5 навичок, яких не вистачає більшості українських айтішників
- Мати незалежне джерело прибутку. За статистикою, лише 12% українських розробників мають другу роботу чи інше джерело прибутку. У той час, як у США більше 40% розробників диверсифікують фінансові ризики. Саме тому в США сконцентровані компанії-єдинороги, а в Україні їх можна порахувати на пальцях однієї руки.
- Вміти сказати «ні» спробам мирко менеджменту та контролю. Свобода дій та креативність — це запорука продуктового мислення. На жаль, лише 27% українських розробників можуть успішно створити продукт, оскільки фокусуються на інструментах та технологіях, а не на тому, що вони роблять. Інші — пасивно виконують призначені їм завдання, знецінюючи свій час.
- Обходити стороною внутрішньополітичні ігри. На жаль, більшість звільнень відбуваються не через серйозні фінансові проблеми, а лише через участь у прихованих перетягуваннях канатів. Бути поза грою і не потрапити в немилість менеджера — дуже корисна і рідкісна навичка.
- Виділяти подібних до себе і допомагати їм просуватися. Ви не вічно працюєте в цій компанії, цілком можливо що той Джун, якого ви ментували, через 5 років як Тімлід проводитиме технічну співбесіду вже з вами.
- Створювати та демонструвати цінності, а не слідувати міфічним KPI чи корпоративним стандартам. Ваша єдина причина, з якої ви працюєте, — це вивчення бізнес-моделі компанії, щоб у майбутньому створити партнерські відносини у вигляді продукту, який додає цінності компаніям з ідентичною бізнес-моделлю. У справі — перетворитися на корпоративного партнера, коли вас пов’язуватимуть не робітники, а ділові відносини. На жаль, більшість українських компаній просто перепродують години розробників замовнику і задовольняються цим. Саме тому зараз створилася разюча ситуація — компанії не можуть знайти потрібних розробників, а розробники — отримати роботу.
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівНі дякую, он в сусідній темі девопс з двома роботами на 7к розповідає як чудово працювати на двох роботах одночасно. Так можна й інфаркт ж.пи отримати)
#1 робити те що їм скажуть робити
всьо
Тема OKR не розкрито.
їх не вистачає більшості людей )))
Із розряду: лише 27% українських розробників здатні відрізнити рожевого поні від голубого слона, ще 3% впевнені, що рожевий поні має продуктовий майндсет.
Проблеми, звичайно, що є, але кожен оцей пункт схожий на набір загальновідомих словосполучень, які з’єднані до купи за наявністю подібних коренів та закінчень.
Це типу отпахав на галері 8 годин а потім на іншій ще 8 годин чи як ?2-3 години всього
Нормальні люди мають якісь заняття, хоббі, родини, дітей ітп. Якщо пахать 8 годин на день то на себе в день залишається десь
Ну і дурниці
Не бачу як воно пов’язано, ну окей.
А якщо я не хочу мати компанію-єдинорог, то шо?
А нащо мені створювати продукт _для когось_, заробляючи сєо на ферарі?
Інтегрована фіча ремоута.
Нащо мені паритись про це?
Шоб шо?
відповідь у профілі автора — Твоя перша робота в Help For Work — Перші та єдині в Україні IT-курси працевлаштування
це типу коли хочеться реклами, але грошей немає на джинсу, а чатжпт тільки безкоштовний
Дякую!