Старт кар’єри в IT: як знайти роботу в молодому віці
Привіт, друзі!
Мене звати Дмитро, мені 17 років, і я на старті свого шляху у світі веб-розробки. Наразі моя велика ціль — стати повноцінним Full-stack розробником, але зараз концентруюся на Frontend.
У цій публікації хочу поділитися своїм досвідом, викликами, з якими стикаюся, і, звісно, буду вдячний за ваші поради чи пропозиції. Мені здається, такий відвертий діалог може бути корисним як для мене, так і для інших молодих спеціалістів, які тільки починають свій шлях у IT.
Як усе почалося
Як це часто буває, все почалося з цікавої ідеї.
Спершу я експериментував із основами HTML і CSS, намагаючись створити щось мінімально функціональне. Потім настала черга JavaScript, фреймворків і навіть перших кроків у серверній розробці.
Мені завжди подобалася можливість втілювати власні задумки й бачити, як вони оживають у вигляді реальних веб-проєктів.
Протягом останнього року я активно навчався:
- проходив курси на Coursera та CreatorIT Academy,
- вивчав багато самостійно через документацію, онлайн-ресурси та відеоуроки.
Завдяки цьому зрозумів одну важливу річ: програмування — це не лише про код. Це ще й про вміння працювати в команді, вирішувати проблеми креативно й швидко адаптуватися до нових технологій.
Перші кроки
Щоб зробити реальний крок до своєї мрії, я пройшов двомісячне стажування в одній невеликій компанії. Це був надважливий етап для мене!
- Я отримав перший досвід командної роботи.
- Виконував невеликі задачі та отримував зворотний зв’язок від професійних розробників.
- Почав краще розуміти особливості розробки у реальних умовах.
Хоча стажування не переросло у постійну роботу, воно дало мені неоціненний досвід і розуміння того, як працюють команди у веб-розробці.
Також я спробував свої сили на кількох співбесідах.
Чесно кажучи, це був виклик:
- Технічні запитання іноді ставали справжнім мозковим штурмом.
- Нетехнічні моменти, як-от упевненість у спілкуванні, показали, над чим ще варто працювати.
Проте кожен такий досвід допомагає мені вдосконалюватися і краще розуміти вимоги професії.
Чим займаюся зараз
На сьогоднішній день я:
- займаюся створенням сайтів на замовлення
- працюю над персональними пет-проєктами
- ну і звісно пошук роботи
Це чудовий спосіб закріпити знання і переконатися, що мої навички приносять реальну користь клієнтам.
Один із ключових проєктів, над яким зараз працюю, — це власна освітня платформа.
Вона ще перебуває на стадії ранньої версії, але її реалізація вже дала мені чимало практики у вирішенні реальних технічних завдань.
Куди рухаюся далі?
Чітко розумію, що знайти свою першу офіційну роботу в IT без вагомого комерційного досвіду непросто. Але я впевнений: завдяки наполегливій праці, бажанню навчатися й підтримці спільноти це цілком можливо!
Зараз я шукаю компанію чи команду однодумців, яка готова дати шанс розвиватися молодому спеціалісту-початківцю.
Звернення до спільноти
Якщо ви можете поділитися порадами, на що варто звернути увагу при підготовці до співбесід чи побудові портфоліо, або маєте якісь пропозиції, буду дуже вдячний.
Можливо, ваші думки та досвід стануть корисними не лише для мене, а й для інших молодих розробників, які тільки починають свій шлях у цій сфері.
Дякую всім, хто дочитав до кінця й готовий підтримати! 😊
67 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів