Чи реально на двох фултаймах ефективно і якісно працювати?
Нещодавно на DOU опублікували історію

А як ви вважаєте, чи можливо працювати на двох проєктах одночасно? Скільки годин можна працювати інтелектуально? Протягом якого періоду?
Нещодавно на DOU опублікували історію

А як ви вважаєте, чи можливо працювати на двох проєктах одночасно? Скільки годин можна працювати інтелектуально? Протягом якого періоду?
Дивлячись що брати за базу ефективності.
Якщо власну максимальну ефективність — тоді неможливо
Якщо середню продуктивність команди — тоді можливо
Поєднювати ефективно дві фул тайм роботи тривалий час НЕРЕАЛЬНО. Так чи інше, перша чи друга почне страждати чи недоотримувати як і і ви згодом (виключення якщо ви не ще молоденькі і забиваєте на інші активності).
Тим не менше, може бути простіше, залежно від спеціальності і бажанні чітити.
бачу декілька причин, чому є два емплоймента:
— людина змінює роботу і боїться, що на новому місці буде не ахті, через
— людина сидить в компанії де немає росту, бо роботи там і так не багато, виходить, що роботу можна виконати за годину-дві, зп платять стабільну, але і без росту, тому кандидат може знайти собі ще один підробіток не бажаючи рости змінюючи роботу, а просто хоче отримувати більше грошей і плисти по течії
— куча статей про те, що є два таких випадки описаних вище, де люди особливо не завантажені, вони можуть без особливого ризику для компанії і свого здоровя поєднувати більше ніж одну роботу і жити більш-менш нормальним життям і куча висновків, які натякають на те, що поєднувати декілька роботі — це класно, і якщо ви так не робите, то ви злиденний невдаха, навіть якщо ви на одній роботі не справляєтесь :)
потрібно пам’ ятати, що зазвичай всі статті про 2-4х зп був під час шалених
а по факту, роботодавцю важливо лиш одне — чи справляєтесь з роботою і чи не буде ризику, що у випадку, коли потрібно буде тушити пожар на продакшні ви не будете зайняті на коллі у іншого роботодавця
фрілансери, наприклад, часто працюють з декількома клієнтами і клієнти часто про це знають, головне, щоб робота була виконана в строк і узгоджені пріорітети
тому ми маємо випадки, коли деякі розробники одягають рожеві окуляри, надіячись, що вони завищать естімейти в 2 рази і.... потім починають жалітись, що очікування не відповідають реальності, а менеджери і ліди починають жалітись, що розробники починають зловживати ремоутом
Якщо мій плиточник одночасно може вести два територіально рознесені об’єкти, а бригадир одночасно вести 4 будівництва, а найманий голова ОСББ одночасно бути головою ще в трьох об’єктах, то ІТшнику заменеджити ще одну роботу це ізі-пізі-лемон брізі.
тільки різниця в тому, що плиточник отримує гроші не погодинно, а за роботу що зробив, и чим швидше він це зробив тим більше може заробити/обʼєктів вести. Бригадир теж наче в більшості кейсів. А ефективність глави ОСББ складно оцінити, і наче як там теж є скоп завдань, які ти або зробив або ні.
В галері ж тобі платять фіксовану суму. І часто нема фіксованого скопу робіт, або ж айтішник може маніпулювати оцінками щодо часу для виконання задач. Наприклад, якби він працював 8 годин то за неділю зміг би пересунути 5 батонів, а так працюючи на 2 фуллтаймах він просто зробив вище естімейт та пересунув лише 3 батони.
Ось ці всі балачки мали б сенс, якби в компаніях вміли оцінювати складність тасок/час потрібний їх виконати. А зараз це теж саме якщо б ви платили помісячно плиточнику, а він працював в 2 раза повільніше бо ще отримує одну місячну зп на іншому об’єкті і робить щось там в час, коли мав класти вам плитку, в результаті ви як замовник втрачаєте гроші.
Звісно можливо плиточник працює 8 годин на одному об’єкті, потім їде на інший і ще 8 працює там, та будемо реалістами це сумнівна ситуація.
Більшості компаній, замовників та проектів в принципі всерівно скільки часу ви витрачаєте на конкретну таску. Ви або робите роботу або ні. Або приносите користь проекту або ні.
От якщо ні, там вже починається розбір польотів, чому ти на похід в туалет витратив на 15 хв більше і залогав на годину менше в таску.
Замовник коли до вас приходить, його задача не утилізувати гроші шляхом задовбування персонально вас людиногодинами, його задача отримати результат, він хоче аби ви вирішили його бізнес-проблему.
Зі свого досвіду скажу, що є вкрай небагато задач, які дійсно вимагають справжнього кодингу 8 годин на добу. Зазвичай, щось годину-дві кодається, потім стільки ж тестується, потім стільки ж рев’ювається, потім вдвічі більше обговорюється на мітингах і т.д. Часто ці процеси є послідовними і чим девелопер розумніший, тим довше від щодня курить бамбук в очікуванні когось іншого.
Окремо буде стояти хіба навчання, яке не вийде оптимізувати і там треба фокус на багато годин, а потім відпочинок, або якісь дуже складні кейси дебагу де за цим веселим заняттям може пройти всі 8 годин, але це меншість, на фоні щоденної рутини і грі в теніс в офісі.
. А ефективність глави ОСББ складно оцінити, і наче як там теж є скоп завдань, які ти або зробив або ні.
А ефективність програміста складно оцінити, і наче як там теж є скоп завдань, які ти або зробив або ні.
найманий голова ОСББ одночасно бути головою ще в трьох об’єктах
бо в нього один прийомний день на тиждень по кілька годин на об’єкті,
а до айтішніка на фултаймі замовники хочуть мати доступ іноді навіть не 8×5, а всі 24×7
бо в нього один прийомний день на тиждень
Зовсім ні, він майже постійно доступний по різним питанням в чаті ОСББ і навіть відносно оперативно відповідає і реагує.
1 в 1 як ітшник в корпоративному месенджері.
Якщо хтось справді цікавиться темою, то запрошую в /r/overemployed та /r/overworked
Наостанок лиш скажу, що «два фултайма» може бути прямо заборонено в контракті з компанією, а якщо ж ні — то це ваше особисте життя і керуйте ним, як вважаєте за потрібне.
у меня смешанные чувства вообще о нескольких фуллтаймах, с одной стороны зачастую некому адекватно оценить время нужное для выполнения таски, и девы могут рисовать любое время. В таком случае позиция о том, что тебе платят за работу не особо то и валидна, ибо четкого тз и сроков буквально почти не бывает. С другой стороны все же хочется, чтобы тебе платили за работу, звучит как-то куда логичней что-ли
вот и с эффективностью такая же тема. Эту эффективность довольно сложно оценить в целом, особенно на галерах, поэтому у людей и выходит на нескольких работах быть
Якщо в тебе вистачає часу на другий фултайм, це значить, що твій перший фултайм не такий уж і фултайм, і тебе можна навантажити за ті ж гроші ще роботою, якщо ти такий шустрий.
якщо ти такий шустрий.
Чому якщо я працюю швидше за іншого розробника то це значить що я можу виконувати більше за ті ж гроші? Чи те що моя продуктивність вища за середній рівень заслуга роботодавця а не моя? Я витратив багато часу (в тому числі неоплачуваного особистого часу) для того щоб стати кращим і працювати швидше. То ж або мені треба підвищити рейт, або треба дати можливість заробляти більше іншим шляхом. Як то другий проект.
Такий приклад. Коли прораховується проект на аутсорсі, то закладаються гіпотетичні трудовитрати. Замовник погоджується з бюджетом і починається розробка. Якщо буде витрачено менша кількість годин розробників то чи поверне виконавець замовнику якусь частину грошей? Ні. Бо з бюджетом замовник був ознайомлений і йому це підійшло. Так само і на рівні окремого розробника. Якщо замовника (роботодавця, ПМ’а, тощо) влаштовує об’єм роботи яку виконує розробник за відповідний час, то яка різниця що розробник витрачає на це не 8, а 5 годин на день?
Чому якщо я працюю швидше за іншого розробника то це значить що я можу виконувати більше за ті ж гроші?
Ну... так.
Чи те що моя продуктивність вища за середній рівень
Це значить, що ти халтуриш.
Я витратив багато часу (в тому числі неоплачуваного особистого часу) для того щоб стати кращим і працювати швидше.
Ну це твої проблеми. Хтось нічого не робив, і заробить стільки же, і хто з вас дурніший.
То ж або мені треба підвищити рейт, або треба дати можливість заробляти більше іншим шляхом.
Тобі треба понизити рейт, бо ти менше працюєш, а різницю за твою швидкість в кишеню погоничу.
то яка різниця що розробник витрачає на це не 8, а 5 годин на день
Ну велика, я як погонич можу платити тобі на 40% менше, за те що ти такий швидкий, бо 40% робочого дня, ти нічого не робиш, і навіть не робиш вигляд бурної діяльності, а значить твоя ефективність 60%, і ти не справляєшся з поставленими задачами, а значить треба підвищити ефективність, оштрафувати тебе і завантажити додатковою роботою. Відносини замовника і виконавця, тебе не стосуються, тебе стосується тільки цифра ефективності.
Це значить, що ти халтуриш.
це значить що я маю добрі знання і досвід та правильно використовую їх на практиці
бо ти менше працюєш
не менше. Виконана робота відповідає відповідній кількості годин, але виконана за менший проміжок часу.
Зазвичай, якщо людина починає працювати швидше, то це значить що година її роботи починає приносити більше користі і повинна оплачуватись відповідно.
твоя ефективність 60%
в чому вимірюється ефективність? Якщо в виконаній роботі, то вона 100%. Але якщо буду працювати всі 100% часу з високою швидкістю, то ефективність буде 160%
Відносини замовника і виконавця, тебе не стосуються
я не лізу в відносини замовника та виконавця. Я це приводжу в приклад. Бо такі ж домовленості можуть бути і між компанією та робітником.
не менше. Виконана робота відповідає відповідній кількості годин, але виконана за менший проміжок часу.
Нєа, ми живемо при капіталізмі, а значить задача платити мало, а отримувати багато, іншого варіанту не існує.
в чому вимірюється ефективність? Якщо в виконаній роботі, то вона 100%. Але якщо буду працювати всі 100% часу з високою швидкістю, то ефективність буде 160%
Нєа, бо погонич сам встановлює норми, і чим більше за одиницю часу ти будеш робити, ти більше роботи на ту ж ціну я на тебе навалю, поки не зламаю, і ти ніколи не досягнеш 100%, бо це неможливо.
я не лізу в відносини замовника та виконавця. Я це приводжу в приклад. Бо такі ж домовленості можуть бути і між компанією та робітником.
Компанія може міняти договір в односторонньому порядку, це написано в договорі, ах да, ми не читаємо, що підписуємо.
задача платити мало, а отримувати багато, іншого варіанту не існує.
я твою думку зрозумів. Виходить що я працював і зараз працюю в нормальних компаніях де підхід дещо інший
Компанія може міняти договір в односторонньому порядку
так, може. Але «в односторонньому порядку» це значить що без узгодження а не без повідомлення чи без підписання додаткових угод до договору. Саме правила повідомлення про зміни та їх оформлення прописані в тому ж самому договорі. Не бачив ще договорів де можна було б втихую змінити умови і співробітник неочікувано стає щось винен роботодавцю
Тобі треба понизити рейт, бо ти менше працюєш, а різницю за твою швидкість в кишеню погоничу.
Лол, погонич детектед)
Бо робітника (зазвичай) наймають не виконувати якийсь обсяг роботи, а працювати обсяг часу. А далі в залежності від співвідношення виконана робота за одиницю часу його звільнять, підвищать чи залишать на тій самій посаді.
Якщо ви працюєте менший обсяг часу — ви порушуєте контракт з роботодавцем. Також часто друга робота заборонена контрактом.
Якщо вас не влаштовує зарплатня чи посада — обговоріть це з роботодавцем. Можете навіть явно домовитися, що будете працювати менше годин. І з чистим сумлінням тоді працювати на 2 роботах.
Бо робітника (зазвичай) наймають не виконувати якийсь обсяг роботи, а працювати обсяг часу.
У тому і справа, що неможливо без занадто інвазивних методів проконтролювати обсяг часу, який девелопер тратить на виконання своїх задач, навіть якщо це офіс. Тут іноді і виникає феномен роботи «налєгкє» (без формального порушення контрактних забов’язань) або багатократного працевлаштування (з явним їх порушенням у більшості випадків).
Зазвичай, робота будується на взаємній довірі, вірі в відповідальність та чесність людей. Зі сторони роботодавці треба робити частіше:
в залежності від співвідношення виконана робота за одиницю часу його звільнять, підвищать чи залишать на тій самій посаді
Можливо, якщо б людину підвищили (якщо вона дійсно має високий перформанс), то вона б і не шукала паралельну роботу.
Тут нюанс у тому, що підвищують зазвичай на тім ліда чи іншого роду менеджера. А не усім треба в рази більший обсяг відповідальності (в т.ч. і за інших людей) за від сили 20% збільшення зарплати. Дурних уже не так і багато. Якби зарплата підвищувалася пропорційно додатковим забов’язанням — то тут без питань, але про такі випадки якщо чесно не чув.
в залежності від співвідношення виконана робота за одиницю часу його звільнять, підвищать чи залишать на тій самій посаді.
Все ж таки вимірювання виконаної роботи проводиться на за годину, а за день/тиждень/спрінт. То ж скільки робітник витратив по факту годин на цей об’єм задач це залишиться або як тайна робітника, або це буде узгоджено з работодавцем. Якщо все ж таки робітник розказує, що витратив менше часу на такий самий об’єм як і в інші періоди, то логічно що цей співробітник захоче підвищення рейту/посади/тощо. Якщо роботодавець не буде нічого підвіщувати, але буде давати й надалі більше роботи, то такі відносини призведуть до чогось поганого. Або зріст продуктивності зупиниться (співробітник буде тайно робити менше), або спіробітник перегорить, або звільниться. Або все це послідовно. Від цього ніхто не виграє
Також часто друга робота заборонена контрактом.
Так більшість тут підприємці а не наймані працівники
Это не ваша продуктивность выше среднего. Это просто менеджмент на проекте неопытный.
А хто буде завантажувати? Якщо менеджери задоволені моєю роботою, наприклад.
Якщо є бажання і базові навички тайм менеджменту то окей, до появи ші в моєму житті я працював
Зробіть, щоб теми від «ДОУ комюніті» чи від комюніті менеджерів виділялись у списку тем.
В ідеалі мати можливість взагалі сховат ці теми (але підозрюю, це протирічить факту наявності Technical Community Manager в DOU.ua)
мені схоже, що є якийсь план чи мінімальний ліміт для community-працвників генерувати певну кількість контенту за визначений час, мабуть, щоб провокувати спілкування, але більше схоже на ’показувати’ роботу
інакше пояснити ці всі теми висмоктані з якогось одногось твіта чи коментаря, теми про речі, які нікому не цікаві чи обговорення по n-му колу давно вже розібраних речей, складно
якщо це так, то достатньо буде цей план-ліміт відмінити для початку
ні, плану немає) публікуємо те, що вважаємо цікавим, інколи (і це круто!) спільнота присилає ідеї для обговорення чи новини, ми їх робимо і публікуємо, тож присилайте і ви!
Я уже їм декілька разів підказував теми, які згенерують багато коментів, але вони не дотичні до Айті. На айтішних темах уже далеко не заїдеш, нікому тут таке не цікаво особливо.
37 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів