Google знову скорочує менеджерів на 10%. У чому причина

Google нещодавно скоротила 10% керівників, включаючи менеджерів, директорів і віцепрезидентів.

Причина — програма оптимізації та спрощення структури компанії. Ця стратегія, яку компанія впроваджує вже понад два роки, є черговим етапом масштабного підвищення ефективності.

Але таке вже стається не вперше. У 2022 році Google звільнила 12 тисяч співробітників, а тепер до подібних дій вдається й Amazon, плануючи скоротити частину своїх менеджерів.

На жаль, така ситуація характерна не лише для американського ринку. Український ІТ-сектор також стикається з неприємною тенденцією скорочень, яка поки що не втрачає обертів.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
У чому причина

У мене раніше Гугл займав 100% пошукових запитів.
Зараз десь 10-20%. Нейронки набагато краще надають відповідь.
Можливо це не тільки у мене так? І це лише початок кінця Google?

Все так, але Гугл і не давав відповіді на запитання, він шукав статті/сайти/etc
до того ж, гугл дуже монетизувався, і останні роки кажуть що краще шукати через якийсь duckduckgo чи ще щось

Реструктуризація, інша справа — що саме з цього і мали би почати, а не викидаючи людей рандомайсом блокуючи акаунт одним днем. А по суті воно має починатися із виявлення фінансово не ефективних напрямів діяльності компаній, або тих де нема необхідних результатів — далі скорочень і замін їх керівників і з рештою вже буде адекватне скорочення і робітників, а не рандом. Та ні Google явно перетворився на IBM кінця 90-х і подібну структуру. З корпоративної солідарності, менеджерів не чіпали. Це якраз тих хто і найняв більше ніж треба було, не вірно оцінив ринки та ризики і т.д. Навіть Лукашенко — коли в нього завод чи колхоз не працює, не робітників виганяє — а директора, губернатора області і т.д. А що робити з робітниками — це якраз і задача керівників.

До речі, я читала в телеграмі DOU Polska, що саме у Варшаві Гугл прям не топ по зп для розробників( B2B contract). Один з розробників писав, що Нетфлікс прям набагато більш дає зп в тому ж Кракові.
Хоча Гугл і вважається топ компанією у Польщі.
P.S. Я розумію, що треба знати більш детально інформації. Але вже не перший раз таке чую.Щодо зп.

Та народ в долині каже те саме. Тим не менше Netflix теж цікава контора, там шалена плинність кадрів — 80% народу міняється за три роки. Безумовно те що ми зараз бачимо — це американська система бізнесу авторства Джона Рокфелера, яку викладають переважна кількість бізнес шкіл США. Позаяк вони від університетів, більшісті з котрих сам Джон був співзасновник. Той же Джобс, відмовився від такої системи і ввів у себе в Next японську систему керування, коли в 80-ті роки стало ясно — що американська система відверто програє конкуренцію. Next не був фінансово успішним програвав Sun, тим не менше створив усі продукти якими відомий сучасний Apple. Старий Apple, був технологічною компанією — яка перестала створювати інноваційні продукти, а для технологічної компанії це означає крах.

у Варшаві Гугл прям не топ по зп для розробників( B2B contract)

Гугл у Варшаві не наймає на B2B

Я помилилася.Там мова йшла про В2В в контексті Нетфлікс.Тобто, там зп більш, ніж у Гугл. Я знаю щодо гугл лише про умову о праці.Тому, якщо не права, підкажіть знов.

Netflix, наскільки знаю, теж не наймає на B2B. В цілому бігтєх таким не балується. Але я допускаю, що Netflix просто платить більше, ніж Google у Варшаві.

Сколько работал в украинских компаниях, не встречал роли менеджера именно такую какая есть в США. Это не лид, не продакт менеджер, не проджект менеджер, это чисто пипл менеджер, главная задача которого 24/7 развивать тебя, давать возможности для роста и на перформанс ревью писать фидбек.
По факту, после сокращения менеджера в Американской компании, команда становится 1 в 1 как в Украине — с продактом, лидом, инженерами, QA и дизайнерами.
Сравнивать сокращение в США и в Украине странно, так как почему-то на украинском рынке чаще всего страдают именно инженерные позиции, а в США большинство сокращений касаются роли менеджера.

AI может заменять разработчиков, но сокращают почему-то менеджеров )

Ну пока тестируют AI на менеджерах

12 тысяч IT рабочих уже сократили, причем рандомно. Теперь сокращают тех кто занимался сокращением и т.д. потому что управлять им больше некому, они не нужны. Тут капитализм как он есть, правила рынка. Интересно что Стив Джобс когда вернулся в Apple, действовал по другому — закрыл не нужные и убыточные проекты, и уволил топ менеджмент, включая даже Майка Маркулу отправил на пенсию (безусловно была месть). Этот менеджмент «себя показал» доведя компанию до критического положения, и при том как и всегда, действует принцип Парето, топ менеджмент был наиболее затратной статьей расходов. В совете директоров осталось всего два человека. Инженеров перевели на те проекты которые остались и вновь ввели, кому нашлось место. Их найм был призван дорогим, а потеря экспертизы Bus Factor — ще болле дорогим.
Интересно вернут ли в Google — Лари и Сергея ?

Підписатись на коментарі