Знову про PHP
Трохи преамбули — розробляю на «дорослому» PHP вже 10+ років. Ну, там Symfony та інше — на хліб із маслом вистачає. Кілька років працюю на прямих контрактах або продуктах — на «галерах» дуже давно не працював.
Загалом до самої технології особливих претензій немає, але, доклавши певних зусиль у кар’єрному плані за останні роки та не отримав нiякого плюса у доходi, склалося враження, що досягнуто стелі (як мінімум, скляної). І якщо хочеш іти далі, треба щось вигадувати.
Наприклад, зараз дуже популярна думка: «Їдь за кордон, усе буде в шоколадi». Я особисто цього не бачу, можливо, я чогось не розумію?
Більшість вакансій хочуть бачити тебе в гібридному форматі (на тiж самi грошi) або ремоут у радіусі якоїсь дорогої країни. Пробував подаватися — марно, навіть не пропонують спілкуватися. Виходять на контакт лише ті, хто міг би найняти і в Україні.
- Чи є реальні кейси людей, яким переїзд допоміг отримати жирну віддалену роботу, не осідаючи в дорогій локацii? Цікаво почути, як це вдалося, і скільки часу на це пішло.
Або мабуть є сенс спробувати переквалiфiкуватися? Розширювати стек умовними PostgreSQL/Kafka/GCP замість MySQL/RabbitMQ/AWS за відчуттями — це як слону дробина (на фоні всього іншого). А ось спробувати опанувати другу мову...
Наприклад є вакансії типу «Backend Developer / Software Engineer», де конкретна мова не важлива, якщо вона входить до умовного вайт-листа — зазвичай це Java, Python, Go, C# та Node.js. Також під час ковіду на цю п’ятірку часто полювали великі, жирні компанії (на пропонуючи мicцевi гроші на ремот). Але PHP рідко входить до цих списків, а світових компаній, що на ньому працюють, відносно небагато, тому про такi кейси я не чув.
- Мені цікаво, чи є люди, які переходили з PHP одразу в умовні FAANG (не на віддалену роботу)?
- Також цікавий досвід тих, хто змінював мову, не знижуючи грейд (або з мінімальним падінням), НЕ у межах поточної компанії. Раніше GoLang був відносно легким варіантом. Як зараз с цим? З того що бачу, на Senior Golang часто хочуть 4+ років релевантного досвіду з Go.
12 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівНе заміна
І навпаки також.
Є. В постковідній Європі це була поширена опція. Зараз вікно можливостей трохи звузилося, але не закрилося. Заходите на indeed.com (на домен країни, яка вас цікавить, напр. de.indeed.com), фільтруєте дистанційну роботу і вперед.
Найлегше заскочити на TypeScript.
Але треба розуміти, що робота буде досить розмазана між бекендом і фронтом, а стек, відповідно, може бути абсолютно непередбачуваним.
Python, можливо. Але популярність серед роботодавців пов’язана здебільшого не з вебом. Тому є певні ризики.
Решта технологій менш демократичні.
В продуктах бекенд це Java/C# фронтенд — js. Все інше то таке собі. Подумай про джаву вона стає схожа на пхп все більше. Бо в пхп додають фічі які є у джаві.
А в джаву додають фічі які вже 5 років як є в C#=)
Але в цілому згоден, обидві технології в вебі± актуальні.
Java і C# пиздять друг у друга из самого початку. Спочатку майкрофофт створив конкурента джави — мультиплафторменну мову на .net як java машина
Писав в основному на пхп з 2006. В принципі були й інші мови, наприклад perl, але пхп завжди був основою. В 2021 році мені це набридло, і я пішов в іншу компанію як java розробник. Не фаанг, але велика і відома міжнародна компанія. На той момент у мене був дуже невеликий досвід саме на джаві, але:
— я реально писав складні розподілені системи на пхп, тому з системним дизайном усе було легко.
— після Symfony ви не знайдете нічого нового в Springboot. Ну от взагалі нічого.
— я цілеспрямовано проходив літкод задачі на джаві, щоб підучити синтаксис. Там немає нічого складного, власне пхп все своє існування копіював фічі з джави. Тобто на лайв кодінгу вам не потрібно буде рокет сайнсу з тредами, чи з якимись особливостями компілятор.
Я отримав оффер на 30% більше, ніж моя тодішня зп. При цьому робота фактично не змінилася, все та ж розробка, розподілені системи, фічі, баги. Але на пхп все те ж робив на третину дешевше.
Це, доречі, не зовсім саксесс-сторі. Бо з тієї моєї контори мене таки звільнили восени. Я потрапив під масове скорочення, і чи було причиною цьму моє темне пхп минуле, я не знаю. Можливо, доречі, і стало одним з факторів.
Зараз у мене вже є інший оффер, рівня стаф, і там взагалі немає прив’язки до конкретних технологій. Після всього, що у мене було в досвіді, я думаю, що писати зможу взагалі на будь-якій мові. Головне, щоб гарно платили. Успіхів вам у пошуку.
А как искали?
Честно говорили что нет опыта в Джава и там получилось так что с падением грейда, денег стало больше?
Шукав в ЛінкдІн. Я не розумію, що таке «падіння грейду», в обох компініях я офіційно був Senior SE. Щодо досвіду, він у мене був, формально, про що я казав. Те, що його було ну може 2%, і це були якісь сайд-проєкти, я говорити не поспішав, та й не питали. Коли питали, відповідав, що використовував різноманітні технології, в тому числі і Java, що було чистою правдою.
Одним з рішень є робота на компанію, яка розробляє великий ентерпрайз проект, де використовується багато технологій, в тому числі PHP (який ви вже добре знаєте) та Java/C# (за рахунок який ви будете розширювати стек). Працюєте1-2 роки лише з PHP, гарно себе показуєте, занурюєтесь в логіку продукту, згодом просите менеджмент частково залучити вас до іншої частини проекту (там де Java/C#), починаєте з простих тасок, паралельно розширюєте стек (компанії це теж вигідно, бо вони залучили людину, яка вже знає логіку проекту, а вникнути в складний ентерпрайз часто важче ніж в технологію як таку). Поступово почне розширюватися і компетенція і сфера відповідальності і дохід, але це план на кілька років.
З приводу FAANG чув кілька разів (але не особисто, від знайомих знайомих), що в FB переходили не маючи інших технологій окрім PHP взагалі, за інші не чув.
Звучит как неплохой вариант, но это конкретно остаться нужно в компании на несколько лет. Ну или просто нарисовать в резюме (в принципе даже звучит неплохо, джуниорам привет)