Як стати Product Manager у сфері ШІ. Подкаст з Гійомом Боніфасом-Чангом, ex-Synthesia та ex-Google
Минулого тижня ми зустрілися з Гійомом Боніфасом-Чангом, колишнім співробітником Synthesia та Google Search, щоб розвіяти міфи про ШІ в управлінні продуктами.
До недавнього часу Гійом очолював продуктовий напрям у Synthesia, платформі SaaS для перетворення тексту в відео. Я колись проходив співбесіду з їхнім рекрутером, і перше питання було: «Скільки наукових статей з генеративного ШІ ви прочитали минулого місяця?» По суті, я не прочитав жодної. Тут моя історія з ними і закінчилась.
Ми зустрілися після того, як він пішов, і вирішили записати подкаст.
Особисто я вважаю, що це дуже цікаво та допомагає зрозуміти роль продуктового менеджера в сфері ШІ.
Але послухайте самі і дайте знати, що ви думаєте!
Як завжди, ось мої основні висновки з цієї розмови.
Про роль AI Research Product Manager
- Мета AI Research Product Manager — переконатися, що дослідники працюють над чимось, що зрештою матиме результати для бізнесу.
- Дослідники хочуть досліджувати, а Product Manager хоче створювати вплив.
- AI Research Product Manager повинен бути готовий читати та розуміти наукові статті і мати чітке уявлення про те, що може бути надалі.
- Завдання цієї ролі часто полягає в тому, щоб знайти перетин потреб користувачів та клієнтів і напрямку, в якому розвивається наукове дослідження.
- Також для Product Manager дуже складно побудувати довіру і ефективно взаємодіяти з науковцями. Адже ви не науковець.
- Щоб бути ефективним у цій ролі, потрібно аби було комфортно будувати прототипи самостійно.
Чому продукти для перетворення тексту в відео генерують однаковий або дуже схожий результат
Я спробував Synthesia, Collossyan, Elai, HeyGen — і всі вони дали мені схожий результат.
Ось чому:
- Всі копіюють один одного. Ваша технологічна перевага тимчасова.
- Зазвичай потрібно кілька місяців, щоб конкуренти скопіювали ваш прорив.
- Ваша технологія поки не може бути перевагою — якщо тільки у вас немає нескінченних інженерних ресурсів.
Що веде нас до наступного питання — які ж переваги у продуктах ШІ?
Переваги у продуктах ШІ
Дивно, але переваги дуже схожі на традиційні компанії.
- Ваше розуміння користувачів, їхніх проблем і стратегії виходу на ринок можуть бути перевагою.
- Одна з переваг Synthesia полягає в тому, що вони, здається, є єдиною компанією для перетворення тексту в відео, яка навчилася продавати свої послуги підприємствам.
- Ваше позиціонування може бути дуже сильною перевагою.
Про наявність власної тези
Вибір наступного місця роботи схожий на вибір акцій для покупки.
- Кожен продуктовий менеджер має мати свою особисту тезу; інакше ви просто стрибатимете з однієї випадкової можливості на іншу. Саме так я робив на початку своєї кар’єри — будь-що, що виглядає круто і платять добре.
- Якщо ви будете гнатись за тим, що вже в тренді, зазвичай буде вже запізно «застибнути на це».
- Ваша професійна впевненість повинна виходити з вашого глибокого досвіду в галузі чи з конкретною технологією.
Поради для junior PM, які хочуть стати AI продуктовими менеджерами
- Спробуйте створювати прості рішення для проблем, з якими стикаються ваші колеги. Використовуйте інструменти, як Cursor, щоб швидко створювати прості продукти. Використовуйте цей досвід, щоб подавати себе як експерта з ШІ.
Про що ще ми говорили
- Synthesia: від створення нової технології до знаходження Product-Market Fit.
- Чим відрізняються AI PM від традиційних PM програмного забезпечення? Роль дослідницького PM.
- Продуктовий процес Synthesia
- Що є перевагою в ШІ?
- Чому позиціонування важливе
- Чому масштабування обчислень не є відповіддю на виклики для LLM
- Як залишатися в курсі трендів ШІ
- Чому залишив Google, щоб приєднатися до стартапу?
- Чому розробка особистої тези важлива для PM
- Як стати AI Product Manager
- Поради для junior PM

1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів