Топік для обговорення складних DevOps кейсів

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Спільното DevOps`ів! Маєте складний кейс? Тут ви знайдете рішення. Обмінюємося досвідом, ідеями та підтримкою!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Kubernetes можна оптимізувати:
— купити наперед частину ресурсів яка точно буде завжди потрібна (cpu, memory)
— грамотно зробити автоскейлінг (на основі load balancer requests, чи іншої метрики), щоб збільшувати кількість подів, коли це потрібно, не коли є стрибки cpu
— виставити правильно memory i cpu requests
— вибрати правильно тип нодів в kubernetes
— оптимізувати код, наприклад для Java і не тільки важливим є кешування
— перенести redis, Kafka, sql, modal на рідні для хмари сервіси
— ... ще пунктів 5-10 можу додати.

Коли я прийшов на проект плата за ресурси була вдвічі більшою, за два роки зміг врізати кости вдвічі в колаборації з розробниками, при цьому кількість мікросервісів і користувачів зросла на 30-50% відсотків.
Kubernetes, helm, terraform + gitlab/github/... це гарні інструменти.
Думайте

Зараз немає альтернативи куберу коли треба дешево і щоб надійно інфру будувати. По перше гітхаб, гітлаб ранери селф на шару це деплой в кубері. По друге всі тулзи шарові ( типу аргосд) теж на кубер орієнтовні. Нажаль лише кубер має аддони нашару, у Клауд сервісів (типу aws ecs) немає адонів, тому ці сервіси ідуть лісом. А ще тереформ дуже складний і незручний коли лише Клауд сервіси, при наявності кубера Хелм забирає на себе частину кода і тераформ спрощується суттєво.

Ну це просто еталон простоти і низького порогу входу

так. але чим простіше тим краще. простіше та швидше менеджити та непотрібно займатись конфігурацією того що уже під капотом.
багато проектів не потребують більш складнішого підходу хіба що присутня певна специфіка та потреби.
і взагалі не додав ще один компонент але я думаю що він очевидний.
Terraform + AWS ECS (Fargate) + spinnaker

Не знаю хто це робить, але знаю що у вас є редактор який це пише.
Розкажу вам історію.
Я недавно ходив на співбесіду на позицію devops в українську продуктову компанію. Вона є у вас на dou.
І там на технічному етапі мене співбесідували 5 девопсів які працюють в одній команді і тащать на собі інфу десятків! проектів які працюють в kubernetes на багатьох aws акаунтах. І коли вони розповіли мені як вони підтримують свою інфраструктуру то я був трохи в шоці бо я дивлюсь практично весь контент на ютубі та різних навчальних платформах, але таких підходів як у них я ще не зустрічав, бо там не стандартні мейнстрімові хелми і флакси, а інструменти які взяті під конкретні завдання дуже грамотно і вони мені запруфили кожну річ яку юзають і розповіли як оптимізують кости на рівні кожного пода всередині кластерів, а я навіть не чув про таке. І ще багато чого.
І після цього мені стало дуже сумно, бо такі потужні розуми могли б дуже добре бустить українських інженерів. Проблема лише в тому що для них потрібно організувати комʼюніті в яке вони захочуть приходити і ділитися своїми рішеннями і щоб в них була мотивація сюди приходити.
Я розумію і цілком визнаю що це може бути не простим завданням, але воно не неможливе.
Тут, як бачимо, їх поки що немає.

А можете будь ласка підказати назву цієї компанії?

Напишіть мені в LinkedIn

Схоже що у всіх все файно, легко, просто, швидко і дешево працює :)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Тут така політика. Просто створю радномний нікому непотрібний топік в який ніхто ніколи не зайде бо мені здається що він треба.
Чи може краще топік «вийти з айті» або шось з "ai"🧐
Хмм чи може ще якось зфейкувати що є якесь комʼюніті і загнати людей глянуть нову рекламку. Ці девопси все одно нічого не викупають.

Підписатись на коментарі