Скільки в українському ютубі насправді ботів
Давно помічав що у youtube під відео особливо на політичну тему дуже багато негативу. Аж не вірилось невже люди такі злі чи зневірились. Вирішив зробити дослідження і проаналізувати хто ж пише ті коментарі — боти (нелюди що пишуть коментарі за гроші) чи все таки люди.
За джерело даних було взято Youtube Data Api V3 , дані викачував у postgresql + для викачки використав 56 гугл акаунтів (дуже повільно качалось прийшлось помучитись).
В результаті получився додаток до chrome браузера який показує хто ж бот.
Також можна подивитись відео як працює додаток.
Після декількох тижнів я викачав трохи більше ніж 62 мільйони коментарів і 6.2 мільйони юзерів — можна будувати якісь висновки (приблизно 50 різних ютуб каналів). Ось деякі результати
1. Є дуже активні юзери які пишуть навіть 30 коментарів у день. В загальному 7 тис користувачів (0.1%) пише більше 1 коментаря у день або 1500 користувачів (0.025%) більше 2 коментарів у день.
Після ручного аналізу десятку каналів з високою частотою — я помітив що вони всі негативні — дуже негативні.
Результатом я був дуже здивований — я знав що є боти але не думав що їх так багато (особливо на каналі ТСН та УНІАН)
Швиденько зробив додаток для chrome браузера і тепер можна дивитись хто ж там пише. Деколи бувають відео де боти відписують іншим ботам — це аж смішно :)
Також було помічено — примітивний статистичний алгоритм на декількох параметрах не знайшов жодного боту на не політичних каналах. Не думаю що це співпадіння.
Ось приклад як це виглядає для юзера — червона іконка і лейбл чому він бот.
Можна зробити АІ визначення ботів — технічний проблем немає тільки треба щоб хтось користувався бо для 10 користувачів не хочеться тратити на це час
Висновок — цей додаток буде знаходити ботів тільки на політичних каналах. На інших їх або немає або дуже мало.
Я не дивлюсь новини в ютубі але є багато хто дивиться і читають коментарі. У більшості випадків нажаль це боти якщо говорити про політичні канали і люди спілкуються із ботами і поступово змінюється їхня думка не на нашу користь.
Якщо є такі знайомі — було б круто щоб вони користувались цим додатком і не кормили ботів. Це буде мотивація робити нові фічі (наприклад побачити усі коментарі які написав користувач або AI) .
Кому цікава дана тематика або є ідеї як покращи буду вдячний за допомогу.
43 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів