Який напрямок ІТ обрати?

Планую цього року вступити на ІТ,та розглядаю варіанти КПІ й ім.Шевченка.

Розумію що вуз все ж таки не головне,та наразі намагаюсь розібратись в різниці між спеціальностями.Тільки в кпі я варіантів десятки побачила..Знайшла на цьому форумі непогане роз’яснення різниці між ними,але пост 2014 року

Напевно ж,багато чого змінилося?(Я на це сподіваюсь,ну 11 років пройшло😂)

Багато хто фукає те як чому вчать на іт тому поки в голові тримаю варіант з ІПСА бо побачила у відгуках студентів що складно навчатися,сильна математика(хоч щось сильне,вже добре)

Також цікавить питання зі стажуваннями,обіцяють можливості співпраці навіть закородном.Та чи реально це чи ні?Може тільки найрозумніших беруть(це тільки підбадьорить,оскільки ані знайомих в іт,ані тим паче якихось там зв’язків немає)

Якщо хтось шарить як воно зараз,хелп мі

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вчив C# та Unity зараз хочу у Java backend та паралельно вчити Flutter норм?

Перспективы украинской айтишечки туманны. А на перспективу в 10 лет (учеба + наработка опыта) я бы вообще не закладывался.
Поэтому посоветую идти туда, где больше всего матана и прочей базы, потому что:
1. Это выделит на фоне выпускников курсов.
2. Станет фундаментом для переквалификации, которая в перспективе 10-15 лет скорее всего потребуется

які перспективи російської мови, радите молоді вчити ?

КПІ це дуже класний заклад, якщо ти витримаєш то на 3-5му курсі в тебе полюбас буде робота. Та і Шевченко так само. А от з приватними я б не був так впевнений. А напрямок — до якого душа лежить. Найпростіший — веб. Найскладніший — ембеддед, але це не про ІПСА, бо не впевнений що там сильно дають уявлення про залізо. Здається, що знайомі з ІПСА ставали програмістами С++. Ну знову ж це не обов’язково, бо завжди можна самому щось довчити.

ВО спрощує отримання віз і посвідок на проживання, також диплом питають часто у міжнародних корпораціях з персоналом більше пари тисяч працівників.(Галери сюди не відносяться).

Все реально, просто прийдеться протовкнутись через купу вайтішників після курсів, ЄДИНА мотивація яких це гроші. По стажуванню хз, в мої часи закордон відправляли всяких відмінників, а я троєчник по життю бо це оптимально, взагалі не уявляю як з цим зараз.

Якщо впевнені, що здобудете високий бал з НМТ, то розглядайте приватні ЗВО. Там або бюджетні місця, або гранти, що покривають частково чи навіть повністю вартість навчання.

Який напрямок ІТ обрати?

Зараз ще рано про таке думати, ІТ міняється, що буде з ним за умовні 5 років хз)
єдине що дійсно буде плюсом це який не який фундамент, матан і основи програмної частини пк.

а якщо вам прям горить і сидіти не можете бо хз як вибрати, тоді можу порекомендувати зайти на якусь фріланс біржу, апворк, тд і глянути на різні стаки та які задачі приблизно дають,
там від вебу до FPGA)

+ наша айтішечка пробаблі дед тому якщо будуєте плани то врахуйте і це теж

Щоб дати хоча б якусь адекватну відповідь, треба розуміти, що вам цікаво. Власне ви для себе вже сформулювали, що саме ви хочете робити в ІТ? (Якщо озвучите, то може дадуть доцільніші поради)

Але в загальних словах:
121 — розробка ПЗ, зазвичай набільш прикладне (там часто зустрічається мобільна розробка, веб)
122 — компнауки, буде більше теорії про розробку ПЗ (багато хто не очікує тут відносно багато математики)
123 — зазвичай вже більш низькорівневе, драйвери, мережі
113 — прикладна математика, зазвичай багато математики і відносно мало програмування, але наприклад ПМА (pma.fpm.kpi.ua/...​tam/navchalni-distsiplini) досить різнопланова програма (список дисциплін за посиланням не повний), на додачу до купи математики, яка переростає в ШІ/МЛ/Науку про дані, старались давати розуміння сусідніх сфер — роботу з БД, фронтенд, ООП/ФП, архітектуру ПЗ

Розумію що вуз все ж таки не головне,та наразі намагаюсь розібратись в різниці між спеціальностями

ВУЗ таки головне :) Але не його назва, а:
— Конкретна програма (список предметів та викладачі) — це те що ви можете попередньо проаналізувати і зрозуміти, що вам ближче на даний момент. Тут головний виклик — це знайти інфу, чомусь нормальни силабуси фіг знайдеш у більшості кафедр. Можливо коли визначитесь з топ-5, то варто просто записати їм на електронку чи в месенджери з проханням надати ці документи.
— Контингент студентів — це ще важливіше, і залежить від вишу (конкретної кафедри). Тут не вгадаєш, можуть попастись як топові, що будуть тягнуту вгору, так і збереться критична маса шлаку, що по факту буде тягнути низ усіх. Тут єдине що можна спробувати — це дивитись на середній бал тих хто поступає на конкретну кафедру (не виш, а саме кафедру/спеціальність).

Ігноруйте ось ці поради dou.ua/...​5/?from=forlatest#2919945
«Рейтинги» доу — це опитування оціночних суджень студентів, воне не завжди (м’яко кажучи) відповідають реальному рівню знань, які дає виш. Банально є виші де виховують любов до себе, а є ті що не займаються таким. Та і студент, що страждав в універі він же звісно страждав через викладача, а не тому, що сам забивав на навчання.

якщо є можливість краще навчатися у Європі, навіть Варшавський Юні 258 по рейтингу з навчанням на англ це краще ніж КПІ з своїми 7хх, а навчання коштує всього 3500 євро.

Можу порадити прочитати аналітику про топ ІТ вишів 2023 року: dou.ua/...​ainian-universities-2023.
А також раджу продивитися матеріал про вступну кампанію 2024 року, тут є блок про найкращі навчальні заклади для ІТ-вців та рейтинги по спеціальностям: dou.ua/...​/admission-campaign-2024

Окрім цього, з власного досвіду можу порадити те, що для початку дізнайтеся, що Вам цікаве: створення застосунків, робота з «залізом», кібербезпека, веб-розробка і тд. І коли вже зрозумієте, що звучить для Вас краще — починайте обирати спеціальність

Підписатись на коментарі