Магістратура ТОП-10 вишу США за 7к доларів (частина 1)
Всім привіт, мене звати Нікіта, я Senior C++ dev в Atto Trading і студент онлайн Computer Science магістратури в Georgia Tech, або ж, як її називають, OMSCS. У серії дописів я хочу поділитися своїм досвідом вступу і враженнями від першого семестру. Тут буде наведена як корисна інформація для тих, хто хоче навчатися на CS магістратурі онлайн, так і багато власного досвіду до купи з суб’єктивними думками і англіцизмами. Тому читайте на свій страх і ризик. Цей пост присвячений огляду онлайн магістратур у комп’ютерних науках і вимог до вступу.
Чому OMSCS
Ще на 1 курсі універу, я прочитав статтю на хабрі (лінку очевидно не додаю), про магістратуру за ціною кави. Там автор порахував, що день навчання на ОМSCS коштує як кава в Starbucks, що, погодьтесь, виглядає дуже привабливо для американського диплому у відносно відомому виші.
Українська державна CS освіта
Пропустіть цю секцію, якщо вам не цікаві проблеми вітчизняної вищої освіти.
Бакалавра комп’ютерних наук я отримував на кубіку (Факультет Комп’ютерних наук і кібернетики КНУ Шевченка). Якщо на молодших курсах я отримував багато задоволення від навчання, то на старших з цим було набагато гірше.
По-перше, на 2 курсі я почав працювати на дуже крутому проекті в GlobalLogic, на якому провів 3 з половиною роки і став з трейнішки мемним 21 річним сіньйором (заохочую вас написати комент про те, що не може бути 20 річних сінйьорів, і взагалі зараз інфляція тайтлів в українському айті, а щоб бути сіньйором треба мати мінімум 10 років досвіду), що означає що міг витрачати свій час заробляючи гроші, а не оцінки для стипендії в розмірі 1400 гривень. І це розповсюджена ситуація. Активні і шарящі студенти починають працювати ледь не з першого курсу, бо всі хочуть заробляти гроші і набиратись досвіду в індустрії тут і зараз, а не через 4 роки.
По-друге, поступово предмети стають дуже специфічними, і у тебе немає змоги від них відмовитись. Тобто у тебе немає вибору, окрім як вчити те, що тобі дають, а дають всім однакове, в незалежності від вподобань. Ну як, вибір є, але зазвичай це вибір між двома назвами одного і того ж предмету. У випадку КН на кубіку, єдиний реальний вибір — це вибір між кафедрами на 3 курсі, від якого в семестрі залежить
Ці дві проблеми працюють у синергії. Тобто коли тобі дають нецікавий для тебе предмет, у тебе немає мотивації себе пересилювати і розбиратись, і ти просто йдеш приділяти час роботі. Таким чином, більшість знань, які надаються універом, проходять повз більшості студентів (включаючи мене).
Хочу зробити ремарку, що я не вважаю кубік поганим факультетом. Я не жалкую, що отримав тут бакалавра і обрав би КН на кубіку ще раз. По-перше, через нетворкінг. Я вважаю, що на кубіку вчаться одні з найкрутіших людей. По-друге, незважаючи на ситуацію, яку я описав, періодично з’являється можливість вчити дуже цікаві предмети, які викладають дуже круті викладачі. Єдина проблема — вчасно помітити це, а не на екзамені, коли ти закриваєш предмет на 60, бо ти пропустив всі пари.
Отже, незважаючи на те, що я б обрав кубік для бакалаврату ще раз, я був неготовий обирати його для магістратури, як і будь-який інший факультет у державному виші в Україні. Як показали відгуки від колишніх однокурсників, які продовжили навчання, я зробив правильний вибір. Я почав глибше цікавитись іншими можливими варіантами.
Альтернативи
Почнемо з моїх вимог до магістратури:
— Повністю онлайн і асинхронна, щоб я міг легко поєднувати навчання з full-time роботою;
— Має коштувати адекватних грошей;
— Має бути у відомому респектабельному університеті, щоб посилити моє CV;
— Має бути можливість проходження магістратури перебуваючи в Україні, бо у мене немає бажання виїжджати;
— Має бути широкий вибір предметів.
Як виявилось, станом на зараз, з’явилась велика кількість онлайн магістратур, особливо в США. OMSCS була першою і її успіх дав поштовх великій кількості аналогічних програм. Коротко про Master of Science in Computer Science: тут можна подивитись рейтинг CS програм в різних університетах: topuniversities (з усього світу), usnews (Graduate програми в США), csranking (тільки США, але можна виставити фільтри по конкретній області CS). Загалом, майже у кожному випадку треба пройти близько 10 предметів в майже довільному темпі. Отже, що ми маємо станом на зараз:
1) Stanford. Тут не виникає питань щодо репутації, але ціна в 70к$ за диплом робить цей варіант не актуальним, що насправді шкода, бо мені сподобалось проходити MOOCs по криптографії і компіляторам від Стенфорду
2) Johns Hopkins. Ситуація аналогічна, але ціна вже 53к$.
3) University of Illinois Urbana-Champaign (Coursera), скорочено UIUC MCS. Ціна вже 20k — 24k, що вже стає більш реальним. Додатково, є широкий вибір із 22 дисциплін.
4) University of Texas at Austin, програма відома як MSCSO. Ціна рівно 10к за 10 предметів, що вже дуже приємно. Вибір більш обмежений, всього 18 предметів. Є схожі програми, але заточені специфічно під Data Science: MSDSO і AI: MSAIO.
5) GaTech, програма відома як OMSCS. Ось ми і добрались до справжнього скарбу. Це найстарша, наймасовіша онлайн MSCS програма. Ціна приблизно 7к за весь диплом. Є можливість обрати з майже 70 предметів на будь-який смак!
Цей список не повний, є багато інших програм, для пошуку можна скористатися Coursera та EdX. Для вибору рекомендую дивитися відгуки на Reddit і відео на YouTube.
Щодо вищенаведеного списку, загалом найпопулярніші зараз програми — це OMSCS, MSCSO, UIUC. Враховуючи такі фактори як ціна та різноманітність дисциплін, очевидним вибором для мене є OMSCS, на другому місці — MSCSO. Хочу відзначити, що якби я цікавився специфічно ML/DS/AI, я б можливо обрав UT at Austin, бо
1) Це один з найтоповіших універів, якщо розглядати саме DS;
2) Різноманітність предметів не так впливає, бо ти й так вчиш те, що тебе цікавить;
3) Різниця в 3к$ не так і суттєва для цілої програми.
Про OMSCS і вимоги для вступу
В GaTech, окрім OMSCS, є ще окремі програми по дата аналітиці OMSA, і по кібербезпеці OMSC. Але я розкажу специфічно про OMSCS. Наперед рекомендую полазити в інтернеті на тему OMSCS, особливо на Reddit.
Є вибір із великої кількості предметів. Треба пройти 10 із них, але пройти рандомні 10 не вийде. По проходженню 10 мають бути виконані вимоги однієї із 6 спеціалізацій. Найпростіший спосіб у цьому розібратись це натикати собі програму в цьому планері. Порядок проходження теж важливий. За перший рік треба пройти 2 foundational курса (вони помічені зірочкою в списку) на оцінку не меньше ніж B. Якщо у вас не вийде, ви просто будете обмежені у виборі предметів, поки не виконаєте цю умову. Додаткове уточнення: навчальний рік складається з 3 семестрів: Spring, Summer, Fall. Не можна пропускати більше 2 семестрів підряд. На проходження програми відводиться 5 років. Всюди рекомендується починати проходити по 1 предмету за семестр. Як показала практика, це правильна порада.
Сподіваюсь мені вдалося розрекламувати програму, тому тепер ми поговоримо про вимоги до вступу. Вимоги описані тут.
1) Ви маєте мати бакалавра у сфері комп’ютерних наук або суміжній із середнім балом 3.0+ з 4.0, що відповідає десь 82+ по 100 бальній шкалі. АЛЕ! Не замучуйтесь, якщо ця вимога не виконана, на OMSCS вчиться багато людей без профільної CS освіти, або з середній балом меншим за 3.0. Просто під час вступу такі заявки будуть розглядатись case-by-case.
2) Ви маєте здати IELTS, або TOEFL на рівень C1. Більш детально тут. На жаль, з цим все строго і цю вимогу ніяк не обійти.
3) Мати 3 рекомендаційних листи. Бажано, щоб вони були від викладачів, які викладали у вас на бакалавраті. Якщо ж ви дід і отримали бакалавра вже дуже давно, то підійдуть листи від ваших керівників. Єдиний момент, що вони мають хвалити ваші CS знання і вміння, а не готовність вночі фіксити поламаний prod.
4) Також треба буде зробити резюме і заповнити форму з питаннями, але це вже дрібниці.
Все! Якщо ці вимоги виконані і ви заплатили символічний application fee (десь 70 доларів), то ви майже гарантовано вступили. Тут майже немає відбору, це як масовий MOOC, люди просто відсіюються по ходу програми. Важливий факт: по закінченню ви отримаєте диплом аналогічний до дипломів, який GaTech видає on-site студентам. Також GaTech наголошує що онлайн програма нічим не відрізняється від on-site, і щоб отримати диплом, треба буде суттєво напрягтись.
Сподіваюсь вам було цікаво. Навіть якщо ні, на вас всеодно чекає розповідь про мій процес вступу і проходження курсу Advanced Operating Systems на А.
62 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів