Магістратура ТОП-10 вишу США за 7к доларів (частина 1)

Всім привіт, мене звати Нікіта, я Senior C++ dev в Atto Trading і студент онлайн Computer Science магістратури в Georgia Tech, або ж, як її називають, OMSCS. У серії дописів я хочу поділитися своїм досвідом вступу і враженнями від першого семестру. Тут буде наведена як корисна інформація для тих, хто хоче навчатися на CS магістратурі онлайн, так і багато власного досвіду до купи з суб’єктивними думками і англіцизмами. Тому читайте на свій страх і ризик. Цей пост присвячений огляду онлайн магістратур у комп’ютерних науках і вимог до вступу.

Чому OMSCS

Ще на 1 курсі універу, я прочитав статтю на хабрі (лінку очевидно не додаю), про магістратуру за ціною кави. Там автор порахував, що день навчання на ОМSCS коштує як кава в Starbucks, що, погодьтесь, виглядає дуже привабливо для американського диплому у відносно відомому виші.

Українська державна CS освіта

Пропустіть цю секцію, якщо вам не цікаві проблеми вітчизняної вищої освіти.

Бакалавра комп’ютерних наук я отримував на кубіку (Факультет Комп’ютерних наук і кібернетики КНУ Шевченка). Якщо на молодших курсах я отримував багато задоволення від навчання, то на старших з цим було набагато гірше.

По-перше, на 2 курсі я почав працювати на дуже крутому проекті в GlobalLogic, на якому провів 3 з половиною роки і став з трейнішки мемним 21 річним сіньйором (заохочую вас написати комент про те, що не може бути 20 річних сінйьорів, і взагалі зараз інфляція тайтлів в українському айті, а щоб бути сіньйором треба мати мінімум 10 років досвіду), що означає що міг витрачати свій час заробляючи гроші, а не оцінки для стипендії в розмірі 1400 гривень. І це розповсюджена ситуація. Активні і шарящі студенти починають працювати ледь не з першого курсу, бо всі хочуть заробляти гроші і набиратись досвіду в індустрії тут і зараз, а не через 4 роки.

По-друге, поступово предмети стають дуже специфічними, і у тебе немає змоги від них відмовитись. Тобто у тебе немає вибору, окрім як вчити те, що тобі дають, а дають всім однакове, в незалежності від вподобань. Ну як, вибір є, але зазвичай це вибір між двома назвами одного і того ж предмету. У випадку КН на кубіку, єдиний реальний вибір — це вибір між кафедрами на 3 курсі, від якого в семестрі залежить 1-3 предмета. Це вибір між: 1) чіловими предметами, 2) алгоритмікою, ML, криптографією (я обрав це), 3) Займатись веб розробкою, але на парах в універі.

Ці дві проблеми працюють у синергії. Тобто коли тобі дають нецікавий для тебе предмет, у тебе немає мотивації себе пересилювати і розбиратись, і ти просто йдеш приділяти час роботі. Таким чином, більшість знань, які надаються універом, проходять повз більшості студентів (включаючи мене).

Хочу зробити ремарку, що я не вважаю кубік поганим факультетом. Я не жалкую, що отримав тут бакалавра і обрав би КН на кубіку ще раз. По-перше, через нетворкінг. Я вважаю, що на кубіку вчаться одні з найкрутіших людей. По-друге, незважаючи на ситуацію, яку я описав, періодично з’являється можливість вчити дуже цікаві предмети, які викладають дуже круті викладачі. Єдина проблема — вчасно помітити це, а не на екзамені, коли ти закриваєш предмет на 60, бо ти пропустив всі пари.

Отже, незважаючи на те, що я б обрав кубік для бакалаврату ще раз, я був неготовий обирати його для магістратури, як і будь-який інший факультет у державному виші в Україні. Як показали відгуки від колишніх однокурсників, які продовжили навчання, я зробив правильний вибір. Я почав глибше цікавитись іншими можливими варіантами.

Альтернативи

Почнемо з моїх вимог до магістратури:
— Повністю онлайн і асинхронна, щоб я міг легко поєднувати навчання з full-time роботою;
— Має коштувати адекватних грошей;
— Має бути у відомому респектабельному університеті, щоб посилити моє CV;
— Має бути можливість проходження магістратури перебуваючи в Україні, бо у мене немає бажання виїжджати;
— Має бути широкий вибір предметів.

Як виявилось, станом на зараз, з’явилась велика кількість онлайн магістратур, особливо в США. OMSCS була першою і її успіх дав поштовх великій кількості аналогічних програм. Коротко про Master of Science in Computer Science: тут можна подивитись рейтинг CS програм в різних університетах: topuniversities (з усього світу), usnews (Graduate програми в США), csranking (тільки США, але можна виставити фільтри по конкретній області CS). Загалом, майже у кожному випадку треба пройти близько 10 предметів в майже довільному темпі. Отже, що ми маємо станом на зараз:

1) Stanford. Тут не виникає питань щодо репутації, але ціна в 70к$ за диплом робить цей варіант не актуальним, що насправді шкода, бо мені сподобалось проходити MOOCs по криптографії і компіляторам від Стенфорду
2) Johns Hopkins. Ситуація аналогічна, але ціна вже 53к$.
3) University of Illinois Urbana-Champaign (Coursera), скорочено UIUC MCS. Ціна вже 20k — 24k, що вже стає більш реальним. Додатково, є широкий вибір із 22 дисциплін.
4) University of Texas at Austin, програма відома як MSCSO. Ціна рівно 10к за 10 предметів, що вже дуже приємно. Вибір більш обмежений, всього 18 предметів. Є схожі програми, але заточені специфічно під Data Science: MSDSO і AI: MSAIO.
5) GaTech, програма відома як OMSCS. Ось ми і добрались до справжнього скарбу. Це найстарша, наймасовіша онлайн MSCS програма. Ціна приблизно 7к за весь диплом. Є можливість обрати з майже 70 предметів на будь-який смак!

Цей список не повний, є багато інших програм, для пошуку можна скористатися Coursera та EdX. Для вибору рекомендую дивитися відгуки на Reddit і відео на YouTube.

Щодо вищенаведеного списку, загалом найпопулярніші зараз програми — це OMSCS, MSCSO, UIUC. Враховуючи такі фактори як ціна та різноманітність дисциплін, очевидним вибором для мене є OMSCS, на другому місці — MSCSO. Хочу відзначити, що якби я цікавився специфічно ML/DS/AI, я б можливо обрав UT at Austin, бо
1) Це один з найтоповіших універів, якщо розглядати саме DS;
2) Різноманітність предметів не так впливає, бо ти й так вчиш те, що тебе цікавить;
3) Різниця в 3к$ не так і суттєва для цілої програми.

Про OMSCS і вимоги для вступу

В GaTech, окрім OMSCS, є ще окремі програми по дата аналітиці OMSA, і по кібербезпеці OMSC. Але я розкажу специфічно про OMSCS. Наперед рекомендую полазити в інтернеті на тему OMSCS, особливо на Reddit.

Є вибір із великої кількості предметів. Треба пройти 10 із них, але пройти рандомні 10 не вийде. По проходженню 10 мають бути виконані вимоги однієї із 6 спеціалізацій. Найпростіший спосіб у цьому розібратись це натикати собі програму в цьому планері. Порядок проходження теж важливий. За перший рік треба пройти 2 foundational курса (вони помічені зірочкою в списку) на оцінку не меньше ніж B. Якщо у вас не вийде, ви просто будете обмежені у виборі предметів, поки не виконаєте цю умову. Додаткове уточнення: навчальний рік складається з 3 семестрів: Spring, Summer, Fall. Не можна пропускати більше 2 семестрів підряд. На проходження програми відводиться 5 років. Всюди рекомендується починати проходити по 1 предмету за семестр. Як показала практика, це правильна порада.

Сподіваюсь мені вдалося розрекламувати програму, тому тепер ми поговоримо про вимоги до вступу. Вимоги описані тут.

1) Ви маєте мати бакалавра у сфері комп’ютерних наук або суміжній із середнім балом 3.0+ з 4.0, що відповідає десь 82+ по 100 бальній шкалі. АЛЕ! Не замучуйтесь, якщо ця вимога не виконана, на OMSCS вчиться багато людей без профільної CS освіти, або з середній балом меншим за 3.0. Просто під час вступу такі заявки будуть розглядатись case-by-case.
2) Ви маєте здати IELTS, або TOEFL на рівень C1. Більш детально тут. На жаль, з цим все строго і цю вимогу ніяк не обійти.
3) Мати 3 рекомендаційних листи. Бажано, щоб вони були від викладачів, які викладали у вас на бакалавраті. Якщо ж ви дід і отримали бакалавра вже дуже давно, то підійдуть листи від ваших керівників. Єдиний момент, що вони мають хвалити ваші CS знання і вміння, а не готовність вночі фіксити поламаний prod.
4) Також треба буде зробити резюме і заповнити форму з питаннями, але це вже дрібниці.

Все! Якщо ці вимоги виконані і ви заплатили символічний application fee (десь 70 доларів), то ви майже гарантовано вступили. Тут майже немає відбору, це як масовий MOOC, люди просто відсіюються по ходу програми. Важливий факт: по закінченню ви отримаєте диплом аналогічний до дипломів, який GaTech видає on-site студентам. Також GaTech наголошує що онлайн програма нічим не відрізняється від on-site, і щоб отримати диплом, треба буде суттєво напрягтись.

Сподіваюсь вам було цікаво. Навіть якщо ні, на вас всеодно чекає розповідь про мій процес вступу і проходження курсу Advanced Operating Systems на А.

👍ПодобаєтьсяСподобалось40
До обраногоВ обраному21
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Маю технічну освіту інженера, проте не в айті сфері. Періодично передивляючись вакансіі і вимоги все частіше бачив з вимог освіту в computer science.

Було якось бажання отримати виш з CS аби мати більше переваг під час відгуків на вакансії. Подавався в AUK (American University Kyiv) — процесс вступу там не був дуже складний. Але в самому кінці сказали що треба мати військовий квиток. Тоді мій навчальний шлях і завершився бо не було його на той момент, та і пригадавши як це все було із першою освітою (купа медкомісій, походи в військомати і черги — як то всьо напрягало) трохи перехотів.

Зараз іноді передивляюся Coursera на предмет онлайн програм в Європі/США.
Автору дякую за статтю, що нагадала мені за цей пунктик!

Чи насправді навчання повністю онлайн і чи дають вкінці реальний диплом?

Останній раз (ще до вторгнення), коли я цікавився цією темою, то було кілька варіантів і всі печальні:
— онлайн навчання вузах типу UofLondon, але іспити здаєш при британському консульстві;
— онлайн навчання в американських вузах, де ти обовʼязково маєш жити на кампусі декілька місяців на рік для здачі іспитів;
— інші варіанти з 100% навчанням онлайн, але вкінці тобі дають фількину грамоту, а не реальний диплом.
Ще добре памʼятаю, що всі топові вузи у себе на сайті та в своїх онлайн курсах попереджали, що отримання їх диплому можливо тільки оффлайн на кампусі. Буде цікаво почути, якщо отримати реальний диплом реального нормального вузу тепер можливо в 100% онлайн режимі (хоча це важко уявити).

Так! Всі предмети повністю онлайн, 99% повністю асинхронні. 99%, бо один предмет [SDCC](omscs.gatech.edu/...​em-design-cloud-computing) вимагає підключатись в зазначений час на міт, для обговорення, і це є обов’язковим. Дають диплом, який повністю ідентичний диплому, який студенти CS магістратури отримують піля навчання on-campus. В ньому навіть ніде не написано, що навчання відбувалось онлайн. Впродовж навчання неодноразово наголошується, що онлайн студенти нічим не відрізняються від on-campus студентів, і вимоги до всіх однакові. Сам диплом можна отримати поштою, або, при бажанні(в нас час радше можливості) можна відвідати graduation ceremony, яка відбувається у кампусі, і отримати дилом разом з усіма іншими випускниками GaTech

Добре, а який тоді регламент здачі іспитів і захисту випускного тезису? Це все відбувається чисто онлайн?

Тезіс для отримання диплому здавати не обов’язково. Опція написати тезіс звісно є, але вона не дуже популярна. Я в наступних дописах опишу детальніше, але якщо коротко: тести здаються онлайн за допомогою розширення браузеру honorlock яке знімає все що відбуваєтсья на екрані і вебку. Коротше списати на тесті майже неможливо

Тезіс для отримання диплому здавати не обов’язково. Опція написати тезіс звісно є, але вона не дуже популярна.

Просто думки вслух:
Дякую, що нагадали, що вища освіта всрата не лише в Україні, а і по всьому світу. Це блін магістратура, Карле!

По-перше, ніхто не забороняє написати thesis) По-друге, OMSCS позиціонує себе більше як «термінальна» «professional» програма, тобто пройшовши її, мало хто іде далі в PhD (хоча такі люди все-таки є), і вона більше про те, як стати кращим спеціалістом в індустрії, а не академічним дослідником. По-третє, якщо є бажання розвиватися в академічному плані і отримувати PhD, чому одразу після бакалавату не піти в PhD, минаючи Masters? В Україні звісно так не можна, але за кордоном це дуже популярний зараз варіант. А якщо немає цілі отримати PhD, то я не вважаю, що відсутність Master thesis це щось дуже погане. Також знаючи, як багато людей в Україні пише дипломні, краще вже не мати дипломної, ніж мати низькоякісну, написану аби написати, або взагалі написану на замовлення

Просто щоб не було непорозумінь:
Те що я пишу це думки про ситуацію в цілому, це ніяким чином не випад в вашу сторону.

По-перше, ніхто не забороняє написати thesis) По-друге, OMSCS позиціонує себе більше як «термінальна» «professional» програма

Диплом має показувати певний рівень. Фактчно «можливість обрати простіший шлях» нівелює зусилля тих хто обирає складніший шлях.
В контексті знань OMSCS — це просто курс на курсері, 7К таке не вартує. Гроші тут банально за диплом, який зараз котирується, але це відбувається, бо люди поки не почали заглядати в його суть.

По-третє, якщо є бажання розвиватися в академічному плані і отримувати PhD, чому одразу після бакалавату не піти в PhD, минаючи Masters? В Україні звісно так не можна, але за кордоном це дуже популярний зараз варіант.

На заході так само, дуже мало людей здатні зробити ПхД без магістратури. Там ще є прикольний момент, що ваш ПхД дисер може бути просто по факту опущено до рівня мастер, але то ще одна проблема.

Також знаючи, як багато людей в Україні пише дипломні, краще вже не мати дипломної, ніж мати низькоякісну, написану аби написати, або взагалі написану на замовлення

Навіть більше скажу, знаючи як студенти з досить поважних західних універів замовлять дипломні роботи в Україні, можу погодитись, що дисер зараз має невелику цінність. Але це не змінює (лише підтверджує) те що система освіти всрата.

Та я розумію, просто дискутую) Програма існує з 2014 року, тому у людей було достатньо часу заглянути у суть. Загалом OMSCS високо оцінюється незалежними джерелами: www.forbes.com/...​test-degree-program-ever , просто ви дуже консервативно дивитесь на процес освіти) Про те, що це просто курс на курсері — скоріше ні, але схожого багато, більш докладно я опишу процес в наступних дописах. Згоден, що проблема з якістю дипломів існує в усьому світі, а не тільки в Україні. Система освіти всрата в тому плані, що сама по собі наявність диплому майже нічого не каже про кваліфікацію людини, яка його отримала, бо при бажанні майже всюди диплом можна просто «просидіти». Проте, зараз система освіти не всрата у тому плані, що вона дає багато можливостей, було б тільки бажання

Програма існує з 2014 року, тому у людей було достатньо часу заглянути у суть

Часу було достатньо. А потреби? Якщо контора не наймає системно з цієї програми і порівнює з іншими, то вони не побачать різницю, бо немає достатньо прикладів.

просто ви дуже консервативно дивитесь на процес освіти)

Так, консервативно. Але що важливіше я розділяю education та training. Зараз ВО по всьому світу активно рухається у напрямку training. Власне я подивився на курси OMSCS і не зрозумів чому це саме магістерська програма, все (або більшість) те ж саме можна було дати і в рамках бакалаврату. Та і наші магістерські програми теж часто просто набір курсів, які можна було б читати бакалаврам. Трохи мішно, що велику сатину одного з предметів, який у мене був на 5 курсі, зараз читають на 3 курсі.

Проте, зараз система освіти не всрата у тому плані, що вона дає багато можливостей, було б тільки бажання

Тут погоджуюсь, але з оговоркою, що «можливостей для отримання знань». Бо наприклад в контексті соціальної мобільності ВО зараз вже дає мінімальні можливості.

Никита, ждем следующую статью ?! :)

Ось dou.ua/forums/topic/51893/ Третю частину не треба буде так довго чекати)

Дуже цікаво) Чекаю продовження!

Цікава та корисна стаття. Прочитав із захопленням.

Georgia Tech гарний вибір, це престижний університет, з гарною CS програмою, диплом мастера від них буде цікавий великий компаніям в штатах.

Як варіант можна було ще розглянути UW, наприклад: www.pce.uw.edu/...​computational-mathematics, але там ціна ближча до стенфорд

Дякую! UW дуже крутий виш, але, як ви зазначили, ціна занадто висока + там немає онлайн саме CS магістратури, а тільки Applied and Computational Mathematics

Простий хлопчина написав більш цікаву і актуальну статтю чим 90% на доу. Добре що хоч є такі автори.

Якщо вже і платити за західну магістратуру, то краще за європейську там за якусь вищу технологічну школу Цюріх чи ЧТУ.

Якщо вже і платити за західну магістратуру, то краще за європейську там за якусь вищу технологічну школу Цюріх чи ЧТУ.

Чому? Чим Карнегі-Меллон чи Берклі гірші?

Тут звісно є момент, що сумнівна цінність саме онлайн диплому, але цю тему ми не розглядаємо.

Але автор пішов не в берклі, автор пішов в ноунейм онлайн вуз з другої сотні топу, і це за 7к зелені, хоча той же ETH Цюрих коштує за ту же 2х річну магістратуру 10 тисяч доларів для іноземців. В Чехії ще дешевше або безкоштовно якщо знаєш чеську, а Празька політехнічна школа досить відома в світі. На Стенфорд, МІТ чи Берклі ніхто не гонить. Просто більшість американських університетських програм не з топових вузів, таке саме фуфло як і українські, і кампуктор сайнс мастер дегрі з університету джорджії, не те щоб сильно відрізняється від магістратури умовної Одеської чи Запорізької політехніки.

Тут велика проблема в мові . Саме тому автор і вибрав Америку , бо у нього був підходящий рівень. Я вважаю його вчинок найбільш правильним за останні рок, що я чув. Хлопець все вірно зробив, жаль я так не зробив. Хоча я й не програміст, але варто слідувати і іншими спеціалістам за таким способом, бо багато хто його одразу відкидає.

Я спеціально залишив 3 посилання, щоб можна було подивитися на рейтинги вишів. Напевно додам в допис інформацію по кожному згаданому ВНЗ, щоб краще сприймалося. GaTech — це не ноунейм онлайн виш. Більшість студентів все ж таки вчиться там on-site. Також Gatech топ 4 США по рейтингу cranking, топ 7 в США в сфері CS по рейтингу usnews, і топ 28 світу у сфері CS по рейтингу topuniversities. Так що порівнювати GaTech з Запорізькою полтітехнікою це дуже сильно, і багато говорить про ваші уявлення про академічний світ CS

оригінальний дописувач, скоріш за все, не розуміє про що іде мова. Georgia Tech має топову CS програму в штатах. Наприклад, MSFT полюбляє наймати інтернів звідти, коли я проводив інтервью, то рівень аплікантів звідти був дуже високий. Інтернів з запоріжської політехніки не зустрічав.

і потім ви можете шукати роботу в сша?

Тільки якщо remote. Планую залишитись в Україні, але все ж таки хочеться попрацювати в топових американських компаніях типу Nvidia та AMD

Празький політех, Чеський технологічний університет. Той самий, вихідці з якого придумали таку штучку, як комп’ютер.

Я его закончил, но не понимаю почему ты советуешь его автору. Там нельзя учиться удаленно, а даже очное обучение на английском еще дороже чем то что заплатил автор.

Дякую автору за таку цікаву статтю! Цікаво було б дізнатись, як відбувається сам процес навчання, які переваги/недоліки.

Не просто стаття, а рафінована корисна інформація! Дякую автору!

Яка тоді якість навчання, якщо у вас всі з другого курсу працюють? Не інституція освіти, а інституція дипломів

Відкрию вам Америку, зараз так повсюди в українських вузах, бо програми вже дуже застарілі і немає співпраці з бізнесом.

Переоткрию вам щойно відкриту вами Америку, я навчаюсь в приватному вузі на магістратурі SE, програма сучасна, є співпраця з однією великою IT компанією, є інтернатура в американських і європейських компаніях, поки що лише для дівчат та відставних військових, але вже непогано. І хєр там студент зміг би працювати паралельно з навчанням на другому курсі в цьому вузі

Я бачив КНЕУ і КПІ у них тільки дурень не працює на другому третьому курсі з програмістів.

Тому КНЕУ і КПІ — це просто інституції штампування дипломів (вважайте паперу зі штампом). В приватних вузах так не пропетляєш, та і навіщо?

Тому КНЕУ і КПІ — це просто інституції штампування дипломів (вважайте паперу зі штампом). В приватних вузах так не пропетляєш, та і навіщо?

А навіщо «петляють» в неприватних вишах? Бо можуть, так само як і в приватиних.

Переоткрию вам щойно відкриту вами Америку, я навчаюсь в приватному вузі на магістратурі SE, програма сучасна, є співпраця з однією великою IT компанією, є інтернатура в американських і європейських компаніях

Хочете прикол? Все те саме є і в КПІ (на бакалаврі точно, про магістратуру не дізнавався)

Все впирається в 1 просту річ — мотивація студента.

І хєр там студент зміг би працювати паралельно з навчанням на другому курсі в цьому вузі

А про який саме приватний виш ви говорите? Бо я знаю про 1 умовно праватний виш де без проблем суміщають, але там контингент студентів у яких немає потреби працювати з 2 курсу, тому суміщають одиниці.

проблеми вітчизняної вищої освіти
По-перше, на 2 курсі я почав працювати на дуже крутому проекті в GlobalLogic
, а дають всім однакове, в незалежності від вподобань.
Таким чином, більшість знань, які надаються універом, проходять повз більшості студентів (включаючи мене).

Тобто проблема української освіти — це те що студенти мають можливість забивати на пари і невмотивовані (універ дає те що вважають доцільним люди, що мають досвід у сфері, а не те, що «вподобала» людина, що немає жодного розуміння сфери).

Власне постковідний рік, коли брали на проекти все, що може написати цикл — це був серйозний удар по системі ІТ освіти.

Власне постковідний рік, коли брали на проекти все, що може написати цикл — це був серйозний удар по системі ІТ освіти.

не согласен.
это началось в году 2017 примерно

не согласен.
это началось в году 2017 примерно

Масово я це бачив лише в 2021. і раніше і пізніше, на 2 курсі роботу знайти можна було, але все ж дуже придивлялись. Чи у вас в 2017-му теж десь 70-90% потоку працювали (навіть на 2 курсі)?

ну может, на самом деле вопрос в тенденции

Тут ще є проблема, що професори, що мають вплив на програму, мають доволі скривлене уявлення про сферу. Вони бачать тільки свою частину CS, і явно мало звертають увагу на індустрію. Ви можете сказати, що університет це не коледж, і він не про індустрію, але всьому є межі. Приклад: на моєму 2 курсі, професор що викладав матлогіку домігся того, що збив весь розклад своїми предметами. Як думаєте ціною чого? Комп’ютерні мережі і архітектуру обчислювальних систем об’єднали в 1 предмет, а практики по цьому предмету проводились 1 раз в 2 тижні. Якщо ви думаєте що ця матлогіка була чимось цікавим, або корисним, ви помиляєтесь, можете ознайомити з методчкою при бажанні csc.knu.ua/...​anonical/1669119709/2157

Тут ще є проблема, що професори, що мають вплив на програму, мають доволі скривлене уявлення про сферу. Вони бачать тільки свою частину CS, і явно мало звертають увагу на індустрію.

Професор має вплив на свою дисципліну, а не на те що будуть викладати всі інші. Я не знаю як там зараз в КНУ. В КПІ чи не на всіх кафедрах є 1-3+ викладачів з індустрії. Я був тим викладачем, що «взагалі незрозуміло для чого викладав якийсь Докер, який взагалі не потрібен прикладним математикам» (контекст: кафедра ПМА стратегічно хоче дати студентам ширину вибору спеціалізації після завершення) — це на думку студентів.

Приклад: на моєму 2 курсі, професор що викладав матлогіку домігся того, що збив весь розклад своїми предметами. Як думаєте ціною чого? Комп’ютерні мережі і архітектуру обчислювальних систем об’єднали в 1 предмет, а практики по цьому предмету проводились 1 раз в 2 тижні.

Не розумію як саме він це зміг зробити. Знову ж є вибіркові дисципліни, на які впливу не має, а якщо він замінив обов’язкові, то це дуже складно, бо тут треба міняти програму. Щось тут дуже мутне.

Якщо ви думаєте що ця матлогіка була чимось цікавим, або корисним, ви помиляєтесь, можете ознайомити з методчкою при бажанні csc.knu.ua/...​anonical/1669119709/2157

Подивився лише зміст. Цікавим — ні, у нас частина цього була на 1 курсі, було складно та боляче.
Корисне — багатьом теж ні, але ті теми, що описані є основою для розподілених обчислень (наприклад «темпоральна логіка» чи відношення порядку), для усіляких лінгвістичних штук і систем прийняття рішень. Більш приземлені приклади — це робота з вимогами та стьоб/тролінг з людей в інеті, які не здатні здатні обґрунтувати свою думку і побудувати логічний ланцюжок з 3 елементів (іноді 2-х).
Але тут є важливий момент, треба було докладати зусиль при навчанні. Я зрозумів нах мені треба решітки і логіка першого порядку вже десь через кілька років роботи.

Щодо об’єднання мереж та архітектури обчислювальних систем: А чому цього часу було недостатньо? Які важливі теми не були покриті за рахунок цього злиття?
І знову ж треба контекст — Як називається спеціальність? (Якщо якась комп інженерія, то не дуже круто. Але на кубіку наче більше примат і сисаналіз)

В нього був вплив, бо він був гарантом програми, чи щось типу того. Спеціальність комп’ютерні науки. Не можу сказати конкретно, на що не вистачило часу, але завжди можна розглянуту більше матеріалу. Тоді покрили тільки базу. В будь-якому випадку, я вважаю що було б корисніше глибше розглянути архітектуру комп’ютера, а не якісь неоклачичні логіки

Я не ставлю на меті захистити конкретного викладача чи систему в цілому. Моя мета показати, що треба дивитись на все ширше і враховувати різні джерела вимог (власне практика, яку я б очікував, що мали пояснювати хоча б на Архітектурі ПЗ)

Не можу сказати конкретно, на що не вистачило часу, але завжди можна розглянуту більше матеріалу

Будь-яка дія має мати чітку мету. Завжди можна щось робити більше, але тут питання необхідності. Ви ж говорите, що саме необхідності не бачите (бо на все вистачило часу).
Щодо матлогіки, то це складний предмет і на нього завжди не буде вистачати часу (всі знайомі жаліються, що там все дуже складно, незалежно від викладача, програми, вишу).

В будь-якому випадку, я вважаю що було б корисніше глибше розглянути архітектуру комп’ютера, а не якісь неоклачичні логіки

І це нас повертає до питань:
1) На чому заснована дана оцінка?
2) Чи не підміняється оцінка (вважаю) побажаннями (хочу)?
У мого потоку було по факту 3 семестри архітектури обч систем, 1 семестр мереж + 2 семестри операційних систем (0.5-1 семестр — це по факту архітектура обч систем). Дуже популярне питання серед однокурсників було «нафіга воно нам треба».
Компнауки — це більше про програмування (навіть більше теорію, бо про практику це 121), а не про залізо (це 123), тому тут якраз тут логічно пожертвувати курсами про системні штуку на користь курсів про теоретичні штуки (матлогіка).

Є ще одна важлива проблема:
Ви обирали магістратуру усвідомлено. Це добре і правильно.
А от як обирають у нас бакалаврат? Хтось читає силабуси (або взагалі їх шукає)? Я пішов на прикладну математику з зовсім іншими очікуваннями, там викладали зовсім не те що я хотів. Але це було корисно, і я впевнений, що тоді навряд чи сформував би програму краще.
Зараз я б міг сформувати (не імплементувати) круту програму. От тільки десь таку саму програму зараз уже сформував (і реалізував) поточний склад кафедри де я навчався — pma.fpm.kpi.ua/...​tam/navchalni-distsiplini (не всі силабуси завантажені)

Підтримую — дуже гарна стаття. Особливо приємно бачити що навіть серед молодого покоління є ті, кого в ІТ насправді цікавлять знання, а не бабло.
Єдине питання яке виникає: навіщо?
Після універу ви вже можна сказати достигли стелі розвитку в Україні: синьйор на великій ІТ галері. Ви пишете що бажання виїжджати у вас нема. От мені і цікаво: що ви збираєтеся робити з отриманими знаннями?
Я колись отримав червоний диплом магістра Computer Science. Тоді на галери брали не з перших курсів — тому я насправді встиг навчатися не тільки програмізму, а і теорії: логіка предикатів, криптографія, алгоритми, прикладна математика, матан, матстатистика, і навіть ШІ (так-так, його вчили ще у минулому столітті). Але за 25+ років на галерах мені з усієї теорії знадобилося хіба що 10%. І то вже через 15 років після ВУЗу коли галера стала настільки крута, що мені довірили працювати на проєкті Microsoft. Якщо ви думаєте що девелопери MS знають СS — то це не так. Для CS у MS є спеціальний підрозділ, де сидять «яйцеголові» — зветься Microsoft Research. І от вони презентували нам готовий алгоритм для рішення прикладної задачі оптимізації. Тоді я зібрав залишки своїх знань, знайшов підручники і зміг таки розібратися у їх рішенні. Хоча насправді нам треба було його тільки імплементувати.
Але це дуже гарно показало мені різницю між «практичним ІТ» де сидять девелопери і «теоретичним ІТ» де сидять інженери CS (або навіть науковці).
Отже рівень магістра CS — це навіть не лід девелопер чи архітект в аутсорсі. Це інженер у R&D центрі світових ІТ компаній. В Україні такого не існує — хіба що роблять якийсь «науковий» стартап з прицілом продатися цим топам (шукай Viewdle). Ну і рівень зарплат «ІТ науковців» відповідно у рази вищій за ІТ девелоперів (там — бо тут «аутсорс стеля»).

По-перше, мені подобається CS, тому приносить деяке задоволення вчитись. По-друге, це впорядковує процес отримання знань, а найголовніше привносить у нього дисципліну. По-третє, навчання в університеті це спосіб спробувати поробити щось нове, що ти б наврядчи спробував самостійно. Але найголовніше, маю мету попасти напряму в якусь круту компанію, бажано compiler developer і сподіваюсь що магістратура в цьому допоможе

По-перше, мені подобається CS, тому приносить деяке задоволення вчитись.

Тому і ділюся своїм досвідом. Мені також дуже подобалося вчитися. Я постійно дивився нові технології, які виходили і пробував їх на пет-проєктах чисто для себе. Але з того, що я вивчив більшість мені так і не знадобилася у роботі! Максимум користі — ми в ІТ компанії робили POC аби показати як ми вміємо, наприклад, розпізнавати об’єкти чи контролювати «розумний будинок». Клієнтам завжди подобалися такі презентації. Але чомусь ніхто не замовляв українській ІТ компанії таких проєктів. Переважно в аутсорс віддавали старий легасі ентерпрайз або якісь чергові інтернет магазини, або навіть гемблінг.

Але найголовніше, маю мету попасти напряму в якусь круту компанію, бажано compiler developer і сподіваюсь що магістратура в цьому допоможе

Я багато років чекаю поки круті ІТ компанії почнуть набирати спеціалістів напряму на ремот. До цього чекав що MS відкриє центр розробки в Україні — але тепер вже пізно. Наприклад такого як ви MS охоче взяла б інтерном з чудовими подальшими перспективами. Але тільки якщо ви в США (і поки що про ремот мови не йде).
Я гадаю тут є певний кордон: коли ІТ компанія наймає не контрактора — а повноцінного співробітника, то це важлива інвестиція і це її інтелектуальний капітал. Особливо якщо ця людина справді буде генерувати не банальний код, а якісь цікаві рішення, які вже будуть інтелектуальною власністю. Очевидно що таких цінних людей хочуть тримати десь у своєму офісі, а не десь у третіх країнах.
Я не дарма написав про Viewdle: dou.ua/forums/topic/9229

У нас є офіс Nvidia. В теорії можна найнятись на будь-яку вакансію в Nvidia і оформитись через офіс в Києві. Ще є проекти саме в Києвському офісі (колишній Mellanox). Але на практиці, я 12 разів апліївся і 12 разів отримував реджект на етапі CV. Я думаю через досвід. Але я згоден що зробити це з України набагато важче і топ компанії бажають бачити програмістів під боком десь в США чи Європі

Коротко, лаконічно та гарний стиль. Відразу видно колегу по пиплюснутому цеху. Дякую.

Нарешті хороша стаття!

Підписатись на коментарі