Гроші, пошук роботи, конференції та нові тули. Яким 2024 був у тестуванні

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Вітаю. З вами Артур!

У цій статті я хочу підвести підсумки (ненавиджу цю фразу) розповісти про те, як пройшов 2024 рік з точки зору тестування. Для чого? Хочу трошки з вами порефлексувати, що змінилось в індустрії за цей рік, які події та релізи відбулися, які нові інструменти зʼявились та як взагалі цей рік відчувався. Думки особисто мої, вони можуть не збігатися з вашими, але, сподіваюсь, щось корисне для себе знайдете.

Стаття розділена на декілька блоків: конференції, блогери-тестувальники, сертифікації, ШІ, інструментарій, Low-code/No-code, shift-left/right, автоматизація, мови програмування.

Також є відеоверсія матеріалу.

Шо по конфах

Почати я б хотів з публічних подій та конференцій, які відбулися в цьому році.

Мабуть, перше, про що хочеться згадати, це DOU IT Awards. Дуже крута подія, яка показала нам нові таланти, відкрила особисто для мене багато нових цікавих публічних особистостей, які дуже круто вносять в розвиток айтішки свій внесок. До речі, в новому році також буде ця подія, тому не пропустіть її :)

Поряд з нагородами хочу відзначити другу подію від DOU — це DOU Day. Це було корисно для всіх — розробників, архітектів, тестувальників і менеджерів. Дуже раджу хоча б глянути, які теми були озвучені на конференції, та якщо зацікавило щось — записи вже можна подивитсь тут.

Рекламу ДОУ зробили, тепер погнали до тестування :D

Спільнота тестувальників за останні роки стала, мабуть, найламповіша з усіх, в яких я є. Дуже багато конференцій організовується власними силами самих тестувальників та дуже багато з них ще й благодійні (всі або частину коштів передають на ЗСУ). Тож цього року ми побачили:

— Три конференції Party Hard (перша, друга, третя) і , до речі, записи деяких виступів є тут. Сконтактуйте з Романом у Telegram, якщо треба всі записи.

— QA Day цього року провів дві конференції, відоси з яких ви також уже можете купити тут та тут.

— Також цього року QA Magic Meetup провів дві конференції (перша та друга), де були доволі цікаві теми.

— Ну і в грудні ми побачили, як утворилася нова конференція Бетельгейзе — це їхня перша конференція, яка пройшла в доволі цікавому форматі.

По конфам пройшлись, поностальгували, тепер погляньмо, шо там українські тестувальники-ютубери навипускали за цей рік :)

Шо по ютубу

— Почнемо з Testing Minutes, хлопці за рік випустили аж 24 відбірних епізоди подкасту. Артем, Сашко та гості випусків — дякуємо за ваші труди!

— Українським амбасадором та ютуб-майстром з Playwright цього року точно став HOTtesting, який провів 11 стрімів на цю тему. Сашко, так тримати!

— Подкаст QA Балачки теж потрудились на славу та випустили 13 випусків цього року. Зараз один з ведучих каналу Геннадій активно залучений у створення та тестування дронів. Ви завжди можете підтримати його тут. Він завжди публікує звіти за збори. Другий ведучий балачок — Павло, ​​qa senpai, теж не сидів на місці і зняв 10 нових та доволі корисних відосиків про Playwright.

— Хто вивчає або хоче вивчати C#, для вас Попелюха завершила курс з автоматизації на C#.

— Канал QA Україна записав 19 онлайн-співбесід на різні рівні тестувальників. Раджу переглянути всім, хто готується до пошуку роботи.

— У мене зʼявилась нова рубрика — подкасти з чатом гепете, а також цілий курс про те, як ШІ може допомогти у розробці та тестуванні.

Може когось забув, то ви не соромтесь — пишіть у коментарі, щоб я та інші читати познайомились з вашими каналами та поставили лайкосики на відосики.

Як прокрастинувати з користю, ви тепер точно знаєте (підписуйтесь на канали, якщо ще цього не зробили). А тепер погляньмо, що там з технічної точки зору відбулось у світі та як це вплинуло на тестування.

Шо по сертифікаціях

Почати хотів би мабуть з того, що відбулось у ISTQB-світі. Після того, як ISTQB FL оновився до 4.0, вирішили оновити і інші сілабуси та навіть скласти нові. Оновився Test Automation Engineering v2.0 та зʼявився Test Automation Strategy, про який ми разом з Certified Unicorns поговорили тут. Також є текстова версія випуску. Вийшла нова версія Test Management version 3.0. Про це доволі детально розповіла Олександра.

Шо по ШІ

Штучний інтелект все більше і більше захоплює нас та інтегрується у наше життя. За цей рік вийшла велика кількість нових LLM-ок. OpenAI здійснили кілька великих релізів нових моделей, таких як GPT-4o та GPT-4o mini, o1-preview та o1-mini. Наприкінці року анонсували випуск повної версії o1 та ChatGPT Pro вартістю в 200 баксів.

Claude цього року представили три нових моделі: Haiku, Sonnet та Opus. Наші ідеєшки також не пройшли повз, і JetBrains додали офлайн-помічника до своєї студії, який назвали Full Line Code Completion.

Наприкінці року GitHubCopilot анонсували, що тепер за замовчуванням всі користувачі VCode безплатно отримають дві тисячі автодоповнень в місяць. Підсаджують нас на голку ШІ все більше і більше :D

Взагалі я сиджу на Copilot майже з самого першого його релізу і це супер-ефективна штука, якщо її вміло використовувати. Колись я писав огляд фічей, які там є. Також неймовірної популярності цього року починає набирати Cursor. Якщо хтось ще не юзав — раджу. Але уважно читайте їхні умови, бо не всі компанії можуть це пропустити.

Власне, браузери теж не стоять на місці і в цьому році GoogleChrome бахнув ШІ-помічника до себе також — його огляд можна почитати тут. Проте пишуть, що в Україні він ще не доступний).

Загалом штучний інтелект почав займати доволі велике місце у повсякденному житті тестувальника. Це допомога у створенні тестових сценаріїв, аналізі логів і генерації тестових даних. Один з варіантів, до речі, як інтегрувати ШІ у TestRail, описаний тут. У мене також був кейс, коли ми переїджали з тестів, написаних у Postman до тестів на pytest за допомогою chatGPT.

До речі, саме тестування штучного інтелекту стає все більш важливою складовою забезпечення якості. Адже тут додаються нові фокуси на тестуванні етичності, упередженості моделей та перевірки на відповідність регуляторним стандартам у різних країнах. Також тестування ШІ вимагає розуміння того, як працює LLM, які їх варіанти існують та як «тренуються» моделі. У 2024 році тестування ШІ — все ще великий виклик для нас.

Шо по тулах

Postman цього року теж викатив доволі цікаві фічі — це і postbot, який все більше і більше розумнішає, і Postman Vault, щоб бути більш секьюрними, і, нарешті, Package Library, щоб реюзати куски коду. Про це та багато іншого можна читнути тут.

Але у 2024 Postman зустрів конкурента, якого Thoughtworks радить взяти до озброєння — це Bruno. Легкий, мінімалістичний АРІ-клієнт. Останнім часом я тільки його і юзаю, бо поштар став трошки громіздким, як на мене. Хочеться легкості битія все ж таки :D Обіцяю у новому році зробити на нього огляд та записати невеликий курс для вас.

Також я б відмітив, що у 2024 році доволі популярним став термінал Warp. Ну і куди ж без ШІ у ньому.

Шо по Low-code/No-code рішенням

Я все ще не бачу, щоб навіть з додаванням ШІ вони стали продуктивними та готовими до продакшену. Так, уже почали зʼявлятись якісь статті про те, що це стильно-модно-молодьожно, але вони все ще на етапі «придивіться, але не поспішайте впроваджувати». Дуже багато питань постає, коли треба зробити щось більше за два кліки та один асерт. Тому, як на мене, за 2024 рік вони все ще не еволюціонували до рівня бери-та-кайфуй.

Шо по shift-left’у чи rightʼу

Тут знову ж таки дякувати (Богу, шо я не москаль) ШІ за розвиток та вдосконалення, ми почали активно використовувати ШІ, щоб тестувати вимоги та виявляти невідповідності та неточності. ШІ також вже зараз допомагає покривати більше вимог та граничних випадків. Також все більше і більше зʼявляється інструментів щодо рев’ю коду на потенціальні проблеми — функціональні та нефункціональні.

У Unit-тестах ШІ все ще показує себе 50/50, мабуть. Бо покривати прості методи воно може без проблем, а коли вже йде трошки складної логіки, інтеграцій, вкладеностей, то дуже часто починає писати дікуху. Натомість шифтанути вправо тепер стало теж простіше, адже аналізувати потенційні проблеми з логів стало легше завдяки, знову ж таки, ШІ.

Шо по UI-автоматизації

Не дивлячись на те, що Playwright просто рве сцену, Selenium все ще лідирує за завантаженнями та проєктами на ринку. Тому, власне, цей динозавр не дуже поспішав з релізами нових фічей в 2024.

Випустили вони 11 релізів, але більшість — мінорні ченджи, багфікси чи імпрувменти. Активно вони працюють над BiDi-протоколом та його фічами, а також над покращенням Grid. Були декілька breaking changes між версіями. Хто мігрує — не забувайте перевіряти це. А ще цього року Selenium святкував своє двадцятиріччя! Тільки уявіть собі це! 20 років на ринку! З нагоди цього вони навіть мітапчик зробили.

Що ж там навалив Playwright? Насправді дофіга чого. В принципі, це не дивно. Адже він, скажімо так, розвивається тільки в порівнянні з двадцятирічним Selenium, цьому хлопаку тільки чотири рочки. Із цікавого, що мені сподобалось — теги, фічі з часом (Clock API), опція maxRetries та фічі з перехоплення вебсокетів. Було декілька breaking changes між версіями, тому теж уважно передивляйтесь реліз ноутс перед тим, як оновлюватись на нові версії.

Що по мовах

Java релізнула аж дві версії: 22 та 23, де покращили роботу з рядками, оператором switch, додали віртуальні потоки, представили Value Objects та безіменні змінні. Правда, майже всі фічі ще у preview-режимі.

У Python вийшла версія 3.13. Із цікавого — зʼявився експериментальний режим без GIL та JIT-компілятор. У світі JS вийшли оновлення в ECMAScript 2024, де зʼявились методи Object.groupBy() та Map.groupBy(), Temporal заміть Date, Top-Level Await. По іншим мовам — напишіть у коментарі, чи були якісь чуттєві та цікаві зміни :)

Шо по бабках

Насправді тут дуже складно щось говорити. Адже згідно LinkedIn — купа постів, що люди по півроку шукають роботу. На співбесідах — загальний рівень кандидатів порівняно з 2020-2022 роками значно знизився. А от згідно анкет DOU — так у нас все не так вже і погано.

Орієнтуючись на ту бульбашку, в якій я варюся, зараз знайти роботу джуніору ДУЖЕ складно. Мідлу — набагато легше, ніж сіньору. А сіньору треба або затягнути пояс, бо знизили зарплатні вилки, або шукати доволі довго. По лідах тут ще складніше. Адже є кейси коли, йшли як в мінус з попередньої роботою (бо пошук затягнувся, а їсти треба) так і кейси, коли йшли на х1.5 до зарплати. Тому якоїсь сталої тенденції за лідами я не бачу.

Але все більше і більше чую від знайомих та бачу у вакансіях, що все частіше починають зʼявлятись вимоги до розташування поза межами України. Не дивлячись на те, що написано full remote. З одного боку зрозуміло — бізнеси рахують ризики, з іншого — трошки вганяє таке в депресняки.

Шо по висновках

Це був короткий огляд того, чим запам’ятався 2024 рік у світі тестування. Звісно, кожен з нас бачить цей рік крізь призму свого власного досвіду, досягнень і викликів, але спільним для нас є те, що ми разом рухаємося вперед, удосконалюючи індустрію.

Мене особисто вразило, наскільки швидко та бурхливо в цьому році розвивається ШІ та наскільки багато Playwright навалює фічей. А також те, що не дивлячись на всі труднощі, ми бачимо: інструменти стають зручнішими, спільнота міцнішою, а можливості ширшими.

Сподіваюсь, ця стаття викликала у вас гарні спогади про те, як пройшов 2024 рік. Можливо, навіть надихнула на нові плани у 2025.

Дякую, що дочитали до кінця. Буду радий читнути й ваші коментарі та враження, яким для вас був цей рік.

До зустрічі у 2025 році! Нехай він принесе перемогу, радість, любов, здоровʼя, гроші та нові знання всім нам!

P.S. Всім гарного дня та буду радий бачити вас у своїй групі, щоб разом слідкувати за оновленнями світу тестування та розробки!

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
ви не соромтесь — пишіть у коментарі, щоб я та інші читати познайомились з вашими каналами та поставили лайкосики на відосики.

За останні три місяці зробив 5 зустрічей на каналі «Надійне програмування».

1. Як виправити помилку NoSuchElementException
  2. Один робочий день Selenium + Python Automation QA
  3. Компоненти фреймворку автоматизації тестування за допомогою Selenium + Python
  4. Шаблонний проєкт Selenium + Python Template
  5. WebDriverWait vs sleep: як зробити тести надійними

Запрошую підписатися на канал та у телеграмі.

Підписатись на коментарі