Який напрямок ІТ обрати?
Планую цього року вступити на ІТ,та розглядаю варіанти КПІ й ім.Шевченка.
Розумію що вуз все ж таки не головне,та наразі намагаюсь розібратись в різниці між спеціальностями.Тільки в кпі я варіантів десятки побачила..Знайшла на цьому форумі непогане роз’яснення різниці між ними,але пост 2014 року
Напевно ж,багато чого змінилося?(Я на це сподіваюсь,ну 11 років пройшло😂)
Багато хто фукає те як чому вчать на іт тому поки в голові тримаю варіант з ІПСА бо побачила у відгуках студентів що складно навчатися,сильна математика(хоч щось сильне,вже добре)
Також цікавить питання зі стажуваннями,обіцяють можливості співпраці навіть закородном.Та чи реально це чи ні?Може тільки найрозумніших беруть(це тільки підбадьорить,оскільки ані знайомих в іт,ані тим паче якихось там зв’язків немає)
Якщо хтось шарить як воно зараз,хелп мі
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВчив C# та Unity зараз хочу у Java backend та паралельно вчити Flutter норм?
Перспективы украинской айтишечки туманны. А на перспективу в 10 лет (учеба + наработка опыта) я бы вообще не закладывался.10-15 лет скорее всего потребуется
Поэтому посоветую идти туда, где больше всего матана и прочей базы, потому что:
1. Это выделит на фоне выпускников курсов.
2. Станет фундаментом для переквалификации, которая в перспективе
які перспективи російської мови, радите молоді вчити ?
КПІ це дуже класний заклад, якщо ти витримаєш то на 3-5му курсі в тебе полюбас буде робота. Та і Шевченко так само. А от з приватними я б не був так впевнений. А напрямок — до якого душа лежить. Найпростіший — веб. Найскладніший — ембеддед, але це не про ІПСА, бо не впевнений що там сильно дають уявлення про залізо. Здається, що знайомі з ІПСА ставали програмістами С++. Ну знову ж це не обов’язково, бо завжди можна самому щось довчити.
ВО спрощує отримання віз і посвідок на проживання, також диплом питають часто у міжнародних корпораціях з персоналом більше пари тисяч працівників.(Галери сюди не відносяться).
Все реально, просто прийдеться протовкнутись через купу вайтішників після курсів, ЄДИНА мотивація яких це гроші. По стажуванню хз, в мої часи закордон відправляли всяких відмінників, а я троєчник по життю бо це оптимально, взагалі не уявляю як з цим зараз.
Якщо впевнені, що здобудете високий бал з НМТ, то розглядайте приватні ЗВО. Там або бюджетні місця, або гранти, що покривають частково чи навіть повністю вартість навчання.
Зараз ще рано про таке думати, ІТ міняється, що буде з ним за умовні 5 років хз)
єдине що дійсно буде плюсом це який не який фундамент, матан і основи програмної частини пк.
а якщо вам прям горить і сидіти не можете бо хз як вибрати, тоді можу порекомендувати зайти на якусь фріланс біржу, апворк, тд і глянути на різні стаки та які задачі приблизно дають,
там від вебу до FPGA)
+ наша айтішечка пробаблі дед тому якщо будуєте плани то врахуйте і це теж
Щоб дати хоча б якусь адекватну відповідь, треба розуміти, що вам цікаво. Власне ви для себе вже сформулювали, що саме ви хочете робити в ІТ? (Якщо озвучите, то може дадуть доцільніші поради)
Але в загальних словах:
121 — розробка ПЗ, зазвичай набільш прикладне (там часто зустрічається мобільна розробка, веб)
122 — компнауки, буде більше теорії про розробку ПЗ (багато хто не очікує тут відносно багато математики)
123 — зазвичай вже більш низькорівневе, драйвери, мережі
113 — прикладна математика, зазвичай багато математики і відносно мало програмування, але наприклад ПМА (pma.fpm.kpi.ua/...tam/navchalni-distsiplini) досить різнопланова програма (список дисциплін за посиланням не повний), на додачу до купи математики, яка переростає в ШІ/МЛ/Науку про дані, старались давати розуміння сусідніх сфер — роботу з БД, фронтенд, ООП/ФП, архітектуру ПЗ
ВУЗ таки головне :) Але не його назва, а:
— Конкретна програма (список предметів та викладачі) — це те що ви можете попередньо проаналізувати і зрозуміти, що вам ближче на даний момент. Тут головний виклик — це знайти інфу, чомусь нормальни силабуси фіг знайдеш у більшості кафедр. Можливо коли визначитесь з топ-5, то варто просто записати їм на електронку чи в месенджери з проханням надати ці документи.
— Контингент студентів — це ще важливіше, і залежить від вишу (конкретної кафедри). Тут не вгадаєш, можуть попастись як топові, що будуть тягнуту вгору, так і збереться критична маса шлаку, що по факту буде тягнути низ усіх. Тут єдине що можна спробувати — це дивитись на середній бал тих хто поступає на конкретну кафедру (не виш, а саме кафедру/спеціальність).
Ігноруйте ось ці поради dou.ua/...5/?from=forlatest#2919945
«Рейтинги» доу — це опитування оціночних суджень студентів, воне не завжди (м’яко кажучи) відповідають реальному рівню знань, які дає виш. Банально є виші де виховують любов до себе, а є ті що не займаються таким. Та і студент, що страждав в універі він же звісно страждав через викладача, а не тому, що сам забивав на навчання.
якщо є можливість краще навчатися у Європі, навіть Варшавський Юні 258 по рейтингу з навчанням на англ це краще ніж КПІ з своїми 7хх, а навчання коштує всього 3500 євро.
Можу порадити прочитати аналітику про топ ІТ вишів 2023 року: dou.ua/...ainian-universities-2023.
А також раджу продивитися матеріал про вступну кампанію 2024 року, тут є блок про найкращі навчальні заклади для ІТ-вців та рейтинги по спеціальностям: dou.ua/.../admission-campaign-2024
Окрім цього, з власного досвіду можу порадити те, що для початку дізнайтеся, що Вам цікаве: створення застосунків, робота з «залізом», кібербезпека, веб-розробка і тд. І коли вже зрозумієте, що звучить для Вас краще — починайте обирати спеціальність