Наступний кар’єрний крок для Mobile Lead’а

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Привіт, спільното!

Мені 35 років, і 13 з них я професійно займаюся програмуванням під iOS. Починав з Objective-C, згодом перейшов на Swift. Зараз працюю як Tech/Team Lead, але часом виконую роль розробника. Переді мною стоїть дилема: як розвивати свою кар’єру далі?

Моя компанія пропонує такі шляхи:

1. Менеджмент — але це здається зміною кар’єри, а не її розвитком.
  2. Архітектура — потребує глибоких знань у бекенді та хмарних технологіях.
  3. Advanced Development — підтримувати експертизу на кількох платформах складно і не завжди потрібно.

Я почав досліджувати Data Science і вчити Python. Можливо, це стане новим цікавим напрямком. А як ви вирішували подібні ситуації? Буду вдячний за ваші поради та історії!

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А тім лід це хіба не менеджер?

це на межі, я і код пописую і в органіцію роботи включаюсь. І достаньо для усвідомлення що більше адаінки і управління не хочеться точно

Я маю схожий досвід, в основному галерний. Але так як я бекендщик, то перейти з тех ліда на архітекта було відносно просто.

ІМХО, найкраще бути простим дорогим сіньором.
Роботи порівняно з тех лідом чи тим більше архітектом набагато менше, за 4 години можна встигати зробити роботу і ± вільний.

Ще я працював на прямий контракт (оте продукт), і на стартап (де було всього 2 дева). Досвід корисний, але в кінцевому результаті галера дала 7-8к$, так там і працюю.

Тут я піднімав тему створення своєї шлюпки, але бекендщику це відносно важко. Мій висновок що рівень ризику і напрягу не вартує потенційної вигоди. Можливо з твоїм профілем буде легше
dou.ua/forums/topic/50581

По AI/data analysis теж дивився, ЗП ті самі що у звичайному бекенді. Тому поки нема смислу туди переходити. От як будуть проблеми з пошуком роботи тоді бути переходити.

В твоєму випадку в додаток до фултайму фріланс виглядає реальним, я б так і пробував зайти у якийсь стартап

Думаю, можна почати аналіз власних бажань з оцінки такого фактору як «вихід на пенсію». Не у звичному для пересічного українця сенсі, звичайно, коли державна пенсія 50-100$ на місяць, а «айтішний вихід на пенсію», коли інвестиції приносять декілька тисяч доларів на місяць, на які можна жити.

В залежності від того, наскільки близький/далекий цей момент особисто для вас, думаю, стратегії будуть відрізнятися.

Якщо у вас все добре з вільними грошима/інвестиціями і вихід на пенсію буде раннім (у 40-45 років), я б взагалі нічого принципово не змінював, тобто не переходив би у менеджмент або архітектуру, а розвивав саме технічні навички. Бо не думаю, що АІ у найближчі 5-10 років зможе замінити технічних спеціалістів на високому рівні якості роботи.

А от якщо плануєте працювати років до 60-65 (тобто ще 25-30 років) — думаю перехід у менеджмент або архітектуру — це хороший варіант, бо на мій погляд є високий шанс, що за такий період АІ достатньо розвинеться, щоб потім можна було самому створювати АІ-агентів, які будуть заміняти звичайних розробників і тоді буде можливо запускати власні стартапи і бути якраз менеджером/архітектором для оцих АІ-розробників.

Тобто, на мій погляд, у короткостроковій перспективі (5-10 років) більш пріорітетними для кар’єри є технічні навички. А от у довгостроковій перспективі (25-30 років) більше бенефітів можна отримати від прокачування саме як менеджер/архітектор.

Це питання від Tech/Team Lead, без жартів?

Жодної іронії. Що тебе дивує?

Тут питання, чи хочеш ти іти full management. Якщо ні, то цілком нормально продовжувати бути тімлідом) Тим більше ти написав що ти Mobile Lead, лідити iOS та Android — роботи вистачить.
Я б дуже рекомендував спробувати хороший продукт, бо це небо і земля з аутсорсом. Виклики інші, на мою думку набагато складніші.
Якщо надоїв iOS/Mobile, це вже інше питання, тоді треба дивитися що подобається

В продуктових компаніях є Staff інженери, але зазвичай це Backend. Для iOS/Mobile Staff-ів має бути прямо велика компанія. Але все одно в Staff можна пробитися, отримавши експертизу в бекенді. Але це вже складніше

Менеджмент точно ніт. Власне пробую Python і DataScience щоб зрозуміти чи буде цікавіше

Якщо не скейлиться вертикально то пробуй горизонтально.
+ прямі контракти

Якщо хочеш і далі займатися лише iOS то шукай роботу в цікавих продуктах.
Я джава лід і планую до пенсії так працювати. В продукті набагато цікавіше працювати якщо менеджмент адекватний.
Якщо надоїло iOS то вчи бекенд, поки хоча б до хорошого сініора доростеш років 5 треба буде. Після цього можна думати про архітекта.

мені аутсорс подобається тим що можна відносно часто змінювати проекти і якраз не засиджуватись в тих самих сорсах(хоча зараз з цим складніше). Що тобі в продукті видається цікавішим?

Мені навпаки, не люблю кожен рік міняти проект і розбиратися в новому бізнесі.
Коли ти бізнес більш менш розумієш то в тебе девелопмент іде набагато швидше.
Фічу яку в аутсорсі роблять тиждень ти часом робиш за день на расслабоні якщо ти хороший девелопер. Відповідно в тебе 90% часу спокійний девелопмент.
Більшість девелоперів в компанії кваліфіковані і тобі джуни не задають купу примітивних питань. Якщо вже колега просить про допомогу то значить там якийсь цікавий випадок.
Сініорам платять як хорошим лідам в аутсорсі а вище сініора вже суми які в аутсорсі рідко хто бачив.
І тебе на зайобують сертифікаціями, виступами чи менторінгом дітей щоб підвищити зарплату.

Норм список, я б ще добавив що відсутнє «а допоможи нам з пересейлом/інтерв’ю/іншим проектом». Тобто нема такого що «ти звітуй 8 годин на клієнта але ще роби 1,2,3».
Я так пів року дві тімки лідав поки вони когось на заміну шукали. І там було максмимум 1.5 ЗП а не дві.

Я завжди ненавидів естімейтати особливо якщо тобі дадуть доку на 20-30 сторінок якихось фантазій африканського стартапера. І нажаль це не жарт а реально було.
Просто тикав пальцем в небо на таке і писав естімейт від балди.

Просто тикав пальцем в небо на таке і писав естімейт від балди.

так звикаєш ні чого такого просто бізнес ))

Привіт !
Якщо тобі готові запропонувати такі позиції в твоїй теперішній компанії то буде чудово .
Далі 3 шляхи — архітектор (але позицій може бути не так багато) — Менеджмент (якщо це подобається і ти готовий втратити технічний досвід на користь роботи з людьми і це твоє) — Власна справа (свій продукт або сервісна компанія).
Тут вже ти дивись що тобі ближче

Підписатись на коментарі