся з строгою реальністю

Я 20 років в ІТ, мене пре від неї, жодного разу не вигоряв, но я і не перепрацьовую, досі горять очі (по крайній мірі в деяких напрямках), і якщо піду з фулл тайм роботи, у мене є мінімум 2 запасних варіанти як заробляти на айтішечці (не фріланс).

Я просто об’єктивно дивлюся на речі. А у тебе очевидна депресія, вигорання, потухші очі.

Я 20 років в ІТ,

сосунок ще якщо порівняти

досвід виявились нікому не потрібні. Вот так сюрпрайз

Розкажи про це монстрам на кшталт Hitachi, NEC, Siemens, Bosch, Continental, і т.п. Оце вони поржуть до всрачки. А от любителі хайпу і новинок, які нахер нікому не впали шоб на них витрачати час, там чогось не затримуються на довго

а потім у якоїсь тесли капіталіазція за 10 років існування більша ніж у

Hitachi, NEC, Siemens, Bosch, Continental

всіх разом взяті. Хай далі не витрачають час на «нікому непотрібні технології, новинки і хайпи» )

Взагалі забавно, хтось в спейс х мріє попасти, в опенаі, теслу, в ФААНг якийсь, а хтось про бош мріє, кожному своє )

Капитализация это не прибыль. Точнее прибыль, но не фирмы, а тех кто спекулируют акциями.
Реальные хозяева рынка электромобилей — китайцы, а крах «визионера» Маска мы увидим довольно скоро — не он первый, не он последний. Не зря же онив политику с двумя ногами залез.

він наркоман, таки люди кінчають однаково

Капитализация это не прибыль. Точнее прибыль, но не фирмы, а тех кто спекулируют акциями.

ліл, але чого очікувати від людини знань фінансів якщо він навіть в своїй рідній ІТшці старпьорить )

капіталізація це завжди відображення бачення інвесторів майбутнього прибутку компаній, і люди голосують за це своїм баблом, а не пустозвонять на ДОУ що Маск лох, наркоман, скоро йому п*зда, якщо так впевнений в цьому, заходь в шорт, но ти навіть не знаєш що це означає

Реальные хозяева рынка электромобилей — китайцы, а крах «визионера» Маска мы увидим

Так китайці це також хайп, технології, новизна, хіпстери, які беруть на роботу за актуальні знання, скіли і досвід а не за наявність диплому чи стаж «а я 20 років мютекси в базі полірував, сучасні, 23-літні сінйори так не можуть».

Чувак, ты уже и так нагнал бреда сверх нормы. Прекращай позориться.
P.S. Мьютексы — уходящая натура, сейчас в тренде атомики.

Синдроми и психічні розлади прогресують ... (рукалице)

теслу

Тобто, хтось мріє працювати на є***того боса, щоб спати в офісі 6 днів на тиждень, за зп нижче ринку? Це мазохісти, чи як?

«це велика честь працювати у нашої кампанії»

Щойно мав «щастя» підключити і налаштувати принтер canon — ще один монстр який не любить «хайпу і новинок». Щиро бажаю тобі все життя користуватися продукцію створену цими «старперами на перевірених часом технологіях, з ефективним менеджментом і бюрократією», будеш ржати з ним разом до усрачки.

Реально вбив 4 години, в браузері 40 відкритих вкладок. Домогосподарка в житті сама не підключить, буде викликати інженера Canon який прийде і все їй налаштує.

І це в той час, коли «любителі хайпу і новинок, які нахєр нікому не впали» створюють старлінк який підключається в 2 кліка за 5 хв. ***аний принтер який підключається за 4 години, і з іншої сторони девайс який підключається з мережею супутників в космосі за 5 хв.

А PoE в старлінк так і не подужали

бо старлінк їсть до 100 ватт. а Максимальна вихідна потужність POE становить близько 15.4 ват на порт.

Ubiquity легко дає 60 Вт на порт по PoE

А старлинку по прежнему надо 100вт

100 — це максимум, і це разом з wifi.

802.3bt Type 4, 4PPoE or PoE++ 90 W

100 — це максимум, і це разом з wifi.

802.3bt Type 4, 4PPoE or PoE++ 90 W

но

Ubiquity легко дає 60 Вт

А старлинку надо 90

Тем временем можно купить store.ui.com/...​roducts/umr-industrial-us и запитать от USB Type C или POE и не морочить себе голову)

Тем временем можно купить store.ui.com/...​roducts/umr-industrial-us и запитать от USB Type C или POE и не морочить себе голову)

Я вообще не понимаю в чем проблема, т.к. роутер у меня запитан от розетки, а тарелка запитана витой парой от роутера

Я всё не читала, но попытка развести свич на 100 вт ПОЕ меня испугала xD

Типовий ІТшник-старпер який ігнорує тренди, у якого гасло «працює не трогай», і «вам шашечки чи їхати», у якого все нове це хайп і нікому не потрібне говно

имею щастье наблюдать за заскорузлой бюрократией у японцев, и за модным стильным молодёжным подходом у евро-американцев
У японцов авралов и проблем значительно меньше. Что-то они такое правильное делают

Скільки японських IT компаній в S&P 500?

А какая разница, сколько? То, что компания в S&P 500, совсем не значит, что там интересные проекты и не токсичный менеджмент.

Ну якби там були цікаві проекти і цікаві технології, черга б з кандидатів туди стояла а не в всякі ФААНги. Но нє, такими компаніями цікавляться лише старпери типу Oleksii Kovalov, які нікому більше не цікаві.

Да і хто говорить про цікавість проектів? Річ же про ефективність, пан Oleksii Kovalov натякає що старпери типу нього на старих технологіях, зі старими підходами, з бюрократією працюють ефективніше ніж молоді хіпстери в ФААНгах. А список S&P500 доказує обернене.

Тот случай когда работала со «старпёрами» из 3 компаний в S&P500)
Вкусы у всех разные, кто-то в ФААНГ ломится чисто за деньгами, лично я других плюсов для себя там не вижу.

Значить вони не старпьори. Старпьори це не вік а стан душі. Хтось в 30 зловив депресію, вигорання, розказує яке ІТ говно, яке умовний джаваскріпт, монго, раст чи го говно, яке АІ говно, і ходить на роботу як на тортури, а у когось і в 50 горять очі, знаходиться в трендах, бере відповідальність і навіть після роботи щось пилить для себе чи для проекту.

З якого з ФААНГів пише вічно молодий пан?

він правий справа у людині а не професії

я у дитинстві захоплювався машиной шо викачує лайно з ями

Він трохи забагато чухає свій нарцисичний розлад

Компания может быть крайне успешной, но при этом не рости по количеству людей. Напротив, постоянный набор это почти стопроцентный индикатор большой текучки.

S&P 500 за визначенням — індекс на компанії USA. Хочете ще інші розвинуті країни — беріть наприклад індекс MSCI World

Назва теми клікбейт. Шукати альтернативний спосіб заробітку та розвивати інші навички — завжди правильно. При цьому виходити з ІТ-сфери — своєрідний дауншифтінг.

це «в нас», он Бобер дауншивнуся на Канари, вже і не пише

куда он денется. проесть запасы до 50% и пойдет лабать.

чому до 50%?
а якщо проінвестує і вийде не фінансовий потік і «парпетум мобілє»

При инвестировании потерять легче, чем заработать. Такой себе «перпетум мобиле»

У t-bills выгода небольшая совсем (если учитывать инфляцию)

лабать то пойдёт, но скорее всего с полу-испанским майнд-сетом: всех денег не заработаешь, главное чтоб на крышу над головой хватало, сервезу и тортилью.

полу-испанским майнд-сетом: всех денег не заработаешь

1. Як наче це щось погане
2. Quiet quitting не в Іспанії придумали )

Найкращим варіантом використати свої ІТ знання щоб створити власний продукт.
Для більшості людей що розпочинають власний бізнес це непідйомно, адже багатотисячних бюджетів на те щоб створити сервіс чи просто застосунок вони не мають, а для вас це суттєва перевага.

Застосунок це гарно, але його ще потрібно придумати і за гарними застосунками зазвичай стоять контори бо застосунок повинен бути гарної якості і мати супорт ітп

Кстати, мне тут запасливые хомяки насовали в комментариях, что у меня нету EcoFlow. А я вот не могу понять, на кой он нужен — современный ноут вытягивает 6-8 часов на батарейках, с парой мощных пауэрбанков он становится почти вечным. На роутер ещё один пауэрбанк. Света со встроенным аккумулятором — жопой жуй. Холодильник спокойно тянет сутки без электроэнергии, на крайняк в него ещё аккумов холода накидать. А мощных потребителей, типа плиты или стиралки EcoFlow все равно не потянет.
В чем Профит? Блеснуть соплей на солнце?

У мене не екофлов, а інвертор встановлений стаціонарно так щоб світло ніколи не вимикалось.
Чому? Бо двоє маленьких спиногризів ниють коли пропадає світло. Крім ноута є ще плойка, комп, телевізор. Усе освітлення квартири. Звісно стараємося сильно не рубились при відключеннях але всеодно гру завершити треба.
І холодос тягне добу якщо його не відкривати кожні 5 хвилин як це відбувається у великій родині.
І інтернет — роутер + супутниковий модем На це все якось теж живлення безперебійне потрібно бо повербанки не вихід. Не хочеться щоб міти через відключення переривались.

Коротше — К = комфорт. Можна і без нього. А можна і з ним. Я обираю з ним Якось так.

А екофлов їх же стаціонарно не включиш щоб 24/7 працювали І затримка на переключення велика. Кажуть що компи виключаються
Може як резервне джерело на затяжні блекаути? Бо в мене на цей варік генератор на 5Квт в гаражі стоїть. Не усі можуть генератор собі поставити. Я на першому поверсі- вивів на фасад силовий роз’єм як не буде довго світла буду включати

Ще є кейси коли люди щоб освітлення було в розетку вмикають. Айтішники. Це щодо інтелектуальної еліти нації. У мене ще з перших блекаутів розведена нормально лінія 12В від акумулятора з світлодіодними стрічками (залишив як запасний варіант) . Знаю багато із тих кого айтішники називають пролетаріатом так зробили — а що дешево, функцію щоб в квартирі було світло виконує.

В стационарный инвертор верю, присматривался к ним, когда это было ещё не в тренде. Думаю многие новые ремонты будут включать их и контур аварийного освещения.

Для аварійного освітлення не потрібний інвертор. 12В лінія, стрічки, акум. А інвертор легко в принципі чіпляється на потрібні групи споживачів. Або взагалі на вхід в квартиру.

ну да, у меня он к щитку в квартире и подключается, к одной из фаз. Батарей на 10kW/h, на дня два думаю, хватило бы, без подзарядки. А вообще просадку более 75% ещё не видел (Киев), поэтому на сколько ховатило бы точно даже не проверял, потому что максимум не было света часов 10. Два компа, холодильник, свет по комнатам, микроволновка-чайник периодически...Какие там нафик экофлоу, до сих пор не перестаю удивляться с людей, которые на эти повербанки тратят такие деньги. Моё решение, инвертор с батареями, выходило на тот момент (года полтора-два тому, на пике) ~$2400 всего.

Комп не відключається. Навіть кол ні на секунду не переривається.
Екофлоу тягне ~6 годин стационарний комп з 2 моніторами, заряджається за годину. Т.е. якщо хоча б годину на добу світло є, цього достатньо щоб ти за цей день попрацював і тебе не звільнили. З головою вистачає покривати цей кейс.

У сусіда ком віключався. Вони навіть в інструкції пишуть що не рекомендують використовувати як ups до компа. Там затримка у десятеро більша ніж у упсів звичайних чи інверторів.
Мабуть залежить від потужності яку жре комп у даний момент і від блоку живлення.
Але на форумах багато хто на це скаржився. Зазвичай купують упс ще на додачу

Вони навіть в інструкції пишуть що не рекомендують використовувати як ups до компа

трохи не так. Не рекомендують використовувати як дбж до чутливої техніки.

Не під’єднуйте пристрої із суворими вимогами до безперебійного живлення. Будь ласка,
проведіть кілька тестів із серверами даних та робочими станціями під час їх підключення

Ба, навіть «звичайні» оффлайн дбж В апаратів класу Off-line і Line-interactive складає від 5 до 20 мсек, що може викликати збої в підключеному навантаженні (тиц)

Екофлова каже про оли джерело живлення змінного струму раптово втрачає потужність, RIVER протягом <30 мс перемикається на подачу живлення на пристрої та прилади, що
підключені до нього
(тиц)

Тому «затримка удесятеро більша» тільки у порівнянні з онлайн дбж з нульовою затримкою. Тоді в принципі можна взагалі казати про безкінечно повільніше перемикання.

Ну в десятеро так загнув але у звичайного UPS із свинцевими батареями (які лінійно інтерактивні) вона здається 6-9 мс. Що суттєва різниця всеодно.
Ecoflow і на скільки я розумію більшість його аналогів працюють за схемою offline ups Тому і такі затримки
Це не добре і не погано просто знаю що багато хто ще упс перед екофлов ставить

так більшість (якщо не всі) «звичайні» дешеві упси — офлайнові.
ставлять перед екофлов? тобто між мережею і екофлов? оО

Звичайні упси, мабуть, швидше перемикаються через простішу схему інвертора (бо «синусоїда» у них слєгка так квардратненька) і більшу потружність і в приципі є сенс їх використовувати, якщо в конктетному випадку паверстанція не встигає (мій комлюхтор, наприклад, витримує навіть ручне перекидання вводу в щитку (трипозиційним агрегатом), тому станції цілком достатньо)

Ні більшість компʼютерних упсів якраз лінійно інтерактивні.
Не розказуй тут
От перший що попався hard.rozetka.com.ua/...​12208132/characteristics

ага, згоден, я сплутав назви. Мав на увазі саме ці

мій комлюхтор, наприклад, витримує навіть ручне перекидання вводу в щитку (трипозиційним агрегатом),

кстати да, это забавно
тоже как-то протупил и переключил «на ходу» — никто и не заметил.
Ни компы, ни телек, ни связь, ни плойка
Виню в этом импульсные блоки питания, которые момент переключения тупо пережили на заряде внутренних конденсаторов

А екофлов їх же стаціонарно не включиш щоб 24/7 працювали І затримка на переключення велика.

Почему не включишь? Включишь. И компі вроде как відерживают.
просто они как бі не совсем для такого. не знаю, насколько долго они в таком режим проработают. Хотя у меня ривер так стоит на свзять и монитор — ну вроде нормально у него всё.

Ну топорні — циклять батарею в лоб, більш просунуті мають якісь там м’які режими, але це все одно не ідеальний для нього (паверстейшена) сценарій

Ну у мене як увімкнув інвертор на початку цієї весни так досі працює. Я туди і не лізу. Не знаю чи пропрацював би так екофлов
Коротше повер станція це повер станція Інвертор це інвертор. Різні сценарії роботи. Можна звісно використовувати як постійне стаціонарне рішення повер станцію але по перше нафіга, а по друге нафіга

Не знаю чи пропрацював би так екофлов

У меня ривер на связи так работает
но там и нагрузки никакие, конечно

Коротше повер станція це повер станція Інвертор це інвертор

Ну ктоб спорил, конечно

А я вот не могу понять, на кой он нужен

Удобно. Вместо кучи разномастніх повербанков, которіе надо заряжать — у тебя один девайс, тихо стоит в углу, обеспечивает квартиру минимально необходимім удобствами

стиралки EcoFlow все равно не потянет.

Потянет. Специально проверял. (не каждій, конечно, но вот delta — потянет, и не один раз даже можно будет постирать, как ни странно)

В чем Профит? Блеснуть соплей на солнце?

Если для вас наличие флоу — «блеснуть» — у меня для вас плохие новости.

Вместо кучи разномастніх повербанков, которіе надо заряжать — у тебя один девайс, тихо стоит в углу, обеспечивает квартиру минимально
необходимім удобствами

Банки можно и по квартире таскать и в рюкзак положить. А так провода по всей квартире.

Банки можно и по квартире таскать

не «можно» а «нужно» — если у вас разрозненное решение
Лично у меня оно стоит в уголке и никуда его не надо таскать. хотя и можно.

Если для вас наличие флоу — «блеснуть» — у меня для вас плохие новости.

Ех, зара топовий понт це вміння заснути у Львові, а прокинутись у Варшаві

тихо стоит в углу

Тихо, кхм, да.

Тихо, кхм, да.

А чо ему жужжать то, когда свет есть? Конечно тихо
Если у вас такой пищит — проверьте, скорее всего в н’м завелась мішь.

Декому живити треба не тільки ноут з роутером, а і залізяки які програмуються.

Я такой. 30К Baseus вытаскивает любой настольный сетап до кучи с ноутом.
Или у вас там электропривод.

Деякі девайси розраховані, наприклад, на 48 вольт по PoE, автомобільні інфотейнмент кластери можуть споживати більше 3-4 А, репродюс деяких багів може вимагати не одної години роботи.
Теж на старті думав що кілька старих акумуляторів 12В 7 Аг від упса і зарядка їх лабораторним блоком живлення порішає, але housekeeping в умовах відключень електрики і без того псує продуктивність роботи.
З іншого боку, економічно вигіднішим було б інвестувати потрачене в акумулятори з інверторами у хабар для Шляху, чи чим там у 2022 користувалися.

Деякі девайси розраховані, наприклад, на 48 вольт по PoE, автомобільні інфотейнмент кластери можуть споживати більше 3-4 А, репродюс деяких багів може вимагати не одної години роботи.

Если с этим работать дома, то да, оправдано.

З іншого боку, економічно вигіднішим було б інвестувати потрачене в акумулятори з інверторами у хабар для Шляху, чи чим там у 2022 користувалися.

Да-да, с этим мы все крупно лоханулись.

Ноут на 6-8 годин саме праці, це з відео мітингами, IDE, віртуалками та іншою кухнею це прям щось сучасне треба, і не сильно ушатане. Мій робочий ноут віком приблизно 5 років може десь одну годину на батарейці прожити, в кращому випадку:). Підозрюю що така ж проблема у багатьох інших людей.

Мне кажется именно в хороший ноут и надо вкладываться в первую очередь. В конце-концов большая автономность нужна не только во время блэкаутов.

в нормальних фірмах ноут за 3 роки амортизується і фірма дає можливість працівнику викупити його чисто символічній залишковій вартості

А навіщо його викуповувати, якщо і так скоріш за все є свій власний ноут (ймовірно теж неновий)? Скоріш треба новий робочий ноут, а не ще один старий у власність неясно навіщо

залежить від фірми, є такі, що тільки на їх обладнанні з їх впном і т.д., секьюріті полісі чи як воно там

залежить від фірми, є такі, що тільки на їх обладнанні з їх впном і т.д., секьюріті полісі чи як воно там

И єто правильно

В глобале через 3 года можно зареквестировать реплейсмент ноута на новый ;)

мощных пауэрбанков

повербанк на 30А*ч 5-6 часов заряжается, в отличие LiFePO4, к тому же зарядные станции на 1Квт емкости продавали по 500$ (не раскрученый китайский екофлоу) пока перекупы не взвинтили на них цены

Холодильник спокойно тянет сутки без электроэнергии

да, только если его вообще не открывать, а при потеплении внутри срок хранения продуктов внутри резко сокращается

Чтобы запитать от него десктоп, т.к. работа с ноута (и без внешних мониторов и прочей периферии) — это очень на любителя.

Если честно, удивлен, что в 2024-м году кто-то программирует на десктопе

О, сколько нам открытий чудных.

Не знаю как сейчас, но года 3-4 назад редко, но еще встречались, конторы, где нужно было программировать на девайсе, который физически находится, в офисе конторы (и обычно там был таки десктоп). Правда к нему разрешалось подключаться по VPN + RDP удаленно.

тепер хочуть щоб ходив до офісу

У меня последний десктоп был в 18-м году, а ноуты бывали и до этого.

Робота — ноут бо сесуріті полсісі та гібрид. А от домашній то десктоп і навтіь в теорії не планую на ноут, є іще старий ноут але він як домашній сервер для пет проєктів, а так ним навіть не користуюсь.

є різні моделі, з різними піковими та робочими навантаженнями, EcoFlow спокійно тягне до 2 кВат*год, тобто холодильник, ноут + мікрохвильовку чи чайник, користуюсь таким вже 7-й місяць. За відсутності світла тупо зиживлюю всю квартиру через кабель вилка-вилка, що є НЕБЕЗПЕЧНО, проте із попереднім вимкненням автоматів на щитку. Є рішення, коли EcoFlow можна підєднати до мережі із автоматичним перемикачем у разі відключення, тобто нема світла у мережі — перемикач вам включає резервне, як завляється струм у мережі — навпаки, тут EcoFlow працює як ups, але в мене внутрішня мережа під це не передбачена, а роздовбувати щитову, аби підключити резервне живлення не бачу сенсу.
До EcoFlow використовував акум + інвертор, що не ок, але дешевше.

EcoFlow спокійно тягне до 2 кВат*год, тобто холодильник, ноут + мікрохвильовку чи чайник

чайник можно хоть постоянным током нагревать, для него не нужна чистая синусоида. Чайник+екофлоу это уже извращения. Для плиты намного дешевле на самой дешевой заправке задуть баллон с газом на 5-8л и подключить к печке

Если воду нужно нагревать часто — то да, чайник вынесет любую зарядную станцию. Если 1-2 раза, то намного проще его просто переключить из одной розетки в другую, чем долбаться с балоном (у меня не газовая печка и возиться с портативной газовой горелкой мне не хочется).
Кстати еще зимой 22го года я нашел альтернативу газу, туристическая спиртовая горелка + спирт, выручало несколько раз.

У меня был туристический газ и во время блэкаута очень хорошо себя показал. Единственное, что пришлось прикупить — порционные сковородки.

вийти з айті?
1. купити електрику та таксувати?
2. проїдати «запас» та не паритись (а може завтра черговий «кокошник» саме твій ?)
3. доробити дачу та жити натурою :) та п.2

хз...

на Оракл завжди попит є... бо це держконтори переважно та банки
я б звалив навіть пропонували, але ліньки рихтувати інгліш у 51 рік

до речі кацапи зламали мінюст
це кіздець яки там дані....

я там 13 років працював
ті всі реєстри робив :)
захист в нас був, не требя ляля
скоріш за все знову купили адміна
бо з 2013 там все почало котитись під гору

якщо відновлювати 2 тижня то значить нема баз та нема найближчого бекапу, і треба відновлювати з старого з хмари або з сейфа у банку (що краще і я рекомнедую)

ще й банки не зможуть майже нічого робити бо там купа перевірок в мінюст йде... 2 тижні.... сцуко це весело... кацапам хтось вдало підказав...
й пенсійний перевіряє, й податкова... мвс машини перевіряє..... зевлада знов підливою обгадилась

А кацапы ли его сломали? Так удобно обвалилось броирование, а заодно закрытие ФОПов накануне поднятия налогов. Буквально пару дней назад читал, что ФОПы начали массово закрываться.

ну я ще не досяг такого ступіню параної :)
просто зараз вихідні
очікуйте волання по усій країні у понеділок

Я верю в таланты нашей молодой креативной команды.

Ні наша молода і креативна команда просто випустила б якусь чергову постанову кабміну що б суперечила усім нормам права разом узятим, і тим не менш усім вже пофіг хоч поржом.
А тут взламом підставляти самих себе ... наврядчи.
Та і кацапи і ми сильно активізувались по повітряним атакам в останні дні. Думаю це усе все ж таки відлуння війни
А ФОПи закриватись почали то скоріш за все мертві ФОПи просто із не обов’язковим ЄСВ ФОП третьої групи якщо немає доходів були безкоштовними от народ і тримав

Та і кацапи і ми сильно активізувались по повітряним атакам в останні дні. Думаю це усе все ж таки відлуння війни

The Guardian з посиланням на військових у протиповітряній обороні пише, що дефіцит на фронті в Україні став настільки гострим, що Генеральний штаб наказав «і без того виснаженим підрозділам ППО» вивільнити більше людей, щоб відправити їх на фронт як піхоту
Співрозмовник додав, що деякі з бійців пройшли навчання на Заході і мали реальні навички, а тепер їх відправляють на фронт як піхотинців без жодної підготовки«.
Інше джерело, офіцер ППО, розповів медіа, що у нього вже залишилося менше половини від повного складу бійців. Останніми днями йому сказали, що потрібно ще десятки людей.
«У мене залишилися ті, кому за 50 і більше, і поранені. Неможливо керувати такими речами»

www.theguardian.com/...​rtage-of-frontline-troops

Не то чтобы я был фанатом телемарафона, но ценные статьи западной прессы, где безымянные сержанты рассуждают о воаросах стратегического уровня говна стоят.

Ну почему же? Если надо сформировать нужное мнение обществу — вполне канают.

Те що чув передостанню атаку на інфраструктуру цілком і повністю просрали. Це мабуть з кожного чайнику кричали.
Але останню наче добре відбили і першочергово завдяки кадровим рішенням і ротаціям.
Тому так — в армії постійно щось і дуже оперативно міняється. Не можна судити навіть по правдивим свідченням якщо вони хоча б недільної давності

Може із фахівцями із кібербезпеки та ж хрінь. Там же теж наче 50% ліміт на бронь. І звісно куди важливіше забронювати усіляких менегерів/інспекторів і тд чим якихось компутершіків
Але це лиш припущення. Хто знає поділіться як там

у мінюсті з 2014 пішла срака, вони переїхали (реєстри) у гівнопоміщення, з спеців залишилися... (ну ви понели)... перейменувались у НАІС але грошей там зараз нема бо реєстри оплачуєть з бюджету а не госпрозрахунком як раніше

ось і якість захисту мабуть така

але мене оці «2 тижні» дуже напрягли
якщоб я у 2013 сказав шефу про два тижні — риги б мене у ліс вивезли, інфа 100%

бо 2 тижні не буде нічого у державі по суті працювати.... якщо 2

2 тижні, думаю означає, що останій бекап такої давності, а не вихід в штатний режим за той час

Ага, і ще це означає що нічний бекап на плівку два тижні не робився. Скоріш за все зламали ці бекапи і ніхто не помітив що вони не робляться

сказано саме не буде працювати 2 тижні

мені пох якщо чесно
я радий що зараз там не працюю

«2-3 тижні» це новий термін виміру інтервалу часу